TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#126 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Neelix wrote:
jefferson wrote: S druge strane, ako imas dva seta guma, jedan ljetnih a drugi zimskih guma, sa dva seta mozes prakticno tri zime i tri ljeta da odvezes.
Sto ga precera :D

ja sa svojim S3 Eskimo gumama prelazim oko 12.000 godisnje, i svake 2 do 3 godine stavim nove prednje gume, a dotadasnje prednje stavim nazad. i nikad problema sa stabilnoscu i kocenjem. Ljeti na more, zimi po planinama.

...al treba vozit po propisima, a ne divljat od semafora do semafora, pa na kocnicu.
I ti iz ekstrema u ekstrem. Imas divljanje a imas penzionersku voznju uz auto koje i da hoce ne moze.
Neelix

#127 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

a penzionerska voznja je voznja po propisima, jel :-) ne prekoracujem ogranicenja, ali ne vozim ni ispod.
madner

#128 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
Normalno onda mozes voziti i sa protect gumom i nervirat ostale vozace.
Neelix

#129 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

je*e mi se za te "vozace" o kojima ti govoris, pravo da ti kazem :-) nek u avliji krse zakon.
madner

#130 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Znamo, hvalio si se kako namjerno krsis zakon ometanjem saobracaja kako ljudi ne bi vozili kako oni hoce.

Hipokriticno, hemr je to gori prekrsaj od onog koji sprijecavas, hem ti nemas pravo nikog da ometas ali sta je tu je.

Tema su Tigar gume i naravno da ce penzioneru koju ne prelazi 80 valjat. Osim ako treba kocit, ali sta je tu je.
Neelix

#131 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

Super, znaci ja krsim koji vozim po ogranicenju, a ti ne krsis koji vozis preko, kul konstatacija :-) Tigar ne koristim, javio sam se na post koji govori da 8 guma "moze trajati" i tri godine :-) cuj.
madner

#132 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Kada izigravas nesto pa zacepis trake da!

Inace je 12000 godisnje jako malo predjenih kilometara i normalno je da ti eskim moze biti duze nego covjeku koji vozi 30 000 godisnje i kako treba.
Neelix

#133 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

madner wrote: i kako treba.
znaci, mimo zakona, jel?
madner

#134 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote: i kako treba.
znaci, mimo zakona, jel?
Mojne tog moralnog terorizma, ako te ufate platis malo vecu cestarinu i mirna Bosna. Sve po zakonu, ako si stipsa vozis sporije i svi mirni. :D
Neelix

#135 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

pa ti si taj koji je poceo sa kritikom mog nacina voznje, jebiga :-) je*e mi se kako vozis, koliko brzo, kako kocis, sve dok nema niko oko tebe. ali kad ugrozavas i druge, e onda me briga i imam pravo terorisat :D kad bi to ostajalo na "malo vecim cestarinama", idealno bi bilo. no nazalost, svjedoci smo svaki dan da to nije tako :roll:
madner

#136 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Kritika je na kritiku o trosenju guma. Argument iz svog ekstremnog slucaja gdje malo predjes i "pazis" kako vozis nije mjerodavan za vecinu. To sto ti mislis da bi svako trebao tako vozit je druga prica, ali mozemo se sloziti da vecina vozi drugacije. :D

Nije tvoje, policija je ta dijeli kazne :wink: a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca. :wink:
ri0

#137 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by ri0 »

AdnanSA wrote:Koliko para toliko muzike.
Po nekim testovima Auto blica pripadaju među najgore dok je Sava smještena u sredini ljestvice.
Ja sam kupio u dimenziji 185-60-14 i vozio sam dvije zime. Nisam imao nekih problema.Po mom skromnom mišljenju imaju neku prolaznu ocjenu,naravno ako nisi previše zahtjevan vozač.
Eh da po pomenutom testu razlika u trakciji između najboljih i najlošijih guma je oko 5% a čini mi se da je i rezultat kočenja na snjegu i ledu približan kod svih.
Ono kod Tigra što nevalja je kočenje na mokrom,aqvaplaning i stabilnost na suhom i mokrom u krivinama.
Ponavljam opet nisu baš dobre kao Sava ali mogu proći ako ne voziš previše brzo i od gume zahtjevaš dobru trakciju na snjegu i ledu.
5% ti nekad zivot znaci.... znas sta je 5 %, na kocenje od 50 m to ti je 2 i po metra ranije da stanes tj. da nekoga ne ubijes...
Neelix

#138 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

madner wrote: a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca. :wink:
jao :lol: jebiga druze, ukenja ga i ti :D prebrza voznja je uzrok makar 70 % nesreca, i to minimum.
madner

#139 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Neelix wrote:
madner wrote: a prebrza voznja nije previse zastupljena kao uzrok nesreca. :wink:
jao :lol: jebiga druze, ukenja ga i ti :D prebrza voznja je uzrok makar 70 % nesreca, i to minimum.
Jest al u kurcu :wink:

Pogledaj statistiku. Inace se broj nesreca smanjio na dionici gdje je autoput, mada se puno brze vozi.
ado-šampion

#140 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by ado-šampion »

Ma ljudi vi izgleda pogrešno shvatate ulogu dobrih guma. Dobra guma nije tu (samo) zato da se dobro ponaša u normalnim uslovima. Bez obzira divljao ili ne, svakom se može desiti da mu se na otvorenoj cesti iza krivine zatekne traktor ili konjska zaprega (dešavalo se :) ), da mu pješak izleti, sudar na cesti loše označen i slično. Pa vidite kod nas kamikaze prelaze i preko auto puta. :shock: U takvim slučajevima, itekako je razlika između ljetnih i zimskih guma, ljeti. Govorimo o razlici od 10 m zaustavnog puta iz brzine 100 km/h, znači dok auto s ljetnom gumom već stoji, isto to auto sa zimskom gumom se kreće između 40 i 50 km/h! Ja sam vozio nekad na Sava S2 ljeti, išao sam i na more s takvim gumama, ali to je bila kocka. Sada imam prave ljetne gume (Pirelli P3000), i vjerujte mi ne vidim nikakvu razliku u normalnoj vožnji, osim što su ove Pirelli toliko tvrde da je to za nepovjerovat. Ali tu su, za zlu ne trebalo. S druge strane, dugoročno je fakat isplatnije imati dva seta guma, nego voziti na jednom cijelu godinu.
Neelix

#141 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197

Na području Federacije BiH tokom 2009. godine, prema podacima Federalne uprave policije, dogodilo se 29.456 saobraćajnih nesreća, a što je za 122 manje nego u 2008. godini. U ovim saobraćajnim nesrećama poginulo je 197 osoba, teško povrijeđeno 1.079, dok je lakše tjelesne povrede zadobilo 4.488 osoba.Najčešće uzrok nastanaka saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu - 6.849, te vožnja pod utjecajem alkohola - 1.681.

precherah sa procentom, ali opet sam upravu :)

EDIT:
Čak u trećini slučajeva uzroci saobraćajnih nesreća u Srbiji su nepropisna i neprilagođena brzina, rečeno je Tanjugu u MUP-u. Među najčešćim uzrocima su, prema podacima policije, još i nepoštovanje propisa i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Saobraćajne nesreće koje izazivaju vozači autobusa i teretnih vozila, pored nepoštovanja saobraćajnih propisa, najčešće su posledica njihovog umora, odnosno smanjene koncentracije.
http://www.vesti.rs/Hronika/MUP-Brzina- ... sreca.html
madner

#142 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

Jest, 25% je tu negdje sa 70%+ :D
Postavim ako nadjem rezultate vjestacenja tezih udesa.
Kada nekog udaris od zada na semaforu zapisu neprilagodjena brzina.
respo

#143 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

madner wrote:Jest, 25% je tu negdje sa 70%+ :D
nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momacki
respo

#144 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

madner wrote:Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
a ti imas ferari pa ti je minimalna brzina 140 po gradu?
madner

#145 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

respo wrote:
madner wrote:Ukratko da, sa nekom slabasnom skodom gdje se ubrzanje mjeri minutama.
Jos jedan ekstremista. Imas puza, imas divljaka. Ja sam izmedju :D
madner

#146 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

respo wrote:
Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)
respo

#147 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

madner wrote:
respo wrote:
Jos jedan ekstremista. Imas puza, imas divljaka. Ja sam izmedju :D
divljak sa skodom jel
svaka cast
respo

#148 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

madner wrote:
respo wrote:
Cesto nepaznja, nekad debil legne na kocnicu cim pocne treptit zeleno a za vrijeme spice niko ne vozi prilagodjenom brzinom (zbog malog ostojanja izmedju auta...)
umjesto suprotno zbog malog rastojanja da voznja bude prulagodjenom brzinom

vidim da ti logika nije jaca strana
madner

#149 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

respo wrote:
madner wrote:
respo wrote:nego sta je nego neprilagodjena brzina ako ga lupis momacki
umjesto suprotno zbog malog rastojanja da voznja bude prulagodjenom brzinom

vidim da ti logika nije jaca strana
Citanje ti ne ide nista bolje od pisanja.
Skoncentrisi se.
Neelix

#150 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

madner wrote:
znaci kriv je "debil" sto hoce da stane na crveno, a debil iza njega sto hoce da prodje kroz crveno nedozvoljenom brzinom i ne odrzava pravilno odstojanje nije kriv :D
Post Reply