Željko Komšić vs. Ivo Miro Jović

Post Reply

Na sljedecim izborima, glasat cu za:

Zeljko Komsic
43
67%
Ivo Miro Jovic
3
5%
Nekog drugog kandidata
18
28%

Total votes: 64

edikamedika

Post by edikamedika »

Jastreb35 wrote:Ja sam ocigledno pogresno informisan. Za ovaj forum mi je receno da je bastion progresivne misli, primjer zdravog okruzenja gdje razum preovladava. Medjutim, ocigledno je da veci dio ucesnika uzima trac tetke Merime kao platformu na kojoj grade politicku misao. BiH je drzava konstitutivnih naroda. Samo je tako mogla opstati i to uredjenje ne treba dovoditi u pitanje. Svaki oblik ciljane i planske majorizacije Srba i Hrvata opravdava separatisticke pokusaje iz proslosti, jer preko noci dobijaju legitimitet kakav Karadzic i Boban nikada nisu mogli obezbjediti.

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima.
Ovo pojedinci nikada nece shvatiti.

Niti mogu razumjeti.

Tako da ti je trud uzaludan.
edikamedika

Post by edikamedika »

djugum wrote:
Jastreb35 wrote:
cinjenica da ti djelis Hrvate na Hrvate i "nase" hrvate... meni sve kaze!!
Pa ako ih nisu izabrali bosanski Hrvati, ciji su ?
Jeli Hrvat iz n.p.r. SDP-a manje vrijedan ili manje hrvat od hrvata iz n.p.r. HDZ-a?
Da ja kazem zavrsnu rijec, ne volim preduge diskusije pogotovo ako su besmislene.
Pitao sam sta ce se promijeniti ako Komsic dodje, kazu nista!
PA KAKVE VEZE ONDA IMA KO KOGA KANDIDIRA I BIRA KAD SE NISTA NECE PROMIJENIT???

Hvala, prijatno.
Jeste li vi glupi ili se samo pravite glupi???

Ako Komsica biraju Bosnjaci, glasaci SDP-a, onda taj covjek NE PREDSTAVLJA Hrvate vec Bosnjake glasace SDP-a.

Isto kao sto Bosnjake Republike Srpske ne predstavlja Paravac, ili mozda tvrdite da da?

Pa je li to tako tesko shvatiti.
bezzeze

Post by bezzeze »

Shoba wrote:U Hrvatskoj je Srpski narod, recimo, manjina koja je otprilike po velicini slicna broju Hrvata u BiH.........

Shoba, ovaj mi dio malo elaboriraj.
sta podrazumijevamo pod "slicnim brojevima"?. koliki je to slican broj jednih te drugih i koji izvor potkrepljuje datu izjavu.
edikamedika

Post by edikamedika »

I jos za kraj, zanimljivo je da isti oni koji pljuju po Lagumdziji i komunistickom SDP-u i ni pod razno ne zele da isti taj SDP dodje na vlast, svim silama zagovaraju Zeljka Komsica, a oni ce naravno uredno glasati za SDA, zadovoljni sto Bosnjaci glasaci SDP-a nece ometati bosnjackog kanidata Tihica, vuk sit a ovce na broju.

Kao, dobar je Komsic a.k.a. Sejdo Bajramovic.

Koje licemjerje i dvolicnost.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Bez obzira sto Komsica cijenim kao moralnog i kvalitetnog politicara koji ce biti tu negdje na sceni jos jako jako dugo, ipak mislim da je ova SDP-ova igra losa.
Koliko god mi smeta nacin na koji BiH funkcionise, ipak svi moramo shvatiti realitet situacije. Da Bosnjaci biraju hrvatskog clana predstavnika ce donijeti samo jos vece probleme ovoj drzavi nego sto ih trenutno imamo. Narocito zato sto se zna da je Hrvata u BiH ostalo jos oko 8%. Znaci nece biti problema da ih se preglasa. A onda imamo jednu jaku koaliciju SDA-SDP u naredne 4 godine.
Da me ne bi pogresno shvatili, ovakva vlast bi bila sigurno jako funkcionalna i vjerovatno bi mogla puno donijeti na ekonomskom planu. Kako onda sa srbima. Svi vidimo kako se onaj dodik ponasa i ne smije biti iluzije (bar ne na danasnji dan) da ce se sa njima moci ikada normalno razgovarati o prosperitetnijoj Bosni za sve nas.
Umjesto da slusamo kampanju o skolama, fabrikama, ekonomskom rastu, ponovo cemo slusati 3 mjeseca price o ugrozenosti srba i hrvata u BiH. Ali to je nasa realnost.
Jedini prijedlog je da sacuvamo snagu, pa mozda cemo za 10-ak godina imati normalniju drzavu, normalnije izbore - NORMALNIJI NAROD.
novel

Post by novel »

Druže Tito, nisi nas nikada razdvajao
Dženana HALIMOVIĆ
Ratne drugove, nakon 60 godina, podijelile su nacionalne i entitetske granice. Svako za se obilježava datume važnih bitaka iz Drugog svjetskog rata
Nekada ujedinjene u jednoj ideji i borbi protiv fašizma, nakon više od 60 godina ratne drugove razdvojile su entitetske i nacionalne granice. Tako datume važnih bitaka, poput Sutjeske ili Kozare, današnja gospoda slave odvojeno. Ovisno od toga kojem entitetu pripada koja organizacija boraca iz NOB-e, proslava ima drugačiji značaj. Jedni bi, tvrde historičari, da sačuvaju sjećanje onakvo kakvo su opisali partijski velikani, a drugi da rehabilitiraju one čiji je antifašistički doprinos u najmanju ruku sumnjiv. Uzroke treba tražiti u prošlom ratu. Jure Galić, predsjednik SUBNOAR-a BiH:
„Mi smo se u onome ratu borili za BiH kao jedinstvenu državu svih naroda BiH - i Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja itd. I ona je bila federalna jedinica koja je bila u sastavu Jugoslavije, zemlje svih naroda koji su živjeli na području tadašnje Jugoslavije. Prema tome, tada je BiH, nakon skoro 500 godina, uspostavila svoju državu i to je to za što se borio narod BiH.“

U pozadini stoji i velika potreba za revizijom prošlosti, vjeruje direktor Instituta za historiju Husnija Kamberović:

„To obilježavanje više govori o onima koji obilježavaju te događaje nego o samim događajima. Postoji tu također velika politizacija čitavog događaja. Ja mislim da su partizani iz RS-a, Federacije, Crne Gore, Dalmacije itd. zajednički, zapravo, nekoliko godina i poslije ovog posljednjeg rata na Balkanu obilježavali događaje na Sutjesci, ali je očito došlo do jako velike politizacije samoga događaja.“

Antifašizam kao civilizacijska tekovina najsvjetlija je legitimacija balkanskog područja u 20 vijeku koja se danas gazi, smatra profesor Gajo Sekulić:

„Etnička svojatanja i udruženja boraca i, kako ja to zovem, etničko zapišavanje svijetlih tradicija je sastavni dio jedne etnokulture koja je prodrla u politiku kao biopolitiku. Sav projekt konstituiranja moderne Evrope, Evropske unije, počiva na tradiciji antifašizma. Očigledno, na Balkanu ne znaju tačno šta da urade s antifašističkom tradicijom. Tu tradiciju treba nastaviti i treba je obilježavati. Ovo kako se obilježava kod nas, entitetsko - etnički, predstavlja jednu političku nezrelost prvoga reda.“

U organizaciji boraca narodnooslobodilačkog rata u RS nisu željeli za Radio Slobodna Evropa komentirati podijeljenost antifašista. I dok jedni traže, drugi osporavaju bilo kakvo preispitivanje prošlosti. Jure Galić:

„Ko danas vrši reviziju historije, pa evo pogledajte - to vrše nacionalisti svih boja, klerikalci svih boja, i oni sve iz prošlosti podešavaju onome kako bi to njima danas odgovaralo. To je i nenaučno, i neprihvatljivo, to je špekulantski, to je politikantski.“

Dok se u BiH sa različitih entitetskih pozicija pristupa bitkama koje su sinonim antifašističke borbe, poput bitke na Sutjesci, Kozari ili Neretvi... drugi tome pridaju značaj kakav i zaslužuje. Profesor Gajo Sekulić:

„Nedavo sam bio u Hrvatskoj, jednome malome mjestu poznatom po doprinosu antifašističkoj borbi, o čemu svjedoči spomenik poginulim borcima, kojih je preko stotinu samo na Sutjesaci poginulo- i oni znaju, običan čovjek, da s velikim poštovanjem obilježavaju taj dan.“

Pitanje koje se nameće je hoćemo li biti u stanju ikada evaluirati događaje iz prošlog rata ako ni nakon više od 60 godina ne možemo smjestiti u svima prihvatljiv kontekst one koji su se zbili u 2. svjetskom ratu. Ko ne pamti, na Sutjesci su se partizani zbog podjele usprotivili i Titu:

„Svi komunisti istupite naprijed.“

„Nisi nas nikada razdvajao, druže Tito. Zašto nas sada dijeliš?“
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

djugum wrote: Tomislave, Tomislave, neznam sta da ti kazem na ovu glupost a da te ne uvrijedim. Kad tako bacas glupostima, zasto ne porucis svojoj braci u Hrvatskoj (predpostavljam da si Hrvat) da dozvole srbima njihovu SAO krajinu? Mislim to bilo sasvim ok ako se vec solidarises sa RS.
Ne brini se ti ništa za to, odnosi Srba i Hrvata na Balkanu, kao i Hrvatske i Srbije su sve bolji. Sva teška pitanja su riješena, a Dodik je jako raspoložen za suradnju

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=40103
djugum wrote: Ali necu puno da meljem,nego cu ti samo postaviti jedno pitanje s obzirom kako pricas ti si svjestan posljedica ako Zeljko bude izabran, pa bi volio da te cinjenice podijelis sa nama.
Dakle sta ce se promijeniti ako Zeljko bude izabran?
Dokazat će se potreba za postojanjem hrvatskog entiteta i potreba za opsatnkom RS. Pa vi samo izvolite, izaberite Hrvatima tko će ih predstavljat. :P
Shoba

Post by Shoba »

Mislim da je , sto se tice Hrvata u BiH presudna elita iz zapadne hercegovine , koja i dalje zeli da je ekonomski-pravno a i piratski jednom nogom u hrvatskoj a jednoj u bosni . Z.Hercegovina i hrvatski dijelovi srednje Bosne su najbogatiji dio BiH, i procentualno Hrvati u BiH ekonomski zive najbolje. Dje je onda zapelo?
"Nazalost", nema vise drumarine za Bosance kojima se uzme pola robe iz konvoja, a ni cigarete se ne mogu lako svercovati preko porozne granice sa hrvatskom. (Pa zato i ne mogu smisliti Mesica, jer je to ukinuo). Kad bi dosao Komsic za predsjednika, ovima bi bilo jos gore, jer bi se morao iznijeti prljavi ves na povrsinu.
Skoro sve firme iz Z.hercegovine haraju po sarajevu. I neka prodaju svoju robu, to je business. Vlasnicima tih kompanija ne smetaju bosnjaci kao kupci, ali ce ipak morati upotrijebiti te pare da "plate carinu" HDZ-u pred izbore. U trgovini je kljucna stvar POVLASTENI POLOZAJ,i jedno je prodavati, a drugo je imati politicko-ekonomski monopol. Znaci, "od Bosnjaka trebamo uzeti crno ispod noktiju, ali mi od njih necemo ni sibice uzeti?"...Mislim da je glavni moto HDZ-a "Mi se necemo odcijepiti dok god nam ide dobro!", kojem ovakva BiH izuzetno odgovara. U hrvatskoj bi Z. hercegovina bila isto kao Ploce, Knin, ili tako neka kokuzna sredina.

Slazem se sa cinjenicom da ima Hrvata u BiH koji su ugrozeni. Nazalost,uvijek ih je bilo ugrozenih i bice ih, isto kao i bosnjaka i srba. (Kad je nacionalizam glavni drustveni pokretac, sta je za ocekivati? ) Uvijek ce biti odredjeni procenat siromasnih i obespravljenih, ali da li se uvijek za losu situaciju u sopstvenoj kuci moraju okrivljivati drugi?
Ja se uvijek pitam jednu stvar: zasto siromasni hrvat iz zenice za svoju losu situaciju ne optuzi bogatog tajkuna iz citluka, ili siromasni bosnjak iz gorazda bogatog sandzakliju u sarajevu?

Valjda to tako ne ide :-)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

edikamedika wrote:Totalno glup i politicki nezreo potez SDP-a

A znate zasto, pa pokusajte mi naci Hrvata koji nakon ovoga nece glasati za Jovica. Svi oni koji bi bili protiv njega i HDZ-a a ima ih ko kineza, sada ce se homogenizirati iz jednostavnog razloga sto ne zele da ih predstavlja covjek kojeg biraju SDP glasaci.

Bravo Zlatko majmune, ni sam pojma nemas koliko si pomogao HDZ-u a i SDA direktno.

Legenda je Staljin.
Mislim da se to neće dogoditi. Ja ne mislim glasovat za Jovića zato jer mislim da nije dobar izbor, a mislim da i većina Hrvata u BiH više ne vjeruje HDZ-u.

I NE ŽELIM GLASOVATI ZA LOŠ IZBOR I TOČKA. To je jedini razlog zašto je HDZ glasovao za jednu izbornu jedinicu u Federaciji. Na ovaj način misle prisiliti Hrvate da glasuju za Jovića jer jedino tako mogu spriječiti da im Bošnjaci izaberu tko će ih predstavljat. Pa to uopće nije problem, svi za HDZ i Komšić otpada. Stara taktika "opredjeljenje ili istrebljenje". Ali gdje to vodi?

Pa neka Bošnjaci izaberu Komšića kao hrvatskog predstavnika, to je samo dobar argument za mijenjanje zakona, izbornih jedinica, a i unutarnjeg uređenja BiH.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Mislim da se to neće dogoditi. Ja ne mislim glasovat za Jovića zato jer mislim da nije dobar izbor, a mislim da i većina Hrvata u BiH više ne vjeruje HDZ-u.

I NE ŽELIM GLASOVATI ZA LOŠ IZBOR I TOČKA. To je jedini razlog zašto je HDZ glasovao za jednu izbornu jedinicu u Federaciji. Na ovaj način misle prisiliti Hrvate da glasuju za Jovića jer jedino tako mogu spriječiti da im Bošnjaci izaberu tko će ih predstavljat. Pa to uopće nije problem, svi za HDZ i Komšić otpada. Stara taktika "opredjeljenje ili istrebljenje". Ali gdje to vodi?

Pa neka Bošnjaci izaberu Komšića kao hrvatskog predstavnika, to je samo dobar argument za mijenjanje zakona, izbornih jedinica, a i unutarnjeg uređenja BiH.[/quote]

Covjek je u pravu. Svak' za svoje, molicu lijepo. I tako sve dok svi ne "pocrkamo". Ili bar vecina od nas :razz:

Realnost je ipak realnost.
Glasajmo hrvatski/srpski/bosnjacki.
Pa i Tito je nesto tako govorio. "... i muslimanska i hrvatska i srpska...".
Tako nam je evo i sad.

A da je austrijanac kojim slucajem ostao kojih 30-ak godina duze (j...m li ti Gavrilo pleme tvoje) - ovo bi zaista bila drzava bosanska i sad ne bi imali ove probleme.

Zato ljudi za sve je kriv Crni Gavrilo :)
mostarac

Post by mostarac »

Meni jos niko nije odgovorio:

1. Zasto SDP mora istaknuti Bosnjaka kao kandidata za predsjednistvo?
2. Zasto SDP ne smije igrati na siguran izbor svog clana u predsjednistvo?
3. Iz kog razloga bi SDP trebao istaknuti dva kandidata i tako sigurno izgubiti u utrci za predsjednistvo?
4. Zasto neko misli da ce Zeljko Komsic stititi slabije interese Hrvata od Ive Mire Jovica?

Ja mislim da je problem sa Zeljkom Komsicem jedan i jedini - Zeljko Komsic je covjek koji voli Bosnu i Hercegovinu i koji nece raditi za interese Zagreba nego za interese Bosne i Hercegovine. HDZ iz tog razloga, a naravno i iz zelje da prodje njihov kandidat gura pricu o ugrozenosti i o tome da ce Bosnjaci izglasat Hrvatima clana predsjednistva, a za SDP glasaju svi, a ne samo Bosnjaci,a Hrvati u Bosni i Hercegovini konacno isto kao i Bosnjaci i Srbi treba jedno da shvate da one tri glave u predsjednistvu nisu tamo da predstavljaju njih i stite interese Hrvata, Srba i Bosnjaka. Oni su tamo da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu i stite interese Bosne i Hercegovine. Nisam siguran da ih iduci po instrukcije u Zagreb Ivo Miro Jovic stiti
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:1. Zasto SDP mora istaknuti Bosnjaka kao kandidata za predsjednistvo?
3. Iz kog razloga bi SDP trebao istaknuti dva kandidata i tako sigurno izgubiti u utrci za predsjednistvo?
Ne mora, da mora istaknuli bi Bošnjaka. Nije toliko kriv SDP koliko unutarnje uređenje BiH na štetu Hrvata. Tu se SDP pojavljuje samo kao onaj tko zlorabi situaciju. Stoga je mogući izbor Komšića zapravo i dobar, jer će pokazati nužnost institucionalne zaštite hrvatskog naroda u BiH.
mostarac wrote: 4. Zasto neko misli da ce Zeljko Komsic stititi slabije interese Hrvata od Ive Mire Jovica?
Ako ga Hrvati nisu izabrali, zašto bi štitio interese Hrvata. Koji političar na svijetu štiti interese onih koji su protiv njega?
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:
mostarac wrote:1. Zasto SDP mora istaknuti Bosnjaka kao kandidata za predsjednistvo?
Ne mora, da mora istaknuli bi Bošnjaka. Nije toliko kriv SDP koliko unutarnje uređenje BiH na štetu Hrvata. Tu se SDP pojavljuje samo kao onaj tko zlorabi situaciju. Stoga je mogući izbor Komšića zapravo i dobar, jer će pokazati nužnost institucionalne zaštite hrvatskog naroda u BiH.
mostarac wrote: 4. Zasto neko misli da ce Zeljko Komsic stititi slabije interese Hrvata od Ive Mire Jovica?
Ako ga Hrvati nisu izabrali, zašto bi štitio interese Hrvata. Koji političar na svijetu štiti interese onih koji su protiv njega?
Prvo Zeljko je Hrvat i za zeljka glasa i dosta Hrvata, pa ne mozes reci da su Hrvati protiv Zeljka Komsica. Mozes samo reci da je jedan broj hrvata, a ne svi hrvati, protiv zeljka komsica. Drugo, mozes li mi objasniti, ako si, zasto si protiv Zeljka Komsica i sta ti se ne svidja kod njega i trece da li clanovi predsjednistva BiH treba da predstavljaju drzavu ili narode, tj. stite njihove nacionalne interese?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

edikamedika wrote:I jos za kraj, zanimljivo je da isti oni koji pljuju po Lagumdziji i komunistickom SDP-u i ni pod razno ne zele da isti taj SDP dodje na vlast, svim silama zagovaraju Zeljka Komsica, a oni ce naravno uredno glasati za SDA, zadovoljni sto Bosnjaci glasaci SDP-a nece ometati bosnjackog kanidata Tihica, vuk sit a ovce na broju.

Kao, dobar je Komsic a.k.a. Sejdo Bajramovic.

Koje licemjerje i dvolicnost.
Stvarno imas ozbiljnih problema s logikom...

Za SDA je puno veca steta da Komsic bude izglasan, nego da Tihic ne bude...

A poredjenje Komsica i S. Bajramovica je tragicno smijesan... Sejdu je izabrala vladajuca garnitura, a Komsica ne favorizira vladajuca garnitura... Sejdu je forsirala nacionalisticka garnitura, a Komsic s tim nidje veze...

Taj znak jednakosti moze staviti samo onaj kome je jedina stvarnost nacionalizam...
wolf lobovski

Post by wolf lobovski »

bas mi nije jasno sto se dize tolika prasina oko toga sto ce hrvatski clan predsjednistva biti izabran bosnjackim glasovima a jos je pritom iz SDP-a. pa to se vec jednom desilo. Jozo Krizanovic je bio hrvatski clan predsjednistva izabran vecinom bosnjackih glasova i jos je covjek iz SDP-a. i recitemi sad vi hrvati jel vam sta falilo u federaciji u to doba???
Zavatoni

Post by Zavatoni »

A zamislite situaciju da Bosnjaci i Hrvati u Federaciji nadju napokon taj zajednicki interes. Jer kao sto neko ranije rece Hercegovini u Hrvatskoj sigurno ne moze biti bolje nego sto im je ovdje sa Bosnjacima (izgubili bi sva moguca zastupnistva koje monopolisticki imaju u BiH, hrvatska vecina im ne bi dala ni prici ni Zagrebu ni Splitu - proslo je vrijeme Šuška i inih, i dosta drugih razloga).
E kad bi razmisljali na taj nacin, pa onda napravili jaku Federaciju, onda bi imali druge pozicije u BiH. To bi prividno ucrstilo poziciju "manjeg BH entiteta", ali bi u situaciji da naš GDP postane 10-ak puta veci od tamo njihovog dosli u situaciju da bosnjacko-hrvatski establishment napokon stvori preduslove za odrzivi povratak u RS. To bi ucinili ekonomskim prodorom na teritorije na kojima smo svi "bratstveno i jedinstveno" zivjeli nekada (prije '92), i naseljavanjem i zaposljavanjem Bosnjaka i Hrvata tamo bi se lagano RS ukinula a mi bi onda mogli pricati o pravljenju normalne i funkcionalne drzave.
E tek tada cemo krenuti naprijed.
Zato ljudi, haj'mo traziti zajednicki interes.
Do konacne V (mislim pobjede, a ne vendette)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mostarac wrote:Prvo Zeljko je Hrvat i za zeljka glasa i dosta Hrvata, pa ne mozes reci da su Hrvati protiv Zeljka Komsica. Mozes samo reci da je jedan broj hrvata, a ne svi hrvati, protiv zeljka komsica.
Recimo onda da je 90% Hrvata protiv Željka Komšića.

mostarac wrote: Drugo, mozes li mi objasniti, ako si, zasto si protiv Zeljka Komsica i sta ti se ne svidja kod njega i trece da li clanovi predsjednistva BiH treba da predstavljaju drzavu ili narode, tj. stite njihove nacionalne interese?
Nisam ja protiv Željka Komšića. Nisam ni za Ivu Miru Jovića.
Ja sam protiv mehanizma, tj. izbornog zakona koji omogućava Bošnjacima da biraju tko će biti hrvatski član predsjedništva. Praktično Bošnjaci biraju dvojicu, a Hrvati nikoga.

Ako Bošnjaci vole Komšića, onda bi ga trebali izabrati da ih predstavlja umjesto Tihića, zar ne?
Stitch__

Post by Stitch__ »

izvini al i tvoja stranka je ucestvovala u izradi ovakvog sistema da imamo jednog predsjednika, svi bi glasali za onog ko misle da ce im donijet najbolje uslove za zivot, a ne za onog koji pripada tvom narodu! niko hrvatima ne brani da glasaju za "podobnog" hrvata.

i zasto je 90% hrvata protiv komsica?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Stitch__ wrote:izvini al i tvoja stranka je ucestvovala u izradi ovakvog sistema da imamo jednog predsjednika, svi bi glasali za onog ko misle da ce im donijet najbolje uslove za zivot, a ne za onog koji pripada tvom narodu! niko hrvatima ne brani da glasaju za "podobnog" hrvata.
A koja je to MOJA stranka?
Stitch__ wrote: i zasto je 90% hrvata protiv komsica?
Ne znam, to bi se trebao Komšić upitati.
Mahalac

Post by Mahalac »

edikamedika wrote:
Jastreb35 wrote:Ja sam ocigledno pogresno informisan. Za ovaj forum mi je receno da je bastion progresivne misli, primjer zdravog okruzenja gdje razum preovladava. Medjutim, ocigledno je da veci dio ucesnika uzima trac tetke Merime kao platformu na kojoj grade politicku misao. BiH je drzava konstitutivnih naroda. Samo je tako mogla opstati i to uredjenje ne treba dovoditi u pitanje. Svaki oblik ciljane i planske majorizacije Srba i Hrvata opravdava separatisticke pokusaje iz proslosti, jer preko noci dobijaju legitimitet kakav Karadzic i Boban nikada nisu mogli obezbjediti.

Hrvati moraju imati garancije da im Bosnjaci nece birati predstavnike. Srbi moraju imati garancije da im Bosnjaci nece sa "svojim" Hrvatima nametati rjesenja. Ne zato sto ja to kazem, nego zato sto se radi o konstitutivnim narodima
.
Ovo pojedinci nikada nece shvatiti.

Niti mogu razumjeti.

Tako da ti je trud uzaludan.
Ovo se stvarno mora jos jednom postirati
mostarac

Post by mostarac »

i zasto se SDP-u imputira da je bosnjacka stranka. Po cemu je SDP bosnjacka stranka i po cemu to SDP vise zastupa interese Bosnjaka nego interese Srba i Hrvata.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

De nek mi neko nadje Ustav neke evropske zemlje (osim naseg naravno) u kojem postoji kategorija "konstitutivni narod"...

Ne ide a ?

Sto li ?

:D :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

mostarac wrote:i zasto se SDP-u imputira da je bosnjacka stranka. Po cemu je SDP bosnjacka stranka i po cemu to SDP vise zastupa interese Bosnjaka nego interese Srba i Hrvata.
Nisu cetnici, nisu ustase, pa jedino ostaje da su balije.... :D :D :D
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Tomislav MO wrote:
Stitch__ wrote:izvini al i tvoja stranka je ucestvovala u izradi ovakvog sistema da imamo jednog predsjednika, svi bi glasali za onog ko misle da ce im donijet najbolje uslove za zivot, a ne za onog koji pripada tvom narodu! niko hrvatima ne brani da glasaju za "podobnog" hrvata.
A koja je to MOJA stranka?
Stitch__ wrote: i zasto je 90% hrvata protiv komsica?
Ne znam, to bi se trebao Komšić upitati.
Nema se tu sta Komsic pitat.
Normalno je da vecina Hrvata nece glasat za njega kad je momak Sarajlija, urban lik, borio se za ovaj grad i Republiku BiH, sto bas i nije bilo u skladu sa politikom R Hrvatske prema BiH.
novel

Post by novel »

Ja sam protiv mehanizma, tj. izbornog zakona koji omogućava Bošnjacima da biraju tko će biti hrvatski član predsjedništva. Praktično Bošnjaci biraju dvojicu, a Hrvati nikoga.
Izmijeniti izborni zakon i citav mehanizam....uvesti tropartijski sistem i gotovo.....budzet isto tako....3 budzeta neka svako sebi u kasu skuplja.....zabraniti sve druge opcije i mirna bosna :? :oops:
Post Reply