Sloboda vjerovanja

Rasprave o vjerskim temama.
Rania

Post by Rania »

KOGOD KADGOD wrote:
Rania wrote:

Sa Islamom ima veze koliko i zvjezda petokraka.
a zvijezda petokraka nema veze sa komunizmom - nego je stari egipatski znak kao i svastika...

nejse
Ja, i? Da li je neko rekao da je drugacije? Jesam li mozda pomenula komuniste negdje?

Uvijek je dobro ostati fokusiran na temu a ne rasplinuti se na sto strana (mada nas mozda ponekad ponese zalja da prikazemo svoju nacitanost u razlicitim sferama ili mozda nadmocnost nad ostalim sugovornicima)

Ako neko ima zelju da prica o zvjezdi petokraci i njenim znacenjima, ili mozda o fasizmu i njegovoj simbolici, ili masonima ja predlazem da otvori novu temu
Rania

Post by Rania »

KOGOD KADGOD wrote:
Rania wrote:Dowry crime & laws
Main article: Dowry

The giving of a dowry upon marriage has been part of many cultures, and it has continued and even flourished in many areas with large Hindu populations. The practice of giving dowry has been prohibited by law in India as of 1961 by the Dowry Prohibition Act (amended in 1984 and 1986), and has been regulated by law in Pakistan since 1976.

Dowry death is when a bride is murdered by her groom's family for refusing to pay additional dowry. Time magazine reported that dowry deaths in India increased from around 400 a year in the early 1980s to around 5,800 a year by the middle of the 1990s. It is not known whether this represents an increase in incidence or whether it reflects increased reporting due to the rise of women's groups in India. It is also not known whether this is also a result of confusion between suicide and dowry deaths.

In an effort to prevent bride-burning and other types of dowry crimes, police in India have begun setting up offices and shelters to help the victims of bride-burning and other dowry crimes. In many cases, even if a woman survives the burning, she could face a difficult recovery. In some cases, by simply surviving the attack, the woman risks rejection by her own family and society, which may blame her as the victim, rather than hold responsible her attacker(s).
@Rania - molim te, PREVEDI citate, makar ih skraceno "prepricala" jer , ako mi razumijemo engleski - ima mnogih kojima nije bas jaka strana - a mi sto ga govorimo i pisemo uglavnom imamo pristup ovim informacijama - dok je svrha ovog foruma uciniti sto vise informacije pristupacnom NASEM narodu...

....
Rado bih prevela tekst da imam vremena. Nazalost nemam vremena jer sam na poslu, a moj posao nije promoviranje kojekakvih ideja na forumima.

Isto tako ne mogu a da ne odreagujem na neke stvari i stavove, koji iako su potpuno neutemeljeni, ipak su strucno upakovani da postaju potencijalno jako stetnima. U tim situacijama ipak ostavljam posao i reagujem.

Selam
njonjica

Post by njonjica »

Rania wrote: Ako neko ima zelju da prica o zvjezdi petokraci i njenim znacenjima, ili mozda o fasizmu i njegovoj simbolici, ili masonima ja predlazem da otvori novu temu
Sta drugo napisati vec..."da draga". :-)
Rania

Post by Rania »

njonjica wrote:
Rania wrote: Ako neko ima zelju da prica o zvjezdi petokraci i njenim znacenjima, ili mozda o fasizmu i njegovoj simbolici, ili masonima ja predlazem da otvori novu temu
Sta drugo napisati vec..."da draga". :-)
Ma ne nonjice pogresno si shvatila. Nisam ja od "apsolutnih autoriteta" :-)
To su neki drugi.

Kljucna rijec je "predlazem".

Meni je drago da ima ljudi otvorenog srca, spremnih da uce o vjeri samo se bojim da trebaju paziti sta i od koga uce.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

dupli post, halalite
Last edited by Danko_Bananko on 02/02/2007 17:16, edited 1 time in total.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Danko_Bananko wrote:
Samo zato sto smo se nasliu vremenu kada se pronaslo azsto nema Basmale na toj suri, i zasto dva ajeta tu ne pripadaju - cvrsto si protiv toga jer to smatras "minjenjanjem"
Ne, mi zivimo u vremenu kad se svaki duduk moze proglasiti poslanikom, i u toj gluposti, naci svoje sljedbenike koji ce zestoko braniti njegovo zivotno djelo.

Zlato mamino, jedina koja tu ne pripada si ti ( medju islam i muslimane, op.a )
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Vjera i vjerovanje je veoma licna i intimna stvar.
Koliko je neko iskren u onom sto vjeruje, pokazuje njegovo/njeno ponasanje, ophodjenje s ljudima, nametanje ili nenametanje stavova neistomisljenicima...

Kako nije za svakoga da bude ljekar, pisac, astronaut, nukelarni fizicar...tako isto nije ni da uvjeravaju ljude da je ova/ona religija prava i jedina ispravna, jer im to jednostavno ne polazi za rukom....nemaju talenta, rjecitosti, argumenata, sta li?

I kao sto rekoh na pocetku, vjerovanje je nesto licno i veoma intimno, pa se pitam ko to kome moze zabraniti da vjeruje (jer ja koliko znam i koliko sam procitala, sve vjere i religije se nose u srcu, a ne na tijelu)? Mozda autor teme misli na spoljnu manifestaciju iste, kada onome ko vjeruje nije dovoljno da on/ona zna da je vjernik, nego to zeli pokazati i ostalima :? Ako je to slucaj, onda je to lazno i nema nikakve vjere sa slobodom vjerovanja.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Draga KGKG, nemoj me ipak shvatiti pogresno jer zaista nit zelim nit imam motiva da tebe (ili koga drugog) provociram ili nedo Bog vrijedjam (kao sto recimo ti meni jednom reče da "lajem ko pas" :( ), ali čisto malo sagledavam kako napredujes i kojem se smjeru kreces, a valjda imam to pravo jer javni je forum. Stoga nemoj da te ovo sve (i ovi svi) obeshrabruje, ti ces naravno nastaviti svojim putem: Ako te neko za to placa (kako kazu neki ovdje sto prozivaju tvoju sektu i sektastvo) - onda naravno radi plate, a ako se radi o neobuzdanoj sujeti, neostvarenom egu i dugogodisnjoj frustraciji onda naravno radi izmirenja navedenog. I zadnje, a ja ni to ne isključujem (iako su drugi tu poskeptični) ako sve to radis zato sto mislis da je u ime Boga - onda ces i nastaviti tim putem - i dalje misleci da je u ime Boga.

Sretno od mene

A buduci da sam tvoj tajni simpatizer, ako ti u čem mognem odmoći slobodno zovi :D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Danko_Bananko wrote:
Danko_Bananko wrote:
Samo zato sto smo se nasliu vremenu kada se pronaslo azsto nema Basmale na toj suri, i zasto dva ajeta tu ne pripadaju - cvrsto si protiv toga jer to smatras "minjenjanjem"
Ne, mi zivimo u vremenu kad se svaki duduk moze proglasiti poslanikom, i u toj gluposti, naci svoje sljedbenike koji ce zestoko braniti njegovo zivotno djelo.

Da li si POTPUNO siguran u to da ne pripadam medju "islam i muslimane?"

Ako vjerujem da je Bog Jedan, i u Njegove andjele, i u sve Njegove Objave i u sve Njegove Vijesnike i Poslanike, i u Sudnji Dan, i da sve sto se zbiva i desava moze biti samo sa Njegovom Voljom, Odredjenjem i Dopustenjem - GDJE ONDA PRIPADAM - reci mi sine majke svoje, pa da se zaputim medju one kojima "pripadam"?....

Jeste da ima razlika izmedju "muslimana" (pokorenog Bogu) i "mu'mina" (vjernika) - kao sto nam Uzviseni i Milostivi objasnjava, svaki "musliman" nije neophodno "mu'min" dok je svaki "mu'min" uvijek "musliman"...

Sto se tice "pripadanja" - potreba za "pripadanjem" se ispoljava kod adolescenata jer prolaze kroz fazu "krize identiteta", dok zrelom insanu ta potreba nije toliko neophodna, narocito kod vjernika, jer vjernik zna KOME pripada i on sam i sve ostalo... - A onaj ko zna KOME pripada sebe nadje medju onima koji takodje znaju KOME pripadaju, htio ne htio, znao ne znao...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Rania wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
Rania wrote:Dowry crime & laws
Main article: Dowry

The giving of a dowry upon marriage has been part of many cultures, and it has continued and even flourished in many areas with large Hindu populations. The practice of giving dowry has been prohibited by law in India as of 1961 by the Dowry Prohibition Act (amended in 1984 and 1986), and has been regulated by law in Pakistan since 1976.

Dowry death is when a bride is murdered by her groom's family for refusing to pay additional dowry. Time magazine reported that dowry deaths in India increased from around 400 a year in the early 1980s to around 5,800 a year by the middle of the 1990s. It is not known whether this represents an increase in incidence or whether it reflects increased reporting due to the rise of women's groups in India. It is also not known whether this is also a result of confusion between suicide and dowry deaths.

In an effort to prevent bride-burning and other types of dowry crimes, police in India have begun setting up offices and shelters to help the victims of bride-burning and other dowry crimes. In many cases, even if a woman survives the burning, she could face a difficult recovery. In some cases, by simply surviving the attack, the woman risks rejection by her own family and society, which may blame her as the victim, rather than hold responsible her attacker(s).
@Rania - molim te, PREVEDI citate, makar ih skraceno "prepricala" jer , ako mi razumijemo engleski - ima mnogih kojima nije bas jaka strana - a mi sto ga govorimo i pisemo uglavnom imamo pristup ovim informacijama - dok je svrha ovog foruma uciniti sto vise informacije pristupacnom NASEM narodu...

....
Rado bih prevela tekst da imam vremena. Nazalost nemam vremena jer sam na poslu, a moj posao nije promoviranje kojekakvih ideja na forumima.

Isto tako ne mogu a da ne odreagujem na neke stvari i stavove, koji iako su potpuno neutemeljeni, ipak su strucno upakovani da postaju potencijalno jako stetnima. U tim situacijama ipak ostavljam posao i reagujem.

Selam
Svimi za svojom nafakom ustati trebamo, i zato te i zamoljavam da, ako ne prevedes, ukratko na nasem jeziku ljudima preneses sustinu toga sto si procitala na nekom jeziku, tj. "preneses" ukratko.

Ne bi niko imao vremena da prevodi doslovce, ali procitamo cijelu knjigu pa njenu srz prenesemo onima koji nemaju pristup takvoj ideji / informaciji. Samo na to mislim, jer ovdje to i pokusavamo, da priblizimo nasim ljudima ideje / informacije / tumacenja do kojih oni ne mogu doci jer nisu stampane na nasem jeziku, ili iz bilo kojeg drugog razloga.

Nejse, nisi ni prva ni zadnja sto prenese neki tekst (pogledaj o evoluciji) - stvar je u tome sto ljudi koji posjecuju bas OVE stranice, ocito nalaze zadovoljstvo u razumijevanju iznesenog, inace bi surfovali internet na drugim jezicima a ne ovdje ucitavali (uporedi broj ucitavanja sa brojem komentara). Time bi samo imala siri spektrum ljudi kojima zelis prenijeti svoje misljenje a koji, barem licno smatram, imaju pravo da znaju sta je to u tom tekstu sto se smatra "argumentom" teme koju slijede.

A sa teme o slobodi na simbole si presla ti sama...

Neka, vazno je da makar koliko vremena posvetimo forumu koji posjecuje veliki broj citalaca ocito jer ih zanimaju misljenja drugih o raznim temama - da bi upotpunili svoja misljenja, bez obzira na to da li se slazu ili ne.

Hvala ti i na to vremena sto posvetis, da te Bog nagradi, jer ti je stalo da sa svojim narodom podijelis svoje misljenje i stav sa kojim ce se mnogi poistovijetiti a mnogi ne - vazno je da im je dat IZBOR i sloboda misljenja i izrazavanja koju dugo nisu imali. :)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

KOGOD KADGOD wrote:
Danko_Bananko wrote:
Danko_Bananko wrote: Ne, mi zivimo u vremenu kad se svaki duduk moze proglasiti poslanikom, i u toj gluposti, naci svoje sljedbenike koji ce zestoko braniti njegovo zivotno djelo.

Da li si POTPUNO siguran u to da ne pripadam medju "islam i muslimane?"

Ako vjerujem da je Bog Jedan, i u Njegove andjele, i u sve Njegove Objave i u sve Njegove Vijesnike i Poslanike, i u Sudnji Dan, i da sve sto se zbiva i desava moze biti samo sa Njegovom Voljom, Odredjenjem i Dopustenjem - GDJE ONDA PRIPADAM - reci mi sine majke svoje, pa da se zaputim medju one kojima "pripadam"?....

Jeste da ima razlika izmedju "muslimana" (pokorenog Bogu) i "mu'mina" (vjernika) - kao sto nam Uzviseni i Milostivi objasnjava, svaki "musliman" nije neophodno "mu'min" dok je svaki "mu'min" uvijek "musliman"...

Sto se tice "pripadanja" - potreba za "pripadanjem" se ispoljava kod adolescenata jer prolaze kroz fazu "krize identiteta", dok zrelom insanu ta potreba nije toliko neophodna, narocito kod vjernika, jer vjernik zna KOME pripada i on sam i sve ostalo... - A onaj ko zna KOME pripada sebe nadje medju onima koji takodje znaju KOME pripadaju, htio ne htio, znao ne znao...
Tvoja stvar da li imas osjecaj pripadanja ili ne, do adolescencije nije garant, jer smo, ocito, obadvoje davno prosli tu fazu.

Dok god tvrdis da dva ajeta ne pripadaju tamo gdje su u Kur'anu, nema od tvog islama nista.

Ti, naravno mozes vjerovati u Boga, u andjele ( mozes i umeleke, nije frka ) i sve ostalo, ali dok god porices Allahovu rijec kojom je obecao da ce bdijeti nad Kur'anom do Sudnjeg dana, nema smisla da se trpas GDJE NE PRIPADAS.

Sin majke moje ti ne moze, i nece reci gdje da ides, i kome da pripadas, jer je ocito da si ti vec stigla tamo gdje si krenula, i vec si izabrala s kim si, i kakva si. I kao sto rekoh nekoliko puta, nemam apsolutno nikakav problem s tim ( La ikrahe fi dinni - taj je jos tamo gdje treba biti, jel de ? ), ali imam problem s tim da se pokusavas utrpati u islam ( uprkos svih objeda na njegov racun koje svakodnevno iznosis ), jer ne zelim da me neko identificira sa osobom koja ima vjerovanja poput tvoga, samo zato jer si ti odlucila nazivati se muslimankom.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

KGKG ti znas da sam striktno protiv anatemisanja i da sam u vise navrata govorio o tome, no kako vrijeme prolazi a ti sebi sve vise dajes oduska i slobode na forumu (jer očigledno je da u stvarnom zivotu nemas tu privilegiju) ja silom prilika sve vise presućujem ovakve postove kao zadnji od Mr. Danka Bananka. Čisto jer od vjerovanja u Kur'an je vjerovanje u njegovu apsolutnu očuvanost a svaka sumnja u njegov i najmanji dio je definisana u islamu (kazem u islamu) kao kufr, nevjerstvo, a onaj ko takvo sto čini je, ako nije na to prisiljen i ako je zrela i normalna osoba koja je svjesna svojih riječi - nevjernik. To je pravilo utvrdjeno u islamu i ne samo da ulema u učenjaci stoje iza njega (isti oni fanatici sto nam rasturise vjeru i sto ih ti pravo nemozes :-? ) nego je zapravo i direktno preuzeto iz Kur'ana tako da se postavlja pitanje da li si ti i sa Kur'anom načisto. :-) :roll: :?

I za ostale (ne za tebe, te mi molim te nemoj replicirati nit pisati maratonske postove koje stvarno nemam zivaca čitat) koliko da ne bude zabune: ja lično nikog ne zelim da "izvodim" iz islama (naravno ako on to sam, i jasno i glasno ne čini) nego to ostavljam Bogu, to je Njegovo, kao i moje i bilo čije i vjerovanje i nevjerovanje...
No ono sto treba da se zna da to sto neko vjeruje u neke imanske sarte ne mijenja situaciju (njegova nevjerstva) ako negira ili sumnja u neke druge (one kategoričke, sustinske), pa ako vjeruje npr u sve meleke/andjele a odvaja primjerice Dzibrila/Gabrijela (pod uslovima gore navedenim: svjesnost, zrelost, neprisila...) on je kao takav nevjernik. Ili u sve knjige osim jedne i tako redom. To bi čak mogli i nazvati jednom od osnovnih principa koje je islam dosao da povrati i implementira buduci da su prijasnji Sljedbenici u njima zastranili (prije svega jevreji, prvo sa Isusom, a onda i sa Muhammedom), pa im se tako obraca: "Zar u jedan dio Knjige vjerujete a u drugi ne vjerujete?!"...

I Mir neka je na one koji uputu slijede..
black

Post by black »

Abu FEED el-Castro wrote:KGKG ti znas da sam striktno protiv anatemisanja i da sam u vise navrata govorio o tome, no kako vrijeme prolazi a ti sebi sve vise dajes oduska i slobode na forumu (jer očigledno je da u stvarnom zivotu nemas tu privilegiju) ja silom prilika sve vise presućujem ovakve postove kao zadnji od Mr. Danka Bananka. Čisto jer od vjerovanja u Kur'an je vjerovanje u njegovu apsolutnu očuvanost a svaka sumnja u njegov i najmanji dio je definisana u islamu (kazem u islamu) kao kufr, nevjerstvo, a onaj ko takvo sto čini je, ako nije na to prisiljen i ako je zrela i normalna osoba koja je svjesna svojih riječi - nevjernik. To je pravilo utvrdjeno u islamu i ne samo da ulema u učenjaci stoje iza njega (isti oni fanatici sto nam rasturise vjeru i sto ih ti pravo nemozes :-? ) nego je zapravo i direktno preuzeto iz Kur'ana tako da se postavlja pitanje da li si ti i sa Kur'anom načisto. :-) :roll: :?

I za ostale (ne za tebe, te mi molim te nemoj replicirati nit pisati maratonske postove koje stvarno nemam zivaca čitat) koliko da ne bude zabune: ja lično nikog ne zelim da "izvodim" iz islama (naravno ako on to sam, i jasno i glasno ne čini) nego to ostavljam Bogu, to je Njegovo, kao i moje i bilo čije i vjerovanje i nevjerovanje...
No ono sto treba da se zna da to sto neko vjeruje u neke imanske sarte ne mijenja situaciju (njegova nevjerstva) ako negira ili sumnja u neke druge (one kategoričke, sustinske), pa ako vjeruje npr u sve meleke/andjele a odvaja primjerice Dzibrila/Gabrijela (pod uslovima gore navedenim: svjesnost, zrelost, neprisila...) on je kao takav nevjernik. Ili u sve knjige osim jedne i tako redom. To bi čak mogli i nazvati jednom od osnovnih principa koje je islam dosao da povrati i implementira buduci da su prijasnji Sljedbenici u njima zastranili (prije svega jevreji, prvo sa Isusom, a onda i sa Muhammedom), pa im se tako obraca: "Zar u jedan dio Knjige vjerujete a u drugi ne vjerujete?!"...

I Mir neka je na one koji uputu slijede..
:thumbup:
black

Post by black »

KOGOD KADGOD"]

A @Diwan, posto si "prosvijetljena" nurom Ehlul Bejta otkako si shi'ja - onda beli to sto mi preporucujes ti je doslo tvedzdzuhom od jednog od imama ili ti je inspiracija dosla direktno od 'Alije?
Ocito nisi mnogo pitala kada si prihvatila njihovu ideologiju, zato ni za mene nemas pitanja i diskusije nego ides direktno na vrijedjanje - jesu li te tome naucili, da se tako cini "pozivanje na dobro i sprijecavanje zla"?
Ili su te tako izvrijedjali dok nisi prihvatila ideologiju zasnovanu na tome ko je "trebao" biti halifa i na cekanju da se vrati Mehdi pa da za vas pocini vas posao?
Samo je vrijedno ono sto sami za svoga zivota ucinimo iskreno s vjerom u Boga i Sudnji Dan, a ni za to nema garancije - jer je On taj koji nam je darovao da vjerujemo i da mozemo to sto mozemo tako da ni u cemu nemamo prava da se ponosimo i oholimo - sve je od Njega.
Da ti Bog oprosti, ruzno je to sto cinis. Bog mi je dovoljan Svjedok.
toliko o prichi o ujedinjenju..i provokacijama..i covjek dobi ban radi tebe...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

black wrote:
KOGOD KADGOD"]

A @Diwan, posto si "prosvijetljena" nurom Ehlul Bejta otkako si shi'ja - onda beli to sto mi preporucujes ti je doslo tvedzdzuhom od jednog od imama ili ti je inspiracija dosla direktno od 'Alije?
Ocito nisi mnogo pitala kada si prihvatila njihovu ideologiju, zato ni za mene nemas pitanja i diskusije nego ides direktno na vrijedjanje - jesu li te tome naucili, da se tako cini "pozivanje na dobro i sprijecavanje zla"?
Ili su te tako izvrijedjali dok nisi prihvatila ideologiju zasnovanu na tome ko je "trebao" biti halifa i na cekanju da se vrati Mehdi pa da za vas pocini vas posao?
Samo je vrijedno ono sto sami za svoga zivota ucinimo iskreno s vjerom u Boga i Sudnji Dan, a ni za to nema garancije - jer je On taj koji nam je darovao da vjerujemo i da mozemo to sto mozemo tako da ni u cemu nemamo prava da se ponosimo i oholimo - sve je od Njega.
Da ti Bog oprosti, ruzno je to sto cinis. Bog mi je dovoljan Svjedok.
toliko o prichi o ujedinjenju..i provokacijama..i covjek dobi ban radi tebe...
ban? diwan? ja ne upratih? sta bi?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

zoom66 wrote:e pa hocete fakat tachan podatak? diwan nije baniran.

za ostale upite koristite pp. :)
sorry metla :D
Post Reply