DERVIŠI
-
abdulhaqq_
Bismillah!
Vječna tajna;
Pokazuje ti se saraj (dvorac), ali za ulazak u njega potrebna je odgovarajuća dozvola. Ne može svak ući u saraj, već se zadovoljava posmatranjem njegove spoljašnosti.
Eto, susret pejgambera Musaa a.s. sa Hidrom a.s, pejgamberom;
;Bismillahi`r`Rahmani`r`Rahim. Es`selamu alejkum. Poduči me ilmu koji znaš;, rekao je Musa a.s., jedan od pet velikih pejgambera.
Ima trista trinaest vjerovjesnika (nebi mursel). Pet je velikih.
Svih trista trinaest dolazi od sto dvadeset četiri hiljade pejgambera.
Sto dvadeset četiri hiljade pejgambera.
Tristo trinaest su nebi-i mursel, pet je velikih (Ululu-Azim), jedan je Habibullah.
Imajući ovo u vidu Allah dž.š. kaže: ;Nad svakim vlasnikom ilma postoji onaj koji ilm bolje poznaje ; U ilmu nema krajnje deredže. I pored velikog ilma koji posjeduje, Musa a.s., pri susretu sa Hidrom a.s., rekao je:
;Poduči me onim čime je tebe podučio Uzvišeni Allah;
Znači ilm koji je poznavao Hidr a.s., bio je nepoznat Musau a.s. Hidr a.s. je rekao:
; O Musa, nemaš strpljenja. Ja cu te podučiti ilmu, ali sa takvim umom ti ne možeš biti zajedno sa mnom;
Nakon tri zajednički provedena slučaja Hidr a.s., je rekao Musa-pejgamberu:
;Zar ti nisam rekao da nećeš moći zajedno sa mnom. Ostavljam te, ali ću ti reći sa kim sam zajedno sprovodio ova djela koja tvoj razum ne može prihvatiti;
Postoji poseban ilm koji se pruža ljudima, a to je takozvani ;Ledunni ilm;, Allahov ilm koji se spoznaje srcem.
Ledunni ilm je poseban i njega ne spoznaje svako,osim oni koji mu teže. Ilm koji mi čitamo iz naših knjiga i evropski ćafir čita. Ipak, on ga ne može spoznati kao što ga mi spoznamo. On ga ne razumije kao što mi razumijemo, ne osjeća ukus imana kao što mi osjećamo.
Ilm je dostupan svakom ko ga želi. Mudrost nije dostupna svakom ko je poželi, nju daruje samo Allah dž.š., po svojoj želji. Mnogo je ilma kod šejtana. On zna napamet Indžil, Zebur, Tevrat i Kur'an, ali ne zna za hikmet, istinu, mudrost. Ilm bez hikmeta, mudrosti, jest kalup bez duha. Pravi spomenik. Hikmet (mudrost) je milost koju Allah dž.š. daruje svome robu. Hikmet (mudrost) budi insana i pokazuje mu Pravi put dok je ilm kao plastična forma.
Da li bi izabrao tanjir u kojem je plastično voće ili onaj u kojem je jedna prava jabuka? Svakako, tvoj izbor će biti prava jabuka.
Tako i oni koji se zadovoljavaju samo ilmom su kao plastika. Pravi užitak prepuštaju drugom i ne osjećaju slast tog ilma. Hikmet (mudrost) ćeš naći samo kod onih koji hikmet posjeduju. Ashabi su pronašli hikmet kod Pejgambera a.s.
Tabiini (oni koji su živjeli u doba ashaba) hikmet pronađoše kod Sahabe-i Kiram (poštovanih ashaba).
Tebe-i Tabiin do hikmeta dođoše preko Tabiina.
Muslimani su spoznali hikmet od Allahovih vjernih robova, evlija. Njih ćeš tražiti. Ko ne želi, neće ih ni tražiti; Zlatar ništa ne nosi narodu, već narod ide zlataru da bi kupio dragocjenosti. Ne može svak uzeti dragocjenost, već samo oni koji posjeduju iman. Ko posjeduje hikmet zna i njegovu vrijednost, te neće lahko da ga troši i uzalud daje. U knjigama je hikmet ispisan, ali je to samo kopija hikmeta.
Eto, Musa a.s., nije mogao prestići Hidra a.s., pa je rekao:
;Ti idi svojim putem, a ja ću svojim.; Još uvijek se kreću različitim pravcima;
Kad bi u insanu bio samo jedan dio hikmeta, ličilo bi to na vulkan koji se aktivirao.
Snaga hikmeta je dar Allahov i ona se ne može riječima opisati.
Može li se opisati ;duša;?
Hikmet se znači ne može definisati. On se kroz život osjeća i spoznaje. Nek Allah dž.š., učini da insan spozna hikmet od onih koji ga posjeduju. To je plod beskrajne Allahove plemenitosti i milosti.
El-Fatiha!
Šejh Nazim el Haqqani
Preuzeto sa :
http://www.naqshbandi-bosnia.com/
Vječna tajna;
Pokazuje ti se saraj (dvorac), ali za ulazak u njega potrebna je odgovarajuća dozvola. Ne može svak ući u saraj, već se zadovoljava posmatranjem njegove spoljašnosti.
Eto, susret pejgambera Musaa a.s. sa Hidrom a.s, pejgamberom;
;Bismillahi`r`Rahmani`r`Rahim. Es`selamu alejkum. Poduči me ilmu koji znaš;, rekao je Musa a.s., jedan od pet velikih pejgambera.
Ima trista trinaest vjerovjesnika (nebi mursel). Pet je velikih.
Svih trista trinaest dolazi od sto dvadeset četiri hiljade pejgambera.
Sto dvadeset četiri hiljade pejgambera.
Tristo trinaest su nebi-i mursel, pet je velikih (Ululu-Azim), jedan je Habibullah.
Imajući ovo u vidu Allah dž.š. kaže: ;Nad svakim vlasnikom ilma postoji onaj koji ilm bolje poznaje ; U ilmu nema krajnje deredže. I pored velikog ilma koji posjeduje, Musa a.s., pri susretu sa Hidrom a.s., rekao je:
;Poduči me onim čime je tebe podučio Uzvišeni Allah;
Znači ilm koji je poznavao Hidr a.s., bio je nepoznat Musau a.s. Hidr a.s. je rekao:
; O Musa, nemaš strpljenja. Ja cu te podučiti ilmu, ali sa takvim umom ti ne možeš biti zajedno sa mnom;
Nakon tri zajednički provedena slučaja Hidr a.s., je rekao Musa-pejgamberu:
;Zar ti nisam rekao da nećeš moći zajedno sa mnom. Ostavljam te, ali ću ti reći sa kim sam zajedno sprovodio ova djela koja tvoj razum ne može prihvatiti;
Postoji poseban ilm koji se pruža ljudima, a to je takozvani ;Ledunni ilm;, Allahov ilm koji se spoznaje srcem.
Ledunni ilm je poseban i njega ne spoznaje svako,osim oni koji mu teže. Ilm koji mi čitamo iz naših knjiga i evropski ćafir čita. Ipak, on ga ne može spoznati kao što ga mi spoznamo. On ga ne razumije kao što mi razumijemo, ne osjeća ukus imana kao što mi osjećamo.
Ilm je dostupan svakom ko ga želi. Mudrost nije dostupna svakom ko je poželi, nju daruje samo Allah dž.š., po svojoj želji. Mnogo je ilma kod šejtana. On zna napamet Indžil, Zebur, Tevrat i Kur'an, ali ne zna za hikmet, istinu, mudrost. Ilm bez hikmeta, mudrosti, jest kalup bez duha. Pravi spomenik. Hikmet (mudrost) je milost koju Allah dž.š. daruje svome robu. Hikmet (mudrost) budi insana i pokazuje mu Pravi put dok je ilm kao plastična forma.
Da li bi izabrao tanjir u kojem je plastično voće ili onaj u kojem je jedna prava jabuka? Svakako, tvoj izbor će biti prava jabuka.
Tako i oni koji se zadovoljavaju samo ilmom su kao plastika. Pravi užitak prepuštaju drugom i ne osjećaju slast tog ilma. Hikmet (mudrost) ćeš naći samo kod onih koji hikmet posjeduju. Ashabi su pronašli hikmet kod Pejgambera a.s.
Tabiini (oni koji su živjeli u doba ashaba) hikmet pronađoše kod Sahabe-i Kiram (poštovanih ashaba).
Tebe-i Tabiin do hikmeta dođoše preko Tabiina.
Muslimani su spoznali hikmet od Allahovih vjernih robova, evlija. Njih ćeš tražiti. Ko ne želi, neće ih ni tražiti; Zlatar ništa ne nosi narodu, već narod ide zlataru da bi kupio dragocjenosti. Ne može svak uzeti dragocjenost, već samo oni koji posjeduju iman. Ko posjeduje hikmet zna i njegovu vrijednost, te neće lahko da ga troši i uzalud daje. U knjigama je hikmet ispisan, ali je to samo kopija hikmeta.
Eto, Musa a.s., nije mogao prestići Hidra a.s., pa je rekao:
;Ti idi svojim putem, a ja ću svojim.; Još uvijek se kreću različitim pravcima;
Kad bi u insanu bio samo jedan dio hikmeta, ličilo bi to na vulkan koji se aktivirao.
Snaga hikmeta je dar Allahov i ona se ne može riječima opisati.
Može li se opisati ;duša;?
Hikmet se znači ne može definisati. On se kroz život osjeća i spoznaje. Nek Allah dž.š., učini da insan spozna hikmet od onih koji ga posjeduju. To je plod beskrajne Allahove plemenitosti i milosti.
El-Fatiha!
Šejh Nazim el Haqqani
Preuzeto sa :
http://www.naqshbandi-bosnia.com/
-
SUNCICA_SA
Svaka cas abudllaqq
Lijepo si to objansio naem prijatelju, odnosno prijateljima koji napadaju sufije i njihovo ucenje.
Samo cu im jednu stvar poruciti i necu objasnjavati, jer onaj ko uci casni Kur'an znat ce sta to znaci: "Ne jedi zivo meso brata svoga"....
Lijepo si to objansio naem prijatelju, odnosno prijateljima koji napadaju sufije i njihovo ucenje.
Samo cu im jednu stvar poruciti i necu objasnjavati, jer onaj ko uci casni Kur'an znat ce sta to znaci: "Ne jedi zivo meso brata svoga"....
-
SUNCICA_SA
Draga micikamicika wrote:Eh da i ja nesto priupitam![]()
![]()
![]()
Zasto ti sebe nazivas Allahovim ratnikomzasto ne npr.Allahovim robom ili.....
![]()
Eh sad ti meni reci,jesi li ti to nesto bolji musliman on mog dede i nane koji su klanjali 5 vakata namaza i obavljali vjerske duznosti,s tim da moj dedo nije imao bradu,nije se isticao nicim,kao npr kratkim pantalonama i sl.Zar nije bolje vjeru upraznjavati u tisini i miru,diskretno,samo ze sebe.
Reci mi ratnice,posto cujem svasta se desava sada i u gradaccu,kazu dosli im ti da ih nazovem ekstremisti,poslijeratni muslimani u dzemat,i klanjaju dzuma namaz skroz drugacije od ostalih vjernika,uce na glas,pometaju ostale u namazu i dr. koji je to pravac,sekta?zar nema istih propisa u namazu za sve muslimane?
sta znace halke,neko huktanje? moze li se bez toga biti dobar musliman?
znaci moj dedo i nana nisu bili dobri muslimani,sad ovi poslijeratni koji se nazivaju allahovim ratnicima su PRAVI vjernici.hajd ziv bio odgovori mi na ova pitanja,jer ja kad sam isla u mekteb imam me nije ucio o halki.
toliko,zahvaljujem.
nije nistap ogresno u onome kako su ucili i klanjali tvoj dedo i nana, ali nisam ja tak oja ce ti to reci, Allah zna njabolje...., on je najveci...nego da ti odgovorim za "ono huktanje", nije to "huktanje" to je zikr, i to "hu" znaci Allah, to je vleicanje gospodara. Dervisi u zikru smao velicaju Allaha, nema tu nista okultno, niti je to kakav sirk
-
Kwaheri
aferim evo da se pridruzimrehaktor wrote:sad nesto kontam, ne znam zasto sam se uopce javio na ovu temu... more insan samo zgrijesiti i prema sebi i drugima, a nista korisnoga napraviti nece...
helem,
halalite svi koje sam pomenuo...
selam alejkum
...ne znam sta mi bi pa poce citat
-
Soldier_of_Allah
HU ili HUVE na arapskom znaci on , trece lice jednine, a Allah ima 99 lijepih imena i 100 je Allah...Tako da to HU otpada za onoga ko iole zna nesto o islamu...
-
SUNCICA_SA
Za tvoju informaciju Soldier, hu znaci On, a odnosi se na Njega, Jednog, Jedinog, Gospodara svjetova, a Allahovih lijepih imena ima tri hiljade. imas dovu Dzeldzelutiju, pa je prouci i nauci, i vidjet ces, tri hiljade ih jeSoldier_of_Allah wrote:HU ili HUVE na arapskom znaci on , trece lice jednine, a Allah ima 99 lijepih imena i 100 je Allah...Tako da to HU otpada za onoga ko iole zna nesto o islamu...
- black
DANI: Iz Saudijske Arabije je stigla i jedna nova interpretacija islama koja je sada u žiži javnosti, taj famozni vehabizam. Ja bih Vas zaista molio da nam date jednu znanstvenu interpretaciju vehabizma i da na neki način odredite njegovu poziciju u Bosni?
HAFIZOVIĆ: O vehabizmu se u zadnje vrijeme kod nas puno govori. To pitanje se iznova aktualizira, tim prije što ta vrsta pojave sve više provaljuje u naš svakidašnji život. Odmah da na početku ustanovimo: vehabizam je stanoviti selefizam. Kažem, stanoviti, zato što selefizam, zapravo, u načelu znači tradicionalizam. To je jedno tradicionalno mišljenje ili gibanje, jedan misaoni tok koji ide za tim da stalno kod pojedinca muslimana i kod muslimanskog naroda razvija svijest o njegovim izvorima. To je, dakle, jedan tradicionalizam koji nas vazda nastoji nekako vezati i držati uz naše duhovne izvore, uz korijene. Vehabizam je, kažem, stanoviti selefizam zato što postoje i drugi obzori kod selefizma, postoje druge škole, drugi tokovi koji na jedan drugi način i kroz neke druge moduse također pokušavaju istu vrstu svijesti razvijati kod muslimana. Vehabizam je, načelno govoreći, jedan, hajde da kažemo, interpretativni tok, iako je to za sami vehabizam prejak naslov. Njega je teško porediti sa drugim interpretativnim tradicijama islama i drugim misaonim tokovima. Vehabizam ne može biti isto što i sunizam, još manje može biti isto što i sufizam, na kraju krajeva, što i šiizam. Svaki od ovih tokova treba respektirati, svaki ima svoje sadržinsko pokriće iza koga leže vijekovi sasvim relevantno napisane literature. Dakle, vehabizam je zapravo jedan misaoni tok koji se utemeljio negdje koncem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni rodonačelnik je Muhammed 'Abdulwahab, stanoviti reformator, porijeklom iz Saudijske Arabije. To je čovjek koji je revnovao, čak, ja bih rekao, jednoj vrsti redukcionističkih ideja, u tom smislu, što je želio muslimanski narod, muslimansku zajednicu, muslimane uopće, vezivati uz te primarne izvore ali pod uvjetom da muslimani uvijek ostaju kod svojih izvora i da nikad ne nastoje ni na koji način, znanstveno, teorijski i sl. posredovati i odmišljati te izvore. Ja za vehabizam kažem da je, uvjetno rečeno, interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoga mišljenja, jedan duhovni tok koji zaista zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.
dio intervjua Resida Hafizovica magazinu Dani..koga zanima i ostatak moze procitati http://www.bhdani.com/arhiva/73/inter.htm
HAFIZOVIĆ: O vehabizmu se u zadnje vrijeme kod nas puno govori. To pitanje se iznova aktualizira, tim prije što ta vrsta pojave sve više provaljuje u naš svakidašnji život. Odmah da na početku ustanovimo: vehabizam je stanoviti selefizam. Kažem, stanoviti, zato što selefizam, zapravo, u načelu znači tradicionalizam. To je jedno tradicionalno mišljenje ili gibanje, jedan misaoni tok koji ide za tim da stalno kod pojedinca muslimana i kod muslimanskog naroda razvija svijest o njegovim izvorima. To je, dakle, jedan tradicionalizam koji nas vazda nastoji nekako vezati i držati uz naše duhovne izvore, uz korijene. Vehabizam je, kažem, stanoviti selefizam zato što postoje i drugi obzori kod selefizma, postoje druge škole, drugi tokovi koji na jedan drugi način i kroz neke druge moduse također pokušavaju istu vrstu svijesti razvijati kod muslimana. Vehabizam je, načelno govoreći, jedan, hajde da kažemo, interpretativni tok, iako je to za sami vehabizam prejak naslov. Njega je teško porediti sa drugim interpretativnim tradicijama islama i drugim misaonim tokovima. Vehabizam ne može biti isto što i sunizam, još manje može biti isto što i sufizam, na kraju krajeva, što i šiizam. Svaki od ovih tokova treba respektirati, svaki ima svoje sadržinsko pokriće iza koga leže vijekovi sasvim relevantno napisane literature. Dakle, vehabizam je zapravo jedan misaoni tok koji se utemeljio negdje koncem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni rodonačelnik je Muhammed 'Abdulwahab, stanoviti reformator, porijeklom iz Saudijske Arabije. To je čovjek koji je revnovao, čak, ja bih rekao, jednoj vrsti redukcionističkih ideja, u tom smislu, što je želio muslimanski narod, muslimansku zajednicu, muslimane uopće, vezivati uz te primarne izvore ali pod uvjetom da muslimani uvijek ostaju kod svojih izvora i da nikad ne nastoje ni na koji način, znanstveno, teorijski i sl. posredovati i odmišljati te izvore. Ja za vehabizam kažem da je, uvjetno rečeno, interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoga mišljenja, jedan duhovni tok koji zaista zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.
dio intervjua Resida Hafizovica magazinu Dani..koga zanima i ostatak moze procitati http://www.bhdani.com/arhiva/73/inter.htm
-
SUNCICA_SA
pa, dragi moji, skrenuh smo mi totalno s teme. cura je postavila temu "Dervisi"! Nemojte sada o mudzahedinima, cetnicima i ustasama...sta vam je
-
abdulhaqq_
Bismillah!
Samo da obavijestim sve na forumu da pored toga sto soldier of Allah i ja imamo neka razmimoilazenja, ja njega ipak smatram svojim bratom, a nadam se i on mene.
Samo da obavijestim sve na forumu da pored toga sto soldier of Allah i ja imamo neka razmimoilazenja, ja njega ipak smatram svojim bratom, a nadam se i on mene.
- avicena
Aferim abdulhaqq_ !abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
"Ostavite raspravu zbog malo dobra u njoj. Ostavite raspravu zbog male koristi od nje jer ona prouzrokuje neprijateljstvo medu braćom." (Taberani)
"Vjernik se brzo i rasrdi, ali brzo i oprosti." (Tirmizi)
"Ko stane u zastitu časti brata muslimana, to ćemu biti zaštita od džehennema." (Tirmizi)
-
Soldier_of_Allah
abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
I ja tebe naravno smatram bratom, nisam nikad ni pomislio drugacije...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
iako zelim da odmorim od forumanja malo, ne mogu a da ne kazem da pravi religiozni covjek, kojoj god religiji pripadao, nikada ne proziva druge radi NEVJERE....
dervisi koje poznajem licno uopste ne lice na vecinu opisa koje tako slikovito dadoste...po vama ispadose monstrumi...
stvarno mozete da prdoklacite bez granica...
mahanje...
dervisi koje poznajem licno uopste ne lice na vecinu opisa koje tako slikovito dadoste...po vama ispadose monstrumi...
mahanje...
- Bosanac sa dna kace
ja sam imao priliku da ih upoznam vecinom kao takve...naravno ima tu i svijetlih primjera, o tome cu vam kasnije, sad se nema vremena!mIRCerka wrote:iako zelim da odmorim od forumanja malo, ne mogu a da ne kazem da pravi religiozni covjek, kojoj god religiji pripadao, nikada ne proziva druge radi NEVJERE....
mahanje...
-
svrco
masaAllah! drago mi je sto jos neko ovako misli!abdulhaqq_ wrote:Bismillah!
Ramazan je , imajte malo postovanja . Nemojte zbog svog neznanja tovariti veliki grijeh na svoja ledja. Ucite malo , citajte , ne budite slijepi kod ociju, ne izvlacite zakljucke iz rekla kazala. Gazi-Husref beg je prvo podigao tekiju kad je dosao u Sarajevo . Pa 500 godina osmanilija, procvat tarikata, Sultan Mehmed Fatih je bio Nakšibendija. Jesu li i oni mozda bili u zabludi, ko to smije reci!!!??
ne petljajte po necemu o cemu nemate pojma,a pogotovo ne grijesite se,medju nekim od sufija, nalaze se Allahovi "prijatelji",ne hulite, ne lupajte,radije pitajte,citajte....
selam abdulhaqq!
-
svrco
[/quote]Bosanac sa dna kace wrote:OOOO hau js no, pa gospodin je glavni autoritet hanefijskog mezheba u Turskoj a ne islama uopste! Bas fino!Glavni je autoritet hanefijskog mezheba Turske i Kipra,glavni šejh nakšibendijskog sufijskog reda u svijetu,muftija turskog dijela Kipra.
Rođen je u Larnaci na Kipru 23. aprila, 1922. (12 Rebiul-Evvela 1341.h.). Potomak je Poslanikov a.s. i preko oca i preko majke.Od oca je krvno povezan s Poslanikom a.s. preko šejh – Abdul Kadira Gejlanija, a od majke preko šejh – Dželaludin Rumije.Šejh Nazim je srednju školu završio na Kipru 1940.Potom putuje u Tursku i na Istanbulskom univerzitetu stiče diplomu kemijskog inžinjera. Uporedo studira šerijatsko pravo, usavršava arapski jezik i dobija dozvolu(idžazet) od šejh Džemala al-Lassunija 1955.
A bilesi je i potomak Poslanika s.a.v.s. jako iinteresantno! Samo ne znam kako, jer po siitskom ucenju ( sto nam je @stella_k vec navela) sva hz. Alijina porodica je pobijena na Kerbeli niko nije prezivio!![]()
Zanimljivo je i to da svaki sufijski sejh tvrdi da je potomak Poslanika a.s.!![]()
ti si neuk!!! prezivio je Zejnul Abidin,hazreti Huseinov sin!!!!! Samo se ti drzi Ibn Kaima koga su na smrt osudili i ubili kadije safije i rekli su muftije iz Meke i Medine da je njegovo ucenje po islam opasno i da ga treba ubiti!!! citaj malo vise!!!
-
svrco
znas li sta je tewessul? i slucaj sa sljepcem? kad je uveden drugi ezan na dzumi i ko ga je uveo? dokaz kur*anski za to kao i za ezan!!!!!!!cyberneo wrote:selam akhi
ne znam zasto mozda mene smatras bolesnom osobom ili ne znam da li je to meni posveceno " Etiketirati sufizam kao nesto lose na osnovu pogresnog tumacenja istog od strane nekih " duhovno oboljelih osoba!
evo ti jos par stvari iz te sufijske lektire(a kao sto ti rece da imaju osnovu u serijatu nigdje mi ne navede)
Covjek u Islamu prima uputu i pravila iz Allahove Knjige, Sunneta i onoga sto proizilazi iz ova dva izvora, kao sto je idzma’, kijas i dr., sve u okviru kako to shvatise ashabi Allahovog Poslanika (s.a.v.s.) kao osobe najcistijih srca, najiskrenijih dusa, i javno i tajno. To je generacija koju Allah dz.s. odabra kao drustvo i pomoc Njegovu Poslaniku (s.a.v.s.). Bili su svjedoci povoda Objave, odgojili su se na rukama Poslanika (s.a.v.s.), i shvatise ono sto Allah (dz.s.) trazi. Poslanik (s.a.v.s.) rece da su oni pobjednicka skupina, najbolja generacija ljudi, i da onaj ko ne slijedi njihov put, vatrom ce biti kaznjen:
"Onoga ko se suprostavi Poslaniku, a poznat mu je pravi put, i koji podje putem koji nije put vjernika, pusticemo da cini sta hoce, i bacicemo ga u dzehennem, - a uzasno je on boraviste!"
Nema sumnje da su ashabi (r.a.) predvodnici vjernika.
U sufizmu istinu predstavlja ono sto potvrdi otkrovenje (kesf). Tako govore: "Prenosi mi srce od mog Gospodara."
Gazali dodaje: "..da onaj koji uzme stvari gajba samo iz Kur’ana i Sunneta on je nesiguran i ne zna mu se pozicija."
Ovaj govor podrazumijeva da nema koristi iz znanja od govora Poslanika (s.a.v.s.), jer je ono shvatljivo svakom covjeku putem promatranja i izlaganja. Gazali je to i obznanio, pa kaze: "Ima evlija ciji nur gotovo sve obasja, gotovo da postane neovisan o uputi poslanika." Osnova ovakvog misljenja je Platonova teorija emanacije koja znanje stavlja izvan prakticnog uma u srcu covjeka, ako se ono ocisti od niskosti. Sufije povjerovase u ovu filozofiju i obukose joj islamsku odjecu bez promjene u njenoj sustini. Smatraju da je mjesto prakticnog uma Levhi Mahfuz.
Prica Gazali o Ebu Turabu En-Nahsebiju: "Bio je zacudjen jednim muridom, pa mu rece jednog dana: "Da vidje Ebu-Jezida!" Murid rece: "Tesko tebi, sta da cinim sa Ebu Jezidom, kad vidjeh Allaha koji me ucini neovisnim od njega." Pa rece Ebu Turab: "Tesko ti se, umisljen si Allahom! Da si vidio Ebu Jezida jedanput bilo bi ti korisnije nego da vidis Allaha sedamdeset puta!"
pa ako mozes da mi potvrdis ili negiras ovo gore navedeno
i da mi navedes potporu sufizmu u serijetu bio bi ti zahvalan
selam alejkum
kome je dat tekst ezana?
- Bosanac sa dna kace
ti si neuk!!! prezivio je Zejnul Abidin,hazreti Huseinov sin!!!!! Samo se ti drzi Ibn Kaima koga su na smrt osudili i ubili kadije safije i rekli su muftije iz Meke i Medine da je njegovo ucenje po islam opasno i da ga treba ubiti!!! citaj malo vise!!![/quote]svrco wrote:Bosanac sa dna kace wrote:OOOO hau js no, pa gospodin je glavni autoritet hanefijskog mezheba u Turskoj a ne islama uopste! Bas fino!Glavni je autoritet hanefijskog mezheba Turske i Kipra,glavni šejh nakšibendijskog sufijskog reda u svijetu,muftija turskog dijela Kipra.
Rođen je u Larnaci na Kipru 23. aprila, 1922. (12 Rebiul-Evvela 1341.h.). Potomak je Poslanikov a.s. i preko oca i preko majke.Od oca je krvno povezan s Poslanikom a.s. preko šejh – Abdul Kadira Gejlanija, a od majke preko šejh – Dželaludin Rumije.Šejh Nazim je srednju školu završio na Kipru 1940.Potom putuje u Tursku i na Istanbulskom univerzitetu stiče diplomu kemijskog inžinjera. Uporedo studira šerijatsko pravo, usavršava arapski jezik i dobija dozvolu(idžazet) od šejh Džemala al-Lassunija 1955.
A bilesi je i potomak Poslanika s.a.v.s. jako iinteresantno! Samo ne znam kako, jer po siitskom ucenju ( sto nam je @stella_k vec navela) sva hz. Alijina porodica je pobijena na Kerbeli niko nije prezivio!![]()
Zanimljivo je i to da svaki sufijski sejh tvrdi da je potomak Poslanika a.s.!![]()
Citam, citam i citam...u postu koji nam je cura napisala fino pise da je pobijena sva hz.Alijina porodica!
A ako mislis na ibn Kaima edz-Devziju, ne citam ga bas tolko, gotov pa nikako! I ne znam od kud gore ovaj sejh da je glavni autoritet u Turskoj , znam dobro situaciju u toj zemlji i nisam cuo do sada za njega!
Interesantno da svaki ama bas svaki sejh tvrdi da je direktan potomak Poslanika a.s.!
-
abdulhaqq_
Bismillah!
"Sigurno ce Carigrad biti osvojen, pa divan li je vojskovodja taj covjek i divna li je ta vojska koja ce to ostvariti."
(Sahih - Ahmed 4/235 i El-hakim 4/442)
Ovo je hadis Poslanika s.a.v.s. u kojem najavljuje osvojenje tadasnjeg konstatinopola( danasnji Istanbul), od strane sultana Mehmeda Fatiha.
"Sigurno ce Carigrad biti osvojen, pa divan li je vojskovodja taj covjek i divna li je ta vojska koja ce to ostvariti."
(Sahih - Ahmed 4/235 i El-hakim 4/442)
Ovo je hadis Poslanika s.a.v.s. u kojem najavljuje osvojenje tadasnjeg konstatinopola( danasnji Istanbul), od strane sultana Mehmeda Fatiha.
-
SUNCICA_SA
hadzinice draga, hvala ti. konacno neko da progovori, i prekine ove pogrdne besjede o bozjim slugama u ovom njavecm i najvaznijem mjesecu za muslimane.
-
ragib
evo jedno pitanje.hadzinica wrote:..pa dalje..
Huktanje nije glasvno izvodjenje "predstave", to je zikr(spominjanje) Allaha dz.s. ponavljajuci HU (On), prvo jezikom(glasovno), prateci ritam svoga srca i onoga sto se pocne desavati u tvojoj dusi, tvoje tijelo pocne da prati taj otkucaj tvoga srca, pa se pocnes "klatiti"( tada zikris Ga i tijelom), dok dusa ne dodje u stanje potpune slobode i pozelis "poletiti", iz svog tijela( tada si u tom, kako ljudi vole reci "transu"), pa tad da te nekom i "maljem opali", vjerovatno nista ne bi osjetio od neizmjerne srece jer tebe fizicki u tom momentu nema,ti si "izasa iz svog tijela", i ti "letis" ka svome Gospodaru!
(ovo je mozda malo nejasno,preuvelicano, al poenta je u tome sto moras dozivjeti taj osjecaj bar na momenat pa da znas sta jedan dervis osjeca dok zikri Allaha dz. s.!!!!!!)
Ja u potpunosti shvatam ljude koji se "oslanjaju samo" na Kur*an i hadis i praktikuju i zive po tim zakonima, to je pravi islam,serijat i neprikosnovena je njegova bitnost( bez serijata nema ni tarikata!!!!), ali
kada je rijec o dervisima , tada govorimo o ljudima koji su izabrali svoj put u zelji da odu dalje, "blize" Allahu dz.s., da nadju potpuni mir i duhovnost u svom zivotu.
kao sto rekoh, zivjeci na dunjaluku samo fizicki, a srcem i dusom "putujuci" ka pravoj istinskoj Spoznaji, a prvi korak je da si u neprestanom zikru i ibadetu, jezikom i dusom!!
Jedan dervis nece samo dok je u halki biti dervis, to je vjernik koji sta god da radi, neprestano je svjestan AllahaDz.s: i Njegove milosti!!!!
Jedan dervis pored toga ispunjava neke od obaveza koje mu njegov ucitelj odredi, jer za sve sto postizemo u zivotu, moramo se potruditi, uciti, raditi, pa tako postoje zadace koje dervis izvrsava da bi se naucio radu, disciplini, da bi uvidio svoje slabosti, da upozna sebe da bi "upoznao" Allaha dz. s:!
Postoje knjige o svemu ovome, pisane od ucenih i duhovnih ljudi, koji su sve ovo strucnije objasnili, priblizili, pa koga zanima mogu preporuciti!
Blago onome ko uplovi u to more mudrosti i znanja..
-Citajte i ucite!
-Otvorite svoje srce, a prije toga ocistite dusu!
-Dunjaluk zivite, a svaki dan budite svjesni da cemo svi Allahu dz.s. vratiti se!
-Spominjite Ga i jezikom i dusom, pa ako dusa pozeli poletiti, pustite je!!!!!
-Ne postoji covjek koji voli Allaha dz. s. i spominje Ga, pa da ga smijete nazvati nevjernikom ma kako "neobican" nacin bio na koji on to cini!
-Budite oprezni kad vam neko kaze da je dervis , pravi se ne otkrivaju, oni zato i zive na mjestima koja su sakrivena ,u tekijama koje postoje radi njih!!
Toliko, namjera mi je bila samo pokusati pribliziti ljepotu onog sto jedan dervis osjeca svaki momenat scoga zivota, a to je samo ogromna ljubav prema svome Gospodaru dz.s., njegovom miljeniku Muhamedu a. s. i njegovoj porodici, prema Allahovim "prijateljima" i "odabranima".....
Nadam se da ovaj tekst nece nekog navesti na neumjesne pa cak i bogohulne komentare, ja sam iskoristila svoje pravo da o ovome kazem sta mislim i znam!
Neka je salavat na Muhameda a. s. i njegovu porodicu!
El Fatiha!
Selam svim oni koji su robovi Allahovi dz.s.!
Svi kazu da se Muhamed.a.s znao najbolje pribliziti Allahu.dz.s
Eh sad pitanje glasi,
Sto bi ja praktikovao neke ibadete kada Muhamed.a.s nije to radio?
Eselamu alejkum