mr__bosnjak wrote:.. a odakle je onda Almir? ?
Ne znam da li ti je neko odgovorio, nisam citala, ali Almir, Alma
to su imena koja poticu iz Indije...
mr__bosnjak wrote:.. a odakle je onda Almir? ?
pa arapi daju arapska imena -- i ta imena su skoro ista nevezano za vjeru. to sto ih mi asociramo sa islamom je pogresno. arapin je arapin, to su njihova semitska imena: sulejman, ibrahim, jusuf, itd... ako si jevrej onda si solomon, abraham... isto sve... marija je mejrema... sara masovno daju i hriscani i jevreji i muslimani -- to je zena proroka ibrahima/abrahama... to ti je to.A wrote: Znam da Arapi hriscani nose arapska imena, pa tako mozes sresti Fra-Ahmeda medju svestenstvom.
Pa ta njegova bivsa se zvala Lejla, ali on je izbacio J pa je ostalo Lela.danas wrote:pa mogao je vala prelomit i dat joj ime kako treba -- lejlaAna_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi![]()
![]()
pa to ti kazem -- nije mogao da prelomi da da lejla, pa makarAna_Ana wrote:Pa ta njegova bivsa se zvala Lejla, ali on je izbacio J pa je ostalo Lela.danas wrote:pa mogao je vala prelomit i dat joj ime kako treba -- lejlaAna_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi![]()
![]()
pa nije bilo obavezno. a da li je postalo obavezno, ne znam bas. za neke mozda i jeste...A wrote: Znam to, ali ne znam zasto je onda kod nas postalo obavezno davati arapsko ime, ili tursko, ako si musliman.
nemoj da se osjecasvesela wrote:Niko ni habera o mojim Bahrijama, Fahrijama, Hajrijama i Kadrijama!
Zna li iko jesu li to nasa imena ili imaju korijen u grugom jeziku?
Osjecam se zapostavljenom!
gavrilo wrote:rei wrote:gavrilo wrote:
ma mislim... mene kao mene
eto sad zbog provokacije izgubila sam volju![]()
raja... rei htjela da poljubi srbina![]()
![]()
"Prvoj ljubavi". I tadasnja mu zena nije se bunila?Ana_Ana wrote:e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavidanas wrote:pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...Ana_Ana wrote: Znam zenu cija se cerka zove Emina ali je iz mesanog braka. Sad mozda ima i Ahmet ali ja ne znam.
Rei... pozivamo te na sudzenje za veleizdaju...gavrilo wrote:rei wrote:gavrilo wrote:
ma mislim... mene kao mene
eto sad zbog provokacije izgubila sam volju![]()
raja... rei htjela da poljubi srbina![]()
![]()
nije se bunila on je hteo tako i gotovo. dogovorili su se da ona da drugom detetu.mr__bosnjak wrote:"Prvoj ljubavi". I tadasnja mu zena nije se bunila?Ana_Ana wrote:e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavidanas wrote: pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...
A evo i jos jedan doprinos. Ovdje gdje ja zivim ima puno Somaliaca, muslimani su i pravi orijentalci a do 99% posto pa i vise imaju iskljucivo arapska imena. Muhameda znam na masu, Ali i da vise negovorim... A vecina Turaka ovdje imaju imena ko Sedat, Asir, Dzevdet samo rjedze sretnes nekoga sa arapskim imenom. A i vecina mladih Bosnjaka ovdje imaju imena Ernes, Elvir, Amela itd. Vecinom su dede i nane oni sa arapskim imenima a ima jedan Mustafa fudbalski trener cija je majka Bosnjakinja a otac Albanac.
A nedobih odgovora za Aliju i Iliju...
Ana, ako si ti dala primjer za Mirelu i Miladu, moracu te razocarati...Ana_Ana wrote:istina je da srbi daju biblijska, ja bi ih nazvala hriscanskim imenima. ali moras priznati da u retkim slucajevima bi bosnjak dao ime detetu jovan ili milan, kao sto srbin ili hrvat ne bi dao muhamed. ja sam vec rekla da ima slucajeva gde su srbi davali bosnjacka imena.danas wrote:jebiga gavrilo, da ih nije veliki broj ovakvih -- rat se ne bi ni desio.... znas to i sam...gavrilo wrote:
srbi daju svojoj djeci imena tipa petar i marko, koja nisu srpska nego biblijska imena, i to je njima OK. ali nije im OK da im komsija da sinu ime iz kurana... jer marko moze, ali muhamed ne moze! kad skontaju da je sve to OK, onda ce i njima i nama biti napretka i mirnog zivota...