EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
dr_Evil

#126 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/10/2025 10:20
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:13
moimoi wrote: 14/10/2025 10:10 Al dramite bezveze. Pa i na svakom aerodromu, ukljucujuci i nas, gledate u kameru svaki put.
A ovdje ce vas samo jednom skenirati i uzeti otiske prstiju.
Ne morate u Hr.. letite bilo gdje za Eu, isto cete proci proceduru.

Al neee.. hrvati se urotili :lol:
Svaki bozji put si skeniran i uslikan, naravski. Ma Hrvati su ovdje nebitni, rade svoju ulogu carskih granicara, tu su da ginu, to im je historijska uloga, isto kao i nasa.

Ovdje je problem sto se zemljama kandidatima jednostavno porucilo da ce dobiti prstenjak, a ne pridruzivanje. Zapravo znamo mi to odavno, nego eto, kome se jos kockice nisu poslozile.
Realno, mogli smo i mi davnih dana uzeti isti sistem kao eu zemlje pa sa licnom koja ti je ujedno i pasos, gdje svakako dajes otiske, ulaziti bez problema u Eu clanice.. je li tako?

Al posto kod nas nista ne moze biti jednostavno, jer sto bi kada mozes uzeti milione na racun administracije..
Gdje to ziva bila? Gdje je licna pasos? To vrijedi samo unutar EU jer nema granica, ko bi nama dozvolio ulazak u takav sistem :S
kakabanja213

#127 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

moimoi wrote: 14/10/2025 10:10 Al dramite bezveze. Pa i na svakom aerodromu, ukljucujuci i nas, gledate u kameru svaki put.

Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.
moimoi

#128 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:25
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:13

Svaki bozji put si skeniran i uslikan, naravski. Ma Hrvati su ovdje nebitni, rade svoju ulogu carskih granicara, tu su da ginu, to im je historijska uloga, isto kao i nasa.

Ovdje je problem sto se zemljama kandidatima jednostavno porucilo da ce dobiti prstenjak, a ne pridruzivanje. Zapravo znamo mi to odavno, nego eto, kome se jos kockice nisu poslozile.
Realno, mogli smo i mi davnih dana uzeti isti sistem kao eu zemlje pa sa licnom koja ti je ujedno i pasos, gdje svakako dajes otiske, ulaziti bez problema u Eu clanice.. je li tako?

Al posto kod nas nista ne moze biti jednostavno, jer sto bi kada mozes uzeti milione na racun administracije..
Gdje to ziva bila? Gdje je licna pasos? To vrijedi samo unutar EU jer nema granica, ko bi nama dozvolio ulazak u takav sistem :S

Isti oni koji su dozvolili swici recimo :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#129 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by sime_cipol »

peca777 wrote: 14/10/2025 09:39
sime_cipol wrote: 14/10/2025 09:13 Ali slikanje i uzimanje podataka ide svaki put.
Slikanje ne, skeniranje da - kamerom. Nece ti uzimati nikakve podatke kao prvi put. Ne znam odakle ti ta informacija, jer je prosto netacna.

Inace, EU gradjani i nasi gradjani koji su dobili vize su prosli isto ovo. Cemu panika i teorija zavjere?
Druze, bio prekjučer na Gradišci, prvi dan primjene. Info od granicara da HR strane. Jedino ako ni on nema pojma.
moimoi

#130 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by moimoi »

kakabanja213 wrote: 14/10/2025 10:29

Jos uvijek nisam dosao do te razine da ujutro letim, pa se onda za dva tri sata vracam kuci. Meni je najcudnije kako na ovom forumu, ovi "najljevlji" uvijek najvise brane ove "najdesnije" poteze bilo koga. Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava. Ovo kod nas je divlji zapad ali ovo sto dolazi sada i sa zapada je uvod u, mozete vi sebe u suprotno uvjeravati, cisti fasizam.

Zivimo u vremenu nove seobe naroda. Ne treba da te cudi.
dr_Evil

#131 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/10/2025 10:39
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:25

Isti oni koji su dozvolili swici recimo :D
Znaci da se pridruzimo Schengenu, jer Svica uziva to pravo na osnovu Schengena. Pa nije ti ta nimalo mahnita :D I tata bi sine :D
kakabanja213

#132 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

moimoi wrote: 14/10/2025 10:40
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 10:29

Zivimo u vremenu nove seobe naroda. Ne treba da te cudi.
Znaci posto zivimo u takvom vremenu, onda je i malo fasizma dozvoljeno.
peca777

#133 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by peca777 »

kakabanja213 wrote: 14/10/2025 10:29 Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava.
Ali mi i jeesmo za kontrolu. Pa kod nas je javna tajna kako boraviti vise od 90 dana u eu. Dodjes kuci, dijete podere pasos, izvadis novi i pici misko. Dodatno, ko ima i sr drzavljanstvo malo njihov, malo nas pasos. To vise nece moci i ne treba da mogu.
dr_Evil

#134 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 14/10/2025 10:52
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 10:29 Skeneri, otisci, kontrola kretanja, kontrola medija, ogranicenja svih vrsta... su po pravili metode totalitarnih i konzerviranih drustava.
Ali mi i jeesmo za kontrolu. Pa kod nas je javna tajna kako boraviti vise od 90 dana u eu. Dodjes kuci, dijete podere pasos, izvadis novi i pici misko. Dodatno, ko ima i sr drzavljanstvo malo njihov, malo nas pasos. To vise nece moci i ne treba da mogu.
SmEjem se, a placem. Zar stvarno neko od vas zaista misli da je pecat u pasosu jedini nacin kontrole koliko si bio u Schengenu? Da zemlje Schengena nemaju bazu podataka koja zapisuje ulaske i izlaske makar po koliko GDPR to dozvoljava. Da ti onaj granicar skenira pasos koji btw ima biometrijski cip i tacke skeniranja, bas onako bezveze?

Znaci BiH granicar ti samo opecati ili mozda ni to, dok ti sa EU strane svaki put pasos ide na skener? Onako, iz dosade?
peca777

#135 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:54 SmEjem se, a placem. Zar stvarno neko od vas zaista misli da je pecat u pasosu jedini nacin kontrole koliko si bio u Schengenu?
Da jeste, u 95% situacijha kada te zaustavi. Ovo govorim iz 10tak ruku onih koji su krsili zakon o duzini boravka
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:54 Znaci BiH granicar ti samo opecati ili mozda ni to, dok ti sa EU strane svaki put pasos ide na skener? Onako, iz dosade?
Skener ne validira duzinu boravka u EU drzavi. Sto se pravis pametan kada nemas pojma sta radi skener?
dr_Evil

#136 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 14/10/2025 10:56
dr_Evil wrote: 14/10/2025 10:54 SmEjem se, a placem. Zar stvarno neko od vas zaista misli da je pecat u pasosu jedini nacin kontrole koliko si bio u Schengenu?
Da jeste, u 95% situacijha kada te zaustavi. Ovo govorim iz 10tak ruku onih koji su krsili zakon o duzini boravka
Oni zaista imaju mogucnost da prekopaju koliko si dugo bio unutar ili van Schengena, digitalni zapis postoji. DA li je svaki granicar imao mogucnost pristupa istog prije EES-a to ne mogu odgovoriti jer ne znam kakva je polica pristupa podatcima, ali digitalni zapis postoji. Helem, zadnjih godina je oanj dio nasih sta je izgonjao kao neke penzije prije vremena, mahnite ili kako hoces, pa ostane vise od 6 mjeseci u BiH, samo trecu godinu mu dodje obavijest donesi pecate iz pasosa, a mi smo prelistali tvoje bankovne izvadke, znamo gdje pare si vadio ili nisi. Upitan pristup podatcima, ali sistem radi.
peca777

#137 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:00 Oni zaista imaju mogucnost da prekopaju koliko si dugo bio unutar ili van Schengena, digitalni zapis postoji.
Da li ima, da li nema, da li se biljezi, nema potrebe da diskutujemo, jer jedna birna stvar je da nece morati "prekopati", vec ce sada biti provjereno u sekundi za SVAKOGA, a ne po pojednacnim rucnim provjerama.

Da nas treba kontrolisait, cipovati, pratiti gdje se krecemo i slicno pokazuje i

Ljudi se javljaju sa teorijama zavjera da ce laserskim skeniranjem ugradjivati cipove, da ce nas kontrolisati, i povezuju sa koronom.
dr_Evil

#138 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 14/10/2025 11:02
dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:00 Oni zaista imaju mogucnost da prekopaju koliko si dugo bio unutar ili van Schengena, digitalni zapis postoji.
Da li ima, da li nema, da li se biljezi, nema potrebe da diskutujemo, jer jedna birna stvar je da nece morati "prekopati", vec ce sada biti provjereno u sekundi za SVAKOGA, a ne po pojednacnim rucnim provjerama.

Da nas treba kontrolisait, cipovati, pratiti gdje se krecemo i slicno pokazuje i
Spoiler
Show
Ljudi se javljaju sa teorijama zavjera da ce laserskim skeniranjem ugradjivati cipove, da ce nas kontrolisati, i povezuju sa koronom.
Ljudi su vecinom idioti, a gdje je manje obrazovanja tu se bolje lovi u mutnom. Nije slucajno Trump sada udario po jacim univerzitetima u USA.

Jedina teorija zavjere koju ja promovisem u vezi ovoga je sljedeca: Necete u EU nikad, a mozda ni tad.
kakabanja213

#139 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

peca777 wrote: 14/10/2025 10:52
Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Haris.ba

#140 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:08 Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Pa imas mogucnost izbora. Nije ljudsko pravo ici u drugu drzavu.

Jednostavno - ne ici u EU.
kakabanja213

#141 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

peca777 wrote: 14/10/2025 11:02

Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.
sumirprimus

#142 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by sumirprimus »

Nećemo eu, nećemo da se prilagodjavamo. Al smo sila :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#143 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Velkoski »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:07

Jedina teorija zavjere koju ja promovisem u vezi ovoga je sljedeca: Necete u EU nikad, a mozda ni tad.
Dok postoji Dayton i nećemo, ovo treba ponavljati dok se boje ne rastope. Svaki političar koji trabunja o EU laže i petlja. Što ne znači da ne treba uzimati ono malo para što nam daju, ali ćemo ući - nećemo.
kakabanja213

#144 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

Haris.ba wrote: 14/10/2025 11:09
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:08 Nemoj me pogreano shvatiti ali ako mislis da tebe treba kontrolisati ja mislim da mene ne treba.
Pa imas mogucnost izbora. Nije ljudsko pravo ici u drugu drzavu.

Jednostavno - ne ici u EU.
Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
Last edited by kakabanja213 on 14/10/2025 11:19, edited 1 time in total.
peca777

#146 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:07 Necete u EU nikad, a mozda ni tad.
Ni ne moramo. Ako usvojimo 80% EU dobrih stvari, nama ce biti sasvim ok bez eu.
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:12 Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.
Ne znam sta da ti kazem. Nije mi jasno kako ti je ok kada se radi viza, ili kada mi to radimo kod nas, a nije ok kada se ulazi u drzavu?

Ne kontam, kakvi su to arsini, sta to znaci?
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:17 Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
Sta bi bilo da odes na tajland, pored otisaka te i uslikaju. Zamisli ti to, hebeni tajlandjani nas slikavaju...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#147 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Velkoski »

Kakve će biti gužve na granici ako je fotografisanje pod moranje? To je jedino bitno u ovoj priči. Privatnost svakako nemamo jer imamo androide, ofone i kamere na svakom koraku.
kakabanja213

#148 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

peca777 wrote: 14/10/2025 11:19
dr_Evil wrote: 14/10/2025 11:07 Necete u EU nikad, a mozda ni tad.
Ni ne moramo. Ako usvojimo 80% EU dobrih stvari, nama ce biti sasvim ok bez eu.
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:12 Mokri snovi Gestapa, KGB, Hoovera... Da su ovo imali napravili bi drustvo po svojoj mjeri.
Ne znam sta da ti kazem. Nije mi jasno kako ti je ok kada se radi viza, ili kada mi to radimo kod nas, a nije ok kada se ulazi u drzavu?

Ne kontam, kakvi su to arsini, sta to znaci?
kakabanja213 wrote: 14/10/2025 11:17 Tako je. Kao sto, recimo, nije bilo pravo jevreja da zive u Trecem rajhu, Palestinaca u Palestinj.
Sta bi bilo da odes na tajland, pored otisaka te i uslikaju. Zamisli ti to, hebeni tajlandjani nas slikavaju...
Znao sam da ces pogresno shvatiti. Naravno da ce me slikati, ili Hrvati ili Ameri ili Rusi ili eto Tajlandjani ako to zele. Ja samo kazem da je to uvod u teorijski fasizam.
frit_i_frut

#149 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by frit_i_frut »

Na aerodromu u Bergamu, kad se izlazi iz EU u zemlje treceg svijeta gradjani EU skeniraju pasos i lice. Ona vratasca im se otvore i oni prolaze. Koliko sam vidio proces ne traje bas tako kratko, a pored stoji ciko sa zutim prslukom koji pomaze u procesu. Nize vrste idu u red kod pravog granicara gdje im se lupi pecat.

Eh sad, sta je zamisljeno u koji cemo mi red ici (na izlazu iz EU) kad se jednom registrujemo, kod pravog granicara ili cike sa zutim prslukom?
Hakiz

#150 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Hakiz »

frit_i_frut wrote: 14/10/2025 11:31 Na aerodromu u Bergamu, kad se izlazi iz EU u zemlje treceg svijeta gradjani EU skeniraju pasos i lice. Ona vratasca im se otvore i oni prolaze. Koliko sam vidio proces ne traje bas tako kratko, a pored stoji ciko sa zutim prslukom koji pomaze u procesu. Nize vrste idu u red kod pravog granicara gdje im se lupi pecat.

Eh sad, sta je zamisljeno u koji cemo mi red ici (na izlazu iz EU) kad se jednom registrujemo, kod pravog granicara ili cike sa zutim prslukom?
Kod pravog graničara. Tamo gdje ne idu građani EU.
Post Reply