Dakle ovako(ovo je ono sto svi imaju u platnim listama):Dado dijasporitus wrote:Interesantno da kroz taj svoj lucidni momenat si mi odgovorio na pitanje a to je da je I tvoje odvajanje od plate oko 33% ili 1/3 plate kao I meni I vecini drugih (mozda ti je matematika losa strana pa nekontas sta znaci 33% ili 37% odvajanja). Dakle smanji dozivljaj jer mi nije zivotni cilj da bilo koga zajebavam.luciferino wrote:Uz dužno poštovanje, nemoj me zajebavat. Jesi li ti momak ikada u životu vidio platnu listu? Hoćeš možda da ti je uslikam pa da vidiš kako nije tačno? Odfikare mi preko 1/3 plate i još 10KM sindikalne članarine, a niko me nije pitao želim li biti član sindikata i onda se još nađe forumaš da mi govori da povučem ručnu...ma daću ti ja ručnu...Dado dijasporitus wrote: Zamolio ih pojedine ovdje da povuku rucnu na momenat. Zar ovo gore sto je navedeno nije ispravno.
Na ruke srećo moja dobiješ recimo 1000 a od bruto osnovice koja je 1500 KM ti odfikare jedno 500. A slikica slijedi za nevjerne dade...![]()
Doprinos za PIO: 17%
Doprinos za zdravstveno osiguranje: 13%
Osiguranje od nezaposlenosti: 2%
Doprinos PIO na teret poslodavca: 7%
Doprinos za zdrav. os. na teret poslodavca: 4%
Dop.osig. od nezap. na teret poslodavca:0.5%
I stvarno...rekao bi neko da je to SAMO 43%. Ali je caka u tome sto je ovo iznos na BRUTO platu. Odnosno, preracunato u obracunu na NETO platu(stvarni iznos koji dobijete na ruke) situacija je slijedeca:
Porez na neto plate: 5%
Porez za zastitu od prirodnih nesreca: 0.5%
Doprinos za PIO: 25%
Doprinos za zdravstveno osiguranje: 19.1%
Osiguranje od nezaposlenosti: 2.9%
Doprinos PIO na teret poslodavca: 10.3%
Doprinos za zdrav. os. na teret poslodavca: 5.9%
Dop.osig. od nezap. na teret poslodavca:0.73%
Sto je ukupno malo vise od 69%