Hahahaha bas se nasmijah, onako od srca...
Mozda i moze, al s one tamo strane Trebevica...
alen_zenica wrote:Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, uskoro bi trebao biti podignut veliki križ koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, najavili su predstavnici udruga iz Republike Srpske koje okupljaju obitelji stradalih i nestalih te bivših zatočenika.
Predsjednica organizacije obitelji poginulih i nestalih iz Istočnog Sarajeva Mirjana Simanić potvrdila je kako ta organizacija stoji iza zamisli o podizanju pravoslavnog križa na mjestu Zlatište, vidljivom iz gotovo svakog djela Sarajeva. "To će biti nešto kao križ u Mostaru, a i normalno je to, drugačije ne može", kazala je Simanić kako je u ponedjeljak citira "Oslobođenje".
Budući betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum. Također bi bio osvijetljen reflektorima i tako vidljiv i u noćnim satima. Izvedba cijelog projekta stajala bi oko 120 tisuća eura.
Promicatelji zamisli o gradnji križa nad Sarajevom drže kako bi on bio odgovarajući spomenik prije svega Srbima koji su stradali tijekom rata na području Sarajeva. Prema dostupnim podacima, tijekom opsade Sarajeva od 1993. do 1995. godine poginulo je više pd 11 tisuća njegovih građana, no u udrugama iz RS drže kako ti podaci nisu točni te da ne obuhvaćaju na tisuće Srba koji su također stradali. Kako bi se ti navodi provjerili, utemeljeno je i posebno parlamentarno povjerenstvo no ono do danas nije završilo rad.
Gradnji križa iznad Sarajeva za sada se javno usprotivila jedino izvanparlamentarna Narodna bošnjačka stranka (NBS).
U priopćenju te stranke, objavljenom u ponedjeljak, navodi se kako bi gradnja križa na Zlatištu, gdje je bilo jedno od zapovjednih mjesta vojske koja je opsjedala grad predstavljala uvredu za sve žrtve opsade.
"Spomenik u obliku križa od 26 metara smatramo izrazom provokacije, a ne stvarne sućuti i spomena na srpske žrtve", stiče NBS.
Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić također drži kako bi gradnja križa iznad Sarajeva mogla biti shvaćena kao provokacija no ustvrdio je kako se ni drugi ne ponašaju bolje. Naveo je primjer memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice kazavši kako se tamo viju "ratne zastave Armije BiH".
Dukić tvrdi da je problem u tome što u BiH nema zakona koji bi uredio ovo područje pa svatko gradi što mu padne na pamet.
Budući križ, ako bude podignut, iako namijenjen prije svega pogledima Sarajlija, među kojima je sada gotovo 90 posto Bošnjaka, biti će podignut na teritoriju općine Istočno Novo Sarajevo, nad kojom vlasti glavnog grada BiH nemaju nikakvog utjecaja pa tu gradnju zakonskim putem ne mogu ni osporiti. ....................................
"vecernji list"
Kada bošnjaci su inzistirali na ponovnom građenju džamija tamo gdje su srušene a bilo ih je srušenih na područjima pod kontrolom HVO na desetine, nitko normalan se nije mogao protiviti toj logičnoj i normalnoj namjeri.krivorijek wrote:Svak ko ima mrvicu pameti zna da kriz na Humu u Mostaru nema ama bas nikakve veze sa pravom vjerom i Isusom, a jos manje sa zrtvama rata, nego se radi o onom tupom, primitivnom prkosu i ponosu, kofol. Povrh toga taj monumentalni izraz zatucanosti sluzi jos i betonski-postojanom, sadizmom-oplemenjenom provociranju svih gradana Mostara, smijanju u lice historiji, jer se upravo s tog mjesta rusio stari most. Boli nas za vasu istoriju, imamo i mi povjesnicare. A i beton.
To da su grad Mostar obogatili takvim jednim ruglom nije bio ni prvi, a nece biti bojim se ni zadnji put. Polovina grada je potpuno izgubila urbanisticku sliku i ugodaj iz predratnog vremena, te se pretvorila u niz neukusnih gradevinskih experimenata u ime privatnog poduzetnistva. Potpuno devastirano i sistematicki zapustano partizansko groblje (koje je zaista bilo monumentalno) je sada u ovom stanju spomenik jednoj drugoj vrsti borbe i kulture. Itd...
"Krst nad Sarajevom" je jos jedna prilika da se covjek zaprepasti nad neiscrpnim izvorima neukusa, primitivizma, ogranicenosti i svakojakih drugih mentalnih devijacija. Nemam rijeci.
Moze li knjige? Filmovi? Muzeji?Covjek je zaboravan, kako drugacije odrzati u svijesti sve one zrtve koje se moralo podnijeti da pokretace inicijative zadrzimo na Trebevicu i ne pustimo u grad, nego jednim ogromnim inat krstom ?
Sta kazes za polumjesec na Humu, ali samo, polumjesec?dominikf wrote:Kada bošnjaci su inzistirali na ponovnom građenju džamija tamo gdje su srušene a bilo ih je srušenih na područjima pod kontrolom HVO na desetine, nitko normalan se nije mogao protiviti toj logičnoj i normalnoj namjeri.krivorijek wrote:Svak ko ima mrvicu pameti zna da kriz na Humu u Mostaru nema ama bas nikakve veze sa pravom vjerom i Isusom, a jos manje sa zrtvama rata, nego se radi o onom tupom, primitivnom prkosu i ponosu, kofol. Povrh toga taj monumentalni izraz zatucanosti sluzi jos i betonski-postojanom, sadizmom-oplemenjenom provociranju svih gradana Mostara, smijanju u lice historiji, jer se upravo s tog mjesta rusio stari most. Boli nas za vasu istoriju, imamo i mi povjesnicare. A i beton.
To da su grad Mostar obogatili takvim jednim ruglom nije bio ni prvi, a nece biti bojim se ni zadnji put. Polovina grada je potpuno izgubila urbanisticku sliku i ugodaj iz predratnog vremena, te se pretvorila u niz neukusnih gradevinskih experimenata u ime privatnog poduzetnistva. Potpuno devastirano i sistematicki zapustano partizansko groblje (koje je zaista bilo monumentalno) je sada u ovom stanju spomenik jednoj drugoj vrsti borbe i kulture. Itd...
"Krst nad Sarajevom" je jos jedna prilika da se covjek zaprepasti nad neiscrpnim izvorima neukusa, primitivizma, ogranicenosti i svakojakih drugih mentalnih devijacija. Nemam rijeci.
Ali kad su počeli bošnjaci praviti džamije tamo gdje ih nikad nije bilo, (a u Mostaru smo svjedoci da ih je novoizgrađenih ko u priči) a zabranjivati katolicima/pravoslavcima izgradnju njihovih vjerskih simbola je vrhunac licemjerstva.
Tako da poručujem bošnjacima da ne budu jednoobrazni.
Kako je napravljeno na desetine novih džamija tako će se napraviti i desetine novih križeva(krstova) i ne vidim tu nikakvog problema.
Morćete se jednostavno naviknuti na to.
Prozor wrote:
Sta kazes za polumjesec na Humu, ali samo, polumjesec?
Ama covjece, ko izgraduje, kako ti kazes, vjerske simbole? Jel' ima u gradevinskoj skoli ili na arhitekturi mozda nekakav predmet. Ili cak i cijeli smijer? Uputi me.dominikf wrote:Kada bošnjaci su inzistirali na ponovnom građenju džamija tamo gdje su srušene a bilo ih je srušenih na područjima pod kontrolom HVO na desetine, nitko normalan se nije mogao protiviti toj logičnoj i normalnoj namjeri.krivorijek wrote:Svak ko ima mrvicu pameti zna da kriz na Humu u Mostaru nema ama bas nikakve veze sa pravom vjerom i Isusom, a jos manje sa zrtvama rata, nego se radi o onom tupom, primitivnom prkosu i ponosu, kofol. Povrh toga taj monumentalni izraz zatucanosti sluzi jos i betonski-postojanom, sadizmom-oplemenjenom provociranju svih gradana Mostara, smijanju u lice historiji, jer se upravo s tog mjesta rusio stari most. Boli nas za vasu istoriju, imamo i mi povjesnicare. A i beton.
Ali kad su počeli bošnjaci praviti džamije tamo gdje ih nikad nije bilo, (a u Mostaru smo svjedoci da ih je novoizgrađenih ko u priči) a zabranjivati katolicima/pravoslavcima izgradnju njihovih vjerskih simbola je vrhunac licemjerstva.
Tako da poručujem bošnjacima da ne budu jednoobrazni.
Kako je napravljeno na desetine novih džamija tako će se napraviti i desetine novih križeva(krstova) i ne vidim tu nikakvog problema.
Morćete se jednostavno naviknuti na to.
Oni koji idu u muzej ne trebaju podsjetnik. Ogroman krst je za one koji zaboravljaju, koji ne zele u muzej. Samo naprijed cetnici, dajte krst ko dva Avazova tornja ako ikako mozete, narod je zaboravio Ikar i lozenje parketa.krivorijek wrote:Moze li knjige? Filmovi? Muzeji?Covjek je zaboravan, kako drugacije odrzati u svijesti sve one zrtve koje se moralo podnijeti da pokretace inicijative zadrzimo na Trebevicu i ne pustimo u grad, nego jednim ogromnim inat krstom ?
upravo sam to i htjela reci. a i da se crkva ili dzamija izgradi na zlatistu ili nekom drugom dominantnom mjestu iznad sarajeva mislila bih isto. ovo je samo jeftiniji oblik provokacije/inata za 120,000 umjesto neke skuplje gradjevine.hik--meta wrote:bosanska rijec wrote:hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini, ovo je stvarno neukusno ako nista ono zbog onolikih nesrpskih zrtava izazvanih bas sa tih brda kao zlatiste.
srbi znaju da im se to ne moze zabraniti, jer kako zabraniti neko vjersko obiljezje u "religijski tolerantnoj" bosni i hercegovini, bez obzira bila to rs ili federacija. a znaju i da bi samo mogli politicki profitirati u antimuslimanskoj kampanji kad krst odleti u zrak, sto ce se i desiti 100%, jer ne vjerujem da ce muslimani po sarajevu moci gledati toliki krst na najvidljivijem mjestu iz centra grada, recimo sa raskrsnice na skenderiji.
sjetimo se samo koliko je u ratu bola oci srpska zastava sa kule na zlatistu, a ona nije bila ni izbliza velika koliki ce biti ovaj krst.
nema srece u bosni dok se god zapisavaju etno-religijske teritorije crkvama, dzamijama i ovakvim stvarima kao sto su krstovi/krizevi. kao da smo u latinskoj americi, a ne na balkanu.
ne mozes porediti ni krst ni kriz sa dzamijama i crkvama. Jel ti znas prije svega da citas. Ovdje niko nije protiv bilo kakvog vjerskog obiljezja pa ni protiv krsta nego je u pitanju da se stavlja krst na MJESTO odakle su srpski zlocinci ubijali neduzne gradjane iz svih naroda.
I namjerno provociras ljude sa pricom sta bi bilo kad bi bilo....I naravno da se moze zabraniti gradnja bilo cega iz razloga vec navedenih , jer predstavlja prije svega nemoralan cin .
U dzamiju makar neko ide, krst je samo provokacija! Hoce da ga nabiju kao vise Mostara, sve u svemu na mjesta s kojih su gradovi razarani i narod ubijandominikf wrote:Prozor wrote:
Sta kazes za polumjesec na Humu, ali samo, polumjesec?
U centru grada Mostara je napravljeno ne znam koliko novih džamija , neke sa minaretima i po 15 metara visine.
I šta sad smeta jedan križ na Humu.
Meni osobno ne smeta da muslimani naprave neki svoj vjerski objekt na Humu, ali naravno ako dozvole da onda na vrhu Veleža mi katolici napravimo iste veličine naš vjerski objekt.
Ko ti daje pravo da govoris u ime sarajevskih katolika? Ko si ti,neki predstavnik? Mozes govoriti u svoje licno ime.Ja nisam musliman,Bosnjak,ali sam apsolutno protiv izgradnje kriza,krsta,polumjeseca ili jevrejske zvijezde iznad Sarajeva.dominikf wrote:Veliki sam protivnik tzv 'Republike Srpske' da se odmah razumijemo.
Ali u ovom slučaju, ako uz križ neće ići nikakve srpske oznake ili neke table tipa 'srpska,republika' i ostalo apsolutno sam za izgradnju križa.
Križ sam po sebi je vjerski simbol isto kao i džamija recimo.
Tako da ne vidim zašto bošnjaci ovdje negoduju zbog izgradnje vjerskog simbola.
Kako bi bilo da netko od nas nemuslimana u BiH dođe na gradilište neke džamije(kojih se trenutnno grade na desetine) i kaže 'ej ovo je provokacija što vi gradite'.
Tako da u ovom slučaju mi katolici apsolutnno podržavamo gradnju križa nad Sarajevom.
to sam i ja kao prvo pomislila kada sam procitala naslov threada.mIRCerka wrote:kriz![]()
![]()
![]()
![]()
Pa valjda bi trebao biti krst
A to ce izgraditi malo sutrajos nije zetva sve pobrala, ne bi me cudilo da neko zoljom spici u trebevic
kakve budalastine
Jah, eto Evandjelisti i newborne kriscani bi odma' demonstracije protiv krstEva....pa yebote, ovde gdje ja zivim krst ti je na svakih 50mAlfons Kauders wrote:drugi ? wahaha... ispade da je u sa bilo vise srba nego npr. u nisu ili novom sadu...hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini
130000 bilo cini mi se... dabogda da sad ima i 30000... elem... vise ih ima u cikagu, pa nek natakare krst na sears tower... za zrtve nato bombardovanja '99...
Bosanac_21 wrote:
U dzamiju makar neko ide, krst je samo provokacija! Hoce da ga nabiju kao vise Mostara, sve u svemu na mjesta s kojih su gradovi razarani i narod ubijan![]()
Nad Mostarom nikad krst nije stajao, tako je i sa Sarajevom - sve je to samo provokacija i nista vise.
Sto ne naprave neki spomenik ako vec hoce, nego mora biti krst da se necija vjera uzdize, a tudja ponizuje![]()
Zasto bi se sad neko nasao toliko uvrijedjen za gradnju dzamija ako je neke druge vjere ta osoba, a ista zna da je njen narod upravo rusio te dzamije i stvarao neku svoju etnicki cistu teritoriju?dominikf wrote:Veliki sam protivnik tzv 'Republike Srpske' da se odmah razumijemo.
Ali u ovom slučaju, ako uz križ neće ići nikakve srpske oznake ili neke table tipa 'srpska,republika' i ostalo apsolutno sam za izgradnju križa.
Križ sam po sebi je vjerski simbol isto kao i džamija recimo.
Tako da ne vidim zašto bošnjaci ovdje negoduju zbog izgradnje vjerskog simbola.
Kako bi bilo da netko od nas nemuslimana u BiH dođe na gradilište neke džamije(kojih se trenutnno grade na desetine) i kaže 'ej ovo je provokacija što vi gradite'.
Tako da u ovom slučaju mi katolici apsolutnno podržavamo gradnju križa nad Sarajevom.
Ma sigurno si u najslobodoumnijem mjestu u Americi?FFK as Lucy01 wrote:Jah, eto Evandjelisti i newborne kriscani bi odma' demonstracije protiv krstEva....pa yebote, ovde gdje ja zivim krst ti je na svakih 50mAlfons Kauders wrote:drugi ? wahaha... ispade da je u sa bilo vise srba nego npr. u nisu ili novom sadu...hik--meta wrote:ovo je drskost jos veca nego ona na humu u mostaru. nevjerovatno. iako je sarajevo nekad bilo drugi srpski grad po velicini
130000 bilo cini mi se... dabogda da sad ima i 30000... elem... vise ih ima u cikagu, pa nek natakare krst na sears tower... za zrtve nato bombardovanja '99...
Bespotrebno je polemizirati na temu što je vjerski simbol a što nije,Bosanac_21 wrote:
Nad Mostarom nikad krst nije stajao, tako je i sa Sarajevom - sve je to samo provokacija i nista vise.
Sto ne naprave neki spomenik ako vec hoce, nego mora biti krst da se necija vjera uzdize, a tudja ponizuje![]()
Ja sam protiv svega sto je izgradjeno na tudjoj zemlji, ako postoje dokazi za to sto kazes bio bi prvi da se to ukloni s tudje zemlje!dominikf wrote:Bosanac_21 wrote:
U dzamiju makar neko ide, krst je samo provokacija! Hoce da ga nabiju kao vise Mostara, sve u svemu na mjesta s kojih su gradovi razarani i narod ubijan![]()
E pa ljudi da vam ja nešto kažem ovako otvoreno, bez uvrede.
Križ (iliti krst kakko god hoćete svejedno) je nama kršćanima vjerski simbol, ponavljam opet vjerski simbol kao što je vama džamija vjerski simbol.
I kao što ste recimo u centru Bugojna napravili arapskim parama vjerski centar vrijedan 30 milijuna eura bez obzira što je u Bugojnu već bilo džamija, i to ste ga napravili na tuđoj, kršćanskoj uzurpiranoj zemlji ja vam kažem da ćete gledati križeve ne samo nad Mostarom i Sarajevom nego fala bogu i nad ostalim gradovima ove nama lijepe domovine Bosne i Hercegovine, kršćanske i muslimanske zemlje.
To je to. Kod nas se glada ko je "the bubba" po broju bogomolja sagradjenih na 10 kvadratnih metara.Radoje B. wrote:
A sad spektakl. "Braca" se dosjetila pa prepisala lekciju od majstora za medijsku maglu i hoce da zabodu krst negdje. Neka! Evo od mene 100 KM, zar nije poenta u svemu kod nas ko ce koga bolje zguzit. Treba da bude minimalno 863m visok, da se vidi na guglu, da se vidi sa mjeseca. Pa stisni muda pa srusi. Pored njega treba da bude dzamija 1492m visoka (nema veze sa kolumbom) , pa da vidimo u koga je veca kita.