šerijatsko vjencanje???

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
brinetta

#126 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

beautyfool wrote:
brinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trenda :)
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend :D .Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama :-? ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!

Da da, upravo trenda!!!!!!!Nazalost, trenda!!!!!!!!!
Pises da mrzimo svoje! Ko mrzi svoje? Ko prezire cemu pripada?
Tacno da vjernik nece nikad nista ruzno reci Allahovom robu a koliko nas je vjernika? Koliko je pravih vjernika? Koliko je vjerskih celnika pravih vjernika? Jesu li vjernici oni koji kradu vitre po dzamiji (hodza ili blagajnik!!!!!!!) Jesu li vjernici one hodze koje ne pruzaju ruku zenama?????? Gdje to pise????????
Jesu li vjernice one koje se pokriju, stave hidzab i onda drze predavanje onima koji ga ne nose kako ne valjaju.
Lijepo je kad se musliman dozove "tobe" ali kade se dozove tobe onda on svoju vjeru propagira kuci, ne na ulici, vaspitava svoje dijete da bude dobar covjek, da velica Allaha, da ne ogovara, ne krade, ne laze, da postuje druge abrahamske religije i ponasa se normalno.
A mi ne gubimo tradiciju, vec se u njoj gubimo, kod nas se izmisljaju novi obicaji, Bajram ne slavimo kao nekada u kucama, sa porodicom, nego plesemo, dernecimo, pucamo...... e vidis meni to ne odgovara, isto kao sto mi ne odgovara sto je serijatsko vjencanje postalo trend.
:bih:
brinetta

#127 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

jedna wrote:
IBM wrote:Jedno jednostavno pitanje: Da li krse zakon ako se vjencaju opstinski pa onda serijatski? I molim vas, bez seseljeve "islamska drzava" price! Svi ste vi (nadam se) odrasli poslovno sposobni ljudi.

Pa tako i mora da bude. Malo koga ce vjencati u dzamiji, a da nisu prije toga nisu obavili opstinsko vjencnje.
Meni NE SMETA serijetsko vjencanje (neko konjstatova da mi je mrsko - pa nisam psihopata) ali sam vec ranije naapisala da me nerviraju uslovi i nacini na koje se ono danas obavlja (dakle pijancenja i krkacine nakon obavljenog cina, pretjerivanje sa mehrom, pucanje iz pistolja, glasna muzika pred dzamijom). Nije li islam propisao smjernost. Zasto onda to vase "ista nego nista" ne moze podrazumijevati opstinsko vjencanje bez puno galame, pompe, pistolja, alkoholisanja i pretjerivanja bilo koje vrste? Kako se mozete deklarisati kao veliki vjernici, a da vam je pozitivna krkacina nakon dzamije (jer, makar su u dzamiji bili), a negativno mirno vjencanje bez dzamije?

Potpisujem
jedna

#128 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

brinetta wrote:
beautyfool wrote:
brinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!
Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trenda :)
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend :D .Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama :-? ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!

Da da, upravo trenda!!!!!!!Nazalost, trenda!!!!!!!!!
Pises da mrzimo svoje! Ko mrzi svoje? Ko prezire cemu pripada?
Tacno da vjernik nece nikad nista ruzno reci Allahovom robu a koliko nas je vjernika? Koliko je pravih vjernika? Koliko je vjerskih celnika pravih vjernika? Jesu li vjernici oni koji kradu vitre po dzamiji (hodza ili blagajnik!!!!!!!) Jesu li vjernici one hodze koje ne pruzaju ruku zenama?????? Gdje to pise????????
Jesu li vjernice one koje se pokriju, stave hidzab i onda drze predavanje onima koji ga ne nose kako ne valjaju.
Lijepo je kad se musliman dozove "tobe" ali kade se dozove tobe onda on svoju vjeru propagira kuci, ne na ulici, vaspitava svoje dijete da bude dobar covjek, da velica Allaha, da ne ogovara, ne krade, ne laze, da postuje druge abrahamske religije i ponasa se normalno.
A mi ne gubimo tradiciju, vec se u njoj gubimo, kod nas se izmisljaju novi obicaji, Bajram ne slavimo kao nekada u kucama, sa porodicom, nego plesemo, dernecimo, pucamo...... e vidis meni to ne odgovara, isto kao sto mi ne odgovara sto je serijatsko vjencanje postalo trend.
:bih:
I ja se s tobom slazem :D
travar

#129 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

IBM wrote:@travar: to su gluposti koje pricas, zna se da svaki musliman treba da postuje zakone u drzavi u kojoj zivi pa cak i ako je vladar ne pravedan jer eksplicitno u Kur'anu pise: "Bolja je vlast nepravdenog vladara nego anarhija". Jedan savjet: Ikre!
Izvini ali kako se šerijatsko vjenčanje kosi sa pravilima države, u ovom slučaju BiH u kojoj je to, za tvoju informaciju, dozvoljeno!
Nigdje niko nije rekao "Ne idite u opštinu da se vjenčate", u ovoj državi je to preduslov za šerijatsko, nažalost, dakle ne vidim nepoštivanje zakona!?
jedna

#130 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

travar wrote:
IBM wrote:@travar: to su gluposti koje pricas, zna se da svaki musliman treba da postuje zakone u drzavi u kojoj zivi pa cak i ako je vladar ne pravedan jer eksplicitno u Kur'anu pise: "Bolja je vlast nepravdenog vladara nego anarhija". Jedan savjet: Ikre!
Izvini ali kako se šerijatsko vjenčanje kosi sa pravilima države, u ovom slučaju BiH u kojoj je to, za tvoju informaciju, dozvoljeno!
Nigdje niko nije rekao "Ne idite u opštinu da se vjenčate", u ovoj državi je to preduslov za šerijatsko, nažalost, dakle ne vidim nepoštivanje zakona!?

Zasto nazalost? Sta te toliko smeta opstinsko vjencanje? Cak ako ono i nema nekog znacenja za tebe, sto bi ti predstavljalo problem pro-forme radi, tek toliko da ozakonis svoj brak i pred drzavom, obaviti i taj cin? Pise li to negdje da je opstinsko vjencanje nedozvoljeno, ili nepozeljno? Umanjuje li za tebe znacaj vjerskog vjencanja?
travar

#131 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

jedna wrote:
travar wrote:

Zasto nazalost? Sta te toliko smeta opstinsko vjencanje? Cak ako ono i nema nekog znacenja za tebe, sto bi ti predstavljalo problem pro-forme radi, tek toliko da ozakonis svoj brak i pred drzavom, obaviti i taj cin? Pise li to negdje da je opstinsko vjencanje nedozvoljeno, ili nepozeljno? Umanjuje li za tebe znacaj vjerskog vjencanja?
Nisam ni rekao da mi smeta, ali ako je u većini normalnijih zemalja vjersko vjenčanje u potpunosti priznato (pa čak i u Hrvatskoj :shock: ), a kod nas to nije slučaj(iako smo multireligijska država), onda jeste nažalost jer nemaš izbora!
A sad to isto pitanje postavi i sebi ali u obrnutom smjeru, ali bez fraza tipa "to je trend"
ljubav_aha

#132 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

trava,u SAD se osobe takodjer vjencaju prvo u opcini,zatim u crkvi
Better Man

#133 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by Better Man »

Bosanac sa dna kace wrote:
Better Man wrote:Travar, mani se šerijatskog vjenčanja. BiH nije islamska niti šerijatska zemlja i šerijatski zakoni i pravo ovdje ne važe, pa tako ni šerijatsko vjenčanje nije legalno ako se nije sklopilo općinsko. I mani se šuplje da općinsko nije prihvaćeno i da ne ispunjava uslove za brak i da je jedino legalan brak sklopljen pred Allahom. Općinsko je itekako prihvaćeno i ispunjava uslove za brak, a šerijatsko nije i ne ispunjava uslove za brak po svim važećim propisima i zakonima u BiH. Ja lično nisam za šerijatsko vjenčanje i nikad ne bi to uradio i to mi je jedan vid staromodnog sklapanja braka ili bolje rečeno zaostalog načina sklapanja braka. Ipak živimo u 21 vijeku, a ne u 8 vijeku i po meni šerijatsko vjenčanje je prevaziđeno i kao takvo ga treba izbaciti iz upotrebe, barem ovdje na našim prostorima (i onako u BiH ljudi šerijatsko vjenčanje sklapaju više iz nekog fazona i pomodarstva i glumatanja nakvih vjernika, a ni v od vjernika nisu). Što se tiće islamskih zemalja zaboli me briga što ga one primjenjuju i daleko islamskim zemljama i njihovoj lažnoj demokratiji i ljudskim pravima kuća od moje.
izvini a na osnovu čega tć tvrdiš da:
1-šerijatsko vjenčanje ne ispunjava uslove za brak?
2-staromodno odnosno zaostalo sklapanje braka? :shock: (ispade po tome da su i muslimani zaostali samo zato što su muslimani)
3-je to šerijatsko vjenčanje prevaziđeno?
:?
Staromodno je zato što su mnoge norme šerijatskog prava danas prevaziđene i antidemokratske i nisu u skladu sa osnovnim ljudskim pravima. Kako mogu neki propisi tamo iz nekog davnog vijeka i danas biti na snazi bez da su se promjenili i prilagodili vremenu u kojem živimo? U nekim zemljma još su pečinski zakoni i ljudi za običnu sitnicu gube glavu. Zar je demokratski kamenovati maloljetno dijete na smrt zato što je ukrao komad kruha, jer nije imao šta da jede? I da se razumijemo u BiH kao sekularnoj državi šeriijatsko vjenčanje ne ispunjava uslove za brak, jer je je nevažeće pred zakonom i zato što naš zakon priznaje općinski brak.
ljubav_aha

#134 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by ljubav_aha »

hadzinica wrote:
ljubav_aha wrote:trava,u SAD se osobe takodjer vjencaju prvo u opcini,zatim u crkvi
u hrvatskoj se vjencas u crkvi i "ne moras" ici u opcinu
drzavnim zakonom je to tako regulisano da onda crkva "salje" dokumentaciju i te se brak se priznaje i na drzavnom nivou
u drzavama u kojim je serijatsko uredjenje u na drzavnom nivou, takodje vjencavanjem po serijatskim propisima brak je pravosnazan i "u ime drzave"
razumljivo :)
nevencikotic

#135 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by nevencikotic »

Ne razumijem potrebu ljudi da polemisu o necem tako licnom kao sto je cin vjencanja :shock: Ljudi koji se zele vjencati serijatski sigurno ce se tako i vjencati bez obzira svidjalo se to nekima ili ne.
travar

#136 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

nevencikotic wrote:Ne razumijem potrebu ljudi da polemisu o necem tako licnom kao sto je cin vjencanja :shock: Ljudi koji se zele vjencati serijatski sigurno ce se tako i vjencati bez obzira svidjalo se to nekima ili ne.
Pa nema kahve/kafe/kave bez šuplje :D
Hoš kocku il' cuker :D
brinetta

#137 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

[Zasto nazalost? Sta te toliko smeta opstinsko vjencanje? Cak ako ono i nema nekog znacenja za tebe, sto bi ti predstavljalo problem pro-forme radi, tek toliko da ozakonis svoj brak i pred drzavom, obaviti i taj cin? Pise li to negdje da je opstinsko vjencanje nedozvoljeno, ili nepozeljno? Umanjuje li za tebe znacaj vjerskog vjencanja?[/quote]
Nisam ni rekao da mi smeta, ali ako je u većini normalnijih zemalja vjersko vjenčanje u potpunosti priznato (pa čak i u Hrvatskoj :shock: ), a kod nas to nije slučaj(iako smo multireligijska država), onda jeste nažalost jer nemaš izbora!
A sad to isto pitanje postavi i sebi ali u obrnutom smjeru, ali bez fraza tipa "to je trend"[/quote]

U kojim drzavama molim te! A to da nemas izbora, imas i te kako, niko te ne primorava da se vjencas u opstini. Vjencas se serijatski i miran si. Sto bi uopste isao u opstinu! A sto se trenda tice, zavisi iz kojeg ugla gledas na serijatsko vjencanje, ako ga gledas iz moga onda ces se sloziti ako si normalan.
travar

#138 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

brinetta wrote:[Zasto nazalost? Sta te toliko smeta opstinsko vjencanje? Cak ako ono i nema nekog znacenja za tebe, sto bi ti predstavljalo problem pro-forme radi, tek toliko da ozakonis svoj brak i pred drzavom, obaviti i taj cin? Pise li to negdje da je opstinsko vjencanje nedozvoljeno, ili nepozeljno? Umanjuje li za tebe znacaj vjerskog vjencanja?
A sad to isto pitanje postavi i sebi ali u obrnutom smjeru, ali bez fraza tipa "to je trend"[/quote]

U kojim drzavama molim te! A to da nemas izbora, imas i te kako, niko te ne primorava da se vjencas u opstini. Vjencas se serijatski i miran si. Sto bi uopste isao u opstinu! A sto se trenda tice, zavisi iz kojeg ugla gledas na serijatsko vjencanje, ako ga gledas iz moga onda ces se sloziti ako si normalan.[/quote]

Jelde ti nemaš običaj da pročitaš prethodne postove prije nego odgovoriš?
brinetta

#139 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

Jelde ti nemaš običaj da pročitaš prethodne postove prije nego odgovoriš?[/quote]
Ne, ja odgovaram tebi.
brinetta

#140 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

[
niko te ne primorava da se vjencas u opstini. Vjencas se serijatski i miran si.
draga i ja sam ovako razmisljala ali kad naidjes sa milion problema prilokom reglisanja milion dokumenata , shvatis da ces morati otici i u opcinu vjencati se[/quote]

E pa ne znam, onda se ti problemi moraju rjesavati drugacije. A kako.....
Nego nije mi jasno slijedece: zasto si protiv opstinskog vjencanja? Procedura traje svega 5 minuta, saslusas, potpises papir i slobodna si. S druge strane, kako su se tvoji roditelji vjencali?
brinetta

#141 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

ko kaze da da sam protiv??? "protiv"toga sam da "ne mogu" da se vjencam serjatski dok ne obavim opstinsko?-(karikiram!)
ustvari ja se i jesam vjencala prvo serijatski...pa kasnije nekad opcinski, samo sa kumom i kumom
a moji roditelji?...pa opcinski samo ( malo ko se u onaj vakat vjencavao crkveno, a moji roditelji Bozji blagoslov nisu trazili od "crkvenih lica"=[/quote]

Aha,, kazes nisu trazili blagoslov od crkvenih lica, hoces reci svestenika.Ili mozda pokusavas da me negdje smjestis! Postujem ja i svestenike isto kao i hodze, vjeruj!!!
Vidis hadzinice, moji su se i davne 70-te u toj istoj Bih vjencali pred Bogom, znaci serijatski bez ikakvog papira i ceremonije, vjencao ih imam i to ih je kao vjernike zadovoljilo. I to je mogao uraditi svako ko je zelio, uvijek je bilo nacina. Naravno za prave i istinske vjernike.
No, nazalost, onima koji nisu ni znali sto je serijat i kakvo je serijasko pravo a sumnjam da su ga i dan danas iscitali i razumjeli smeta da se vjencaju prvo u opstini. zasto??????
Sta jos smeta? Da promijenimo, da organiziramo i sazovemo kakvu vanrednu sjednicu.
jedna

#142 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by jedna »

hadzinica wrote: medjutim ne mozes generalisati na nacin kao da svi ljudi koji odluce se vjencati se u dzamiji ..rade nabrojano
nije to tako i sama znas
ovo je ruzno i neprihvatljivo ali je jedan u nizu problema i zbog ovih "novopecenih obicaja i praktikovanja" ne smijemo umanjiti vaznost serijatskog braka a to je prvenstveno da Allah bude zadovoljan nasim ponasenjem a to naravno ukljucuje svakodnevno "zivljenje i praktikovanje" serijata a ne samo kad se hocemo vjencati (pa ko fol ispuniti duznost kao muslimani a ostale "obaveze" ignorisati)
poenta je da kada pricamo o serijatskom vjencanju..ne komantarisemo samo iz ugla onog sto svakodnevno vidjamo i ne posmatramo ga kroz prizmu inih koji ga obave a da pri tom vjerovatno ni sami ne znaju sta je SERIJATSKI BRAK
mogu samo reci , blago onom ko zivi u takvom uredjenom braku i primjenjuje ga po svim "stavkama"
Pretpostavljala sam da bi neko mogao reci da generalizujem, a to mi vjeruj nije bila namjera. Sve nabrojano, ja sam i par stranica ranije navela ali neki su mi odgovorili sa (parafraziram) "pa sta, neka piju, neka idu u kafanu posle dzamije, BOLJE ISTA NEGO NISTA, i imam je tako rekao". Za mene je to sramotno. (s druge strane, ja sam optuzena da sam nevjernica, skrenula sa puta, neko ko nema pravo govoriti drugima sta je u redu a sta ne i blablabla...)
I ja kazem, blago onome ko zivi u skladnom i uređenom braku, bez obzira na koji nacin je obavio cin vjencanja
IBM

#143 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

hadzinica wrote:
brinetta wrote:[
niko te ne primorava da se vjencas u opstini. Vjencas se serijatski i miran si.
draga i ja sam ovako razmisljala ali kad naidjes sa milion problema prilokom reglisanja milion dokumenata , shvatis da ces morati otici i u opcinu vjencati se
E pa ne znam, onda se ti problemi moraju rjesavati drugacije. A kako.....
Nego nije mi jasno slijedece: zasto si protiv opstinskog vjencanja? Procedura traje svega 5 minuta, saslusas, potpises papir i slobodna si. S druge strane, kako su se tvoji roditelji vjencali?
ko kaze da da sam protiv???
"protiv"toga sam da "ne mogu" da se vjencam serjatski dok ne obavim opstinsko?-(karikiram!)
ustvari ja se i jesam vjencala prvo serijatski...pa kasnije nekad opcinski, samo sa kumom i kumom
a moji roditelji?...pa opcinski samo ( malo ko se u onaj vakat vjencavao crkveno, a moji roditelji Bozji blagoslov nisu trazili od "crkvenih lica"=[/quote]

E vidis, ti si tu, bez uvrede, ispala krajne glupa (neka mi halale moderatori, prvi put nekoga na ovaj kritikujem).......posto mi Bosnjaci zivimo danas u drzavi a ne u plemenskom drustvu, nuzno je postivati drzavne zakone. Ti recimo si se prvo samo serijatski vjencala. Pazi sad ovo, tvoj muz da je tamo neki ahmak, mogao je fino da tebe nakon odredjenog vremena da ostavi samu (da te napusti), i da se ti sama (jos bolje bez posla) brines o svojoj djeci (po mogucnosti vise njih).

Sad, ti da bi izganjala neka svoja prava (recimo izdrzavanje), ti ta prava ne bi mogla dobiti kao da si bila u bracnoj zajednici vec kao da si bila u vanbracnoj zajednici i da tvoja djeca ce se smatrati vanbracnim (pise u zakonu pogledaj PORODICNI ZAKON iz 2005). Isto tako ako si ti rodila neko djete u periodu dok se jos uvijek nisi vjencala opstinski onda je to tvoje dijete vanbracno.

Ja govorim ovo jer je bilo milion slucajeva takvih poslije rata, sa mladim curama poput tebe, koje su bile ostavljene tako od strane njihovih muzeva kao zadnje smece. Pa cak i ako ih nisu ostavili namjerno. Najbolji slucaj jeste Alzirska grupa, zene muzeva koji su bili deportorvani nisu mogli ostvariti svoja prava jer su morali dokazivati: 1) da su bili u vanbracnoj zajednici, 2) da su djeca njegova,(vanbracna naravno). NEMAS pojma koliko su imali problema da na kraju rijese svu tu papirologiju.
Ja ti ovo govorim kao dobronamjeran Bosnjak, koji je clan IZ jos od prije rata. Maksuz selam!
IBM

#144 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

travar wrote:
Halo ba, ko je reko da se to kosi sa drzavnim zakonom, znam da je dozvoljeno ali su glupi ljudi koji se vjencaju samo serijatski! kontas???
travar

#145 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

IBM wrote:
travar wrote:
Halo ba, ko je reko da se to kosi sa drzavnim zakonom, znam da je dozvoljeno ali su glupi ljudi koji se vjencaju samo serijatski! kontas???
Prvo smanji doživljaj
Drugo, niko ovdje nije osporavao poštivanje zakona, ali to ne znači da treba da se odrekne svog prava, u ovom slučaju šerijatskog vjenčanja, pa ako neko želi taj vid sklapanja bračne zajednice, onda zašto bi mu ti ili neko drugi osporavao!
Treće "gluposti" koje sam ja pricao su istinite, pa ako je istina glupost onda očito nismo na istoj valnoj dužini!
Četvrto, nazivati nekoga glupim jer se odlučio poštovati pravila islama, pa makar se i ne vjenčali u opštini, je krajnje arogantno i nedolično!
Dakle, poslušaj svoj savjet i Ikre!
IBM

#146 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

Stani miki, de molim te copy-pastiraj tu recenicu gdje sam JA rekao da se treba "odreci svog". Ja sam za serijatsko vjencanje da se razumijemo ali opstinsko se mora, i kao gradjanin ove zemlje i kao musliman. Jedno vjencanje u pogledu valjanosti kod Boga a drugu u pogledu valjanosti u drzavnoj zajednici gdje zivis. Problem jest sto imamo ljude koji prihvataju ono-zemaljsko i time gube ovo-zemaljsko pravo i to mene uzasno ZIVCIRA, jer te osobe na kraju popuse!
travar

#147 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by travar »

IBM wrote:Stani miki, de molim te copy-pastiraj tu recenicu gdje sam JA rekao da se treba "odreci svog". Ja sam za serijatsko vjencanje da se razumijemo ali opstinsko se mora, i kao gradjanin ove zemlje i kao musliman. Jedno vjencanje u pogledu valjanosti kod Boga a drugu u pogledu valjanosti u drzavnoj zajednici gdje zivis. Problem jest sto imamo ljude koji prihvataju ono-zemaljsko i time gube ovo-zemaljsko pravo i to mene uzasno ZIVCIRA, jer te osobe na kraju popuse!
Sad ti meni copy/paste gdje sam ja rekao da si ti rekao :D
Anyhow, ja nisam protiv opštinskog vjenčanja kao što ovdje mnogi misle, ali mi smeta činjenica, da u državi u kojoj ima veliki broj muslimana nije regulisano da šerijatsko vjenčanje bude zakonski pravosnažno, i ne samo šerijatsko, već vjersko uopšte, zar je toliko teško dati punomoć/ovlast imamu (ili nekom drugom vjerskom licu) Istiklal džamije da izdaje legalne papire
Na taj način bi svi bili happy zadovoljni jer imaju izbor, ali valjda jedni hoće manje posla a drugi bi da zarade!

Da rezimiramo:
Vjenčanje u opštini je OBAVEZA (zakonska)
Šerijatsko (koje dolazi poslije opštinskog) je opcionalno ali poželjno!

Opštinsko MOŽE biti ali i NE MORA u skladu sa šerijatom (razloge sam naveo)
Šerijatsko je u skladu sa...šerijatskim :D

Ako se odlučite za jedno ili obadva, neka vam je sa srećom i hairli (Hamo načepi je :D )
IBM

#148 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by IBM »

OK. Znaci ovdje je failure in communication. Jer i ja sam za. Posto je ne logicno da se z Hrvatskoj automatski priznaje vjerski brak kao gradjanski a u BiH je to jos uvijek tabuuuuuuu....ugl. drago mi je da smo se konacno razumjeli. Halal olsun :D
brinetta

#149 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by brinetta »

E vidis, ti si tu, bez uvrede, ispala krajne glupa (neka mi halale moderatori, prvi put nekoga na ovaj kritikujem).......posto mi Bosnjaci zivimo danas u drzavi a ne u plemenskom drustvu, nuzno je postivati drzavne zakone. Ti recimo si se prvo samo serijatski vjencala. Pazi sad ovo, tvoj muz da je tamo neki ahmak, mogao je fino da tebe nakon odredjenog vremena da ostavi samu (da te napusti), i da se ti sama (jos bolje bez posla) brines o svojoj djeci (po mogucnosti vise njih).

Sad, ti da bi izganjala neka svoja prava (recimo izdrzavanje), ti ta prava ne bi mogla dobiti kao da si bila u bracnoj zajednici vec kao da si bila u vanbracnoj zajednici i da tvoja djeca ce se smatrati vanbracnim (pise u zakonu pogledaj PORODICNI ZAKON iz 2005). Isto tako ako si ti rodila neko djete u periodu dok se jos uvijek nisi vjencala opstinski onda je to tvoje dijete vanbracno.

Ja govorim ovo jer je bilo milion slucajeva takvih poslije rata, sa mladim curama poput tebe, koje su bile ostavljene tako od strane njihovih muzeva kao zadnje smece. Pa cak i ako ih nisu ostavili namjerno. Najbolji slucaj jeste Alzirska grupa, zene muzeva koji su bili deportorvani nisu mogli ostvariti svoja prava jer su morali dokazivati: 1) da su bili u vanbracnoj zajednici, 2) da su djeca njegova,(vanbracna naravno). NEMAS pojma koliko su imali problema da na kraju rijese svu tu papirologiju.
Ja ti ovo govorim kao dobronamjeran Bosnjak, koji je clan IZ jos od prije rata. Maksuz selam![/quote]

Dzabe pricas IBM, sve je tako kao sto kazes samo sto tvoja, moja, nasa prica danas nije na mjestu. Zalosno!
iz dna duše

#150 Re: šerijatsko vjencanje???

Post by iz dna duše »

Da bi sve imalo nekog reda, po meni je opštinsko vjenčanje važnije.
Bigamija je kod nas zabranjena, možete zamisliti koji bi haos nastao kada bi hodže počele vjenčavati, bez da se to uvodi u neko centralno mjesto u evidenciju. Znam, znam da i oni imaju matične knjige (ili tako nešto), ali nije to -to-(samo moje mišljenje!)
Ja nisam protiv šerijatskih vjenčanja, mada se ja nisam tako vjenčala, niti bih.
Sa ovim stavom ne želim da uvrijedim druge, koji drugačije misle i djeluju. Nikada nisam nikome po tom pitanju ništa rekla loše, jer i ne mislim da je loše ako neko iskreno to želi, a ne iz pomodarstva.
Pitam se samo, ima li taj dokumenat od hodže ikakvu validnost, u slučaju razvoda, ti neki otkupi i sl, u slučaju razvoda?
Locked