Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Rasprave o vjerskim temama.

Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Ne. Genocid je genocid, pa ko god ga naredio.
10
48%
Da, mi moramo poslusati Boga. A kada On to naredi, tada to nije genocid.
6
29%
Ni jedan od mogucih odgovora. Bog je moralno savrsen. On nikada takvo sto nebi naredio.
5
24%
Tesko je. Ne smijemo ciniti genocid, ali moramo poslusati i naredjenje od Boga. <b>Ne znam</b> kako bih se odlucio.
0
No votes
Neodlucan. Odluka je zaista teska. Ne mogu se <b>nikako</b> odluciti za jedan postupak.
0
No votes

Total votes: 21

TIFA29

#1 Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Post by TIFA29 »

Pretpostavimo, da jednog jutra Ariel Sharon se probudi i naredi izraelskoj vojsci da ubiju sve Palestince u Izraelu (ukljucujuci zenu i djecu). Da li bi to onda bio genocid? Ja mislim da bi. Prema sadasnjem standardu internacionalnog prava, takav cin bi bio genocid.

A sada promijenimo ovaj scenario malo:

Ariel Sharon dolazi pred kamere i kaze da dobio viziju od Boga u kojem je nas On obavezuje da svi Palestinci u Izraelu se moraju ubiti. S vremenom se javljaju svi predstavnici velikih religija (znaci i od hriscana, muslimana, jevreja, sintoista itd.) i potvrdjuju tu viziju Ariel Sharona: Svi Palestinci u Izraelu se moraju ubiti! I oni bivaju ubijeni. Bas svi... muskarci, zene... djeca. Bas svi.

Da li je to i tada genocid? Moramo li u tom slucaju bez pogovora (i bez griznje savjesti) izvrsiti naredjenje dobiveno od Boga, ili takvo sto odbiti u ime morala i pravde?

Pitanje za vas: Kako se odlucujete, i kako tu odluku pravdate?

P.S: Za one sto bi nastupili u stilu Bog takvo sto nikad nebi naredio, samo da kazem: Bog je navodno i gore stvari cinio, a ovdje je sve to samo pretpostavka. :)
St.Germain

Post by St.Germain »

:cry: :cry: :cry:
CiCiban

Post by CiCiban »

razum i srce su dva osnovna filtera koja imas protiv gluposti... upotrijebi ih , please
DonDavudes

#4 Re: Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Post by DonDavudes »

TIFA29 wrote:

P.S: Za one sto bi nastupili u stilu Bog takvo sto nikad nebi naredio, samo da kazem: Bog je navodno i gore stvari cinio, a ovdje je sve to samo pretpostavka. :)

navodno :? :lol:
A.sharon nije boziji izaslanik, on je obicna kabadahija koja u rukama ima moc
protjerivanje Palestinaca nema nikakve veze sa religijom i judeizmom. to je cisto politicka zajebancija

a tema je smijesna
DonDavudes

Post by DonDavudes »

CiCiban wrote:razum i srce su dva osnovna filtera koja imas protiv gluposti... upotrijebi ih , please

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cicko, vidim raspolozena si jutros :D
St.Germain

Post by St.Germain »

u sustini se slazem i pretpostavljam sta zelis reci mada nisam siguran da sam te u potpunosti razumio :roll:
moze li obrazlozenje :)
TIFA29

Post by TIFA29 »

Slazem se Sahbaz. :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

CiCiban wrote:razum i srce su dva osnovna filtera koja imas protiv gluposti... upotrijebi ih , please
:lol: :lol: :lol:
TIFA29

Post by TIFA29 »

Hmm, izgleda da gore navedeni citat zaista izaziva smijeh. :)

P.S: Razum mozes, ako vec zelis i "srce", upotrijebiti protiv gluposti. Stoga glasaj za prvu opciju. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

svi u napad :lol: :lol:
progDVB

Post by progDVB »

:lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

Razum i srce cesto imaju suprostavljene stavove. Milion primjera ...

Razum kaze NE,a srce hoce IZ INATA.

Nepouzdani filteri. Mnogo sto-sta bi im promaklo, kao sto se i desava - neprofiltrirano.
kame

#13 Re: Ako Bog naredi genocid, sta tad?

Post by kame »

TIFA29 wrote:Pretpostavimo, da jednog jutra Ariel Sharon se probudi i naredi izraelskoj vojsci da ubiju sve Palestince u Izraelu (ukljucujuci zenu i djecu). Da li bi to onda bio genocid? Ja mislim da bi. Prema sadasnjem standardu internacionalnog prava, takav cin bi bio genocid.

A sada promijenimo ovaj scenario malo:

Ariel Sharon dolazi pred kamere i kaze da dobio viziju od Boga u kojem je nas On obavezuje da svi Palestinci u Izraelu se moraju ubiti. S vremenom se javljaju svi predstavnici velikih religija (znaci i od hriscana, muslimana, jevreja, sintoista itd.) i potvrdjuju tu viziju Ariel Sharona: Svi Palestinci u Izraelu se moraju ubiti! I oni bivaju ubijeni. Bas svi... muskarci, zene... djeca. Bas svi.

Da li je to i tada genocid? Moramo li u tom slucaju bez pogovora (i bez griznje savjesti) izvrsiti naredjenje dobiveno od Boga, ili takvo sto odbiti u ime morala i pravde?

Pitanje za vas: Kako se odlucujete, i kako tu odluku pravdate?

Nisi normalan! :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

Sahbaz wrote:Ovo je sustinski pitanje koje je Sokrates svojevremeno postavio neposredno prije nego mu se sudilo.
Sokrat da je bio budala davno bi bio zaboravljen, a ne i dan danas aktualan.

U pravu si Sahbaz.
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

kakvo plitko misljenje o Bogu.

svaka civilizacija je imala religiju to je 100%
svaki narod je imao poslanika i to je sigurno taj poslanik je sirio boziju uputu....
oni komunisti su BAS MORALNI? nemam sta rec!!! vrhunac moralnosti jenog drustva!!! oni stari komunisti sto su rasli u kolko tolko religiskom okruzenju su znali za neku pristojnost i nesto ali ovi sto su rasli u komunistickom okruzenju uhhhhhh oni asu pokazali koliko je jedno ''nevjernicko'' drustvo moralno......

BOG JE ODUVJEK I ZAUVJEK TO MI LJDI NEMOZEMO SVATITI ALI TO JEDNOSTAVNO MORAMO PRIHVATITI! TO JE TO MI SMO OGRANICENI U SVAKOM POGLEDU....
Fair Life

Post by Fair Life »

MUNAFIK wrote:... BOG JE ODUVJEK I ZAUVJEK TO MI LJDI NEMOZEMO SVATITI ALI TO JEDNOSTAVNO MORAMO PRIHVATITI! TO JE TO MI SMO OGRANICENI U SVAKOM POGLEDU....
Nejasno mi je ovo tvoje Munafik: da treba jednostavno prihvatiti ono sto se ne moze shvatiti. Da li je to rezultat tvojih razmisljanja ili ti je to rekao neko ko kao i mi hoda na dvije noge obuvene u cipele. Prozracne li misli !

Bilo kako bilo, mene si ubijedio ! Dobio si jednu glavu vise za cesljanje.
Truba

Post by Truba »

MUNAFIK wrote:oni komunisti su BAS MORALNI? nemam sta rec!!! vrhunac moralnosti jenog drustva!!! oni stari komunisti sto su rasli u kolko tolko religiskom okruzenju su znali za neku pristojnost i nesto ali ovi sto su rasli u komunistickom okruzenju uhhhhhh oni asu pokazali koliko je jedno ''nevjernicko'' drustvo moralno......
u svakom slučaju su moralniji od svih vjerničkih društava

ne vjerovati u boga i ubijati je bolje od vjerovanja i ubijanja
progDVB

Post by progDVB »

komi wrote: ne vjerovati u boga i ubijati je bolje od vjerovanja i ubijanja
:-?
Truba

Post by Truba »

progDVB wrote:
komi wrote: ne vjerovati u boga i ubijati je bolje od vjerovanja i ubijanja
:-?
:D :D :D

jel tako?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

bog što je naredio, naredio je :D
nikita

Post by nikita »

Ma vlast gubi char, ako se ne zloupotrijebi...

Covjek zavidi Bogu...samo na vlasti, zato i zeli da se poistovjeti
Truba

Post by Truba »

SVI U NAPAD JEDAN JE BOG

osim u indiji :D :D :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

jeste, tamo uredno igraju u 4-4-2 formaciji, s neograničenim brojem izmjena :D
Post Reply