svicarski kantoni su od westafalskog mira 1648. odvojeni od Njemacke. Imali su dovoljno vremena, a i mudre politike bez ratova da se potvrde kao nacija. Na zadnjem referendumu o EU je vecina glasala protiv ulaska u EU (Ticino sa najvecim procentom), sto najbolje govori koliki je politicki interes za zemlje u kojima se govore isti jezicilugavina wrote:To samo govori koliko su odmakli u izgradnji tog neceg sto je nadnacionalni a zaprvo drzavno patriotski identitet. Reci da je npr stanovnika Sion koji govori francuski, bastini francusku kulturu, francusku kuhinju itd da je samo svicarac ali ne u etnickom smislu i francuz je potpuna glupost. Ista stvar e i sa Ticinesima pa i Njemcima. Retromanaca ima toliko malo da oni prestavljaju tek turisticku atrakcju.basta sljezove boje wrote:ne zive ni Francuzi ni Nijemci ni Talijani vec Svicarci koji govore francuski, njemacki i talijanski i retoromanski uostalom. Probaj reci Svicarcu kojem je maternji jezik Schwitzer Dutch da je Nijemac ili Ticinesima da su Talijanilugavina wrote: Cuj Svajcari su Svajcarci i nema veze sto se tamo pricaju 3 jezika a u Belgiji zive 2 nacije. Ti ne samo sto preuzimas Karadicevu argumentaciju nego imas i Krajisnikovu sposobnost da ignoriras fakte koji ti ne idu u prilog. U svajcarskoj zive njemci, francuzi i talijani ali su svi svicarci. Tako bi valjda trebalo biti i ovdje. Mozes biti i bosanac i srbin. Jedno drugo uopce ne iskljucuje. Kao sto u Belgiji zive Flamanci i Valonci ali eto nemaju svoje eksluzivno nacionalne teritorije.
Demografija u BiH i buduci trendovi
-
basta sljezove boje
- jeza u ledja
Zeljko nije biran od Hrvata, zar je to toliko tesko priznati?erised traeh wrote:
Je li ti želiš reći da Željko Komšić nije dobar predstavnik Hrvata i da nije biran od Hrvata? Želiš reći da Željko nije pravi Hrvat (samo zato što je pored toga i Bosanac, odnosno bosanski Hrvat)? Nisi mi jasan...... Da li hrvatski član Predsjedništva mora raditi isključivo u korist Hrvata da bi bio legitiman i "hrvatski" predstavnik u Predsjedništvu?
-
basta sljezove boje
a Ivo Miro Jovic jeste?jeza u ledja wrote:Zeljko nije biran od Hrvata, zar je to toliko tesko priznati?erised traeh wrote:
Je li ti želiš reći da Željko Komšić nije dobar predstavnik Hrvata i da nije biran od Hrvata? Želiš reći da Željko nije pravi Hrvat (samo zato što je pored toga i Bosanac, odnosno bosanski Hrvat)? Nisi mi jasan...... Da li hrvatski član Predsjedništva mora raditi isključivo u korist Hrvata da bi bio legitiman i "hrvatski" predstavnik u Predsjedništvu?
- Prozor
Kontam sta zelis reci. I ja sam kao Bosnjak glasao za Komsicu da bude moj predstavnik, no istina je da on nosi prefiks "Hrvatski" u Predsjednistvu.Marco-x wrote:Pa baš taj SAD ima sustav izbornika (elektora).Prozor wrote:
Evo Hrvati su nadglasani na zadnjem izboru za člana Predsjedništva i koliko je tebe to tangiralo? Vjerojatno nimalo. Jedno je nominalno biti konstitutivan, a drugo kad te u praksi izborna ili kakva već mašinerija nadglasa.
Nemoj mi samo kako je Komšić dobar čovjek (je dobar je čovjek), ali meni taj sustav postaje zabrinjavajući. Tko zna, šta će nam slijedeći izbori iznjedriti, nekog Haretovog ad hoc "Hrvata".![]()
Puno priče o toleranciji, a malo tko vidi kad se ugrožavaju prava drugog, nego samo svojeg.
Reci kakav ti predlažeš sustav i reci mi scenarij za budućnost tvojim predloženim uređenjem (ili kako ti zamišljaš - samo bez Branko Kockica priča), tj. hoće li se održati približno sličan balans stanovništva, jer ja po ovim forumaškim postovima vidim da Bošnjaci ne žele u budućnosti brojnošću ili na bilo kakav drugi ostvariti majorizaciju područjem BiH, nego je njima cilj da BiH funkcionira kao država ravnopravnih naroda, bez prikrivenih nefer dugoročnih ciljeva
Pa evo sta predlazes, da se uvede zakon po kojem se moras izjasniti kao Bosnjak da bi glasao za bosnjackog clana, kao Hrvat da bi glasao za hrvatskog i isto sa srpskim...? Po meni bi najbolje bilo ukidanje Predsjednistva u potpunosti, ima nas 4.5 miliona a moramo imat 3 predsjednika a u Americi od 250 miljona i ko zna kol´ko raznih etnickih i rasnih grupa dovoljan samo jedan Predsjednik.
Od 100 izbornika za hrvatskog člana Predjedništva HNŽ 25, ŽZH 20 , HBŽ daje 15, Srednjobosanski 15, Posavski 8, Tuzlanski 5, Zeničko dobojski 5, Sarajevski 4, Bihaćki 3. Ovo je okoprilike i napamet. Poanta je da Bošnjaci mogu svi u Sarajevu glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva, a da nema puno svrhe. Pozitivna diskriminacija, dok je Predjedništvo ovakvo uređeno. Pravedno.
Ali te pitam, sta onda treba uraditi? Uvesti zakon koji dozvoljava svakoj etnickoj grupi da glasa SAMO za svog predstavnika? Ili ukinuti Predsjednistvu kao tako i dovoditi predsjednika na osnovi politickih gledanja koja odgovaraju narodu a ne na osnovi nacionalnosti?
- jeza u ledja
basta sljezove boje wrote:a Ivo Miro Jovic jeste?jeza u ledja wrote:Zeljko nije biran od Hrvata, zar je to toliko tesko priznati?erised traeh wrote:
Njega su izabrali Srbi? Marsovci? Prosvijetli me.
-
Duh bez sjekire
Jastreb35 wrote:Ako imas neutralna obiljezja administrativnih jedinica, nema potrebe da se neko osjeca ugrozen. Pitanje je zasto se insistira na svojatanju administrativnih jedinica, a ne zasto nekom smeta obiljezje samo jednog naroda kao sluzbeno. Puno je lakse naci neutralno obiljezje, nego uvjeriti narode da prihvate diskriminaciju. No mi vec znamo da nemamo posla s casnim ljudima koji se uistinu boje majorizacije, nego s velikosrbima (i velikohrvatima) koji nisu uspjeli u sprovedbiHeli Kopter wrote:ako je zastava tako strasna, neizbjezno je da ce negdje nekome da smeta. ako u cijeloj bih imamo jednu neutralnu zastavu opet ce nekome da smeta jer ce je 2 naroda smatrati kao zastavu najbrojnijeg naroda. ako imamo tri zastave onda ce da smeta manjinama u tri entiteta.
Vidim da se kao obično tema u potpunosti pobjegla ispod kontrole riječ bi trebala biti o demografiji a prešla je na politiku i prosipanje iz šupljeg u prazno čime najviše doprinose ovakvi maloumni postovi kao ovaj kojeg sam citirao;čovjek kaže;neutralna obilježja,pa bogovu mu majku kako obilježje može biti neutralno !!! Obilježja,ja lijepe li riječi,valjda bi se na srpski ili bosanski mogla prevesti kao oznaka a to bi trebalo nešto obilježavati ili označavati a čime nešto označava ili obilježava,znači da je nečije i više ni pod razno nije neutralno.Meni je potpuno nejasan taj maloumnički način razmišljanja ali mislim to je kao kad neki idiot iz Europe na plavu boju posadi žuti trokut i neke zvjezdice i prisili nas da tu gadariju u historijskom,umjetničkom i svakom smislu svi mi prihvatimo kao'našu neutralnu zastavu'.Ali ne lezi vraže,kao što rekoh to smeče od zastave predstavlja BiH i Bošnjaci je prihvate kakva god da je a ostali ništa i više nije lijepo i neutralno obilježje,nego je samo bosanska i bošnjačka.Samo malo ubacivanje da ne bi trebalo napamet lupati fraze koje se negdje čulo,nego malo razmisliti o onome šta se drugome hoče reči.
A sad na početak na demografiju,više manje kao što je na početku rečeno,Bošnjaci če iz raznih razloga u ovoj zemlji postati večina.Što je po meni izuzetno pozitivno i značiče konačni kraj svih balkanskih problema.
Evo ja dajem svoj puni doprinos,takvom razvoju situacije,ne nasiljem,nego ljubavlju, pravim i praviču male Bošnjake i Bošnjakinje do zadnjega daha,makar nemao jesti ni ja ni oni.I znam da je plač mojih bebica,najgora nočna mora za sve one koji nas mrze ali me pravo zaboli k...c za to.
odredjenog plana.
-
basta sljezove boje
nemam sta da te prosvjetljavam, ocito ne pratis politikujeza u ledja wrote:basta sljezove boje wrote:a Ivo Miro Jovic jeste?jeza u ledja wrote: Zeljko nije biran od Hrvata, zar je to toliko tesko priznati?![]()
Njega su izabrali Srbi? Marsovci? Prosvijetli me.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je sa 10 glasova za, devet protiv i pet uzdržanih izabrao zastupnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, Ivu Miru Jovića na upražnjeno mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Prema Zakonu, za ovog kandidata, koji je bio jedini predloženi, glasali su samo poslanici iz Federacije BiH.
Od poslanika HDZ BiH za Jovića su glasala samo dva - Ruža Sopta i sam Jović.
Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH Vinko Zorić bio je protiv, a poslanici Filip Andri i Martin Raguž uzdržani.
Čolak je novinarima nakon sjednice rekao da ovakav ishod glasanja na Predstavničkom domu ukazuje da je moguć sukob unutar HDZ BiH, ali da će se do Sabora stranke u junu vidjeti da li sukob i raskol postoji, i da se nada da će biti prevaziđen.
http://www.voanews.com/bosnian/archive/ ... 4-voa3.cfm
- jeza u ledja
Lapsus, mislio sam da govoris o zadnjim izborima.
-
KENJAC
Etnicko-migraciona kretanja Bosanskog naroda u narednih 5-10 godina ce se izvoditi na tri pravca. Prvi Canada & USA, drugi Skandinavske zemlje, i treci Australija! No na nase veliku srecu to se nece odraziti na stanje na ovom forumu jer ce svi oni ,jednog dana kad se docepaju socijala jedne od recenih zemalja, nastaviti da palamude i busaju se u prsa "cuvenim Bosanskim patriotizmom"
P.S. A ko ovom sto otvori temu rece da nema vise Jugoslovena! Ima brate i oni ne mijenjaju naciju svakog ponedjeljka! Vidi Ejup Ganic & sl!
P.S. A ko ovom sto otvori temu rece da nema vise Jugoslovena! Ima brate i oni ne mijenjaju naciju svakog ponedjeljka! Vidi Ejup Ganic & sl!
-
mileS
"Prosle godine prirodni prirastaj u Federaciji je bio nesto vise od 3.000 osoba a u RS -2300. U prva tri mjeseca ove godine i Federacija biljezi negativan prirodni prirastaj."
Ja mislim da ce za 30-40 godina u BiH zivjeti oko 2.000.000 senilnih staraca
od toga 90% hetero- a 10% homoseksualaca(poneki "gay" ostalo pederi
).
Ja mislim da ce za 30-40 godina u BiH zivjeti oko 2.000.000 senilnih staraca
od toga 90% hetero- a 10% homoseksualaca(poneki "gay" ostalo pederi
-
baba
BAHadzic wrote:Kome se nezivi u BiH neka ide iz nije.
Koji ba dijasporci? Mozda se vrati 0.0001% ali vecini nepada napamet, ukljucujuci mene. Sta me ceka u Bosni sem lijepih uspomena? Dobra ljekarska zastita, policajci koji su samo u stanju da naplate kaznu za brzu voznju, red, rad, mir i blagostanje...? De mi reci majke ti. Daj ba nezanosi se vise i ne umisljaj da neko zudi da se vrati u BiH. Toliko se sranja nagominalo da vecina zeli da ode iz BiH.
I sta ako nas bude 85%? Bice nam bolje? Pa nismo u stanju ni na ovih par procenata teritorije, gdje smo vecina, organizovati nesto. Uh, pardon, u pravljenju dzamija smo nenadjebivi, a ko jebe fabrike, auto-puteve, skolstvo. Koji ce nam kurac to? Jeli mozda demografska struktura kriva za nas neuspjeh ili smo to mi. Jebo nas kad nam je sve "lakapo" i"lako cemo", a svijet zuji pored nas. Neka su politicari namireni, a ti se i dalje bavi demografskom strukturom.
I morate uracunat sve dijasporce koji ce se vratit u BiH kad im djeca stanu na noge i krenu u svoj zivot.
-
Jastreb35
Da, velikosrpstvo inace ima dosta zajednickog s rasizmom. Tvoj komentar me na primjer odmah podsjetio na jedan poznat sudski proces. Da recimo ja kazem "Ne zelim da 'jeza u ledja' ima pravo ici u restoran gdje ja imam obicaj otici", mene bi svako senzibilian je li trebao da razumije. Koga briga sta o tom mislite ti, crnci ili Bosnjaci recimo.jeza u ledja wrote: Cinjenica jeste sto kaze Jastreb da se ne mogu svoja prava na teritoriju potrazivati diskriminacijom, etnickim ciscenjem i genocidom nad drugima i to se mora mjenjati, ali Srbi, kao i Hrvati, sa izrazitom nacionalnom ideologijom su tu, postoje i zive u nasoj BiH. Ako oni ne zele da zive u etnicki heterogenim podrucjima nikakve politicke odluke to nece izmjeniti.
-
liberal
baba wrote:BAHadzic wrote:Kome se nezivi u BiH neka ide iz nije.
Koji ba dijasporci? Mozda se vrati 0.0001% ali vecini nepada napamet, ukljucujuci mene. Sta me ceka u Bosni sem lijepih uspomena? Dobra ljekarska zastita, policajci koji su samo u stanju da naplate kaznu za brzu voznju, red, rad, mir i blagostanje...? De mi reci majke ti. Daj ba nezanosi se vise i ne umisljaj da neko zudi da se vrati u BiH. Toliko se sranja nagominalo da vecina zeli da ode iz BiH.
I sta ako nas bude 85%? Bice nam bolje? Pa nismo u stanju ni na ovih par procenata teritorije, gdje smo vecina, organizovati nesto. Uh, pardon, u pravljenju dzamija smo nenadjebivi, a ko jebe fabrike, auto-puteve, skolstvo. Koji ce nam kurac to? Jeli mozda demografska struktura kriva za nas neuspjeh ili smo to mi. Jebo nas kad nam je sve "lakapo" i"lako cemo", a svijet zuji pored nas. Neka su politicari namireni, a ti se i dalje bavi demografskom strukturom.
I morate uracunat sve dijasporce koji ce se vratit u BiH kad im djeca stanu na noge i krenu u svoj zivot.
e ovo je posten komentar svidjelo se kome ili ne
- jeza u ledja
To nema veze sa onim sto sam ja napisao.Jastreb35 wrote:Da, velikosrpstvo inace ima dosta zajednickog s rasizmom. Tvoj komentar me na primjer odmah podsjetio na jedan poznat sudski proces. Da recimo ja kazem "Ne zelim da 'jeza u ledja' ima pravo ici u restoran gdje ja imam obicaj otici", mene bi svako senzibilian je li trebao da razumije. Koga briga sta o tom mislite ti, crnci ili Bosnjaci recimo.jeza u ledja wrote: Cinjenica jeste sto kaze Jastreb da se ne mogu svoja prava na teritoriju potrazivati diskriminacijom, etnickim ciscenjem i genocidom nad drugima i to se mora mjenjati, ali Srbi, kao i Hrvati, sa izrazitom nacionalnom ideologijom su tu, postoje i zive u nasoj BiH. Ako oni ne zele da zive u etnicki heterogenim podrucjima nikakve politicke odluke to nece izmjeniti.
Ja govorim o zelji za autonomijom odredjenog naroda koji je u manjini u nekoj zemlji.
-
Jastreb35
Ima zato sto uzimas u obzir samo sta jedna strana zeli, a ne (i) ono sto zele oni koji nisu pobornici etnickog ili rasistickog aparthejda (crnci, drzavi lojalni gradjani....). Kao da se zastitu od majorizacije ne moze postici decentralizacijom bez nametanja jednoetnickog karaktera tim administrativnim jedinicama.jeza u ledja wrote:To nema veze sa onim sto sam ja napisao.
Ako ti kazes da je unitarna BiH tebi neprihvatljiva, a ja kazem da je meni etnicka podjela neprihvatljiva, gdje je kompromis ? Kompromis je u dogovoru da se te administrativne jedinice (entitete, kantone, regije....) ne moze svojatati nazivom, obiljezjem ili nekim drugim oblikom institucionalizovane diskriminacije.
Ti kompromis mozes ignorisati i nastaviti insistirati na etnickoj podjeli drzave, no to se nece desiti, jer je to samo korak ka nestanku iste.
-
Heli Kopter
Ima zato sto uzimas u obzir samo sta jedna strana zeli, a ne (i) ono sto zele oni koji nisu pobornici etnickog ili rasistickog aparthejda (crnci, drzavi lojalni gradjani....). Kao da se zastitu od majorizacije ne moze postici decentralizacijom bez nametanja jednoetnickog karaktera tim administrativnim jedinicama.Jastreb35 wrote:jeza u ledja wrote:To nema veze sa onim sto sam ja napisao.
Ako ti kazes da je unitarna BiH tebi neprihvatljiva, a ja kazem da je meni etnicka podjela neprihvatljiva, gdje je kompromis ? Kompromis je u dogovoru da se te administrativne jedinice (entitete, kantone, regije....) ne moze svojatati nazivom, obiljezjem ili nekim drugim oblikom institucionalizovane diskriminacije.
Ti kompromis mozes ignorisati i nastaviti insistirati na etnickoj podjeli drzave, no to se nece desiti, jer je to samo korak ka nestanku iste.[/quote]
kako znas?
-
Jastreb35
Kako znam ? Znam kad vidim ko to trazi, sve (do juce naoruzani) velikosrbi i velikohrvati koje je Vasington prijetnjom batinanjem prisilio na nominalnu lojalnost drzavi.Heli Kopter wrote:kako znas?
U raspad drzave nakon etnicke podjele sam vise uvjeren nego u eventualnu majorizaciju od strane Bosnjaka u slucaju unitarizacije, pa me interesuje zasto ti ne rizikujes (pa ako pogrijesis) da se vrsi majorizaciju umjesto sto ocekujes da ja rizikujem nestanak drzave (ako ja pogrijesim) ?
Zasto nisi spreman na ponudjeni kompromis ? Ne uklapa se u dugorocnu strategiju stvaranja Velike Srbije ?
-
Jastreb35
Legitimitet se u ratu davalo paljanskoj skupstini (ako si velikosrbin poput Dodika), Sarajevu (ako si patriota poput Bogicevica). ili izbjeglistvu (ako si papucar poput Borogovca).Heli Kopter wrote:zar je dodik bio naoruzani vodja?
Danajac je Danajac, ma kakve on darove nosio.
- jeza u ledja
Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni.Jastreb35 wrote:Ima zato sto uzimas u obzir samo sta jedna strana zeli, a ne (i) ono sto zele oni koji nisu pobornici etnickog ili rasistickog aparthejda (crnci, drzavi lojalni gradjani....). Kao da se zastitu od majorizacije ne moze postici decentralizacijom bez nametanja jednoetnickog karaktera tim administrativnim jedinicama.jeza u ledja wrote:To nema veze sa onim sto sam ja napisao.
Ti kompromis mozes ignorisati i nastaviti insistirati na etnickoj podjeli drzave, no to se nece desiti, jer je to samo korak ka nestanku iste.
Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
-
Heli Kopter
o cemu ti pricas?Jastreb35 wrote:Legitimitet se u ratu davalo paljanskoj skupstini (ako si velikosrbin poput Dodika), Sarajevu (ako si patriota poput Bogicevica). ili izbjeglistvu (ako si papucar poput Borogovca).Heli Kopter wrote:zar je dodik bio naoruzani vodja?
-
Jastreb35
Diskriminacije ima tamo gdje ti kazes da je ima ? Ako se protiv volje Bosnjaka na stolacku zgradu opstine stavlja zastavu jednog (hrvatskog) naroda, ti mozes reci da to nije diskriminacija, mozes reci da je to boca za ronjenje. Isto tako mozes reci da za Bosnjake i Hrvate manjeg entiteta naziv istog nije diskriminacija, da je to boca za ronjenje. Ali objektivan ce covjek u tom uvijek vidjeti diskriminaciju, a ne bocu za ronjenje.jeza u ledja wrote:Ne, uzimam u obzir ono sto je opsteprihvaceno u svim demokratskim zemljama, pravo etnickih grupa na autonomiju. Etnicka grupa koja je u vecini (u nasem slucaju Bosnjaci) nije ta koja treba odredjivati ostalima da li im autonomija treba ili ne. To je isto kada bi svicarski Njemci rekli svicarskim Francuzima ili Italijanima e ne trebaju vam kantoni. Etnicke autonomne regije ne moraju uopste imati nacionalne nazive ili obiljezja, nije u tome poenta. To nije 'insitucionalizovana diskriminacija' kako je nazivas, jer tu diskriminacije nema, uvijek ce postojati drzava iznad toga te konstitutivnost svih naroda u cijeloj drzavi.
-
Jastreb35
O tom zasto ne vjerujem likovima koji su podrzali komadanje BiH arsenalom JNA.Heli Kopter wrote:o cemu ti pricas?Jastreb35 wrote:Legitimitet se u ratu davalo paljanskoj skupstini (ako si velikosrbin poput Dodika), Sarajevu (ako si patriota poput Bogicevica). ili izbjeglistvu (ako si papucar poput Borogovca).Heli Kopter wrote:zar je dodik bio naoruzani vodja?