MORALNOST BEZ BOGA
- Josip
#126 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Bog je putokaz na putu morala.
Dakako da ljudi koji ne vjeruju u Boga mogu biti moralni. Ali bez putokaza se lako zaluta, dovoljno je samo malo pogrešno skretanje.
Dakako da ljudi koji ne vjeruju u Boga mogu biti moralni. Ali bez putokaza se lako zaluta, dovoljno je samo malo pogrešno skretanje.
- Ghost_Rider_XXX
#127 Re: MORALNOST BEZ BOGA
A šta je to moral? Šta znači biti pred Bogom moralan?Josip wrote:Bog je putokaz na putu morala.
Držim da je ta tzv "moralsnost" jedna takva hipokrizija u savršenoj simbiozi sa religijom (bilo kojom).
Najviše zla kroz historiju/istoriju/povijest nanijeli su ti takozvani moralni i časni ljudi.
Ako pogledamo sada svako malo neki skandal potresa crkvu. Jel to moralnost?
Jel moralnost da se siluju dječaci od 10-tak godina?
Toliko ima paradoksa na tom božjem putu i praktikovanju tih "moralnih" načela da je sve skupa postalo jako smiješno više nije čak ni žalosno.
Danas je kako vjera, tako i religija kao njena manifestacija postala toliko jeftina, toliko ofucana i profanisana.
E kvazimoralisti i slični nam kroje sudbinu i šatro serviraju neke moralne norme i vrijednosti.
Samo još uvijek niko se nije drznuo i da neko opšte objašnjenje, šta je to moral.
- Josip
#128 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ghost_Rider_XXX wrote:A šta je to moral? Šta znači biti pred Bogom moralan?Josip wrote:Bog je putokaz na putu morala.
Držim da je ta tzv "moralsnost" jedna takva hipokrizija u savršenoj simbiozi sa religijom (bilo kojom).
Najviše zla kroz historiju/istoriju/povijest nanijeli su ti takozvani moralni i časni ljudi.
Ako pogledamo sada svako malo neki skandal potresa crkvu. Jel to moralnost?
Jel moralnost da se siluju dječaci od 10-tak godina?
Toliko ima paradoksa na tom božjem putu i praktikovanju tih "moralnih" načela da je sve skupa postalo jako smiješno više nije čak ni žalosno.
Danas je kako vjera, tako i religija kao njena manifestacija postala toliko jeftina, toliko ofucana i profanisana.
E kvazimoralisti i slični nam kroje sudbinu i šatro serviraju neke moralne norme i vrijednosti.
Samo još uvijek niko se nije drznuo i da neko opšte objašnjenje, šta je to moral.
To što neko kaže da je pripada nekoj skupini, religiji, ... i ako kaže ili kažu za njega da je moralan to ne znači da jeste. Sotona je lažac i on kaže da nosi istinu a znamo da nije tako. Tko je bio moralan može se znati samo na poslijednjem sudu ali to nas ne odvaja od obaveze da i ovdje pokušamo živjeti po moralnim načelima jer nije nas Bog ostavio prepuštene vjetrometini vremena i prilika/neprilika. Dao nam je načela po kojima da živimo (10 Božijih zapovjedi), što je to u Kuranu i Islamu ne znam ali sigurno ima nešto. Po njima živimo a na posljednjem sudu će se vidjeti tko jeste stavrno živio po njima.
A ako nema morala ili kada ga ne bi bilo, što bi nam bila vadilja u životu. Onda bi se ovi nevine žrtve mogle i dalje silovati i reći nema morala može se sve, nismo vam mi krivi što nemate normi.
- Ghost_Rider_XXX
#129 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ma sve je to odlično. Ali Šta Je Moral???????????????? To je pitanje na koje mi još niko nije suvislo odgovorio, a svi ne vade moral iz usta.
-
ri0
#130 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Eh kad smo kod Bozjih zapovijedi, ona su meni paradoksalna skroz...
npr.
Ne lazi
Ne cini drugom sto ne bi zelio da tebi cine
Situacija :
Cuvas grupu jevreja, dodju nacisti i pitaju "wo sind die juden? (gdje su jevreji)
". Hoces li slagati ili ces uciniti drugome sto ne bi zelio da tebi cine?
tj. hoces li reci "ne znam" ili ces otkriti gdje se nalaze i time im nauditi"
Jeli svestenik na slici ispod moralan? Ne moze mi niko reci da je mor'o ovo uraditi, hiljade drugih nije htjelo salutirati hitleru i otislo je u ilegalu, pridruzilo pokretu otpora itd.
hint : na slici se nalazi Papa Benedikt

npr.
Ne lazi
Ne cini drugom sto ne bi zelio da tebi cine
Situacija :
Cuvas grupu jevreja, dodju nacisti i pitaju "wo sind die juden? (gdje su jevreji)
Jeli svestenik na slici ispod moralan? Ne moze mi niko reci da je mor'o ovo uraditi, hiljade drugih nije htjelo salutirati hitleru i otislo je u ilegalu, pridruzilo pokretu otpora itd.
hint : na slici se nalazi Papa Benedikt

- Josip
#132 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ovo je kao u celofan umotana light provokacija na nas katolike, jel`da?? aaaa?
Čovjek je smisleno biće i Bog mu je dao pamet, a ako je pravi vjernik i u toj situaciji će se sjetiti Boga a On će ga voditi kroz takvu situaciju onako kako je to najbolje.
Čovjek je smisleno biće i Bog mu je dao pamet, a ako je pravi vjernik i u toj situaciji će se sjetiti Boga a On će ga voditi kroz takvu situaciju onako kako je to najbolje.
- statix
#133 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Moralan si sve dok je tvoje ponasanje u skladu sa moralom tvoje lokalne zajednice...
Kada izadjes iz nje i putujes svijetom, tvoj moral postaje krajnje relativan...
-
ri0
#134 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Josip wrote:Ovo je kao u celofan umotana light provokacija na nas katolike, jel`da?? aaaa?![]()
![]()
Ne vrijedi ti ova opaska
- Ghost_Rider_XXX
#135 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Što će reći da je moral jedna vrlo zahebana ubleha.statix wrote:Moralan si sve dok je tvoje ponasanje u skladu sa moralom tvoje lokalne zajednice...Kada izadjes iz nje i putujes svijetom, tvoj moral postaje krajnje relativan...
- statix
#136 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa u nekom uzem smislu mozda bi se i moglo izdvoijiti nekoliko univerzalnih stavki, znas vec ne ubij, ne ukradi, ne cini drugom sto ne zelis sebi, i sl., ali moral u sirem smilu, i kroz prizmu religija, je uistinu relativan, narocito ako uzmemo u obzir drustvena pravila i norme odredjene zajednice. Recimo jedan banalan primjer, kako odrerditi koja granica treba da se prekoraci da bi bilo opravdano potuci se, ili ukrasti (u slucaju gladi)? Kod nas mnogi ce pohvaliti sina sto se potukao, ako mu je onaj hebo mater. 
-
reklimov
#137 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Neko je ovdje spomenuo kako su ateisti ( moralni ljudi) izmislili Boga kako bi one koji vjeruju samo u strah i prijetnju mogli moralnijim uciniti,
ima dosta istine u tome. Strah kao dio stimulansa je svakako prisutan i u ateističko humanističkom moralu, i to strah od posljedica određenog djela koji se nemoralnim poima. Međutim razlika između ateističkog i teističko autoritativnog morala leži u tome što ovi prvi imaju izraženiji osjećaj za taj moral, i to upravo kroz uvjerenje da sami umiju zaključiti šta valja a šta ne. Time su teisti ( pristalice većinom autoritativnog morala) često lišeni sopstvenog moralnog iskustva prepuštajući se svome svecu ili bogu koji ponekad i zna nešto moralno pogoditi ( ne ubij, ne kradi), ali to su izuzeci.
Zanima me slijedeće, kako teista zna da je vjerovanje u boga moralna stvar, ispada ovdje da ipak bog nije taj koji je meritum vrijednosti? Na osnovi čega ste to zaključili?
Ako kažete da je u nama samima ugrađen taj moralni kompas, onda me zanima kakve bog tada ima veze sa našim moralnim sudom ( pa i pod uslovom da ga je lično u nama ugradio,jer on se zatim distancirao), time opet možemo bez boga biti moralni?
A ukoliko tvrdite da je vjerovanje u boga moralno zato što on sam to tvrdi ( što većina "vjernika" zastupa), onda sam ubijeđen da se kod takvih ne radi o vjerovanju, već o psihopatološkom stanju jedne opasne neuračunljivosti.
Zanima me slijedeće, kako teista zna da je vjerovanje u boga moralna stvar, ispada ovdje da ipak bog nije taj koji je meritum vrijednosti? Na osnovi čega ste to zaključili?
Ako kažete da je u nama samima ugrađen taj moralni kompas, onda me zanima kakve bog tada ima veze sa našim moralnim sudom ( pa i pod uslovom da ga je lično u nama ugradio,jer on se zatim distancirao), time opet možemo bez boga biti moralni?
A ukoliko tvrdite da je vjerovanje u boga moralno zato što on sam to tvrdi ( što većina "vjernika" zastupa), onda sam ubijeđen da se kod takvih ne radi o vjerovanju, već o psihopatološkom stanju jedne opasne neuračunljivosti.
- Cyber-harambashica
#138 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Bog nije potreban da budes dobar covek.
Samo dobar roditelj.
Samo dobar roditelj.
- bez_ideje
#139 Re: MORALNOST BEZ BOGA
statix wrote:Moralan si sve dok je tvoje ponasanje u skladu sa moralom tvoje lokalne zajednice...Kada izadjes iz nje i putujes svijetom, tvoj moral postaje krajnje relativan...
-
ReyHan
#140 Re: MORALNOST BEZ BOGA
nekada davno sam naletio na jedan sopenhauerov tekst o odnosu morala i religije
on tvrdi, da istinski moral i moralnost ustvari ne zavise ni od kakve religije, iako ih svaka religija prisvaja i time stvara sebi jedan od primarnih oslonaca . ateizam prenosi moralni kriterij u samog covjeka. On je okrenut licem prema samom sebi. I zato mu je mnogo teze biti neposten.
on tvrdi, da istinski moral i moralnost ustvari ne zavise ni od kakve religije, iako ih svaka religija prisvaja i time stvara sebi jedan od primarnih oslonaca . ateizam prenosi moralni kriterij u samog covjeka. On je okrenut licem prema samom sebi. I zato mu je mnogo teze biti neposten.
-
ReyHan
#141 Re: MORALNOST BEZ BOGA
statix wrote:Moralan si sve dok je tvoje ponasanje u skladu sa moralom tvoje lokalne zajednice...Kada izadjes iz nje i putujes svijetom, tvoj moral postaje krajnje relativan...
pa da, to je stvar kulturnog relativizma, sto dovodi u sumnju postojanje apsolutnog univerzalnog morala.
- Cyber-harambashica
#142 Re: MORALNOST BEZ BOGA
potpisujemReyHan wrote:nekada davno sam naletio na jedan sopenhauerov tekst o odnosu morala i religije
-
Finii
#143 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Najbolji put do uspjeha covjeka moze podariti dobar odgajatelj (Islam) koji u njemu (covjeku) prepozna potencijale za dobro, balansira ih, istice i razvija najbolje vrline. On covjeka navikava na sirokogrudnost i dobrotu, uci ga da je najbolji cilj kojem treba stremiti jeste da on bude izvor dobrote za sve ljude, onoliko koliko moze, da njegova dusa bude sunce koje ce zraciti svjetlom, ljubavi i dobrotom, zatim da mu srce bude ispunjeno njeznoscu, blagoscu, dobrocinstvom, humanosti i ljubavi koja ce sve ljude povezivati u dobru .
"Grijeg je svakodnevno prolaziti kroz svjetlost a nemati nista od njegove topline."
"Grijeg je svakodnevno prolaziti kroz svjetlost a nemati nista od njegove topline."
- HAVANA
#144 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Finii wrote:Najbolji put do uspjeha covjeka moze podariti dobar odgajatelj (Islam) koji u njemu (covjeku) prepozna potencijale za dobro, balansira ih, istice i razvija najbolje vrline. On covjeka navikava na sirokogrudnost i dobrotu, uci ga da je najbolji cilj kojem treba stremiti jeste da on bude izvor dobrote za sve ljude, onoliko koliko moze, da njegova dusa bude sunce koje ce zraciti svjetlom, ljubavi i dobrotom, zatim da mu srce bude ispunjeno njeznoscu, blagoscu, dobrocinstvom, humanosti i ljubavi koja ce sve ljude povezivati u dobru .
Krasno...Haj sad,malo se učipi...
--------------------------------------------------------------------------------
HOCETE LI MI POMOCI DA OBRADUJEM 2 DJECAKA?
Postao/la hadzinica dana 07/04/2010 15:17
UniCredit Bank
UPLATA SREDSTAVA IZ INOSTRANSTVA
DEVIZNI RACUN
BROJ RACUNA: 40350220101
IBAN-international bank account number: BA39 3386 9028 7066 9137
SWIFT code: UNCRBA22
adresa banke: KARDINALA STEPINCA BB,88 000 MOSTAR
BROJ TEKUCEG RACUNA
40350220000
svrha uplate:
Uplata pomoci
p.s.
"sluzbenik" u banci koji mi je vise nego ljubazno i strpljivo pomogao pri otvaranju racuna,je jedan od nasih uvazenih sa-x forumasa
HVALA!
hadzinica
Pošalji privatnu poruku
- XXS
#145 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Rezultati odgajatelja nakon 1400 godina su blago receno nikakvi.Finii wrote:Najbolji put do uspjeha covjeka moze podariti dobar odgajatelj (Islam) koji u njemu (covjeku) prepozna potencijale za dobro, balansira ih, istice i razvija najbolje vrline. On covjeka navikava na sirokogrudnost i dobrotu, uci ga da je najbolji cilj kojem treba stremiti jeste da on bude izvor dobrote za sve ljude, onoliko koliko moze, da njegova dusa bude sunce koje ce zraciti svjetlom, ljubavi i dobrotom, zatim da mu srce bude ispunjeno njeznoscu, blagoscu, dobrocinstvom, humanosti i ljubavi koja ce sve ljude povezivati u dobru .
Mozda je vrijeme da se trazi kakav novi?
- derion
#146 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Nama ne treba nikakav novi odgajatelj. Ljudi se trebaju ugledati na dobru stranu ljudskosti, a ideal mogu biti (ako je nekome potrebno) određene ličnosti iz prošlosti, ali i ljudi iz bliže okoline, prijatelji, članovi rodbine...XXS wrote: Rezultati odgajatelja nakon 1400 godina su blago receno nikakvi. Mozda je vrijeme da se trazi kakav novi?
Čovjek se treba posvetiti sebi (i činjeničnom shvatanju svijeta), jer kada se posvetiš sebi, bićeš istinski svjestan i drugih, njihovih problema, shvatanja svijeta i bivanja, uopšteno rečeno. Uz to, deviza "ne čini drugim što ne želiš da drugi čine tebi" biće dosta relevantnija i jasnija. A za takav (moralni) put nije nam potreban nikakva teistička filozofija ili nekakav "vrhovni" odgajatelj da bi išli humanim, "pravim" putem života.
- tesla
#147 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Odlican TED-Talk americkog pisca Sama Harrisa, u kojem tvrdi kako nauka je - i trebala bi biti - autoritet za pitanja morala, u oblikovanju ljudskih vrednota i postavljanju onoga sto zivot cini dobrim.
- XXS
#148 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ima jedna scena u filmu "Kum III" kad Al Pacino prica sa kardinalom kojeg trebaju nominovati za novog papu.derion wrote:Nama ne treba nikakav novi odgajatelj. Ljudi se trebaju ugledati na dobru stranu ljudskosti, a ideal mogu biti (ako je nekome potrebno) određene ličnosti iz prošlosti, ali i ljudi iz bliže okoline, prijatelji, članovi rodbine...XXS wrote: Rezultati odgajatelja nakon 1400 godina su blago receno nikakvi. Mozda je vrijeme da se trazi kakav novi?
Čovjek se treba posvetiti sebi (i činjeničnom shvatanju svijeta), jer kada se posvetiš sebi, bićeš istinski svjestan i drugih, njihovih problema, shvatanja svijeta i bivanja, uopšteno rečeno. Uz to, deviza "ne čini drugim što ne želiš da drugi čine tebi" biće dosta relevantnija i jasnija. A za takav (moralni) put nije nam potreban nikakva teistička filozofija ili nekakav "vrhovni" odgajatelj da bi išli humanim, "pravim" putem života.
Razgovaraju o ispravnosti u zivotu i o greskama koje obicni ljudi rade. Kardinal prilazi jednoj staroj fontani koja je puna vode i iz nje vadi jedan kamen. Kaze, ovaj je kamen proveo stotine godina u vodi ali ako ga razbijem vidjecemo da je vlazan samo iz vana dok je iznutra suh kao barut. Ista stvar je i sa krscanstvom u Evropi. Ljudi su hiljadama godina bili okruzeni vjerom ali ako pogledas malo bolje vidjeces da vjera nije prodrla do njihovih srca.
Ista je stvar i sa Islamom nakon 1400 godina.
Eh, jel' problem u religijama, ljudima ili je kombinacija ostavimo za neku drugu temu.
-
ponizni
#149 Re: MORALNOST BEZ BOGA
PRVO:čovjek je homo religiosus-pored ostalog-i on mora u "nešto" vjerovati.DRUGO:Niti jedna religija nije samo všenje ili ne vršenje određenih čina-radnji/moral/TREĆE:nema religije koja ne zahtijeva nešto od čovijeka-da čini ili ne čini.Da ne duljim religiozni ljudi su moralniji-ne mislim na vanjsko očitovanje religioznosti.FFK as Lucy01 wrote:Nije mi namjera da se prebrojavamo (to smo vec ucinili skoro po svim osnovama). Takodje mi nije namjera da ljude sudim po tome jesu li vjernici ili ateisti i kroz to donosim zakljucak o moralnosti te osobe. Ali ne mogu a da se ne zapitam, da li bi moralnost postojala bez Boga (religije). Posebno je to aktuelno ovdje u US, gdje desni konzervativci sve vise uzimaju maha u izjavama da samo onaj ko vjeruje moze i da ima jake moralne karakteristike () i sve one koji ne vjeruju ili vjeruju u nesto drugacije, nazivaju nemoralnim.
Pa stoga i pitanje vama, postovani forumasi:
Uzevsi u obzir istoriju i razvoj civilizacije, kao i mjesto koje je religija oduvijek imala u kulturi, razvoju i oblikovanju ljudskog bica, da li bi moral postojao i da nije bilo religije (Boga)?
P.S. Veoma bih cjenila ako se tema ne bi zacatavala. Hvala
-
ponizni
#150 Re: MORALNOST BEZ BOGA
PRVO:čovjek je homo religiosus-pored ostalog-i on mora u "nešto" vjerovati.DRUGO:Niti jedna religija nije samo všenje ili ne vršenje određenih čina-radnji/moral/TREĆE:nema religije koja ne zahtijeva nešto od čovijeka-da čini ili ne čini.Da ne duljim religiozni ljudi su moralniji-ne mislim na vanjsko očitovanje religioznosti.FFK as Lucy01 wrote:Nije mi namjera da se prebrojavamo (to smo vec ucinili skoro po svim osnovama). Takodje mi nije namjera da ljude sudim po tome jesu li vjernici ili ateisti i kroz to donosim zakljucak o moralnosti te osobe. Ali ne mogu a da se ne zapitam, da li bi moralnost postojala bez Boga (religije). Posebno je to aktuelno ovdje u US, gdje desni konzervativci sve vise uzimaju maha u izjavama da samo onaj ko vjeruje moze i da ima jake moralne karakteristike () i sve one koji ne vjeruju ili vjeruju u nesto drugacije, nazivaju nemoralnim.
Pa stoga i pitanje vama, postovani forumasi:
Uzevsi u obzir istoriju i razvoj civilizacije, kao i mjesto koje je religija oduvijek imala u kulturi, razvoju i oblikovanju ljudskog bica, da li bi moral postojao i da nije bilo religije (Boga)?
P.S. Veoma bih cjenila ako se tema ne bi zacatavala. Hvala