"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

Sarafcina wrote:Komi jarane :) da ga tajpi dje mu dodju zakoni ;)
i gdje vazi teorija koja ima rupace ;) na vise mjesta ... malo na pocetku malo u sredini malo na kraju ;)
jasno je da anstajn fula u mikrosvijetu ;), a kvanti u makro :), ali uz odredjena ogranicenja i dovoljan broj pretpostavki :D svaka teorija se moze navuci da bude tacna :D
fol je sto darvin fula i na pocetku (kako je poceo zivot?)... u sredini (kako od gmizavaca nastaju ptice) ... itd ... iako Darvin ima pametnih (selekcija unutar vrste)...
Dobro ;) smisljeno ;) i ;) jednostavno ;) do ;) srzi. ;)

Niko ;) srecniji ;) od ;) mene ;) kada ;) vidim ;) ovakvu ;) raskos ;) u ;) igri ;) rijeci ;) i ;) sazetost ;) poruke. ;) ;) ;)
danas

Post by danas »

digger wrote:
i gdje vazi teorija koja ima rupace ;) na vise mjesta ... malo na pocetku malo u sredini malo na kraju ;)
jasno je da anstajn fula u mikrosvijetu ;), a kvanti u makro :), ali uz odredjena ogranicenja i dovoljan broj pretpostavki :D svaka teorija se moze navuci da bude tacna :D
fol je sto darvin fula i na pocetku (kako je poceo zivot?)... u sredini (kako od gmizavaca nastaju ptice) ... itd ... iako Darvin ima pametnih (selekcija unutar vrste)...

Niko ;) srecniji ;) od ;) mene ;) kada ;) vidim ;) ovakvu ;) raskos ;) u ;) igri ;) rijeci ;) i ;) sazetost ;) poruke. ;) ;) ;)
a tek ponudjena alternativa ;)
naravno, zivot je poceo onako kako kaze biblija :D
sta se ima diskutovati vise... kakva pitanja, istrazivanja, bakraci... kad sve znamo :D
ne pitaj nista :roll: :-?

PS ipak se okrece :D :D :D
digger

Post by digger »

danas wrote:a tek ponudjena alternativa ;)
sta se ima diskutovati vise... kakva pitanja, istrazivanja, bakraci... kad sve znamo :D

Šta ba ćito: šeto ba, šeto! :)
shaza

Post by shaza »

samo se jedno pitam ako si vec nevjernik zasto razmisljas o Bogu i Njegovom stvaranju,ako si samo za nauku drzi se nauke pa ces valjda jednog dana da uspijes postaviti uslove kao sto su bile onog dana kad je majmun postepeno presao u covjeka odnosno postao "uspravni covjek". mozda da das jednoj simpanzi koju kosku pa nek udara po drugoj ne bi li skontala da ustvari moze da bude i pametnije bice.
I pitam se jos jednu stvar zasto nauka,koja danas dostize haman svoj vrhunac,ne postavi one iste uslove koje su bile na pocetku postanka zivog bica,one male celije,pa da svojim ocima mozemo vidjeti to "spontano nastajanje zive tvari",sobzirom da je upoznata sa uslovima koji su tada vladali na zemlji. i kako to da nauka ne moze da napravi jedno zivo bice sastavljajuci komponente koje su neophodne za to osim kloniranjem kada opet koriste vec zivu tvar.
digger

Post by digger »

shaza wrote:....i kako to da nauka ne moze da napravi jedno zivo bice sastavljajuci komponente koje su neophodne za to osim kloniranjem kada opet koriste vec zivu tvar.
Joj "shazo," pa od kuda ti sada bona?

Haj da slijedimo tvoju logiku :roll: pa da se nadjemo nas nekolicina te neka onda tvoj bog napravi kakvo cudo: ako hoce, moze da me udari gromom u po suncana dana. I to namrtvo. Pa neka onda bar drugi vjeruju a jedan nevjernik manje, nije ni vazno.

More li se ovo kako namoliti?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

danas wrote:
digger wrote:

Pa ja nisam nudio alternativu ;)
u nauci nije sramota reci da se nesto ne zna ;), niti je neophodno da se po svaku cijenu navuce "bolje ista nego nista" ... to nije nauka :)
i da mi neki tamo to servira pod alternativnu nauku ;) :D, ja bih rekao OK :)
ali je glupo :) deklarisati principe :) i onda stelati stvari tek da odgovaraju ciljevima koji maksimiziraju moj kriterij :), to vec nije nauka nego demagogija :)
Shoshana

Post by Shoshana »

digger wrote:
shaza wrote:....i kako to da nauka ne moze da napravi jedno zivo bice sastavljajuci komponente koje su neophodne za to osim kloniranjem kada opet koriste vec zivu tvar.
Joj "shazo," pa od kuda ti sada bona?

Haj da slijedimo tvoju logiku :roll: pa da se nadjemo nas nekolicina te neka onda tvoj bog napravi kakvo cudo: ako hoce, moze da me udari gromom u po suncana dana. I to namrtvo. Pa neka onda bar drugi vjeruju a jedan nevjernik manje, nije ni vazno.

More li se ovo kako namoliti?
Evo nas Shaza prosvijetli :D

Hebes nauku, ko je od toga koristi vidio?! Nemoj da bi slucajno dijete kad ti se razboli doktoru odveo...Gluho bilo!
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

shaza wrote:samo se jedno pitam ako si vec nevjernik zasto razmisljas o Bogu i Njegovom stvaranju,ako si samo za nauku drzi se nauke pa ces valjda jednog dana da uspijes postaviti uslove kao sto su bile onog dana kad je majmun postepeno presao u covjeka odnosno postao "uspravni covjek".
Nije nikad postao totalno "uspravni covjek", trecinu vremena provede spavajuci, znaci, kao "vodoravni covjek".
shaza wrote: mozda da das jednoj simpanzi koju kosku pa nek udara po drugoj ne bi li skontala da ustvari moze da bude i pametnije bice.
Kako se kaze muska zirafa?
shaza wrote: I pitam se jos jednu stvar zasto nauka,koja danas dostize haman svoj vrhunac,
Kazes HAMAN vrhunac? Sto jes', jes', jos malo pa ce biti tamo gdje bila prije 300 godina.

Sreca pa se ne pitaju Bush, Osama, Kardinal, Reis, Vladika i ostala kompanija.
shaza wrote: ne postavi one iste uslove koje su bile na pocetku postanka zivog bica,one male celije,pa da svojim ocima mozemo vidjeti to "spontano nastajanje zive tvari",sobzirom da je upoznata sa uslovima koji su tada vladali na zemlji. i kako to da nauka ne moze da napravi jedno zivo bice sastavljajuci komponente koje su neophodne za to osim kloniranjem kada opet koriste vec zivu tvar.
Kako to da se bog, prije nekih 2500 godina, redovno setao po zemlji, pricao sa ljudima i cinio razna cuda, a danas ga nema ni za ljeka da ponovi bilo sta slicno. Da nije "preselio" samo nas nisu informisali?
Fair Life

Post by Fair Life »

shaza wrote:samo se jedno pitam ako si vec nevjernik zasto razmisljas o Bogu i Njegovom stvaranju,ako si samo za nauku drzi se nauke pa ces valjda jednog dana da uspijes postaviti uslove kao sto su bile onog dana kad je majmun postepeno presao u covjeka odnosno postao "uspravni covjek". mozda da das jednoj simpanzi koju kosku pa nek udara po drugoj ne bi li skontala da ustvari moze da bude i pametnije bice.
Image
shaza wrote:I pitam se jos jednu stvar zasto nauka,koja danas dostize haman svoj vrhunac,ne postavi one iste uslove koje su bile na pocetku postanka zivog bica,one male celije,pa da svojim ocima mozemo vidjeti to "spontano nastajanje zive tvari",sobzirom da je upoznata sa uslovima koji su tada vladali na zemlji. i kako to da nauka ne moze da napravi jedno zivo bice sastavljajuci komponente koje su neophodne za to osim kloniranjem kada opet koriste vec zivu tvar.
Image
digger

Post by digger »

Sarafcina wrote: ali je glupo :) deklarisati principe :) i onda stelati stvari tek da odgovaraju ciljevima koji maksimiziraju moj kriterij :), to vec nije nauka nego demagogija :)
Sta je glupo a sta nije, to izgleda nije u tvom domenu.
digger

Post by digger »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:... Kako to da se bog, prije nekih 2500 godina, redovno setao po zemlji, pricao sa ljudima i cinio razna cuda, a danas ga nema ni za ljeka da ponovi bilo sta slicno. Da nije "preselio" samo nas nisu informisali?
Podsjeti me na to da je bog uvijek prikazan sa sijedom kosom i bradom. Sto mora da bude star da bude bog? Da bude pametniji i iskusniji? Hmmm... ovdje opet nesto ne stima.

Vidis, Muhamed je to lijepo rijesio: nema imidza pa se ne zna da li je star, je li musko, i slicno

Ako je stvarno ostario, onda mu je u jednom momentu bila. Sta ce onda biti s nama?

Hvata me panika. :)
jusuff

Post by jusuff »

Shoshana wrote:
jusuff wrote:
draga shoshana,
bojim se da ne razumijem zasto se ljutis i cime sam zasluzio salve po mome mozgu.
ziva ti meni bila i dabogda jos evoluirala, pa te mozda pocnem i kontati :D
da li da ti odgovaram na ovaj post... hmmm, ma bih, ali vidim da nemas pojma ni o temi niti imas osnovne pristojnosti, pa da ne davim... ;)
Dragi Jusuffe,

kako si ti fin i naivan :D

Al' ja cu to tebi ipak objasniti...
Od svega sto ja napisah o evoluciji, ti ne samo da neimade nijednu pametnu odgovoriti, nego se uhvati "Eskima" :?

Pa se ja dvoumih citave dvije sekunde da li da te shvatim kao djubre jedno bezobrazno koje mi podmece rasizam da bi sakrio cinjenicu da o evoluciji nema pojma, ili da te shvatim kao glupana neobrazovanog koji se upusta u raspravu kojoj nije dorastao, kritikuje teoriju o kojoj nista ne zna (vidi se po pitanjima koja postavljas), i zaista nije u stanju procitati (shvatiti) tudje postove!

Pa da ne gubim svoje dragocjeno vrijeme, ja te shvatih kao obadvoje - a ti biraj!

A za moju pristojnost - biram jezik koji sam sigurna da razumijes!
shoshana,
bezobrazluk ti je veci od mogucnosti percepcije...
glede da ti ja odgovaram o tvojim komentarima o evoluciji ... da sam imao na kakvu pametnu ostaviti komentar ja bih, ovako, popusti ti evoluciju i uhvati se cega pametnijeg...
da mi ne duljimo, ja sam i fin i naivan i kako god hoces, ali za tebe ponovo ostaje da nemas pojma ni o temi, niti imas pristojnosti razgovarati kao insan, pa da ti i ja zavrsimo prepisku, ziva i zdrava bila i u insana evoluirala, amin

ps
ne znam zasto si se ti uopce mene uhvatila, koliko se sjecam nisam s tobom ni raspravljao o ovome nego sa A... :-) ... ili nece niko da se druzi s tobom?
Last edited by jusuff on 11/01/2006 23:10, edited 2 times in total.
jusuff

Post by jusuff »

digger wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:... Kako to da se bog, prije nekih 2500 godina, redovno setao po zemlji, pricao sa ljudima i cinio razna cuda, a danas ga nema ni za ljeka da ponovi bilo sta slicno. Da nije "preselio" samo nas nisu informisali?
Podsjeti me na to da je bog uvijek prikazan sa sijedom kosom i bradom. Sto mora da bude star da bude bog? Da bude pametniji i iskusniji? Hmmm... ovdje opet nesto ne stima.

Vidis, Muhamed je to lijepo rijesio: nema imidza pa se ne zna da li je star, je li musko, i slicno

Ako je stvarno ostario, onda mu je u jednom momentu bila. Sta ce onda biti s nama?

Hvata me panika. :)
ovo trebalo biti smijesno, ili vi fakat ovako percepirate?
haman me i ne cudi da ste nevjernici :-)
mostarac

Post by mostarac »

ne znam je li neko vec napisao ali evo:

1. Zasto se bog ne prikaze ljudima danas kada su u mogucnosti da trajno i za buduca pokoljenja zabiljeze njegovu pojavu i dokaz o njegovom postojanju, a ne da stvara dilemu? Zar mu nije cilj da svi vjeruju ili on vrsi selekciju na glupe i pametne, tj. radoznale (koji ne vjeruju jer postavljaju sebi pitanja) i neznatizeljne?
2. Zasto se sve religije ovog svijeta sire strahom, a ne nekim drugim metodom? Dakle kako je moguce da jedno tako savrseno bice nije pronaslo drugi nacin da "prisili" ljude da vjeruju u njegovo postojanje, osim straha od pakla i vatri dzehenemskih?
3. Zar dusevna bol nije jacha od fizicke i kako onda da neko tako savrsen, a uz to se veoma bavi duhovnoscu, to ne zna pa prijeti fizickom boli, a ne dusevnom?
4. Kako je moguce da neko tako savrsen zapocne razvoj ljudskog drustva necim tako nesavrsenim kao sto je incest? Teroija evolucije za razliku od religija podrazumjeva da su ljudi kao bioloska vrsta nastajali na razlictim dijelovima svijeta gdje su postojali odgovarajuci klimatski uslovi, a religije govore o prvim ljudima, koji su se onda po logici stvari morali razmnozavati, da ne kazem pariti, incestoidnim odnosima, a to bas i ne moze biti osobina savrsenstva.
5. Zasto neko tako savrsen ne unisti zlo i suzbije nevolje na zemlji koje se javljaju, poput gladi, ratova, zemljotresa?
6. Zasto se desio Hitler?
7. Sta je smisao superiornosti ljudske vrste nad ostalim zivim bicima?
8. Zasto se ljudi ne tretiraju kao i ostale zivotinje, jer ljudi u stvarnosti jesu najrazvijenije zivotinje koje su dobile najvise sansi jer su obdarene mogucnoscu govora i veceg nivoa medjusobne komunikacije uz kretanje na dvije noge?

Pitanja je milione, a religije jos ni na jedno nisu dale konretan odgovor. Nauka na neka ipak jeste veoma konkretno odgovorila, veoma konkretno.

Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Murisno1

Post by Murisno1 »

ne znam je li neko vec napisao ali evo:

1. Zasto se bog ne prikaze ljudima danas kada su u mogucnosti da trajno i za buduca pokoljenja zabiljeze njegovu pojavu i dokaz o njegovom postojanju, a ne da stvara dilemu? Zar mu nije cilj da svi vjeruju ili on vrsi selekciju na glupe i pametne, tj. radoznale (koji ne vjeruju jer postavljaju sebi pitanja) i neznatizeljne?
2. Zasto se sve religije ovog svijeta sire strahom, a ne nekim drugim metodom? Dakle kako je moguce da jedno tako savrseno bice nije pronaslo drugi nacin da "prisili" ljude da vjeruju u njegovo postojanje, osim straha od pakla i vatri dzehenemskih?
3. Zar dusevna bol nije jacha od fizicke i kako onda da neko tako savrsen, a uz to se veoma bavi duhovnoscu, to ne zna pa prijeti fizickom boli, a ne dusevnom?
4. Kako je moguce da neko tako savrsen zapocne razvoj ljudskog drustva necim tako nesavrsenim kao sto je incest? Teroija evolucije za razliku od religija podrazumjeva da su ljudi kao bioloska vrsta nastajali na razlictim dijelovima svijeta gdje su postojali odgovarajuci klimatski uslovi, a religije govore o prvim ljudima, koji su se onda po logici stvari morali razmnozavati, da ne kazem pariti, incestoidnim odnosima, a to bas i ne moze biti osobina savrsenstva.
5. Zasto neko tako savrsen ne unisti zlo i suzbije nevolje na zemlji koje se javljaju, poput gladi, ratova, zemljotresa?
6. Zasto se desio Hitler?
7. Sta je smisao superiornosti ljudske vrste nad ostalim zivim bicima?
8. Zasto se ljudi ne tretiraju kao i ostale zivotinje, jer ljudi u stvarnosti jesu najrazvijenije zivotinje koje su dobile najvise sansi jer su obdarene mogucnoscu govora i veceg nivoa medjusobne komunikacije uz kretanje na dvije noge?

Pitanja je milione, a religije jos ni na jedno nisu dale konretan odgovor. Nauka na neka ipak jeste veoma konkretno odgovorila, veoma konkretno.
1. na svijetu će uvijek biti vjernika i nevjernika. Da je Bog htio da svi budu vjernici bili bi . postavi sam sebi pitanje i sam sebi iskreno odgovori-
da se Bog prikaže nekom Hasi ili Đoletu i on tebi dođe i to ispriča, bi li mu povjerovo!
da se tebi prikaže? da li bi takvi kao ti povjerovali tebi!
da se pokaže nama svima ... naredna generacija kojoj se nije pokazao bi tražila da se pokaže i njima i tako dalje i tako dalje... jer ne zaboravi da se Bog već i prije prikazivao samo što ti ne vjeruješ...
2. religija se širi ljubavlju ali upozorava te na belaje-tek toliko da znaš- a ti uzmi ili ostavi!
3. ko prijetui fizičom boli? vjerovatno misliš na džehenemsku vatru! eh to je sad stvar nečeg drugog! ja vjerujem da se upravo radi o duhovnoj patnji... mislim da svaki čovjek ima svoju viziju džehenema i sigurno će ga takav ili gori zadesiti!! ono ko grižnja savjest!!
a isto se odnosi i na dženet!
4. nigdje religija ne isključuje teoriju evolucije kao mogućnost nastanka čovjeka! evolucija ima propuste (razumljivo)... ne vjerujem da je čovjek nasto od majmuna ali ostala priča ima smisla ... i kako god okreneš - kako sad nastade ona prva ćelija... onaj prvi prauzrok nastanka svega toga! to ni ja ,ni ti a ni teorija evolucije ne može objasniti!
kao što jusuf ja mislim reče - adem bi mogao biti prvi čovjek u duhovnom smislu -a evolucija bi mogla biti neki tool kojim se Bog služio da napravi prvog čovjeka! Na onom svijetu ne postoji pojam vremena i prostora ... onaj period nastanka čovjeka je (ne znam kolike su to godine) je vjerovatno ništavan za Boga , za mene neobjašnjivo ... ne mogu zamisliti koja je to dimenzija !
5. pa ti jednostavno misliš da se sve vrti oko ovog života! sva su carstva pala ... svako biće na svijetu je umrlo ili će! svaki zlikovac i svako zlo će umrijet... pogledaj historiju čovječansta... jednostavno... svaki koji je za sebe tvrdio da je Bog... svaki koji se smatro svemoćnim - grubo rečeno prdekno je!
svaki kralje,car, sultan, poslanik... svako biće!
tebi i meni je naš životni vijek puno (možda) a ne zaboravi da možda tamo naše godine idu sekunadama ili , ne znam kako bi se to moglo opisati!
6. A čuj zašto se desio Hitler!! Pa desio se i Muhamed i Isus i Ivo Andrić... a svi su oni nekom zločinci a nekom heroji... nekom legende a nekom đubrad!
Što si se desio ti?
7.ne shvatam poentu!! jel tebi krivo što si superioran u odnosu na životinju! nigdje ta superiornost te sputava u nečemu! Pa uzmeš ćumez ... sjedeš u ćumez a pusti koke neka žive u tvojoj kući ako ti misliš da one to stvarno hoće i ako ti hoće da živiš u ćumezu ili u štali! (a njima ne smeta ćumez ili štala ili sl.)
8. a ko bi te trebao tretirati kao životinju... ko bi koga trebao tretirati?
što se ograničavaš na životnje ... što ti ne bi da te tretiraju ko biljku...
ne znam poentu ovoga! Šta ti hoćeš da kažeš!
Pa tebi Bog ništa ne brani , samo te upozorava a ti izvoli kako hoćeš!!!
Shvati samo te upozorava ... ni našta te ne tjera - a ti uzmeš to ili ostaviš!

pozdrav!
Propast1

Post by Propast1 »

Gledam ova dva posljednja posta i mislim sta je problem kod nas..

Mostarac postavi konkretno pitanje:
A murisano mu odgovori:
. nigdje religija ne isključuje teoriju evolucije kao mogućnost nastanka čovjeka! evolucija ima propuste (razumljivo)... ne vjerujem da je čovjek nasto od majmuna ali ostala priča ima smisla ... i kako god okreneš - kako sad nastade ona prva ćelija... onaj prvi prauzrok nastanka svega toga! to ni ja ,ni ti a ni teorija evolucije ne može objasniti!
kao što jusuf ja mislim reče - adem bi mogao biti prvi čovjek u duhovnom smislu -a evolucija bi mogla biti neki tool kojim se Bog služio da napravi prvog čovjeka! Na onom svijetu ne postoji pojam vremena i prostora ... onaj period nastanka čovjeka je (ne znam kolike su to godine) je vjerovatno ništavan za Boga , za mene neobjašnjivo ... ne mogu zamisliti koja je to dimenzija !
Problem se cesto svodi na ovo: Oni koji zele da diskutuju o religijama i bogu postavljaju racionalna pitanja: Kako je moguce da postoje razlicite rase ako su svi nastali od adema i heve ili tipa 'ljudi su kao bioloska vrsta nastali u razlicitim dijelovima svijeta'

a ovi sto kao tumace religiju odmah ispaljuju odgovore koji nemaju veze s pitanjima i metafizicki objasnjavaju, kako je to sve bozije djelo i kako za sva ta pitanja postoje odgovori u svetoj knjizi.....

I na kraju niko nije zadovoljan.

A evo sta moze biti uzrokom tog nezadovoljstva:

Prvi misli da su ljudi kao bioloska vrsta nastali u vise dijelova svijeta simultano a kao u religiji svi su postali od jednog covjeka i jedne zene. međutim to nije tacno. Prvo po nauci prvi homo eraktus a poslije homo sapiens (nije bitno kako se pise) su nastali u centralnoj africi i odatle su se prije 500.000 - 1.000.000 godina poceli raseljavati po cijelom svijetu....
Prije 15.000 godina su zaposjeli i posljednji kontinent ameriku, kada su iz azije tokom posljednjeg ledenog doba presli na aljasku....

Ovo ljudima treba reci a ne Bog je to stvorio i tačka - nema dalje rasprave. Jer uvijek ce se neko naci pa ce pitati odkud ljudski ostaci na havajima ili negdje drugo u polineziji koji su stariji od 25.000 godina?

Drugo pitanje je bilo za rase (nije pod ovim 4 ali tu je negdje)... antropološki nemogu se utvrditi razlike između ljudi tolike da bi se moglo reci da na nasoj planeti ima vise razlicitih rasa... Sve su to sitnice u genetskom smislu. jer mozemo li reci da su ljudi s plavom kosom drugacija rasa od ljudi sa smeđom? Mozda je to rekao neko vec ali razlika u genetskom sastavu savremenog covjeka i prvih pra ljudi je manja od 1 %.
Propast1

Post by Propast1 »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
E ja za jedan dio pitanja mislio sam na ovaj post.

I razmislite jos malo:

Ljudski organizam se prilagođava uslovima podrucja na kojem zivi (topliji i hladniji predjeli .... proizvodi razlicite pigmenti na kozi....

Ako smo svi prvo bili u centralnoj africi..... Tamo je toplo i prirodna selekcija ... crna boja koze..... Seoba na sjever... hladnije.... covjeku se mjenja pigment..... postepeno ... bijelci.... Sve se zavrsava jos davno, prije 14.500 godina kad covjek nije znao nista obuci izuzev lisca i koze...
danas

Post by danas »

Sarafcina wrote:
danas wrote:
digger wrote: Dobro ;) smisljeno ;) i ;) jednostavno ;) do ;) srzi. ;)

Pa ja nisam nudio alternativu ;)
u nauci nije sramota reci da se nesto ne zna ;), niti je neophodno da se po svaku cijenu navuce "bolje ista nego nista" ... to nije nauka :)
i da mi neki tamo to servira pod alternativnu nauku ;) :D, ja bih rekao OK :)
ali je glupo :) deklarisati principe :) i onda stelati stvari tek da odgovaraju ciljevima koji maksimiziraju moj kriterij :), to vec nije nauka nego demagogija :)
nista ja tebe ne kontam...
govoris ono sto ja cijelo vrijem tvrdim -- da je nauka prije svega istrazivacki proces, u kome nije sramota (stavise, duznost je) postavljati pitanja. i u kojoj nije sramota reci da za nesto sada nema odgovora, jer je to samo podstjecaj da se odgovor trazi -- logikom i istrazivanjem, naucnim metodama. nauka se i ne pretvara da ikome nudi "kompletno savrsenstvo", a uporavo se na tom osnovu kritikuje... a alternativa je -- sta tacno?!? da se prihvatimo biblije ko pijan plota i da i dalje vjerujemo da je zemlja ravna, da nikad nije bilo dinosurusa, i da je covjek nacinjen u jednom danu?!? ma daj...

a nemam pojma kakvu demagogiju spominjes u naucnom kontekstu. ja demagogiju vidim samo u crkvama, dzamijama, i sinagogama... bog stvorio svijet za 7 dana, i gotovo. ne pitaj nista, mozda zavrsis na lomaci... :roll:
danas

Post by danas »

PS samo bih dodala -- jer me ovo inace izludjuje -- malu opasku za mursino i kompaniju. covjek NIJE nastao od majmuna, vec covjek i danascnji primati imaju zajednicke pretke, tj. evoluirali su u razlicitim pravcima od istih predaka.
toliko.
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:PS samo bih dodala -- jer me ovo inace izludjuje -- malu opasku za mursino i kompaniju. covjek NIJE nastao od majmuna, vec covjek i danascnji primati imaju zajednicke pretke, tj. evoluirali su u razlicitim pravcima od istih predaka.
toliko.
samo mali komentar. islam podstice da se razmislja i pita, uci i istrazuje. to je duznost muslimana koji misle i vjeruju, allah kaze islam je za one koji misle...
glede majmuna, predaka, itd.
cini mi se da i ti svoje misljenje baziras na pretpostavci, to o cemu govoris je poznato kao missing link, karika koja nedostaje :)
ali u principu se slazem, allah kaze da je sve zivo iz vode nastalo, i ljudi i majmuni i ptice i amebe...
digger

Post by digger »

jusuff wrote:samo mali komentar. islam podstice da se razmislja i pita, uci i istrazuje. to je duznost muslimana koji misle i vjeruju, allah kaze islam je za one koji misle...
cini mi se da i ti svoje misljenje baziras na pretpostavci, to o cemu govoris je poznato kao missing link, karika koja nedostaje :)
ali u principu se slazem, allah kaze da je sve zivo iz vode nastalo, i ljudi i majmuni i ptice i amebe...
Naravno da allah to rece jer je on to (ako se ne varam) i stvorio. Ili ja nesto ovdje mijesam.

Jusffe, na kraju smo diskusije jer ista samo ponavlja ono sto je cinjenica a to je da vjera i stvarnost ne idu ruku pod ruku.
jusuff

Post by jusuff »

digger wrote:
jusuff wrote:samo mali komentar. islam podstice da se razmislja i pita, uci i istrazuje. to je duznost muslimana koji misle i vjeruju, allah kaze islam je za one koji misle...
Naravno da allah to rece jer je on to (ako se ne varam) i stvorio. Ili ja nesto ovdje mijesam.

Jusffe, na kraju smo diskusije jer ista samo ponavlja ono sto je cinjenica a to je da vjera i stvarnost ne idu ruku pod ruku.
digger, nisam ni ocekivao da ce diskusija zavrsiti ikako drugacije osim u ciklicnosti.
vjera i stvarnost zaista ne idu ruku pod ruku, naime ni ja ni ti ne idemo sami sa sobom ruku pod ruku, vjera jeste stvarnost i neodvojive su :)
Murisno1

Post by Murisno1 »

Digger legenda si !
al nastavi kopat! :-D
Pozdrav domovini

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Gospodo, jel' ovo pitanje ostaje bez odgovora ili...???
Post Reply