Clint_Eastwood wrote:Vrijedi studirati, ako ništa zbog znanja. I da pojasnim, biti pametan i biti obrazovan nije isto. Može biti neko sa srednjom mnogo pametniji od nekog fakultetlije, ali ne može imati više znanja od fakultetski obrazovanog čovjeka iz te oblasti.
Još jedna stvar, završio sam fakultet, radim kao pripravnik trenutno, ali je žalosno da JA-pripravnik ispravljam ljude pri nekim aktivnostima koje oni obavljaju 15 i kusur godina, najelementarnije stvari ne znaju, a rade taj posao 15 godina, a od njih bi trebao nešto naučiti u ovom pripravničkom stažu!!! Neću navoditi zanimanje jer nije ni važno toliko, ti ljudi su došli na tu poziciju jer je nekom poslijeratnom sistematizacijom radnih mjesta bio potreban VII stepen bilo kog fakulteta bez obzira što taj "bilo koji" fakultet nema nikakve veze s ovom funkcijom i poslovima koji su u opisu te funkcije.
Ovo navodim kao primjer da za koliko-toliko kvalitetno obavljanje posla treba imati fakultet iz te oblasti, znači, isplati se studirati ali da se pri tom nauči nešto, znači, da se 6-ica znojem zaradi, a ne prepisivanjem i kupovanjem ispita i sl. za što znam prilično slučajeva iz života.
Ne znam što će biti kada završim pripravnički, možda neću ostati ovdje obavljati svoje zvanje, ali sam siguran da će moje fakultetsko znanje prije izaći na vidjelo nego znanje ovih tzv. "stručnjaka" koji trenutno obavljaju funkciju za koju je vezan moj fakultet. Kad tad ću trudom i znanjem izvojevati radno mjesto koje odgovara mom stupnju obrazovanosti i mom znanju.
Jer, siguran sam u onu staru izreku: "Znanje i đubre nikad nisu izdali", zato ljudi studirajte, ali s razumijevanjem da bi nešto naučili i postali stručnjaci, a ne samo zbogtoga da bi dobili papir koji ćete okačiti i uokviriti. Kad tad će se to znanje naplatiti!!!
Dobro si iskazao svoje osječaje i shvatanje stvarnosti (u toj firmi),ali
hajde razmisli šta,kada,kako i od koga bi Ti naučio u takvom ambijentu nešto iz struke.
1. Ako si tako prepoznao te fakultetlije,jel misliš da će Ti dati da primirišeš ozbiljnijim aktivnostima,pod uslovom da Te ostave.
2.Ako budeš napadao za znanje i vještine,svako će Te otkačit
3.Ako nisi došao štelom,otputit će Te po odrađenom pripravničkom
4.Pripravnički je "ništa",obzirom da neznamo struku,odnosno hočeš li polagati stručni ispit (prosvjeta,tehnika,pravo,ekonomija,,)
5.Stručnjak bilo koje oblasti u sređenoj radnoj sredini,uz niz predpostavki može se biti za najmanje TRI god.
E sad zamisli ove Bolonjce (poslije 3 je niko,pa kad uvedu specijalizaciju +1 bit će na papiru specijalista struke,pa će morati raditi i još +1 ili 2 ovisno o fakultetu postaje mag.struke (ne kao prije mag nauka),a to mu ga dođe ....u 30+god.
gdje je tu mladost,zabavljanje ,ljetovanje,promjena automobila i ........jer
da bi postao napred navedeno moraš izbaciti cca.10KILA BAMOVA,biti stalno uz mob. nikada se nesmije opuštati (kao nekad)
i GDJE JE TU BUDUČNOST (porodica ,koliko i kakve djece sa kakvom osobom),a potom gdje stanovati ,jer ako ste oboje akademci sramota je biti jado..(još ako bi bili u prosvjeti e onda je krah)
Ovo pišem iz razloga što vidim gdje ide visoko obrazovanje,načine na koje se dobija,inflacija svršenika,privatizacija isl,a predpostavljam da je temu postavila mlada osoba i da je slični prate.
Neki dan mi kolega veli "sin mu završio srednju školu i išao po SA da se upiše bilo gdje,baš kao što Ti navodiš "treba studirati".
TREBA ALI AKO IMAŠ ŠTELU,JER OBIČNOJ OSOBI SE NIKAKO NEIPLATI IZ VIŠE RAZLOGA,A NAVEST ĆU PAR.
1.Kada i kako će završiti ?
2Kada i gdje će raditi ?
3.Ako ode u drugu sredinu,tek tada je donji !!!
i i i ii
Komentirajmo