I ti iz ekstrema u ekstrem. Imas divljanje a imas penzionersku voznju uz auto koje i da hoce ne moze.Neelix wrote:Sto ga precerajefferson wrote: S druge strane, ako imas dva seta guma, jedan ljetnih a drugi zimskih guma, sa dva seta mozes prakticno tri zime i tri ljeta da odvezes.
ja sa svojim S3 Eskimo gumama prelazim oko 12.000 godisnje, i svake 2 do 3 godine stavim nove prednje gume, a dotadasnje prednje stavim nazad. i nikad problema sa stabilnoscu i kocenjem. Ljeti na more, zimi po planinama.
...al treba vozit po propisima, a ne divljat od semafora do semafora, pa na kocnicu.
TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#126 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
- Neelix
#127 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
a penzionerska voznja je voznja po propisima, jel
ne prekoracujem ogranicenja, ali ne vozim ni ispod.
- madner
#128 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
Normalno onda mozes voziti i sa protect gumom i nervirat ostale vozace.
- Neelix
#129 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
je*e mi se za te "vozace" o kojima ti govoris, pravo da ti kazem
nek u avliji krse zakon.
- madner
#130 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Znamo, hvalio si se kako namjerno krsis zakon ometanjem saobracaja kako ljudi ne bi vozili kako oni hoce.
Hipokriticno, hemr je to gori prekrsaj od onog koji sprijecavas, hem ti nemas pravo nikog da ometas ali sta je tu je.
Tema su Tigar gume i naravno da ce penzioneru koju ne prelazi 80 valjat. Osim ako treba kocit, ali sta je tu je.
Hipokriticno, hemr je to gori prekrsaj od onog koji sprijecavas, hem ti nemas pravo nikog da ometas ali sta je tu je.
Tema su Tigar gume i naravno da ce penzioneru koju ne prelazi 80 valjat. Osim ako treba kocit, ali sta je tu je.
- Neelix
#131 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Super, znaci ja krsim koji vozim po ogranicenju, a ti ne krsis koji vozis preko, kul konstatacija
Tigar ne koristim, javio sam se na post koji govori da 8 guma "moze trajati" i tri godine
cuj.
- madner
#132 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Kada izigravas nesto pa zacepis trake da!
Inace je 12000 godisnje jako malo predjenih kilometara i normalno je da ti eskim moze biti duze nego covjeku koji vozi 30 000 godisnje i kako treba.
Inace je 12000 godisnje jako malo predjenih kilometara i normalno je da ti eskim moze biti duze nego covjeku koji vozi 30 000 godisnje i kako treba.
- Neelix
#133 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
znaci, mimo zakona, jel?madner wrote: i kako treba.
- madner
#134 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Mojne tog moralnog terorizma, ako te ufate platis malo vecu cestarinu i mirna Bosna. Sve po zakonu, ako si stipsa vozis sporije i svi mirni.Neelix wrote:znaci, mimo zakona, jel?madner wrote: i kako treba.
- Neelix
#135 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
pa ti si taj koji je poceo sa kritikom mog nacina voznje, jebiga
je*e mi se kako vozis, koliko brzo, kako kocis, sve dok nema niko oko tebe. ali kad ugrozavas i druge, e onda me briga i imam pravo terorisat
kad bi to ostajalo na "malo vecim cestarinama", idealno bi bilo. no nazalost, svjedoci smo svaki dan da to nije tako 
- madner
#136 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Kritika je na kritiku o trosenju guma. Argument iz svog ekstremnog slucaja gdje malo predjes i "pazis" kako vozis nije mjerodavan za vecinu. To sto ti mislis da bi svako trebao tako vozit je druga prica, ali mozemo se sloziti da vecina vozi drugacije.
Nije tvoje, policija je ta dijeli kazne
a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca. 
Nije tvoje, policija je ta dijeli kazne
-
ri0
#137 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
5% ti nekad zivot znaci.... znas sta je 5 %, na kocenje od 50 m to ti je 2 i po metra ranije da stanes tj. da nekoga ne ubijes...AdnanSA wrote:Koliko para toliko muzike.
Po nekim testovima Auto blica pripadaju među najgore dok je Sava smještena u sredini ljestvice.
Ja sam kupio u dimenziji 185-60-14 i vozio sam dvije zime. Nisam imao nekih problema.Po mom skromnom mišljenju imaju neku prolaznu ocjenu,naravno ako nisi previše zahtjevan vozač.
Eh da po pomenutom testu razlika u trakciji između najboljih i najlošijih guma je oko 5% a čini mi se da je i rezultat kočenja na snjegu i ledu približan kod svih.
Ono kod Tigra što nevalja je kočenje na mokrom,aqvaplaning i stabilnost na suhom i mokrom u krivinama.
Ponavljam opet nisu baš dobre kao Sava ali mogu proći ako ne voziš previše brzo i od gume zahtjevaš dobru trakciju na snjegu i ledu.
- Neelix
#138 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
jaomadner wrote: a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca.
- madner
#139 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Jest al u kurcuNeelix wrote:jaomadner wrote: a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca.jebiga druze, ukenja ga i ti
prebrza voznja je uzrok makar 70 % nesreca, i to minimum.
Pogledaj statistiku. Inace se broj nesreca smanjio na dionici gdje je autoput, mada se puno brze vozi.
-
ado-šampion
#140 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ma ljudi vi izgleda pogrešno shvatate ulogu dobrih guma. Dobra guma nije tu (samo) zato da se dobro ponaša u normalnim uslovima. Bez obzira divljao ili ne, svakom se može desiti da mu se na otvorenoj cesti iza krivine zatekne traktor ili konjska zaprega (dešavalo se
), da mu pješak izleti, sudar na cesti loše označen i slično. Pa vidite kod nas kamikaze prelaze i preko auto puta.
U takvim slučajevima, itekako je razlika između ljetnih i zimskih guma, ljeti. Govorimo o razlici od 10 m zaustavnog puta iz brzine 100 km/h, znači dok auto s ljetnom gumom već stoji, isto to auto sa zimskom gumom se kreće između 40 i 50 km/h! Ja sam vozio nekad na Sava S2 ljeti, išao sam i na more s takvim gumama, ali to je bila kocka. Sada imam prave ljetne gume (Pirelli P3000), i vjerujte mi ne vidim nikakvu razliku u normalnoj vožnji, osim što su ove Pirelli toliko tvrde da je to za nepovjerovat. Ali tu su, za zlu ne trebalo. S druge strane, dugoročno je fakat isplatnije imati dva seta guma, nego voziti na jednom cijelu godinu.
- Neelix
#141 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197
Na području Federacije BiH tokom 2009. godine, prema podacima Federalne uprave policije, dogodilo se 29.456 saobraćajnih nesreća, a što je za 122 manje nego u 2008. godini. U ovim saobraćajnim nesrećama poginulo je 197 osoba, teško povrijeđeno 1.079, dok je lakše tjelesne povrede zadobilo 4.488 osoba.Najčešće uzrok nastanaka saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu - 6.849, te vožnja pod utjecajem alkohola - 1.681.
precherah sa procentom, ali opet sam upravu
EDIT:
Čak u trećini slučajeva uzroci saobraćajnih nesreća u Srbiji su nepropisna i neprilagođena brzina, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Među najčešćim uzrocima su, prema podacima policije, još i nepoštovanje propisa i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Saobraćajne nesreće koje izazivaju vozači autobusa i teretnih vozila, pored nepoštovanja saobraćajnih propisa, najčešće su posledica njihovog umora, odnosno smanjene koncentracije.
http://www.vesti.rs/Hronika/MUP-Brzina- ... sreca.html
Na području Federacije BiH tokom 2009. godine, prema podacima Federalne uprave policije, dogodilo se 29.456 saobraćajnih nesreća, a što je za 122 manje nego u 2008. godini. U ovim saobraćajnim nesrećama poginulo je 197 osoba, teško povrijeđeno 1.079, dok je lakše tjelesne povrede zadobilo 4.488 osoba.Najčešće uzrok nastanaka saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu - 6.849, te vožnja pod utjecajem alkohola - 1.681.
precherah sa procentom, ali opet sam upravu
EDIT:
Čak u trećini slučajeva uzroci saobraćajnih nesreća u Srbiji su nepropisna i neprilagođena brzina, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Među najčešćim uzrocima su, prema podacima policije, još i nepoštovanje propisa i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Saobraćajne nesreće koje izazivaju vozači autobusa i teretnih vozila, pored nepoštovanja saobraćajnih propisa, najčešće su posledica njihovog umora, odnosno smanjene koncentracije.
http://www.vesti.rs/Hronika/MUP-Brzina- ... sreca.html
- madner
#142 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Jest, 25% je tu negdje sa 70%+
Postavim ako nadjem rezultate vjestacenja tezih udesa.
Kada nekog udaris od zada na semaforu zapisu neprilagodjena brzina.
- respo
#143 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momackimadner wrote:Jest, 25% je tu negdje sa 70%+![]()
- respo
#144 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
a ti imas ferari pa ti je minimalna brzina 140 po gradu?madner wrote:Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
- madner
#145 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Jos jedan ekstremista. Imas puza, imas divljaka. Ja sam izmedjurespo wrote:a ti imas ferari pa ti je minimalna brzina 140 po gradu?madner wrote:Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
- madner
#146 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)respo wrote:nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momackimadner wrote:Jest, 25% je tu negdje sa 70%+![]()
- respo
#147 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
divljak sa skodom jelmadner wrote:Jos jedan ekstremista. Imas puza, imas divljaka. Ja sam izmedjurespo wrote:a ti imas ferari pa ti je minimalna brzina 140 po gradu?madner wrote:Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
svaka cast
- respo
#148 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
umjesto suprotno zbog malog rastojanja da voznja bude prulagodjenom brzinommadner wrote:Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)respo wrote:nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momackimadner wrote:Jest, 25% je tu negdje sa 70%+![]()
vidim da ti logika nije jaca strana
- madner
#149 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Citanje ti ne ide nista bolje od pisanja.respo wrote:umjesto suprotno zbog malog rastojanja da voznja bude prulagodjenom brzinommadner wrote:Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)respo wrote:nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momacki
vidim da ti logika nije jaca strana
Skoncentrisi se.
- Neelix
#150 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
znaci kriv je "debil" sto hoce da stane na crveno, a debil iza njega sto hoce da prodje kroz crveno nedozvoljenom brzinom i ne odrzava pravilno odstojanje nije krivmadner wrote:
Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)