ne znam je li neko vec napisao ali evo:
1. Zasto se bog ne prikaze ljudima danas kada su u mogucnosti da trajno i za buduca pokoljenja zabiljeze njegovu pojavu i dokaz o njegovom postojanju, a ne da stvara dilemu? Zar mu nije cilj da svi vjeruju ili on vrsi selekciju na glupe i pametne, tj. radoznale (koji ne vjeruju jer postavljaju sebi pitanja) i neznatizeljne?
2. Zasto se sve religije ovog svijeta sire strahom, a ne nekim drugim metodom? Dakle kako je moguce da jedno tako savrseno bice nije pronaslo drugi nacin da "prisili" ljude da vjeruju u njegovo postojanje, osim straha od pakla i vatri dzehenemskih?
3. Zar dusevna bol nije jacha od fizicke i kako onda da neko tako savrsen, a uz to se veoma bavi duhovnoscu, to ne zna pa prijeti fizickom boli, a ne dusevnom?
4. Kako je moguce da neko tako savrsen zapocne razvoj ljudskog drustva necim tako nesavrsenim kao sto je incest? Teroija evolucije za razliku od religija podrazumjeva da su ljudi kao bioloska vrsta nastajali na razlictim dijelovima svijeta gdje su postojali odgovarajuci klimatski uslovi, a religije govore o prvim ljudima, koji su se onda po logici stvari morali razmnozavati, da ne kazem pariti, incestoidnim odnosima, a to bas i ne moze biti osobina savrsenstva.
5. Zasto neko tako savrsen ne unisti zlo i suzbije nevolje na zemlji koje se javljaju, poput gladi, ratova, zemljotresa?
6. Zasto se desio Hitler?
7. Sta je smisao superiornosti ljudske vrste nad ostalim zivim bicima?
8. Zasto se ljudi ne tretiraju kao i ostale zivotinje, jer ljudi u stvarnosti jesu najrazvijenije zivotinje koje su dobile najvise sansi jer su obdarene mogucnoscu govora i veceg nivoa medjusobne komunikacije uz kretanje na dvije noge?
Pitanja je milione, a religije jos ni na jedno nisu dale konretan odgovor. Nauka na neka ipak jeste veoma konkretno odgovorila, veoma konkretno.
1. na svijetu će uvijek biti vjernika i nevjernika. Da je Bog htio da svi budu vjernici bili bi . postavi sam sebi pitanje i sam sebi iskreno odgovori-
da se Bog prikaže nekom Hasi ili Đoletu i on tebi dođe i to ispriča, bi li mu povjerovo!
da se tebi prikaže? da li bi takvi kao ti povjerovali tebi!
da se pokaže nama svima ... naredna generacija kojoj se nije pokazao bi tražila da se pokaže i njima i tako dalje i tako dalje... jer ne zaboravi da se Bog već i prije prikazivao samo što ti ne vjeruješ...
2. religija se širi ljubavlju ali upozorava te na belaje-tek toliko da znaš- a ti uzmi ili ostavi!
3. ko prijetui fizičom boli? vjerovatno misliš na džehenemsku vatru! eh to je sad stvar nečeg drugog! ja vjerujem da se upravo radi o duhovnoj patnji... mislim da svaki čovjek ima svoju viziju džehenema i sigurno će ga takav ili gori zadesiti!! ono ko grižnja savjest!!
a isto se odnosi i na dženet!
4. nigdje religija ne isključuje teoriju evolucije kao mogućnost nastanka čovjeka! evolucija ima propuste (razumljivo)... ne vjerujem da je čovjek nasto od majmuna ali ostala priča ima smisla ... i kako god okreneš - kako sad nastade ona prva ćelija... onaj prvi prauzrok nastanka svega toga! to ni ja ,ni ti a ni teorija evolucije ne može objasniti!
kao što jusuf ja mislim reče - adem bi mogao biti prvi čovjek u duhovnom smislu -a evolucija bi mogla biti neki tool kojim se Bog služio da napravi prvog čovjeka! Na onom svijetu ne postoji pojam vremena i prostora ... onaj period nastanka čovjeka je (ne znam kolike su to godine) je vjerovatno ništavan za Boga , za mene neobjašnjivo ... ne mogu zamisliti koja je to dimenzija !
5. pa ti jednostavno misliš da se sve vrti oko ovog života! sva su carstva pala ... svako biće na svijetu je umrlo ili će! svaki zlikovac i svako zlo će umrijet... pogledaj historiju čovječansta... jednostavno... svaki koji je za sebe tvrdio da je Bog... svaki koji se smatro svemoćnim - grubo rečeno prdekno je!
svaki kralje,car, sultan, poslanik... svako biće!
tebi i meni je naš životni vijek puno (možda) a ne zaboravi da možda tamo naše godine idu sekunadama ili , ne znam kako bi se to moglo opisati!
6. A čuj zašto se desio Hitler!! Pa desio se i Muhamed i Isus i Ivo Andrić... a svi su oni nekom zločinci a nekom heroji... nekom legende a nekom đubrad!
Što si se desio ti?
7.ne shvatam poentu!! jel tebi krivo što si superioran u odnosu na životinju! nigdje ta superiornost te sputava u nečemu! Pa uzmeš ćumez ... sjedeš u ćumez a pusti koke neka žive u tvojoj kući ako ti misliš da one to stvarno hoće i ako ti hoće da živiš u ćumezu ili u štali! (a njima ne smeta ćumez ili štala ili sl.)
8. a ko bi te trebao tretirati kao životinju... ko bi koga trebao tretirati?
što se ograničavaš na životnje ... što ti ne bi da te tretiraju ko biljku...
ne znam poentu ovoga! Šta ti hoćeš da kažeš!
Pa tebi Bog ništa ne brani , samo te upozorava a ti izvoli kako hoćeš!!!
Shvati samo te upozorava ... ni našta te ne tjera - a ti uzmeš to ili ostaviš!
pozdrav!