99% tih iz pogranicnih podrucja imaju dvojna drzavljanstva, ovi sto cirkuliraju tu pretpostavljam mislis na sofere, oni su i prije cirkulirali bez problema, jednodnevni izlet pa ne znam bas da je to neki prioritet gradjanima koji placaju 9 maraka za frtalj kile puterastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 15:19a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 15:13Ja ga nikad nisam ni koristio, imao par posjeta toj Evropi jos prije bezviznog rezima i nije me odusevila ni kao turisticka destinacija ni kao mjesto za zivot, te je ne planiram nikad vise posjetiti jer me ne zanima. A i da ga ukinu, opet ce mladi i perspektivni lako dobiti vizu, tako da to zaista nije neki veliki problem... Mozda jedino za radnike na crnostarboy018 wrote: ↑30/11/2024 14:58
ti si ga iskoristio, omatorio pa komotno mogu i ukinuti, jel tako ?![]()
![]()
inace jedva cekaju mlađe osobe da se prijave za vizu![]()
Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
- MehmedPasaMoric
#101 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
-
starboy018
#102 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
ova harmonizacija viznog rezima u nasem slucaju nije uslov za ulazak u EU nego za zadržavanje bezviznog rezima BiH sa EU i za odobrenjem Plana rasta
Istina je ovo za Hrvatsku, ali sta ces, migrantske krize su od 2015. pa nadalje.
clanice EU se bune da drzavljani iz te 3 zemlje dolaze u BiH bez vize i onda ilegalno ulaze u RH/EU. zato je i uveden ovaj stavak "geografska blizina" u martu ove godine.
- Haris.ba
#103 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
-
Vjecita_zavrzlama
#104 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 17:2399% tih iz pogranicnih podrucja imaju dvojna drzavljanstva, ovi sto cirkuliraju tu pretpostavljam mislis na sofere, oni su i prije cirkulirali bez problema, jednodnevni izlet pa ne znam bas da je to neki prioritet gradjanima koji placaju 9 maraka za frtalj kile puterastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 15:19a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?MehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 15:13
Ja ga nikad nisam ni koristio, imao par posjeta toj Evropi jos prije bezviznog rezima i nije me odusevila ni kao turisticka destinacija ni kao mjesto za zivot, te je ne planiram nikad vise posjetiti jer me ne zanima. A i da ga ukinu, opet ce mladi i perspektivni lako dobiti vizu, tako da to zaista nije neki veliki problem... Mozda jedino za radnike na crno
- Prpa.ba
#105 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Sve si stereotipe nabrojao, samo si zaboravio takiju.tramvajtrojka wrote: ↑30/11/2024 13:58 Tradicionalni vrijednosti u vidu zajebi nekoga, korupcije, sadake, donacija, hedija, paketa sa topsom i litrom ulja za glas nasuprot evropskih integracija i vrijednosti je totalno neshvatljiv koncept za SDFovce
Nego, sta kazes, presuda europskog suda o diskriminaciji nije vrijedna vaseg odricanja, moramo imati senzibiliteta prema strahovima manjine i neredima na jugu, ali izborni zakon je vrijedan naseg odricanja, jer nista ne doprinosi europskom putu kao produbljivanje diskriminacije.
Vidis tramvaju, Bosnjaci mozda daju glas za tops, ali pogresna vam je pretpostavka da zbog topsa daju i drzavu.
-
HelaS
#106 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Pa ne lupa. Čovjek piše svoje stavove, svoju životnu kulturu, način na koji živi među ljudima. Ako je nama retrogradno i primitivno, nije njemu, moramo uvažavati i njegovo mišljenje. Naravno, u demokratiji većina odlučuje, a mislim da je on u manjini.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 17:49Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 17:2399% tih iz pogranicnih podrucja imaju dvojna drzavljanstva, ovi sto cirkuliraju tu pretpostavljam mislis na sofere, oni su i prije cirkulirali bez problema, jednodnevni izlet pa ne znam bas da je to neki prioritet gradjanima koji placaju 9 maraka za frtalj kile puterastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 15:19 a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?
![]()
- MehmedPasaMoric
#107 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 17:49Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 17:2399% tih iz pogranicnih podrucja imaju dvojna drzavljanstva, ovi sto cirkuliraju tu pretpostavljam mislis na sofere, oni su i prije cirkulirali bez problema, jednodnevni izlet pa ne znam bas da je to neki prioritet gradjanima koji placaju 9 maraka za frtalj kile puterastarboy018 wrote: ↑30/11/2024 15:19
a ljudi koji svakodnevno cirkuliraju na relaciji BiH - EU? Ljudi koji zive u pograničnom podrucju dugom 1517 km? ljudi koji bi otisli na kakav jednodnevni izlet?
![]()
Kompletna krajina ima putovnice, svi Hrvati imaju putovnice, znacajan broj Bosnjaka koji nisu iz krajine ima putovnice, svi Srbi imaju Srbijanske pasose, dakle problemi o kojima se tu pise pogadjaju mozda 5000 ljudi u BiH, odnosno Bosnjake koji nemaju putovnicu a pored toga imaju i dovoljno para da idu na izlet u Bec. Sta sam pogresno rekao?
-
Vjecita_zavrzlama
#108 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Nista.Manjina si i idi za Tursku jer Bosna ce u EUMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:05Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 17:49Al lupasMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 17:23
99% tih iz pogranicnih podrucja imaju dvojna drzavljanstva, ovi sto cirkuliraju tu pretpostavljam mislis na sofere, oni su i prije cirkulirali bez problema, jednodnevni izlet pa ne znam bas da je to neki prioritet gradjanima koji placaju 9 maraka za frtalj kile putera![]()
Kompletna krajina ima putovnice, svi Hrvati imaju putovnice, znacajan broj Bosnjaka koji nisu iz krajine ima putovnice, svi Srbi imaju Srbijanske pasose, dakle problemi o kojima se tu pise pogadjaju mozda 5000 ljudi u BiH, odnosno Bosnjake koji nemaju putovnicu a pored toga imaju i dovoljno para da idu na izlet u Bec. Sta sam pogresno rekao?
- Prpa.ba
#109 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Kako samo izmigoljite, lijepi nasi bastitelji europskih vrijednosti..
-
Vjecita_zavrzlama
#110 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
- Prpa.ba
#111 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Sve je u redu, bastinice europskih vrijednosti koji "refleksno" salje ljude za Anadoliju..

-
Vjecita_zavrzlama
-
starboy018
#113 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
ma pusti ga, ne zna da bi Turci prvom prilikom nama uveli vize da dobiju bezvizni sa EUVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:14Ko zeli Bosnu na istoku, takve saljem na istok jer vecina bosnjaka ne zeli istok.Da li ti je jos nesto nejasno?
neki dan na Redditu ispod vijesti o ovome da će BiH uvesti vize Turskoj kaze neki Turčin "U BiH se ide jer je lako (a ne jer zeli?) ko je lud prolaziti kroz proces za vizu za BiH ili Srbiji, da mi se zafrkava s tim radije bih otisao u Hrvatsku"

-
Vjecita_zavrzlama
#114 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Logicno to sam i ja rekao, oni se hvataju Evrope preko Bosne, a cvijeta ljubav izmedju njih i npr srbije na instagramu, jer se i preko Srbije nekako zele dohvatit Evropestarboy018 wrote: ↑30/11/2024 18:23ma pusti ga, ne zna da bi Turci prvom prilikom nama uveli vize da dobiju bezvizni sa EUVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:14Ko zeli Bosnu na istoku, takve saljem na istok jer vecina bosnjaka ne zeli istok.Da li ti je jos nesto nejasno?![]()
neki dan na Redditu ispod vijesti o ovome da će BiH uvesti vize Turskoj kaze neki Turčin "U BiH se ide jer je lako (a ne jer zeli?) ko je lud prolaziti kroz proces za vizu za BiH ili Srbiji, da mi se zafrkava s tim radije bih otisao u Hrvatsku"
![]()

- MehmedPasaMoric
#115 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
To mozes slati iz svoje babovine ako je imas, ova je drzava moja koliko i tvoja i ja se pitam koliko i ti. Ako ti se vec salje i protjeruje onda posalji sebe na zapad i uzivaj u LGBT slobodama, tolerantnim paljevinama Kur'ana i udruzenjima poput NAMbLA.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:14Ko zeli Bosnu na istoku, takve saljem na istok jer vecina bosnjaka ne zeli istok.Da li ti je jos nesto nejasno?
-
Vjecita_zavrzlama
#116 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
ne pitas se, jer evo SarajevaMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:29To mozes slati iz svoje babovine ako je imas, ova je drzava moja koliko i tvoja i ja se pitam koliko i ti. Ako ti se vec salje i protjeruje onda posalji sebe na zapad i uzivaj u LGBT slobodama, tolerantnim paljevinama Kur'ana i udruzenjima poput NAMbLA.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:14Ko zeli Bosnu na istoku, takve saljem na istok jer vecina bosnjaka ne zeli istok.Da li ti je jos nesto nejasno?

Dakle ideoloski je Bosna odlucila gdje ide, kome smeta neka trazi dalje
- MehmedPasaMoric
#117 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Nije BiH samo Sarajevo, a pogotovo ne 200 budala koje izadju na ulicu i bave se glupostima. Isto tako si mogao stati ispred Fahdove dzamije i uslikati lobanje kakve se tamo skupljaju i reci evo Bosna je ideoloski odlucila gdje ideVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:37ne pitas se, jer evo SarajevaMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:29To mozes slati iz svoje babovine ako je imas, ova je drzava moja koliko i tvoja i ja se pitam koliko i ti. Ako ti se vec salje i protjeruje onda posalji sebe na zapad i uzivaj u LGBT slobodama, tolerantnim paljevinama Kur'ana i udruzenjima poput NAMbLA.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:14
Ko zeli Bosnu na istoku, takve saljem na istok jer vecina bosnjaka ne zeli istok.Da li ti je jos nesto nejasno?
-
Vjecita_zavrzlama
#118 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Da vidis to je poenta, imas i jedne i druge radi toga smo Evropa, da si na istoku nebi tako biloMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:53Nije BiH samo Sarajevo, a pogotovo ne 200 budala koje izadju na ulicu i bave se glupostima. Isto tako si mogao stati ispred Fahdove dzamije i uslikati lobanje kakve se tamo skupljaju i reci evo Bosna je ideoloski odlucila gdje ideVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:37ne pitas se, jer evo SarajevaMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:29
To mozes slati iz svoje babovine ako je imas, ova je drzava moja koliko i tvoja i ja se pitam koliko i ti. Ako ti se vec salje i protjeruje onda posalji sebe na zapad i uzivaj u LGBT slobodama, tolerantnim paljevinama Kur'ana i udruzenjima poput NAMbLA.
-
pemanapemani
#119 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
EU ima svoja pravila, ako ti se svidjaju i ako ces ih postovati, bujrum, ako ti se ne svidjaju, vozdra.
To sto su prije 15 godina vazila druga pravila, nema nikakve veze.
Njihova kuca i njihova pravila. Zelis da zivis u zajedinckoj kuci, postuj pravila i preuzmi odgovornost.
To sto smo mi pocetkom 2000.ih, kada je Srbija bila na koljenima, a Hrvatska dobro stisnuta za testise, kao osnovnu zanimaciju imali trosenje para, koje nam je u to doba velikodusno davala ta ista EU i zla Amerika, nije kriva EU.
Kada je rahmetli Bracika cucao iza transportera SFOR-a da izbliza vidi svoju kucu, dok su komsije cetnici pravili docek kalasnjikovima, tada je bilo vrijeme za lobiranje o ustavnim reformama, ukidanju etnickih blokada i na kraju ukidanje rs. Tada je trebalo pratiti dokle su Rumunija i Bugarska, tada je trebalo.pozivati na odgovornost EU celnike i traziti kao pranje savjesti primanje BiH u EU.
Jebi ga, tada je bilo vaznije klepiti pare za motokultivatore, koje su trebali pripasti Braciki i raznim Bracikama, koji su istinski heroji. Jebi ga, Bracika se svakako nece vratiti, tako da mu ne treba ni motokultivator.
Danas izmisljamo neku visoku politiku i smisljamo nebulozne razloge zasto smo tu gdje jesmo. Naravno, u svakom scenariju mi nikako nismo krivi ni odgovorni. Ma hajte molim vas
Njihova kuca i njihova pravila. Zelis da zivis u zajedinckoj kuci, postuj pravila i preuzmi odgovornost.
To sto smo mi pocetkom 2000.ih, kada je Srbija bila na koljenima, a Hrvatska dobro stisnuta za testise, kao osnovnu zanimaciju imali trosenje para, koje nam je u to doba velikodusno davala ta ista EU i zla Amerika, nije kriva EU.
Kada je rahmetli Bracika cucao iza transportera SFOR-a da izbliza vidi svoju kucu, dok su komsije cetnici pravili docek kalasnjikovima, tada je bilo vrijeme za lobiranje o ustavnim reformama, ukidanju etnickih blokada i na kraju ukidanje rs. Tada je trebalo pratiti dokle su Rumunija i Bugarska, tada je trebalo.pozivati na odgovornost EU celnike i traziti kao pranje savjesti primanje BiH u EU.
Jebi ga, tada je bilo vaznije klepiti pare za motokultivatore, koje su trebali pripasti Braciki i raznim Bracikama, koji su istinski heroji. Jebi ga, Bracika se svakako nece vratiti, tako da mu ne treba ni motokultivator.
Danas izmisljamo neku visoku politiku i smisljamo nebulozne razloge zasto smo tu gdje jesmo. Naravno, u svakom scenariju mi nikako nismo krivi ni odgovorni. Ma hajte molim vas
- Edin H.
#120 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Bih se mora solidarisati sa Gruzijom i postaviti ultimatum - dok ne primite Gruziju nećemo ni mi 
-
A_A_AKCIJA
#121 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
pemanapemani wrote: ↑30/11/2024 20:05 EU ima svoja pravila, ako ti se svidjaju i ako ces ih postovati, bujrum, ako ti se ne svidjaju, vozdra.
Godine koje su pojeli skakavci
Šanse, vrijeme i pare koje je pojela SDA.
- kamberovica polje
#122 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Ali...ali...ne vole u EU muslimane...kmeeeeeeepemanapemani wrote: ↑30/11/2024 20:05 EU ima svoja pravila, ako ti se svidjaju i ako ces ih postovati, bujrum, ako ti se ne svidjaju, vozdra.
- MehmedPasaMoric
#123 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Problem je u tome sto ti toleranciju pokazujes samo prema homoseksualcima ali ne i prema ljudima koji ne zele BiH u EU. Otprilike tako nekako funkcionise i Evropska "tolerancija", pa te ne mogu ni kriviti za toVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:55Da vidis to je poenta, imas i jedne i druge radi toga smo Evropa, da si na istoku nebi tako biloMehmedPasaMoric wrote: ↑30/11/2024 18:53Nije BiH samo Sarajevo, a pogotovo ne 200 budala koje izadju na ulicu i bave se glupostima. Isto tako si mogao stati ispred Fahdove dzamije i uslikati lobanje kakve se tamo skupljaju i reci evo Bosna je ideoloski odlucila gdje ideVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/11/2024 18:37
ne pitas se, jer evo Sarajeva
-
HelaS
#124 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Kakav dobar komentar! Svaka čast kolegapemanapemani wrote: ↑30/11/2024 20:05 EU ima svoja pravila, ako ti se svidjaju i ako ces ih postovati, bujrum, ako ti se ne svidjaju, vozdra.
- Prpa.ba
#125 Re: Pridruživanje Države BiH Europskoj uniji
Da nisam tad bio punoljetna osoba, jos bih i povjerovao u ovu reviziju proslosti pracenu zakljuckom da je "trebalo lobirati".
Kud ces daljeg lobiranja od odbrambeno-oslobodilackog rata koji je zavrsio krhkim primirjem, koje je eto igrom slucaja potrajalo do danas.
Lobiranje aktivnim oruzanim otporom agresiji zavrsilo je sporazumom kojim su nas ti, kod kojih trebamo kao da lobiramo, za pregovarackim stolom ostavili sa krhkom centralnom drzavom koja je imala nadleznost za vanjske poslove, civilne poslove i vanjsku trgovinu. 3 ministarstva. Entiteti imali svoje carine i vojske. Tek nakon par godina usvojena jedinstvena zastava, valuta, registracije.
Smjenjivane stotine duznosnika zbog podrivanja mirovnog sporazuma, katolicki ekstremisti iz HDZ-a pokusavali formirati paradrzavu, donosene i nametane desetine amandmana na ustave drzave i entiteta ne bi li se zatvorile najvece bruke i rupcage u dejtonskom okviru.
I takva BiH je, kaze mudrac u 2024., trebala lobirati.
Ono sto jest tacno je da se bosnjacka politika u svemu tome jednostavno pogubila. Taman sto smo formirali jezgru u odbrani od agresije, izuzet nam je sav subjektivitet dejtonom i aktivnom ulogom stranaca kojima smo prepustili proces odbrane njihovog mirovnog sporazuma. U medjuvremenu smo, baveci se dnevnom politikom i sitnim interesima, atrofirali i mi, i nase institucije, a stranci proglasili odlicno obavljen posao i promijenili svoje interese.
To jeste odgovornost SDA i svih koji su sudjelovali u tome.
Sada nemamo ni ideju vodilju (jer su nam stranci "gradili drzavu" po svom ceifu), ni kredibilnu instituciju, ni birokratsku logistiku, a valja ici u zajebane procese.
Atrofija se vidi i na rezultatima ankete. 40% forumasa boli medjunozje za Drzavu. Samo daj u EU, kako god, bez obzira na posljedice.
Kud ces daljeg lobiranja od odbrambeno-oslobodilackog rata koji je zavrsio krhkim primirjem, koje je eto igrom slucaja potrajalo do danas.
Lobiranje aktivnim oruzanim otporom agresiji zavrsilo je sporazumom kojim su nas ti, kod kojih trebamo kao da lobiramo, za pregovarackim stolom ostavili sa krhkom centralnom drzavom koja je imala nadleznost za vanjske poslove, civilne poslove i vanjsku trgovinu. 3 ministarstva. Entiteti imali svoje carine i vojske. Tek nakon par godina usvojena jedinstvena zastava, valuta, registracije.
Smjenjivane stotine duznosnika zbog podrivanja mirovnog sporazuma, katolicki ekstremisti iz HDZ-a pokusavali formirati paradrzavu, donosene i nametane desetine amandmana na ustave drzave i entiteta ne bi li se zatvorile najvece bruke i rupcage u dejtonskom okviru.
I takva BiH je, kaze mudrac u 2024., trebala lobirati.
Ono sto jest tacno je da se bosnjacka politika u svemu tome jednostavno pogubila. Taman sto smo formirali jezgru u odbrani od agresije, izuzet nam je sav subjektivitet dejtonom i aktivnom ulogom stranaca kojima smo prepustili proces odbrane njihovog mirovnog sporazuma. U medjuvremenu smo, baveci se dnevnom politikom i sitnim interesima, atrofirali i mi, i nase institucije, a stranci proglasili odlicno obavljen posao i promijenili svoje interese.
To jeste odgovornost SDA i svih koji su sudjelovali u tome.
Sada nemamo ni ideju vodilju (jer su nam stranci "gradili drzavu" po svom ceifu), ni kredibilnu instituciju, ni birokratsku logistiku, a valja ici u zajebane procese.
Atrofija se vidi i na rezultatima ankete. 40% forumasa boli medjunozje za Drzavu. Samo daj u EU, kako god, bez obzira na posljedice.