Gdje to ziva bila? Gdje je licna pasos? To vrijedi samo unutar EU jer nema granica, ko bi nama dozvolio ulazak u takav sistem :Smoimoi wrote: ↑14/10/2025 10:20Realno, mogli smo i mi davnih dana uzeti isti sistem kao eu zemlje pa sa licnom koja ti je ujedno i pasos, gdje svakako dajes otiske, ulaziti bez problema u Eu clanice.. je li tako?dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 10:13Svaki bozji put si skeniran i uslikan, naravski. Ma Hrvati su ovdje nebitni, rade svoju ulogu carskih granicara, tu su da ginu, to im je historijska uloga, isto kao i nasa.
Ovdje je problem sto se zemljama kandidatima jednostavno porucilo da ce dobiti prstenjak, a ne pridruzivanje. Zapravo znamo mi to odavno, nego eto, kome se jos kockice nisu poslozile.
Al posto kod nas nista ne moze biti jednostavno, jer sto bi kada mozes uzeti milione na racun administracije..
EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
- dr_Evil
#126 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
kakabanja213
#127 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.
-
moimoi
#128 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 10:25Gdje to ziva bila? Gdje je licna pasos? To vrijedi samo unutar EU jer nema granica, ko bi nama dozvolio ulazak u takav sistem :Smoimoi wrote: ↑14/10/2025 10:20Realno, mogli smo i mi davnih dana uzeti isti sistem kao eu zemlje pa sa licnom koja ti je ujedno i pasos, gdje svakako dajes otiske, ulaziti bez problema u Eu clanice.. je li tako?dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 10:13
Svaki bozji put si skeniran i uslikan, naravski. Ma Hrvati su ovdje nebitni, rade svoju ulogu carskih granicara, tu su da ginu, to im je historijska uloga, isto kao i nasa.
Ovdje je problem sto se zemljama kandidatima jednostavno porucilo da ce dobiti prstenjak, a ne pridruzivanje. Zapravo znamo mi to odavno, nego eto, kome se jos kockice nisu poslozile.
Al posto kod nas nista ne moze biti jednostavno, jer sto bi kada mozes uzeti milione na racun administracije..
Isti oni koji su dozvolili swici recimo
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#129 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Druze, bio prekjučer na Gradišci, prvi dan primjene. Info od granicara da HR strane. Jedino ako ni on nema pojma.
-
moimoi
#130 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.
Zivimo u vremenu nove seobe naroda. Ne treba da te cudi.
- dr_Evil
#131 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Znaci da se pridruzimo Schengenu, jer Svica uziva to pravo na osnovu Schengena. Pa nije ti ta nimalo mahnitamoimoi wrote: ↑14/10/2025 10:39dr_Evil wrote: ↑14/10/2025 10:25Gdje to ziva bila? Gdje je licna pasos? To vrijedi samo unutar EU jer nema granica, ko bi nama dozvolio ulazak u takav sistem :Smoimoi wrote: ↑14/10/2025 10:20
Realno, mogli smo i mi davnih dana uzeti isti sistem kao eu zemlje pa sa licnom koja ti je ujedno i pasos, gdje svakako dajes otiske, ulaziti bez problema u Eu clanice.. je li tako?
Isti oni koji su dozvolili swici recimo![]()
-
kakabanja213
#132 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Znaci posto zivimo u takvom vremenu, onda je i malo fasizma dozvoljeno.moimoi wrote: ↑14/10/2025 10:40kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.
Zivimo u vremenu nove seobe naroda. Ne treba da te cudi.
-
peca777
#133 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ali mi i jeesmo za kontrolu. Pa kod nas je javna tajna kako boraviti vise od 90 dana u eu. Dodjes kuci, dijete podere pasos, izvadis novi i pici misko. Dodatno, ko ima i sr drzavljanstvo malo njihov, malo nas pasos. To vise nece moci i ne treba da mogu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29 Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava.
- dr_Evil
#134 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
SmEjem se, a placem. Zar stvarno neko od vas zaista misli da je pecat u pasosu jedini nacin kontrole koliko si bio u Schengenu? Da zemlje Schengena nemaju bazu podataka koja zapisuje ulaske i izlaske makar po koliko GDPR to dozvoljava. Da ti onaj granicar skenira pasos koji btw ima biometrijski cip i tacke skeniranja, bas onako bezveze?peca777 wrote: ↑14/10/2025 10:52Ali mi i jeesmo za kontrolu. Pa kod nas je javna tajna kako boraviti vise od 90 dana u eu. Dodjes kuci, dijete podere pasos, izvadis novi i pici misko. Dodatno, ko ima i sr drzavljanstvo malo njihov, malo nas pasos. To vise nece moci i ne treba da mogu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29 Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava.
Znaci BiH granicar ti samo opecati ili mozda ni to, dok ti sa EU strane svaki put pasos ide na skener? Onako, iz dosade?
-
peca777
#135 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Da jeste, u 95% situacijha kada te zaustavi. Ovo govorim iz 10tak ruku onih koji su krsili zakon o duzini boravka
Skener ne validira duzinu boravka u EU drzavi. Sto se pravis pametan kada nemas pojma sta radi skener?
- dr_Evil
#136 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Oni zaista imaju mogucnost da prekopaju koliko si dugo bio unutar ili van Schengena, digitalni zapis postoji. DA li je svaki granicar imao mogucnost pristupa istog prije EES-a to ne mogu odgovoriti jer ne znam kakva je polica pristupa podatcima, ali digitalni zapis postoji. Helem, zadnjih godina je oanj dio nasih sta je izgonjao kao neke penzije prije vremena, mahnite ili kako hoces, pa ostane vise od 6 mjeseci u BiH, samo trecu godinu mu dodje obavijest donesi pecate iz pasosa, a mi smo prelistali tvoje bankovne izvadke, znamo gdje pare si vadio ili nisi. Upitan pristup podatcima, ali sistem radi.
-
peca777
#137 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Da li ima, da li nema, da li se biljezi, nema potrebe da diskutujemo, jer jedna birna stvar je da nece morati "prekopati", vec ce sada biti provjereno u sekundi za SVAKOGA, a ne po pojednacnim rucnim provjerama.
Da nas treba kontrolisait, cipovati, pratiti gdje se krecemo i slicno pokazuje i
Ljudi se javljaju sa teorijama zavjera da ce laserskim skeniranjem ugradjivati cipove, da ce nas kontrolisati, i povezuju sa koronom.
- dr_Evil
#138 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ljudi su vecinom idioti, a gdje je manje obrazovanja tu se bolje lovi u mutnom. Nije slucajno Trump sada udario po jacim univerzitetima u USA.peca777 wrote: ↑14/10/2025 11:02Da li ima, da li nema, da li se biljezi, nema potrebe da diskutujemo, jer jedna birna stvar je da nece morati "prekopati", vec ce sada biti provjereno u sekundi za SVAKOGA, a ne po pojednacnim rucnim provjerama.
Da nas treba kontrolisait, cipovati, pratiti gdje se krecemo i slicno pokazuje i
Ljudi se javljaju sa teorijama zavjera da ce laserskim skeniranjem ugradjivati cipove, da ce nas kontrolisati, i povezuju sa koronom.SpoilerShow
Jedina teorija zavjere koju ja promovisem u vezi ovoga je sljedeca: Necete u EU nikad, a mozda ni tad.
-
kakabanja213
#139 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.peca777 wrote: ↑14/10/2025 10:52Ali mi i jeesmo za kontrolu. Pa kod nas je javna tajna kako boraviti vise od 90 dana u eu. Dodjes kuci, dijete podere pasos, izvadis novi i pici misko. Dodatno, ko ima i sr drzavljanstvo malo njihov, malo nas pasos. To vise nece moci i ne treba da mogu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 10:29 Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava.
- Haris.ba
#140 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Pa imas mogucnost izbora. Nije ljudsko pravo ici u drugu drzavu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:08 Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Jednostavno - ne ici u EU.
-
kakabanja213
#141 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.peca777 wrote: ↑14/10/2025 11:02Da li ima, da li nema, da li se biljezi, nema potrebe da diskutujemo, jer jedna birna stvar je da nece morati "prekopati", vec ce sada biti provjereno u sekundi za SVAKOGA, a ne po pojednacnim rucnim provjerama.
Ljudi se javljaju sa teorijama zavjera da ce laserskim skeniranjem ugradjivati cipove, da ce nas kontrolisati, i povezuju sa koronom.
-
sumirprimus
#142 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Nećemo eu, nećemo da se prilagodjavamo. Al smo sila 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#143 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Dok postoji Dayton i nećemo, ovo treba ponavljati dok se boje ne rastope. Svaki političar koji trabunja o EU laže i petlja. Što ne znači da ne treba uzimati ono malo para što nam daju, ali ćemo ući - nećemo.
-
kakabanja213
#144 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.Haris.ba wrote: ↑14/10/2025 11:09Pa imas mogucnost izbora. Nije ljudsko pravo ici u drugu drzavu.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:08 Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Jednostavno - ne ici u EU.
Last edited by kakabanja213 on 14/10/2025 11:19, edited 1 time in total.
-
kakabanja213
-
peca777
#146 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ni ne moramo. Ako usvojimo 80% EU dobrih stvari, nama ce biti sasvim ok bez eu.
Ne znam sta da ti kazem. Nije mi jasno kako ti je ok kada se radi viza, ili kada mi to radimo kod nas, a nije ok kada se ulazi u drzavu?kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:12 Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.
Ne kontam, kakvi su to arsini, sta to znaci?
Sta bi bilo da odes na tajland, pored otisaka te i uslikaju. Zamisli ti to, hebeni tajlandjani nas slikavaju...kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17 Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#147 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kakve će biti gužve na granici ako je fotografisanje pod moranje? To je jedino bitno u ovoj priči. Privatnost svakako nemamo jer imamo androide, ofone i kamere na svakom koraku.
-
kakabanja213
#148 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Znao sam da ces pogresno shvatiti. Naravno da ce me slikati, ili Hrvati ili Ameri ili Rusi ili eto Tajlandjani ako to zele. Ja samo kazem da je to uvod u teorijski fasizam.peca777 wrote: ↑14/10/2025 11:19Ni ne moramo. Ako usvojimo 80% EU dobrih stvari, nama ce biti sasvim ok bez eu.
Ne znam sta da ti kazem. Nije mi jasno kako ti je ok kada se radi viza, ili kada mi to radimo kod nas, a nije ok kada se ulazi u drzavu?kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:12 Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.
Ne kontam, kakvi su to arsini, sta to znaci?
Sta bi bilo da odes na tajland, pored otisaka te i uslikaju. Zamisli ti to, hebeni tajlandjani nas slikavaju...kakabanja213 wrote: ↑14/10/2025 11:17 Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
-
frit_i_frut
#149 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Na aerodromu u Bergamu, kad se izlazi iz EU u zemlje treceg svijeta gradjani EU skeniraju pasos i lice. Ona vratasca im se otvore i oni prolaze. Koliko sam vidio proces ne traje bas tako kratko, a pored stoji ciko sa zutim prslukom koji pomaze u procesu. Nize vrste idu u red kod pravog granicara gdje im se lupi pecat.
Eh sad, sta je zamisljeno u koji cemo mi red ici (na izlazu iz EU) kad se jednom registrujemo, kod pravog granicara ili cike sa zutim prslukom?
Eh sad, sta je zamisljeno u koji cemo mi red ici (na izlazu iz EU) kad se jednom registrujemo, kod pravog granicara ili cike sa zutim prslukom?
-
Hakiz
#150 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kod pravog graničara. Tamo gdje ne idu građani EU.frit_i_frut wrote: ↑14/10/2025 11:31 Na aerodromu u Bergamu, kad se izlazi iz EU u zemlje treceg svijeta gradjani EU skeniraju pasos i lice. Ona vratasca im se otvore i oni prolaze. Koliko sam vidio proces ne traje bas tako kratko, a pored stoji ciko sa zutim prslukom koji pomaze u procesu. Nize vrste idu u red kod pravog granicara gdje im se lupi pecat.