Vjencanjem do papira
-
idic
ja ti kažem šta je zakonska procedura, uvijek ima izuzetaka koji naravno nisu pravilo.novalic wrote:idic, ja ti govorim za ovo poslije rata, ovo je od prije godinu dvije... prije tri.. nema jos ni tri, jedan zenicanin, koji je ovdje bio godinama na crno.. ozenio svicarku.. vjencali se u zenici, on dosao sa njom, fino mu ona prije napravila vizu, ovdje je dobio papire poslije 5-6 mjeseci.. par puta mu poslali postu da izadje, vani saceka vizu, zena pisala da se od njega ne moze odvojitii tip nije ni isao vani..
Vremenom se procedura sve više usložnjava i namjerno komplikuje jer su i sami odavno provalili da su to fiktivni brakovi. Čula sam da često dolaze u kontrole uveče, vikendom da bi se uvjerili da se brak zaista prakticira. Čovjek zaista mora imati jake razloge i debele živce da izdrži taj pritisak. Izgon je naravno neminovan ako ih uhvate.
Drugo kritičarko reci svojoj kolegici i sve da joj na neki čudan fol uspije da uđe u Austriju sigurno najmanje pola godine neće moći imati dozvolu boravka i radnu dozvolu.
-
Svemirski_Jebach
ona je toliko navalila...i šta god joj mi kažemo, ona to ne prihvata i tjera po svom.
e eto, nek ide...
Čuj može li se sakriti u knjigu??! Molim te lijepo kakve ona prijedloge daje...ljudi joj fino kažu ne može na granici i tačka.
Svudgje može a na granici ne može baš nikako i ne može bez čekanja.
e eto, nek ide...
Čuj može li se sakriti u knjigu??! Molim te lijepo kakve ona prijedloge daje...ljudi joj fino kažu ne može na granici i tačka.
Svudgje može a na granici ne može baš nikako i ne može bez čekanja.
-
Svemirski_Jebach
neki misle da jest. nek im je Bog na pomoći.Fair Life wrote:Nije granica Arizona Market...
-
idic
Sve kontaš da su mlađe generacije pametnije, obrazovanije i informisanije. Da imaju izgrađen stav i ne podliježu glupim pričama i onda paf. Čuješ ovakvu priču i ne možeš da vjeruješ da neko zaista može biti istovremeno naivan, ne informisan i vjerovati nekome s kim je ostvario kontakt samo putem interneta. 
- legionarka
U pravu ste kad kazete da danasnji mladi uopste ne razmisljaju kad se radi o ovim stavrima...
Ipak, citam ranije na ovoj temi (da je obavezno da budes 8 godina u braku da bi dobio papire)..Nije istina. Moj suprug je spanjolac, i ja sam dobila dozvolu sedmicu nakon sto smo se vjencali. Cak se nismo ni vjencali u BiH niti sam ja morala doci u Sarajevo da bih trazila vizu (ranije nisam imala boravisnu). Sve to zavisi od drzave do drzave.Spanija je dosta fleksibilna,za ostale ne znam.
Et lijep pozdrav
Ipak, citam ranije na ovoj temi (da je obavezno da budes 8 godina u braku da bi dobio papire)..Nije istina. Moj suprug je spanjolac, i ja sam dobila dozvolu sedmicu nakon sto smo se vjencali. Cak se nismo ni vjencali u BiH niti sam ja morala doci u Sarajevo da bih trazila vizu (ranije nisam imala boravisnu). Sve to zavisi od drzave do drzave.Spanija je dosta fleksibilna,za ostale ne znam.
Et lijep pozdrav
-
novalic
po novom zakonu, u svicarskoj bracni drugovi ne moraju stanovati na istoj adresi..idic wrote:ja ti kažem šta je zakonska procedura, uvijek ima izuzetaka koji naravno nisu pravilo.novalic wrote:idic, ja ti govorim za ovo poslije rata, ovo je od prije godinu dvije... prije tri.. nema jos ni tri, jedan zenicanin, koji je ovdje bio godinama na crno.. ozenio svicarku.. vjencali se u zenici, on dosao sa njom, fino mu ona prije napravila vizu, ovdje je dobio papire poslije 5-6 mjeseci.. par puta mu poslali postu da izadje, vani saceka vizu, zena pisala da se od njega ne moze odvojitii tip nije ni isao vani..
Vremenom se procedura sve više usložnjava i namjerno komplikuje jer su i sami odavno provalili da su to fiktivni brakovi. Čula sam da često dolaze u kontrole uveče, vikendom da bi se uvjerili da se brak zaista prakticira. Čovjek zaista mora imati jake razloge i debele živce da izdrži taj pritisak. Izgon je naravno neminovan ako ih uhvate.
Drugo kritičarko reci svojoj kolegici i sve da joj na neki čudan fol uspije da uđe u Austriju sigurno najmanje pola godine neće moći imati dozvolu boravka i radnu dozvolu.
nikada jos nisam cula za te vecernje kontrole, cak ni kod parova koje su "prijatelji" redovito prijavljivali...
sve vise imam utisak da je zeneva.. malo drugacija.. od vecine.. i svicarskih a i europskih gradova..
j'aime genève
-
Svemirski_Jebach
8 godina je u nekim zemljama rok ja državljanstvo, u većini 5.legionarka wrote:U pravu ste kad kazete da danasnji mladi uopste ne razmisljaju kad se radi o ovim stavrima...
Et lijep pozdrav
sada ću baš pogledati šta propisi španije kažu. Mislim da zamajavaš sve ljude ovdje.
Elem, zaistaa... ona traži način kako da prevari države. A mogla bi najprije prevariti samu sebe.
-
novalic
fair je dobro rekao.. odgovor.. ne odgovara.. mi smo i inaca naucili uvijek malo poprijekoidic wrote:Sve kontaš da su mlađe generacije pametnije, obrazovanije i informisanije. Da imaju izgrađen stav i ne podliježu glupim pričama i onda paf. Čuješ ovakvu priču i ne možeš da vjeruješ da neko zaista može biti istovremeno naivan, ne informisan i vjerovati nekome s kim je ostvario kontakt samo putem interneta.
-
Svemirski_Jebach
http://www.marbella-lawyers.com/index/q ... uestion/78
link o tome kako se preko braka dobija špansko državljanstvo.
am an israeli citizen studying in the UK, my girl-friend is spanish working in Spain. We are planning to marry and I want to go to live in Spain. Could you tell me please, what will be the procedure for me to obtain spanish citizenship. How long will it take?
Anonymous
A. Being married to a Spanish citizen will entitle you to apply and obtain Spanish citizenship after residing one year in Spain. This means that at the time of application for Spanish citizenship, you have to prove you have resided legally in Spain for at least one year.
Residency in Spain will be granted automatically as you are married to a Spanish national, although the procedure takes at least 3 months. The application for Spanish nationality is done via the Civil Registry of the location of your domicile (understood as your marriage domicile) to the Minister of Justice:
The requirements are the following:
Birth certificate
Criminal record certificate issued by the Israeli authorities (it is advisable to have it clean)
Criminal record certificate issued by the Spanish authorities
Certificate of domiciliation in the Town Hall of the municipality where you will live.
Document justifying the time spent in Spain with legal residency.
If married to a Spanish citizen, marriage certificate issued by the corresponding Civil Registry.
Birth certificate of the Spanish spouse.
Once your application has been approved, you will have to make a sworn declaration of loyalty to the Spanish Constitution.
With regards to the time it takes, it depends on the time of the year, but you can expect to be summoned to make the declaration within 3 to 5 months after the presentation of the documentation.
link o tome kako se preko braka dobija špansko državljanstvo.
am an israeli citizen studying in the UK, my girl-friend is spanish working in Spain. We are planning to marry and I want to go to live in Spain. Could you tell me please, what will be the procedure for me to obtain spanish citizenship. How long will it take?
Anonymous
A. Being married to a Spanish citizen will entitle you to apply and obtain Spanish citizenship after residing one year in Spain. This means that at the time of application for Spanish citizenship, you have to prove you have resided legally in Spain for at least one year.
Residency in Spain will be granted automatically as you are married to a Spanish national, although the procedure takes at least 3 months. The application for Spanish nationality is done via the Civil Registry of the location of your domicile (understood as your marriage domicile) to the Minister of Justice:
The requirements are the following:
Birth certificate
Criminal record certificate issued by the Israeli authorities (it is advisable to have it clean)
Criminal record certificate issued by the Spanish authorities
Certificate of domiciliation in the Town Hall of the municipality where you will live.
Document justifying the time spent in Spain with legal residency.
If married to a Spanish citizen, marriage certificate issued by the corresponding Civil Registry.
Birth certificate of the Spanish spouse.
Once your application has been approved, you will have to make a sworn declaration of loyalty to the Spanish Constitution.
With regards to the time it takes, it depends on the time of the year, but you can expect to be summoned to make the declaration within 3 to 5 months after the presentation of the documentation.
Last edited by Svemirski_Jebach on 31/03/2006 11:18, edited 1 time in total.
-
idic
@ novalic mislim da je inače malo teže doći u Švicarsku, ali kad si već tamo da su zakoni liberalniji nego u zemljama EU.
Ja se ko budala brinem za curu i razmišljam da je tamo neki šalabajzeri ne prevare i pretvore joj život u pakao, a ona se šprda sa tim ko da ide u Kiseljak na izlet. Svašta
Ja se ko budala brinem za curu i razmišljam da je tamo neki šalabajzeri ne prevare i pretvore joj život u pakao, a ona se šprda sa tim ko da ide u Kiseljak na izlet. Svašta
-
Svemirski_Jebach
kaže da se boravak dobija automatski ali procedura traje 3 MJESECA
volim internet...evo one naše legionarke. Sve one nama znaju...pametnice.
ovo sam uvijek mrzio kod ljudi, izvrtanje i nepoznavanje činjenica, manipulacije svjesne ili nesvjesne...
Ona bi nas sada ubijedila da je sve bilo gotovo za dan.
A ona naša drugarica kriticarka, i njena "jaranica" isto ko da se dogovaraju gdje će sjediti za prvi maj.
I hoće li ona sutra ići tamo??
volim internet...evo one naše legionarke. Sve one nama znaju...pametnice.
ovo sam uvijek mrzio kod ljudi, izvrtanje i nepoznavanje činjenica, manipulacije svjesne ili nesvjesne...
Ona bi nas sada ubijedila da je sve bilo gotovo za dan.
A ona naša drugarica kriticarka, i njena "jaranica" isto ko da se dogovaraju gdje će sjediti za prvi maj.
I hoće li ona sutra ići tamo??
-
Svemirski_Jebach
zar zaista treba objašnjenje???novalic wrote:ovo mi nije jasno ISRAELI AUTHORITIES... sa BH....Criminal record certificate issued by the Israeli authorities (it is advisable to have it clean)
to je pitanje neke osobe, koja ima curu iz izraela a španski je državljanin(pogledaj vrh citata) i prema tome može se analogijom izjednačiti sa BiH...
-
Svemirski_Jebach
mislim da je apsurdno da bilo šta dalje pojašnjavam, ko je shvatio shvatio...novalic wrote:dakle, bh ima isti tretman kao israel...
-
novalic
ja ovdje procitah, (engleski mi bas i nije jaca strana).. da je boravak u spaniji dodijeljen automatski, mada procedura traje do tri mjeseca, ali ne procitah da za procedure moras biti izvan spanijeResidency in Spain will be granted automatically as you are married to a Spanish national, although the procedure takes at least 3 months.
-
Svemirski_Jebach
da ne piše, ali ne piše ni da možeš biti u španiji.novalic wrote:ja ovdje procitah, (engleski mi bas i nije jaca strana).. da je boravak u spaniji dodijeljen automatski, mada procedura traje do tri mjeseca, ali ne procitah da za procedure moras biti izvan spanijeResidency in Spain will be granted automatically as you are married to a Spanish national, although the procedure takes at least 3 months.