Studiranje suvisno il ne

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
scooter21ba

#126 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

julisiz es grant wrote:Pokretač teme na jednom mjestu reče da Arnold Švarceneger nije nikada studirao niti završio nikakav fakultet. Za njegovu informaciju, Arnold je 1979. na Univerzitetu Wisconsin-Superior diplomirao međunarodni marketing i poslovnu administraciju. Znači, veliki Arnold je ekonomista :-D !
Izvor je njegova zvanična biografija na IMDb:

http://www.imdb.com/name/nm0000216/bio
ja sam gledao na wikipediji
ps izvinjavam se previdio sam do mene eto ekonomista a covjek drzavni sluzbenik znaci trebao je politologiju zavrsiti
Last edited by scooter21ba on 16/09/2008 23:45, edited 1 time in total.
scooter21ba

#127 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

Hamurabi wrote:Scooter21ba:
Imaš isto tako pripadnika plemena Bušmani koji bi možda brže istrčali maraton od sadašnjeg svjetskog prvaka, zato jer svakog dana pretrče kilometre u potrazi za hranom i vodom, ali nikada se nisu takmičili na Olimpijadi, tako da se ne mogu kvalificirati kao prvaci, niti će ih iko i posmatrati kroz tu prizmu. Takođe imaš samoukih muzičara, koji imaju perfektan sluh i znaju svirati po 5, 6 instrumenata, ali nikada nisu išli u muzičku školu niti na Akademiju i sa tim znanjem odnosno talentom ne mogu ništa uraditi (mogu jedino zabavljati prijatelje i rodbinu kada dođu u goste). Znači ako osjećaš da možeš više i za to imaš potencijala, završi neki fakultet koji ti leži, jer u protivnom nikada nećeš biti priznat kao neko ko zna bolje od nekoga drugog. U protivnom se nemaš pravo buniti, jer sistem tako funkcioniše i jedino što možeš je da mu se prilagodiš, što je uostalom jedan segment socijalizacije i temelj zrelosti. Tek kada pozavršavaš silne škole i proživiš narednih 30-tak godina, pa se možda i politički angažuješ, možeš nešto da promijeniš. Takvo je stanje kod nas, dok je u Americi puno drugačije. Ali ko zna možda tvoji čukununuci i dožive da se ovdje živi kao u Americi, ko zna.
ja se uopste ne bunim ja sam super zadovoljan svojim zivotom i poslom i svim
samo sam postavio temu i svoje razmisljanje da vidim i cujem sta drugi misle o njoj
i da znao sam da ce biti i napada i svega ali isto sam znao da ce biti onih kao sto je serenety u neku ruku istomisljenik
julisiz es grant

#128 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by julisiz es grant »

scooter21ba wrote:
julisiz es grant wrote:Pokretač teme na jednom mjestu reče da Arnold Švarceneger nije nikada studirao niti završio nikakav fakultet. Za njegovu informaciju, Arnold je 1979. na Univerzitetu Wisconsin-Superior diplomirao međunarodni marketing i poslovnu administraciju. Znači, veliki Arnold je ekonomista :-D !

ja sam gledao na wikipediji i nigdje ne pise
Imaš i na Wikipediji sa desne strane gdje stoje osnovni biografski podaci ( ime, prezime, dob, spol, zanimanje ), ispod slike, navedeno ime univerziteta pod "alma mater" ( to je uobičajeni opšti izraz koji označava visokoobrazovnu ustanovu na kojoj je dotična osoba diplomirala ).
scooter21ba

#129 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

julisiz es grant wrote:
scooter21ba wrote:

ja sam gledao na wikipediji i nigdje ne pise
Imaš i na Wikipediji sa desne strane gdje stoje osnovni biografski podaci ( ime, prezime, dob, spol, zanimanje ), ispod slike, navedeno ime univerziteta pod "alma mater" ( to je uobičajeni opšti izraz koji označava visokoobrazovnu ustanovu na kojoj je dotična osoba diplomirala ).
rekoh previdio sam jer sam na brzaka danas gledao uradio sam prepravku
Clint_Eastwood

#130 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Clint_Eastwood »

Vrijedi studirati, ako ništa zbog znanja. I da pojasnim, biti pametan i biti obrazovan nije isto. Može biti neko sa srednjom mnogo pametniji od nekog fakultetlije, ali ne može imati više znanja od fakultetski obrazovanog čovjeka iz te oblasti.
Još jedna stvar, završio sam fakultet, radim kao pripravnik trenutno, ali je žalosno da JA-pripravnik ispravljam ljude pri nekim aktivnostima koje oni obavljaju 15 i kusur godina, najelementarnije stvari ne znaju, a rade taj posao 15 godina, a od njih bi trebao nešto naučiti u ovom pripravničkom stažu!!! Neću navoditi zanimanje jer nije ni važno toliko, ti ljudi su došli na tu poziciju jer je nekom poslijeratnom sistematizacijom radnih mjesta bio potreban VII stepen bilo kog fakulteta bez obzira što taj "bilo koji" fakultet nema nikakve veze s ovom funkcijom i poslovima koji su u opisu te funkcije.
Ovo navodim kao primjer da za koliko-toliko kvalitetno obavljanje posla treba imati fakultet iz te oblasti, znači, isplati se studirati ali da se pri tom nauči nešto, znači, da se 6-ica znojem zaradi, a ne prepisivanjem i kupovanjem ispita i sl. za što znam prilično slučajeva iz života.
Ne znam što će biti kada završim pripravnički, možda neću ostati ovdje obavljati svoje zvanje, ali sam siguran da će moje fakultetsko znanje prije izaći na vidjelo nego znanje ovih tzv. "stručnjaka" koji trenutno obavljaju funkciju za koju je vezan moj fakultet. Kad tad ću trudom i znanjem izvojevati radno mjesto koje odgovara mom stupnju obrazovanosti i mom znanju.
Jer, siguran sam u onu staru izreku: "Znanje i đubre nikad nisu izdali", zato ljudi studirajte, ali s razumijevanjem da bi nešto naučili i postali stručnjaci, a ne samo zbogtoga da bi dobili papir koji ćete okačiti i uokviriti. Kad tad će se to znanje naplatiti!!!
zito23

#131 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by zito23 »

Clint_Eastwood wrote:Vrijedi studirati, ako ništa zbog znanja. I da pojasnim, biti pametan i biti obrazovan nije isto. Može biti neko sa srednjom mnogo pametniji od nekog fakultetlije, ali ne može imati više znanja od fakultetski obrazovanog čovjeka iz te oblasti.
Još jedna stvar, završio sam fakultet, radim kao pripravnik trenutno, ali je žalosno da JA-pripravnik ispravljam ljude pri nekim aktivnostima koje oni obavljaju 15 i kusur godina, najelementarnije stvari ne znaju, a rade taj posao 15 godina, a od njih bi trebao nešto naučiti u ovom pripravničkom stažu!!! Neću navoditi zanimanje jer nije ni važno toliko, ti ljudi su došli na tu poziciju jer je nekom poslijeratnom sistematizacijom radnih mjesta bio potreban VII stepen bilo kog fakulteta bez obzira što taj "bilo koji" fakultet nema nikakve veze s ovom funkcijom i poslovima koji su u opisu te funkcije.
Ovo navodim kao primjer da za koliko-toliko kvalitetno obavljanje posla treba imati fakultet iz te oblasti, znači, isplati se studirati ali da se pri tom nauči nešto, znači, da se 6-ica znojem zaradi, a ne prepisivanjem i kupovanjem ispita i sl. za što znam prilično slučajeva iz života.
Ne znam što će biti kada završim pripravnički, možda neću ostati ovdje obavljati svoje zvanje, ali sam siguran da će moje fakultetsko znanje prije izaći na vidjelo nego znanje ovih tzv. "stručnjaka" koji trenutno obavljaju funkciju za koju je vezan moj fakultet. Kad tad ću trudom i znanjem izvojevati radno mjesto koje odgovara mom stupnju obrazovanosti i mom znanju.
Jer, siguran sam u onu staru izreku: "Znanje i đubre nikad nisu izdali", zato ljudi studirajte, ali s razumijevanjem da bi nešto naučili i postali stručnjaci, a ne samo zbogtoga da bi dobili papir koji ćete okačiti i uokviriti. Kad tad će se to znanje naplatiti!!!
Dobro si iskazao svoje osječaje i shvatanje stvarnosti (u toj firmi),ali
hajde razmisli šta,kada,kako i od koga bi Ti naučio u takvom ambijentu nešto iz struke.
1. Ako si tako prepoznao te fakultetlije,jel misliš da će Ti dati da primirišeš ozbiljnijim aktivnostima,pod uslovom da Te ostave.
2.Ako budeš napadao za znanje i vještine,svako će Te otkačit
3.Ako nisi došao štelom,otputit će Te po odrađenom pripravničkom
4.Pripravnički je "ništa",obzirom da neznamo struku,odnosno hočeš li polagati stručni ispit (prosvjeta,tehnika,pravo,ekonomija,,)
5.Stručnjak bilo koje oblasti u sređenoj radnoj sredini,uz niz predpostavki može se biti za najmanje TRI god.
E sad zamisli ove Bolonjce (poslije 3 je niko,pa kad uvedu specijalizaciju +1 bit će na papiru specijalista struke,pa će morati raditi i još +1 ili 2 ovisno o fakultetu postaje mag.struke (ne kao prije mag nauka),a to mu ga dođe ....u 30+god.
gdje je tu mladost,zabavljanje ,ljetovanje,promjena automobila i ........jer
da bi postao napred navedeno moraš izbaciti cca.10KILA BAMOVA,biti stalno uz mob. nikada se nesmije opuštati (kao nekad)
i GDJE JE TU BUDUČNOST (porodica ,koliko i kakve djece sa kakvom osobom),a potom gdje stanovati ,jer ako ste oboje akademci sramota je biti jado..(još ako bi bili u prosvjeti e onda je krah)
Ovo pišem iz razloga što vidim gdje ide visoko obrazovanje,načine na koje se dobija,inflacija svršenika,privatizacija isl,a predpostavljam da je temu postavila mlada osoba i da je slični prate.
Neki dan mi kolega veli "sin mu završio srednju školu i išao po SA da se upiše bilo gdje,baš kao što Ti navodiš "treba studirati".
TREBA ALI AKO IMAŠ ŠTELU,JER OBIČNOJ OSOBI SE NIKAKO NEIPLATI IZ VIŠE RAZLOGA,A NAVEST ĆU PAR.
1.Kada i kako će završiti ?
2Kada i gdje će raditi ?
3.Ako ode u drugu sredinu,tek tada je donji !!!
i i i ii
Komentirajmo
Risto Kuglarić

#132 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Risto Kuglarić »

scooter21ba wrote:mozete sada poceti napadati me ali mislim da studiranje po meni nije toliko vazno
mozda jedino kao dokaz da si zavrsio sto ti uopste ne daje zapravo da znas konkretno taj posao
mislim da vise ljudi ima koji znaju neku oblast a nisu ni presli prag fakulteta vezanog za tu struku
ne znam koliko ce se vas s ovim sloziti ali me zanima vase misljenje

unaprijed hvala
pa sad, da ti fakultet nije neophodan da bi bio uspješan u životu, to je tačno. I tačno je da ima mnogo ljudi bez fakulteta koji su uspješniji od ljudi sa fakultetima (kako god definirao uspjeh). Al ja lično nikad nisam sreo samoukog inžinjera/ekonomistu/pravnika/muzičara/agronoma/psihologa... da zna konkretno taj posao bolje nego diplomirani. Što ne znači da takvih primjera nema, jelte. :D

A de mi reci, ako ne zadirem previše u intimu, šta je tebe potaklo na razmišljanje o tome? Jel ti se to neko na poslu kurčio s diplomom ili...? :D
scooter21ba

#133 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

Risto Kuglarić wrote:
scooter21ba wrote:mozete sada poceti napadati me ali mislim da studiranje po meni nije toliko vazno
mozda jedino kao dokaz da si zavrsio sto ti uopste ne daje zapravo da znas konkretno taj posao
mislim da vise ljudi ima koji znaju neku oblast a nisu ni presli prag fakulteta vezanog za tu struku

unaprijed hvala
pa sad, da ti fakultet nije neophodan da bi bio uspješan u životu, to je tačno. I tačno je da ima mnogo ljudi bez fakulteta koji su uspješniji od ljudi sa fakultetima (kako god definirao uspjeh). Al ja lično nikad nisam sreo samoukog inžinjera/ekonomistu/pravnika/muzičara/agronoma/psihologa... da zna konkretno taj posao bolje nego diplomirani. Što ne znači da takvih primjera nema, jelte. :D

A de mi reci, ako ne zadirem previše u intimu, šta je tebe potaklo na razmišljanje o tome? Jel ti se to neko na poslu kurčio s diplomom ili...? :D
ma ne niko mi se nije kurcio sa diplomom
iskreno ja na posao odem odradim svoj posao i ne gledam ko sta ima zavrseno niti se zamaram drugima i njihovim obrazovanjem
zelim da neko ne pravi greske koje se i mene ticu i to je to
ostalo je medju nama sega sala zajebancija
na ovo me potaklo kad vidim okolo ko sve radi i kako sa i bez diplome
pa sam u posljednih nekoliko dana saznao i u firmi ko ima diplomu ko ne i vidim kako ko radi
eh na osnovu toga sam i postavio to pitanje jer ono sto vidim kontam da je ovdje studiranje i suvisno kad izadje sa faxa znanjem kao ja
rijetko koga sam vidio da je bas "obrazovan" sa diplomom vise od ostalih
norah

#134 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by norah »

Znam dosta fakultetski obrazovanih ljudi, cak i magistara i sl. koji ne znaju neke osnovne stvari, dosta su nepismeni, ne poznaju pravopis i sl. A o nekoj opstoj informiranosti da i ne govorim!
metal_rules_cura

#135 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by metal_rules_cura »

norah wrote:Znam dosta fakultetski obrazovanih ljudi, cak i magistara i sl. koji ne znaju neke osnovne stvari, dosta su nepismeni, ne poznaju pravopis i sl. A o nekoj opstoj informiranosti da i ne govorim!
Potpisujem. Ali prisustvo takvih je propast drzave, a ne okolnost usljed koje bi trebali opcenito studiranje stavljati pod upitnik.
Plombas

#136 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Plombas »

Intelektualac

Ko se svoje majke i svoga oca stidi
jer ih tako reci uvek ko budale vidi?
Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama
sto se mogu naci samo u debelim knjigama?

Znalac. Intelektualac. Cinjenica znalac.
A ne zna iskopat' sanac!

Okrugle naocare i uska ramena,
nikad ne primecuje gdje je to realnost!
Kraj njih je obavezno ogromna zena,
sto je lako maznu na sentimentalnost!

A ne zna iskopat' sanac!

F.M. Dostojevski - zlocin, kazna u ljudska destrukcija!
Albert Ajnstajn - nuklearno-govorna hiperprodukcija!
Sigmund Frojd - svjesna, nesvjesna, podsvjesna stanja!
Zan Pol Sartr - sam je sebi stranac i ostala sranja!

Stranac. Intelektualac.
Necu da budem intelektualac!
Ne zelim oko qolca lanac!
Ocu da opalim Vesnu Zmijanac!
Jer Rambo Amadeus je ljubavni znalac!

A ne zna iskopat' sanac!

Carls Darvin - prirodna selelekcija i evolucija.
Karl Marks - komunizam, burzoazija i svetska revolucija!
Isak Njutn - privlacna sila zemljine teze.
Njegos Serbezovski - poratni opus gospodina Krleze.

Znalac. Intelektualac.
Sam je sebi stranac. Kao vanzemaljac.

Ne zna iskopat' sanac!

Bambus meksikanac. Znanja punoglavac.
Kao vanzemaljac. S Marsa padobranac.
Vegetarijanac.
Ne zna iskopat sanac.
Vegetarijanac ..... Intelektualac.
Hamurabi

#137 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Hamurabi »

Plombas wrote:Intelektualac

Ko se svoje majke i svoga oca stidi
jer ih tako reci uvek ko budale vidi?
Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama
sto se mogu naci samo u debelim knjigama?

A ne zna iskopat' sanac!

Okrugle naocare i uska ramena,
nikad ne primecuje gdje je to realnost!
Kraj njih je obavezno ogromna zena,
sto je lako maznu na sentimentalnost!

A ne zna iskopat' sanac!

F.M. Dostojevski - zlocin, kazna u ljudska destrukcija!
Albert Ajnstajn - nuklearno-govorna hiperprodukcija!
Sigmund Frojd - svjesna, nesvjesna, podsvjesna stanja!
Zan Pol Sartr - sam je sebi stranac i ostala sranja!

Stranac. Intelektualac.

A ne zna iskopat' sanac!

Carls Darvin - prirodna selelekcija i evolucija.
Karl Marks - komunizam, burzoazija i svetska revolucija!
Isak Njutn - privlacna sila zemljine teze.
Njegos Serbezovski - poratni opus gospodina Krleze.

Znalac. Intelektualac.
Sam je sebi stranac. Kao vanzemaljac.

Ne zna iskopat' sanac!

Bambus meksikanac. Znanja punoglavac.
Kao vanzemaljac. S Marsa padobranac.
Vegetarijanac.
Ne zna iskopat sanac.
Vegetarijanac ..... Intelektualac.
Auuuu jarane, koji problem tebe muči? Ovi stihovi mi liče na Milića Vukašinovića, mada vjerovatno griješim. Možda si baš ti talentovani vlasnik autorskih prava. Ako stvarno ovako razmišljaš, dobro si povukao vlagu s nogu.
ibrahim_tanovic

#138 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by ibrahim_tanovic »

unaprijed hvala
Iako si u pravu, ja bih ipak volio da i moje djete ide na univerzitet, kao što sam išao i ja.

Naime, radi se o višoj edukaciji. Nije sve u materijalnom, tj. u materijalizaciji vlastitih školskih uspjeha. Škola je prije svega nešto što obogaćuje Duh, a ja se želim družiti sa "duhovitim" ljudima...
zastoqsviram

#139 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by zastoqsviram »

Hamurabi wrote:
Auuuu jarane, koji problem tebe muči? Ovi stihovi mi liče na Milića Vukašinovića, mada vjerovatno griješim. Možda si baš ti talentovani vlasnik autorskih prava. Ako stvarno ovako razmišljaš, dobro si povukao vlagu s nogu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
domaca pramenka daje dobru vunu za priglavaka, al' sto moze vode da upije, i-ha-ha
Risto Kuglarić

#140 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Risto Kuglarić »

zastoqsviram wrote:
Hamurabi wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
domaca pramenka daje dobru vunu za priglavaka, al' sto moze vode da upije, i-ha-ha
hehehehe, rambo uvijek aktuelan ;)
Clint_Eastwood

#141 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Clint_Eastwood »

zito23 wrote:
Clint_Eastwood wrote:Vrijedi studirati, ako ništa zbog znanja. I da pojasnim, biti pametan i biti obrazovan nije isto. Može biti neko sa srednjom mnogo pametniji od nekog fakultetlije, ali ne može imati više znanja od fakultetski obrazovanog čovjeka iz te oblasti.
Dobro si iskazao svoje osječaje i shvatanje stvarnosti (u toj firmi),ali
hajde razmisli šta,kada,kako i od koga bi Ti naučio u takvom ambijentu nešto iz struke.
1. Ako si tako prepoznao te fakultetlije,jel misliš da će Ti dati da primirišeš ozbiljnijim aktivnostima,pod uslovom da Te ostave.
2.Ako budeš napadao za znanje i vještine,svako će Te otkačit
3.Ako nisi došao štelom,otputit će Te po odrađenom pripravničkom
4.Pripravnički je "ništa",obzirom da neznamo struku,odnosno hočeš li polagati stručni ispit (prosvjeta,tehnika,pravo,ekonomija,,)
5.Stručnjak bilo koje oblasti u sređenoj radnoj sredini,uz niz predpostavki može se biti za najmanje TRI god.
1.Prije svega te fakultetlije mi nisu šefovi tako da ne ovisim od njih po tom pitanju, a šef (ovi) me već smatraju mnogo većim stručnjakom od njih (što sam i dokazao do sada) jer znaju s kakvim kadrom raspolažu i kakav taj kadar diplome posjeduje, ali ih se ne mogu lako riješiti jer je državna firma.
2.U ovome se ne bih nimalo složio, znanje i vještine su jedino oruđe pomoću kojeg sam uspio. Možda ti to zvuči nemoguće u BiH, ali ima slučajeva, i sve više će ih biti, jer će se u budućnosti tražiti kvalifikacija, ali prije svega kvalifikacija sa znanjem, ne na papiru!
3.Na konkursu za ovo mjesto sam imao neku vrstu štele jer je to neminovnost u BiH, znači ne može drugačije, tj. može ali se moraš prijaviti na 10 konkursa dok na jednom prođeš, a vrijeme odleti, jer kao pripravnik nemaš nikakve preporuke, minuli rad i sl. tako da te ne vijeće za prijem ne razlikuje ni po čemu od ostalih pa onda primaju one sa štelom (najčešće).
4. Također se ne bih složio da je pripravnički ništa, ako ništa stekneš određeno iskustvo, vidiš kako stvari funkcioniraju i na neki način pripravnički predstavlja neki vid prijemnog za daljnje zaposlenje, jer ako se tu dokažeš kasnije ćeš uvijek imati preporuku važne osobe kod koje si obavljao pripravnički što nije mala stvar, odnosno, preporuka je veliki plus kada konkurišeš za neko radno mjesto među više kandidata.
5. Ovo se donekle slažem, jer kako sam i naveo, bitno je koliko znaš, a ne kakvu diplomu imaš.
Amazonka27

#142 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Amazonka27 »

e svasta....

pa ne studiram da bi diplomu okacila na zid vec je to karta/kljuc koji otvara vrata boljih firmi, sa boljom platom...svi koji misle da se na fakultetu "beru baje" a zatim dobijes dipl.mr.prof.dr u velikoj ste zabludi...nevjerujete :? Bujrum upisite se i sikirajte se samo jedan semestar...
scooter21ba

#143 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

ibrahim_tanovic wrote:
Iako si u pravu, ja bih ipak volio da i moje djete ide na univerzitet, kao što sam išao i ja.

Naime, radi se o višoj edukaciji. Nije sve u materijalnom, tj. u materijalizaciji vlastitih školskih uspjeha. Škola je prije svega nešto što obogaćuje Duh, a ja se želim družiti sa "duhovitim" ljudima...
ako vec pominjes nije sve u materijalnom onda ti bas ne treba fax jer ti je onda samo potrebna ljubav prema necemu i ti si se rijesio svojih briga
mozes ti i bez skole obogatiti duh
hoces da kazes da oni koji nemaju fax nisu "duhoviti"
ja znam bruku ljudi koji su "duhovitiji" a nemaju diplomu
Ali_G

#144 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Ali_G »

Jedini slucaj kada osoba koja nije skolovana za to, moze znati bolje od skolovanog su djelatnosti koje traze kreativnost. Inzinjer, masinac, doktor, ekonomista (ali ekonomista, a ne piljar koji misli da je razvio biznis) jednostavno zahtijevaju skolu. Eh sad da budete umjetnici, muzicari, slikari, fiozofi, to se moze desiti.
kriticarka_nikova

#145 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by kriticarka_nikova »

Pocela sam temu citat od pocetka. Prvo mi je bilo zanimljivo, a kasnije dosadilo, kad ste se poceli natezat jedni s drugima sta je bolje u zemlji Bosni: SSS ili VSS.
Bilo je i duhovitih postova , ...nesvjesno pisanih da budu duhoviti...

Sta je moje misljenje?

Istinu zbore obje strane. I oni koji kazu da postoje ljudi koji sa SSS mogu imati vise znanja (naime radi se o onoj izreci "ispeci zanat"), od onih sa VSS , ali istina je i ono da postoje neke firme koje traze osobe sa fakultetskom diplomom,a znanje manje-vise.

Ljudi moji, ako budete raspravljali o Svarcenegeru, Ricardu kako su postigli a nemaju diplomu, onda ste stvarno smjesni. Ako ih koristite u onom stilu "ako su mogli oni, sto ne bi i ja...", ...za utjehu: oni su DRUGO. Vi ne znate na koji nacin su oni dosli do zvijezda, mozda je bio lak, a mozda i ne. Mozda je Svarcenegera neki od rezisera jebao u supak 15 godina dok se nije culo za njega....

Postoje i stele, veze, vezice...postoje i pare da se nesto kupi...uostalom sve se moze kupit sem zdravlja...pa tu ukljucujem i srecu...

Od svega navedenog...konkretno me zanima slijedece:
-Da li je moguce KUPITI posao u Sarajevu (sa ili bez diplome)?
-Ako je moguce posto su neki poslovi (drzavni poslovi) i koje sturcne spreme zahtjevaju? (Ok. Znam da SSS zahtjeva posao salterskog radnika u banci npr., ali zanimaju me poslovi sa fakultetskom diplomom).
Npr. Posto su poslovi u : skolama, bankama, vladi, ministarstvima, ambasadama....

Hvala.
scooter21ba

#146 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

kriticarka_nikova wrote:
-Ako je moguce posto su neki poslovi (drzavni poslovi) i koje sturcne spreme zahtjevaju? (Ok. Znam da SSS zahtjeva posao salterskog radnika u banci npr., ali zanimaju me poslovi sa fakultetskom diplomom).
Npr. Posto su poslovi u : skolama, bankama, vladi, ministarstvima, ambasadama....

Hvala.
samo da pomenem ono sto sam obrisao
naveo sam samo primjer svarca i sta ja znam koga vec evo bill gates je tek nedavno dobio diplomu harvard-a
ali ajd nevazno
naravno da se moze to je vec javna tajna
mislim samo da privatne firme ne primeju preko stele (tu mislim na neke ozbiljne pozicije tipa racunovodja ekonomista i sta ja znam)
a cijene vjerovatno od 10h pa na gore u svim tim institucijama koje si nabrojala
kriticarka_nikova

#147 Re: Studiranje suvisno il ne

scooter21ba wrote:
kriticarka_nikova wrote:

Hvala.
samo da pomenem ono sto sam obrisao
naveo sam samo primjer svarca i sta ja znam koga vec evo bill gates je tek nedavno dobio diplomu harvard-a
ali ajd nevazno
naravno da se moze to je vec javna tajna
mislim samo da privatne firme ne primeju preko stele (tu mislim na neke ozbiljne pozicije tipa racunovodja ekonomista i sta ja znam)
a cijene vjerovatno od 10h pa na gore u svim tim institucijama koje si nabrojala
U privatne firme se zaposlis preko veze, naravno. Privatne firme drze ljudi koji imaju love, tako da oni OBICNO nisu spali na tih 10.000 KM
WizzardFromBOZ

#148 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by WizzardFromBOZ »

kriticarka_nikova wrote: Mozda je Svarcenegera neki od rezisera jebao u supak 15 godina dok se nije culo za njega....
iako shvacam sta je "pisac htio reci" mislim da je pominjanje schwarceneggera u tom kontekstu vise nego ruzno, jer arnold je vec bio legenda body buildinga (7 puta svjetski sampion - mister olympia) kad je poceo snimati filmove...

WizzardFromBOZ

#149 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by WizzardFromBOZ »

scooter21ba wrote:

ja sam gledao na wikipediji
ps izvinjavam se previdio sam do mene eto ekonomista a covjek drzavni sluzbenik znaci trebao je politologiju zavrsiti
ne trebas se izvinjavati, bolje bi bilo da manje pises a vise citas...ili pitas...jer vidis ni wikipedia ne kaze sve... :mrgreen:
kriticarka_nikova

#150 Re: Studiranje suvisno il ne

WizzardFromBOZ wrote:
kriticarka_nikova wrote: Mozda je Svarcenegera neki od rezisera jebao u supak 15 godina dok se nije culo za njega....
iako shvacam sta je "pisac htio reci" mislim da je pominjanje schwarceneggera u tom kontekstu vise nego ruzno, jer arnold je vec bio legenda body buildinga (7 puta svjetski sampion - mister olympia) kad je poceo snimati filmove...

Pa to pominjem radi lakseg objasnjenja (mozda sebi) i drugima "kako je Arnold uspio"....
Post Reply