Posljedice prijema BiH u EU su svakako bezbolnije po državu i njene građane od onih koje na balkanskoj vjetrometini mogu doživeti solo igrači poderanih gaća.
Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
-
Novak20
#126 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
- Haris.ba
#127 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
-
pemanapemani
#128 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.Prpa.ba wrote: ↑30/11/2024 22:22 Da nisam tad bio punoljetna osoba, jos bih i povjerovao u ovu reviziju proslosti pracenu zakljuckom da je "trebalo lobirati".
Kud ces daljeg lobiranja od odbrambeno-oslobodilackog rata koji je zavrsio krhkim primirjem, koje je eto igrom slucaja potrajalo do danas.
Lobiranje aktivnim oruzanim otporom agresiji zavrsilo je sporazumom kojim su nas ti, kod kojih trebamo kao da lobiramo, za pregovarackim stolom ostavili sa krhkom centralnom drzavom koja je imala nadleznost za vanjske poslove, civilne poslove i vanjsku trgovinu. 3 ministarstva. Entiteti imali svoje carine i vojske. Tek nakon par godina usvojena jedinstvena zastava, valuta, registracije.
Smjenjivane stotine duznosnika zbog podrivanja mirovnog sporazuma, katolicki ekstremisti iz HDZ-a pokusavali formirati paradrzavu, donosene i nametane desetine amandmana na ustave drzave i entiteta ne bi li se zatvorile najvece bruke i rupcage u dejtonskom okviru.
I takva BiH je, kaze mudrac u 2024., trebala lobirati.![]()
Ono sto jest tacno je da se bosnjacka politika u svemu tome jednostavno pogubila. Taman sto smo formirali jezgru u odbrani od agresije, izuzet nam je sav subjektivitet dejtonom i aktivnom ulogom stranaca kojima smo prepustili proces odbrane njihovog mirovnog sporazuma. U medjuvremenu smo, baveci se dnevnom politikom i sitnim interesima, atrofirali i mi, i nase institucije, a stranci proglasili odlicno obavljen posao i promijenili svoje interese.
To jeste odgovornost SDA i svih koji su sudjelovali u tome.
Sada nemamo ni ideju vodilju (jer su nam stranci "gradili drzavu" po svom ceifu), ni kredibilnu instituciju, ni birokratsku logistiku, a valja ici u zajebane procese.
Atrofija se vidi i na rezultatima ankete. 40% forumasa boli medjunozje za Drzavu. Samo daj u EU, kako god, bez obzira na posljedice.
Znaci, lobiranje poslije odbrambeno oslobodilackog otpora, a ne odbrambeni otpor kao metodologija lobiranja.
Mada si ti to skontao nakon prvog posta, samo se pravis blesav.
-
Novak20
#129 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Nije moje da prijetim kao što nije tvoje da krivo prevodiš.
Samo konstatiram da bi za BiH i sve koji žive u njoj najsigurnije bilo u EU.
- Haris.ba
-
Novak20
#131 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ma što da ne.
Ima milijun načina da se provede takva presuda ako je Veliko vijeće ESLJP ne obori.
- Prpa.ba
#132 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda.
-
HelaS
#133 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
- Prpa.ba
#134 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ne vidim kako ovim proturjecis bilo cemu sto sam ja napisao? Cak si i dodatno potcrtao moje teze.pemanapemani wrote: ↑30/11/2024 23:45 Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.
Znaci, lobiranje poslije odbrambeno oslobodilackog otpora, a ne odbrambeni otpor kao metodologija lobiranja.
U Dejtonu smo izvukli maksimum koji nam je tzv. Zapad bio voljan dati nakon 4 godine odbrane od agresije i separatizma, u momentu kada smo imali legalnu i legitimnu vlast Republike BiH sa oruzanim snagama i svim funkcionalnim institucijama. Reklo bi se, optimalna pozicija za lobiranje.
I to su bila 3 drzavna ministarstva. Entitetske carine, vojske i obavjestajne sluzbe. Posebni odnosi sa trecim drzavama. Parcijalna konstitutivnost naroda zavisno o entitetu. Valuta, registracije i osnovna obiljezja drzavnosti po modelu "ako se primirje odrzi".
NATO bombe na Srbiju i slom tzv. samouprave i jesu rezultat pozitivnih okolnosti koje smo tada imali, i koje su rezultirale stvarima koje danas daju privid funkcionalnog drzavnog ustroja. UIO, Oruzane snage, SIPA, drzavni sud, teoretska konstitutivnost svih etnija u cijeloj drzavi.
To da nam je nekakvo toboznje bolje lobiranje moglo donijeti ulazak u EU je iluzija s obzirom na fabricke postavke koje smo imali. Da se vjerovatno moglo pomoci da se mudrije poreda poneku tacku i zarez u aktivnostima tzv. Zapada na postratnom uredjivanju BiH, sigurno.
Ako je SDA i ostali koji su defilovali kroz vlast radila katastrofu od lobiranja, evo sada hvala Bogu za usporedbu vidimo koliko i "novi pregovaraci", favoriti Zagreba, Brisela i Washingtona, imaju uspjeha u lobiranju.
-
pemanapemani
#135 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Jebi ga, EU i SAD su nadogradili Dayton da budemo drzava, od entitetskih vojski.i poreznih uprava do ovog danas.Prpa.ba wrote: ↑01/12/2024 01:12Ne vidim kako ovim proturjecis bilo cemu sto sam ja napisao? Cak si i dodatno potcrtao moje teze.pemanapemani wrote: ↑30/11/2024 23:45 Ne znam u koji period se ti vracas, ali konkretno govorim o periodu 1999.- 2003.- NATO bombe na Srbiju, pad Milosevica, tenkovi SFOR- a u Hercegovackoj banci i slom tzv.hrvatske samouprave, Hrvatska pod lupom MZ zbog posljedica Tudjmanovog rezima.
U Dejtonu smo izvukli maksimum koji nam je tzv. Zapad bio voljan dati nakon 4 godine odbrane od agresije i separatizma, u momentu kada smo imali legalnu i legitimnu vlast Republike BiH sa oruzanim snagama i svim funkcionalnim institucijama. Reklo bi se, optimalna pozicija za lobiranje.
I to su bila 3 drzavna ministarstva. Entitetske carine, vojske i obavjestajne sluzbe. Posebni odnosi sa trecim drzavama. Parcijalna konstitutivnost naroda zavisno o entitetu. Valuta, registracije i osnovna obiljezja drzavnosti po modelu "ako se primirje odrzi".
NATO bombe na Srbiju i slom tzv. samouprave i jesu rezultat pozitivnih okolnosti koje smo tada imali, i koje su rezultirale stvarima koje danas daju privid funkcionalnog drzavnog ustroja. UIO, Oruzane snage, SIPA, drzavni sud, teoretska konstitutivnost svih etnija u cijeloj drzavi.
To da nam je nekakvo toboznje bolje lobiranje moglo donijeti ulazak u EU je iluzija s obzirom na fabricke postavke koje smo imali. Da se vjerovatno moglo pomoci da se mudrije poreda poneku tacku i zarez u aktivnostima tzv. Zapada na postratnom uredjivanju BiH, sigurno.
Ako je SDA i ostali koji su defilovali kroz vlast radila katastrofu od lobiranja, evo sada hvala Bogu za usporedbu vidimo koliko i "novi pregovaraci", favoriti Zagreba, Brisela i Washingtona, imaju uspjeha u lobiranju.![]()
Da su htjeli raspad BiH, mogli su ostaviti "izvorni" Dayton i ne raditi nista. Oprati ruke kao Poncije Pilat (opet krscanske asocijacije
Znaci, od tri nenadlezna ministarstva do ovog danas, a zamisli sta bi bilo da se radilo.i ulozio trud u napredak drzave?
Novi pregovaraci su tu dvije godine. Ako se SDA dalo fore 30 godina, valjda je red da se nove pregpvarace pusti barem 4, a ne da im se od prvog mjeseca vlasti nabija na nos da su izdajice. Supacki; jebi ga.
-
Vjecita_zavrzlama
#136 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek
Sda je imala 30
Sda je imala 30
- Sanjarko
#137 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑01/12/2024 01:49 Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek
Sda je imala 30
Cak su u vlasti i zajedno bili SDA i SDP na nekim mjestima. A NiP je bivsa sve skoro SDA, NS bivsa vecinom SDP, mislim na njihove clanove.
-
Vjecita_zavrzlama
#138 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Koalicija sa sda to ne racunajSanjarko wrote: ↑01/12/2024 04:22Vjecita_zavrzlama wrote: ↑01/12/2024 01:49 Covjece proslo 2 godine, cekaj na rezultate tek
Sda je imala 30SDP i SDA itd su se smjenivali na vlasti, o kojih 30 godina SDA ti pricas, pa 2014 i nakon poplava i Niksica bili protesti protiv tadasnje SDP vlade, kao da smo zlatne ribice mislite da svi imamo kratko pamcenje.
Cak su u vlasti i zajedno bili SDA i SDP na nekim mjestima. A NiP je bivsa sve skoro SDA, NS bivsa vecinom SDP, mislim na njihove clanove.
-
Novak20
#139 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Tebi je džaba pisati, a meni bi bilo najbolje rješenje da nas EU okupira kao nekada AU monarhija, nametne svoje zakone i državne službenike te da počne uvoditi red po svojoj slici i prilici.Prpa.ba wrote: ↑01/12/2024 00:55Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda.![]()
- Prpa.ba
#140 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
I jos da vam bravce Milanovic predvodi okupaciono namjesnistvo, zbog kulturoloskih i odredjenih jezickih slicnosti, a? 
-
Novak20
- Sanjarko
#142 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Amanet=na brigu, na povjerenje
Ne znaci u ostavstinu, testamentom, Bosnu je Vatikanu, Katarina u vlasnistvo ostavila, bas u vlasnistvo, ko je ona bila da ostavlja nas u vlasnistvo Vatikana?
Vadite to sta je Alija navodno rekao iz konteksta, ako je i rekao, ima znam po novinskim clancima, ali ima li video tog govora da Bosnu i nas ostavlja u amanet?
Ne znaci u ostavstinu, testamentom, Bosnu je Vatikanu, Katarina u vlasnistvo ostavila, bas u vlasnistvo, ko je ona bila da ostavlja nas u vlasnistvo Vatikana?
Vadite to sta je Alija navodno rekao iz konteksta, ako je i rekao, ima znam po novinskim clancima, ali ima li video tog govora da Bosnu i nas ostavlja u amanet?
- MehmedPasaMoric
#143 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Pa da prodju isto kao i manijak Franc FerninandNovak20 wrote: ↑01/12/2024 10:25Tebi je džaba pisati, a meni bi bilo najbolje rješenje da nas EU okupira kao nekada AU monarhija, nametne svoje zakone i državne službenike te da počne uvoditi red po svojoj slici i prilici.Prpa.ba wrote: ↑01/12/2024 00:55Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda.![]()
- Prpa.ba
#144 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Znaci, ipak prizeljkujes bravce sa pantovcaka. Postujem ja tebe, ne samo zbog toga sto si nase cvijece, nego sto si i transparentan oko svojih zelja i ciljeva.
ps
Malo si se zajebo sa mnom, tvoja matica, srbistan i turska su mi otprilike tu negdje po ljubavi koju osjecam prema njima.
-
Novak20
#145 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
MehmedPasaMoric wrote: ↑01/12/2024 11:11Pa da prodju isto kao i manijak Franc FerninandNovak20 wrote: ↑01/12/2024 10:25Tebi je džaba pisati, a meni bi bilo najbolje rješenje da nas EU okupira kao nekada AU monarhija, nametne svoje zakone i državne službenike te da počne uvoditi red po svojoj slici i prilici.Prpa.ba wrote: ↑01/12/2024 00:55
Dosadasnje iskustvo sa aktivnostima EU na nasim prostorima pokazuje da nije moguce govoriti na tako apsolutan nacin. Vidi vas, recimo. Od kmeke na Petrica do kurcenja Smitom. Kolo srece se okrece. Znam, sad ces mi pisati o tome kako su Bosnjaci izgubili povjerenje, majorizacija, kriminal, tops, mudra politika Zagreba i ostalo. Postedi se truda.![]()
Dobro me podsjeti da je Evropa i tad bila moralna nakarada, lik ozenio prvu rodicu i za zivota ubio 300 000 zivotinja, po sopstvenom priznanju preki 2000 u jednom danu iz ciste dosade, familija toliko duboko i zestoko u incestu da su fizicki deformitet nazvali po njima, Habsburska brada. To su te zapadne vrijednosti, odoh se ispovracati
Da izvitopereni turski sultan iz prepunog harema nije prodao BiH tim izvitoperenim Habsburgovcima pitanje je što bi ovdje bilo.
Srbi su u praksi pokazali teritorijalne aspiracije prema BiH i krvoločnost u više navrata. Mlada Bosna i folovi golovi da se riješe Habzburgovaca, a onda i BiH kao i nepodobnih naroda u njoj.
-
Novak20
#146 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Prpa.ba wrote: ↑01/12/2024 11:22Znaci, ipak prizeljkujes bravce sa pantovcaka. Postujem ja tebe, ne samo zbog toga sto si nase cvijece, nego sto si i transparentan oko svojih zelja i ciljeva.
ps
Malo si se zajebo sa mnom, tvoja matica, srbistan i turska su mi otprilike tu negdje po ljubavi koju osjecam prema njima.![]()
Vjerojatno i oni imaju prema tebi iste emocije.
Problem je što se mi u BiH nismo makli sa mjesta trideset godina nakon rata dok su svi drugi otišli naprijed.
Stagnacija i nazadovanje nikada nikome nisu polučili ništa pozitivno i neće.
Nemaju emocije ništa s tom činjenicom.
- MehmedPasaMoric
#147 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Atentat je prvobitno trebao izvrsiti musliman, isti covjek koji je par godina kasnije planirao ubistvo Aleksandra Karadjordjevica. Kakvi nepodobni narodi? Jedini nepodoban narod u Sarajevu 1914 godine su bili Austrougari i njihovi domaci poslusniciNovak20 wrote: ↑01/12/2024 11:25MehmedPasaMoric wrote: ↑01/12/2024 11:11Pa da prodju isto kao i manijak Franc FerninandDobro me podsjeti da je Evropa i tad bila moralna nakarada, lik ozenio prvu rodicu i za zivota ubio 300 000 zivotinja, po sopstvenom priznanju preki 2000 u jednom danu iz ciste dosade, familija toliko duboko i zestoko u incestu da su fizicki deformitet nazvali po njima, Habsburska brada. To su te zapadne vrijednosti, odoh se ispovracati
![]()
Da izvitopereni turski sultan iz prepunog harema nije prodao BiH tim izvitoperenim Habsburgovcima pitanje je što bi ovdje bilo.
Srbi su u praksi pokazali teritorijalne aspiracije prema BiH i krvoločnost u više navrata. Mlada Bosna i folovi golovi da se riješe Habzburgovaca, a onda i BiH kao i nepodobnih naroda u njoj.
- kamberovica polje
- manuchao91
#149 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
eurospki put BiH nema alternativu i na tom putu moramo sve ispuniti sve zahtjeve EU čak i pod cijenu gubitka dijela naseg identiteta
- Prpa.ba
#150 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Lijepo artikulisano. Uzasavajuce, ali vrlo konkretno.manuchao91 wrote: ↑01/12/2024 11:38 eurospki put BiH nema alternativu i na tom putu moramo sve ispuniti sve zahtjeve EU čak i pod cijenu gubitka dijela naseg identiteta