Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Rasprave o vjerskim temama.

Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Ne. Genocid je genocid, pa ko god ga naredio.
10
48%
Da, mi moramo poslusati Boga. A kada On to naredi, tada to nije genocid.
6
29%
Ni jedan od mogucih odgovora. Bog je moralno savrsen. On nikada takvo sto nebi naredio.
5
24%
Tesko je. Ne smijemo ciniti genocid, ali moramo poslusati i naredjenje od Boga. <b>Ne znam</b> kako bih se odlucio.
0
No votes
Neodlucan. Odluka je zaista teska. Ne mogu se <b>nikako</b> odluciti za jedan postupak.
0
No votes

Total votes: 21

progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote:
Najlaksa stvar u zivotu je sve negirati. Tada nisi opterecen nicim, i dovoljno je samo da sve negiras.
Najteza stvar je pokusavati istrazivati, pokusavati se zadubiti u nesto i tek nakon nekih podrobnijih analiza donositi zakljucke.
Ili jednostavnije: Mi tom covjeku vjerujemo da je "veci" od nas samih (Bog se njemu ukazao, a ne nama), i tada vjerujemo u pripovjedanje tog covjeka kakav je Bog.
Ocigledno nisi upoznat sa "statusom" Muhammeda a.s. u ISlamu.
progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote: Navod da su ljudi zaista bili na Mjesecu ne utjece toliko na nas zivot, kao navod da se trebamo tom Mjesecu klanjati i moliti svaki dan po 134 puta!
Poprilicno nepotrebno poredjenje.
progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote: Sve u svemu: Ako me zelite ubjediti, ako zelite dokazati da ste u pravu i da je to istina sto vjerujete i pripovjedate, tada molim za dobre (valjane) i jake (neoborive) dokaze. Drugacije ja ne reagujem niti vrijednujem - iz iskustva.
Poprilicno si precjenio svoju ulogu u svemu. Niti te ko zeli u nesto uvjeravati, niti mislim da ce bilo ko pokusavati da to uradi. Svako ima svoj put, i svako svoj put sam bira, i svako nosi posljedice za greske koje napravi na svom putu.
Svi mi raspolazemo sa istim dokazima, samo sto ih, kao sto maloprije rekoh, svi mi citamo drugacije. Logikom stvari, neki ce biti u pravu, a neki nece biti u pravu.
Ti si svoj put ne vjerovanja izabrao, drugi su izabrali svoj put vjerovanja. Neka je svakome sretno na njegovom putu. To je poruka koju sam poprilicno cesto ponavljao na ovom podforumu.
progDVB

Post by progDVB »

TIFA29 wrote: Stoga se i teisti toliko trude da nase znanje prikazu i pokazu toliko krhkim, da bi mogli svoju osnovu (bazu) znanja usaditi tu. Sto znaci: pokusavaju neprovjerene (vecinom nemoguce za provjeriti) pretpostavke kao sigurno znanje da nam ubace u nasu osnovu (bazu) znanja. S time je znaci nasa baza korumpirana i postaje imuna na kritiku - tada nije lako pogresne navode ukloniti.
Poprilicno pretenciozan navod, koji zaista sasvim sigurno moze sugestivno da djeluje na one koji prva saznanja o Islamu tek sticu kroz citanje ovih komentara, ali i takodjer u suprostnosti sa Islamom, koji znanje uopste ne iskljucuje nego ga podstice. Mislim da je vec postalo izlizano i dosadno ponavljati prvi objavljeni ajet Ikre.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

smijesna pretpostavka.

apsurdna do kraja.

I k tomu jos da prostis, naklonjena psihicki oboljelim ljudima (koji mogu pretpostaviti da bi se bog nekom na takav nacin obratio).

A ja bi mozda tada rekao, De ba Sarone, koji ti je qrac

Bog se ne obraca ljudima na taj nacin i drugo bog to ne bi nikad naredio.

A to sto su neki ljudi izvrsili i onda navodne kazali kako im je to naredio bog samo za tvoju informaciju...radi se ili o umnim bolesnicima (uglavnom) ili o zajebanciji.
CiCiban

Post by CiCiban »

:D filozofija je umjece postavljanja suludih pitanja, na koja nema odgovora.. samo gomila teorija koje se same kasnije mnoze.. bez icije pomoci :D i ta pitanja su sama sebi svrha, ne bi li se otkrilo dokle to moze ici , kao kula od karata recimo :)
ipak vise volim sah :D
TIFA29

Post by TIFA29 »

Opcija 1: Etika, moral, svijest, savjest:

Pri moralnoj dilemi, ljudska etika se postavlja iznad bozije etike , sto znaci: Etika od Boga mora biti usporedjenja sa etikom covjeka (moral, savjest, razum etc.). Covjekov moral je u odnosu prema bozijem moralu autonoman(samostalan). Takav izbor je i najcesci izbor kod ateista i agnosticara.

Opcija 2: U Nirnbuskim procesima (sudenje nacistima) ova tacka je bila najvise predmet diskusije. Odluceno je pri tom da autonomno moralno ponasanje i djelovanje se vise vrijednuje (znaci: ima prednost) iznad bilo koje potrebe izvrsavanja naredjenja (znaci: i ispred naredbe od Boga).

Nacisti su sebe branili na taj nacin sto su navodili da genocid izvrsavali samo po naredjenju. Tko god da ovako argumentuje, on se udavalja (postavlja van) ljudske zajednice i mora sa pravom da racuna na kritiku koja ce mu biti upucena, kao i odrednicu koja slijedi nakon takvih nastupa ili djelovanja. Ili drugacije: Tko ovako argumentuje, taj podrzava genocid.

Naime, zlocine u proslosti (krstaske ratove, inkviziciju itd.) ne mozemo prebaciti kao odgovornost (ili pocinjeno djelo) danasnjim hriscanjima -ali se moze prebaciti moralni promasaj, ako u bilo kojem pogledu podrzavaju ili pravdaju takve postupke. A to tada znaci : Njihovo moralno poimanje je identicno onim inkvizitorima i krstaskim ratnicima u proslosti (i oni su smatrali da izvrsavaju naredjenje, bilo Boga ili predstavnika bozijeg), i nije iskljucena mogucnost (vec naprotiv, povecena je) da takve osobe bi u buducnosti, zbog sumnje u moralni integrititet, aktuelne ili buduce zlocine podrzali ili cak propovijedali.

Opcija 3: Onaj tko je ovakav odgovor izabrao , taj je dokazao da nije monoteista, niti da vjeruje u Boga kakvim ga monoteisticke religije pripovjedaju. Bog, prema monoteistickim pripovjedanjima, nije samo jednom zatrazio sprovedbu (ili ga je i sam sproveo) genocida. Kur`an, Biblija i Tora su pune takvih primjera. Takva osoba je jos uvijek idealista koji svoje temelje (odrednice) etike nije izabrao i izradio.

Opcija 4: Tko je ovaj odgovor izabrao, taj jos ima savjest i nalazi se u dilemi. No, i sam takav nacin razmisljanja je vec vrijedna spoznaja. Spoznaje se da i postupak u bozije ime moze biti pogresan. Takodje spoznaje da moral moze biti ispravan i bez poimanja Boga kao jedinog koji takvo sto donosi ili odredjuje. Takva spoznaja (iako u dilemi) ukazuje na to da osnova te osobe nije u potpunosti narusena, tj. da takva osoba nije "moralna marioneta" (ili robot) kao osoba koja je izabrala drugi odgovor.

Opcija 5: U sustini kao i opcija 4.

P.S: Ovakav test samo ukazuje i pokazuje u kojem se moralnom konfliktu moze naci teista. Jedini izlaz iz tog konflikta je negacija prednosti nekog apsolutnog, bozanskog morala kao odrednicu naseg nacina zivota.

Radikalni teisti ce uvijek pravdati ovu ili onu moralnu odrednicu koju je navodno postavio/izrekao/naredio Bog. Shodno vremenskom dobu, oni ce navoditi razne nacine tog pravdanja - ali, jedno se uvijek ponavlja: pod svaku cijenu pravdati!

Ako grijesim, ubijedite me, ili bar dokazite ostalima. :)
CiCiban

Post by CiCiban »

tifa da li bi mogao nesto da napises o sumnji, i sta covjeka tjera na nju ?
uzroci posljedice i slicno ( ne zezam te) pitanje je smrtno ozbiljno
TIFA29

Post by TIFA29 »

Ciciban, moze. Ali tek nakon ponedeljka. Sutra, kao i u ponedeljak, imam ispite.
CiCiban

Post by CiCiban »

A...:s
prvo su detalji konstrukcije planina.... a drugo se odnosi na konstrukciju ploca
nema smisla da zamaras mozak trazeci greske u necemu, sto te ne interesuje od pocetka do kraja

meni i tebi to moze djelovati kao da stoji u suprotnosti, ali nekome kome je to struka, zaista ce imati smisla ..
zamisli da ja sada napisem da su neboderi sistema cijev u cijevi, povoljnije rjesenje od skeletnih. ..
ti bi pomislila da hodam nasmijana..
JBT

Post by JBT »

Jos mi nije jasan ona tvrdnja "naime, apsolutna istina ne postoji".

Zamislimo sljedecu situaciju:

Lijep je i suncan dan. Ti poslije dorucka izasao malo da okokuce korova pocupas. Kuca k`o iz snova. Radio si u inozemstvu, 20 sati dnevno da bi je napravio i pristojno se ozenio. Mjesec je juni i sve mirise. Rosa se nije jos digla i ti grickas travcicu gledajuci niz sokak. Vidis neku tackicu kako postaje sve veca. Prepoznas mene i jutarnje lezerno me pozdravis:"OOOOOOO, dje si Dzi, sha mai. Sto si to poranio?" Ne gledas u mene nego onako nalakcen, sa travcicom medju zubima gledas u potkrovlje svog ponosa. Ja ti odgovaram: "OOOO, vozdra Tifa tveninajn. Jes se naspav`o? Evo ja kren`o jedan posao da odradim." "Neka"-kazes ti ne okrecuci se. A ja ti iza ledja na sred ulice otpakovao zolju i na rame je stavio. Ti samo cujes iza ledja:"Ma nesh se ti meni vise kur*iti!" i jedno vuuuuuuuuushhhhhhhh i vidis kako se nesto velikom brzinom zabija u prozor i nakon malo razvali explozija sve stolarije sto si imao na kuci. Kuca planu ko kutija sibica. Stojis i gledas. Kad si se povratio okrenes se i vidis samo neku tackicu u daljini kako se odmice.

Nakon nekog vremena nadjemo se na sudu i sudija kaze:"Po prilozenim dokazima i svjedocenju Tife t. donijeli smo odluku da se JBT pusti na slobodu jer svjedocenje nije apsolutna istina" Ti kaze:" ali to je stoposto istina. Apsolutna. Nepromjenljiva!" A sudija ce:"Nemoj ti meni sad ovdje ovo i ono. Jesi li neki dan, na sarajevo-x, rekao da apsolutna istina ne postoji? A mi ne mozemo covjeka u zatvor strpati ako nismo stoposto sigurni da je to istina sto ti kazes."
Fair Life

Post by Fair Life »

Hahaha, podsjetio si me JBT na nesto istinito u vezi suda i istine. Ispricacu ti:

Nekih ranijih godina jedan moj prijatelj se odluci osvetiti nekom komsiji za pasjaluk koji mu je ovaj napravio. Naime, komsija mu je probio sve cetiri gume na autu, noc prije nego sto je moj prijatelj namjeravao krenuti sa porodicom na more. Dugo se vijecalo sta i kako poduzeti protiv komsije. Odluka je pala da ga treba nalemati, ali tako da budu i vuci siti i ovce na broju.

Moj prijatelj uzme potezak pajser (montirac) i lijepo ga zamota u podeblji omot od Oslobodjenja (veliko izdanje) i ubaci u auto. Ne lezi vraze, komsija k'o komsija opet iskoristi prvu priliku da mog prijatelja izvrijedja i jos ga bubne sakom medju rebra (pred svjedocima). Moj prijatelj koji je onako ovlas nosio novine i u njimu pajser pod pazuhom (uvijek spreman od momenta kad mu se desio prvi pasjaluk sa komsijom, narocito u situaciji kad je komsija bio na dohvat ruke. Neka se kao nadje - u zlu ne trebalo), isuce novine i onako pred svjedocima na ulici oplete ga 2-3 puta preko ledja. Kako ga je lako opalio tako ga je lako i zavalio. Ne okrecuci se nazad moj prijatelj sjede u auto, i na prvom zgodnom mjestu baci pajser kroz prozor u nekakve koprive.

Na sudu:

Komsija: "Druze sudija, on me je opalio cekicem u glavu"
Prijatelj: "Nije istina, druze sudija. Bilo je prisutno mnogo svjedoka".
Sudija svjedocima: "Recite vi meni sta je drzao u ruci ovaj covjek(pokazujuci rukom u pravcu mog prijatelja), kad ga je tako lako slozio sa crnom zemljom"
Svjedoci: "Novine druze sudija, novine. Folira se on, nije njemu nista bilo. Opalio ga je samo predvostrucenim novinama".

Smijeh u sudnici.
Engram

Post by Engram »

:D
TIFA29 wrote:Dali moze Bog stvoriti kamen toliko tezak, da ga ni On sam ne moze podignuti?
tific, ja sastavim kameni kovceg i prisilim te da ga malo naheris, pridignes..onda te strpam u njega i dokazem ti da ga ne mozes dici :-)

eto vidis.. nisi bog a cas mozes a cas ne mozes dici kamen

jos ces reci vidi ovog engrama jes madžišn zestok

povrh toga zaboravim te strpanog metar ili dva pod zemljom

eeeeeee :shock:

(btw cita li iko ovo..ja fakat nejmam vakta)
kekec

Post by kekec »

[quote="Engram"]:D
povrh toga zaboravim te strpanog metar ili dva pod zemljom
:?:

Ti si Engrame pomalo i genocidan, cini mi se, cuj 2 m pod zemlju?
:-x
TIFA29

Post by TIFA29 »

Ne cudi se kekec. Najvise se provaljuju upravo oni sto ne razmisljaju o, niti citaju, napisano(m). :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mnogi kanibali i serijske ubice kao i silovatelji i pedofili
su rekli da su naredbe dobivali direktno od boga ili đavla

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply