Jugoslavija - Jugosloveni

Locked
ljubicasti limun

#126 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by ljubicasti limun »

hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:32
ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:28

Mozda je Jugoslavija imala vise standarde nego jedna Njemacka 70tih i 80tih. Mozda je svedski standard zaista bio nizi nego jugoslavenski. Aaaa mozda je i do podobnosti. Ko ce ga znati, jel.
Pa ja ti sad kazem da nije bilo do podobnosti. Ali tebi je vjerovatno takvu „istinu“ lakse sazvakati. Pa ko sam ja da ti rusim sne.
iskreno, nisi niko.

posto ti meni bezrazlozno tvrdis da moj otac zbog navodne nesposobnosti nije dobio specijalizaciju, iako je onda 40 god. radio u Njemackoj, kao uspjesan djeciji kirurg, sa dvije specijalizacije dok je u Jugoslaviji mogao dobiti samo onu patologije, onda ja isto tako mogu tvrditi da je tvoj otac bio podoban, ali ti je tesko to sazvakati jer ste svi povjerovali u to.
da li je to argumentirano ili ne, to ocito nije bitno kad se vec gadjamo optuzbama. ostaje tvoja rijec protiv moje kad tvrdim da ti je otac bio podoban. ja mogu o kompetenciji svog oca podastrijeti dokaze. mozes li ti o navodnoj nepodobnosti svoga?
hadzinicasa

#127 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by hadzinicasa »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:38
hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:32

Pa ja ti sad kazem da nije bilo do podobnosti. Ali tebi je vjerovatno takvu „istinu“ lakse sazvakati. Pa ko sam ja da ti rusim sne.
iskreno, nisi niko.

posto ti meni bezrazlozno tvrdis da moj otac zbog navodne nesposobnosti nije dobio specijalizaciju, iako je onda 40 god. radio u Njemackoj, kao uspjesan djeciji kirurg, sa dvije specijalizacije dok je u Jugoslaviji mogao dobiti samo onu patologije, onda ja isto tako mogu tvrditi da je tvoj otac bio podoban, ali ti je tesko to sazvakati jer ste svi povjerovali u to.
da li je to argumentirano ili ne, to ocito nije bitno kad se vec gadjamo optuzbama. ostaje tvoja rijec protiv moje kad tvrdim da ti je otac bio podoban. ja mogu o kompetenciji svog oca podastrijeti dokaze. mozes li ti o navodnoj nepodobnosti svoga?
:lol:
Ovo - moj tata je jaci od tvog tate :lol:
Pa nismo u vrticu
Last edited by hadzinicasa on 14/03/2022 23:44, edited 1 time in total.
ljubicasti limun

#128 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

General War wrote: 14/03/2022 23:37
ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:30

pa vjerovatno isto. ovakva BiH tjera svoje i recimo njen obrazovni sistem smatra da ima visi standard od njemackog ili austrijski, pa mrcvari oko priznavanja diploma. a i posao i specijalizacije dobijaju vecinom podobni. ne uvijek, ali cesto.
Ok, ako je vjerovatno isto, sta je zakljucak?
Nema zakljucka. Ako kazem da je Jugoslavija bila na kraju velikosrpski projekt u kojem Muslimani nisu imali ista prava kao recimo Srbi, osim deklarativno, ja ne tvrdim da je ovakva Bosna ok i dobra. Pogotovo jer je s jedne strane u turskom i kriminalnom zagrljaju navodno prvih u Bosnjaka, a s druge jos uvijek u velikosrpskom. Ni na nebu ni na zemlji.
ljubicasti limun

#129 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:40
ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:38

iskreno, nisi niko.

pa sta je smijesno, hadzinice? mozes li? jel ti otac bio clan partije? mozes li dokazati da nije?
hadzinicasa

#130 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by hadzinicasa »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:44
hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:40

pa sta je smijesno, hadzinice? mozes li? jel ti otac bio clan partije? mozes li, recimo, dokazati da nije?
Pa shega si mi, napisah ti gore. Isto vrtic.
Iznosis neutemeljene pausalne subjektivne ocjene. Ok za tebe su validne, i to ti napisah, ali to ne znaci da su univerzalne istine.
Bloo
Globalna šefica

#131 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

Nema zakljucka. Ako kazem da je Jugoslavija bila na kraju velikosrpski projekt u kojem Muslimani nisu imali ista prava kao recimo Srbi, osim deklarativno, ja ne tvrdim da je ovakva Bosna ok i dobra. Pogotovo jer je s jedne strane u turskom i kriminalnom zagrljaju navodno prvih u Bosnjaka, a s druge jos uvijek u velikosrpskom. Ni na nebu ni na zemlji.
Izlaz je u Hrvatima? :D
ljubicasti limun

#132 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:49

pa sta je smijesno, hadzinice? mozes li? jel ti otac bio clan partije? mozes li, recimo, dokazati da nije?
Iznosis neutemeljene pausalne subjektivne ocjene. Ok za tebe su validne, i to ti napisah, ali to ne znaci da su univerzalne istine.
pa samo slijedim tvoj primjer sa "neutemeljenim, pausalnim, subjektivnim ocjenama". u cemu je problem?
ljubicasti limun

#133 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Bloo wrote: 14/03/2022 23:50

:D

iskreno, izlaz je u Bosancima i Hercegovcima.
Bloo
Globalna šefica

#134 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:52

iskreno, izlaz je u Bosancima i Hercegovcima.
Pogledajmo popis...
General War

#135 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

:-)
A de mi reci, kakva prava sad imaju oni koji nisu B-H-S u BiH?
General War

#136 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

hadzinicasa

#137 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by hadzinicasa »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:50
hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:49

pa samo slijedim tvoj primjer sa "neutemeljenim, pausalnim, subjektivnim ocjenama". u cemu je problem?
Problem je sto negiras drugacija iskustva. Navela si primjer svoga oca kao potlacenog zbog nepodobnosti. Iz cega si izvela kompletnu teoriju poretka i kriterija u Jugoslaviji. A koristeci pomenuti primjer kao podupiruci dokaz.

Slicnim primjerom pobila sam ono sto ti smatras uzrokom te potlacenosti. Mozda ti teorija nije bas ispravna.

Nista vise i nista manje.
Bloo
Globalna šefica

#138 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

General War wrote: 14/03/2022 23:53

Pa za Ostale je ovo kao Jugoslavija za Muslimane. :D
General War

#139 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

Bloo wrote: 14/03/2022 23:57
Ne znam, da ostali u BiH imaju bas rang Djemala Bijedica i drugih drugova i drugarica u groznoj SFRJ.
Bloo
Globalna šefica

#140 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

General War wrote: 15/03/2022 00:00
Ne znam, da ostali u BiH imaju bas rang Djemala Bijedica i drugih drugova i drugarica u groznoj SFRJ.
Jbg sad ne pucamo mi na veliko...
Samo eto da ne moram selamat na razgovoru za posao, ici na mise redovno ili misliti da je Dodo kralj. :mrgreen:
Daj da barem imamo nacelnika opsti!ne i nama dovoljno.
the the

#141 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by the the »

Provala je da svi predstavnici potlacenih (svih) naroda Yu imaju istu pricu kao i gdja Lj L

Ja sam ljut na Yu, kao mlad decko se vadio iz tog raspalog sistema, problem je sto se mi prema tom dijelu istorije odnosimo kao da nas je neko nasamario a sad evo 30g nakon sto smo se spasili ide nam samo tako

I sad sam upao u raspravu gdje ispada da pravdam Yu iako meni licno nije odgovarala a u BH sam se nesto bolje snasao od vecine jer se pustilo privatluku na volju, al na kapaljku kolko nam Beg pusti naravno

Mislim, da je nama najbolje na zapadu, da smo mi svi u prilici da se daleko bolje afirmisemo tamo nego na svom ognjistu cak i kad je sve nominalno pod “nasom” kontrolom.

Mozda nije do Yu i srba, njima do hrvata, ovima do onih itd, mozda je samo do nas ovde iz nekog razloga.

30g nakon atomske u japanu i poravnane njemacke te zemlje su postale svjetski giganti, mi ni komad zemlje vise( a koje imamo neobradjene ohoho) necemo uzorat iako je jasno svima na planeti da zita nema ove godine.
General War

#142 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

Bloo wrote: 15/03/2022 00:05
General War wrote: 15/03/2022 00:00
Jbg sad ne pucamo mi na veliko...
Samo eto da ne moram selamat na razgovoru za posao, ici na mise redovno ili misliti da je Dodo kralj. :mrgreen:
Daj da barem imamo nacelnika opsti!ne i nama dovoljno.
Samo da ovaj rahatluk potraje, sa zeljom da nam dijaspora dozivi i zivi sve blagodeti ove demokracije i covjekoljublja :D
Bosanski_pastuh

#143 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bosanski_pastuh »

"Velikosrpski projekat" sastavljen od 6 republika, dvije autonomne pokrajine, etnicki sastav od 15ak nacionalnosti. Ideja Jugoslavije je spasila da Bosna i Hercegovina opstane i ne bude na djelu dio ideje Velike Srbije. Treba shvatiti da svaka republika misli da je mogla ostvariti vise za sebe. Bosna i Hercegovina je pred drugi svjetski rat zamalo podijeljena izmedju Hrvatske i Srbije u sklopu sporazuma Cvetkovic - Macek tako da se trebamo udarati u guzicu sta smo dobili u tom datom trenutku Jugoslavijom, da ne ulazim u proces izgradnje SR BiH. Hrvatska je mogla biti rascjepkana ili cak i ne postojati s obzirom na svoju ulogu u drugom svjetskom ratu, Srbija i njen najbrojniji narod su imali dobar status, Beograd je ipak najbolje pazario, Slovenija je zbog Jugoslavije ocuvala svoje granice i kao najrazvijenija privreda imala velike prednosti na jedinstvenom jugoslovenskom trzistu itd.

Konkretno za muslimane, tj. Bošnjake, u Osmanskom carstvu pod okupatorom su ipak imali bolji status u odnosu na katolike i pravoslavce, jer su prihvatili vjeru. Nakon odlaska Osmanlija i ostavljanja Bosnjaka na vjetrometini i naknadno nakon poraza Austro-Ugarske u 1. svjetskom ratu, posebno druga Jugoslavija je dosla kao spas za tadasnji muslimanski narod, jer u suprotnom bi bili asimilirani u Hrvate, pa cak i Srbe. I u Jugoslaviji su se mnogi muslimani izjasnjavali kao Srbi i Hrvati, dok se polako to nije pocelo mijenjati. Ipak, u drugom svjetskom ratu se to i jasno pokazalo da bi vjerovatno skroz otislo u tom smjeru da nije bilo Jugoslavije tako da to povrsno gledanje da je Jugoslavija bila losa za muslimane se treba gledati iz malo sire perspektive i onda ce se Jugoslavija puno vise cijeniti. Naravno, period Jugoslavije pod Milosevicem u to ne racunam, jer to se vec moze zvati pokusaj velikosrpskog projekta.
BosniakB

#144 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by BosniakB »

fijesta7 wrote: 14/03/2022 15:42 Današnji dug Hrvatska je 47,7 milijardi eura, što je preko 50 milijardi dolara, tako da je dug koji je Hrvatska naslijedila od bivše Jugoslavije u poređenju sa njenim današnjim dugom zaista sitan.

U Jugoslaviji inozemni dug bio oko 30 posto BDP-a. Danas je on u Hrvatskoj 104 posto BDP-a. :shock:

Pocetkom sedamdesetih u SFRJ gotovo da nije bilo duga i taj period treba posmatrati.
USA je odlucila 1972. da ovdje napravi trzisnu ekonomiju i to je to. :izet:
glavni zajeb svih jugonostalgičara, umisle da nešto znaju, ali slabo je to

kakve veze ima visina duga??
znaš li koja je najzaduženija zemlja u svijetu ??? Japan !!
sa udjelom javnog duga u BDP od 300 %
je li ti to nešto govori??
da Japan ima jednu od najjaćih ekonomija svijeta i da im nije nikakav problem imati dugovanje
za razliku od SFRJ, koja je bankrotirala 1982. i 1987. godine !!!!
jesi li uopšte primio k znanju taj podataka koji sam već iznijeo, ili ga namjerno prešućuješ ili ne znaš ni šta to suštinski znači
da SFRJ nije bila sposobna da otplaćuje svoje dugove !!
zato, sjedi jedan na ovu tematiku
BosniakB

#145 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by BosniakB »

detroit-mercy wrote: 14/03/2022 17:04
canvra888 wrote: 14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.

Šta je uzrok ovome, ne mogu nikako da dokučim?
Pogledaj razvoj BIH za vrijeme Juge, kad su osnovani univeziteti, industrijalizacija, opismenjivanje, akademski, dursteni, kulturni, sportksi i ini razvoj. Koga je sve dotakao taj razvoj, nemoj te gledati stvari jednostrano ili kao kad konju stave oglavinu pa gleda sam pravo, prosarajte malo lijevo i desno a dobro je i osvrnuti se unatrag.
drugi veliki zajeb jugonostalgičara je što Jugu ili BiH posmatraju izolovano
kao nešto se razvijala, napredovala, ali kada se posmatra taj razvoj u odnosu na druge zemlje koje nisu stojale u mjestu (što jugosi ne mogu da skontaju) onda je juga čak i zaostajala !!!
to se jasno vidi iz najvažijeg ekonomskog pokazatelja BDP u poređenju sa drugim zemljama
gdje je i 1950. i 1990. SFRJ bila u trećoj ligi sa najgorima; Albanijom, Rumunijom, Bugarskom, Turskom...

a ako se uzme da je BDP SR BiH još lošiji od SFRJ i da je tek 2/3 prosjeka SFRJ, situacija je još katastrofalnija

i o čemu se ovdje priča onda ???

Image
Image
nosara

#146 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by nosara »

Sport, zabava, umjetnost, kultura, nauka, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost...

Skoro 80 olimpijskih medalja. Klupski prvak Europe i svijeta u hnogometu. Velesila u kosarci, solidni u svim grupnim sportovima.

Cemu se danas radujete? Za sta prezivljavate, tugice?
BosniakB

#147 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by BosniakB »

Dok vam je ćopavi zagorac trpao u dupe američke dolare znali ste da kenjate o bratstvu jedinstvu i da se smeškate jedni drugima, a onda... onda je došlo vreme da svedete račune. Nema problema. Samo, što ih niste ranije svodili, ha? Nego ste se 50 godina izdrkavali, 50 godina vozali skupa kola, karali najbolje pičke, pa sad kad se kita više ne diže, e ajde sad da se malo bavimo o poštenjima. E, pa, iskenjam se ja to na to vaše poštenje i na celu tu vašu poštenu generaciju, pizda vam materina, da vam pizda materina, svima vama... poštenima.
dr_Evil

#148 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by dr_Evil »

General War wrote: 14/03/2022 23:08
Izvini, gdje je ovdje u tablici bosnjaci? Ne vidim dobro...imal kakva druga?
Izvini nemam takvu tablicu, ali imam ovakve fakte. Za sve provokatore i trolove kao ti, srednjak do Jajca.
U povijesnoj literaturi postoji i dio istraživača koji je veoma složena vlaško pitanje rješavao najgrubljim falsifikatirna, proglašavajući sve Vlahe Srbima. Učinili su to jednostavno čitajući vlaško ime u dokumentima srpskim. U dijelu te literature Aleksa Ivić zauzima svakako najistaknutije mjesto. U predgovoru svoje knjige »Migracije Srba u Hrvatsku tokom
XVI, XVII i XVIII stoleća« ističe kako je zadatak njegove knjige pri kazati izvornom arhivskom građom doseljavanje Srba u Hrvatsku i tako pridonijeti »svestranom proučavanju tog važnog pitanja«. Pretvo rivši sve Vlahe u Srbe, dijeli on »seobe Srba«(!) u 6 navodno sr~skih skupina:
>1. sporadično doseljavanje Srba u Srem i u Ugarsku otpocetka15 . veka do utvrđenja turske vlasti u Ugarskoj sredinom 16. veka;
2. preseljavanje Srba na rui,ski deo Slavonije u prvoj polovini 16. stoleća i sa turskog na Austrijski deo Slavonije u drugoj polovini 16. veka;
3. migra cije Srba u tursku Liku i Krbavu u drugoj polovini 16. veka i prelaz jednog dela tih Srba iz Like na austrijski deo Hrvatske tokom 17. veka;
4. naseljavanje Srba u Dalmaciji u 16 . i 17. ~oleću. Posebnu grupu čine
5. seobe Srba u :Žumberak 1530., 1531. i 1538. godine i 6. seobe u Ugarsku, Hrva~ku i Slavoniju u vezi s austrij,sko-turskim ratom od 1683. do
1699. godine

Budući da arhivska građa, osim rijetkih izuzetaka, daje istraEvaču samo vla~ko ime, A. lvić, prepričavajući arhivske spise, jednostavno ondje gdje piše Vlah čita Srbin. Našavši u arhivskoj građi veći broj spisa o Vlasima katolicima, tj. potomcima starohrvatskih Vlaha: Bunjevci, Morlaci i drugi, on Će i te Vlahe proglasiti Srbima nazivajući ih •Srbi katoličke vere«
the the

#149 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by the the »

Sreca u nesreci danas je da je uocljiv stil koji povezuje mnoge budalestine zadnjih decenija tako da ako nista drugo moze se brze shvatiti sta je pozadina i ne upustat se u ispravljanje nemoguceg

Ista propaganda vidno stoji iza ovakvih budalestina kao i iza antivaxera, chemtrailera, trampovaca, rusofila, denacifikatora ukrajine, islamskih bojovnika, samogranatiranja, cijelosvjetske mrznje, itd itd

Argumenata ne fali, ostrog rijecnika kolko ti dusa zeli, povezuju se cinjenice rusi se mit itd itd

Problem svakog samomisleceg covjeka je sporo postizanje konsenzusa sa sebi slicnim i ukrupnjavanje u masu oko najmanjeg zajednickog sadrzioca, traje jako dugo i trosi se puno energije oko rasprava oko najmanjih sitnica

Dok ova druga grupa brzo se okupi i ponavlja nauceno ko klon i to u roku od odmah

Moraju godine proci dok se progresivne snage ukrupne i osvjeste da je vrag odnio salu
dr_Evil

#150 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by dr_Evil »

the the wrote: 15/03/2022 09:27 Sreca u nesreci danas je da je uocljiv stil koji povezuje mnoge budalestine zadnjih decenija tako da ako nista drugo moze se brze shvatiti sta je pozadina i ne upustat se u ispravljanje nemoguceg

Ista propaganda vidno stoji iza ovakvih budalestina kao i iza antivaxera, chemtrailera, trampovaca, rusofila, denacifikatora ukrajine, islamskih bojovnika, samogranatiranja, cijelosvjetske mrznje, itd itd

Argumenata ne fali, ostrog rijecnika kolko ti dusa zeli, povezuju se cinjenice rusi se mit itd itd

Problem svakog samomisleceg covjeka je sporo postizanje konsenzusa sa sebi slicnim i ukrupnjavanje u masu oko najmanjeg zajednickog sadrzioca, traje jako dugo i trosi se puno energije oko rasprava oko najmanjih sitnica

Dok ova druga grupa brzo se okupi i ponavlja nauceno ko klon i to u roku od odmah

Moraju godine proci dok se progresivne snage ukrupne i osvjeste da je vrag odnio salu
To se nece desiti za mog i tvog zivota. Dugo godina gledamo kako nas kradu, lazu i varaju, tako da ne vjerujemo vise nikome, nema tog vodje da ces ti vjerovati u taj pokret da stavis svoju glavu u torbu za njega.

Pokret kakav je imala KPJ 30-ih i 40-ih gdje su svi obespravljeni se okupljali da se bore za svoja prava i bolje sutra, tesko za nasih zivota.
Locked