Ima li u Banjaluci LJUDI koji bi izasli na proteste?

Post Reply
dogiii

Post by dogiii »

Pa tako uvijek ide...kada je neko neinformisan i ne zna da prije rata Banja luka bila u istom sastavu otprilike kao i sarajevo zenica itd. Vecina ovih malih nacionalistickih patriota uvijek potegne pitanje nacionalne pripadnosti kako su srbi patili 40tih,70tih itd. Alfomi prije nego sto lupetas gluposti knjigu u ruke i malo Istorije ilitiga Historije...Te srbe koje ti spominjes su bili Cetnici ako na te srbe mislis eh da onda jeste ali to nije bilo 70tih godina vec poslije drugog svjetskog rata do sredine 60tih godina kada su se cete vratile kucama u dubokoj jugoslavenskoj "dikihtu" :D Sve zahvaljujuci Titi koji ih je trazio posvuda...
nerminz

Post by nerminz »

Letimicno sam ovo procitao ove postove i nisam mogao a da ne napisaem svoj stav.
Znam da se ogromna vecina (posebno iz mog entiteta ) nece sloziti sa mnom ali sta mogu.
Moje godine i ucesce u ratu mi to daju za pravo.
Nemam namjeru da osporavam bilo sta ovdje napisano jer bi to iziskivalo previse pisanja.
Zato cu samo kolko mogu krace.
Mislim da bi bilo lijepo kada bi svi mi bez obzira na to ko smo i dakle prihvatili sadasnjost i gledali u buducnost a proslost ostavili na miru.
Ne mislim time da neke stvari treba zaboraviti ali se traba okrenuti budocnosti.
Sjecam se dobro prica kada je trebao da se potpise Dejtonski sporazum.
Svi koje znam(bez izuzetka) su bili za za to da se potpise po svaku cijenu samo da stane rat.
Isti ti ljudi su sad zustri zagovornici cijelovite BiH bez obzira na to sto su RS prihvatali samim prihvatanjem Dejtona.
Zaista vjerujem da bi i totlni glupani napravili bolju situaciju od ove samo da su se pomirili s cinjenicama.
Ovdje mislim na politicare s obje strane.
Sta mislite kako bi izgledla BiH 12god. poslije Dejtona da su nasi politicari stvarali drzavu umjesto sto su se prepucavali.
Oni nedaju RS a ovi hoce da je sruse.
Da su se i jedni i drugi pomirili sa situacijom koju su prihvatili i na tim osnovama (ma kako one izgledale komplikovane) pravili drzavu vjerujem da bi se daleko vise uradilo.
Ovdje je za mene situcija potpuno jasna.
Ili su nasi politicari nesposobni da nadu normalna rjesenja pa se onda prapucavaju izmedu sebe stiteci toboze svaki svoj narod.
Ili im ova situacija odgovara pa nas i dan danas zavdaju i zamajavaju.
RS je Dejtonom zagarantovana i licno nemam nista protiv jer sam molio boga da se Dejton potpise, time smatram da sam je prihvatio.
Ali je Dejtonom takodje zagarantovana i BiH (sa entitetima naravno).
Da zakljucim:
Mislim da svi Muslimani i Hrvati treba sto prije da se pomire s tim da RS postoji a to sto u njoj nevalja treba popravljati.
Takodje postoji i Federacija i BiH i isto vazi i za njih.
Iskreno bih volio upoznati bilo koga ko je prezivio rat a da je bio protiv Dejtona.
Mislim da takav ne postoji.
Ne razumijem zasto onda svi pokusavaju rasturiti nesto sto su prihvatili umjesto da to sto su prihavatili postuju i sreduju postepeno.
Potdrav svima!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Haber iz BL
Dodik ide u Beograd na protest zbog nezavisnosti Kosova

Premijer RS-a Milorad Dodik potvrdio je da će učestvovati u velikom protestu u Beogradu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova te ponovio stav da Vlada RS-a ne prihvata nezavisnost Kosova i posredstvom svojih predstavnika u zajedničkim organima BiH neće dati saglasnost da BiH prihvati kosovsku nezavisnost.

Dodik je nakon razgovora s ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Rycroftom kazao da je razgovarano i o mogućim implikacijama jednostrane odluke o nezavisnosti Kosova.

Ocijenio je da će večeras na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a biti razmatrana zajednička izjava predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera povodom nedavnog proglašenja nezavisnog Kosova te da će parlament RS-a ocijeniti da je neprihvatljiv akt proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dodik je naveo da će biti iznesena tvrdnja da je to narušavanje teritorijalnog integriteta jedne članice UN-a, te da, ukoliko većina zemalja članica UN-a prizna nezavisnost Kosova, da se time neminovno stvara presedan i nova politička praksa te da odgovornost za buduća dešavanja na tom fonu treba da snose oni koji su stvorili takvu praksu.

(FENA)
harka

Post by harka »

e svasta,sta ce Dodik u drugoj drzavi :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

harka wrote:e svasta,sta ce Dodik u drugoj drzavi :roll:
E svasta, ide sluzbenim avionom na utakmice SCiG....
harka

Post by harka »

draga miRCEerka cudno mi bas
da bilo koji politicar BiH
ide na bilo kakve
proteste u drugu drzavu
mozes zamisliti Busha
da je bio skoro na protestima
u Sarajevu
harka

Post by harka »

Dodika treba pozvati na odgovornost
zato sto mjesa BiH u politicka zbivanja
druge drzave.Sta ce on tamo u Srbiji??????
Nedix

Post by Nedix »

Gledaj ih u Rajvosa. Treba im jedan rafal opalit po njima mater im jebem.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Upravo gledam snimak iz BG kako Mile mase s tri prsta s bine stojeci tik do Kostunice. RTRS prenosi uzivo sva desavanja, u toku je molitva.

Bilans iz BL do sada: http://www.rtrs.tv:8082/vijesti/vijest.php?id=49742
Dva policajaca teško su povrijeđena, a dvanaestorica lakše u današnjim protestima u Banjaluci, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka.

U saopštenju se navodi da je policija privela 27 učesnika skupa, među kojima 21 maloljetno lice. Za 25 lica utvrđena je prekršajna odgovornost, dok će protiv dva lica biti dostavljeni izvještaji Okružnom tužilaštvu Banjaluka za počinjena četiri krivična djela.

U protestima su razbijeni izlozi na četiri radnje i oštećeno sedam vozila, među kojima dva službena policijaska vozila, a učesnici protesta su na policiju bacali kamenje i razne predmete.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Mislim da je ovo vec bilo postavljeno na jednu pod-temu ali samo da i ovdje prilozim jer je u vezi pitanja da li u BL ima ljudi koji bi izasli ili barem podrzali proteste u Sarajevu. Odavno nisam nesto ovako pozitivno vidio da je doslo iz BL i to kad je, reklo bi se, najteze. :thumbup:
OTVORENO PISMO STUDENATA I STUDENTICA ORMAR BIBLIOTEKE FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BANJALUCI
U vezi protesta studentskih organizacija i udruženja građana u Banjaluci održanih povodom proglašenja države Kosovo u kosovskom saboru 17.O2.2008.

Studenti i studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, okupljeni i okupljene oko Ormar biblioteke, s odbojnošću gledaju na organizaciju studentskih protesta održanih 18.02.2008. u Banjaluci povodom proglašenja državnosti Kosova. Studentska populacija koja je izašla tog dana na ulice Banjaluke slijepo se stavlja u političke interese vladajuće političke oligarhije, neartikulirajući uopšte svoje prave studentske interese i interese našeg društva.
Na studentskim protestima održanim u Banjaluci 18. februara/veljače, strogo osuđujemo paljenje nacionalne zastave Bosne i Hercegovine, kao i bilo koje druge zastave, i izostanak, sa time u vezi, političkih reakcija političkog vodstva Bosne i Hercegovine i Entiteta Republika Srpska i.e. izostanak reakcija Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Predsjednika Entiteta Republika Srpska, Predsjednika Vlade Entiteta Republika Srpska i Predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Studentski protesti, i protesti udruženja građana koji artikulišu pitanje gensa, odaju se u svom fenomenu kao emfatična želja da se i oni percipiraju kao značajan vidljivi faktor ili činilac odlučivanja pravde, istine i pomirenja. O ovoj istini nema ni govora. Njihova prava politička vrijednost korisna je samo za instrumentalne ciljeve vladajuće političke doktrine koja crpeći budžet, drži ljude u neznanju i upućuje ih pravcu ”velikih” ideja, ideja koje nemaju ove atribute. Nemoć se kompezira emfazijom, a racionalnost lažnim proračunima.
Saglasno sa željama za odgovornom vlašću, nasuprot banjalučkih instrumentalizovanih protesta, podržavamo motive građana i građanki Sarajeva, i Bosne i Hercegovine u cjelosti, u protestima protiv sveprisutnog nasilja na našim ulicama i u aparatima vlasti.

ORMAR BIBLIOTEKA
U Banjaluci, 19.februara/veljače 2008.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Bojim se da jedno ovakvo pismo nece dobiti u medijima mjesto kakvo zasluzuje, ako ni zbog ceg drugog, a ono da pokaze da ima bar nekoliko ljudi koji ne razmisljaju kao rulja.

Vidjecemo kakvo ce stanje biti veceras nakon sjednice Skupstine.

Za sutra u 12.44 je najavljen skup studenata Filozofskog fakulteta koji ce jednoglasno proglasiti nezavisnu srpsku studentsku republiku kako bi "pokazali svijetu kako se i oni mogu otcijepiti"... sad sam parafrazirala vijest koju sam u prolazu cula, pa nisam sigurna da sam bas pogodila tacan naziv te nove studentske republike
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dado dijasporitus wrote:Mislim da je ovo vec bilo postavljeno na jednu pod-temu ali samo da i ovdje prilozim jer je u vezi pitanja da li u BL ima ljudi koji bi izasli ili barem podrzali proteste u Sarajevu. Odavno nisam nesto ovako pozitivno vidio da je doslo iz BL i to kad je, reklo bi se, najteze. :thumbup:
OTVORENO PISMO STUDENATA I STUDENTICA ORMAR BIBLIOTEKE FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BANJALUCI
U vezi protesta studentskih organizacija i udruženja građana u Banjaluci održanih povodom proglašenja države Kosovo u kosovskom saboru 17.O2.2008.

Studenti i studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, okupljeni i okupljene oko Ormar biblioteke, s odbojnošću gledaju na organizaciju studentskih protesta održanih 18.02.2008. u Banjaluci povodom proglašenja državnosti Kosova. Studentska populacija koja je izašla tog dana na ulice Banjaluke slijepo se stavlja u političke interese vladajuće političke oligarhije, neartikulirajući uopšte svoje prave studentske interese i interese našeg društva.
Na studentskim protestima održanim u Banjaluci 18. februara/veljače, strogo osuđujemo paljenje nacionalne zastave Bosne i Hercegovine, kao i bilo koje druge zastave, i izostanak, sa time u vezi, političkih reakcija političkog vodstva Bosne i Hercegovine i Entiteta Republika Srpska i.e. izostanak reakcija Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Predsjednika Entiteta Republika Srpska, Predsjednika Vlade Entiteta Republika Srpska i Predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Studentski protesti, i protesti udruženja građana koji artikulišu pitanje gensa, odaju se u svom fenomenu kao emfatična želja da se i oni percipiraju kao značajan vidljivi faktor ili činilac odlučivanja pravde, istine i pomirenja. O ovoj istini nema ni govora. Njihova prava politička vrijednost korisna je samo za instrumentalne ciljeve vladajuće političke doktrine koja crpeći budžet, drži ljude u neznanju i upućuje ih pravcu ”velikih” ideja, ideja koje nemaju ove atribute. Nemoć se kompezira emfazijom, a racionalnost lažnim proračunima.
Saglasno sa željama za odgovornom vlašću, nasuprot banjalučkih instrumentalizovanih protesta, podržavamo motive građana i građanki Sarajeva, i Bosne i Hercegovine u cjelosti, u protestima protiv sveprisutnog nasilja na našim ulicama i u aparatima vlasti.

ORMAR BIBLIOTEKA

Hvala bogu da i tamo ima neko normalan!
viva_castro

Post by viva_castro »

banjaluka078 wrote:Bojim se da jedno ovakvo pismo nece dobiti u medijima mjesto kakvo zasluzuje, ako ni zbog ceg drugog, a ono da pokaze da ima bar nekoliko ljudi koji ne razmisljaju kao rulja.

Za sutra u 12.44 je najavljen skup studenata Filozofskog fakulteta koji ce jednoglasno proglasiti nezavisnu srpsku studentsku republiku kako bi "pokazali svijetu kako se i oni mogu otcijepiti"... sad sam parafrazirala vijest koju sam u prolazu cula, pa nisam sigurna da sam bas pogodila tacan naziv te nove studentske republike

Ovo treba plasirati u medije pod hitno, naša omladina misli da "tamo" nema normalne raje, ovo rađa nadu i ubija predrasude.

Ima li ko njihov mail? Da ih pozovemo na proteste u subotu?
viva_castro

Post by viva_castro »

Ups :D POGREŠAN CITAT :D

Mislio sam na one NORMALNE, iznad :D

hahahahaha
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

viva_castro wrote:
banjaluka078 wrote:Bojim se da jedno ovakvo pismo nece dobiti u medijima mjesto kakvo zasluzuje, ako ni zbog ceg drugog, a ono da pokaze da ima bar nekoliko ljudi koji ne razmisljaju kao rulja.

Ovo treba plasirati u medije pod hitno, naša omladina misli da "tamo" nema normalne raje, ovo rađa nadu i ubija predrasude.

Ima li ko njihov mail? Da ih pozovemo na proteste u subotu?
Provjeri svoj PP. Poslao sam ti neki info
alfomi

Post by alfomi »

nerminz wrote:Letimicno sam ovo procitao ove postove i nisam mogao a da ne napisaem svoj stav.
Znam da se ogromna vecina (posebno iz mog entiteta ) nece sloziti sa mnom ali sta mogu.
Moje godine i ucesce u ratu mi to daju za pravo.
Nemam namjeru da osporavam bilo sta ovdje napisano jer bi to iziskivalo previse pisanja.
Zato cu samo kolko mogu krace.
Mislim da bi bilo lijepo kada bi svi mi bez obzira na to ko smo i dakle prihvatili sadasnjost i gledali u buducnost a proslost ostavili na miru.
Ne mislim time da neke stvari treba zaboraviti ali se traba okrenuti budocnosti.
Sjecam se dobro prica kada je trebao da se potpise Dejtonski sporazum.
Svi koje znam(bez izuzetka) su bili za za to da se potpise po svaku cijenu samo da stane rat.
Isti ti ljudi su sad zustri zagovornici cijelovite BiH bez obzira na to sto su RS prihvatali samim prihvatanjem Dejtona.
Zaista vjerujem da bi i totlni glupani napravili bolju situaciju od ove samo da su se pomirili s cinjenicama.
Ovdje mislim na politicare s obje strane.
Sta mislite kako bi izgledla BiH 12god. poslije Dejtona da su nasi politicari stvarali drzavu umjesto sto su se prepucavali.
Oni nedaju RS a ovi hoce da je sruse.
Da su se i jedni i drugi pomirili sa situacijom koju su prihvatili i na tim osnovama (ma kako one izgledale komplikovane) pravili drzavu vjerujem da bi se daleko vise uradilo.
Ovdje je za mene situcija potpuno jasna.
Ili su nasi politicari nesposobni da nadu normalna rjesenja pa se onda prapucavaju izmedu sebe stiteci toboze svaki svoj narod.
Ili im ova situacija odgovara pa nas i dan danas zavdaju i zamajavaju.
RS je Dejtonom zagarantovana i licno nemam nista protiv jer sam molio boga da se Dejton potpise, time smatram da sam je prihvatio.
Ali je Dejtonom takodje zagarantovana i BiH (sa entitetima naravno).
Da zakljucim:
Mislim da svi Muslimani i Hrvati treba sto prije da se pomire s tim da RS postoji a to sto u njoj nevalja treba popravljati.
Takodje postoji i Federacija i BiH i isto vazi i za njih.
Iskreno bih volio upoznati bilo koga ko je prezivio rat a da je bio protiv Dejtona.
Mislim da takav ne postoji.
Ne razumijem zasto onda svi pokusavaju rasturiti nesto sto su prihvatili umjesto da to sto su prihavatili postuju i sreduju postepeno.
Potdrav svima!
Poslije par postova koje sam napisao na sajtu odlucio sam da se vise ne pojavljujem. Ali kako ono kazu ,,nikad ne reci nikad,,.Povod da da opet kazem nesto je post Nerminza.
He,cudno je to!U nekoj ratnoj situaciji mogao sam da ga ubijem,kao i on mene ustalom...moglo se desiti i da ga zarobim ili on mene(mada sam cvrsto bio rjesen, nikad ziv u ruke)al ko sto rekoh na pocetku ...nikad ne reci...Ali i to da se desilo(zarobljavanje) mislim da bi danas bili zivi i on ili ja. Nekako smo slicni,cini mi se.
O ratu koji je zavrsen .prije vjerovali ili ne prije dvanaest godina ,na ovom sajtu svi nesto mudruju pa cak pozivaju u novi rat, upravo ljudi koji barut nisu ni omirisali .Puni nekakvog kvazibosanskog patriotizma i bez imalo zelje da shvate nove realnosti koje su se desile.
Mnogima u Republici Srpskoj kao uostalom i mojoj malenkosti tesko je bilo prihvatiti Dejtonski sporazum...tesko nam je bilo shvatiti da nismo vise u istoj drzavi sa Srbijom, i sto ne reci to je bio ideal zbog kojeg smo ratovali .E sad moje vidjenje rata je :bacili smo vas u blato i sveli vas na 20-ak posto BiH ali medjunarodna zajednica (zapad) nije zeljela tako .Mnoge tesko osvojene kote morali smo da vam prepustamo bez borbe(bio pa znam,i medju vama mnogi znaju) .Mnoge gradove nismo ,,uzeli,,iako su bili ,,zreli,,.I poslije hebenog bombardovanja NATO-a,mnoge napustili( ne zbog vase snage) ...sa njima ipak nismo mogli.
Znaci ,digli su vas iz blata upravo oni i glupo je da se ko nesto ljutite na zapad.
I potpisa se Dejtonski sporazum. sa sve Haretom.Sa Dejtonom nastade nova realnost koja nije laka ni nama a ni vama, ali cini mi se kako god jedina moguca.Nama Srbima je Dejtonom receno,,ne mozete se pripojiti Srbiji,ali imacete Republiku unutar slozene BiH(iskreno receno,minimum od ocekivanja) a vama je receno BiH ostaje medj.priznata suverena itd ,itd ali slozena, sa dva kons .naroda i DVA entiteta od koji je jedan SRPSKA. I sta sad ,cim ste potpisali, kao po obicaju krenuli ste da rusite potpisano neshvatajuci da ste uboli bingo ida je to maksimum koji mozete dobiti,jer nemate snage za vise ,a sto je jos vaznije ni medj.zajednica(zapad) to ne zeli.Zato mislim da su ljudi koji kazu da ruseci RS rusite BiH upravu.
Cini mi se da je podrska zapada svima koji su protiv Srba zavrsena i da se vasa pusta nadanja nekakvoj podrsci poput one u Hrvatskoj ili na Kosovu zavrsena.Pazljivi posmatrac to itekako moze osjetiti:Dodik i njegova tolerisana slatkorjecivost,presuda u Hagu,itd,itd...
Zato nedirajte u RS i polako se naucite da zivite s mislju da se u BiH i Srbi pitaju.Mozda vam to tesko pada ali mislim da je to bolje za sve i jedina opcija u kojoj ce Bosna biti mirna i ...mozda dugovjecna.
A da probamo da se sjetimo da nam svima zivoti prolaze u bijedi...svima .Ili bar velikoj vecini.
Pozdrav!
AdnanM

Post by AdnanM »

Cemu ove diskusije sve se zna i oni malisani znaju sta je sta i ko je ko a ko hoce najobjektivnije misljenje nek ode citat vanbalkanske knjige sto bi trebao i ovaj ... (neznam kako ga nazvat jer nije izmisljena rijec jos dovoljno dobra za ovakve)
Borg_King

Post by Borg_King »

Ja nema ništa protiv da se održe prosvjedi u Banja Luci.... Samo neka ne diraju šiptarske slastičarne :D
vedderedi

Post by vedderedi »

ORMAR BIBLIOTEKA
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Izgleda ono u BL juce nije bilo dovoljno.
Miting "1244" na Trgu Krajine u Banjaluci

Srpski pokret nevladinih asocijacija (Spona) organizovaće u utorak na banjalučkom Trgu Krjine protesni skup pod nazivom "1244" povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, najavljeno je iz Spone.

Predsjednik Spone Branislav Dukić pozvao je u petak sve građane da se odazvovu najavljenom mitingu kako bi izrazili solidarnost sa srpskim narodom u cjelini, a posebno na Kosovu i Metohiji.

Dukić je izjavio da su na miting pozvane političke, javne i kulturne ličnosti Republike Srpske (RS), Srbije i južne srpske pokrajine.

On je pozvao građane RS da se masovno odazovu, apelujući da miting protekne mirno i dostojanstveno i upozorio da će organizatori skupa odstraniti one koji budu narušavali red i mir.

Miting počinje u 12.00 časova.
http://www.banjalukalive.com/IZDVAJAMO/ ... 802227906/
vedderedi

Post by vedderedi »

Ovaj Dukić ne zna spojiti dvije rečenice, sramota da i neko poput njega može iskoristiti nacionalizam da okupi ljude.
nerminz

Post by nerminz »

Nisam mislio da od ovoga napravim bilo kakvu raspravu ali ispade izgleda tako.

Ti kazes:
Poslije par postova koje sam napisao na sajtu odlucio sam da se vise ne pojavljujem. Ali kako ono kazu ,,nikad ne reci nikad,,.Povod da da opet kazem nesto je post Nerminza.
He,cudno je to!U nekoj ratnoj situaciji mogao sam da ga ubijem,kao i on mene ustalom...moglo se desiti i da ga zarobim ili on mene(mada sam cvrsto bio rjesen, nikad ziv u ruke)al ko sto rekoh na pocetku ...nikad ne reci...Ali i to da se desilo(zarobljavanje) mislim da bi danas bili zivi i on ili ja. Nekako smo slicni,cini mi se.
O ratu koji je zavrsen .prije vjerovali ili ne prije dvanaest godina ,na ovom sajtu svi nesto mudruju pa cak pozivaju u novi rat, upravo ljudi koji barut nisu ni omirisali .Puni nekakvog kvazibosanskog patriotizma i bez imalo zelje da shvate nove realnosti koje su se desile.
S ovim se potpuno slazem!

Ti kazes:
Mnogima u Republici Srpskoj kao uostalom i mojoj malenkosti tesko je bilo prihvatiti Dejtonski sporazum...tesko nam je bilo shvatiti da nismo vise u istoj drzavi sa Srbijom, i sto ne reci to je bio ideal zbog kojeg smo ratovali.
S ovim se ne slazem pa cu pokusati obrazloziti.

Neznam i nisam bio tamo pa nemogu da tvrdim, ali me cista logika tjera da vjerujem da bi svako (ko ne zeli rat i ne smatra da je rat sredstvo za rjesavanje bilo kakvog problema) bio sretan da se potpise mir.
Mogu prihvatiti to sto kazes ako je cilj bio biti u istoj drzavi sa Srbijom.
Ali u ovom slucaju to mu onda dode kao Veliko-Srpska ideologija sa kojom se ipak ne slazem, barem ne onako kako je ja shvatam.

Ti kazes:
E sad moje vidjenje rata je :bacili smo vas u blato i sveli vas na 20-ak posto BiH ali medjunarodna zajednica (zapad) nije zeljela tako .Mnoge tesko osvojene kote morali smo da vam prepustamo bez borbe(bio pa znam,i medju vama mnogi znaju) .Mnoge gradove nismo ,,uzeli,,iako su bili ,,zreli,,.I poslije hebenog bombardovanja NATO-a,mnoge napustili( ne zbog vase snage) ...sa njima ipak nismo mogli.
Znaci ,digli su vas iz blata upravo oni i glupo je da se ko nesto ljutite na zapad.
Ni ovdje se ne slazem:

Nisam bio nikakav oficir i ne baratam podacima ko je i koliko teritorije kontrolisao ali znam isuvise dobro ko je kako bio naoruzan i iskreno da ti kazem da je to bilo nesto kao David i Golijat ili tako nesto.
Volio bih da neko, nekad i negdje objavi podatke (ako ih ima naravno) sa kojim naoruzanjem i opremom je raspolagala vojka RS a sa kojim Armija BiH.
Ubjeden sam da se vjerovatno onda nebi ponosio time sto si nekoga bacio u blato.

Ti kazes:
I potpisa se Dejtonski sporazum. sa sve Haretom.Sa Dejtonom nastade nova realnost koja nije laka ni nama a ni vama, ali cini mi se kako god jedina moguca.Nama Srbima je Dejtonom receno,,ne mozete se pripojiti Srbiji,ali imacete Republiku unutar slozene BiH(iskreno receno,minimum od ocekivanja) a vama je receno BiH ostaje medj.priznata suverena itd ,itd ali slozena, sa dva kons .naroda i DVA entiteta od koji je jedan SRPSKA. I sta sad ,cim ste potpisali, kao po obicaju krenuli ste da rusite potpisano
S ovim se takode slazem.

Ti kazes:

neshvatajuci da ste uboli bingo ida je to maksimum koji mozete dobiti,jer nemate snage za vise ,a sto je jos vaznije ni medj.zajednica(zapad) to ne zeli.Zato mislim da su ljudi koji kazu da ruseci RS rusite BiH upravu.
Cini mi se da je podrska zapada svima koji su protiv Srba zavrsena i da se vasa pusta nadanja nekakvoj podrsci poput one u Hrvatskoj ili na Kosovu zavrsena.Pazljivi posmatrac to itekako moze osjetiti:Dodik i njegova tolerisana slatkorjecivost,presuda u Hagu,itd,itd...
Ovdje neznam ni sta da kazem:

Ne osjecam se kao da sam dobio Bingo, meni je Jugoslavija bila skoro pa sasvim dobra mogla se samo malo popraviti.
O tome sta ZAPAD misli nemam pojma i nemam nista protiv SRBA niti protiv bilo koga osim naravno ako me ugrozava.

Ti kazes:
Zato nedirajte u RS i polako se naucite da zivite s mislju da se u BiH i Srbi pitaju.Mozda vam to tesko pada ali mislim da je to bolje za sve i jedina opcija u kojoj ce Bosna biti mirna i ...mozda dugovjecna.
A da probamo da se sjetimo da nam svima zivoti prolaze u bijedi...svima .Ili bar velikoj vecini.

Koliko se sjecam nikad i nigdje nisam rekao da imam bilo sta protiv RS sta vise rekao sam da je podrzavam mada je od toga nikakva korist.
Pozdrav!
alfomi

Post by alfomi »

nerminz wrote:Nisam mislio da od ovoga napravim bilo kakvu raspravu ali ispade izgleda tako.

Ti kazes:
S ovim se potpuno slazem!

Ti kazes:
Mnogima u Republici Srpskoj kao uostalom i mojoj malenkosti tesko je bilo prihvatiti Dejtonski sporazum...tesko nam je bilo shvatiti da nismo vise u istoj drzavi sa Srbijom, i sto ne reci to je bio ideal zbog kojeg smo ratovali.
S ovim se ne slazem pa cu pokusati obrazloziti.

Neznam i nisam bio tamo pa nemogu da tvrdim, ali me cista logika tjera da vjerujem da bi svako (ko ne zeli rat i ne smatra da je rat sredstvo za rjesavanje bilo kakvog problema) bio sretan da se potpise mir.
Mogu prihvatiti to sto kazes ako je cilj bio biti u istoj drzavi sa Srbijom.
Ali u ovom slucaju to mu onda dode kao Veliko-Srpska ideologija sa kojom se ipak ne slazem, barem ne onako kako je ja shvatam.

Ti kazes:
E sad moje vidjenje rata je :bacili smo vas u blato i sveli vas na 20-ak posto BiH ali medjunarodna zajednica (zapad) nije zeljela tako .Mnoge tesko osvojene kote morali smo da vam prepustamo bez borbe(bio pa znam,i medju vama mnogi znaju) .Mnoge gradove nismo ,,uzeli,,iako su bili ,,zreli,,.I poslije hebenog bombardovanja NATO-a,mnoge napustili( ne zbog vase snage) ...sa njima ipak nismo mogli.
Ni ovdje se ne slazem:

Nisam bio nikakav oficir i ne baratam podacima ko je i koliko teritorije kontrolisao ali znam isuvise dobro ko je kako bio naoruzan i iskreno da ti kazem da je to bilo nesto kao David i Golijat ili tako nesto.
Volio bih da neko, nekad i negdje objavi podatke (ako ih ima naravno) sa kojim naoruzanjem i opremom je raspolagala vojka RS a sa kojim Armija BiH.
Ubjeden sam da se vjerovatno onda nebi ponosio time sto si nekoga bacio u blato.

Ti kazes:
I potpisa se Dejtonski sporazum. sa sve Haretom.Sa Dejtonom nastade nova realnost koja nije laka ni nama a ni vama, ali cini mi se kako god jedina moguca.Nama Srbima je Dejtonom receno,,ne mozete se pripojiti Srbiji,ali imacete Republiku unutar slozene BiH(iskreno receno,minimum od ocekivanja) a vama je receno BiH ostaje medj.priznata suverena itd ,itd ali slozena, sa dva kons .naroda i DVA entiteta od koji je jedan SRPSKA. I sta sad ,cim ste potpisali, kao po obicaju krenuli ste da rusite potpisano
S ovim se takode slazem.

Ti kazes:

neshvatajuci da ste uboli bingo ida je to maksimum koji mozete dobiti,jer nemate snage za vise ,a sto je jos vaznije ni medj.zajednica(zapad) to ne zeli.Zato mislim da su ljudi koji kazu da ruseci RS rusite BiH upravu.
Ovdje neznam ni sta da kazem:

Ne osjecam se kao da sam dobio Bingo, meni je Jugoslavija bila skoro pa sasvim dobra mogla se samo malo popraviti.
O tome sta ZAPAD misli nemam pojma i nemam nista protiv SRBA niti protiv bilo koga osim naravno ako me ugrozava.

Ti kazes:

Koliko se sjecam nikad i nigdje nisam rekao da imam bilo sta protiv RS sta vise rekao sam da je podrzavam mada je od toga nikakva korist.
Pozdrav!
Ovo ,,postanje,, nevidim kao raspravu nego vise kao iskren razgovor ljudi.
Iskren i kao takav u najmanju ruku koristan da bi se ljudi bolje razumjeli.

TI kazes
...(ko ne zeli rat i nesmatra da je rat sredstvo za rjesavanje bilo kakvih problema) bio bi sretan da se potpise mir.

Potpisujuci Dejtonski sporazum potpisali smo da nezivimo vise zajedno sa jos osam miliona Srba,familije,prijatelja ...poslije gotovo vijeka postojanja zajednicke drzave .Mislis da sam trebao biti radostan?

A to sto sam rekao o blatu i procentima nisam rekao ponoseci se i ne tebi ,nego usijanim glavama koje se ponasaju slicno kao podvojene licnosti.
Nekada kukaju da su ZTRVA a nekada su SILA NEBESKA koja je eto dosla pred Banjaluku,hm.
Pozdrav!

[
nerminz

Post by nerminz »

Bilo bi mi zaista drago kada bih shvatio sustinu ovoga sto pises.
Razumijem da nikome nije drago da zivi u jednoj a rodbina mu u drugoj drzavi.
To mogu razumijeti ali nemogu razumjeti da se na takav nacin pravi Drzava.
Nije BiH rasturila Jugoslaviju. To je bar svakome poznato.
A da se teritorij na kome zive Srbi (makar i u vecini) treba pripojiti Srbiji samo zato sto neko tamo ima rodbinu mi ipak nije prihvatljivo kao objasnjenje.
Jeli bi to onda trebalo da znaci da bi i Kinesku cetvrt trebalo pripojiti Kini itd.
Nemam nista protiv toga da svako ide gdje misli da mu je bolje i tom logikom nebih nikad imao nista protiv da se RS odvoji od BiH (naravno mene se nepita i volim da je tako).
Ali logika da svi srbi treba da zive u jednoj drzavi......
Zamisli sve Kineze u jednoj drzavi, na sta bi licila karta svijeta.
Daj boze da iko zapamti da citav svjet buda cjelina i da nepostoje nikakve drzave ni granice.
Sta mislis cime ili kime bi vladali svi silni svjetski predsjednici kad nebi postojale drzave.
Vidis da se Evropa ujedinjuje,ukidaju se granice ali drzave ostaju, neda niko svoju vlast i moc.
Vidis sta su kod nas napravili.
Mi imamo tri predsjednika , nece niko da nebude predsjednik.
Oni bi prihvatili i dvosatni mandat samo da ostanu u fotelji pa da se svaka va sata mijenjaju i tako ukrug oko stola.
Zaboli me ruka pozdrav!
Vlast i moc su dobro poznati kroz istoriju.
alfomi

Post by alfomi »

nerminz wrote:Bilo bi mi zaista drago kada bih shvatio sustinu ovoga sto pises.
Razumijem da nikome nije drago da zivi u jednoj a rodbina mu u drugoj drzavi.
To mogu razumijeti ali nemogu razumjeti da se na takav nacin pravi Drzava.
Nije BiH rasturila Jugoslaviju. To je bar svakome poznato.
A da se teritorij na kome zive Srbi (makar i u vecini) treba pripojiti Srbiji samo zato sto neko tamo ima rodbinu mi ipak nije prihvatljivo kao objasnjenje.
Jeli bi to onda trebalo da znaci da bi i Kinesku cetvrt trebalo pripojiti Kini itd.
Nemam nista protiv toga da svako ide gdje misli da mu je bolje i tom logikom nebih nikad imao nista protiv da se RS odvoji od BiH (naravno mene se nepita i volim da je tako).
Ali logika da svi srbi treba da zive u jednoj drzavi......
Zamisli sve Kineze u jednoj drzavi, na sta bi licila karta svijeta.
Daj boze da iko zapamti da citav svjet buda cjelina i da nepostoje nikakve drzave ni granice.
Sta mislis cime ili kime bi vladali svi silni svjetski predsjednici kad nebi postojale drzave.
Vidis da se Evropa ujedinjuje,ukidaju se granice ali drzave ostaju, neda niko svoju vlast i moc.
Vidis sta su kod nas napravili.
Mi imamo tri predsjednika , nece niko da nebude predsjednik.
Oni bi prihvatili i dvosatni mandat samo da ostanu u fotelji pa da se svaka va sata mijenjaju i tako ukrug oko stola.
Zaboli me ruka pozdrav!
Vlast i moc su dobro poznati kroz istoriju.
Mozda ces me bolje razumjeti ako ti kazem da ja znam da Njujork,iako u njemu ima mnogo Kineza nikad nije bio Kina, ali mi Srbi smo bili u jednoj drzavi i odvajanje nas sigurno ne cini srecnim. To govorim u kontekstu ako si zaboravio ..potpisali smo u Dejtonu BiH ali u istom tom sporazumu je kao sto znas ozakonjeno postojanje Republike Srpske... koja se sad osporava.Srbi ,koji nisu nekakva minorna manjina ovdje nedozvoljavaju njeno osporavanje jer je smatraju garantom svog opstajanja .
Ako se vascjeli svijet ujedini javi i nama da mijenjamo Dejton (da se nasalim).
Pozdrav!
Post Reply