Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
never no

Post by never no »

Mozda da se biraju ljudi na osnovu kvalitete ,a ne vjerske pripadnosti.Da se pokusa ta vjera izbaciti sto je vise moguce i da svako od tih "probranih" da program sa fazama(kvartalne ili godisnje).Ako narod(mislim na sve) zivi dobro zar je bitno ko ga vodi Haso,Jovo ili Ivo.Konkretno skola,bolnica itd., treba svakom bilo da je ovo ili ono.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fratris wrote:
Prozor wrote:Iako licno podrzavam 5 eko-regija, ako ikada budemo pricali o etnickoj raspodjeli, prihvatljivo je jedino raspodjela po popisu iz 91´, a to je ovo...
Nazovimo ovo Prijedlog Noj. Zabij glavu u pijesak i pretvaraj se da se zadnjih 15 godina nije dogodilo. I naravno, sto ti vise ljudi pokusavaju objasniti apsurd ovakvog pristupa, to ti vise iz petnih zila galami i jos ustrajnije promoviraj prijedlog.
Evo jos jednog za koga je istorija pocela pocetkom devedesetih... :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

never no wrote:Mozda da se biraju ljudi na osnovu kvalitete ,a ne vjerske pripadnosti.Da se pokusa ta vjera izbaciti sto je vise moguce i da svako od tih "probranih" da program sa fazama(kvartalne ili godisnje).Ako narod(mislim na sve) zivi dobro zar je bitno ko ga vodi Haso,Jovo ili Ivo.Konkretno skola,bolnica itd., treba svakom bilo da je ovo ili ono.
Naravno da ne bi trebalo da bude bitno, ali JESTE bitno kako se ko zove i iz kojeg naroda dolazi. Sama priroda vodecih politickih stranaka u BiH je takva.
Fratris

Post by Fratris »

Vodenjak wrote:
Fratris wrote:
Prozor wrote:Iako licno podrzavam 5 eko-regija, ako ikada budemo pricali o etnickoj raspodjeli, prihvatljivo je jedino raspodjela po popisu iz 91´, a to je ovo...
Nazovimo ovo Prijedlog Noj. Zabij glavu u pijesak i pretvaraj se da se zadnjih 15 godina nije dogodilo. I naravno, sto ti vise ljudi pokusavaju objasniti apsurd ovakvog pristupa, to ti vise iz petnih zila galami i jos ustrajnije promoviraj prijedlog.
Evo jos jednog za koga je istorija pocela pocetkom devedesetih... :roll:
Da, sigurno bi bilo bolje da mi je pocela 1389., 1453., ili od Stoljeca Sedmog kao nekim drugim.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
never no wrote:Ovo je za dobre diskusije-preneseno(neodoh na posao zbog ovog)
-ukidanje entiteta
-ekonomske regije,podjeljenje na Opstine koje su odgovorne Guverneru i njegovoj kancelariji
-samo jedna Vlada(drzavana) kao i Parlament
-.
Problem sa 'ekonomskim' regijama je opet u procentima etnicke zastupljenosti u svakoj od njih. Evo samo da gledamo bosnjacko-hrvatske regije. Recimo napravis 2 susjedne regije tako da u njima bude odnos 2:1 u korist Bosnjaka. Bosnjaci bi teoretski mogli u svakoj od njih donositi odluke jednoglasno, a Hrvati bez obzira kako glasaju ne mogu nikako uticati na odluku. Kao alternativa tome, od te 2 susjedne multietnicke regije mozes sklopiti 1 vecinsku bosnjacku i 1 vecinsku hrvatsku. U tom slucaju bi veci broj Hrvata na podrucju te dvije regije mogao odlucivati nezavisno.
Cekaj bolan @jeza..
Ne zamjeri ali u pravu su oni koji te optuzuju da, em hoces da zadrzis stanje na terenu, em hoces da napravis jos vece podjele i jos vecu zatvorenost!
Mislim i VJERUJEM da ti to nije zelja ali na nacin kako ti to posmatras je tako nesto neminovno!
Ono sto cijelo vrijeme zaboravljas da je svima nama nametnuto da pricamo iskljucivo o tome kako cemo se dijeliti!
Primjecujes li to?
I ko nam je to nametnuo?
Pa isti ovi koji su se sastali u nekom selu pored Banjaluke, s tim da su pojedini personifikovani u drugim osobama...
Ti su isti ljudi naslijedili jednu zemlju koja je bila sve samo ne unitarna! Bosna i Hercegovina je krajem osamdesetih godina bila podijeljena na regije i to je funkcionisalo upravo onako kako i treba da funkcionise!
Ne reci mi ni ti a neka ne pokusava niti neko drugi tvrditi da je to sve bilo vjestacki i neprirodno!
O kakvoj "prirodi" bi, u tom slucaju sada govorili? Nakon svih ovih godina i zalaganja naci-lidera za svoj vlastiti komad te jalovine od zemlje koja je velicine kao jedna osrednja pokrajina u iole ozbiljnoj drzavi!

Budemo li se dijelili i dalje po onim nacelima koje su uveli idioti koji su 18. novembra 1990 uzeli vlast u Bosni i Hercegovini ili budemo li slusali da su samo Bosnjaci za Bosnu i Hercegovinu a svi ostali ko eto protiv iste, nece na dobro izaci!
Vec smo u kaljuzi, a nastavi li se ovako i ne pojave li se uskoro drugacija, modernija, humanija razmisljanja o buducnosti Bosne nam i Hercegovine, ne pise se nikom dobro!
Pa ma sta bio po nacionalnosti!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:
Ne reci mi ni ti a neka ne pokusava niti neko drugi tvrditi da je to sve bilo vjestacki i neprirodno!
EH!!

Ubo si u sridu. Ovo nikad nisam dovodio u pitanje ranije, ali eto sada kad pitas, dodje mi da se zamislim.
Upravo, ja se pocinjem pitati koliko je to bilo prirodno. Koliko nesto moze biti prirodno u nedemokratskom rezimu????

Drug moj, ono sto se desilo 91-e je nazalost prirodno - tzv. nacionalno osvjestavanje. Fasizam u koji je to preslo iskljucivo pripisujem tim nacionalnim vodjama, ali sam nacionalizam je ITEKAKO bio prirodan, pogotovo kao reakcija na to "prirodno" stanje u komunizmu.

Kada vidim ovakve podjele svugdje u svijetu onda mi je jasnije sta je prirodno, a sta ne.
never no

Post by never no »

Evo banalan primjer "po vjeri",
prije rata sam radio u jednoj od najboljih BiH firmi ,a direktor je bio tzv.druge vjere ali veoma sposoban covjek.Posla ,para,zivota preko glave na nos izlazilo sto bi se reklo.Eh dodjose (jebena vremena)vjerski nasiljiti ljudi na pozicije i nas direktor bi otjeran kao "nepodoban".Dovedose "vjerskog" direktora ,a on kao slon u radnji porculanskog posudja ,sve sjeba za par mjeseci.Raja bronda ,onako izmedju sebe ali niko nedize frku jer "njihov" je sada na vlasti.Gigant se pretvori u smece,raja osta bez posla ali jos uvijek sa misljenjem da je "njihov" direktor pravi.
Da je pametno nebih rekao jer sad kad ponekad sretnem pojedine(raja od njihovog,ha,ha) samo se slatko nasmijem ,a oni obaraju glavu.
Kazu ljudi budala i krivih drva nikad nestat nece. :-)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

never no wrote:Evo banalan primjer "po vjeri",
prije rata sam radio u jednoj od najboljih BiH firmi ,a direktor je bio tzv.druge vjere ali veoma sposoban covjek.Posla ,para,zivota preko glave na nos izlazilo sto bi se reklo.Eh dodjose (jebena vremena)vjerski nasiljiti ljudi na pozicije i nas direktor bi otjeran kao "nepodoban".Dovedose "vjerskog" direktora ,a on kao slon u radnji porculanskog posudja ,sve sjeba za par mjeseci.Raja bronda ,onako izmedju sebe ali niko nedize frku jer "njihov" je sada na vlasti.Gigant se pretvori u smece,raja osta bez posla ali jos uvijek sa misljenjem da je "njihov" direktor pravi.
Da je pametno nebih rekao jer sad kad ponekad sretnem pojedine(raja od njihovog,ha,ha) samo se slatko nasmijem ,a oni obaraju glavu.
Kazu ljudi budala i krivih drva nikad nestat nece. :-)
To se tako desava kad su firme drzavne.
nokturno

Post by nokturno »

Metju Rajkroft: Federalizacija dobar model
Sandra Gojković

11.12.2007 18:55

NN: Kako ocjenjujete prijedloge HDZ-a o federalizaciji BiH?

RAJKROFT: Postoje različite vizije reforme Ustava, ali čak i u tom smislu postoji velika volja da se napreduje. Ipak, reforma Ustava, o bilo kojoj državi da je riječ, uvijek je vrlo veliko i teško pitanje. Hrvatske stranke su ponudile prijedlog koji sam još i ranije okarakterisao kao konstruktivan, jer se pokrenuo od svoje prvobitne pozicije ekstremnog do malo realnijeg pristupa. Kada je riječ o federalizaciji, ključno je pitanje šta se podrazumijeva pod tim - da li to da određena federalna jedinica ima pravo da se otcijepi ili jedinice pod državnim patronatom. Međutim, mislim da se u ovom slučaju podrazumijeva da ta federalna jedinica ima određene nadležnosti, znači sudsku, izvršnu, zakonodavnu, sa svim ostalim nadležnostima na državnom nivou. Ako je to ono što se predlaže, onda je to zaista dobar model za BiH. Sada je samo stvar toga da se bh. lideri dogovore oko detalja, jer kako jedna izreka kaže - đavo je u detaljima.
Precesto ovo spominju razni bjelosvjetski mamlazi, naravno opet je do nas. Na zalost Hare, Tihi i Zlaja najcesce ostaju nijemi na ove probne balone.
never no

Post by never no »

@jeza u ledj
fokusiraj se na kvalitet i strucnost,a ne na drzavna ili privatna.Nazalost ti si jedan od nepopravljivih koji nikada nece ugledati svjetlo na kraju tunela.
I konj ima one vragove(neznam stvarno kako se zovu) na ocima pa se trudi pogledati lijevo i desno ,a ti nikako.Ali sta mogu to je tvoj problem.
Vrijeme ce donijeti istinu i pravu stvar,a svi danasnji politicari(osim Komsica) ce zavrsiti kao smece na smetljistu istorije,otjerani svaki od "svojih".
BiH-je uvijek bilo i fala Bogu bice uvijek
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:
EH!!

Ubo si u sridu. Ovo nikad nisam dovodio u pitanje ranije, ali eto sada kad pitas, dodje mi da se zamislim.
Upravo, ja se pocinjem pitati koliko je to bilo prirodno. Koliko nesto moze biti prirodno u nedemokratskom rezimu????

Drug moj, ono sto se desilo 91-e je nazalost prirodno - tzv. nacionalno osvjestavanje. Fasizam u koji je to preslo iskljucivo pripisujem tim nacionalnim vodjama, ali sam nacionalizam je ITEKAKO bio prirodan, pogotovo kao reakcija na to "prirodno" stanje u komunizmu.

Kada vidim ovakve podjele svugdje u svijetu onda mi je jasnije sta je prirodno, a sta ne.
Dobro, ali zar i Hitler u Njemackoj nije dosao demokratskim putem?
Nije li i Norveska bila demokratska zemlja kada se sinonim za izdajnike, Kvisling priljubio uz Hitlera?
Nije li i Bush demokrata iz, kako se hvale, "najdemokratskije" zemlje svijeta?
Mislis li i inace da negdje postoji zemlja na svijetu i narod u njoj koji je imun na zla nacionalizma, bez obzira na drustveno uredjenje koje u njima vlada i na stepen demokratije u istima?
Znam da ne mislis i znam da znas da upravo zato i postoje drzave sa jakim centralnim vlastima koje uz pomoc i ideologije i zakona drze ljude na uzdi i pustaju ih da se svakako, pa i nacionalno izivljavaju samo onoliko koliko to nece ugroziti poredak i pravnu drzavu!
A kod nas su dosli oni koji su srusili sve! Oni kojima nije nista sveto bilo i ciji je zapravo jedini CILJ bio da unesu sto vise mrznje u pripadnike sopstvenog naroda a prema onima drugima!

I na kraju, u sve i jednoj zemlji Evrope jedno od najvaznijih pitanja koje imaju na dnevnom redu je pitanje integracija..
Integracija (pazi, NE ASIMILACIJA vec INTEGRACIJA!) svih onih koji ne pripadaju domicilnom stanovnistvu i osnovni princip te politike je razvijanje, isticanje i prihvatanje razlicitosti kao prednosti a nikako mane! I to razlicitosti izmedju ljudi razlicitih nacija, razlicitih jezika, razlicite boje koze, ljudi doseljenika iz razlicitog kulturoloskog i vjerskog miljea.

Koliko se u tome uspijeva je drugo pitanje ali je cinjenica da se na tome intenzivno radi jer jedino to omogucuje mirnu i prosperitetnu buducnost.
A kod nas klika razbojnika pokusava (i na zalost uspijeva) da nametne pitanje podjele izmedju ljudi koji bukvalno SVE osim, eto, te proklete razlicitosti u religijama, imaju ZAJEDNICKO! I jezik, i istoriju, i kulturu i podneblje...

Pogasi ljudima dvije godine televizore, ne daj im novine da citaju, odvoji ih na sve moguce nacine od njihovih dusebriznika olicenih u politicarima koji, eto, jedini znaju sta njihovom narodu treba i onda cu te upitati koliko i kako mi ne mozemo zajedno...

Ziv bio...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

nokturno wrote:
Metju Rajkroft: Federalizacija dobar model
Sandra Gojković

11.12.2007 18:55

NN: Kako ocjenjujete prijedloge HDZ-a o federalizaciji BiH?

RAJKROFT: Postoje različite vizije reforme Ustava, ali čak i u tom smislu postoji velika volja da se napreduje. Ipak, reforma Ustava, o bilo kojoj državi da je riječ, uvijek je vrlo veliko i teško pitanje. Hrvatske stranke su ponudile prijedlog koji sam još i ranije okarakterisao kao konstruktivan, jer se pokrenuo od svoje prvobitne pozicije ekstremnog do malo realnijeg pristupa. Kada je riječ o federalizaciji, ključno je pitanje šta se podrazumijeva pod tim - da li to da određena federalna jedinica ima pravo da se otcijepi ili jedinice pod državnim patronatom. Međutim, mislim da se u ovom slučaju podrazumijeva da ta federalna jedinica ima određene nadležnosti, znači sudsku, izvršnu, zakonodavnu, sa svim ostalim nadležnostima na državnom nivou. Ako je to ono što se predlaže, onda je to zaista dobar model za BiH. Sada je samo stvar toga da se bh. lideri dogovore oko detalja, jer kako jedna izreka kaže - đavo je u detaljima.
Precesto ovo spominju razni bjelosvjetski mamlazi, naravno opet je do nas. Na zalost Hare, Tihi i Zlaja najcesce ostaju nijemi na ove probne balone.
Iskreno, bio bi to udar na moju inteligenciju kada bih "nasima" vjerovao da nesto kao nece dopustiti...
Deja vu, prijatelju... :oops:
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote: Problem sa 'ekonomskim' regijama je opet u procentima etnicke zastupljenosti u svakoj od njih. Evo samo da gledamo bosnjacko-hrvatske regije. Recimo napravis 2 susjedne regije tako da u njima bude odnos 2:1 u korist Bosnjaka. Bosnjaci bi teoretski mogli u svakoj od njih donositi odluke jednoglasno, a Hrvati bez obzira kako glasaju ne mogu nikako uticati na odluku. Kao alternativa tome, od te 2 susjedne multietnicke regije mozes sklopiti 1 vecinsku bosnjacku i 1 vecinsku hrvatsku. U tom slucaju bi veci broj Hrvata na podrucju te dvije regije mogao odlucivati nezavisno.
Opet i u tom tvom "boljem" rjesenju se biti manjina Bosnjaka u hrvatskoj regiji i manjina Hrvata u bosnjackoj regiji, te manjina Srba, Slovenaca, Roma i ostalih u obadvije regije.
Dok god je sistem takav da je bitno ko je u vecini, a ko u manjini, nikad svi nece biti zadovoljni.
Dakle, rjesenje je u boljem sistemu, a ne u tome kako cemo se razdijeliti po ovom aktuelnom sistemu.
Ima li neko prijedlog kakvog boljeg sistema, gdje nije bitno ko je u vecini, a ko u manjini? To bi bilo rjesenje ovog bosanskog Gordijevog cvora.
Last edited by DrugaGimnazija on 11/12/2007 22:32, edited 1 time in total.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

DrugaGimnazija wrote:
jeza u ledja wrote: Problem sa 'ekonomskim' regijama je opet u procentima etnicke zastupljenosti u svakoj od njih. Evo samo da gledamo bosnjacko-hrvatske regije. Recimo napravis 2 susjedne regije tako da u njima bude odnos 2:1 u korist Bosnjaka. Bosnjaci bi teoretski mogli u svakoj od njih donositi odluke jednoglasno, a Hrvati bez obzira kako glasaju ne mogu nikako uticati na odluku. Kao alternativa tome, od te 2 susjedne multietnicke regije mozes sklopiti 1 vecinsku bosnjacku i 1 vecinsku hrvatsku. U tom slucaju bi veci broj Hrvata na podrucju te dvije regije mogao odlucivati nezavisno.
Opet i u tom tvom "boljem" rjesenju se biti manjina Bosnjaka u hrvatskoj regiji i manjina Hrvata u Bosnjackoj regiji, te manjina Srba, Slovenaca, Roma i ostalih u obadvije regije.
Dok god je sistem takav da je bitno ko je u vecini, a ko u manjini, nikad svi nece biti zadovoljni.
Dakle, rjesenje je u boljem sistemu, a ne u tome kako cemo se razdijeliti po ovom aktuelnom sistemu.
Ima li neko prijedlog kakvog boljeg sistema, gdje nije bitno ko je u vecini, a ko u manjini? To bi bilo rjesenje ovog bosanskog Gordijevog cvora.
Da, uvijek ce neko biti u manjini kako god da okrenes, dok god budu bile izrazene etnicke razlike izmedju naroda. Dok se to ne promjeni poenta je napraviti tu manjinu sto manjom.
DrugaGimnazija

Post by DrugaGimnazija »

jeza u ledja wrote: Da, uvijek ce neko biti u manjini kako god da okrenes, dok god budu bile izrazene etnicke razlike izmedju naroda. Dok se to ne promjeni poenta je napraviti tu manjinu sto manjom.
To mi nekako grozno zvuci (pravljenje manjine sto manjom), jer su u ovom sistemu prava te manjine proporcionalna procentu populacije te manjine. To ove manjine cini bespravnim i potice ih na to da i oni napokon dignu sidro i presele se tamo gdje ce oni imati sva prava, zavrsavajuci tako etnicko ciscenje zapoceto u ratu.
Ja, prvi, ne bih nikad pristao zivjeti u jednonacionalnoj sredini, pa makar to bio "moj" narod.
Kao sto sam vec gore rekao, nama treba novi sistem u kojem nije bitno koje si nacionalnosti i u koju (i da li) bogomolju ides. Dakle, ja zelim da ovom drzavom vladaju ljudi koji ce se brinuti i o meni, bez obzira da li smo iz istog naroda, ili ne.
Prozor

Post by Prozor »

Fratris wrote:
Pa sta ti predlazes? Ne valja unitarna, ne valja gradjanska, ne valjaju eko-regije, ne valja etnicka podjela po 91´... Izgleda samo valja cementiranje danasnjeg stanja! :oops:
Prozor

Post by Prozor »

Fratris wrote:
Pa sta ti predlazes? Ne valja unitarna, ne valja gradjanska, ne valjaju eko-regije, ne valja etnicka podjela po 91´... Izgleda samo valja cementiranje danasnjeg stanja! :oops:
Fratris

Post by Fratris »

Prozor wrote: Pa sta ti predlazes? Ne valja unitarna, ne valja gradjanska, ne valjaju eko-regije, ne valja etnicka podjela po 91´... Izgleda samo valja cementiranje danasnjeg stanja! :oops:
Danasnje stanje kakvo je, takvo je i mora se uzeti u obzir. Ne smatram da treba ostati ovako kako je sada, ali vracanje na neku situaciju iz 1991. je nemoguce jer niti ce mrtvi ustati iz grobova niti ce se ljudi nakon 15 godina vratiti u svoja porusena sela i zauzete stanove.

Gradjanska i unitarna drzava su nemoguce jer narod nije unitaran niti "gradjanski". 85% ljudi na zadnjim izborima je glasalo za nacionalisticke stranke, sto je vise nego 1990. To pokazuje koliko smo u zadnjih 15 godina napredovali ka gradjanskoj drzavi. A da ne pricam kako bi po sadasnjem stanju, u takvoj unitarnoj drzavi, najvise glasova dobio SNSD. Kud ces veceg veselja?

A bilo kakva podjela danas bi bila etnicka. Mozes ti pricati o ekonomskim i geografskim regijama, ali kad narod glasa svak za svoje, te regije ce na kraju biti etnicke. Znaci, jedino rjesenje je neka kombinacija koja uzima u obzir cinjenicu da je narod etnicki(i naravno politicki) podijeljen, ali kojoj to nije glavni cilj i svrha.

A neke granice iz 1991. su upravo zbog ovog apsurdne. Ne mozes uzeti granice koje us povucene 1963. i kod kojih etnicka pripadnost nije bila ni najmanji faktor in onda koristite te iste granice pri etnickoj podjeli. Pogotovo jer je glavni strah preglasavanje. Umjesto karte tko je gdje bio vecina 1991., evo jedne puno bolje, koja pokazuje koja stranka je u kojoj opcini dobila izbore 1990. Image

Kao sto se fino vidi, sve puno preglasavanja. HDZ uzima Modricu i Bugojno, a Hrvata jedva trecina u tim opcinama. Fojnica, Stolac, Kotor Varos, Zepce, Kljuc...sve ista prica. Grancie povucene 1963. bez etnickog principa, a onda ti 1990. primjenjujes etnicki princip. I onda recimo HDZ uzima cijelu Posavinu a Hrvati jedva relativna vecina u njoj.
zemo_online

Post by zemo_online »

Ljudi moji ovako ostaje na dulje vrijeme,sa stranom upravom i vojskom koja cuva mir,pa cemo vidjeti sta ce biti za 20 godina.
Ako nam ukinu vize ,ostati ce samo starci.
and

Post by and »

najbolje daj kartu teritorija koje su etnicki ociscene,i onih koji nisu gdje trebaju biti produzeci
ticoroman

Post by ticoroman »

Smiješno je što Dodik & raja podržavaju treći hrvatski entitet ali nipošto na teritoriji RS-a.
zemo_online

Post by zemo_online »

Fratris je nacrto kartu na kojoj je Hrvatima mnogo dodao ,a nista oduzeo.
Prema popisu iz 1991.po opcinama,Bosnjaci su bili vecina na 44%,Srbi 44%,a Hrvati 12%.
To je bio i nekakav plan.Kako se ono zvase?
SDS i HDZ su ga navodno odmah odbili.
Fratris

Post by Fratris »

test01 wrote:Fratris je nacrto kartu na kojoj je Hrvatima mnogo dodao ,a nista oduzeo.
Pa jel tako tesko procitati par recenica? Crveno SDS, plavo HDZ, zeleno SDA, i ljubicasto reformisti. Izbori za opcinska vijeca 1990.

Nit sam ja crtao nit je etnicka karta. Mislim stvarno, procitaj prije nego raspravljas.
zemo_online

Post by zemo_online »

pardoniram se.
u tom slucaju mapa je zanimljivija.
cogni

Post by cogni »

nokturno wrote: ...ne zelim da aminujem to fakticko stanje kao osnovu sa koje cemo krenuti u nase "zajednicko bolje sutra".
Sasvim legitimno, ali imaj u vidu da je dok se ne krene u "bolje sutra" to fakticko stanje tu.
A moze se za kojih 10-20 godina ispostaviti da je bilo pametnije krenuti u zajednicko bolje sutra 2007-me nego gubiti silno vreme i na kraju opet kretati sa istih polaznih pozicija.
Znam kao i ti da se nikad nece pojaviti rjesenje koje ce biti prihvatljivo za sva tri naroda, bar ne rjesenje koje ce doci iz glava nasih politicara. Zato je moja jedina nada da ce se EU kad tad umoriti od ovog statusa quo i da ce doci sa svojim rjesenjima za koja ce vaziti uzmi ili ostavi (takodje uz nadu da ce pametnije postupiti nego u slucaju Kipra)
Tacno je da EU nikako ne zeli nestabilnu i slabu drzavu u sred evrope, pogoto sto su u poslednjih par godina poceli vrlo ozbiljno da se bave bezbednoscu. Ipak je 9/11 i onih par napada u Evropi promenilo pogled na svet koji ima EU.
Svejedno, nisam siguran da su spremni direktno nametati ustavna resenja, ponajvise zbog toga sto za razliku od Amerikanaca pravo na demokratiju priznaju i drugima, il se bar trude da tako izgleda. :)
Takodje prilicno sam siguran da bi u takvoj nekoj hipotetickoj situaciji Srbi postupili isto kao Turci na Kipru, stavljajuci RS ispred EU, cime bi se BiH josh vise podelila.

Opet ne vidim zasto se ne bi radilo na poboljsanju trenutne situacije dok se ceka tako neka reakcija Evrope, osim ako se ne prelazi na suludu taktiku "sto gore to bolje".
Post Reply