Za koga glasati - misljenje forumasa

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ako je tacno ovo istrazivanje UNDPa objavljeno u Nezavisnim glasovi u FBiH bi bili podjeljeni na ovaj nacin:

SDP 24%
SDA 20.6%
SBiH 15.8%
HDZ 13.7%
BOSS 8.6% :roll:

Ostale stranke (ukupno 13.3%) bi dobile beznacajan broj glasova. Kada bi raspored bio ovakav nakon izbora ko mislite da bi trebao formirati vladu FBiH? Kao sto je vec vise puta spominjano, sve moguce kombinacije bi morale ukljucivati dvije od ove tri stranke (SDP, SDA i SBiH).

Mozda je sastav vlade na nivou BiH bitniji, pa evo da pogledamo rezultate ankete:

SNSD 30.9%
SDP 13.9%
SDA 11.6%
SBiH 8.4%
HDZ 7.3%
SDS 5.3%
Ostali 22.6%

Ocigledno SNSD ce sigurno biti dio vlade. Ali ko jos osim njih? Da li ce SNSD i SDP sami moci formirati vlast? SDS ocigledno je van bilo kojih kalkulacija. Znaci ostaju jos SDA, SBiH i HDZ. Da li cemo gledati kombinaciju SNSD, SDP i HDZ na vlasti? :shock: SNSD, SDA i SBiH :shock: ....ne znam ni za jednu kombinaciju u kojoj ne postoje barem dvije stranke koje se ne podnose. Po ovim brojevima nekako mi izgleda najlogicnije SNSD+SDP+HDZ (ili umjesto HDZa niz manjih stranaka).

U RS apsolutnu vlast (67%) bi dobio SNSD.
chinese_water

Post by chinese_water »

_BosanaC wrote:
chinese_water wrote:
_BosanaC wrote: A ja s Praštalom radio godinu dana, uveo ga u par poslova i gledao svojim ocima kako ih razjebava... Al valjda trebam vjerovati tebi, a ne svojim ocima...
Ja sam ovdje iskljucivo da razgovaram sa ljudima na osnovu argumenata, i moja je zelja da se do oktobra sto bolje upoznam sa situacijom na aktuelnoj politickoj sceni.A sto se tice tebe i Prastala...da li si sam sebi ikada oprostio to sto si dozvolio da gledas kako neko upropastava posao a nisi mu pomogao??? Ili si i ti jedan od SDA clanova koji se nalaze na spisku na glasackim listicima koji su jako dugo bili na vlasti i zajedno sa ostalima "gledali" kako "ostali" upropastavaju ovu drzavu,ovaj narod...Covjeka si uveo u posao i prepustio ga samom sebi...kakav si to ti sef,uvodilac u posao ,ili sta ja znam sta vec???Kako da me uvjeris,kao takav kakvim si se sada predstavio, da vjerujem tebi a ne evropsko liberalnom pokretu o kojem sam se poprilicno informisao???
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nek' ti je sa srecom sa takvim liberalizmom, znas kako kazu: pomozi si - pomocu ti. A tebi drug sa srecom, ja glasam kao i do sada a ti se malo bolje informisi, to ti je moja preporuka.

Pozdrav
:-) pozdrav sefe
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

chinese_water wrote: Stranka koja je bila na celu odbrane za vrijeme rata...mogli su samo bolje,gore nisu nikako mogli, rezultat njihovog rada,prije, za vrijeme i poslije rata pokazuje sve to...apelujem na sve...ne glasati za nacionaliste... otvorite oci
Moglo je moglo i te kako gore, ali nije. U situaciji kada smo okruzeni sa dva vanjaska i 3 unutrasnja neprijatelja, mogolo je i te kako gore. Ali dzaba im ta njihova sila i brojnost, Bosna je i dalje u prijeratnim granicama i odbranjena je!! Za te ratne uslove, itekako dobro. Nazalost sa mnogo zrtava, ali neprijatelj je bio surov i krvavih ociju...!

U ovoj drzavi se ne pita za sve stranka koja je bila na celu odbrane. Njihov prijedlog mora da prodje koz dva reseta onih koji su rusili BiH!

Jeli ona stranka koja je bila na celu odbrane, koja se borila za Bosnu i Hercegovinu i pod cijom komandom niti jedna crkva nije ogrebana, jeli mislis na tu stranku da je naconalna. Pa jeli nacionalizam braniti se!?!?

Ali ipak, taa ratna stranka je bila sila, a danas posto je njen osnivac, ideolog i proglaseni svjetski humanista umro, to je sranka sa vijugavim kursem. Na zalost.
chinese_water

Post by chinese_water »

SARAJLIJE- X , ZNATE'L ZA SREBRENICU , pogledaj malo na toj temi sta sam napisao...smrt prodajnicima...da su mogli (a nisu od obicnog naroda, i samo je obicni narod spasio ovu drzavu,nikakve stranke i nikakvi kupo-prodavaoci ljudskih zivota!!!) davno bi ti bosna bila od sarajeva do zenice :x
Liquido

Post by Liquido »

chinese_water wrote:SARAJLIJE- X , ZNATE'L ZA SREBRENICU , pogledaj malo na toj temi sta sam napisao...smrt prodajnicima...da su mogli (a nisu od obicnog naroda, i samo je obicni narod spasio ovu drzavu,nikakve stranke i nikakvi kupo-prodavaoci ljudskih zivota!!!) davno bi ti bosna bila od sarajeva do zenice :x
Pa i jeste od sarajeva do Zenice + malo Krajine
Liquido

Post by Liquido »

chinese_water wrote:SARAJLIJE- X , ZNATE'L ZA SREBRENICU , pogledaj malo na toj temi sta sam napisao...smrt prodajnicima...da su mogli (a nisu od obicnog naroda, i samo je obicni narod spasio ovu drzavu,nikakve stranke i nikakvi kupo-prodavaoci ljudskih zivota!!!) davno bi ti bosna bila od sarajeva do zenice :x
Pa i jeste od Sarajeva do Zenice+malo Krajine
chinese_water

Post by chinese_water »

:roll:
mostarac

Post by mostarac »

ajmeeeeeeee issa mi jaganjac nam se vratija :D
A_I_

Post by A_I_ »

jeza u ledja wrote: U RS apsolutnu vlast (67%) bi dobio SNSD.
sto bi znacilo kako je dodik dobro odradio posao zvani 'ocjepljenje'(od uma) :-)

btw sve tekalkulacije i istrazivanja su preliminarna - ima jos ihihi vremena za pretumbavanja...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

A_I_ wrote:btw sve tekalkulacije i istrazivanja su preliminarna - ima jos ihihi vremena za pretumbavanja...
Da, ali, sigurno je par stvari. SNSD ce biti najjaca stranka u BiH (u RS ce imati preko pola glasova). Sigurno je i ovo, da ce SDA, SBiH, SDP i HDZ osvojiti najvise glasova u Federaciji, te da nijedna od njih nece osvojiti vise od polovine. Takodje, sigurno je i to da SDA i HDZ sami (bez ijedne od ove preostale dvije stranke) nece moci sastaviti vladu. Dakle to su sve 99% cinjenice.

Ovo se moze sa sigurnoscu tvrditi:

- SDP i SBiH se navodno ne podnose, premda su nekada bili u koaliciji
- SDA i SBiH se navodno ne podnose, premda su uglavnom (i sada su) bili u koaliciji
- SDA i SDP se navodno gotive, premda su uvijek bili smrtni neprijatelji (isto vazi i za SDP i HDZ)
- Bez HDZ-a cini se da bi svaka vlada bila nestabilna (osim ako HDZ ne bude daleko ispred ostalih hrvatskih stranaka)
- Takodje SNSD i SBiH je tesko tesko zamisliti u istoj vladi. Nesto slicno, samo malo blaze vazi i za SNSD i SDA.
- SNSD ce morati biti u vlasti kako god da okrenes. (mozete li zamisliti Dodika na Terzicevom mjestu? :shock: )
- I na kraju - sve je moguce :-D
davis.ba

Post by davis.ba »

jeza u ledja wrote:
A_I_ wrote:btw sve tekalkulacije i istrazivanja su preliminarna - ima jos ihihi vremena za pretumbavanja...
Da, ali, sigurno je par stvari. SNSD ce biti najjaca stranka u BiH (u RS ce imati preko pola glasova). Sigurno je i ovo, da ce SDA, SBiH, SDP i HDZ osvojiti najvise glasova u Federaciji, te da nijedna od njih nece osvojiti vise od polovine. Takodje, sigurno je i to da SDA i HDZ sami (bez ijedne od ove preostale dvije stranke) nece moci sastaviti vladu. Dakle to su sve 99% cinjenice.

Ovo se moze sa sigurnoscu tvrditi:

- SDP i SBiH se navodno ne podnose, premda su nekada bili u koaliciji
- SDA i SBiH se navodno ne podnose, premda su uglavnom (i sada su) bili u koaliciji
- SDA i SDP se navodno gotive, premda su uvijek bili smrtni neprijatelji (isto vazi i za SDP i HDZ)
- Bez HDZ-a cini se da bi svaka vlada bila nestabilna (osim ako HDZ ne bude daleko ispred ostalih hrvatskih stranaka)
- Takodje SNSD i SBiH je tesko tesko zamisliti u istoj vladi. Nesto slicno, samo malo blaze vazi i za SNSD i SDA.
- SNSD ce morati biti u vlasti kako god da okrenes. (mozete li zamisliti Dodika na Terzicevom mjestu? :shock: )
- I na kraju - sve je moguce :-D
Ovo je sve tačno. A gledajući ovako teško da će se iz svega ovoga izroditi nešto dobro.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pa eto, bez obzira za koga cete glasati, treba dooobro pogledati spisak ovih stranaka i razmisliti koje je zlo manje, a ne sanjati o nekim nemogucim rezultatima. ;)
forza milan

Post by forza milan »

kad sve izvagam i sagledam SDA definitivno
muka mi je od ovih tipova poput stolac 92 cije su babe i amidze uzele milione od SDA (citaj pokrale) a sad se fol bore protiv ove vlasti
fuj
a senada i k'o senada misle da je to neka pravedna i ispravna borba
fuj jos jednom
ja glasam za SDA otkako su mnogi lopovi presli u SBiH i pokret DOSTA
dakle SDA bez konkurencije
mostarac

Post by mostarac »

e jesi bistar ko crna rupa

Inace u svijetu je poznat i pojam manjinske vlade". U hrvatskoj je Sanaderova vlada manjinska i nema vecinu u parlamentu pa to ipak funkcionise.
Zasto i u nas SDP ne bi mogao sam formirati manjinsku vladu uz mozda jos 2-3 stranke kao liberali i slicno?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

forza milan wrote:kad sve izvagam i sagledam SDA definitivno
muka mi je od ovih tipova poput stolac 92 cije su babe i amidze uzele milione od SDA (citaj pokrale) a sad se fol bore protiv ove vlasti
fuj
fuj jos jednom
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
chinese_water

Post by chinese_water »

fuj
fuj jos jednom
:( , suza suzu goni, vi ste sampioni, povika alija,i proda hiljade ljudskih zivota
forza milan

Post by forza milan »

chinese_water wrote:
fuj
fuj jos jednom
:( , suza suzu goni, vi ste sampioni, povika alija,i proda hiljade ljudskih zivota
daj ne seri matere ti
haj skontaj neku drugu pricu pa se javi
ta je vise ofirna
svi koji su profitirali na racun SDA sad se peru
mora da si i ti jedan od njih
ja nisam od njih vidio nikad ni marke
cak mi je i stari osto bez posla sto nije bio u SDA
a sve zahvaljujuci starom od stolac 92 koji je bio najveci SDAovac na svijetu
a i lopov u isto vrijeme
i sad on fol protiv SDA :-)
smijesno
i svi ste takvi, mislim vi sto bucete nesto i bunite se
chinese_water

Post by chinese_water »

forza milan wrote:
chinese_water wrote:
fuj
fuj jos jednom
daj ne seri matere ti
haj skontaj neku drugu pricu pa se javi
ta je vise ofirna
svi koji su profitirali na racun SDA sad se peru
mora da si i ti jedan od njih
ja nisam od njih vidio nikad ni marke
cak mi je i stari osto bez posla sto nije bio u SDA
a sve zahvaljujuci starom od stolac 92 koji je bio najveci SDAovac na svijetu
a i lopov u isto vrijeme
i sad on fol protiv SDA :-)
smijesno
i svi ste takvi, mislim vi sto bucete nesto i bunite se
ti, svakako imas pravo na svoje misljenje i to ti niko ne osporava, no pogledaj malo i temu Sarajlije znatel za srebrenicu...ima i tamo dosta toga navedeno sa moje strane...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Bosanska Patriotska Stranka

----Sefer Halilovic-----
manijak1

Post by manijak1 »

Mao Ce Tung :oops:
Staljin :oops:
Kim Il Sung ......tako nekako ima i juniorov junior :D :D
Čaušesku :oops: ( možda ima neko njegov neđe :D )
Eto :D :D
nineac

Post by nineac »

Jebemu mater, koliko ovu bosnu jebu nesto ce se morati izroditi,samo je pitanaje sta i kada!
senada

Post by senada »

evo jedan kriticki osvrt sa izvora bljesak.info, a u vezi silajdjicevih vjecnih predizbornih gostovanja u zemlji...
Re: Silajdžić: Zakon o državljanstvu ovjerava etničko čišćenje (Ocjena: 0)
od Anonimac , 20.07.2006 @ 20:41:49

A supcino smrdljiva, uzmi ti drugo drzavljanstvo i idi odavde i postedi nas svojih permanentnih predizbornih sranja i mars u pizdu materinu odakle se i dovlacis pred svake izbore!!! I kani se vise ove jadne zemlje sa svojim govnarima iz Stranke za Njih te posebno povedi onog ljigavog Safeta Halilovica jeb'o ti ona mater i tebi i onoj tvojoj kuravi Safinoj!!!
Bosnjak, naravno! Da ne bi ko pomislio stagod...
gap

Post by gap »

Lamiju Tanović za predsjednika. Ona je meni Tito, ali joj je ostatak stranke veoma loš i zato neće ništa postići.
mostarac

Post by mostarac »

senada wrote:evo jedan kriticki osvrt sa izvora bljesak.info, a u vezi silajdjicevih vjecnih predizbornih gostovanja u zemlji...
Re: Silajdžić: Zakon o državljanstvu ovjerava etničko čišćenje (Ocjena: 0)
od Anonimac , 20.07.2006 @ 20:41:49

A supcino smrdljiva, uzmi ti drugo drzavljanstvo i idi odavde i postedi nas svojih permanentnih predizbornih sranja i mars u pizdu materinu odakle se i dovlacis pred svake izbore!!! I kani se vise ove jadne zemlje sa svojim govnarima iz Stranke za Njih te posebno povedi onog ljigavog Safeta Halilovica jeb'o ti ona mater i tebi i onoj tvojoj kuravi Safinoj!!!
Bosnjak, naravno! Da ne bi ko pomislio stagod...
mogu ti rec da je mudro zborio :D
Potogija

Post by Potogija »

Zdravo svima,

Stvarno mi je drago da vidim da postoji grupa osviještenih mladih ljudi sa profiliranim političkim stavovima na forumu. Mladi ljudi ne glasaju i to je žalosno za ovu zemlju, jer obično su mladi ljudi spremni da prihvate nove ideje, stave budućnost u primarni plan a prošlost u historiju.

LDS je jedina politička opcija u BiH koja je uspjela da izvrši cjelovitu reformu u svojim redovima. Poslije kongresa 2005. godine i nakon izbora prof. Tanović za predsjednicu LDS-a, liberalni demokrati su skinuli breme prošlih lidera koji su u određenim trenucima pravili pogrešne političke poteze.

Gospodin Salkić i Gospodin Kadić, koji su spominjani u prošlim postovima, trenuutno nemaju nikakvu funkciju u LDS-u. LDS nema neformalne centre odlučivanja kao neke političke opcije, sve se odluke donose u legalnim tijelima G.O. i Predsjedništvu LDS-a.

Nakon Kongresa, strateška odluka liderstva LDS-a bila je refoma cjelokupne organizacije. To smo uspješno i uradili – svi lokalni odbori su dobili nove lidere, mlade ljude, ljude koje nisu kopromitovani i koji imaju svježe ideje: imaju smjelosti da razmišljaju drugačije.

65 % članstva LDS-a trenutno čine ljudi mlađi od 36 godina, od 14 članova predsjedništva 5 osoba su mlađe od 30 godina. LDS je stranka koja je istinski pružila mladim ljudima šansu da promjene stvar.

Za više informacija molim Vas da me kontaktirate na [email protected] ili na http://www.lds.ba

Liberalno Vaš,

Tarik Potogija
Generalni sekretar LDS-a BiH
Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo
Post Reply