Studiranje suvisno il ne

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
scooter21ba

#1 Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

mozete sada poceti napadati me ali mislim da studiranje po meni nije toliko vazno
mozda jedino kao dokaz da si zavrsio sto ti uopste ne daje zapravo da znas konkretno taj posao
mislim da vise ljudi ima koji znaju neku oblast a nisu ni presli prag fakulteta vezanog za tu struku
ne znam koliko ce se vas s ovim sloziti ali me zanima vase misljenje

unaprijed hvala
bajadera82

#2 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by bajadera82 »

Molim? kakvo je ovo pitanje? naravno da nije suvisno. u BiH je nazalost tako da je dosta ljudi bez fakulteta na pozicijama gdje bi trebali imati fakultet pa smo i zato tako napredni. naravno da imas raje koja zavrsi fakultet pa je onda nesposoban za rad, al to je problem te osobe ne fakulteta.
U BiH 4% zavrsava fakultet!!!! to je vec dobro ispod standarda. nemoj molim te da ih bude jos manje :D
scooter21ba

#3 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

cekaj nisi dobro skontala bajodero ne govorim o bih i koliko u bih zavrsi fax
govorim generalno slazes li se da neki bez faxa urade mnogo bolje stvari nego neki s faxom ne samo u bih
bajadera82

#4 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by bajadera82 »

eto vidis sa fakultetom pa opet ne kontam :D
da desava se ponekad da neko bez fakulteta uradi bolji posao od nekog sa fakultetom. ako imas fakultet ne znaci da si pametniji i sposobniji. ali to nije razlog da fakultet ne postoji.
[Matrix]

#5 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by [Matrix] »

Ne razumijem tvoje pitanje.Pa da bi se uopce neki posao obavio (lose ili dobro) moras biti primljen na isti a da bi se to desilo MORAS imati
diplomu.Istina, diploma ne garantira kvalitet ali sine to je ulaznica za film zvani "Zivot" ako nemas ulaznice onda se mrznes na ulazu ili
se svercujes cijeli life.Posebno je ovo pitanje zanacajno za djevojke.U Jordanu je 85% studenata zenskoga pola. :D
Studiratje ako treba i sto godina,ali..
NIPOSTO I NI POD KOJIM OKOLNOSTIMA NEMOJTE NAPUSTATI STUDIJE !
scooter21ba

#6 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

bajadera82 wrote:eto vidis sa fakultetom pa opet ne kontam :D
da desava se ponekad da neko bez fakulteta uradi bolji posao od nekog sa fakultetom. ako imas fakultet ne znaci da si pametniji i sposobniji. ali to nije razlog da fakultet ne postoji.
nije razlog ali tu dolazimo do onoga zasto poslodavac trazi diplomu a nije vidio kako radnik radi svoj posao
ti mozes biti magistar a nemati pojma recimo o moleraju (lupam sada ne uzimaj me za rijeci) a ja sa srednjom moler i po
shvatas o cemu pricam
scooter21ba

#7 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

[Matrix] wrote:Ne razumijem tvoje pitanje.Pa da bi se uopce neki posao obavio (lose ili dobro) moras biti primljen na isti a da bi se to desilo MORAS imati
diplomu.Istina, diploma ne garantira kvalitet ali sine to je ulaznica za film zvani "Zivot" ako nemas ulaznice onda se mrznes na ulazu ili
se svercujes cijeli life.Posebno je ovo pitanje zanacajno za djevojke.U Jordanu je 85% studenata zenskoga pola. :D
Studiratje ako treba i sto godina,ali..
NIPOSTO I NI POD KOJIM OKOLNOSTIMA NEMOJTE NAPUSTATI STUDIJE !
ovo 21 ne oznacava godine "tata" :)
evo slazes se znaci sa mnom hvala na odgovoru
ja nigdje ne govorim da neko napusti studij
samo govorim i mislim da studij nije mjerilo necijeg znanja
roki

#8 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by roki »

mozda da kazemo da spsobnom covjeku manje treba diploma da uspje u zivotu,a nesposobnog ni diploma nemoze spasiti
bajadera82

#9 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by bajadera82 »

scooter21ba wrote:
bajadera82 wrote:eto vidis sa fakultetom pa opet ne kontam :D
nije razlog ali tu dolazimo do onoga zasto poslodavac trazi diplomu a nije vidio kako radnik radi svoj posao
ti mozes biti magistar a nemati pojma recimo o moleraju (lupam sada ne uzimaj me za rijeci) a ja sa srednjom moler i po
shvatas o cemu pricam
shvatam :D
Edin 24,5

#10 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Edin 24,5 »

Ne postoje ljudi koji "nisu presli prag" odredjenog fakulteta i da znaju bolje datu struku od studenta koji je zavrsio taj fakultet (pod pretpostavkom da ga je posteno zavrsio).
Postoje samo ljudi koji MISLE da znaju bolje.

Poznajem mnogo takvih ljudi i to posebno dolazi do izrazaja u komunikaciji ljudi koji su zavrsili neke tehnicke nauke ili uopste nisu zavrsili fakultet (tzv. "filozofi" u pezorativnom znacenju) sa ljudima koji su zavrsili neki fakultet drustvenih nauka, tipa pravo, i to u komunikaciji o raznim drustvenim temama.
scooter21ba

#11 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

Edin 24,5 wrote:Ne postoje ljudi koji "nisu presli prag" odredjenog fakulteta i da znaju bolje datu struku od studenta koji je zavrsio taj fakultet (pod pretpostavkom da ga je posteno zavrsio).
Postoje samo ljudi koji MISLE da znaju bolje.

Poznajem mnogo takvih ljudi i to posebno dolazi do izrazaja u komunikaciji ljudi koji su zavrsili neke tehnicke nauke ili uopste nisu zavrsili fakultet (tzv. "filozofi" u pezorativnom znacenju) sa ljudima koji su zavrsili neki fakultet drustvenih nauka, tipa pravo, i to u komunikaciji o raznim drustvenim temama.
e tu se posebno ne bi slozio
jer mislim da bas u "pravu" postoje ljudi koji su zavrsili te studije da pojma nemaju a da neko ajd da kazemo laik bolje ce se izvuci ili nekoga braniti na sudu
kockica_kockica

#12 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by kockica_kockica »

Fakultet je u danasnje vrijeme neophodan jer ako zelis posao koji je iole dobar moras imati diplomu... mada ja znam ljude koji imaju srednju skolu i vrlo su sposobni pametni itd... cak sta vise nekim fakultetski obrazovanim ljudima nisu ni do koljena... :)
julisiz es grant

#13 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by julisiz es grant »

Za neka zanimanja se jednostavno MORA imati visoko obrazovanje ( ljekar, pravnik, inžinjer bilo koje struke itd ) da bi se uopšte počelo baviti tim poslovima. To je svugdje u svijetu tako, jer tako treba da bude.
scooter21ba

#14 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

julisiz es grant wrote:Za neka zanimanja se jednostavno MORA imati visoko obrazovanje ( ljekar, pravnik, inžinjer bilo koje struke itd ) da bi se uopšte počelo baviti tim poslovima. To je svugdje u svijetu tako, jer tako treba da bude.
ah da i cinjenica da je u njemackoj lik radio 10 godina kao ginekolog i da nije imao ni jednu ama bas ni jednu gresku a nije uopste zavrsio medicinski fakultet a otkriven je slucajno nevezano za struku ide u prilog tome da treba tako da bude?
ili slucaj mislim da je cak i film snimljen po tome da je laik koji ima srednju u americi bio na sudjenju ne sjecam se tacno jeli svoje ili necije
znaci imao pravnik kji je branio njega ili tog nekog i covjek okrivljen da je to bilo
a ovoga valjda zainteresiralo istrazivao i dokazao da je upravu optuzenik i da nije kako je sud presudio a pravnik to nije dokazao
za inzinjera nisam cuo ali vjerujem da ima i takvih slucajeva
julisiz es grant

#15 Re: Studiranje suvisno il ne

Navedi izvore, a sve i da jeste tako, ti ljudi su radili nelegalno. Znam i ja stare majstore po selima koji odlično vade zube i namještaju slomljene kosti. Znači li to da ih trebamo zaposliti da rade kao stomatolozi ili hirurzi?
scooter21ba

#16 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

julisiz es grant wrote:Navedi izvore, a sve i da jeste tako, ti ljudi su radili nelegalno. Znam i ja stare majstore po selima koji odlično vade zube i namještaju slomljene kosti. Znači li to da ih trebamo zaposliti da rade kao stomatolozi ili hirurzi?
cim nadjem obecavam da cu navesti izvore
radili jesu ilegalno ali pitanje je jesu li grijesili
ja bi vise volio da me taj lijeci ilegalno recimo a da znam da ne grijesi nego da me neko legalno pa da i umrem zbog toga
kao recimo slucaj u hr kad su onome amputirali nogu ili noge a bolilo ga slijepo crijevo (mislim da za to ne treba izvor jer si vjerovatno cula za to)
ne znaci da trebamo skljucivo njih zaposliti ali ti govorim da je nekad mozda i bolja opcija da te seoske "ljekare" zaposlimo nego ove fakultetski obrazovane
ova tema i ja licno ne govorim da treba ukinuti fakultete cak naprotiv ali samo zelim vidjeti da li se slazete sa mnom da su nekad strucniji ovi bez faxa nego oni sa faxom
DJ Babo

#17 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by DJ Babo »

scooter21ba wrote:za inzinjera nisam cuo ali vjerujem da ima i takvih slucajeva
ima kako nema :-D

ovi sto su napravili veliki hadronski kolajder, vecina ih nema ni srednju skolu... sve na ulici naucili... a tek ovi sto ga koriste, izdaju se za nake fizicare, astrofizicare, ovo-ono, a moja nena zna vise o big bangu od njih :D
julisiz es grant

#18 Re: Studiranje suvisno il ne

Kakvo god tvoje ili moje mišljenje bilo, istina je ovakva:
NIKADA i NIGDJE nećeš moći raditi kao ljekar bez završenog medicinskog fakulteta+položenog državnog ispita.
NIKADA i NIGDJE nećeš moći raditi kao advokat ili sudija ( osim kao fudbalski :D ) bez završenog pravnog fakulteta+položenog pravosudnog ispita.
Isto se odnosi i na mnoga druga zanimanja...
A greški ima, uvijek je bilo i biće, glupo bi bilo tvrditi suprotno. Nema toga ko nikada nije pogriješio, ali ima mnogo onih koji na svojim greškama nisu učili, pa su nastavili griješiti...
scooter21ba

#19 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

DJ Babo wrote:
scooter21ba wrote:za inzinjera nisam cuo ali vjerujem da ima i takvih slucajeva
ima kako nema :-D

ovi sto su napravili veliki hadronski kolajder, vecina ih nema ni srednju skolu... sve na ulici naucili... a tek ovi sto ga koriste, izdaju se za nake fizicare, astrofizicare, ovo-ono, a moja nena zna vise o big bangu od njih :D
neozbiljni komentari su na podforumu bez cenzure i po kafanama raznim kojih ima na forumu
pokusaj u vicevima
DJ Babo

#20 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by DJ Babo »

tvoja tema, postujem :-D

samo si je smijesno/neozbiljno naslovio :D
[Matrix]

#21 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by [Matrix] »

Pitanje ti je proturjecno,pa ocekuj svasta kad su kometari u pitanju.Naravno da je moguce da osoba sa SSS obavi bolje neki posao od osobe sa VSS,ali poenta
je (zato pitanje proturjeci) da nemoze doci do pozicije koja je odgovornija i placenija pa prema tome on u isto vrijeme nemoze bolje obaviti posao od nekoga sa VSS. :D

Evo konkretan primjer:

Jedna humanitarna organizacija na celo informatickog tima postavila je covjeka sa diplomom elektrotehnike i momak je znalac,zaista.Medjutim
desilo se da projekat koji su radili nmoze da izvede jer su mu neke stvari nepoznate u izradi aplikacije.Momche iz tima sa SSS (masinska) dovrsio
je inace vrlo slozen postupak vezan uz funkcioniranje programa.Ovo je u stvari dobar primjer saradnje,dakle nekad jedno nije drugome suprostavljeno
,ali pazi,to je izuzetak ,nije pravilo.
scooter21ba

#22 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by scooter21ba »

ocekujem ja svasta zato sam spreman i odgovoriti ;)
slazem se da ne mozes postati sudija lijecnik ili ti doktor bez diplome (mada to ne vazi za bih)
eto sam si naveo primjer
kazes izuzetak je nije pravilo
ali je pitanje koliko izuzetaka ima?
travar

#23 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by travar »

Ma fakultet je samo sredstvo da dobiješ toliko potrebnu diplomu, i slažem se da nije mjerilo znanja!
Lično, više sam stvari naučio sam istražujući po internetu i sam pokušavajući neke stvari, nego što sam i što bih naučio na fakultetu, i danas honorarno zarađujem, zahvaljujući onome što NISAM naučio na faxu!
Ali naravno tako nam je kako nam je, pa ako nemaš papir, džaba ti svo znanje svijeta :-?
[Matrix]

#24 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by [Matrix] »

veoma se rijetko studira samo zbog znanja (u stvari to su rijetki slucajevi).svatko zeli zivot uciniti sigurnijim i sa manje frustracija
a diploma ako nista (narocito djevojkama) daje sigurnost i omogucuje da rade poslove sa malo vise postovanja i odgovornosti.
obrazovanoj zeni se otvaraju ne samo profesionalna vrata ,vec je u poziciji da bira i u privatnom zivotu. :D

npr.Neki dan,djevojka inace veoma inteligentna i iznimno lijepa,morala je ili ce morati da obnovi godinu.Mislim cak da krivica
nije samo njena,ali to sad nije ni vazno.Sad ce u ovoj "praznoj godini",morati da osjeti tu osvetu drustva,naime iako veoma
pametna (ali lijena) radit ce posao koji za njene sposobnosti ponizavajuci,ali ce je moze bit opametiti. :(

Veoma mi zao sto ce se to desiti,znajuci da svojim sposobnostima moze daleko vise i najvaznije moze si osigurati
buducnost.ovo je dakle primjer koji istice znacaj diplome fakulteta ,ponavljam za djevojke to ima dalekosezne posljedice
jer svaki neuspjeh u pogledu sticanja diplome kostat ce ih veoma skupo,imajuci u vidu da drustvo takve pretvara
u "robovsku snagu" ili cak gore. :(
Plombas

#25 Re: Studiranje suvisno il ne

Post by Plombas »

scooter21ba wrote:bla, bla... ali me zanima vase misljenje
moje misljenje je da si ti mladji od 16 godina :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply