beautyfool wrote:Elhamdulillah kad se i serijatsko vjencanje moze svrstati u trendove,O lijepog li trendabrinetta wrote:Da da, do kojeg se oboje pridrzavaju, to se slazem. Ali ponavljam da me nervira sto je kod nas serijatsko vjencanje postalo trend, ako nisi serijatski vjencan ne valjas!!!! Mislim da je glupo i raspravljati na ovu temu, svako ima pravo da se vjenca kako zeli, da vjeruje u sta zeli, da ide kud zeli i da zivi kako zeli. I mislim da pravi vjernik ne osuduje nevjernike (ne odnosi se ovo na tebe Amina) A zalosno je da dans mnogi interpretiraju Kur'an kako im se svidja, tj kako im odgovara. A to je tuzno!!!!! I tuzno i ruzno!![]()
Pored toga sto smo preplavljeni trendovima u stilu sto uze, sto krace, sto otvorenije, sto razvratnije pa vakat je i da dodje jedan pozitivan trend.Nesto nevidim da se iko buni toliko o trendu golotinje u srednjim skolama
ili o nedolicnom ponasanju nase omladine, dali se nekad zapitamo na kome svijet ostaje ?? Koje su zaista moralne vrijednosti nase omladine,zar niko ne primjecuje da djeca sve manje i manje cijene odrasle osobe,zar niko ne vidi nacin ponasanja djece prema svojim uciteljima, nastavnicima, profesorima, zaista je zalosno kako malo ljudi danas posvecuju paznju bas tom problemu a uistinu je to veliki problem!
Svaki dan se sve vise i vise gubimo, gubimo svoju tradiciju, gubimo svoje obicaje, gubimo svoje istinske vrijednosti, plivamo u moru nemorala koji nam mediji serviraju a ne shvatamo da samim tim gubimo sebe, gubimo ono sto smo uistinu mi, gubimo ono sto su nam nasi pretci ostavili i gubimo svoj identitet.
Na osnovu nasih imena znamo ko kojoj vjeri pripada a cini mi oni sto pripadaju islamu (tj sto imaju muslimanska imena) da ga vecinom vise mrze i kritikuju nego oni nemuslimani,njima vise smeta to serijatsko vjencanje, njima vise smeta taj hidzab, njima vise smeta pune dzamije na dzumi namazu, a zasto je to tako ??? Zasto sebe dovodimo u poziciju da mrzimo svoje? Da preziremo ono cemu pripadamo ? Bar ako ne zelimo biti dio toga nek se izmaknu oni koji nece ali neka ne omalazavaju vrijednosti muslimana! Vjernik nikad nece nista ruzno reci Allahovom robu, a svi smo mi Allahovi robovi, samo mnogi od nas nisu jos svijesni toga, neki ce uz Allahovu milost postati svijesni ljepote islama nekad a neki nece nikad....da nas Allah dz.s.sve uputi i da sirimo samo dobro medju nas same i da pridajemo vise znacaja duhovnim vrijednostima, moralnim vrijednostima, onim ljepim stvarima kojima svaka religija pridaje znacaj ...i lijepim stvarima koje su nas nase dede i nana ucile a da dragi Allah dz.s da da se udaljimo od razvrata i nemorala koji ne vodi nicemu osim unistenja i tuge jednog naroda!
Da da, upravo trenda!!!!!!!Nazalost, trenda!!!!!!!!!
Pises da mrzimo svoje! Ko mrzi svoje? Ko prezire cemu pripada?
Tacno da vjernik nece nikad nista ruzno reci Allahovom robu a koliko nas je vjernika? Koliko je pravih vjernika? Koliko je vjerskih celnika pravih vjernika? Jesu li vjernici oni koji kradu vitre po dzamiji (hodza ili blagajnik!!!!!!!) Jesu li vjernici one hodze koje ne pruzaju ruku zenama?????? Gdje to pise????????
Jesu li vjernice one koje se pokriju, stave hidzab i onda drze predavanje onima koji ga ne nose kako ne valjaju.
Lijepo je kad se musliman dozove "tobe" ali kade se dozove tobe onda on svoju vjeru propagira kuci, ne na ulici, vaspitava svoje dijete da bude dobar covjek, da velica Allaha, da ne ogovara, ne krade, ne laze, da postuje druge abrahamske religije i ponasa se normalno.
A mi ne gubimo tradiciju, vec se u njoj gubimo, kod nas se izmisljaju novi obicaji, Bajram ne slavimo kao nekada u kucama, sa porodicom, nego plesemo, dernecimo, pucamo...... e vidis meni to ne odgovara, isto kao sto mi ne odgovara sto je serijatsko vjencanje postalo trend.