Nacionalna imena?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rei

#126 Re: Nacionalna imena?

Post by rei »

mr__bosnjak wrote:.. a odakle je onda Almir? ?

Ne znam da li ti je neko odgovorio, nisam citala, ali Almir, Alma
to su imena koja poticu iz Indije...
danas

Post by danas »

A wrote: Znam da Arapi hriscani nose arapska imena, pa tako mozes sresti Fra-Ahmeda medju svestenstvom.
pa arapi daju arapska imena -- i ta imena su skoro ista nevezano za vjeru. to sto ih mi asociramo sa islamom je pogresno. arapin je arapin, to su njihova semitska imena: sulejman, ibrahim, jusuf, itd... ako si jevrej onda si solomon, abraham... isto sve... marija je mejrema... sara masovno daju i hriscani i jevreji i muslimani -- to je zena proroka ibrahima/abrahama... to ti je to.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

U Slavoniji imash Lela koliko hocesh...chesto ime :).
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

danas wrote:
Ana_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
pa mogao je vala prelomit i dat joj ime kako treba -- lejla :D :D :D
Pa ta njegova bivsa se zvala Lejla, ali on je izbacio J pa je ostalo Lela.
danas

Post by danas »

Ana_Ana wrote:
danas wrote:
Ana_Ana wrote: e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
pa mogao je vala prelomit i dat joj ime kako treba -- lejla :D :D :D
Pa ta njegova bivsa se zvala Lejla, ali on je izbacio J pa je ostalo Lela.
pa to ti kazem -- nije mogao da prelomi da da lejla, pa makar :D oko madjarske granice gore imas lela mali milion :wink:
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:
gavrilo wrote:
a da li bi moje srpsko lice poljubila :D
ako je samo zbog te cinjenice naravno da ne bi :D :lol:

ma mislim... mene kao mene :D

eto sad zbog provokacije izgubila sam volju :P :roll:
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

ja ne znam ni jednu lelu vise licno , znam za nadimak ali ne za pravo ime. :D Vidis to Lejla je lepo ime. :D
danas

Post by danas »

Ana_Ana wrote:ja ne znam ni jednu lelu vise licno , znam za nadimak ali ne za pravo ime. :D Vidis to Lejla je lepo ime. :D
lejla je divno ime: semitsko, znaci "noc". daju ga arapi i jevreji :)
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:
gavrilo wrote:
rei wrote: ako je samo zbog te cinjenice naravno da ne bi :D :lol:

raja... rei htjela da poljubi srbina :P :D

:kiss:
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

gavrilo wrote:
rei wrote:
gavrilo wrote:

jel se racuna??
danas

Post by danas »

A wrote: Znam to, ali ne znam zasto je onda kod nas postalo obavezno davati arapsko ime, ili tursko, ako si musliman.
pa nije bilo obavezno. a da li je postalo obavezno, ne znam bas. za neke mozda i jeste...
u mojoj siroj porodici je od rata u sarajevu rodjeno 3-4 djece... nisam nesto sigurna da su im roditelji uzimali kitab i provjeravali kad su im davali imena.
vesela

Post by vesela »

Niko ni habera o mojim Bahrijama, Fahrijama, Hajrijama i Kadrijama!

Zna li iko jesu li to nasa imena ili imaju korijen u grugom jeziku?

Osjecam se zapostavljenom!
gavrilo

Post by gavrilo »

Ana_Ana wrote: :kiss:

jel se racuna??

naravno ... :D

danas

Post by danas »

vesela wrote:Niko ni habera o mojim Bahrijama, Fahrijama, Hajrijama i Kadrijama!
Zna li iko jesu li to nasa imena ili imaju korijen u grugom jeziku?
Osjecam se zapostavljenom!
nemoj da se osjecas :D zapostavljenom :D
ja nih onako odokativno :D rekla da su ovo imena sa perzijskim i/ili arapskim korijenom: fahri, bakhri (definitly perzijsko rekla bih :D ), khadri...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A,

Odgovor je vrlo jednostavan:

Imena su,u okolnostima u kojima su se novi muslimani u BiH nakon početka islamizacije našli,bila faktor prepoznavanja, razlikovanja.

Koliko god taj momenat potrebe za razlikovanjem danas ne zvuči politički korektno , tako je bilo i to treba prihvatiti.

Koliko god su islamizirani Bošnjaci ostali vjerni svome bosanskom jeziku,koji je, doduše, nakrcan turcizmima, u istoj su se mjeri u državnom smislu identificirali sa Osmanlijama, osjećali se dijelom osmanskoga bića.

Otud i potreba za,recimo, lakšom varijantom identifikacije,kao što je uzimanje imena ,koja danas, ispravno ili ne, nazivamo muslimanskim.
Islam od svojih sljedbenika ne traži, naravno, jedino i isključivo arapska imena.
Muhamed a.s. u jednom hadisu roditeljima preporučuje da djeci daju imena lijepog značenja, a nigdje ne govori da ta imena moraju biti arapska.
vesela

Post by vesela »

ima logike...bas srce sto mi odgovori :-D
vesela

Post by vesela »

ovo je bilo za danas
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:
gavrilo wrote:

joj izadjem 15 minuta i ovdje citav kupleraj :lol:

ti gavro srbine jesi dosadan , ma nisam htjela srbina sta ti je
jesam gavru :kiss:
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:jesam gavru :kiss:

8-)

mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ana_Ana wrote:
danas wrote:
Ana_Ana wrote: Znam zenu cija se cerka zove Emina ali je iz mesanog braka. Sad mozda ima i Ahmet ali ja ne znam.
pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...
e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
"Prvoj ljubavi". I tadasnja mu zena nije se bunila?

A evo i jos jedan doprinos. Ovdje gdje ja zivim ima puno Somaliaca, muslimani su i pravi orijentalci a do 99% posto pa i vise imaju iskljucivo arapska imena. Muhameda znam na masu, Ali i da vise negovorim... A vecina Turaka ovdje imaju imena ko Sedat, Asir, Dzevdet samo rjedze sretnes nekoga sa arapskim imenom. A i vecina mladih Bosnjaka ovdje imaju imena Ernes, Elvir, Amela itd. Vecinom su dede i nane oni sa arapskim imenima a ima jedan Mustafa fudbalski trener cija je majka Bosnjakinja a otac Albanac.
A nedobih odgovora za Aliju i Iliju...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

gavrilo wrote:
rei wrote:
gavrilo wrote:

Rei... pozivamo te na sudzenje za veleizdaju...
Ana_Ana

Post by Ana_Ana »

mr__bosnjak wrote:
Ana_Ana wrote:
danas wrote: pa mijesani brak je drugo... nadji mi eminu od oca srbina i majke srpkinje, pa cu reci da si u pravu. dok ovamo imas dragana i miljenka bijedica, od oca dzemala i majke razije. i takvih koliko god hoces. shvatam ja da srbin nikada ne bi dao ime muhamed; a mislim da ni muslimani ne bi dali ime iz biblije (tipa luka ili marko ili marija) ali imas kod muslimana originalnih slovenskih imena koliko hoces: suzana, dragan, nenad, miljenko...
e znam. znam devojku koja se zove Lela a otac je srbin i majka srpkinja. dao joj je ime po svojoj prvoj ljubavi
"Prvoj ljubavi". I tadasnja mu zena nije se bunila?

A evo i jos jedan doprinos. Ovdje gdje ja zivim ima puno Somaliaca, muslimani su i pravi orijentalci a do 99% posto pa i vise imaju iskljucivo arapska imena. Muhameda znam na masu, Ali i da vise negovorim... A vecina Turaka ovdje imaju imena ko Sedat, Asir, Dzevdet samo rjedze sretnes nekoga sa arapskim imenom. A i vecina mladih Bosnjaka ovdje imaju imena Ernes, Elvir, Amela itd. Vecinom su dede i nane oni sa arapskim imenima a ima jedan Mustafa fudbalski trener cija je majka Bosnjakinja a otac Albanac.
A nedobih odgovora za Aliju i Iliju...
nije se bunila on je hteo tako i gotovo. dogovorili su se da ona da drugom detetu.
flora.sa

Post by flora.sa »

Ana_Ana wrote:
danas wrote:
gavrilo wrote: :roll:
jebiga gavrilo, da ih nije veliki broj ovakvih -- rat se ne bi ni desio.... znas to i sam...

srbi daju svojoj djeci imena tipa petar i marko, koja nisu srpska nego biblijska imena, i to je njima OK. ali nije im OK da im komsija da sinu ime iz kurana... jer marko moze, ali muhamed ne moze! kad skontaju da je sve to OK, onda ce i njima i nama biti napretka i mirnog zivota... :roll:
istina je da srbi daju biblijska, ja bi ih nazvala hriscanskim imenima. ali moras priznati da u retkim slucajevima bi bosnjak dao ime detetu jovan ili milan, kao sto srbin ili hrvat ne bi dao muhamed. ja sam vec rekla da ima slucajeva gde su srbi davali bosnjacka imena.
Ana, ako si ti dala primjer za Mirelu i Miladu, moracu te razocarati...
Mirela nije " Bosnjacko" ime (Namjerno u navodne znake), mada se dovodi u vezu, pojma nemam zbog cega...mozda zato sto danas najvise ima Mirela koje poticu iz muslimanskih porodica :roll:
O ovome sam i pricala...
ime Mirela je muslimasko koliko i imena Denis, Damir, Alen...

Milada takodje nije muslimasko ime.
Fair Life

Post by Fair Life »

Ime ma kakvo bilo jednako vrijedi dok mu se vlasnik ne posere na obraz.

Poznavao sam covjeka, rodjenog izmedju dva svjetska rata u jednom malom mjestu na jednom od hrvatskih otoka, vrsnjaka mog oca ili malo starijeg, koga je po njegovom rodjenju otac prijavio u opstini u maticnom uredu po imenu Homer (Odiseja, Ilijada). Par dana poslije otac mu je imao sta vidjeti... upisano Omer. Niko nikad nije pravio probleme ni postavljao pitanja u vezi pogreske od jednog kljucnog slova. Citav svoj zivot je casno i posteno zivio pod imenom Omer. Sahranjen je u istom mjestu na malom mjesnom groblju koje se veze na straznji zid male mjesne crkve.

Sjecam se, mali sam bio, kad je pricao mom ocu da je primijetio da mu "nesto nije u redu sa imenom" tek u partizanima.

Smatram pricu o imenima... gluposcu.

Vi nastavite...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

srpska su jako slikovita hehe od Spasenije do Poleksije :lol: :lol: :lol:
Post Reply