Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post Reply
Dr.Svajciger

#126 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Dr.Svajciger »

blue15 wrote:Neznam od kad to hercegovački Bošnjaci (Čapljinci) govore bosanski, zar nije prirodnije hercegovački.
Ovdje se radi o klasičnoj zamjeni teza i provociranju hrvatske strane. Budute samo malo principijelniji. Posebo sam ganut zajedništvom Bošnjaka, Srba (Jevreja, Roma i ostalih) u Čapljini po ovom pitanju.
Stvar je prosta:
- hoćete "bosanski" jezik i "bosanski nastavni plan"- izvolite (o adekvatnosti prostorija se može razgovarati).
Provjerite koliko ima Hrvata, Srba i ostalih u Sarajevu da uče po hrvatskom, odnosno srpskom programu i jeziku. To je lako provjeriti, ali s obzirom na minornost ne pada im na pamet da tako nešto i traže. Hrvati su to riješili na način da su otvorili Katoličke školske centre, koji su otvoreni za svakoga ko prihvata taj Plan i program- naravno tamo gdje ima zainteresiranih.Srbi su se svakako odrekli Sarajeva, pa ih to ne interesuje. (Dovoljno je pogledati Spiskove upisanih u osnovne i srednje škole- ne ulazeći u razloge zašto je to tako).
A što se tiče govora, ovdje se misli da, ako ona nesretnica na Federalnoj televiziji nešto smuca na hrvatskom da su time zadovoljena prava drugih. Neznam, zašto po toj logici ne nađu nekoga da govori i srpski u Dnevniku, ( s obzirom da su i oni konstitutivni) , čime bi slika bila potpuno idilična.
"Na gluhe usi, dzaba je zboriti" :wink:
Maxhorion

#127 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Maxhorion »

Trebalo bi stvari dublje ispitati. Ako srpska i bosnjacka djeca imaju "beogradski" nastvni program, po kome je BiH sklepana u Dejtonu 1995. godine (Nerzuk Curak) ili po kome BiH vise nema (Zdravko Grebo), onda je potez Capljinaca potpuno opravdan. Naravno djeca nisu nista kriva, ali je bilo dosta vise ispiranja mozga velikosrpskom ideologijom.
lunci

#128 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by lunci »

samo gost wrote:Prateći ovu diskusiju sjetih se kako me već godinama fascinira pitanje 'ugroženosti'. Ugroženost grupe je, naime, različito tretirana zavisno od nivoa o kojem ta grupa govori i na kojem sama sebe posmatra. Ako se posmatra na nekom makro nivou, npr., na nivou države ili jednog od entiteta, onda će na sav glas vikati kako su im ljudska prava prekršena, kako su diskriminirani itd, itd. Međutim, kad ta ista grupa djeluje na mikro nivou, npr. u općini, eh onda do mile volje i bez ikakvog srkleta mogu slušati neke druge grupe kako traže isto ono što i sami traže na makro nivou. Dakle, ugroženi su spremni ugrožavati druge samo ako im se pruži prilika i ako ih je više. Fascinantno! A svima puna usta demokratije, ljudskih prava i nediskriminacije!
bas tako..ova tema je upravo o diskriminaciji vecine nad manjinom..to je ovih dana capljina sutra mozda neki drugi grad..dovoljno je ovdje citati postove ljudi koji to zele okrenuti na svoj mlin o ugrozenosti hrvata iako to u capljini apsolutno nije slucaj..u toj zaslijepljenosti politickom demagogijom predstavlja se normalnim tjerati djecu u drugu skolu u po skolske godine u zgradu koja kako upuceni napisase nije niti sanirana...

umjesto istinske borbe za ravnopravnost svih gradjana a posebno djece u cjeloj zemlji radije ce dokazivati kako je nemoguce da djeca sjede u istoj skoli dok je ista klupa za njih nezamisliva..pa ljudi moji porasce ta djeca, sutra ici zajedno na neki fakultet, ako ne u bih onda vani..jel mislite da oni nece super komunicirati i tada, koliko god ih danas indoktrinisali nebulozama?? koliko je danas bh omladine stare 20 godina koja studira u becu..?? zar mislite da je njima lakse komunicirati na njemackom sa austrijskim kolegama nego izmedju sebe?? zasto mladi hrvati i bosnjaci slusaju narodnjake kad toliko preziru srpski? zasto je u rs najgledaniji program hrt ili rtl a edo majka najpopularniji reper?

moje djete jos nije stasalo za skolu ali znam da nece ici u nacionalisticke skole...i na kraju sta cemo sa djecom iz mjesovitih brakova, sa malim romima koji program oni po vama trebaju da uce??
and

#129 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by and »

blue15 wrote:Neznam od kad to hercegovački Bošnjaci (Čapljinci) govore bosanski, zar nije prirodnije hercegovački.
Ovdje se radi o klasičnoj zamjeni teza i provociranju hrvatske strane. Budute samo malo principijelniji. Posebo sam ganut zajedništvom Bošnjaka, Srba (Jevreja, Roma i ostalih) u Čapljini po ovom pitanju.
Stvar je prosta:
- hoćete "bosanski" jezik i "bosanski nastavni plan"- izvolite (o adekvatnosti prostorija se može razgovarati).
Provjerite koliko ima Hrvata, Srba i ostalih u Sarajevu da uče po hrvatskom, odnosno srpskom programu i jeziku. To je lako provjeriti, ali s obzirom na minornost ne pada im na pamet da tako nešto i traže. Hrvati su to riješili na način da su otvorili Katoličke školske centre, koji su otvoreni za svakoga ko prihvata taj Plan i program- naravno tamo gdje ima zainteresiranih.Srbi su se svakako odrekli Sarajeva, pa ih to ne interesuje. (Dovoljno je pogledati Spiskove upisanih u osnovne i srednje škole- ne ulazeći u razloge zašto je to tako).
A što se tiče govora, ovdje se misli da, ako ona nesretnica na Federalnoj televiziji nešto smuca na hrvatskom da su time zadovoljena prava drugih. Neznam, zašto po toj logici ne nađu nekoga da govori i srpski u Dnevniku, ( s obzirom da su i oni konstitutivni) , čime bi slika bila potpuno idilična.
ne znam odakle tebi pravo da određuješ kako će ko govoriti.
da li je to škola koju su izgradili hrvati?ako jeste nazovite je katoličkom,hrvatskom i neka ostali idu u drugu školu.
ako nije onda treba omogućiti i ostalim građanima čapljine da skoluju svoju djecu u školama koje njima kao građanima čapljine pripadaju.
ako si ti bolje savladao hrvatski prijavi se pa zamijeni dotičnu u dnevniku.
IBM

#130 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by IBM »

Kada je bila prica o vjeronauci, raznorazni anonimusi ispred zvucni organizacija(save the children, unicef, ovo-ono) jasno i glasno su dali glas protiv toga. Danas su roditelji bosnjacke i srpske djece opet protestovali. I mi opet sutimo. I nista ne radimo.

Predlazem da barem nosimo zute trake kao simbol podrske nasem zaboravljenom narodu u Capljini!
Bosanac sa dna kace

#131 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Bosanac sa dna kace »

IBM wrote:Kada je bila prica o vjeronauci, raznorazni anonimusi ispred zvucni organizacija(save the children, unicef, ovo-ono) jasno i glasno su dali glas protiv toga. Danas su roditelji bosnjacke i srpske djece opet protestovali. I mi opet sutimo. I nista ne radimo.

Predlazem da barem nosimo zute trake kao simbol podrske nasem zaboravljenom narodu u Capljini!
ali oni nisu u Sarajvu, ko ih sljivi oni su ionako provincija :-? :run:
rudi

#132 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by rudi »

Gledam i ne mogu vjerovati da isti oni ljudi koji su išli u školu sa djecom drugih narodnosti danas tako zdušno zagovaraju aparthejd. Meni kao čovjeku je nepojmljivo da ljudi mogu biti toliko monstruozi prema onima koji se ne mogu braniti, a to su djeca. Šta je tim ljudima? Još i mogu razumjeti da se djeca dijele samo na jednom predmetu - maternjem jeziku, ali da se djecu odvaja u različite škole je - čisto ludilo.
anais_nin

#133 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by anais_nin »

Tomislav MO wrote:U Kanadi u dijelovima zemlje gdje se govori engleski, postoje posebne škole na francuskom (grozno)
U Kanadi su engleski i francuski 2 oficijelna jezika. Ne vidim sta je tu "grozno" :? U francuskim skolama djeca su obavezna uciti engleski, u engleskim skolama djeca su obavezna uciti francuski :D samo da se zna :D i niko te ne pita ako si ti imigrant i maternji ti je neki treci jezik :D nego brato moj zasuci rukave pa uci oba :D takodje, vjerovali ili ne, postoje skole u kojima se uci "pola/pola"....znaci djeca ne samo da uce onaj drugi jezik nego im je pola predmeta na engleskom, pola na francuskom....ta djeca zavrsavaju osnovno i srednje skolsko obrazovanje savrseno baratajuci sa 2 svjetska jezika :)

medjutim francuski i engleski su 2 potpuno razlicita jezika :D vec napisah na jednoj drugoj temi...mozemo mi naglabati do sutra, ali razlike izmedju hrvatskog, sprskog i bosanskog jezika nisu nista vece nego razlike izmedju engleskog jezika koji se govori u australiji, kanadi, i velikoj britaniji....Medjutim kada dijete jednog Britanca preseli u Kanadu, ili jednog Australca shipak moze traziti da se za njega uvede poseban nastavni plan i program :) nego se mora adaptirati na kanadski engleski zato sto sada boravi u Kanadi :D kako ce kuci i van skole govoriti i pisati to je njegova (ili njena stvar) ali u skoli se zna sta je pravilno i na kojem jeziku su knjige i kakav je nastavni plan za cijelu drzavu....Postoje ovde i katalicke skole, i jevrejske itd itd, ali to nisu drzavne skole i ne dolazi u obzir da se te skole finansiraju iz drzavnog ili provincijskog budzeta.....pa ko voli nek izvoli.... :) pare na sunce pa ako ti se ne svidja drzavni plan i program, a kome se ne svidja uvijek moze dijete dati u privatnu skolu (ako to moze da priusti)....

za mene je neopisiv apsurd da u drzavnim skolama imamo toliko razlicitih nastavnih planova i programa i toliko razlicitih "istina" i toliko razlicitih "udzbenika"....vec sam pisala na "Diskusijama" sta je po meni najbolja solucija za djecu....sustina obrazovnog sistema bi trebalo biti OBRAZOVANJE....ali kod nas je izgleda sustina sirenje netrpeljivosti, podjela, stvaranje jos vecih razdora, segregacija...jer ne daj Boze da imamo jedan plan i program za cijelu drzavu :shock: mislim to bi bilo zaista katastrofalno :oops: djeca bi nam bila prinudjena da zajedno odrastaju, da zajedno dobivaju i petice i jedinice, da se igraju u istoj dvoristu, ne daj Boze cak i da se igraju ZAJEDNO :shock: pa bi jadni i kukavni mogli otkriti da i nisu toliko razliciti jedni o drugih koliko ih u to ubjedjuju politicari, mediji, roditelji, okolina....pa bi mogli poceti sklapati prijateljstva, ne daj Boze zaljubljivat se jedni u druge, a mislim to bi zaista bila katastrofa....jer kako bismo onda mogli uspjesno odrzavati ograde oko nasih torova :-?

I mislim stvarno cuj da se nastavni plan i program vrti oko toga sta je najbolje za djecu :oops: koga briga za njih....oni ce uciti ono sto im mi kazemo da uce....jer mislim oni su u svemu tome sasvim sporedni....najbitnije je da se mi izborimo za adekvatne nacionalne predznake u imenima skola, nastavnih planova i programa, i da nam djeca uce iz knjiga koje su politicki i nacionalne podobne....to je zaista najbitnije :roll:
anais_nin

#134 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by anais_nin »

vjesticanametli wrote:ne cuju se psiholozi, pedagozi, socijalni radnici............niko od uvazene gospode i tzv doktora sa razno raznih fakulteta se ne javlja.......samo stvaraju buduce generacije zlocinaca i filuju djecu supljim pricama.....samo jos cekam da se obistini ona scena iz nadrealista kada lutaju po otpadu i urlicu trazeci komad hljeba/kruha.................svi smo mi najebali ovde jer cekamo da neko drugi nesto rjesi :sad: :( :( :( :( bila je reportaza o toj skoli i ono je bilo uzasno za gledati......2 grupe djece....kao u getu odvojene zicom......
pa ne vidim da njih iko uopste konsultuje ni u raspravi o obrazovanju ni u bilo kojoj drugoj raspravi koja se tice djece i mladih ljudi :roll: jer kakve veze imaju skole i obrazovanje sa ovim strukama....politicari to najbolje znaju :oops: ko je vidio strucnjake konsultovat....moze, al samo ako su prije svega "podobni" :oops:
lunci

#135 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by lunci »

ovako dakle konacno izgledaju reforme sda i szbih+hdz za prikljucenje evropskoj uniji

Bošnjaci ispisuju djecu iz škole
Jurica Gudelj 17.04.2008 18:12

ČAPLJINA, MOSTAR - Oko 40 roditelja bošnjačkih učenika Osnovne škole "Čapljina" jučer je predalo zahtjeve za ispis svoje djece iz ove škole, izjavio je Sead Tabaković, predstavnik roditelja.

Tabaković, koji je svojih troje djece jučer definitivno ispisao iz OŠ "Čapljina", kaže da su se roditelji na ovaj potez odlučili jer smatraju da su "SDA i SBiH odlučile dovršiti etničko čišćenje u Čapljini".

''Zastupnici SDA i SBiH su na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije glasovali protiv stavljanja našeg problema na dnevni red. Ja sam ministru obrazovanja HNŽ Esadu Dželiloviću još prije nekoliko mjeseci kazao kako provodi etničko čišćenje. Pokazuje se, evo, da sam u pravu'', izjavio je Tabaković.

On je istakao da u prilog tome govori i činjenica da nitko od predstavnika vlasti HNŽ, pa tako ni bošnjačkih političara u ovoj županiji, više od 20 dana nije posjeto OŠ "Čapljina" niti je pokazao zanimanje da ovaj problem bude riješen.

''Više nemam nade da se išta u ovoj zemlji može poboljšati. Rukama i nogama ću kopati da odem u treće zemlje, a Bošnjaci su me na to natjerali'', kazao je Tabaković.

U Ministarstvu obrazovanja HNŽ doznajemo da je ovaj zahtjev, za sada, podnesen za 21 dijete. Iz Ministarstva poručuju kako je pravo svakog roditelja da ispiše svoju djecu iz osnovne škole.

''No, u tom slučaju roditelji preuzimaju obavezu da skrbe o obrazovanju svoje djece. Međutim, podsjećamo kako je osnovno školovanje zakonski obavezno'', kratko su kazali iz ovog ministarstva.

Podsjetimo, bošnjački osnovci koji pohađaju OŠ "Čapljina" dobili su na korištenje prilagođene prostorije nekadašnjeg Đačkoga doma u kojem je za vrijeme rata bilo zatvarano nehrvatsko stanovništvo Čapljine, zbog čega roditelji odbijaju tamo slati svoju djecu na nastavu.

Prema informacijama koje smo dobili u OŠ "Čapljina", jučer je, pak, više od 60 posto učenika bošnjačke nacionalnosti pohađalo nastavu.

''Roditelji uviđaju kako je besmisleno da ne šalju djecu u školu i svakoga dana ih sve više i više dolazi na nastavu'', kazali su nam u Tajništvu OŠ "Čapljina".

Roditelji su tražili da djeca tekuću školsku godinu završe u prostorijama Srednjoškolskog centra Čapljina, gdje su i do sada išli, ili da se školska godina okonča u ovom trenutku.

Od Vlade HNŽ još nisu dobili nikakav odgovor na te zahtjeve. Inače, iz SŠČ bošnjačka su djeca premještena u Đački dom zbog nedostatka prostora.

i jos to vlast ko prijeti roditeljima da je obavezno skolovanje djece u osnovnoj skoli...a da ih malo posaljete u os ausvic??
osa

#136 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by osa »

ovo je malo realniji komentar.

MOSTAR - Školarci u Federaciji BiH trenutačno se mogu školovati na dva ravnopravna nastavna plana i programa . Jedan je hrvatski nastavni plan i program , a poglavito je namijenjen hrvatskoj djeci, a drugi se zove Federalni nastavni plan i program , a primjenjuje se na pretežito bošnjačkim prostorima.

Tamo gdje su Hrvati manjinska skupina, kao u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugdje , njihova se djeca mogu obrazovati na hrvatskom jeziku samo zahvaljujući katoličkim školskim centrima , koje je organizirala katolička crkva. Nasuprot tomu, tamo gdje su u Federaciji Bošnjaci manjina a Hrvati većina , kroz provikane „dvije škole pod jednim krovom“ omogućeno je malim Bošnjacima da se obrazuju na svom maternjem jeziku i svom nastavnom planu i programu .

I, umjesto da se pohvali činjenica kako se malim Bošnjacima u Čapljini osigurava obrazovanje na njihovu jeziku , a Sarajevo, Tuzla i neki drugi prostori optuže za majorizaciju , u BiH, zemlji apsurda , krivcem se proglašava Čapljina , zbog, ni manje ni više , segregacije. Zbog duševnih boli nastalih usljed činjenice da im se djeca ne školuju zajedno sa malim Hrvatima , te zbog, po njima dvojbene lokacije bošnjačkih odjeljenja , jedan dio roditelja bošnjačke nacionalnosti u Čapljini priječi već mjesec dana svojoj djeci da idu u školu. I umjesto da, kao logičan slijed stvari , ta velika želja za zajedničkim školovanjem rezultira upisom njihove djece u odjeljenja sa hrvatskim nastavnim planom i programom, oni odlučuju ispisati svoju djecu i prebaciti ih u Mostar . A u Mostaru , to već svi znaju , na istočnoj strani djeca se školuju po jednom , a na zapadnoj po drugom nastavnom planu i programu.

To licemjerno, sada već i groteskno korištenje djece u političke svrhe, jer cilj svega ovoga je ukidanje zakonitog hrvatskog nastavnog plana i programa, potvrda je iracionalne političke klime u Federaciji BiH , koja ne osigurava niti naznake normalnog života . Sve je politika, krilatica je onih koji tu istu politiku doživljavaju kao rat , i koji svoj probitak vide u umanjenju prava onima drugima . No, njih treba podsjetiti kako je posljednji veliki zagovornik takve politike Slobodan Milošević umro u haškoj sudnici, i kako se, kao posljedica njegova poimanja pravedne politike , Srbija još uvijek raspada.
lunci

#137 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by lunci »

osa wrote:ovo je malo realniji komentar.

MOSTAR - Školarci u Federaciji BiH trenutačno se mogu školovati na dva ravnopravna nastavna plana i programa . Jedan je hrvatski nastavni plan i program , a poglavito je namijenjen hrvatskoj djeci, a drugi se zove Federalni nastavni plan i program , a primjenjuje se na pretežito bošnjačkim prostorima.

Tamo gdje su Hrvati manjinska skupina, kao u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugdje , njihova se djeca mogu obrazovati na hrvatskom jeziku samo zahvaljujući katoličkim školskim centrima , koje je organizirala katolička crkva. Nasuprot tomu, tamo gdje su u Federaciji Bošnjaci manjina a Hrvati većina , kroz provikane „dvije škole pod jednim krovom“ omogućeno je malim Bošnjacima da se obrazuju na svom maternjem jeziku i svom nastavnom planu i programu .

I, umjesto da se pohvali činjenica kako se malim Bošnjacima u Čapljini osigurava obrazovanje na njihovu jeziku , a Sarajevo, Tuzla i neki drugi prostori optuže za majorizaciju , u BiH, zemlji apsurda , krivcem se proglašava Čapljina , zbog, ni manje ni više , segregacije. Zbog duševnih boli nastalih usljed činjenice da im se djeca ne školuju zajedno sa malim Hrvatima , te zbog, po njima dvojbene lokacije bošnjačkih odjeljenja , jedan dio roditelja bošnjačke nacionalnosti u Čapljini priječi već mjesec dana svojoj djeci da idu u školu. I umjesto da, kao logičan slijed stvari , ta velika želja za zajedničkim školovanjem rezultira upisom njihove djece u odjeljenja sa hrvatskim nastavnim planom i programom, oni odlučuju ispisati svoju djecu i prebaciti ih u Mostar . A u Mostaru , to već svi znaju , na istočnoj strani djeca se školuju po jednom , a na zapadnoj po drugom nastavnom planu i programu.

To licemjerno, sada već i groteskno korištenje djece u političke svrhe, jer cilj svega ovoga je ukidanje zakonitog hrvatskog nastavnog plana i programa, potvrda je iracionalne političke klime u Federaciji BiH , koja ne osigurava niti naznake normalnog života . Sve je politika, krilatica je onih koji tu istu politiku doživljavaju kao rat , i koji svoj probitak vide u umanjenju prava onima drugima . No, njih treba podsjetiti kako je posljednji veliki zagovornik takve politike Slobodan Milošević umro u haškoj sudnici, i kako se, kao posljedica njegova poimanja pravedne politike , Srbija još uvijek raspada.

realniji komentar u odnosu na sta ili koga ? na covjeka koji kaze da nece da mu djete ide u nacionalisticke monoetnicke skole ?

u cemu je realan ovaj komentar iako mi nije jasno ni ko je autor?

kaze neznani autor "groteksno koristenje djece u politicke svrhe", ma ko to majstore, na koga mislis? jel to otac koristi svoje troje djece za politicke ciljeve?

i kaze dalje: "cilj je ukidanje hrvatskog nastavnog plana i programa"..ko to hoce da ukine halo novinar,kolumnista, jel neko, neki, neka ili svi bosnjaci kako to zelis da naslutimo?

nece svi bosnjaci, vala za sda i szbih ovo je pravo rjesenje..malo su zivice razdvojimo djecu ogradom visokog napona da se nebi nasmijala zajedno na odmoru, slucajno :x
feral.tribune

#138 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by feral.tribune »

[quote="osa"]ovo je malo realniji komentar.

To licemjerno, sada već i groteskno korištenje djece u političke svrhe, jer cilj svega ovoga je ukidanje zakonitog hrvatskog nastavnog plana i programa, potvrda je iracionalne političke klime u Federaciji BiH , koja ne osigurava niti naznake normalnog života . Sve je politika, krilatica je onih koji tu istu politiku doživljavaju kao rat , i koji svoj probitak vide u umanjenju prava onima drugima . No, njih treba podsjetiti kako je posljednji veliki zagovornik takve politike Slobodan Milošević umro u haškoj sudnici, i kako se, kao posljedica njegova poimanja pravedne politike , Srbija još uvijek [b]raspada[/b].[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svasta , za pohvalu je izbaciti djecu iz skole ( Capljina ) a za osudu ih je ostaviti u skoli ( Sarajevo Tuzla Zenica .....) potpuno ptpuno pomaraqcen je mozak ovog autora ....Boze dragi kakvi demoni .....
Last edited by feral.tribune on 18/04/2008 20:59, edited 2 times in total.
feral.tribune

#139 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by feral.tribune »

Bas :D
feral.tribune

#140 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by feral.tribune »

Bas kao sto su se tvorci " capljinske skole " i ostalih fasistickih i nacististickih umotvorina od Dretelja do Ahmica raspali od raka .
P.S. To je ono sto nacisti zele da se Sarajevu i Tuzli djeca podijele , pa da naci fasisti mogu preko te djece traziti pola Sarajeva i pola Tuzle da se pripoji Hrvtskoj .
P.P.S Kako su samo okrutni ti muslici u Sarajevu i Tuzli pa nase male Hrvatice mjesaju sa malim muslicima umjesto da ih kao i mi u Capljini istjeraju u "Narodno pozoriste i Kosevski stadion gdje su za vrijeme rata bili konclogori za njihove hrvatske roditelje
:-? :shock: :-D
feral.tribune

#141 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by feral.tribune »

Ante Pavelic , Jure Francetic, Max Luburic , Rafael Boban , Filip Majstorovic zvani Fra Sotona , Eugen Dido Kvaternik ,Mile Budak , Andrija Artukovic , Dinko Sakic , Franjo Tudjamn , Gojko Susak , Mate Boban , Ivic Pasalic , Praljak , Bobetko , Roso , Kordic , Blaskic , Cerkez , Rajic , Bender , Peric , Zovko , Bakovic , Sagolj , Culjak , Andrija Hebrang ( covjek koji usao u istoriju tako da je kao ministar zdravstva i skrbi u vladi RH zabranio da roznjaca iz Madjarske predje preko Hrvtske da bi spasila vid covjeku u Tuzli ( to je pricao doktor iz Zagreba , Hrvat ( COVJEK ) koji je htio da tu operaciju napravi besplatno ali nazalost Tuzlak je ostao slijep zahvaljujuciu Andriji Hebrangu koji je trazio neke " papire " ......Capljina , Stolac , Prozor , Gornji Vakuf ,Mostar , Gabela , Dretelj , Jasenovac , Vojno , Heliodrom , Gradiska , Glina ....Tomac , Jozo Curic , Tudjen ,Petar Milos , Maja Frojndlich ,Ivankovic , Vrdoljak , Kosovac , Hloverkka Novak Srzic , Ljubo Cesic Rojs , Aralica Ivan , Budisa , Granic Mate , Prlic , Tuta , Stela ...akademik Zvonimir Lerotic , Smiljko Sokol , povijenicar Boban , akademik Brozovic ...ljudi koji su bili Tudjmanovi savjetnici / kako podijeliti i poderati Bosnu , Goran Milic kao clan nekakve vlade spasa i jedinstva koja je kovala plan kako prebaciti rat u Bosnu .U toj vladi je bio SDP=ovac Zadravko Tomac i Drazen Budisa ispred hrvtatskih liberala .Casni ljudi poput Svake Dapcevic Kucar i Mike Tripala te Vlade gotovca su odbili biti dio sramne koalicije koja je imala za , na, um' unistiti Bosnu .' Bosansko narjecje je najljepsi dio hrvatskog jezika " govorio je Dalibor Brozovic , akademik , jezikoslovac , jedan od osnivaca i prvoboracva HDZ-a , rodjeni Sarajlija " . "Hrvatski perec treba podebljati Bosnom i Hercegovinom "kazao je Franjo Tudjamn na zagrebackoj televiziji 1989 . " Hercegovina je dio Hrvatske kao i svaki drugi dio " Gojko Susak 1993 god ." Na Romaniji ce se vijoriti hrvatski barjak " grmio je notorni Sime Djodan 1990 , " Srbi imaju cevtrtaste glave" zborio je isti , sveuculisni profesor Sime Djodan cirkusant i klaun koji je punio amfiteatar sudentima koji su uzivali u ovakim izljevima cro emocija dok je u to vrijeme ekonomista svjetskog glasa , zakleti ljevicar i partizan prvoborac Branko Horvat bio gurnut u stranu i anatemiziran kao yogonastaligacar .Supek je dozivio istu sudbinu .Najumniji covjek Hrvatske nije mogao doci do izrazaja od ljudi poput Seksa i Mercepa i one ministrice kulture Jukic - Girardi koja je jos tada 90-tih udarila temelje onome sto se danas desava u Capljini . Da li se neko sjeca Marinka Bozica i najvece zurnalisticke sramote pod nebeskom kapom koja se zvala ' Slobodni Tjednik " glasilo extremne hrvatske desnice koja je svojim lazima i prokazivanjima odvela mnoge zivote u pakao . Praljkov otac je u crno zavio mnoge Hrvate jer je bio srpski spijun .Udbas ! Zato je Praljak ovako gorljivi Hrvat .Valja se prati od toga , tako sto ces srusiti pola Mostara . Inace S.P. je iz Capljine ." Ne dao mi Bog dragi da mi djeca govore sirce umjesto ocat " zborila je javno direktorica Gimnazije na Korculi , zena koja je na Korculi zapalila sve knjige u kojima ima bilo sta bosansko , srspko , turcizmi .....
ima toga koliko hoces jos kilometar uz opasku da se gnusam hodza i SDA i njiohove hinjene politike i da sa gadjenjem i osudom gledam na Grabovicu i ubijanje dva ili cak tri fratra u Fojnici i sve sto nije humano od mene je daleko i nista nije u moje ime napravljeno osim onoga sto podrzava i osudjuje Feral Tribune , Amnesty Inernacional , Tadeusch Mazowjezky , helsinski odbor za ljudska prava , Dizdarevic , Ciacak , Biserko , Kandic , Janja Bec ....Srdja Popovic ( moj narodni heroj na herojima )
Osa nemoj meni prodavati maglu ...nemoj molim te ....a narocito ovim fasistickim komentarom kojeg si ti od srca pozdravio a radi se o zamjeni teza ...nemoj skole ti .......
Ne mogu da vjerujem vlastitim ocima da se neko moze drznuti i napisati kako je normalno otjerati djecu iz capljinske skole i dati im , zamisli u sred Bosne i Hercegovine mogucnost da pohadjau bosnjackuskolu a s druge strane u Tuzli se hrvtska djeca maltretiraju zato sto moraju ici u istu skolu sa balijama .I to to predstavljas i postavljas kao dobar komentar .Specijlac hrvtskog MUP-a , kakvi su vam amateri ako su su specijalci takvi .
osa

#142 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by osa »

feral.tribune wrote:Ante Pavelic , Jure Francetic, Max Luburic , Rafael Boban , Filip Majstorovic zvani Fra Sotona , Eugen Dido Kvaternik ,Mile Budak , Andrija Artukovic , Dinko Sakic , Franjo Tudjamn , Gojko Susak , Mate Boban , Ivic Pasalic , Praljak , Bobetko , Roso , Kordic , Blaskic , Cerkez , Rajic , Bender , Peric , Zovko , Bakovic , Sagolj , Culjak , Andrija Hebrang ( covjek koji usao u istoriju tako da je kao ministar zdravstva i skrbi u vladi RH zabranio da roznjaca iz Madjarske predje preko Hrvtske da bi spasila vid covjeku u Tuzli ( to je pricao doktor iz Zagreba , Hrvat ( COVJEK ) koji je htio da tu operaciju napravi besplatno ali nazalost Tuzlak je ostao slijep zahvaljujuciu Andriji Hebrangu koji je trazio neke " papire " ......Capljina , Stolac , Prozor , Gornji Vakuf ,Mostar , Gabela , Dretelj , Jasenovac , Vojno , Heliodrom , Gradiska , Glina ....Tomac , Jozo Curic , Tudjen ,Petar Milos , Maja Frojndlich ,Ivankovic , Vrdoljak , Kosovac , Hloverkka Novak Srzic , Ljubo Cesic Rojs , Aralica Ivan , Budisa , Granic Mate , Prlic , Tuta , Stela ...akademik Zvonimir Lerotic , Smiljko Sokol , povijenicar Boban , akademik Brozovic ...ljudi koji su bili Tudjmanovi savjetnici / kako podijeliti i poderati Bosnu , Goran Milic kao clan nekakve vlade spasa i jedinstva koja je kovala plan kako prebaciti rat u Bosnu .U toj vladi je bio SDP=ovac Zadravko Tomac i Drazen Budisa ispred hrvtatskih liberala .Casni ljudi poput Svake Dapcevic Kucar i Mike Tripala te Vlade gotovca su odbili biti dio sramne koalicije koja je imala za , na, um' unistiti Bosnu .' Bosansko narjecje je najljepsi dio hrvatskog jezika " govorio je Dalibor Brozovic , akademik , jezikoslovac , jedan od osnivaca i prvoboracva HDZ-a , rodjeni Sarajlija " . "Hrvatski perec treba podebljati Bosnom i Hercegovinom "kazao je Franjo Tudjamn na zagrebackoj televiziji 1989 . " Hercegovina je dio Hrvatske kao i svaki drugi dio " Gojko Susak 1993 god ." Na Romaniji ce se vijoriti hrvatski barjak " grmio je notorni Sime Djodan 1990 , " Srbi imaju cevtrtaste glave" zborio je isti , sveuculisni profesor Sime Djodan cirkusant i klaun koji je punio amfiteatar sudentima koji su uzivali u ovakim izljevima cro emocija dok je u to vrijeme ekonomista svjetskog glasa , zakleti ljevicar i partizan prvoborac Branko Horvat bio gurnut u stranu i anatemiziran kao yogonastaligacar .Supek je dozivio istu sudbinu .Najumniji covjek Hrvatske nije mogao doci do izrazaja od ljudi poput Seksa i Mercepa i one ministrice kulture Jukic - Girardi koja je jos tada 90-tih udarila temelje onome sto se danas desava u Capljini . Da li se neko sjeca Marinka Bozica i najvece zurnalisticke sramote pod nebeskom kapom koja se zvala ' Slobodni Tjednik " glasilo extremne hrvatske desnice koja je svojim lazima i prokazivanjima odvela mnoge zivote u pakao . Praljkov otac je u crno zavio mnoge Hrvate jer je bio srpski spijun .Udbas ! Zato je Praljak ovako gorljivi Hrvat .Valja se prati od toga , tako sto ces srusiti pola Mostara . Inace S.P. je iz Capljine ." Ne dao mi Bog dragi da mi djeca govore sirce umjesto ocat " zborila je javno direktorica Gimnazije na Korculi , zena koja je na Korculi zapalila sve knjige u kojima ima bilo sta bosansko , srspko , turcizmi .....
ima toga koliko hoces jos kilometar uz opasku da se gnusam hodza i SDA i njiohove hinjene politike i da sa gadjenjem i osudom gledam na Grabovicu i ubijanje dva ili cak tri fratra u Fojnici i sve sto nije humano od mene je daleko i nista nije u moje ime napravljeno osim onoga sto podrzava i osudjuje Feral Tribune , Amnesty Inernacional , Tadeusch Mazowjezky , helsinski odbor za ljudska prava , Dizdarevic , Ciacak , Biserko , Kandic , Janja Bec ....Srdja Popovic ( moj narodni heroj na herojima )
Osa nemoj meni prodavati maglu ...nemoj molim te ....a narocito ovim fasistickim komentarom kojeg si ti od srca pozdravio a radi se o zamjeni teza ...nemoj skole ti .......
Ne mogu da vjerujem vlastitim ocima da se neko moze drznuti i napisati kako je normalno otjerati djecu iz capljinske skole i dati im , zamisli u sred Bosne i Hercegovine mogucnost da pohadjau bosnjackuskolu a s druge strane u Tuzli se hrvtska djeca maltretiraju zato sto moraju ici u istu skolu sa balijama .I to to predstavljas i postavljas kao dobar komentar .Specijlac hrvtskog MUP-a , kakvi su vam amateri ako su su specijalci takvi .
jebiga stari što se ne vrati malo dalje u ovijest kad već stalno spominješ pavelića i ostale zlikovce, pa ne spomeneš stoljeća stradanja hrvata od strane turaka i njihovih vazala bošnjaka i srba, tebi vjerojatno odgovara da sam odrediš kad povijest počinje, ali ja se neću upetljavati u takve priče. komentar mi je logičniji jer u bih(federaciji)postoje dva ravnopravna da ponovim ravnopravna programa hrvatski i bošnjački. i kada se desi ovakav slučaj kao u čapljini sveukupna bošnjačka javnost se digne na noge i drvljem i kamenjem po fašistima iz čapljine, ali kad ta ista javnost ni prstom ne mrdne da osigura hrvatskoj djeci školovanje po hrvatskom nastavnom programu u mjestima gdje su zamjetna većina onda ništa, nije li tek to fašizam, tih ali djelotvoran. nego imam ja konstruktivam prijedlog trebalo bi zakonom urediti da hrvatska djeca idu u školu po bošnjačkom školskom programu, a bošnjačka po hrvatskom, baš bih volio vidjeti reakcije roditelja, da vidimo tko je veći nacionalist.
Tomislav MO

#143 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

feral.tribune wrote: Bas kao sto su se tvorci " capljinske skole " i ostalih fasistickih i nacististickih umotvorina od Dretelja do Ahmica raspali od raka .
P.S. To je ono sto nacisti zele da se Sarajevu i Tuzli djeca podijele , pa da naci fasisti mogu preko te djece traziti pola Sarajeva i pola Tuzle da se pripoji Hrvtskoj .
P.P.S Kako su samo okrutni ti muslici u Sarajevu i Tuzli pa nase male Hrvatice mjesaju sa malim muslicima umjesto da ih kao i mi u Capljini istjeraju u "Narodno pozoriste i Kosevski stadion gdje su za vrijeme rata bili konclogori za njihove hrvatske roditelje
:-? :shock: :-D
Bošnjačka djeca u Čapljini mogu ići zajedno sa hrvatskom djecom u istu školu. To im nitko ne brani!

Problem je što roditeljima bošnjačke djece smeta da im djeca uče na hrvatskom.

Dok oni u Sarajevu i Tuzli hoće da se miješaju, ali neće ni oni da to "zajedničko" bude na hrvatskom jeziku.

Bošnjaci bi svugdje nametali SVOJE i onda to svoje zvali ZAJEDNIČKIM. :-)
cogni

#144 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cogni »

Tomislav MO wrote: Problem je što roditeljima bošnjačke djece smeta da im djeca uče na hrvatskom.
Zasto je to problem?
Ako zele uciti po drugom programu i ako im se to vec omogucuje onda to treba ciniti na dostojanstven nacin, a ne ih ponizavati. Zasto se prebacuju u sred skolske godine i zasto na lokaciju koja nije prikladna?
Tomislav MO

#145 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by Tomislav MO »

cogni wrote:
Tomislav MO wrote: Problem je što roditeljima bošnjačke djece smeta da im djeca uče na hrvatskom.
Zasto je to problem?
Ako zele uciti po drugom programu i ako im se to vec omogucuje onda to treba ciniti na dostojanstven nacin, a ne ih ponizavati. Zasto se prebacuju u sred skolske godine i zasto na lokaciju koja nije prikladna?
Problem je što se ovdje priča neka priča da trebaju djeca zajedno. E pa ne mogu zajedno ako žele učiti po drugom programu. To je elementarna logika. :oops:
osa

#146 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by osa »

Tomislav MO wrote:
cogni wrote:
Zasto je to problem?
Problem je što se ovdje priča neka priča da trebaju djeca zajedno. E pa ne mogu zajedno ako žele učiti po drugom programu. To je elementarna logika. :oops:
mogu zajedno ako će učiti po bošnjačkom programu, to je demokracija, ljubav prema domovini tj. bošnjačka logika.
frakson

#147 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by frakson »

Neki dan Capljina, pa Zepce, sta li ce biti sutra, i to je BiH
Istini za volju koliko je meni poznato svugdje u svjetu se njeguju sve kulture koje se mogu naci u jednoj zemlji,bez obzira kojoj konfesiji pripadale i to se u nacelu istice kao nesto pozitivno, e kada covjek procita nesto ovako nemoze a da se ne zapita koji papci vode ovu drzavu.
Nametanje samo po sebi,bilo cega, dovodi do komflikta (politickog-nestabilnost, vojnog-rat, ...) sada bi bilo zanimljivo saznati kome je u interesu stvaranje takve (lokalnog pa drzavnog) situacije ?

Ako se vec,necu reci svi, vecina poziva na multietnicnost,toleranciju, i neznam vise sta, kako objasniti ovako dovodenje u situaciju jedne generacije koja ce dans ili vec sutra voditi jednu drzavu.

Sjeto sam se Njemacke, koja je sve intelektualce poslje drugog svjedskog rata poslala u oenziju (ili vecinu) stvorila novu generaciju ne opterecenu sa svime sto se desilo i krenula naprjed, bez toga imam osjecaj da je ovdje vrjeme stalo nekako u 1995god.
ld

#148 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by ld »

koji ste vi licemjeri
pa zasto u hrvatskoj bosnjaci ne uce po bosnjackom programu,a srbi po srbijanskom,italijani u istri po italijanskom,madjari po madjarskom itd....

u bosni se treba uciti po bosanskom u svim drzavnim skolama,u privatnim ucite po zimbabvanskom programu,to su privatne skole,ali u drzavnim gdje svi mi placamo poreze,nekih 2 milona bosnjaka i 300 000 hrvata u federaciji,broj srba ne znam,ali mi placamo poreze za skolstvo,i stoga skolovanje mora biti po bosanskom programu
osa

#149 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by osa »

ld wrote:koji ste vi licemjeri
pa zasto u hrvatskoj bosnjaci ne uce po bosnjackom programu,a srbi po srbijanskom,italijani u istri po italijanskom,madjari po madjarskom itd....

u bosni se treba uciti po bosanskom u svim drzavnim skolama,u privatnim ucite po zimbabvanskom programu,to su privatne skole,ali u drzavnim gdje svi mi placamo poreze,nekih 2 milona bosnjaka i 300 000 hrvata u federaciji,broj srba ne znam,ali mi placamo poreze za skolstvo,i stoga skolovanje mora biti po bosanskom programu
jednostavno zato što hrvatska nije država bošnjaka, a bih je država i hrvata, da pročitaš ustav države u koju se toliko kuneš i još da ga malo i poštivaš sve bi shvatio.a porez plaćaju svi, a ne samo ti, a kad čovjek bolje razmisli onaj tko ne poštiva ustav i zakone teško da plaća i porez.
cogni

#150 Re: Najava izgona djece iz škole u Čapljini-ima li kraja fasizmu

Post by cogni »

Tomislav MO wrote: Problem je što se ovdje priča neka priča da trebaju djeca zajedno. E pa ne mogu zajedno ako žele učiti po drugom programu. To je elementarna logika. :oops:
To sto zele da uce po drugom programu ne opravdava ponizavajuce ophodjenje prema toj djeci. A to sto se ovdje prica ga tek ne moze opravdati.
Post Reply