Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mosor1

Post by mosor1 »

zlata wrote:Do you really KNOW WHAT I MEAN?
Pa *ebi ga...neki dan u MacDonalds-u blizu nas...su uhapsili tinejdzera koji je bark'o deckice. Po skolama redovno svrljaju ludjaci...i ni u skoli djeca ne smiju ici sama u zahod...nego uvjek minimalno po dvoje. Da bi uopce pristupio skoli, moras se "registrirati". Redovno citamo kako u nasem gradu sudi profesorima i trenerima koji su zlostavljali klince. Za fratre svi znate. Bas je okoncan proces...u kojem je sudjeno profesoru najelitnije privatne gimnazije u ovoj drzavi...nakon skoro 25 godina.

Ovdje je ocito raj za homoseksualce. Oni su zreli ljudi. Ako ih neko napadne, mogu se bran'ti, a i drzava ih stiti. U gay cetvrti...mnogi nose piste...i ako iko i jednog barne...samo zazvizdi...i skupi se copor za obranu. Bas sam to doziv'la par puta...jer sam ziv'la u tom kraju.

A zlostavljana djeca...od srama i trauma sute godinama...i pate. I kako ce se djete bran'ti protiv zrele osobe? Sama cinjenica da ih u skolama uce da moraju biti "oprezni" sa "strancima", da ne smiju svakom vjerovat' jasno govori...kol'ko sve malo, po malo...ide u helac. Prije par godina je silovana djevojcica, isjecena, a komadi tjela spakovani u kufer koji je bacen u vodu.
Draga Zlata, ako o necemu ne slusas svaki dan, ne znaci da se ne desava. Udruge za zastitu zena i djece u Hrvatskoj procjenjuju da je nasilju i seksualnom iskoristavanju izlozeno 10-20% djece, a tako je vjerojatno i u BiH. Prosjecna dob zrtve je 9 godina, a najcesci zlostavljaci su ocevi i poocimi. U preko 80% slucajeva, zrtva pozna zlostavljaca, jer je clan ili prijatelj obitelji. Trecina djevojcica je prvi put zlostavljana u dobi od 5 godina. Pretpostavlja se da se 90 % slučajeva nikada ne sazna. Za razliku od Zapada, kod nas je razgovor o tome jos tabu, i treba se stvarno dogoditi veliko sranje da govna isplivaju na povrsinu. Dodatne podatke mozes vidjeti u clanku: http://www.slobodnadalmacija.hr/2005071 ... azin01.asp.

Drugo, brkas homoseksualce s pedofilima. Mozda te vjerska ili neka druga uvjerenja na to navode, ali seksualna orijentacija je stvar svacijeg intimnog izbora, naravno, dok se upraznjava s voljnim odraslim partnerima. Postoje statistike da je 95% pedofila heteroseksualno, tako da je bespredmetno povezivati homoseksualnost s pedofilijom.

I jos, prica mi poznanica, koja je radila na jednom australskom faksu, da joj je kad je tek pocela odrzavati konzultacije, u ured dosao neki student. Ona ga je primila i zatvorila za sobom vrata. Onda je on ustao i vrata pritvorio. To se jos jednom ponovilo, dok nije shvatila da je to standard u komunikaciji studenata s profesorima. U Splitu su ti medutim u toku dva slucaja, jedan s korumpiranim profesorom matematike na Pomorskom fakultetu (o kojem se zna vec barem deset godina, pa nista), a drugi sa profesorom na Ekonomskom fakultetu, koji je trampio ocjene za seksualne usluge studentica. Vidjet cemo sto ce izaci iz toga, kad zavrse godisnji, i formiraju se komisije, valjda se nece i ovaj put zataskati...

Pa sad ti vidi sta je bolje, da se desava i rjesava, ili da se desava i zataskava.
zlata

Post by zlata »

Oprosti ne brkam pedofile sa homoseksualcima...nego iz iskustva (moga) vidim da su mi mnogi poznanici i prijatelji koji jesu homoseksualci bili zrtve pedofila....znatno vise nego prosjecno...ali nije do mene da vrsim anketu ili opcenito generaliziram na toj temi. Slucajno su homoseksualci komentirali na moj komentar o nesigurnosti u BiH drustvu. Ja im stvarno vjerujem. Znam i ja nas.
Glej...sve sto si naveo za zlostavljanje djece u okrugu obitelji vazi i za ovo drustvo. Izracunaj sta se dogadja nakon 50% razvoda...koliko je djece bez roditelja...i cemu su sve izlozeni. Mi smo zaostali, netolerantni, ali ovdje je opci kaos, sto se tice djece, obitelji, brakova, itd.

Ja se ovdje osjecam k'o pajkan svoga djeteta. Osim sto ode u skolu...kud god makne moram biti "in control", "hands on". Ovo drustvo je super ako si mlad, talentiran, skolovan, nemas skolskih dugova, i nemas djece, i jos si i zdrav (u svakom pogledu). Ma super je....ako samo racunas kroz $$$, znanje, teknologiju, vise skole, itd. Inace...je vrlo za*e*ano.

Cak i on osjeca taj stress, tu razliku u slobodi kretanja, kvalitetu zivota. U trecoj godini je spakov'o kufer i stavio pokraj vrata nakon povratka sa odmora u jednoj "slobodnijoj" zemlji. Tako je svaki put. Kad god prica o svojoj buducnosti...kad se igra...njegova je kuca u Spanjolskoj, u BiH, u Hrvatskoj, u Dominikanskoj. Pa nije ni on budala. Brzo je skuzio da se kvalitet zivota ne mjeri po kvadraturi kuce.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

pravo dobra tema
steta pa nisam stigao ranije citati...
'ebiga neki od nas moraju da drze ekonomiju SADa u pogonu :D

pozdrav danas i njenim komentarima!

najveci razlog sto ne bih se vratio nazad je sto ne vidim svoju buducnost u BiH, a to ukljucuje i karijeru i drustveno stanje.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Helem tema je skrenula na Pitanje : Zašto se dijaspori koja to želi a ima sigurno ljudi koji bi to htjeli - mislim prvenstveno na one u zalazećem životnom dobu - ne omogući povratak dostojanstven čovjeka ?
manijak, :) :D

zar ja mogu ocekivati od RS vlade da meni ili nekome od mojih omoguci povratak u danasnju BL? Bit ce malo teze jer smo zbog istih spasavali glave prije nekih 13 godina a dobro se zna ko gdje danas prdi u kojem dijelu drzave.
:roll:
Diona

Post by Diona »

Ma daj sto sam se mucila toliko godina da nesto postignem u zivotu da se vratim i krenem iz pocetka. Neka hvala, meni je ovdje sve: posao, kuca, skola, prijatelji itd. Tamo se jednostavno vise ne uklapam u sredinu, mora da je do mene... :shock:
Mahalac

Post by Mahalac »

umro je mostar wrote:
@Mahalac Sto se tice ovih DEZERTERA kako ih Mahalac nazva. Evo moji su svi bili ovdje, dozivili svasta, izranjavani, a kamo puste srece da i nas sada mozes nazivati DEZERTERIMA. ja bi bio presretan da sam u poziciji da me nazoves dezerterom. znas kako bi me to bolilo. ma nemas pojma.
Da smo bogdo svi dezertirali na pocetku rata. Bar ne bi danas bilo ovoliko mrtvih i nesrecnih, a za sta. ni za sta. ne postoji politicki cilj, drzava ili nesto slicno vrijedan bilo cije kapi krvi. Nakon svega ovoga sto se nama desilo to se namece ko logican zakljucak. Ne isplati se proliti kap krvi ni za jedan narod, ni za jednu drzavu, ni za kakav politicki cilj.

Pa zar ti mislis budalino jedna da bi te onda ko imao nazvati dezerterom ili bi ti vise glave bio jedan fini memorijalni spomenik...i to ??????
Sta mislis da smo svi tako 1992 otisli i da sam ja tada branio SAMO drzavu...budalino jedna :x

Vecina dijaspore a ponavljam odnosi se na ove dezertere od'92 pa nadalje koji i sad evo kukaju da nista ne valja jednostavno nisu spremni da daju svoj doprinos u izgradnji drzave i svog naroda, ne, nego to treba mi ovamo da uradimo da se i dalje borimo na sve nacine pa kad iole bude bolje onda cete eto vi mashalla doci nazad. I u ratu je "raja" branila i stvorila drzavu pa sad treba da vam stvaramo uslove za povratak vama dezerterima, da'l vam ikad padne napamet mozete li vi nesto uraditi, zrtvovati se da nam brze bude bolje :?
O kojoj intelegenciji vi govorite (cast casnim izuzecima) ovima sto zavrse kurseve i sto postanu magistri u 23 godini pa hoce ovdje nostrifikaciju diploma/mudo marjanavo.
Sto se mene tice i dezertera, rekao sam konfiskacija svega, zabrana ulaska u drzavu i ostajem pri tome(ni ukopat u mezar im ne bi dao u BiH).

Pozdrav za Haris033
Larci

#132 Re: Zasto se dijaspora ne vraca?

Post by Larci »

umro je mostar wrote:Vidim non-stop se potezu izjave tipa "sta ti znas, ti si dijaspora" i "vi ste u dijaspori ne volite bosnu. Da volite vratili bi se"...
E sad me zanima sta ljudi imaju protiv dijaspore? Evo ja sam ovde u BiH i zaista nemam nista protiv tih ljudi i mislim da oni cesto vise vole ovu zemlju od ovdasnjih patriota. Medjutim, odakle izvire mrznja prema dijaspori? Mrznja prema dijaspori izvire prije svega iz straha od konkurencije. To mi je potvrdjeno na hiljadu primjera.
Kako i na kraju krajeva zasto, neko ko ima makar malo socijalne sigurnosti, da se vrati u zemlju gdje ga ceka biro i gdje ga samo zbog toga sto je "dijasporic" ceka dugogodisnji boravak na istom i skapavanje od gladi? Mislim, zasto bi se ti ljudi vratili? Je li da ih ovde neko vrijedja, da ih ponizava, da ih maltretira.?
Htjeli mi to priznati ili ne, najveca vrijednost Bosne je danas van zemlje i razasuta po bijelom svijetu, a ovde je ostalo ono sto nije moglo pobjeci, a i oni gledaju kako da zbrisu, jer niko nema 2 zivota, nego samo ovaj jedan. Mi kao drzava bi trebali uraditi sve da tu dijasporu vratimo nazad, ali na pravi nacin. Bio sam ucesnik u jednoj raspravi gdje su me umalo razapeli, kada sam rekao da bi kad bi imao vlast u mom gradu prva stvar koju bi uradio bila da dovedem 1.000 obrazovanih ljudi iz dijaspore starosti od 25-35 godina i da im dam stanove i posao sa dobrom platom i konkretnim zadatkom sadrzanim u 4 rijeci: "VADITE NAS IZ GOVANA". Znam da bi me "domicilno" stanovnistvo nabilo na kolac zbog toga, ali ja bi to uradio iz sljedecih razloga. Prvo nisu oni u dijaspori nista pametniji ni sposobniji, ali su iskusniji i obrazovaniji. To se mora priznati i tu nema nikakve dvojbe. Nase i njihove visokoskolske ustanove se ne mogu porediti, jer dijaspora je na fakultetima ucila ono sto im treba, a nije bila poligon za lijecenje frustracija impotentnih profesora i neudatih uspaljenica od 60 godina. Nakon fakulteta su poceli ziviti kapitalizam i u potpunosti upoznali sve njegove zakone, fore, prednosti i mane i znaju to produktivno i uspjesno primjeniti. Mi to htio neko priznati ili ne, ne znamo. U nas se jos uvijek zaposljava po podbonosti, a ne po sposobnosti. Zatim ti ljudi iz dijaspore bi imali konkretan zadatak da otvore svojom pamecu nova radna mjesta i za ove "domicilne", jer ovako kako se mi krecemo ta radna mjesta necemo nikada otvoriti. Dakle dao bi im jasan uvid u stanje i rekao: na raspolaganju imate to i to. Kazite mi sta od toga mozete napraviti i sta mozemo dobiti od svega ovoga. Normalno ukljucio bi tu i ono sto vrijedi od ovdasnje mladosti, ali projekte i razvoj bi prvenstveno nosili ljudi iz dijaspore, jer jednostavno imaju iskustvo i jer su mnogo vise nego mi u svjetskim trendovima. I znam sigurno da bi svi ti ljudi iz dijaspore odmah dosli ovamo kad bi znali da ce naci kakav-takav posao, a kriviti ih da su izdajnici, ovakvi ili onakvi, samo zbog toga sto nisu spremni doci u zemlju u kojoj fakultete zavrsavaju politicke partije, a znanje se stavlja pod noge naustrb podobnosti, zaista nema smisla. Mislim zapitajte se zasto optuzujete dijasporu. Je li zato sto u znak solidarnosti nece da dodju da gladuju i propadaju s nama? Ako je tako onda zaista sa ovim narodom nesto nije uredu, mada sa ovim narodom vec odavno nesto nije uredu. Dakle nemojmo kriviti dijasporu ni za sta, jer prije svega ti ljudi su otisli vani, jer su morali, a ne iz hira. Ovo je samo pocetak teme. Ima toga jos.
Svaka cast za ovu temu...samo brate nesvidja mi se nimalo tvoj nick... promjeni ga ako ikako mozes... ( mada mozda i razumijem njegovu poruku ali se pravim da ne)

Sam se nalazim u dijaspori... zavrsio sam ovamo dobar fakultet... nasao sam super posao.. dobio sam ogromno radno iskustvo.. okusio sve tajne uspjesnog poslovanja u jednoj od top 5 Evropskih firmi.... iznajmio sam sebi stan... zivim, niko me ne dira... niko ne galami iznad mene.... niko ne klofa tepihe u dvoristu... svako baca smece u kontejnere a ne pokraj.... Zivot je normalan...opusten... niko te ne reketira... nema straha da ce ti neko zakucati na vrata u ponoc... ili da ce te neko krivo pogledati! Jednostavno zna se neki red i toga se svak pridrzava.. ako radis imat ces.. ako ne neces i to je tako!

E sad dugo dugo dugooooo vec razmisljam da otvorim predstavnistvo moje firme u Bih... da uposolim 10ak mladih i pametnih ljudi... da pokusam makar malo moga iskustva prenjeti dole... ( nekazem da sam ja toliko pametan... ali sam probao kapitalizam, imam tog kako ti kazes "Svjetskog trenda".... Vishe puta se ta tema vrtila izmedju mene i direktora firme... i sa nase strane nema nikakvih prepreka... mi mozemo ujutro!
Ali sta kad dole dodjem i pocmem raditi... ko ce bola ici u milion nekih kancelarija... i prolaziti kroz svu tu neku bezpotrebnu birokratiju... hajde na jedno mjesto da uzmes upaltnicu .....pa hajde onda na postu da uplatish tu ist!!!! pa hajde vamo .. hajde tamo... umjesto da se to kao u svakoj normalnoj drzavi zavrsi na jednom mjestu... tebe dole salje na milion strana.. ma ima da poludish od toga...
i eto recimo da sam sve to nekako zavrsio.. i sta onda brata.. KO ce meni garantirati da me niko nece dirati i reketirati... ko ce mene zastititi ako me neko maltretira i napada.. koja ce to policija ili vlada stati na moju stranu!!!!??? Mislim da u ovo vrijeme ni jedna!!! I tako ce biti vjek vjekova... sve dok nas jedni te isti ljudi vode.. samo mjenjaju stranke kako njima odgovara... kako bi se sto vishe love nakrali...Nicu vile i kucetine kakvih na zapadu nigdje nema... vozaju se auta kakva se ovamo samo na Tv-u mogu vidjeti... (jebiga kosta to ovamo... o od normalne plate malo ko to moze sebi priustiti) ... ali to je dole normala...
Od 10 ljudi 3-ica nemaju sta jesti, 4-oro radi za 13 maraka cijeli dan-2-ica si mogu priustiti neki normalan zivot a JEDAN ih jebe u mozak.. vozi osmicu... ima kucu na moru i u centru sarajeva ili mostara ili BL ( nije vazno) njegovo dijete se upisiva i zavrsava fakultete vrlo lako..nakon toga zauzima poziciju næxt to babo.... i tako se vrti... vrti i vrti.. uvjek isti imaju/nemaju!..

E sad ti meni reci.. ZASTO da se ja vratim? rekao sam da bi vrlo rado.. MA COVJECE O TOME SANJAM... ali ali alii... OBJASNI MI TI KAKO???
Fair Life

Post by Fair Life »

Mahalac wrote:(...)
Sto se mene tice i dezertera, rekao sam konfiskacija svega, zabrana ulaska u drzavu i ostajem pri tome(ni ukopat u mezar im ne bi dao u BiH).

Pozdrav za Haris033
AIO
anais_nin

Post by anais_nin »

St.Germain wrote:
kulambara wrote:
a ne da strepi...da je to mozda nekakav moguci pedofil. Ovdje ni u muski zahod...ne moze sam
za nepovjerovat! - price o "cestitoj bosni" i "prljavom zapadu" mi je vrh glave; ja licno se ne bih vratio jer mi i nije gusht da me biju zbog seksualne orientacije. kad bolje pomislim - da sam ostao ne bih opstao, if you know what i mean??!!
I know what you mean ;)
mjenjaju se i ovdje stvari po pitanju seksualne orijentacije....nenormalno sporo, ali zahvaljujuci grupi ljudi koja s nevjerovatnom strascu i energijom radi na tome da se i ova nasa lijepa drzava osvijesti malo po pitanju tolerancije kad su u pitanju seksualne manjine, eto nesto se ipak pokrece :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Sto se tice birokratije tu imas pravo, a za ovo reketiranje ta vremena su prosla.
edu

Post by edu »

reketarenja ima..ali ima i zastitarskih firmi..nece ni kod nas ovo stanje biti zauvijek..postratni sindrom hara..znam da je proslo 10 godina od rata..ali..nazalost..svijest kod ljudi se jos nije promijenila..niti su se promijenili oni koji su bili na vlasti kada je poceo rat..situacija jeste jebena..ali nekako prezivljavamo..ovi sto pitaju kako otvoriti firme..haman govore kao da je to nemoguce..dok vi budete sjedili u dijaspori..nama ce dolaziti slovenci..hrvati..srbijanci..austrijanci..svabe..i oni ce otvarati ovdje svoje firme..jer oni ne sjede u svojim zemljama i ne pisu po forumima kako..joj mene strah..a sta ako ovo..a sta ako ono..njima ne smeta sto treba uplatiti 100 uplatnica da bi otvorili firmu..ili predstavnistvo..oni to urade..i onda se bore za trziste...

i za kraj..pitanje za dijasporu:

sta bi se desilo da smo 1992. ili 1993. svi razmisljali kao vi?

PS. odnosi se na one koji su otisli u to vrijeme...
anais_nin

Post by anais_nin »

nas narod ima puno puno vrlina a sloznost i medjusobna tolerancija nam izgleda nisu jace strane :sad:

danas, jako mi je zao zbog tvog iskustva, ali shvatam o cemu pricas....zato i kazem, da je lako, NIJE...ali svak treba da odluci za sebe, s cim i kako i koliko moze da se nosi...ima zivot i u BiH i vani i svojih prednosti i mana...i nismo svi isti, nismo imali ista iskustva, nismo na isti nacin napustili (ili ostali u) ovu zemlju, prema tome nema jednostavne teorije koja bi obuhvatila sviju...

ja se nisam vratila ni iz nostalgije, ni zato sto m i je bilo lose iz kanade, jednostavno u tom periodu u svom zivotu, sam znala ili sad ili nikad...dok jos nemam porodicu dok jos uvijek sebi mogu dozvoliti relativnu ekonomsku nestabilnost, naivni idealizam, i da jos imam energije i neiskvarenosti da se kroz nevladin sektor borim da promjenim neke stvari....da sam u datom momentu imala muza, djecu, neke drugacije obaveze, vjerovatno ne bih isto rezonovala...

i lako je osudjivati i kritikovati druge, ja uvijek volim prvo da pometem ispred svojih vrata...
Mahalac

Post by Mahalac »

edu wrote:reketarenja ima..ali ima i zastitarskih firmi..nece ni kod nas ovo stanje biti zauvijek..postratni sindrom hara..znam da je proslo 10 godina od rata..ali..nazalost..svijest kod ljudi se jos nije promijenila..niti su se promijenili oni koji su bili na vlasti kada je poceo rat..situacija jeste jebena..ali nekako prezivljavamo..ovi sto pitaju kako otvoriti firme..haman govore kao da je to nemoguce..dok vi budete sjedili u dijaspori..nama ce dolaziti slovenci..hrvati..srbijanci..austrijanci..svabe..i oni ce otvarati ovdje svoje firme..jer oni ne sjede u svojim zemljama i ne pisu po forumima kako..joj mene strah..a sta ako ovo..a sta ako ono..njima ne smeta sto treba uplatiti 100 uplatnica da bi otvorili firmu..ili predstavnistvo..oni to urade..i onda se bore za trziste...

i za kraj..pitanje za dijasporu:

sta bi se desilo da smo 1992. ili 1993. svi razmisljali kao vi?

PS. odnosi se na one koji su otisli u to vrijeme...

Upravo to Edu to je bila moja poenta...dajte ljudi rizikujte malo, pokusajte. Mozda i uspjete a ako i ne zasigurno ce te sebi moci reci bio, pokusao ne ide i lakse ce vam biti , ostavice te to iza sebe(ako vas more te brige).

The Fluid ono AIO "ne kontam" slab sam s francuskim
haris303

Post by haris303 »

Kao prvo, da vi volite svoju zemlju vratili biste se odmah poslije Dejtona ... a zašto niste? ... pa jednostavno, kalkulisali, računali, presabirali se, govorili "..neka još malo, da vidimo kako će biti dalje.." .... i tako godina za godinom i doguraste do 2005 godine ..... ja to donekle i razumijem, vjerovatno tj. sigurno bih to radio i ja tako .... međutim nisam imao tetku negdje u Evropi ili dalje i jebi ga .... ost'o mali Bošnjo ovdje... helem nejse ..... sudbine su različite .... i svakome svoja ...
Eto, rat se završio onako kao jeste .... vi se godinama sjebaste bacajući drvlje i kamenje na Aliju i SDA (godinama ja čitam ovaj forum) .... i ispade kao da njih nije bilo ni rata ne bi bilo a i da jeste bilo rata a Alije da nije bilo vi bi u tom slučaju ostali jer bi odbranu organizovala neka multi-kuli stranka .... ccccc .. .. jelde smiješno ..... A. Marković ili slično :D .... e mogu ja Aliju i mrziti i hiljadu mu mana naći ali tu šuplju gutati ne mogu ... loša vam braćo amnestija!!!! .... oni koji su prognani od četnika su jednostavno stradalnici i nisu krivi što su osvanuli svuda po kugli zemaljskoj ..... ali zaista ni Alija ni njegov Zlatko (a tako je, zajedno su ih četnici hapsili, Zlatko imao visoke funkcije u ratu, nikada jedan drugog nisu posebno napadali itd. ) ih nisu raselili ..... ali ja i ne očekujem da neko ko sa ovom zemljom ima 30-minutne dnevne forumske kontakte to može da sveže ....
To vam je vaše "pranje" za rat ... "pranje" za poslije rata je da opet ne možete ovamo jer vam sve smeta .... od mrtvog Alije do Reisa i IVZ-a .... neće ljudi ovamo jer se ovdje hrače po ulici ...cccc :D .... argumenti za 10 .... pa jebite se ... i ja živim ovdje, kupujem po prodavnicama smeće od hrane, gledam i ja hrakanje po ulicama, slušam i ja naglaske po gradu koje nikada ranije nisam slušao, sjebem se i ja na poslu za nikakve pare, gledam i ja gluposti i nepravde po zemlji (tipa da portir u sudu ima veću platu od mene koji imam fakultet) , gade se i meni uhljupi i iz domaćih i iz međunarodnih redova, vrištim i ja kada gledam da se za najobičnije poslove štampanja nekih papirića na tenderu odabiru strane firme, pojede me što me svake godine oderu na registraciji auta za putarinu a ceste nam pune rupa, pojede me što se i dalje vozamo starim asfaltima i prelazimo stare mostove a sami nismo u stanju da bez skandala i lopovluka pravimo nešto novo .... svašta meni nešto smeta ... i nisam onakav (ni ja ni najveći broj svijeta ovdje) kakvog me vide vaše multi-kulti "neutralne" i "emancipovane" dijasporske okice .... niti sam fanatik, niti glasnogovornik SDA, i uvijek ću prije dati marku za Dom zdravlja u nekakvoj zabiti nego za džamiju u istoj (jer se ljudi mogu moliti i u kući a liječiti ne mogu) .... ali neću nikada rješavati probleme ove zemlje idejama o skidanju hodža sa munara topovima (a ovo je 2005 godina) i nekakvim mjerama i idejama koje su van pameti ....
Ono što ja mogu i u čemu je moja moć, to je snaga glasačkog listića .... pa glasajte braćo i vi (a znamo mi dobro kakvi su vaši odzivi na izborima...jako dobro to znamo....vazda vam nešto smeta da glasate) ...... vi hoćete da vam ovdje neko namjesti uvjete jedne Švedske pa da se vratite .... e nema toga ... dođite i mučite se sa nama ako ovu zemlju volite ... ima ovdje i normalnih, ne hraču svi po ulicama .... međutim ako neko nešto neće onda je osjetljiv k'o čir na guzici .... a činjenica je da vi ovamo nećete .... tamo ste 10-12 godina .... za toliko vremena ste se većinom snašli .... dosta vas se udalo/poženilo sa strancima (tamo domaćim) i nema logike da će neko recimo iz jedne Amerike sprtiti svog muža/ženu Amerikanca/ku i djecu i dovesti ih da žive u BiH itd. :D ..... dakle vaši su stavovi za razumjeti i to je OK .... međutim nemojte srati da ovamo ne možete zbog nekih nacionalnih koalicija, zbog Reisovog miješanja vjere i politike, zbog gradnje džamija, zbog SDA, zbog Radovana koji hoda ishaviješćen po planinama, zbog Ćele Ramiza, zbog ovoga-onoga ...... a ako ipak ja griješim i vi hoćete nazad, bujrum .... dođite pa da pomognete da se mijenja i popravlja što se popraviti da .... mada vi dobro znate da vas ni viljuškar otuda ne može iščupati i vratiti ovamo .... znate vi dobro da trebaju generacije i generacije da se od BiH napravi normalna zemlja .... samo vi ne želite da budete jedna od generacija ugrađena u te temelje .... nećete to nikako, neka to ostane drugima da rade ... vi ćete nalaziti mane i zaprđivati .... sa sigurne udaljenosti .....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote:

Pa zar ti mislis budalino jedna da bi te onda ko imao nazvati dezerterom ili bi ti vise glave bio jedan fini memorijalni spomenik...i to ??????
Sta mislis da smo svi tako 1992 otisli i da sam ja tada branio SAMO drzavu...budalino jedna :x

Vecina dijaspore a ponavljam odnosi se na ove dezertere od'92 pa nadalje koji i sad evo kukaju da nista ne valja jednostavno nisu spremni da daju svoj doprinos u izgradnji drzave i svog naroda, ne, nego to treba mi ovamo da uradimo da se i dalje borimo na sve nacine pa kad iole bude bolje onda cete eto vi mashalla doci nazad. I u ratu je "raja" branila i stvorila drzavu pa sad treba da vam stvaramo uslove za povratak vama dezerterima, da'l vam ikad padne napamet mozete li vi nesto uraditi, zrtvovati se da nam brze bude bolje :?
O kojoj intelegenciji vi govorite (cast casnim izuzecima) ovima sto zavrse kurseve i sto postanu magistri u 23 godini pa hoce ovdje nostrifikaciju diploma/mudo marjanavo.Sto se mene tice i dezertera, rekao sam konfiskacija svega, zabrana ulaska u drzavu i ostajem pri tome(ni ukopat u mezar im ne bi dao u BiH).

Pozdrav za Haris033
Bijedo ljudska, izmedju tebe, cetnika i ustasha, razlika samo u predznaku!
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:
BRAVO za sve posebno na ovome

" samo vi ne želite da budete jedna od generacija ugrađena u te temelje .... nećete to nikako, neka to ostane drugima da rade ... vi ćete nalaziti mane i zaprđivati .... sa sigurne udaljenosti ....."

evo da nije sve tako crno primjer nase forumasice xxxxxxxxx-IVY dosla cura kuci na odmor i sta radi ..organizuje prikupljanje pomoci za narodnu kuhinju u starom gradu...ko da nema pametnija posla jel :shock:

jebiga nesmjes vise ni imena pisati
Last edited by Mahalac on 12/08/2005 12:31, edited 1 time in total.
Mahalac

Post by Mahalac »

Vodenjak wrote:[

Pozdrav za Haris033
Bijedo ljudska, izmedju tebe, cetnika i ustasha, razlika samo u predznaku![/quote]

jes jes svi smo isti :D
Larci

Post by Larci »

haris303 wrote: Ono što ja mogu i u čemu je moja moć, to je snaga glasačkog listića .... pa glasajte braćo i vi (a znamo mi dobro kakvi su vaši odzivi na izborima...jako dobro to znamo....vazda vam nešto smeta da glasate) ....
Vidis Harise .... mozda nas ima koji smo i glasali... ( ja licno jesam) ... direktno iz dijaspore... svo do jednom kad su mi poslali slati glasacke listice... zovi trazi... nigdje me na spisku nema... ili ko fol kazu da ce poslati... a nikad da stignu..
Pa se ja onda pitam... zasto je to tako.. e nema sta biti nego sam mozda glasao za pogesnu stranku! Pa ti sad malo skontaj kolika je moja moc u glasanju!

I jedno pitanje licno za tebe:: Da imas priliku..papiri, vize, posao sve sredjeno u nekoj zapadnoj zemlji... bili ti dole ostao ili bi otisao?
Budi iskren!
haris303

Post by haris303 »

Larci wrote:
haris303 wrote: Ono što ja mogu i u čemu je moja moć, to je snaga glasačkog listića .... pa glasajte braćo i vi (a znamo mi dobro kakvi su vaši odzivi na izborima...jako dobro to znamo....vazda vam nešto smeta da glasate) ....
Vidis Harise .... mozda nas ima koji smo i glasali... ( ja licno jesam) ... direktno iz dijaspore... svo do jednom kad su mi poslali slati glasacke listice... zovi trazi... nigdje me na spisku nema... ili ko fol kazu da ce poslati... a nikad da stignu..
Pa se ja onda pitam... zasto je to tako.. e nema sta biti nego sam mozda glasao za pogesnu stranku! Pa ti sad malo skontaj kolika je moja moc u glasanju!

I jedno pitanje licno za tebe:: Da imas priliku..papiri, vize, posao sve sredjeno u nekoj zapadnoj zemlji... bili ti dole ostao ili bi otisao?
Budi iskren
!

E da si moj post pročitao našao bi u njemu i odgovor na svoje pitanje.

"..... ja to donekle i razumijem, vjerovatno tj. sigurno bih to radio i ja tako ...."
"..... dakle vaši su stavovi za razumjeti i to je OK ...."

btw i ovdje bude ljudi kojih nema na spiskovima, bude problema mali milion .... nisam ja govorio o toj problematici nego o katastrofalnoj činjenjici oblikovanoj u spoznaju da vas sramno mali broj izlazi na glasanje .... često sam slušao komentare "...šta ću glasati, ja i ne znam ko su ti ljudi..." , a kada izbori prođu onda je garnitura vlasti koju su ti izbori izbacili ta koja vam kao smeta da se vratite ..... možda i meni brate smeta ... samo ja nemam kuda ....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

haris303 wrote:Kao prvo, da vi volite svoju zemlju vratili biste se odmah poslije Dejtona ... a zašto niste? ... pa jednostavno, kalkulisali, računali, presabirali se, govorili "..neka još malo, da vidimo kako će biti dalje.." .... i tako godina za godinom i doguraste do 2005 godine ..... ja to donekle i razumijem, vjerovatno tj. sigurno bih to radio i ja tako .... međutim nisam imao tetku negdje u Evropi ili dalje i jebi ga .... ost'o mali Bošnjo ovdje... helem nejse ..... sudbine su različite .... i svakome svoja ...
Eto, rat se završio onako kao jeste .... vi se godinama sjebaste bacajući drvlje i kamenje na Aliju i SDA (godinama ja čitam ovaj forum) .... i ispade kao da njih nije bilo ni rata ne bi bilo a i da jeste bilo rata a Alije da nije bilo vi bi u tom slučaju ostali jer bi odbranu organizovala neka multi-kuli stranka .... ccccc .. .. jelde smiješno ..... A. Marković ili slično :D .... e mogu ja Aliju i mrziti i hiljadu mu mana naći ali tu šuplju gutati ne mogu ... loša vam braćo amnestija!!!! .... oni koji su prognani od četnika su jednostavno stradalnici i nisu krivi što su osvanuli svuda po kugli zemaljskoj ..... ali zaista ni Alija ni njegov Zlatko (a tako je, zajedno su ih četnici hapsili, Zlatko imao visoke funkcije u ratu, nikada jedan drugog nisu posebno napadali itd. ) ih nisu raselili ..... ali ja i ne očekujem da neko ko sa ovom zemljom ima 30-minutne dnevne forumske kontakte to može da sveže ....
To vam je vaše "pranje" za rat ... "pranje" za poslije rata je da opet ne možete ovamo jer vam sve smeta .... od mrtvog Alije do Reisa i IVZ-a .... neće ljudi ovamo jer se ovdje hrače po ulici ...cccc :D .... argumenti za 10 .... pa jebite se ... i ja živim ovdje, kupujem po prodavnicama smeće od hrane, gledam i ja hrakanje po ulicama, slušam i ja naglaske po gradu koje nikada ranije nisam slušao, sjebem se i ja na poslu za nikakve pare, gledam i ja gluposti i nepravde po zemlji (tipa da portir u sudu ima veću platu od mene koji imam fakultet) , gade se i meni uhljupi i iz domaćih i iz međunarodnih redova, vrištim i ja kada gledam da se za najobičnije poslove štampanja nekih papirića na tenderu odabiru strane firme, pojede me što me svake godine oderu na registraciji auta za putarinu a ceste nam pune rupa, pojede me što se i dalje vozamo starim asfaltima i prelazimo stare mostove a sami nismo u stanju da bez skandala i lopovluka pravimo nešto novo .... svašta meni nešto smeta ... i nisam onakav (ni ja ni najveći broj svijeta ovdje) kakvog me vide vaše multi-kulti "neutralne" i "emancipovane" dijasporske okice .... niti sam fanatik, niti glasnogovornik SDA, i uvijek ću prije dati marku za Dom zdravlja u nekakvoj zabiti nego za džamiju u istoj (jer se ljudi mogu moliti i u kući a liječiti ne mogu) .... ali neću nikada rješavati probleme ove zemlje idejama o skidanju hodža sa munara topovima (a ovo je 2005 godina) i nekakvim mjerama i idejama koje su van pameti ....
Ono što ja mogu i u čemu je moja moć, to je snaga glasačkog listića .... pa glasajte braćo i vi (a znamo mi dobro kakvi su vaši odzivi na izborima...jako dobro to znamo....vazda vam nešto smeta da glasate) ...... vi hoćete da vam ovdje neko namjesti uvjete jedne Švedske pa da se vratite .... e nema toga ... dođite i mučite se sa nama ako ovu zemlju volite ... ima ovdje i normalnih, ne hraču svi po ulicama .... međutim ako neko nešto neće onda je osjetljiv k'o čir na guzici .... a činjenica je da vi ovamo nećete .... tamo ste 10-12 godina .... za toliko vremena ste se većinom snašli .... dosta vas se udalo/poženilo sa strancima (tamo domaćim) i nema logike da će neko recimo iz jedne Amerike sprtiti svog muža/ženu Amerikanca/ku i djecu i dovesti ih da žive u BiH itd. :D ..... dakle vaši su stavovi za razumjeti i to je OK .... međutim nemojte srati da ovamo ne možete zbog nekih nacionalnih koalicija, zbog Reisovog miješanja vjere i politike, zbog gradnje džamija, zbog SDA, zbog Radovana koji hoda ishaviješćen po planinama, zbog Ćele Ramiza, zbog ovoga-onoga ...... a ako ipak ja griješim i vi hoćete nazad, bujrum .... dođite pa da pomognete da se mijenja i popravlja što se popraviti da .... mada vi dobro znate da vas ni viljuškar otuda ne može iščupati i vratiti ovamo .... znate vi dobro da trebaju generacije i generacije da se od BiH napravi normalna zemlja .... samo vi ne želite da budete jedna od generacija ugrađena u te temelje .... nećete to nikako, neka to ostane drugima da rade ... vi ćete nalaziti mane i zaprđivati .... sa sigurne udaljenosti .....
E jegi ba, Harise, ti bas imas fobiju od dijaspore! :-)
U ovom si se postu sav zapetljao :D :D

Shvati, dijaspora je nesto sto je naziv za jednu tako amorfnu grupu da je to cudo bozje! To ti i sam znas i znas da i medju "nama" ima svakakvih kao i medju "vama" i ako si posten, priznaces da biras prijatelje i saradnike po njihovom ljudskom i stucnom kvalitetu, a najmanje po njihovom pedigreu.

Zakacili smo se oko ovoga pojma u najmanju ruku kao da je to jedna od vjera koja ima svog papu ili reisa i koja se ponasa po tacno odredjenim shablonima.
Jedni hvale dijasporu kao da bez iste niko u Bosni kruha ne bi imao da jede, a drugi opet svakog pojedinog "dijasporca" smatra izdajnikom, prodanom dushom, nekim kome sve treba uzeti pa ni u zemlju bosansku zakopati... :( :roll: :zzzz:

Sto nam to ba treba ko ljudima? Nije li nam dosta podijela na ove ili one, udaranja "pecata srama" na citave grupe? I jos nam se onda desi da bas unutar te, mrske nam grupe naidjemo na osobu koja nam se dopadne i s kojom uspostavimo vrlo dobre, konstruktivne i cak prijateljske odnose!

Helem, bez potrebe se palimo, nista promijeniti necemo i ja jos jednom ponavljam, svima onima koji se ovdje javljaju, na pet minuta ili po cijeli dan - stalo je do zemljice Bosne!
Uvazavajmo se zato i onda kad se ne slazemo u stavovima!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

haris303 wrote:
Larci wrote:
haris303 wrote: ... nisam ja govorio o toj problematici nego o katastrofalnoj činjenjici oblikovanoj u spoznaju da vas sramno mali broj izlazi na glasanje .... često sam slušao komentare "...šta ću glasati, ja i ne znam ko su ti ljudi..." , a kada izbori prođu onda je garnitura vlasti koju su ti izbori izbacili ta koja vam kao smeta da se vratite ..... možda i meni brate smeta ... samo ja nemam kuda ....
Ovo je potpuno OK, ali na zalost, ne odnosi se samo na ljude koji su vani! Toje opsti problem koji vazi za sve nas, bez obzira gdje se nalazili!

A s druge strane, moram ti i ovo reci. Na neki sam nacin i sretan sto se ovi "moji" :D (dijasporci) ne odazivaju u vecem broju.
Kad vidim ko sve uoci izbora i sa kakvom pricom dolazi ovamo i cime se ljude truje, kako im se bezocno laze, naprosto me strah uhvati! :(
Larci

Post by Larci »

haris303 wrote:
Larci wrote:
haris303 wrote:

btw i ovdje bude ljudi kojih nema na spiskovima, bude problema mali milion .... nisam ja govorio o toj problematici nego o katastrofalnoj činjenjici oblikovanoj u spoznaju da vas sramno mali broj izlazi na glasanje .... često sam slušao komentare "...šta ću glasati, ja i ne znam ko su ti ljudi..." , a kada izbori prođu onda je garnitura vlasti koju su ti izbori izbacili ta koja vam kao smeta da se vratite ..... možda i meni brate smeta ... samo ja nemam kuda ....
Ne govorim ni ja da je problem STO mene nema na spisku...noge je problem ZASTO (iz kojeg razloga) me nema... Jeli to moj glas nije podoban.. jeli to kmozda glasam za pogesnu stranku... pa ako je demokratija.. znaci imam pravo da glasam za koga ja hocu!!

Ali sve u svemu... ni moj ni tvoj ni bilo ciji drugi glasacki listic nimalo nije vrijedan.. sve je to ista bagra... samo promjenu predznak ili slovo stranke.. uglavnom je da se oni vrte non-stop--- od prije rata...kroz rat... 10 godina nakon rata.. svi isti ljudi... ubudjale im se guzice na foteljama ali nikad sa njih da ustanu... a KUCE VILE VOZNI PARK FIRME POSLOVI im samo rastu rastu i rastu... dok mnogo ljudi nema sta jesti... nije da nisu sposbni... nego nemogu do posla doci... Imam i ja familije dole... i to puno... i vjeruj mi da im nije mene.. NEBI IMALI STA JESTI!! ( A I ONI SU GLASALI)
mostarac

Post by mostarac »

Mahalac wrote:
umro je mostar wrote:
@Mahalac Sto se tice ovih DEZERTERA kako ih Mahalac nazva. Evo moji su svi bili ovdje, dozivili svasta, izranjavani, a kamo puste srece da i nas sada mozes nazivati DEZERTERIMA. ja bi bio presretan da sam u poziciji da me nazoves dezerterom. znas kako bi me to bolilo. ma nemas pojma.
Da smo bogdo svi dezertirali na pocetku rata. Bar ne bi danas bilo ovoliko mrtvih i nesrecnih, a za sta. ni za sta. ne postoji politicki cilj, drzava ili nesto slicno vrijedan bilo cije kapi krvi. Nakon svega ovoga sto se nama desilo to se namece ko logican zakljucak. Ne isplati se proliti kap krvi ni za jedan narod, ni za jednu drzavu, ni za kakav politicki cilj.

O kojoj intelegenciji vi govorite (cast casnim izuzecima) ovima sto zavrse kurseve i sto postanu magistri u 23 godini pa hoce ovdje nostrifikaciju diploma/mudo marjanavo.

Pozdrav za Haris033
Ja cu ti samo rec da bi iskreno i svim srcem volio da je moja porodica napustila ovu zemlju 1992. godine i da smo zavrsili negdje u nekoj zapadnoj zemlji. Nazalost moja braca su nosila pusku citav rat, da bi 5 godina jedan od njih muku mucio da uveze staz u Armiji BiH. Danas nemamo nista. Cak nam ko invalidima ni ljekarski pregled besplatno nije omogucen. Shvati da je ova drzava mene dovela u situaciju da mislim o njoj sljedece: BOLI ME NEKA STVAR STA CE SA NJOM BIT I KO CE OVDE VLADAT.
A rat je poceo zbog politike i politickih ciljeva, nije vazno kakvih. Svaki rat pocinje zbog odredjenih politickih ciljeva.
I ti sto si nosao pusku, zapamti da nisi sam i nisi uradio nista posebno sto si si se vukao po liniji. Po meni si budala isto kao i moja dva brata. Ne mislim da si ti budala iz razloga sto si ti ceifio s puskom, nego ste kvalitetno napravljeni budalama, kao i svi mi ovde. Za koga? Za sta? Zbog cega? Za drzavu koje nema, za borce koji prose, za Fahrudina Radoncica? Je li zato mladost Bosne ginula? Hvala, ali nikad vise. Mene metak u nekom novom ratu u ovoj zemlji moze pogotditi samo u ledja na sarajevskom aerodromu. Ljudi koji su otisli nisu nikakvi izdajnici i mnogi od njih su uradili vise za Bosnu u zemljama u koje su otisli nego mnogi od onih sto su ovde bili i ko fol se borili, a ustvari su ratni profiteri. Danas imaju vile po Sarajevu, Mostaru. Zenici i svuda, a pravi borci nemaju sta da jedu i reci mi da borci i narod nisu ispali budale. Jasta su nego ispali, jer su krenuli u rat za drzavu koju nisu dobili, po zavrsetku rata na nasoj muci obogatila se mafija i stranacki poltroni, koji su i u toku rata odlicno saradjivali sa suprotnim stranama. Jednostavno ljudi u ovoj zemlji su bespotrebno poginuli, jer nije otsvaren politicki cilj zbog kojeg je ova zemlja usla u rat, a to je nezavisna, samostalna, suverena drzava Bosna i Hercegovina. Ona to danas nije i jos dugo dugo dugo nece biti, a ako nastavimo sa ovim talibanizmom kako smo krenuli vise nikad nece biti, mada je i bez toga veoma upitno. I sad ti meni reci da nije bolje da smo svi pobjegli 1992. godine. Ja ovu zemlju volim, a sta ce biti sa drzavom iskreno me boli neka stvar.
A ti i dalje zivi u ratnim filmovima, dok stranacki poltroni i vrhovi zajedno prave odlican posao i istisnki i iskreno se vole izmedju sebe glumeci pred kamerama toboznju svadju i neslaganje, a sve da bi narod (citaj stado i ovce) popusio pricu o neslaganju, a s ciljem da i dalje nesmetano mogu da nastave da nas ponizavaju i kradu i bogate se na nasoj muci.
haris303

Post by haris303 »

Vodenjak wrote:
haris303 wrote:Kao prvo, da vi volite svoju zemlju vratili biste se odmah poslije Dejtona ... a zašto niste? ... pa jednostavno, kalkulisali, računali, presabirali se, govorili "..neka još malo, da vidimo kako će biti dalje.." .... i tako godina za godinom i doguraste do 2005 godine ..... ja to donekle i razumijem, vjerovatno tj. sigurno bih to radio i ja tako .... međutim nisam imao tetku negdje u Evropi ili dalje i jebi ga .... ost'o mali Bošnjo ovdje... helem nejse ..... sudbine su različite .... i svakome svoja ...
E jegi ba, Harise, ti bas imas fobiju od dijaspore! :-)
U ovom si se postu sav zapetljao :D :D

Shvati, dijaspora je nesto sto je naziv za jednu tako amorfnu grupu da je to cudo bozje! To ti i sam znas i znas da i medju "nama" ima svakakvih kao i medju "vama" i ako si posten, priznaces da biras prijatelje i saradnike po njihovom ljudskom i stucnom kvalitetu, a najmanje po njihovom pedigreu.

Zakacili smo se oko ovoga pojma u najmanju ruku kao da je to jedna od vjera koja ima svog papu ili reisa i koja se ponasa po tacno odredjenim shablonima.
Jedni hvale dijasporu kao da bez iste niko u Bosni kruha ne bi imao da jede, a drugi opet svakog pojedinog "dijasporca" smatra izdajnikom, prodanom dushom, nekim kome sve treba uzeti pa ni u zemlju bosansku zakopati... :( :roll: :zzzz:

Sto nam to ba treba ko ljudima? Nije li nam dosta podijela na ove ili one, udaranja "pecata srama" na citave grupe? I jos nam se onda desi da bas unutar te, mrske nam grupe naidjemo na osobu koja nam se dopadne i s kojom uspostavimo vrlo dobre, konstruktivne i cak prijateljske odnose!

Helem, bez potrebe se palimo, nista promijeniti necemo i ja jos jednom ponavljam, svima onima koji se ovdje javljaju, na pet minuta ili po cijeli dan - stalo je do zemljice Bosne!
Uvazavajmo se zato i onda kad se ne slazemo u stavovima!
Prvo, mi se nismo zakačili oko interpretacije pojma "dijaspora".
Drugo, mnogo puta sam naglasio da nemam ništa protiv dijaspore (a daleko od toga da je mrzim) , totalno sam svjestan da je jebala majku zemlja koja nema složnu, jaku, organizovanu, svjesnu itd. dijasporu ... i Boga molim da i naša dijaspora bude takva jer se to onda mora pozitivno i na BiH odraziti.
Treće, ja nikome ne zamjeram što je ostao vani samo ne mogu više slušati te razloge zbog kojih se ljudi kao ne mogu vratiti (tipa" .... ovdje se hrače po ulici..." , stanje je nesređeno, nema perspektive itd...... znaš, nije ni u Izraelu sređeno stanje i možeš tamo u kino sa djecom poći i odletiti u zrak, nema ni tamo baš lijepe perspektive (izuzev ako rat nije perspektiva) , ima i tamo lopovluka, ali nigdje na svijetu nećeš naći Jevreja da za svoj NEPOVRATAK navodi razloge koje vi navodite, niti ćeš naći Jevreja van Izraela koji smatra da je rješenje problema da topovima ravna rabine i sinagoge)
E u tome je problem ... a daleko od toga da meni dijaspora smeta.
Larci

Post by Larci »

umro je mostar wrote:[
Ja cu ti samo rec da bi iskreno i svim srcem volio da je moja porodica napustila ovu zemlju 1992. godine i da smo zavrsili negdje u nekoj zapadnoj zemlji. Nazalost moja braca su nosila pusku citav rat, da bi 5 godina jedan od njih muku mucio da uveze staz u Armiji BiH. Danas nemamo nista. Cak nam ko invalidima ni ljekarski pregled besplatno nije omogucen. Shvati da je ova drzava mene dovela u situaciju da mislim o njoj sljedece: BOLI ME NEKA STVAR STA CE SA NJOM BIT I KO CE OVDE VLADAT.
A rat je poceo zbog politike i politickih ciljeva, nije vazno kakvih. Svaki rat pocinje zbog odredjenih politickih ciljeva.
I ti sto si nosao pusku, zapamti da nisi sam i nisi uradio nista posebno sto si si se vukao po liniji. Po meni si budala isto kao i moja dva brata. Ne mislim da si ti budala iz razloga sto si ti ceifio s puskom, nego ste kvalitetno napravljeni budalama, kao i svi mi ovde. Za koga? Za sta? Zbog cega? Za drzavu koje nema, za borce koji prose, za Fahrudina Radoncica? Je li zato mladost Bosne ginula? Hvala, ali nikad vise. Mene metak u nekom novom ratu u ovoj zemlji moze pogotditi samo u ledja na sarajevskom aerodromu. Ljudi koji su otisli nisu nikakvi izdajnici i mnogi od njih su uradili vise za Bosnu u zemljama u koje su otisli nego mnogi od onih sto su ovde bili i ko fol se borili, a ustvari su ratni profiteri. Danas imaju vile po Sarajevu, Mostaru. Zenici i svuda, a pravi borci nemaju sta da jedu i reci mi da borci i narod nisu ispali budale. Jasta su nego ispali, jer su krenuli u rat za drzavu koju nisu dobili, po zavrsetku rata na nasoj muci obogatila se mafija i stranacki poltroni, koji su i u toku rata odlicno saradjivali sa suprotnim stranama. Jednostavno ljudi u ovoj zemlji su bespotrebno poginuli, jer nije otsvaren politicki cilj zbog kojeg je ova zemlja usla u rat, a to je nezavisna, samostalna, suverena drzava Bosna i Hercegovina. Ona to danas nije i jos dugo dugo dugo nece biti, a ako nastavimo sa ovim talibanizmom kako smo krenuli vise nikad nece biti, mada je i bez toga veoma upitno. I sad ti meni reci da nije bolje da smo svi pobjegli 1992. godine. Ja ovu zemlju volim, a sta ce biti sa drzavom iskreno me boli neka stvar.
A ti i dalje zivi u ratnim filmovima, dok stranacki poltroni i vrhovi zajedno prave odlican posao i istisnki i iskreno se vole izmedju sebe glumeci pred kamerama toboznju svadju i neslaganje, a sve da bi narod (citaj stado i ovce) popusio pricu o neslaganju, a s ciljem da i dalje nesmetano mogu da nastave da nas ponizavaju i kradu i bogate se na nasoj muci.
BRAVO MAJSTORE! !

Post Reply