Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH

Locked
Peca

Post by Peca »

Sta imaaaaa....

Hahahaha bas se nasmijah, onako od srca... :lol: :lol:

Mozda i moze, al s one tamo strane Trebevica... :-D
jasa_mo_72

#127 Re: Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH

Post by jasa_mo_72 »

alen_zenica wrote:Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, uskoro bi trebao biti podignut veliki križ koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, najavili su predstavnici udruga iz Republike Srpske koje okupljaju obitelji stradalih i nestalih te bivših zatočenika.

Predsjednica organizacije obitelji poginulih i nestalih iz Istočnog Sarajeva Mirjana Simanić potvrdila je kako ta organizacija stoji iza zamisli o podizanju pravoslavnog križa na mjestu Zlatište, vidljivom iz gotovo svakog djela Sarajeva. "To će biti nešto kao križ u Mostaru, a i normalno je to, drugačije ne može", kazala je Simanić kako je u ponedjeljak citira "Oslobođenje".

Budući betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum. Također bi bio osvijetljen reflektorima i tako vidljiv i u noćnim satima. Izvedba cijelog projekta stajala bi oko 120 tisuća eura.

Promicatelji zamisli o gradnji križa nad Sarajevom drže kako bi on bio odgovarajući spomenik prije svega Srbima koji su stradali tijekom rata na području Sarajeva. Prema dostupnim podacima, tijekom opsade Sarajeva od 1993. do 1995. godine poginulo je više pd 11 tisuća njegovih građana, no u udrugama iz RS drže kako ti podaci nisu točni te da ne obuhvaćaju na tisuće Srba koji su također stradali. Kako bi se ti navodi provjerili, utemeljeno je i posebno parlamentarno povjerenstvo no ono do danas nije završilo rad.

Gradnji križa iznad Sarajeva za sada se javno usprotivila jedino izvanparlamentarna Narodna bošnjačka stranka (NBS).

U priopćenju te stranke, objavljenom u ponedjeljak, navodi se kako bi gradnja križa na Zlatištu, gdje je bilo jedno od zapovjednih mjesta vojske koja je opsjedala grad predstavljala uvredu za sve žrtve opsade.

"Spomenik u obliku križa od 26 metara smatramo izrazom provokacije, a ne stvarne sućuti i spomena na srpske žrtve", stiče NBS.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić također drži kako bi gradnja križa iznad Sarajeva mogla biti shvaćena kao provokacija no ustvrdio je kako se ni drugi ne ponašaju bolje. Naveo je primjer memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice kazavši kako se tamo viju "ratne zastave Armije BiH".

Dukić tvrdi da je problem u tome što u BiH nema zakona koji bi uredio ovo područje pa svatko gradi što mu padne na pamet.

Budući križ, ako bude podignut, iako namijenjen prije svega pogledima Sarajlija, među kojima je sada gotovo 90 posto Bošnjaka, biti će podignut na teritoriju općine Istočno Novo Sarajevo, nad kojom vlasti glavnog grada BiH nemaju nikakvog utjecaja pa tu gradnju zakonskim putem ne mogu ni osporiti. ....................................
"vecernji list"

Boga mi....Ovo izgleda kao .... Posto republika smrdska ne moze prijetnjama da nas izazove da sada hoce sa tim krstom da pokusaju.....PRAVO SU POKVARENI.....Cuj Krst iznad Sarajeva......A sto ne bi mogli napraviti spomenik kao sto su lajali na onaj spomenik u SA za djecu Sarajeva (bez etnickih podjela) ?!?!?!?!?!

Etnicke podjele sa strane Smrdske a BIH mora da postuje NEetnicnost i kad spomenike prave.... HMMMMMMMMMMMM

Od mene jedno veliko NE....
1gorstak

Post by 1gorstak »

Neka grade krst, nekom ce krst vizuelno obogatiti sarajevski pejzaz. Nekom drugom ce biti stalna opomena na podlost sila koje su zaustavljene tu negdje nadomak planirane lokacije za gradnju krsta. Covjek je zaboravan, kako drugacije odrzati u svijesti sve one zrtve koje se moralo podnijeti da pokretace inicijative zadrzimo na Trebevicu i ne pustimo u grad, nego jednim ogromnim inat krstom ?
dominikf

Post by dominikf »

krivorijek wrote:Svak ko ima mrvicu pameti zna da kriz na Humu u Mostaru nema ama bas nikakve veze sa pravom vjerom i Isusom, a jos manje sa zrtvama rata, nego se radi o onom tupom, primitivnom prkosu i ponosu, kofol. Povrh toga taj monumentalni izraz zatucanosti sluzi jos i betonski-postojanom, sadizmom-oplemenjenom provociranju svih gradana Mostara, smijanju u lice historiji, jer se upravo s tog mjesta rusio stari most. Boli nas za vasu istoriju, imamo i mi povjesnicare. A i beton.

To da su grad Mostar obogatili takvim jednim ruglom nije bio ni prvi, a nece biti bojim se ni zadnji put. Polovina grada je potpuno izgubila urbanisticku sliku i ugodaj iz predratnog vremena, te se pretvorila u niz neukusnih gradevinskih experimenata u ime privatnog poduzetnistva. Potpuno devastirano i sistematicki zapustano partizansko groblje (koje je zaista bilo monumentalno) je sada u ovom stanju spomenik jednoj drugoj vrsti borbe i kulture. Itd...

"Krst nad Sarajevom" je jos jedna prilika da se covjek zaprepasti nad neiscrpnim izvorima neukusa, primitivizma, ogranicenosti i svakojakih drugih mentalnih devijacija. Nemam rijeci.
Kada bošnjaci su inzistirali na ponovnom građenju džamija tamo gdje su srušene a bilo ih je srušenih na područjima pod kontrolom HVO na desetine, nitko normalan se nije mogao protiviti toj logičnoj i normalnoj namjeri.
Ali kad su počeli bošnjaci praviti džamije tamo gdje ih nikad nije bilo, (a u Mostaru smo svjedoci da ih je novoizgrađenih ko u priči) a zabranjivati katolicima/pravoslavcima izgradnju njihovih vjerskih simbola je vrhunac licemjerstva.
Tako da poručujem bošnjacima da ne budu jednoobrazni.
Kako je napravljeno na desetine novih džamija tako će se napraviti i desetine novih križeva(krstova) i ne vidim tu nikakvog problema.
Morćete se jednostavno naviknuti na to.
krivorijek

Post by krivorijek »

Covjek je zaboravan, kako drugacije odrzati u svijesti sve one zrtve koje se moralo podnijeti da pokretace inicijative zadrzimo na Trebevicu i ne pustimo u grad, nego jednim ogromnim inat krstom ?
Moze li knjige? Filmovi? Muzeji?
Prozor

Post by Prozor »

dominikf wrote:
krivorijek wrote:Svak ko ima mrvicu pameti zna da kriz na Humu u Mostaru nema ama bas nikakve veze sa pravom vjerom i Isusom, a jos manje sa zrtvama rata, nego se radi o onom tupom, primitivnom prkosu i ponosu, kofol. Povrh toga taj monumentalni izraz zatucanosti sluzi jos i betonski-postojanom, sadizmom-oplemenjenom provociranju svih gradana Mostara, smijanju u lice historiji, jer se upravo s tog mjesta rusio stari most. Boli nas za vasu istoriju, imamo i mi povjesnicare. A i beton.

To da su grad Mostar obogatili takvim jednim ruglom nije bio ni prvi, a nece biti bojim se ni zadnji put. Polovina grada je potpuno izgubila urbanisticku sliku i ugodaj iz predratnog vremena, te se pretvorila u niz neukusnih gradevinskih experimenata u ime privatnog poduzetnistva. Potpuno devastirano i sistematicki zapustano partizansko groblje (koje je zaista bilo monumentalno) je sada u ovom stanju spomenik jednoj drugoj vrsti borbe i kulture. Itd...

"Krst nad Sarajevom" je jos jedna prilika da se covjek zaprepasti nad neiscrpnim izvorima neukusa, primitivizma, ogranicenosti i svakojakih drugih mentalnih devijacija. Nemam rijeci.
Kada bošnjaci su inzistirali na ponovnom građenju džamija tamo gdje su srušene a bilo ih je srušenih na područjima pod kontrolom HVO na desetine, nitko normalan se nije mogao protiviti toj logičnoj i normalnoj namjeri.
Ali kad su počeli bošnjaci praviti džamije tamo gdje ih nikad nije bilo, (a u Mostaru smo svjedoci da ih je novoizgrađenih ko u priči) a zabranjivati katolicima/pravoslavcima izgradnju njihovih vjerskih simbola je vrhunac licemjerstva.
Kako je napravljeno na desetine novih džamija tako će se napraviti i desetine novih križeva(krstova) i ne vidim tu nikakvog problema.
Sta kazes za polumjesec na Humu, ali samo, polumjesec?
dominikf

Post by dominikf »

Prozor wrote:

U centru grada Mostara je napravljeno ne znam koliko novih džamija , neke sa minaretima i po 15 metara visine.
I šta sad smeta jedan križ na Humu.
Meni osobno ne smeta da muslimani naprave neki svoj vjerski objekt na Humu, ali naravno ako dozvole da onda na vrhu Veleža mi katolici napravimo iste veličine naš vjerski objekt.
popajic

Post by popajic »

Kako je poslo uskoro cemo retroaktivno diskutovati kvari li nam vidike taj apsurdni krst nad Sarajevom.
Da nas podsjeti da je 10.000 sarajlija stradalo u najduzoj ratnoj blokadi moderne evropske istorije.
Jesu li se drzavni i gradski oci sjetili da to obiljeze ikakvim spomenikom?Znaju li se imena poginulih,stradalih?
Ma,kakvi! I nakon 15 god. nista.Stvarno sramota.Jos veca od tog ilizornog krsta.
krivorijek

Post by krivorijek »

dominikf wrote:

Ama covjece, ko izgraduje, kako ti kazes, vjerske simbole? Jel' ima u gradevinskoj skoli ili na arhitekturi mozda nekakav predmet. Ili cak i cijeli smijer? Uputi me.

Ja nisam ni na jednom mjestu rekao da se osobno slazem sa divljom gradnjom bogomolja. Duzan si mi objasniti onda, u kojem se grmu krije licemjerstvo!?
1gorstak

Post by 1gorstak »

krivorijek wrote:
Covjek je zaboravan, kako drugacije odrzati u svijesti sve one zrtve koje se moralo podnijeti da pokretace inicijative zadrzimo na Trebevicu i ne pustimo u grad, nego jednim ogromnim inat krstom ?
Moze li knjige? Filmovi? Muzeji?
Oni koji idu u muzej ne trebaju podsjetnik. Ogroman krst je za one koji zaboravljaju, koji ne zele u muzej. Samo naprijed cetnici, dajte krst ko dva Avazova tornja ako ikako mozete, narod je zaboravio Ikar i lozenje parketa.
suncokret13

Post by suncokret13 »

hik--meta wrote:
bosanska rijec wrote:
hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini, ovo je stvarno neukusno ako nista ono zbog onolikih nesrpskih zrtava izazvanih bas sa tih brda kao zlatiste.

srbi znaju da im se to ne moze zabraniti, jer kako zabraniti neko vjersko obiljezje u "religijski tolerantnoj" bosni i hercegovini, bez obzira bila to rs ili federacija. a znaju i da bi samo mogli politicki profitirati u antimuslimanskoj kampanji kad krst odleti u zrak, sto ce se i desiti 100%, jer ne vjerujem da ce muslimani po sarajevu moci gledati toliki krst na najvidljivijem mjestu iz centra grada, recimo sa raskrsnice na skenderiji.
sjetimo se samo koliko je u ratu bola oci srpska zastava sa kule na zlatistu, a ona nije bila ni izbliza velika koliki ce biti ovaj krst.

nema srece u bosni dok se god zapisavaju etno-religijske teritorije crkvama, dzamijama i ovakvim stvarima kao sto su krstovi/krizevi. kao da smo u latinskoj americi, a ne na balkanu.

ne mozes porediti ni krst ni kriz sa dzamijama i crkvama. Jel ti znas prije svega da citas. Ovdje niko nije protiv bilo kakvog vjerskog obiljezja pa ni protiv krsta nego je u pitanju da se stavlja krst na MJESTO odakle su srpski zlocinci ubijali neduzne gradjane iz svih naroda.
I namjerno provociras ljude sa pricom sta bi bilo kad bi bilo....I naravno da se moze zabraniti gradnja bilo cega iz razloga vec navedenih , jer predstavlja prije svega nemoralan cin .
upravo sam to i htjela reci. a i da se crkva ili dzamija izgradi na zlatistu ili nekom drugom dominantnom mjestu iznad sarajeva mislila bih isto. ovo je samo jeftiniji oblik provokacije/inata za 120,000 umjesto neke skuplje gradjevine.
ko ce se sad izaci na kraj s dodikom ako recimo visoki predstavnik donese odluku da se na zlatistu ne smije graditi nista?[/quote]

recimo visoki predstavnik donese odluku da se na zlatistu ne smije graditi nista?[/

Lajcak ce sigurno donjeti takvu odluku i TREBA da se donese takva odluka.

spomenik poginulimu ratu - treba da bude,a o lokaciji i formi istoga o tome se moze i trba DOGOVORITI.

a zar kao preduslov,sto fino ne bi pronasli neka 2-3 mjesta u gradu i oko grada i njih oznacili kao deponije za odlaganje-unistenje TRENUTNO KUCNOG oruzja,pa oni koji zele mogu i na taj nacin da iiskazu postovanje prema poginulim,jer tko je bas 100% da iz tog oruzja ( kojeg je vjerovatno kupio nacrno) neko vec nije ubijen ?

tjeranje inata na inat - INAT na INAT,nikom nikada nista dobrog nije donjeo.

pa zivot je isuvise kratak,da bi ga prvi drugima i drugi trecima i treci prvima,jos vise zagorcavali i inati li se.

ionako je sve manje-vise u off-side - ofsajdu.

Hoce lli se sta ljudski i humano dozivjeti,vidjeti.

Da li ce se moci neko pohvaliti da je nesto ucinio za nekoga ?

nekada se to zvao merhamet,dobrocinstvo........

notorna je cinjenica da ovdje vise ne postoji osjecaj koji se zove LJUBAV.

postoji onosto se zove MRZNJA i kojoj je ishodiste u npr 10 ili 20 ( a ne u 0 - nuli,kao sto bi to trebalo biti u koordinatnom sistemu ) pa kao hiperbola fura tamo negdje u beskonacnost gdje se nikada totalno nece pribliziti X ili Y osi.

moje NE !

ja sam PROTIV izgradnje krsta/kriza
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

dominikf wrote:
Prozor wrote:

U centru grada Mostara je napravljeno ne znam koliko novih džamija , neke sa minaretima i po 15 metara visine.
I šta sad smeta jedan križ na Humu.
Meni osobno ne smeta da muslimani naprave neki svoj vjerski objekt na Humu, ali naravno ako dozvole da onda na vrhu Veleža mi katolici napravimo iste veličine naš vjerski objekt.
U dzamiju makar neko ide, krst je samo provokacija! Hoce da ga nabiju kao vise Mostara, sve u svemu na mjesta s kojih su gradovi razarani i narod ubijan :x
Nad Mostarom nikad krst nije stajao, tako je i sa Sarajevom - sve je to samo provokacija i nista vise.
Sto ne naprave neki spomenik ako vec hoce, nego mora biti krst da se necija vjera uzdize, a tudja ponizuje :roll: :x
dominikf

Post by dominikf »

Veliki sam protivnik tzv 'Republike Srpske' da se odmah razumijemo.
Ali u ovom slučaju, ako uz križ neće ići nikakve srpske oznake ili neke table tipa 'srpska,republika' i ostalo apsolutno sam za izgradnju križa.
Križ sam po sebi je vjerski simbol isto kao i džamija recimo.
Tako da ne vidim zašto bošnjaci ovdje negoduju zbog izgradnje vjerskog simbola.
Kako bi bilo da netko od nas nemuslimana u BiH dođe na gradilište neke džamije(kojih se trenutnno grade na desetine) i kaže 'ej ovo je provokacija što vi gradite'.
Tako da u ovom slučaju mi katolici apsolutnno podržavamo gradnju križa nad Sarajevom.
klixober

Post by klixober »

dominikf wrote:Veliki sam protivnik tzv 'Republike Srpske' da se odmah razumijemo.
Ali u ovom slučaju, ako uz križ neće ići nikakve srpske oznake ili neke table tipa 'srpska,republika' i ostalo apsolutno sam za izgradnju križa.
Kako bi bilo da netko od nas nemuslimana u BiH dođe na gradilište neke džamije(kojih se trenutnno grade na desetine) i kaže 'ej ovo je provokacija što vi gradite'.
Tako da u ovom slučaju mi katolici apsolutnno podržavamo gradnju križa nad Sarajevom.
Ko ti daje pravo da govoris u ime sarajevskih katolika? Ko si ti,neki predstavnik? Mozes govoriti u svoje licno ime.Ja nisam musliman,Bosnjak,ali sam apsolutno protiv izgradnje kriza,krsta,polumjeseca ili jevrejske zvijezde iznad Sarajeva.
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

mIRCerka wrote:kriz :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa valjda bi trebao biti krst :D

A to ce izgraditi malo sutra :D jos nije zetva sve pobrala, ne bi me cudilo da neko zoljom spici u trebevic :D

kakve budalastine
to sam i ja kao prvo pomislila kada sam procitala naslov threada. :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Alfons Kauders wrote:
hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini
drugi ? wahaha... ispade da je u sa bilo vise srba nego npr. u nisu ili novom sadu...

130000 bilo cini mi se... dabogda da sad ima i 30000... elem... vise ih ima u cikagu, pa nek natakare krst na sears tower... za zrtve nato bombardovanja '99...
Jah, eto Evandjelisti i newborne kriscani bi odma' demonstracije protiv krstEva....pa yebote, ovde gdje ja zivim krst ti je na svakih 50m :lol:
suncica24

Post by suncica24 »

dominikf: otkud tebi pravo da i pomislis, a kamoli napises "mi, katolici"?!
de me, svega ti, prosvijetli?
Papa? Biskup? Svecenik?
Ili samo jedan, nadobudni vijernik, koji sebi daje pravo da govori u ime ostalih?
Bas mi treba prosvjetljenje? :D
dominikf

Post by dominikf »

Bosanac_21 wrote:
U dzamiju makar neko ide, krst je samo provokacija! Hoce da ga nabiju kao vise Mostara, sve u svemu na mjesta s kojih su gradovi razarani i narod ubijan :x
Nad Mostarom nikad krst nije stajao, tako je i sa Sarajevom - sve je to samo provokacija i nista vise.
Sto ne naprave neki spomenik ako vec hoce, nego mora biti krst da se necija vjera uzdize, a tudja ponizuje :roll: :x

E pa ljudi da vam ja nešto kažem ovako otvoreno, bez uvrede.

Križ (iliti krst kakko god hoćete svejedno) je nama kršćanima vjerski simbol, ponavljam opet vjerski simbol kao što je vama džamija vjerski simbol.
I kao što ste recimo u centru Bugojna napravili arapskim parama vjerski centar vrijedan 30 milijuna eura bez obzira što je u Bugojnu već bilo džamija, i to ste ga napravili na tuđoj, kršćanskoj uzurpiranoj zemlji ja vam kažem da ćete gledati križeve ne samo nad Mostarom i Sarajevom nego fala bogu i nad ostalim gradovima ove nama lijepe domovine Bosne i Hercegovine, kršćanske i muslimanske zemlje.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

dominikf wrote:Veliki sam protivnik tzv 'Republike Srpske' da se odmah razumijemo.
Zasto bi se sad neko nasao toliko uvrijedjen za gradnju dzamija ako je neke druge vjere ta osoba, a ista zna da je njen narod upravo rusio te dzamije i stvarao neku svoju etnicki cistu teritoriju? :?
Ti sad govoris u ime svih katolika, mogu vec sad izdvojiti neke sarajevske katolicke familije koje bi se tome protivile!
Svak zna, pa i ptica na nebu, ko je gruhacio po tom Sarajevu i ubijao neduzni narod, djecu, i da se tu sad nabija neki krst?
To je isto kao i s crkvom u avliji Fate Orlovic, sve je to ama bas isto :-?
krivorijek

Post by krivorijek »

FFK as Lucy01 wrote:
Alfons Kauders wrote:
hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini
drugi ? wahaha... ispade da je u sa bilo vise srba nego npr. u nisu ili novom sadu...

130000 bilo cini mi se... dabogda da sad ima i 30000... elem... vise ih ima u cikagu, pa nek natakare krst na sears tower... za zrtve nato bombardovanja '99...
Jah, eto Evandjelisti i newborne kriscani bi odma' demonstracije protiv krstEva....pa yebote, ovde gdje ja zivim krst ti je na svakih 50m :lol:
Ma sigurno si u najslobodoumnijem mjestu u Americi?
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Ja se uvijek nasmijem na teoreme kao sto su "srpska propaganda". OK, mozda postoji, ali sigurno nije namijenjena za izvoz, ili je uzasno zaostala. Namijenjena je vjerovatno za domace trziste. Ako hoces da izvezes ratnu propagandu burazeru, onda sakupis ljude, stavis im kravate i pustis becki valcer u pozadini dok padaju granate. Pali 100%. Ne bi ni Spilberg bolje napravio.

Sretnem se u putu za BIH sa covjekom muslimanom, bosnjakom koji tvrdi da su mu "tamburasi" ( ostali su guslari i sazlije) postavili kriz u avliji. Koliko malo poznajem situaciju kod nas, ja mu kazem kroz salu da bi mu bilo bolje da je Bil Gates kupio njegovu zemlju, bar bi imao neke sanse. Ovako, sanse da to ukloni su ravne nuli!

"Nevjernik" sam, tako da me srusene dzamije i eventualne crkve slabo interesuju, osim ako nisu arhitektonske vrijednosti, nervira me sto ljudi kukaju za njima, a sruseno je nesto vise sto treba bogzna koliko godina da se bar zakrpi, ako je uopste moguce, ja licno radim na krpljenju. Moj narod, koji god da je, moze napraviti 100 bogomolja za dan ako ima elana, a nema nazalost. Fali nama drugih, bitnijih stvari.

A sad spektakl. "Braca" se dosjetila pa prepisala lekciju od majstora za medijsku maglu i hoce da zabodu krst negdje. Neka! Evo od mene 100 KM, zar nije poenta u svemu kod nas ko ce koga bolje zguzit. Treba da bude minimalno 863m visok, da se vidi na guglu, da se vidi sa mjeseca. Pa stisni muda pa srusi. Pored njega treba da bude dzamija 1492m visoka (nema veze sa kolumbom) , pa da vidimo u koga je veca kita.

P.S. Izidji iz kuce, znam tesko je, mozda se razocaras, a mozda se i iznenadis. Ni nasto nemas pravo ako ne zaradis! Ja sam se licno iznenadio!
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

Bosanac_21 wrote:
Bespotrebno je polemizirati na temu što je vjerski simbol a što nije,
to je bar jasno, nego ovo poviše što si napisao su dvije apsurdne stvari.
To što nečeg nije bilo a sada ima je jednostavna stvar izgradnje novih
objekata i novih spomenika i što ne već, rekao bih da će mnoge
stvari biti izrađene u budućnosti kojih nikad nije bilo ;)
A vjera ne bi bila vjera kada bi nekoga ponižavala,
jer bi to značilo upravo da ta vjera nema veze sa Bogom.
Prozor

Post by Prozor »

@dominik

Ti podrzavas izgradnju ovog kriza iskljucivo jer je on to, kriz. A i sam kazes, da se doda sta srpsko, ti bi bio protiv. Eh pa, ukljuci malo logiku, pa ces skontat da se ovaj kriz ne gradi iz bilo kakvih vjerskih potreba krscana, kao niti zbog zrtava za koje se navodno gradi, vec iskljucivo iz inata i zbog provociranja, u stilu, e sad ce da ga gledaju... Je li ti kao krscanin, podrzavas izgradnju za tebe svetog simbola u OVE svrhe?

I da, dzamija nije vjerski simbol.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

dominikf wrote:
Bosanac_21 wrote:

E pa ljudi da vam ja nešto kažem ovako otvoreno, bez uvrede.

Križ (iliti krst kakko god hoćete svejedno) je nama kršćanima vjerski simbol, ponavljam opet vjerski simbol kao što je vama džamija vjerski simbol.
I kao što ste recimo u centru Bugojna napravili arapskim parama vjerski centar vrijedan 30 milijuna eura bez obzira što je u Bugojnu već bilo džamija, i to ste ga napravili na tuđoj, kršćanskoj uzurpiranoj zemlji ja vam kažem da ćete gledati križeve ne samo nad Mostarom i Sarajevom nego fala bogu i nad ostalim gradovima ove nama lijepe domovine Bosne i Hercegovine, kršćanske i muslimanske zemlje.
Ja sam protiv svega sto je izgradjeno na tudjoj zemlji, ako postoje dokazi za to sto kazes bio bi prvi da se to ukloni s tudje zemlje!
Ovo oko krsta za mene je samo neciji kapric, te omalovazavanje drugih.
Evo ti primjer: Stari grad Stolac, kamenje je izbijano iz grada da bi se napravio onaj krst, to je ta provokacija o kojoj govorim.
Koliko je samo mjesta i gradova kojima je hodila Armija BiH, gdje su ostale pravoslavne i katolicke crkve citave, a gdje su ostajale takve dzamije?
Nemoj samo tvrditi nesto i ubjedjivati, jel samo razmisli sta bi to znacilo za jedno Sarajevo koje je gruhaceno iz dana u dan i da ti sad neki krst podrzavas? :? :roll:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Radoje B. wrote:
A sad spektakl. "Braca" se dosjetila pa prepisala lekciju od majstora za medijsku maglu i hoce da zabodu krst negdje. Neka! Evo od mene 100 KM, zar nije poenta u svemu kod nas ko ce koga bolje zguzit. Treba da bude minimalno 863m visok, da se vidi na guglu, da se vidi sa mjeseca. Pa stisni muda pa srusi. Pored njega treba da bude dzamija 1492m visoka (nema veze sa kolumbom) , pa da vidimo u koga je veca kita.
To je to. Kod nas se glada ko je "the bubba" po broju bogomolja sagradjenih na 10 kvadratnih metara.
Ako ti zabodem dzamiju/crkvu ispred nosa, to ti govori da je doticna teritorija "zapishana" od strane ******(umetni sta hoces)......a narod se pali ko hepo kockice....umjesto da sve otjera u lijepu PM i trazi hljeba...za igre cemo lako i sami cemo se snaci.

Opet ja serem iz dijaspore :D :D
Locked