Porez na plate

Post Reply
alcho

Post by alcho »

Dado dijasporitus wrote:
luciferino wrote:
Dado dijasporitus wrote: Zamolio ih pojedine ovdje da povuku rucnu na momenat. Zar ovo gore sto je navedeno nije ispravno.
Uz dužno poštovanje, nemoj me zajebavat. Jesi li ti momak ikada u životu vidio platnu listu? Hoćeš možda da ti je uslikam pa da vidiš kako nije tačno? Odfikare mi preko 1/3 plate i još 10KM sindikalne članarine, a niko me nije pitao želim li biti član sindikata i onda se još nađe forumaš da mi govori da povučem ručnu...ma daću ti ja ručnu...

Na ruke srećo moja dobiješ recimo 1000 a od bruto osnovice koja je 1500 KM ti odfikare jedno 500. A slikica slijedi za nevjerne dade... :P :x
Interesantno da kroz taj svoj lucidni momenat si mi odgovorio na pitanje a to je da je I tvoje odvajanje od plate oko 33% ili 1/3 plate kao I meni I vecini drugih (mozda ti je matematika losa strana pa nekontas sta znaci 33% ili 37% odvajanja). Dakle smanji dozivljaj jer mi nije zivotni cilj da bilo koga zajebavam.
Dakle ovako(ovo je ono sto svi imaju u platnim listama):
Doprinos za PIO: 17%
Doprinos za zdravstveno osiguranje: 13%
Osiguranje od nezaposlenosti: 2%
Doprinos PIO na teret poslodavca: 7%
Doprinos za zdrav. os. na teret poslodavca: 4%
Dop.osig. od nezap. na teret poslodavca:0.5%

I stvarno...rekao bi neko da je to SAMO 43%. Ali je caka u tome sto je ovo iznos na BRUTO platu. Odnosno, preracunato u obracunu na NETO platu(stvarni iznos koji dobijete na ruke) situacija je slijedeca:

Porez na neto plate: 5%
Porez za zastitu od prirodnih nesreca: 0.5%
Doprinos za PIO: 25%
Doprinos za zdravstveno osiguranje: 19.1%
Osiguranje od nezaposlenosti: 2.9%
Doprinos PIO na teret poslodavca: 10.3%
Doprinos za zdrav. os. na teret poslodavca: 5.9%
Dop.osig. od nezap. na teret poslodavca:0.73%

Sto je ukupno malo vise od 69%
Fair Life

#127 Re: Porez na plate

Post by Fair Life »

mostarac wrote:Super Hik je ponovo u akciji i upravo nam izglasavaju
otimanje jedne plate godisnje i to bez izuzetka. Dakle ne znam hoce li nam
oporezovat i ovu godinu, ali od iduce godine sigurno umjesto 12 dobijamo
11 plata, a dvanaestu cemo pokloniti Silajdzicu i drustvu za lijekova im
trebala :x :x :x :x :x :x
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 12&start=0
Salahuddin

Post by Salahuddin »

U Francuskoj recimo, kada ti hoce uzet samo jedan postotak, narod se digne i zaustavi sav saobracaj u zemlji i dodje do totalnog kolapsa tako da vlada povuce svoje namjere! Kod nas - kad te vlada osamari narod okrene i drugi obraz. I prema stoci se bolje odnosi. Stoka se muze, ali se isto tako o stoci brine da joj se hrana, obezbijedi stala i uslovi za zivot. Ovdje, hem te muzu hem ti sve uzese i nista ti ne daju. Roblje smo mi njihovo, samo sto i rob tezi ka slobodi ili barem je prizeljkuje, a mi dobrovoljno robujemo i jedemo govna političara. Pa jebo te kakva smo mi to mazohistička nacija?
Fair Life

Post by Fair Life »

_BosanaC wrote:Ja samo cekam da se jave dezurni dusebriznici i objasne mi zasto je u stvari dobro da od 01.01. imam 15% manja primanja :D Fakat sam nestrpljiv :D
Upalise ti svijetlo... valja ti sad KW placati.

Nekad u vremenu mraka su isplacivali 13-tu, a danas u svom ovom
bljestavilu ti uzmu 12-tu.

InshaAllah
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

BiH je danas tesko porediti sa ostatkom svjeta, ali je fakat da nista ne funkcionise kako treba. Na kraju krajeva vlada opsta neizvjesnost, gotovo rasulo, politicke krize, nezaposlenost, opste nezadovoljstvo. Srazmjerno tom ukupnom stanju koje je rezultat drzave i ljudi koji je vode, bi trebao da bude i porez koji placaju gradjani.Platim koliko dobijem. Nije fer da gradjani BiH placaju 30-40 % poreza , kao i ostali u Evropi, jer su te drzave daleko funkcionalnije , efikasnije i bogatije.
Porez u BiH nebi trebao biti veci od 8% zato sto je stanje gore nego za vrijeme Osmanske uprave kad je raja placala desetinu 10%.

Raja, na ulice i trazite da vam objasne gdje trose pare. Dajte im samo onoliko koliko su efikasni.
obuca

Post by obuca »

gospodaru ne mogu ovce iz tora izIć :(
Dajdo

Post by Dajdo »

hej @mostarac, zaboravio si - a sigurna sam da nisi, samo si smetnuo s uma, ne moze se covjek sjetiti da napise sve, toliko je toga - da je vjerovatno najporaznije sto niko od nas ne vidi GDJE I NA STA idu sva ta davanja i svi ti porezi....
stanje u zdravstvu znamo kakvo je, i znamo da kad god je sta ozbiljnije, kad god hoces nesto brze obaviti, valja kanuti u dzep... socijalna sigurnost, pih!
a silna ona prica o tome koliko ce PDV znaciti za zemlju, ojacati institucije (kojima je prvo trebalo nekoliko mjeseci da se formiraju, pa onda nisu nista radili i sad su eto u ostavci...), donijeti blagostanje skolama, bolnicama.... ?!?!?!?!???
vidje li iko od vas te silne dobrobiti u bilo kom sektoru javnog zivota - od porodilista, bolnica, skola pa do famoznog autoputa?!???
nigdje nista.....
e TO je najstrasnije...... :x
ins

Post by ins »

Zaista je nevjerovatna lakoca sa kojom ljudi koji apsolutno nemaju pojma o porezima i poreskim reformama daju stupidne i potpuno pogresne komentare, pocevsi od kreatora teme "mostarca" pa dalje....

Nevjerovatno! :x :x :x

Skoro 95% "cinjenica" i iz njih izvedenih zakljucaka u ovoj temi uopste nije tacno! :? :shock:

Ovo s***** treba izbrisati i mislim da moderatori zaista ne trebaju dozvoliti neobrazovanim osobama da daju komentare na ovako kompleksnu temu... :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pa uputi nas. Sta je istina u svemu ovome? Kojih 5%?
milano

Post by milano »

ljudi da ne ispadne da je sa strane pametujem, ali to je katastrofa ako prodje na parlamentu. Ne dajte se, protestujte. Znam da je tamo crnjak pravi,a li ako se ne bunite napravite neke gradjanske proteste onda je do vas.Ogulise vas skroz lopovi na vlasti. Evo moji vec u SA pravo kukaju. Dignite se na noge lagane i zakukajte politicarima.
atko

Post by atko »

ins wrote:Zaista je nevjerovatna lakoca sa kojom ljudi koji apsolutno nemaju pojma o porezima i poreskim reformama daju stupidne i potpuno pogresne komentare, pocevsi od kreatora teme "mostarca" pa dalje....

Skoro 95% "cinjenica" i iz njih izvedenih zakljucaka u ovoj temi uopste nije tacno! :? :shock:

Ovo s***** treba izbrisati i mislim da moderatori zaista ne trebaju dozvoliti neobrazovanim osobama da daju komentare na ovako kompleksnu temu... :(
O premudri, prepametni .. itd ... Ins

Zadrzimo se dakle na tih 5% cinjenica koje su istina...

Cinjenica je da ce meni plata poslije ovog poreza biti manja za 15%
Cinjenica je da su (bogate) firme dobile olaksice a (siromasni) radnici dodatne namete

Cinjenica je da niko nezna gdje odose pare od PDV
Cinjenica je da se i od ovog poreza nece znati gdje idu pare

Cinjenica je d su poslanici i ostali duznosnici preplaceni za svoj nerad

Itd itd... treba li jos cinjenica Ins?
obuca

Post by obuca »

ins wrote:Zaista je nevjerovatna lakoca sa kojom ljudi koji apsolutno nemaju pojma o porezima i poreskim reformama daju stupidne i potpuno pogresne komentare, pocevsi od kreatora teme "mostarca" pa dalje....

jesi glaso za??? koja stranka?? :x sta to nije tacno? sto narod vidi kakvi MORONI VODE ZEMLJU :x
Marchegianni

Post by Marchegianni »

Nekoliko pojašnjenja pošto sam više puta pročitao nacrt Zakona o porezu na dohodak. Prvo, sve zemlje (ne mislim pri tome na neke "divlje" zemlje) imaju ovaj porez. Drugo, obaveza poslodavaca je da svima onima kojima su plate izražene u neto iznosu po formuli (koja je sadržana u Zakonu) preračunaju u bruto kako radnici ne bi bili oštećeni. Treće, obračun poreza koji se ovih dana vrti u medijima je pogrešan.

Princip je ovakav. Imaju dvije stope, 10 i 15%. 10% se obračunava na platu tek pošto se oduzmu razni odbici. Svi imaju pravo na osnovni odbitak od 200 KM, a ako neko ima i izdržavanih članova domaćinstva (nezaposleni bračni partner, djeca, drugi izdržavani članovi domaćinstva), postoje i dodatni odbici.

Na primjer, ako je nekome plata 1000 KM, on ima pravo na osnovni odbitak od 200 KM, za izdržavanog bračnog partnera još 100 KM odbitka, za dvoje djece dodatnih 240 KM (100 za prvo i 140 za drugo dijete)... To je ukupno 540 KM odbitka pa će se porez plaćati na preostalih 460 KM, tj. porez će iznositi 46 KM. Ako nema djece ili ženu/muža, ili ako ih ima, ali rade, onda je i odbitak manji pa računajte sami.

Međutim, ako je plata 1500 KM, a ostali uslovi su isti, onda će biti drugačije. 1500 KM - 540 KM odbitka je 960 KM. To je osnovica za obračun poreza i 10% će se obračunati na 600 KM, a 15% na 360 KM (960-600) pa će porez biti 60+54, odnosno 114 KM. Prema tome, pogrešno je tumačenje iz Avaza da se 10% plaća na plate do 600 KM, a 15% na plate preko 600 KM zato što je svako slučaj za sebe, ovisno od ovih odbitaka. Teoretski, neko ko ima platu 600 KM, mogao bi da nikako ne plaća porez zbog odbitaka.

Ovo sve važi pod uslovom da je nekome jedini prihod plata. Porezom na dohodak se obuhvataju i druge vrste prihoda mimo osnovnog posla. Ako ih neko ima, onda se i oni oporezuju. Btw, na penzije se ne plaća porez na dohodak.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

@Marchegianni, hvala zaista na pojasnjenju.

Kao sto vec napisah - shame on me sto sam neozenjen, nemam djece, a ne zivim s roditeljima... Proracunah sebi koliko ce na godisnjem nivou iznositi moj porez i ispade veci za nekih 10% od iznosa jedne moje mjesecne plate.

Aferim.

I pise li gdje sta znaci i kako se utvrdjuje to izdrzavanje i uzdrzavanje?
Marchegianni

Post by Marchegianni »

_BosanaC wrote:I pise li gdje sta znaci i kako se utvrdjuje to izdrzavanje i uzdrzavanje?
Svi obveznici će imati svoju poreznu karticu koja će služiti kao evidencija. U nju će biti uneseni podaci o eventualnim odbicima, a kao dokaz se mora priložiti odgovarajuća dokumentacija kojom se potvrđuje da neko nije zaposlen.
Last edited by Marchegianni on 14/11/2007 11:55, edited 1 time in total.
atko

Post by atko »

Postoji li negdje na netu zvanicna verzija nacrta tog zakona?

I zvanicna pojasnjenja kako ce se zakon primjenjivati?

Takodje imaju li jasno definisani i ostali odbici i ostali prihodi koji se oporezuju?

I najvaznije ima li jasno definisano kuda ce se usmjeravati taj novac od poreza?

Ako je odgovor na zadnje pitanje DA onda ja vrlo rado prostajem da placam porez!
milano

Post by milano »

Marchegianni wrote:
_BosanaC wrote:I pise li gdje sta znaci i kako se utvrdjuje to izdrzavanje i uzdrzavanje?
Svi obveznici će imati svoju poreznu karticu koja će služiti kao evidencija. U nju će biti uneseni podaci o eventualnim odbicima, a kao dokaz se mora priložiti odgovarajuća dokumentacija.
kolko cujem od svojih jos se nista ne zna. Nije jos nista usvojeno i prijedlog je na prvom citanju. Ako oni lazu, lazem onda i ja, ali izgleda da se komentarisu stvari koje su nepoznate jos. Bunite se na to i mozda izbjegnete taj porez.
milano

Post by milano »

Marchegianni wrote:
Svi obveznici će imati svoju poreznu karticu koja će služiti kao evidencija. U nju će biti uneseni podaci o eventualnim odbicima, a kao dokaz se mora priložiti odgovarajuća dokumentacija.
kolko cujem od svojih jos se nista ne zna. Nije jos nista usvojeno i prijedlog je na prvom citanju. Ako oni lazu, lazem onda i ja, ali izgleda da se komentarisu stvari koje su nepoznate jos. Bunite se na to i mozda izbjegnete taj porez.
milano

Post by milano »

Marchegianni wrote:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Marchegianni wrote:
Svi obveznici će imati svoju poreznu karticu koja će služiti kao evidencija. U nju će biti uneseni podaci o eventualnim odbicima, a kao dokaz se mora priložiti odgovarajuća dokumentacija kojom se potvrđuje da neko nije zaposlen.
Znaci pojeo vuk magarca... Izace skuplja pita nego tepsija...

Ali tako nam i treba.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

atko wrote: Cinjenica je da niko nezna gdje odose pare od PDV
Cinjenica je da se i od ovog poreza nece znati gdje idu pare

Znamo.
Na ovo:
Image
Ovo:
Image
Jer imaju dobre:
Image
Marchegianni

Post by Marchegianni »

Postoji li negdje na netu zvanicna verzija nacrta tog zakona?
Sumnjam

I zvanicna pojasnjenja kako ce se zakon primjenjivati?
Možda na stranici Federalnog ministarstva finansija

Takodje imaju li jasno definisani i ostali odbici i ostali prihodi koji se oporezuju?
U Zakonu da, a opet možda ima nešto na ovoj stranici

I najvaznije ima li jasno definisano kuda ce se usmjeravati taj novac od poreza?
E to bi već bilo iznenađenje.
gol-man

Post by gol-man »

@atko , ja sam juce stavio link , mozda je na prvoj stranici. ili ako ti je mrsko traziti evo ponovo

http://www.fmf.gov.ba/download.php?id=r ... Poreza.pdf

Hvala Marchegianni , odlicno si nam objasnio jer si izgleda ekonomist. Meni su to objasnjavali i prije samo sto ja nisam mogao sve upamtiti kako se odbija i sta, do koliko i od koliko. Odlicno pojasnjenje.
rebus

Post by rebus »

Prvi put se u oporezivanje dohotka (plaće, primanja...nazovi kako hoćeš) uvodi socijalni aspekt, a vi dižete galamu.
Sve plaće su do sad bile oporezovane linearno stopom od 5% (ranije 10%, neposredno poslije rata čak i 15%)
Svugdje u Evropi se veće plaće oporezuju većom stopom i ne znam zašto bi mi bili izuzetak. Čak će se i na plate od recimo 800,00 KM u konačnici, uz sve porezne odbitke, plaćati manje poreza.
I niko ne spomenu da će na kraju godine svaki porezni obveznik imati porezni odbitak u vidu stvarnih troškova zdravstvenih usluga, životnog osiguranja i troškova ortopedskih pomagala.
Haman je Pudarić dobro izrežirao stvar.
Neko već reče, ali da ponovim : penzije se neće oporezivati...mada ne znam zašto ne oporezivati penziju od 1.000 KM, a oporeziovati plaću od 500 KM
pepeljara

Post by pepeljara »

Sto je najgore mi smo drzava na rubu sloma, svega i nicega. Gladi jos vishe, siromastvo na sve strane. Sad ce jos vishe ljudi ici na crni rad da bi izbjegli placanje porez.a,il ce i oni koji nista ne primaju da placaju porez na onih imaginarnih 300 maraka:D
Post Reply