Tobejarabi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gorkaz

Post by gorkaz »

averoes wrote:
gorkaz wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Sto si ti tako arogantan i iskljuciv? Ovo nije katolicka zemlja niti pravoslavna pa imamo pravoslavne ikone po skolama u R.S-u, jednonacionalne skole i jednonacionalne ambulante. Za tvoju informaciju, posto vidim da si neinfomisan, po zapadnim drzavama imas vjeronauku po skolama i sve savrseno dobro funkcionise. Druga je stvar sto kod nas nista ne moze biti normalno pa isfrustrirani likovi zele na bahat nacin nekome zabraniti ili svesti prakticiranje vjere na cetiri zida. Takva vremena iskljucivosti i jednumlja su druze majore davno prosla.
Za tvoju informaciju zivim u UK . Sin mi je zavrsio osnovnu srednju i univerzitet (ovdje na zapadu) i nije tacno da je morao ici na vjeronauku. Vjera se izucavala i sva (uljucujici i budizam). Ja sam zavsio ekonomiju u Sarajevu davne 74. Onog momenta kad je u Armiju uvedeno Allahu uekber i Tekbir ja sam napustio jer sam spreman bio poginuti za BIH i svoje a ne za Allaha. Tek toliko da znas. A ja sam i protiv ikona i vjeronauke jer mi nista nisu dobro donijeli.
gorkaz

Ako vec zivis u UK, ako je tvoja odluka da napustis BiH bila motivirana, po tebi, opravdanim razlozima, ne cini li se tebi da je deplasirano da nam iz UK govoris kako bi trebali da uredimo svoje drustvo. Ti cak znas sta reis treba da radi, gdje treba da ide. Ako vec ne pripadas toj vjerskoj zajednici, pa valjda je normalno i da je uredjuju oni koji joj, dobrovoljno, pripadaju.

A to da ste vi ateisti predodredjeni da vjernicima odredjujete granice slobode, i mjesta gdje ce pokazivati i nispoljavati svoja vjerska ubjedjenja-- ZABORAVI
Samo da ti napomenem da se nisam odrekao drzavljanstva BiH niti imam namjeru. A sto sam morao "dobrovoljno" napustiti BIH to je nesto drugo.
Vise dole se busate da ste dio Europe i hocete u Europu a najveci napredak je sto je u skupstini BIH dat prijedlog da se uvede serijatski zakon. Sve dok imam BiH pasos mogu da izrazim moje mislljenje o drustvenom uredjenju te drzave. Mene napadas da sputavam vjerske slobode a ti meni naturas svoja uvjerenja i vidjenja. Da ste toliko sposobni da napravite drzavu i drustvo ne bi vam 10 godina bio Visoki predstavnik i odredjivao sta da radite. Necu da zaboraivim i ja cu da ispoljavam svoja misljenja svidjelo se to tebi ili ne.
tempora

Post by tempora »

stickitout wrote:
tempora wrote:
stickitout wrote: jel to treba da radimo po principu "vidjela zaba kako se konj potkiva pa i ona nogu digla"

Ne bih rekao da je ista primjenljivo ni sa zapada ni sa istoka ovde u epicentru

:D

Kad smo kod konja i zaba, sporazum sa Vatikanom ( a isti zadire u sve sfere zivljenja :? ) i nacin tj sadrzaj sporazuma, prosao je bez ikakvih peticija i heroja barikada.Stoga, dupli standardi NE, ali dupli pasosi DA. :oops: :oops:

http://www.nspm.org.yu/koment2006/2006_ ... ratija.htm

“Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom” u kome pise, u clanu 16. sljedece:
1. Bosna i Hercegovina u svjetlu nacela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu skolskog plana i programa i, u skladu sa voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katolickog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim skolama i predskolskim ustanovama, kao obveznog skolskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.
Isto tako imamo i “Osnovni Ugovor izmedju Srpske pravoslavne crkve i Bosne i Hercegovine” koji u clanu 17. kaze:
1. U duhu nacela o slobodi vjere, Bosna i Hercegovina priznaje osnovno pravo roditelja na vjersko vaspitanje djece, te u sklopu nastavnog plana i programa i u skladu sa voljom roditelja ili staratelja zajamcuje nastavu vjeronauke u svim predskolskim ustanovama, osnovnim i srednjim skolama, kao redovnog skolskog predmeta, pod istim uslovima pod kojima se izvodi i nastava svih obaveznih skolskih predmeta."
Pa ko biva kad mogu oni hocemo i mi i to obavezno, nemoj slucajno da nas sta promasi :D a kome se obratiti za dupli pasos :D :D
Ne znam gdje si tu "zelju"procitao u mom postu. :-?
kekec

Post by kekec »

tempora wrote: Kad smo kod konja i zaba, sporazum sa Vatikanom ( a isti zadire u sve sfere zivljenja :? ) i nacin tj sadrzaj sporazuma, prosao je bez ikakvih peticija i heroja barikada.Stoga, dupli standardi NE, ali dupli pasosi DA. :oops: :oops:

1. Bosna i Hercegovina u svjetlu nacela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu skolskog plana i programa i, u skladu sa voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katolickog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim skolama i predskolskim ustanovama, kao obveznog skolskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.
Isto tako imamo i “Osnovni Ugovor izmedju Srpske pravoslavne crkve i Bosne i Hercegovine” koji u clanu 17. kaze:
1. U duhu nacela o slobodi vjere, Bosna i Hercegovina priznaje osnovno pravo roditelja na vjersko vaspitanje djece, te u sklopu nastavnog plana i programa i u skladu sa voljom roditelja ili staratelja zajamcuje nastavu vjeronauke u svim predskolskim ustanovama, osnovnim i srednjim skolama, kao redovnog skolskog predmeta, pod istim uslovima pod kojima se izvodi i nastava svih obaveznih skolskih predmeta."
Iskreno receno, detalji ovih "sporazuma" su mi promakli. Rezao sam na iste, ali sada, citajuci gornje clanove, najradije bih grizao.
U pravu je Zija Dizdarevic u svom osvrtu "Zvona nad drzavom"
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46
...Tim činom BiH je dozvolila drugoj državi da zajedno s njom uređuje stvari koje izvorno pripadaju njoj kao državi, a koja bi trebalo da drži do svog suvereniteta, međunarodnog, pravnog i političkog dostojanstva....
...Sporazumima sa Svetom Stolicom i SPC Bosna i Hercegovina čini dvije crkve ugovornim (među)državnim partnerima dozvoljavajući im ulaz u sfere odlučivanja koje se tiču bh. suvereniteta i njenog zakonodavstva....
...Bilo bi dobro sačiniti pravnu ekspertizu tih ugovora sa stanovišta njihove usaglašenosti sa ovdašnjim zakonodavstvom....
Potpisnik prvog sporazuma je Ivo Miro Jovic, dokazani zaljubljenik drzave BiH. Mozda malo nade daje zadnji clan (clan 19.stav2) sporazuma:
2. U slučaju da jedna od ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će odgovarajuće pregovore.
Tekst drugog sporazuma nisam nasao, ali i njega treba rasturiti, u smislu da se SPC ne dozvoli petljanje u poslove Drzave.

Javne skole i ustanove su drzavne vaspitno-obrazovne ustanove gdje se obrazovanje i vaspitanje izvodi u skladu sa planovima i programima sekularne drzave. Taj plan i program sprovodi osoblje koje je skolovano za izvodjenje nastavno-obrazovnog procesa (strucni predmeti, pedagogija, psihologija, metodika, metodologija).
Lica koja danas izvode vjeronauku, nisu obrazovana za rad u skoli. Oni svoje obrazovanje mogu primjeniti samo u vjerskim objektima i za to su se skolovali. Hiperprodukcija vjerskih sluzbenika dovela je do problema njihovog zaposlenja. I pronadjeno je najgore rijesenje: skole i vrtici. Strasno.

Znaci, vjeronauci nije mjesto u ovim ustanovama, ne samo u vrticima o kojima se ovdje govori, nego ni u drugim skolama.
Vjera je privatna stvar pojedinca. Obrazovanje u vjeri se stice u kuci i u vjerskim ustanovama. Time se ne krsi pravo na slobodu vjeroispovijesti, cak naprotiv, svima je omoguceno, pogotovo danas, kada vjerski objekti nicu kao gljive poslije kise. Istina, mnogo je roditelja koji su vjernici po potrebi, a ne po opredjeljenju, koji ne znaju i ne mogu svoju djecu vjerski educirati te idu linijom manjeg otpora: "Neka se u vrtici i skoli vjerski obrazuju".
Imajuci u vidu ukupno stanje u Drzavi, nije ni cudo sto se ovo dogadja. Ima li i jadna oblast zivota u kojoj su stvari sredjene i da sve funkcionise kako treba. Nema. Mozda i grijesim, nisam uzeo u obzir kriminal, korupciju, nepotizam. Tu je sve "k´o picino oko".
Dijelimo se, necemo zajedno, jedinstveno, mrzimo se....
Kakva je nasa buducnost ?
Bojim se da nam se, svima skupa, lose pise. :sad:
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Prije par dana sam naisla na jedan tekst koji bas dovodi u vezu obrazovanje i odnos drzave prema ovoj oblasti. Posto je autorica teksta detaljno analizirala Ustav BiH, dolazi do zakljucka da se religija bas i ne spominje tj. odnos drzave naspram vjeronauci kao predmetu u javnim skolama. Ili da jos bude gore, vjeronauka i njeno mjesto u ucionicama se ne tretira jednako u svim krajevima Bosne. Posto nam je sam Ustav neprecizan to valjda ostavlja i mjesta za politizaciju sa raznih strana. Ono pozitivno u njenzinoj analizi, barem meni, je to sto pravi komparacije sa multi-kulti ( :D ) zemljama kao Belgijom, isto podijeljena u regije, i pokazuje primjer da se dilema o vjeronauci moze rijesiti. Naravno, kad bi se zeljelo.

Vjeronauka i religija u obrazovnom sistemu

Ustav BiH kao ni drugi ustavi BiH, osim nabrajanja među temeljnim ljudskim pravima i slobodama – slobode vjere, ne reguliraju uopće pitanje odnosa religije i države, niti se bave pitanjem odnosa religije i obrazovanja.

Ustav RS nešto drugačije regulira položaj pravoslavne crkve i države. U Amandmanu X pored ostalog se navodi: «Vjerske zajednice su jednake pred zakonom, slobodne u vršenju vjerskih poslova i vjerskih obreda, mogu osnivati vjerske škole i izvoditi vjersku nastavu u svim školama, svih stepena obrazovanja...» Šta više određen je i odnos države prema crkvi, što uopće nije ni pomenuto u Ustavu Federacije BiH. «Država materijalno pomaže pravoslavnu crkvu, sarađuje sa njom u svim oblastima, a naročito na čuvanju, njegovanju i razvijanju kulturnih, tradicionalnih i drugih duhovnih vrijednosti.»

Ustavi BiH se odnose veoma različito prema religiji, tako da se u jednom ustavu ona gotovo potpuno vezuje za državu - entitet, dok se u drugim ustavima i ne pominje. U krajnjem slučaju sve to može voditi velikoj raznolikosti pojedinih dijelova BiH, tako da će jedan dio postajati sve manje sekularan u odnosu na druge. To mi mogla biti još jedan od raskola u biću države BiH.

U slučaju BiH, Ustav se ne bavi pitanjem religije, niti se bavi pitanjem vjeronauke ili odnosa škole prema vjerskom obrazovanju. Stoga je svaka sredina i ovo pitanje riješila onako kako joj to najviše odgovara, ili još bolje rečeno onako kako to odgovara političkim moćnicima u određenoj sredini. Kako stvari danas stoje, nastava vjeronauke može biti posebno izvorište diskriminiranja i segregiranja među mladima u obrazovanju. Rijetke su škole koje, ako su već uvele predmet vjeronauke kao obavezan izborni predmet, organiziraju ovu nastavu za sve učenike. One to čine, u pravilu, samo za većinsku populaciju. Ostali ili moraju, pod svojevrsnim pritiskom, prihvatiti religijska uvjerenja drugih, ili pristati da budu izopćeni. Kako god, ovdje se radi bilo o oduzimanju ili spječavanju uživanja ustavnog prava i slobode na vlastito vjersko opredjeljenje ili o svojevrsnoj presiji i indoktrinaciji. S druge strane, školska praksa i nastavnici koji predaju u nastavi biologije, fizike i nekih drugih predmeta signaliziraju da se kod učenika, danas, javlja, najblaže rečeno, zbunjenost da li je čovjek produkt božje kreacije, kako to tvrdi religija, ili je produkt evolucije, kako to nalaže Darvinovo učenje, ili, da li je kiša od Boga dana, ili se javlja prema zakonima fizike i sl.

Zbog ishitrene i nedovoljno osmišljene nastave vjeronauke u školama, zbog očiglednih slabosti ovakve njene organizacije (ne ulazeći ovom prilikom u pitanje njenog kvaliteta), sve se češće predlaže predmet koji bi se bavio komparativnim izučavanjem religija, ili znanošću o religijama, ili religijskim kulturama (vidjeti više Ćimić, 1998., str.189), koji bi pružili veće mogućnosti mladima za svestrani razvoj i razumijevanje multikukturalnosti u sredinama u kojima žive. Zasada još uvijek u mnogim sredinama nema dobre volje za to niti pozitivnih političkih nastojanja.

U nekim multikulturalnim zemljama, npr. SAD i Kanadi, se smatra neustavnim ukoliko javne škole poučavaju religiju. Iako je svakome zagarantovano pravo na vjeroispovjest, u javnim školama nema predmeta vjeronauka. Slično je u Francuskoj, Belgiji, Sloveniji i dr. U Ustavu Francuske se naglašava da je javno obrazovanje laičko, dok Ustav Kraljevine Belgije u čl. 24, stav (1.3) navodi: "Zajednica (Belgija je podijeljena na 4 zajednice i 3 regije, primjedba A.P-K) organizira neutralno obrazovanje. Neutralnost podrazumijeva istinsko poštovanje filozofskih, ideoloških ili religijskih opredjeljenja roditelja i učenika. U stavu (1.4) se istina otvara mogućnost religijskog odgoja u školama, ali i mehanizam zaštite i poštovanja onih koji to ne žele. Tako se navodi:"Škola može u toku obaveznog obrazovanja omogućiti izbor između nastave jedne od priznatih religija i moralnog odgoja koji nije vjerski utemeljen." (vidjeti više: http://confinder.richmond.edu).

U Sloveniji su, u posljednjih nekoliko godina, vođene vrlo oštre polemike o nastavi vjeronauke u školi. Zanimljivu raspravu o tome napisao je Kodelja Zdenko: Laička škola, pro et contra; iz koje bi mnogi stavovi dobrodošli i u našim promišljanjima o nastavi religije u školi. Iako je Slovenija dominantno katolička zemlja, zasada će vjeronauka sačekati da dobije svoje legalno mjesto u školskoj nastavi.

Predmeti iz vjeronauka danas u našem školstvu, najčešće utiču na kreiranje odgojne klime MI i ONI, i kod jednog broja djece razvijaju osjećanja više ili niže vrste (većina nad manjinom), netrpeljivosti, animoziteta, pa čak i apatridskih osjećanja. Tako se mladi Hrvat iz srca Bosne osjeća više Hrvatom iz Hrvatske, a Srbin iz RS osjeća više srbijanskim Srbinom, a Bošnjak kroz religijska učenja doživljava veču identifikaciju sa muslimanima širom svijeta prije nego sa svojim prvim susjedom. Identifikacije sa građaninom Bosne i Hercegovine kao da nigdje nema i kao da se u ovoj zemlji ne treba ni afirmirati kao vrijednost. Razvijanje takvih osjećanja navode mlade, najčešće, na nastavk školovanja u jednoj od susjednih zemalja, prvenstveno u Hrvatskoj i Srbiji, a nerijetko i u nekoj od evropskih zemalja, odakle se samo manji broj njih vraća. Ovim sami građani BiH, tj. roditelji školske omladine, pokazuju da ne cijene ni domovinu niti obrazovanje u njoj, barem kad se radi o višim nivoima obrazovanja, i istovremeno pristaju na tiha iseljavanja mladih, nova etnička i generacijska čišćenja.

http://64.233.183.104/search?q=cache:0c ... cd=3&gl=se

Koga zanima, kompletan tekst moze procitati pod ovim linkom gore.
SmislovS

Post by SmislovS »

Postavlja se pitanje zasto bas u vrtice - cemu toliko insistiranje na vrticima.
Pa odgovor je, uslovno receno, jednostavan - zato sto su djeca u osnovnim skolama "nepouzdana". Kako, pitate se? Pa, jednostavno kad bi djeci u osnovnoj skoli "povjerili na cuvanje" koji kilogram C4, ta djeca bi to jednostavno bacila u Miljacku, krajnje neodgovorno, zar ne., ali to sa djecom u vrticima ne bi bio slucaj, jer djeca u vrticima su "odgovornija i zrelija" i sigurno se ne bi tako neodgovorno odnosila prema ukazanom im povjerenju.
rina*

#131 Tobejarabi

Post by rina* »

Roditelj sam odlucuje hoce li njegovo djete biti dio necega ili ne, jednostavno ne pustas svoje djete da ucestvuje u toj gluposti. Ne mogu da verujem da je ovo ustavom stituisana odluka ,da se djeci u vrticu odrzava vjeronauka? Ja sam poprilicno neupucena u ovom, i moze biti da sam totalno offtopic, ali eto ovo mi prvo pade napamet. Budalestina, ali zastrasujuca, djete nezna reci ni dobar dan da valja ali treba da nauci kojem bogu da se moli .fuj.
SmislovS

#132 Re: Tobejarabi

Post by SmislovS »

rina* wrote:Roditelj sam odlucuje hoce li njegovo djete biti dio necega ili ne, jednostavno ne pustas svoje djete da ucestvuje u toj gluposti. Ne mogu da verujem da je ovo ustavom stituisana odluka ,da se djeci u vrticu odrzava vjeronauka? Ja sam poprilicno neupucena u ovom, i moze biti da sam totalno offtopic, ali eto ovo mi prvo pade napamet. Budalestina, ali zastrasujuca, djete nezna reci ni dobar dan da valja ali treba da nauci kojem bogu da se moli .fuj.
Sto je roditelj manje upucen (neinformisan) to je veci "boom"!!!
Zastrasujuce ali moguce izvjesno.

Da se ne zavaravamo nekom bezazlenoscu i dobrim namjerama onoh koji posto-poto guraju djeci u toj dobi nesto nerazumljivo i neprihvatljivo, a kao pozivaju se na prava roditelja da itd . . .

Oni koji traze da se pod obavezno uvede vjeronauka u vrtice NE traze to za svoju djecu nego za nasu djecu, jer vecina tih roditelja ne salje svoju djecu ni u osnovnu skolu, a kamoli u vrtice, dok se moja djeca i skoluju i idu u vrtic.
Njihova djeca su valjda vec "pravovjerna" za razliku od nase djece kojoj treba to jedino i iskljucivo tumacenje islama utjerat u glavu - kao samo su oni u pravu i reis koji ih gura.

Kako drugacije protumaciti kada mualima na casu vjeronauke u trecem razredu osnovne skole kaze vasem djetetu u doslovno: "Ko ode da gleda Dejvida Koperfilda (namjerno pisem ovako kako izgovaramo) gorjet ce u dzehenemu"., "bice da je Dejvid po zadatku dosao u Bosnu da nas istjera iz vjere"., nakon cega je veliki broj roditelja ispisao svoje djete sa casova vjeronauke.
Kakvo je to tumacenje islama nego jednostrano-iskljucivo-vehabijsko, nama strano, zato sto je uvozno, a direktno usmjereno protiv nas muslimana u Bosni.
stickitout

Post by stickitout »

tempora wrote:
stickitout wrote:
tempora wrote:
Kad smo kod konja i zaba, sporazum sa Vatikanom ( a isti zadire u sve sfere zivljenja :? ) i nacin tj sadrzaj sporazuma, prosao je bez ikakvih peticija i heroja barikada.Stoga, dupli standardi NE, ali dupli pasosi DA. :oops: :oops:

Pa ko biva kad mogu oni hocemo i mi i to obavezno, nemoj slucajno da nas sta promasi :D a kome se obratiti za dupli pasos :D :D
Ne znam gdje si tu "zelju"procitao u mom postu. :-?
Ma hajde ba nema veze..hebes pasose taman i dupli bili al nek se uvede vjeronauk u obdanista a boga mi i u vrtice pa smo sve probleme rijesili :zzzz:
Fair Life

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:
SiSaJuMe wrote:tekst je odlican, prodire kroz sredinu,
a ti djeces, forum ko forum... netoni vec plivaj,. uprkos ...znas vec
Naucio sam plivati otvorenim ustima...
Ne mogu vise... dosta je.
Dosla vnago do grla...

Jebes plivanje... valja meni na obalu.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Budhisti imaju tri puta kvalitetniji zivot od monoteistickih vjernika, jer za razliku od Islama i Krscanastva, Budizam slavi zivot. I Budhizam nije religija vec stil zivota, odnos prema okolini, ali onaj pozitivisticki. Ako postoje zabrane , onda su i logicne, zivotne, a ne politicke kakve su u Islamu i Krscanstvu.

Budhizam se nije razvio u religiju kao nase klasicne vjere kojima je potrebna politicka moc da bi opstale, vec zivi u narodu i s narodom. Budhisti iskreno vole svoj Budizam, dok se nase religije moraju nametati zakonima, kao sto je slucaj uvodjenja vjeronauke u vrtice.
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Moje misljenje je da se o Bogu treba uciti kod kuce ili po crkvama i dzamijama (samo za pocetak, da se zna)...ali imam jedno pitanje (u prvom redu za pokretaca teme), koje mene kao roditelja, koji svoje dijete odgaja u demokratskoj dijaspori, pomalo muci. Naime, mene se, a jos manje moje dijete, ne pita koje sam vjere kada se u skoli (koja je finansirana i iz mog dzepa) slavi Bozic, farbaju jaja i ganja zeko po skolskom dvoristu. Ne pitaju se ni kada nam daju cestitke za Bozic jer se podrazumjeva da ga svi slave (ili kako to fino upita moja prijateljica englezina:" a sta vi radite za Bozic kad ga ne slavite?").
Valjda hocu reci slijedece: Sto se za svakog vraga u Bosni jedu govna i pravi bauk, kada su apsolutno iste stvari u demokratskim drustvima, jelte, razvijenim naraFno, apsolutno normalne.
P.S. Da ne zapocinjem o jutarnjim molitvama (koje nisu obavezne, kao ni vjeronauk u Bosni) a koje bas i ne podrazumjevaju ni bismilu, ni harekrisnu a bogami ni hareramu.
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
Pakleni

Post by Pakleni »

gospodar kuglastih munja wrote:Budhisti imaju tri puta kvalitetniji zivot od monoteistickih vjernika, jer za razliku od Islama i Krscanastva, Budizam slavi zivot. I Budhizam nije religija vec stil zivota, odnos prema okolini, ali onaj pozitivisticki. Ako postoje zabrane , onda su i logicne, zivotne, a ne politicke kakve su u Islamu i Krscanstvu.

Budhizam se nije razvio u religiju kao nase klasicne vjere kojima je potrebna politicka moc da bi opstale, vec zivi u narodu i s narodom. Budhisti iskreno vole svoj Budizam, dok se nase religije moraju nametati zakonima, kao sto je slucaj uvodjenja vjeronauke u vrtice.
Budha je beton, svi ostali su samo ljubomorni na Budhu
popajic

Post by popajic »

[quote="Fair Life"]Image[/quot

Cujem i citam misljenja forumasa,politicara,celnika vjerskih organizacija...svi imaju svoje misljenje,samo se ne cuju pedagozi.Ocito su zadnja rupa na svirali u ovom sveopstem ludilu.
kolega

Post by kolega »

i Shekspir bi pozavidio na materijalima za pisanje kakve mi imamo, Romeo i Julija bi se garant zvali Stefan i Hana :D
sunchitsa

Post by sunchitsa »

svaka čast za priču, nisi nimalo pretjerao, ovakvim scenama svakodnevno prisustvujem. nije lahko odgajati djecu, pa ako budu o religiji učila u obdaništu, malo će nam savjest biti čišća jer ih zapostavljamo odgojno i obrazovno. ili šta?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

..... Čitam reakcije u novom broju magazina Start.... napadi na novinara i optuživanje istog za neku vrstu mržnje prema nekome i nečemu...
Nisam pametan ja kao pojedinac koji još nema djece, a itekako bi ih želio imati ,sam pravo zbunjen i zabrinut... kakva sredina i kakvi ljudi će dočekati to moje djete, na ulici u školi, u obdaništu... bilo gdje... ma koliko se ja kao pojedinac trudio i učio djete nekim vrijednostima ova sredina u kojoj cvjetaju dupli standardi, šund i provincijalizam... će djelovati kao šaka u glavu...

Nem pojma... fakat zar je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, zar ovo Sarajevo je .... zar ovo smo mi fakat.. kakvi smo to postali.. u šta su nas pretvorili, a mi se čestito i ne pobunismo...!!!! Čestito im i ne rekosmo da to nije film u kojem mi ćemo igrati..... ebo nas više linija manjeg otpora i naša politika nezamjeranja nikome...... !!!!
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

Pedagozi, psiholozi, soc. radnici se nisu pitali ni da li je OK da djeca u 2 osnovne napisu nesto o pokojnom Denisu. Dopis je stigao i djeco pisite o ubistvima. Ma ovo ode sve u helac.
desperate_houswife

#144 Re:

Post by desperate_houswife »

Ne mogu da vjerujem šta čitam!

Faking anblivbl!!! :x
Između ostalog, pojašnjeno je i kako se djeca ostalih nacionalnosti od prvih dana života podvrgavaju vjerskoj naobrazbi
Šta, molim!? Šta je ovo?

Od prvih dana života, djeca su podvrgnuta (gdje nađe tako stupidan termin?!?) majčinskoj brizi,
dojenju, oblačenju, presvlačenju,
podvrgnuta su konstantom zagledanju od strane šire i dalje familije,
štipkanju bucmastih obraza, guranju prljavih novčanica pod jastuk.

Kad svo to bombardovanje prođe, dijete valjda postaje dijelom jedne obitelji a ne objektom za podvrgavanje raznim metodama.
Osnove svega, pa tako i vjerskog folklora uče se U KUĆI :x gdje drugo!?!?!?!?

Moje dijete nije islamske vjeroispovijesti
IDE u vrtić
NE ZNA ni jednu pjesmicu o zimi, snijegu, pahuljicama, deda Mrazu,Novoj Godini, da Božić ne spominjem (nema smisla pretjerivati jel'!)
ali zato vergla " ...nek se pjeva Bajram je ..." još od Bajrama.

( ko se ne sjeća, sve je to bilo u 7 dana - Bajram, Božić i Nova Godina )

Ko da će i biti neka razlika sad kad se taj vjeronauk uvede!
I tako se osjećam ko krme u Teheranu, što se ono kaže! :x
Fair Life

#145 Re: Tobejarabi

Post by Fair Life »

Mustafa Cerić, reisul-ulema IZ-a u BiH za Dnevni avaz wrote:
Parlament BiH prije nekoliko godina donio je Zakon o slobodama religija, potez koji je iniciralo Međureligijsko vijeće BiH. Radili smo to s najvećim ekspertima u svijetu, Svjetskom konferencijom za religiju i mir, i taj zakon smatra se jednim od najbolje napisanih o slobodi religija u postkomunističkim zemljama. U njemu jasno i nedvosmisleno piše da BiH garantira slobodu odgoja i obrazovanja na predškolskom i školskom nivou prema učenjima tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u BiH. Problem je što mi još imamo nostalgičare iz onog bivšeg vremena koji zakon nisu pročitali, ne razumiju ga i što misle da je on volja jedne partije. Sada se trebamo naviknuti na nešto što se zove vladavina prava.
:-?
vjesticanametli

#146 Re: Tobejarabi

Post by vjesticanametli »

Image

ima u apAteKi :x
popajic

#147 Re: Tobejarabi

Post by popajic »

Fair Life wrote:
Parlament BiH prije nekoliko godina donio je Zakon o slobodama religija, potez koji je iniciralo Međureligijsko vijeće BiH. Radili smo to s najvećim ekspertima u svijetu, Svjetskom konferencijom za religiju i mir, i taj zakon smatra se jednim od najbolje napisanih o slobodi religija u postkomunističkim zemljama. U njemu jasno i nedvosmisleno piše da BiH garantira slobodu odgoja i obrazovanja na predškolskom i školskom nivou prema učenjima tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u BiH. Problem je što mi još imamo nostalgičare iz onog bivšeg vremena koji zakon nisu pročitali, ne razumiju ga i što misle da je on volja jedne partije. Sada se trebamo naviknuti na nešto što se zove vladavina prava.

Rece Ceric i osta ziv !
samo gost

#148 Re: Tobejarabi

Post by samo gost »

popajic wrote:
Fair Life wrote:
Parlament
BiH prije nekoliko godina donio je Zakon o slobodama religija, potez
koji je iniciralo Međureligijsko vijeće BiH. Radili smo to s najvećim
ekspertima u svijetu, Svjetskom konferencijom za religiju i mir, i taj
zakon smatra se jednim od najbolje napisanih o slobodi religija u
postkomunističkim zemljama. U njemu jasno i nedvosmisleno piše da BiH
garantira slobodu odgoja i obrazovanja na predškolskom i školskom nivou
prema učenjima tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u BiH.
Problem je što mi još imamo nostalgičare iz onog bivšeg vremena koji
zakon nisu pročitali, ne razumiju ga i što misle da je on volja jedne
partije. Sada se trebamo naviknuti na nešto što se zove
vladavina prava.

Rece Ceric i osta ziv !
Poštovati princip vladavine prava znači primjenjivati zakon(e) u cijelosti a ne selektivno. Tačno je da Zakon o slobodi vjere garantuje, između ostalog, vjersku poduku "kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim razinama obrazovanja" ali ta rečenica ima i nastavak koji glasi "što će se regulisati posebnim propisima". Koji je to posebni propis? Ja znam još jedino za Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji propisuje da će škola "unapređivati i štititi vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga", da učenici pohađaju časove vjeronauke u skladu sa svojim ubjeđenjem i ubjeđenjem svojih roditelja, a da "škola ne može preduzimati nikakve mjere i aktivnosti kojima bi ograničila slobodu izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih uvjerenja".

Ono što je još važnije je da Zakon o slobodi vjere eksplicitno kaže da su crkve i vjerske zajednice odvojene od države, zatim zabranjuje diskriminaciju uključujući i zabranu "izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje", propisuje pravo svakoga ne samo na vjersku poduku, već prije svega "na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući i slobodu javnog ispovijedanja odnosno neispovijedanja vjere, pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, očitovati svoja vjerska osjećanja i uvjerenja".

Dakle, poštovati vladavinu prava značilo bi ne samo primjenjivati ovo pravo na vjersku poduku, već i sve ostalo što je zakonom propisano. Ovo bi svakako uključilo i dovođenje u red sve one iz IZ koji javno pozivaju na "hirurško odstranjivanje čira", pri čemu se "čirom" smatra novinar E. Suljagić čije se izjave nisu svidjele imamu koji očajnički želi postati 'javna ličnost' praveći od sebe nekakvu i nečiju žrtvu, pa je smatrao uputnim pozvati javnost na likvidaciju nepodobnog novinara. Ovo nije vladavina prava,vec licemjerje par excellance.
SiSaJuMe

#149 Re: Tobejarabi

Post by SiSaJuMe »

80% gradjana PROTIV,. A ovaj Ceric uporan,.,. E to moze samo u jebenoj BIH da 80% gradjana NISTA NEZNACI.

Normalni gradjani BIH: Vidimo se u dijaspori.
JOSEF K

#150 Re: Tobejarabi

Post by JOSEF K »

Vezano za anketu, npr. ja sada nemam dijete za vrtic i naravno ne popunjavam anketni listic. Ali, ja za dvije godine dovedem dijete i ono vec ima vjeronauku. Pretpostavimo, da tada postoji kriticna masa onih koji su protiv ali stvar je vec gotovo. Sta cemo s tim?
Mislim da ovdje ne treba biti relevantno anketiranje nego opca javna rasprava, ili anketa svake godine ali vrlo transparentna i (VAZNO!) zakonski provjerljiva.
Post Reply