Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post Reply

Da li podržavate pridruživanje EU, i na koji način?

Podržavam, treba pristati na sve uslove samo da nas prihvate
31
36%
Podržavam, ali trebamo oprezno analizirati uslove i raditi kompromise koliko možemo
20
23%
Podržavam, ali svoje crvene linije ne trebamo preći pa makar se ne pridružili EU
23
27%
Ne podržavam pridruživanje EU
12
14%

Total votes: 86

Novak20

#126 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 30/11/2024 22:22 .........

Atrofija se vidi i na rezultatima ankete. 40% forumasa boli medjunozje za Drzavu. Samo daj u EU, kako god, bez obzira na posljedice.
Posljedice prijema BiH u EU su svakako bezbolnije po državu i njene građane od onih koje na balkanskoj vjetrometini mogu doživeti solo igrači poderanih gaća.
Haris.ba

#127 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote: 30/11/2024 23:37

Atrofija se vidi i na rezultatima ankete. 40% forumasa boli medjunozje za Drzavu. Samo daj u EU, kako god, bez obzira na posljedice.
Posljedice prijema BiH u EU su svakako bezbolnije po državu i njene građane od onih koje na balkanskoj vjetrometini mogu doživeti solo igrači poderanih gaća.
Ili da prevedes ko Jandrokovic - prijetnja da ce Bosne nestati? :D
pemanapemani

#128 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by pemanapemani »

Prpa.ba wrote: 30/11/2024 22:22 Da nisam tad bio punoljetna osoba, jos bih i povjerovao u ovu reviziju proslosti pracenu zakljuckom da je "trebalo lobirati".

Kud ces daljeg lobiranja od odbrambeno-oslobodilackog rata koji je zavrsio krhkim primirjem, koje je eto igrom slucaja potrajalo do danas.

Lobiranje aktivnim oruzanim otporom agresiji zavrsilo je sporazumom kojim su nas ti, kod kojih trebamo kao da lobiramo, za pregovarackim stolom ostavili sa krhkom centralnom drzavom koja je imala nadleznost za vanjske poslove, civilne poslove i vanjsku trgovinu. 3 ministarstva. Entiteti imali svoje carine i vojske. Tek nakon par godina usvojena jedinstvena zastava, valuta, registracije. :lol:

Smjenjivane stotine duznosnika zbog podrivanja mirovnog sporazuma, katolicki ekstremisti iz HDZ-a pokusavali formirati paradrzavu, donosene i nametane desetine amandmana na ustave drzave i entiteta ne bi li se zatvorile najvece bruke i rupcage u dejtonskom okviru.

I takva BiH je, kaze mudrac u 2024., trebala lobirati. :lol:

Ono sto jest tacno je da se bosnjacka politika u svemu tome jednostavno pogubila. Taman sto smo formirali jezgru u odbrani od agresije, izuzet nam je sav subjektivitet dejtonom i aktivnom ulogom stranaca kojima smo prepustili proces odbrane njihovog mirovnog sporazuma. U medjuvremenu smo, baveci se dnevnom politikom i sitnim interesima, atrofirali i mi, i nase institucije, a stranci proglasili odlicno obavljen posao i promijenili svoje interese.

To jeste odgovornost SDA i svih koji su sudjelovali u tome.

Sada nemamo ni ideju vodilju (jer su nam stranci "gradili drzavu" po svom ceifu), ni kredibilnu instituciju, ni birokratsku logistiku, a valja ici u zajebane procese.

Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.

Znaci, lobiranje poslije odbrambeno oslobodilackog otpora, a ne odbrambeni otpor kao metodologija lobiranja.
Mada si ti to skontao nakon prvog posta, samo se pravis blesav.
Novak20

#129 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Haris.ba wrote: 30/11/2024 23:42
Novak20 wrote: 30/11/2024 23:37

Ili da prevedes ko Jandrokovic - prijetnja da ce Bosne nestati? :D
Nije moje da prijetim kao što nije tvoje da krivo prevodiš.

Samo konstatiram da bi za BiH i sve koji žive u njoj najsigurnije bilo u EU.
Haris.ba

#130 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Haris.ba »

Novak20 wrote: 30/11/2024 23:48 Nije moje da prijetim kao što nije tvoje da krivo prevodiš.

Nadam se nasem ulasku u EU i Hdz u koji ce morati provesti presudu Kovacevic na EU putu.
Novak20

#131 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Haris.ba wrote: 30/11/2024 23:50
Novak20 wrote: 30/11/2024 23:48 Nije moje da prijetim kao što nije tvoje da krivo prevodiš.

Nadam se nasem ulasku u EU i Hdz u koji ce morati provesti presudu Kovacevic na EU putu.
Ma što da ne.

Ima milijun načina da se provede takva presuda ako je Veliko vijeće ESLJP ne obori.
Prpa.ba

#132 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

Novak20 wrote: 30/11/2024 23:37 Posljedice prijema BiH u EU su svakako bezbolnije po državu i njene građane od onih koje na balkanskoj vjetrometini mogu doživeti solo igrači poderanih gaća.
Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda. :mrgreen:
HelaS

#133 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by HelaS »

Novak20 wrote: 30/11/2024 23:54
Haris.ba wrote: 30/11/2024 23:50

Ma što da ne.

Ima milijun načina da se provede takva presuda ako je Veliko vijeće ESLJP ne obori.
Ako ne odobri, takva odluka bila bi suprotna principima i svim pravnim normama EU. Džaba onda pola stoljeća saveza uglja i željeza :-)
Prpa.ba

#134 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

pemanapemani wrote: 30/11/2024 23:45 Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.

Znaci, lobiranje poslije odbrambeno oslobodilackog otpora, a ne odbrambeni otpor kao metodologija lobiranja.
Ne vidim kako ovim proturjecis bilo cemu sto sam ja napisao? Cak si i dodatno potcrtao moje teze.

U Dejtonu smo izvukli maksimum koji nam je tzv. Zapad bio voljan dati nakon 4 godine odbrane od agresije i separatizma, u momentu kada smo imali legalnu i legitimnu vlast Republike BiH sa oruzanim snagama i svim funkcionalnim institucijama. Reklo bi se, optimalna pozicija za lobiranje.

I to su bila 3 drzavna ministarstva. Entitetske carine, vojske i obavjestajne sluzbe. Posebni odnosi sa trecim drzavama. Parcijalna konstitutivnost naroda zavisno o entitetu. Valuta, registracije i osnovna obiljezja drzavnosti po modelu "ako se primirje odrzi".

NATO bombe na Srbiju i slom tzv. samouprave i jesu rezultat pozitivnih okolnosti koje smo tada imali, i koje su rezultirale stvarima koje danas daju privid funkcionalnog drzavnog ustroja. UIO, Oruzane snage, SIPA, drzavni sud, teoretska konstitutivnost svih etnija u cijeloj drzavi.

To da nam je nekakvo toboznje bolje lobiranje moglo donijeti ulazak u EU je iluzija s obzirom na fabricke postavke koje smo imali. Da se vjerovatno moglo pomoci da se mudrije poreda poneku tacku i zarez u aktivnostima tzv. Zapada na postratnom uredjivanju BiH, sigurno.

Ako je SDA i ostali koji su defilovali kroz vlast radila katastrofu od lobiranja, evo sada hvala Bogu za usporedbu vidimo koliko i "novi pregovaraci", favoriti Zagreba, Brisela i Washingtona, imaju uspjeha u lobiranju. :mrgreen:
pemanapemani

#135 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by pemanapemani »

Prpa.ba wrote: 01/12/2024 01:12
pemanapemani wrote: 30/11/2024 23:45 Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.

Ne vidim kako ovim proturjecis bilo cemu sto sam ja napisao? Cak si i dodatno potcrtao moje teze.

U Dejtonu smo izvukli maksimum koji nam je tzv. Zapad bio voljan dati nakon 4 godine odbrane od agresije i separatizma, u momentu kada smo imali legalnu i legitimnu vlast Republike BiH sa oruzanim snagama i svim funkcionalnim institucijama. Reklo bi se, optimalna pozicija za lobiranje.

I to su bila 3 drzavna ministarstva. Entitetske carine, vojske i obavjestajne sluzbe. Posebni odnosi sa trecim drzavama. Parcijalna konstitutivnost naroda zavisno o entitetu. Valuta, registracije i osnovna obiljezja drzavnosti po modelu "ako se primirje odrzi".

NATO bombe na Srbiju i slom tzv. samouprave i jesu rezultat pozitivnih okolnosti koje smo tada imali, i koje su rezultirale stvarima koje danas daju privid funkcionalnog drzavnog ustroja. UIO, Oruzane snage, SIPA, drzavni sud, teoretska konstitutivnost svih etnija u cijeloj drzavi.

To da nam je nekakvo toboznje bolje lobiranje moglo donijeti ulazak u EU je iluzija s obzirom na fabricke postavke koje smo imali. Da se vjerovatno moglo pomoci da se mudrije poreda poneku tacku i zarez u aktivnostima tzv. Zapada na postratnom uredjivanju BiH, sigurno.

Ako je SDA i ostali koji su defilovali kroz vlast radila katastrofu od lobiranja, evo sada hvala Bogu za usporedbu vidimo koliko i "novi pregovaraci", favoriti Zagreba, Brisela i Washingtona, imaju uspjeha u lobiranju. :mrgreen:
Jebi ga, EU i SAD su nadogradili Dayton da budemo drzava, od entitetskih vojski.i poreznih uprava do ovog danas.
Da su htjeli raspad BiH, mogli su ostaviti "izvorni" Dayton i ne raditi nista. Oprati ruke kao Poncije Pilat (opet krscanske asocijacije :D ),a komsije i susjedi zavrse pricu mirnodopskim metodama, specijalne veze i ostalo.

Znaci, od tri nenadlezna ministarstva do ovog danas, a zamisli sta bi bilo da se radilo.i ulozio trud u napredak drzave?

Novi pregovaraci su tu dvije godine. Ako se SDA dalo fore 30 godina, valjda je red da se nove pregpvarace pusti barem 4, a ne da im se od prvog mjeseca vlasti nabija na nos da su izdajice. Supacki; jebi ga.
Vjecita_zavrzlama

#136 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Vjecita_zavrzlama »

Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek

Sda je imala 30
Sanjarko

#137 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Sanjarko »

Vjecita_zavrzlama wrote: 01/12/2024 01:49 Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek

Sda je imala 30
:? SDP i SDA itd su se smjenivali na vlasti, o kojih 30 godina SDA ti pricas, pa 2014 i nakon poplava i Niksica bili protesti protiv tadasnje SDP vlade, kao da smo zlatne ribice mislite da svi imamo kratko pamcenje.

Cak su u vlasti i zajedno bili SDA i SDP na nekim mjestima. A NiP je bivsa sve skoro SDA, NS bivsa vecinom SDP, mislim na njihove clanove.
Vjecita_zavrzlama

#138 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Vjecita_zavrzlama »

Sanjarko wrote: 01/12/2024 04:22
Vjecita_zavrzlama wrote: 01/12/2024 01:49 Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek

Sda je imala 30
:? SDP i SDA itd su se smjenivali na vlasti, o kojih 30 godina SDA ti pricas, pa 2014 i nakon poplava i Niksica bili protesti protiv tadasnje SDP vlade, kao da smo zlatne ribice mislite da svi imamo kratko pamcenje.

Cak su u vlasti i zajedno bili SDA i SDP na nekim mjestima. A NiP je bivsa sve skoro SDA, NS bivsa vecinom SDP, mislim na njihove clanove.
Koalicija sa sda to ne racunaj
Novak20

#139 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 01/12/2024 00:55
Novak20 wrote: 30/11/2024 23:37 Posljedice prijema BiH u EU su svakako bezbolnije po državu i njene građane od onih koje na balkanskoj vjetrometini mogu doživeti solo igrači poderanih gaća.
Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda. :mrgreen:
Tebi je džaba pisati, a meni bi bilo najbolje rješenje da nas EU okupira kao nekada AU monarhija, nametne svoje zakone i državne službenike te da počne uvoditi red po svojoj slici i prilici.
Prpa.ba

#140 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

I jos da vam bravce Milanovic predvodi okupaciono namjesnistvo, zbog kulturoloskih i odredjenih jezickih slicnosti, a? :mrgreen:
Novak20

#141 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 01/12/2024 10:34 I jos da vam bravce Milanovic predvodi okupaciono namjesnistvo, zbog kulturoloskih i odredjenih jezickih slicnosti, a? :mrgreen:
Ma ne ba.

Ipak smo ostavljeni Erdoganu u amanet pa je red da pričekamo Tursku da nas ponovo okupira zbog neraskidivih veza. :lol:
Sanjarko

#142 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Sanjarko »

Amanet=na brigu, na povjerenje

Ne znaci u ostavstinu, testamentom, Bosnu je Vatikanu, Katarina u vlasnistvo ostavila, bas u vlasnistvo, ko je ona bila da ostavlja nas u vlasnistvo Vatikana?

Vadite to sta je Alija navodno rekao iz konteksta, ako je i rekao, ima znam po novinskim clancima, ali ima li video tog govora da Bosnu i nas ostavlja u amanet?
MehmedPasaMoric

#143 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by MehmedPasaMoric »

Novak20 wrote: 01/12/2024 10:25
Tebi je džaba pisati, a meni bi bilo najbolje rješenje da nas EU okupira kao nekada AU monarhija, nametne svoje zakone i državne službenike te da počne uvoditi red po svojoj slici i prilici.
Pa da prodju isto kao i manijak Franc Ferninand :bih: Dobro me podsjeti da je Evropa i tad bila moralna nakarada, lik ozenio prvu rodicu i za zivota ubio 300 000 zivotinja, po sopstvenom priznanju preki 2000 u jednom danu iz ciste dosade, familija toliko duboko i zestoko u incestu da su fizicki deformitet nazvali po njima, Habsburska brada. To su te zapadne vrijednosti, odoh se ispovracati
Prpa.ba

#144 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

Novak20 wrote: 01/12/2024 10:47 Ma ne ba.

Ipak smo ostavljeni Erdoganu u amanet pa je red da pričekamo Tursku da nas ponovo okupira zbog neraskidivih veza. :lol:
Znaci, ipak prizeljkujes bravce sa pantovcaka. Postujem ja tebe, ne samo zbog toga sto si nase cvijece, nego sto si i transparentan oko svojih zelja i ciljeva. :thumbup:

ps
Malo si se zajebo sa mnom, tvoja matica, srbistan i turska su mi otprilike tu negdje po ljubavi koju osjecam prema njima. :mrgreen:
Novak20

#145 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

MehmedPasaMoric wrote: 01/12/2024 11:11

Pa da prodju isto kao i manijak Franc Ferninand :bih: Dobro me podsjeti da je Evropa i tad bila moralna nakarada, lik ozenio prvu rodicu i za zivota ubio 300 000 zivotinja, po sopstvenom priznanju preki 2000 u jednom danu iz ciste dosade, familija toliko duboko i zestoko u incestu da su fizicki deformitet nazvali po njima, Habsburska brada. To su te zapadne vrijednosti, odoh se ispovracati
:-)

Da izvitopereni turski sultan iz prepunog harema nije prodao BiH tim izvitoperenim Habsburgovcima pitanje je što bi ovdje bilo.

Srbi su u praksi pokazali teritorijalne aspiracije prema BiH i krvoločnost u više navrata. Mlada Bosna i folovi golovi da se riješe Habzburgovaca, a onda i BiH kao i nepodobnih naroda u njoj.
Novak20

#146 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 01/12/2024 11:22
Novak20 wrote: 01/12/2024 10:47 Ma ne ba.

Znaci, ipak prizeljkujes bravce sa pantovcaka. Postujem ja tebe, ne samo zbog toga sto si nase cvijece, nego sto si i transparentan oko svojih zelja i ciljeva. :thumbup:

ps
Malo si se zajebo sa mnom, tvoja matica, srbistan i turska su mi otprilike tu negdje po ljubavi koju osjecam prema njima. :mrgreen:
:lol:

Vjerojatno i oni imaju prema tebi iste emocije.

Problem je što se mi u BiH nismo makli sa mjesta trideset godina nakon rata dok su svi drugi otišli naprijed.

Stagnacija i nazadovanje nikada nikome nisu polučili ništa pozitivno i neće.

Nemaju emocije ništa s tom činjenicom.
MehmedPasaMoric

#147 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by MehmedPasaMoric »

Novak20 wrote: 01/12/2024 11:25
MehmedPasaMoric wrote: 01/12/2024 11:11

:-)

Da izvitopereni turski sultan iz prepunog harema nije prodao BiH tim izvitoperenim Habsburgovcima pitanje je što bi ovdje bilo.

Srbi su u praksi pokazali teritorijalne aspiracije prema BiH i krvoločnost u više navrata. Mlada Bosna i folovi golovi da se riješe Habzburgovaca, a onda i BiH kao i nepodobnih naroda u njoj.
Atentat je prvobitno trebao izvrsiti musliman, isti covjek koji je par godina kasnije planirao ubistvo Aleksandra Karadjordjevica. Kakvi nepodobni narodi? Jedini nepodoban narod u Sarajevu 1914 godine su bili Austrougari i njihovi domaci poslusnici
manuchao91

#149 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by manuchao91 »

eurospki put BiH nema alternativu i na tom putu moramo sve ispuniti sve zahtjeve EU čak i pod cijenu gubitka dijela naseg identiteta
Prpa.ba

#150 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji

Post by Prpa.ba »

manuchao91 wrote: 01/12/2024 11:38 eurospki put BiH nema alternativu i na tom putu moramo sve ispuniti sve zahtjeve EU čak i pod cijenu gubitka dijela naseg identiteta
Lijepo artikulisano. Uzasavajuce, ali vrlo konkretno. :thumbup:
Post Reply