Život s roditeljima poslije 30-te ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#126 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Ateista »

snijeg_led wrote: 01/04/2022 15:13 Najvece debile od muskaraca su upravo napravile majke; ustipci,sniclice, pranje, peglanje, titranje itd
Tako ako vidite da neko ko ima uslove jos poslije 30-te zivi sa roditeljima, bjezite sto brze mozete.
To je tacno, hoce da ih paze i naprave debile koji nista ne znaju sami. Eventualno se ozene pa im zena to isto radi, postane zamjena za mamu, ako se slucajno razvedu, zena umre i slicno, ostaju nesposobni za dalji zivot.
snijeg_led

#127 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by snijeg_led »

Mozda nekom odgovara takav muskarac debil, ali ja hocu da moj bude moja stijena; da sve zna i da je sposoban, da ima ideje, volje i znanja da se moze snaci u svakoj situaciji i da znam da ce me uvijek stititi. A ne neki mamin sin koje ne zna sam carape oprati :D
no_sikiriki

#128 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 01/04/2022 14:58
no_sikiriki wrote: 01/04/2022 14:51

To je to. Meni je neshvatljivo da neko ima određen broj godina i želi živjeti sa roditeljima. Da nema svoje želje/ideje o tome kako živjeti/nešto raditi. Pa evo primjera - ja se odselila sa 21 godinu, živjela sama oko godinu dana, došla mi mama u posjetu (druga država). Žena samo što je prešla prag, reorganizovala je sve u stanu po njenom - od toga jesu li bile navučene roletne ili ne, do toga gdje je escajg stajao u kuhinji. A jedinica sam, izuzetno povezana/bliska s roditeljima. Pa bi se ljutila što sam negdje ostala do kasno i sl. iako sam imala 22 godine.

Dakle, sve dok si s roditeljima, po njihovom je, tretiraju te kao dijete, nevezano za to da li imas 10 ili 30 godina.
Ideja da živim sa roditeljima i suprugom/djetetom u istom prostoru mi je nepojmljiva. Da se misliš o tome u čemu hodaš, šta radiš, kako/šta jedeš/pospremaš. Intimni odnosi itd. Apsolutno ne razumijem kako nekome ovo sve nije bitno/relevantno. Pa i kad su finansije u pitanju - prije bih bila u jednoj iznajmljenoj sobici i živjela skromno, nego živjela u ogromnoj kući sa roditeljima. Privatnost i vlastiti mir nemaju cijenu.
:thumbup:

To je jako bitan detalj, da koliko god imao godina, roditelji te tretiraju kao dijete i pokusavaju da uticu na tvoj zivot i prate gdje di, kad si dosao, makar i dobronamjerno, to jednostavno postane iritantno kako odrastas. Kad be zivis sa njina, nemaju uvid u to pa samim ti ne mogu ni uticati.

Privatnost definitivno nema cijenu, ja znam biti u gacama, ako ja moram paziti sta cu obuci kad izadjem iz spavace sobe to je kao da nisam u svojoj kuci. Isto tsko bih radije skromno zivio nego u zajednici.

Vidim da se pominje na temi opcija da roditelji kao stariji predju, kao to se podrazumijeva, meni ni to ne dolazi u obzir. Ima raznih opcija, od toga da se nadje neko ko ce dolaziti svaki dan pa do starackog doma, sve su to skupe opcije ali dovesti roditelje ni ood koju cijenu. Kad budem u godinama, ni ja to od svog djeteta necu ocekivati.
Da, identično razmišljamo. Niti su moji roditelji dovodili svoje roditelje kući, niti bih ja svoje, niti to očekujem od vlastitog djeteta. Ne osuđujem ko želi tako, sve dok su oba supružnika/partnera u slaganju oko toga. Nažalost često se dešava da se spoje ljudi koji imaju različita razmišljanja o tim i sličnim stvarima, i onda do postane predmet konflikta u porodici.
MehmedPasaMoric

#129 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by MehmedPasaMoric »

Cekajte vi stijene i pitajte se sto sa 40 kuka nemate ni kuceta ni maceta (mace mozda budete imale, pristaje vam uz mindset) dok se muskarci zene patrijarhalno odgojenim djevojkama koje ni ne znaju sta je feminizam, sa Filipina, iz Afrike, juzne Amerike i sl koje im titraju jos vise nego sto su im matere titrale :izet:
Last edited by MehmedPasaMoric on 01/04/2022 15:32, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#130 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

snijeg_led wrote: 01/04/2022 15:27 Mozda nekom odgovara takav muskarac debil, ali ja hocu da moj bude moja stijena; da sve zna i da je sposoban, da ima ideje, volje i znanja da se moze snaci u svakoj situaciji i da znam da ce me uvijek stititi. A ne neki mamin sin koje ne zna sam carape oprati :D
Ono što je porazno je što se u ovoj zemlji hvale ako ne znaju oprati čarape/kuhati (jer, što bih ja to znao, to je njen posao). A ako si normalan muškarac koji zna, onda to kriješ od drugih da ne ispadneš "papučar".
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#131 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Bobi »

snijeg_led wrote: 01/04/2022 15:27 Mozda nekom odgovara takav muskarac debil, ali ja hocu da moj bude moja stijena; da sve zna i da je sposoban, da ima ideje, volje i znanja da se moze snaci u svakoj situaciji i da znam da ce me uvijek stititi. A ne neki mamin sin koje ne zna sam carape oprati :D
Vecina Bosanaca je takva, nema sta ne znamo :D.
nepass1

#132 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by nepass1 »

no_sikiriki wrote: 01/04/2022 14:51
Ateista wrote: 01/04/2022 13:41 Finansije su sigurno jedan od glavnih razloga za ovo, ali i taj neki nas mentalitet gdje su mladi nekad previse vezani za svoje roditelje, odnosno sto ih roditelji ne pripremaju na samostalan zivot vec ih razmaze, to najcesce mame rade.
Ja sam sticajem nekih okolnosti rano poceo da zivim samostalno, jos dok sam studirao. Stari mi je rano umro, imao sam mogucnost da zivim sa mamom ali nisam, iako jos nisam radio odlucio sam da se osamostalim, bar sam stan naslijedio. Dobrim dijelom je doprinijelo upravo to sto sam kao jako mali zivio sa starim, pa kako nisam zivio sa mamom nije imala priliku da me razmazi i vec kao jako mlad sam i prije osamostaljenja znao svasta skuhati i slicno, pa sam bio na neki nacin pripremljen za to.
Kad sam poceo zivjeti sa djevojkom, glavni uslov mi je bio - nikad ni sa cijim roditeljima, pod bilo kojim uslovima i nakom puno godina oboje stojimo pri tome.
Ok neka pomoc ako bude trebala, ali zivjeti u istom domacinstvu ni pod koju cijenu.
U pitanju su dvije razlicite generacije, razlicit ritam i stil zivota, cak i kad su dobri odbosi u pitanju, zivot u takvim uslovima nije prirodan i normalan
.
Kucu niko nema pa ta varijanta zivota na razlicitom spratu nije nikad bika opcija, ali ni to mi ne dokazi u obzir, ooet je preblizu, dijeli se previse, nema privaynosti ako mogu svaki cas pokucati bez najave i slicno.
Svako ima svoje, one koji zive sa roditeljima ne osudjujem jer imaju pravo ba svoj izbor, meni tako nesto ne dolazi u obzir ni pod koju cijenu.
Moram priznati jedino da mi je falio onaj period u zivotu kad pocnem raditi a jos nemam svoje domacinstvo, pa pare koje zaradim mogu sve ili skoro sve trositi na zajebanciju. Opet, i da sam imao tu priliku sigurno bih je iskoristio par godina i gledso da se osamostalim.
To je to. Meni je neshvatljivo da neko ima određen broj godina i želi živjeti sa roditeljima. Da nema svoje želje/ideje o tome kako živjeti/nešto raditi. Pa evo primjera - ja se odselila sa 21 godinu, živjela sama oko godinu dana, došla mi mama u posjetu (druga država). Žena samo što je prešla prag, reorganizovala je sve u stanu po njenom - od toga jesu li bile navučene roletne ili ne, do toga gdje je escajg stajao u kuhinji. A jedinica sam, izuzetno povezana/bliska s roditeljima. Pa bi se ljutila što sam negdje ostala do kasno i sl. iako sam imala 22 godine.

Dakle, sve dok si s roditeljima, po njihovom je, tretiraju te kao dijete, nevezano za to da li imas 10 ili 30 godina.
Ideja da živim sa roditeljima i suprugom/djetetom u istom prostoru mi je nepojmljiva. Da se misliš o tome u čemu hodaš, šta radiš, kako/šta jedeš/pospremaš. Intimni odnosi itd. Apsolutno ne razumijem kako nekome ovo sve nije bitno/relevantno. Pa i kad su finansije u pitanju - prije bih bila u jednoj iznajmljenoj sobici i živjela skromno, nego živjela u ogromnoj kući sa roditeljima. Privatnost i vlastiti mir nemaju cijenu.
I ja sam sa 18 poceo samzivjeti, i dodje stara kod mene nosi zavjese. A kod mene u stanu ni tepiha ni zavjesa, samo zaluzine, je li se tako zove.
Postavi ih, prenoci, vrati se kuci ja skinem zavjese.
Ozenio se kupio kauc punac suflira kako da se okrene. Mislim sve je to dobronamjerno ali kazem im ja tu zivim, hocu da je tako i kraj price. Dodjete tu u dva mjeseca koji sat i ja sad trebam kauc po vasem drzati.
Od tad nikakvih upletanja ni od koga
Mada zena to odredjuje vise nego svi ostali zajedno. Tako da sam ooet na "gubitku"
nepass1

#133 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by nepass1 »

Black swan wrote: 01/04/2022 15:02
nepass1 wrote: 01/04/2022 08:25 Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
paša... zna li ti supruga ovo :D
nisu tu čista posla
Kad bi zena sve znala ne bi mi vise bila zena
moonca

#134 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by moonca »

_id=18040397 wrote:01/04/2022 15:18 To je tacno, hoce da ih paze i naprave debile koji nista ne znaju sami. Eventualno se ozene pa im zena to isto radi, postane zamjena za mamu, ako se slucajno razvedu, zena umre i slicno, ostaju nesposobni za dalji zivot.
Ako je 'zena ' savladala. pranje vesha/ kuvanje/ usisavanje/ .zasto to ne bi mogao i mushkarac...🤔🤭. :facepalm: o chemu se pishe.. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#135 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Truba »

:o oprat carape naucna fantastika???

Na kraju krajeva ne moraju se ni prati u masini
Imas 7 pari za svaki dan po jedne i rotiras

Potopis malo u vodu s kabasom i osusis

Od svega se pravi naucna fantastika

Kyhanje? Ima internet
Peglanje...naucis na netu
Kupis odjecu sto se ne pegla

Na kraju krajeva platis ZENU jednom tjedno da dolazi i radi poso
no_sikiriki

#136 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

Black swan wrote: 01/04/2022 15:41 :o oprat carape naucna fantastika???

Na kraju krajeva ne moraju se ni prati u masini
Imas 7 pari za svaki dan po jedne i rotiras

Potopis malo u vodu s kabasom i osusis

Od svega se pravi naucna fantastika

Kyhanje? Ima internet
Peglanje...naucis na netu
Kupis odjecu sto se ne pegla

Na kraju krajeva platis ZENU jednom tjedno da dolazi i radi poso
Upravo. Ali nekima više odgovara da se prave budale/debili.
Ateista

#137 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Ateista »

Ima vjerovatno onih kojima takav odgovara, neke bi se uvrijedile da muskarac nesto uradi u kuci, neke imaju potrebu da se o nekom brinu i paze ga, svakakvih ljudi ima, i sve ok kad se spoje kompatibilni. :D
NediM17

#138 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by NediM17 »

I tako dok on pere gaće i čOrape, pegla, usisava, razvija pitu, za to vrijeme ona šarafa oko auta, mijenja slavine, bojlere, vodokotliće, utičnice, osigurače, pomjera namještaj za krečenje, kopa bašČu, cijepa drva...
Hoćete ravnopravnost spolova, može, nikakav problem. :?

Gray

#139 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Gray »

no_sikiriki wrote: 01/04/2022 15:28
Ateista wrote: 01/04/2022 14:58

To je jako bitan detalj, da koliko god imao godina, roditelji te tretiraju kao dijete i pokusavaju da uticu na tvoj zivot i prate gdje di, kad si dosao, makar i dobronamjerno, to jednostavno postane iritantno kako odrastas. Kad be zivis sa njina, nemaju uvid u to pa samim ti ne mogu ni uticati.

Privatnost definitivno nema cijenu, ja znam biti u gacama, ako ja moram paziti sta cu obuci kad izadjem iz spavace sobe to je kao da nisam u svojoj kuci. Isto tsko bih radije skromno zivio nego u zajednici.

Vidim da se pominje na temi opcija da roditelji kao stariji predju, kao to se podrazumijeva, meni ni to ne dolazi u obzir. Ima raznih opcija, od toga da se nadje neko ko ce dolaziti svaki dan pa do starackog doma, sve su to skupe opcije ali dovesti roditelje ni ood koju cijenu. Kad budem u godinama, ni ja to od svog djeteta necu ocekivati.
Da, identično razmišljamo. Niti su moji roditelji dovodili svoje roditelje kući, niti bih ja svoje, niti to očekujem od vlastitog djeteta. Ne osuđujem ko želi tako, sve dok su oba supružnika/partnera u slaganju oko toga. Nažalost često se dešava da se spoje ljudi koji imaju različita razmišljanja o tim i sličnim stvarima, i onda do postane predmet konflikta u porodici.
Istog sam mišljenja, nema teoretske šanse da žive sa mnom u kući, ne želim to raditi ni svojoj ženi ni djeci.

A i ja kada budem star rado idem u dom.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#140 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by konektovan »

Gray wrote: 01/04/2022 16:48
no_sikiriki wrote: 01/04/2022 15:28

Istog sam mišljenja, nema teoretske šanse da žive sa mnom u kući, ne želim to raditi ni svojoj ženi ni djeci.

Bitnija ti žena od roditelja?! E pizdune jedan.... :lol:
Gray

#141 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Gray »

konektovan wrote: 01/04/2022 16:51
Gray wrote: 01/04/2022 16:48

Žena i djeca, apsolutno, pa i žena sama isto tako. I tako treba da bude. I tako sutra treba da bude mojoj djeci kada sam ja u pitanju.

Činjenica je da djeca nikada ne mogu voljeti roditelje koliko roditelji vole djecu, i to je prirodno i tako treba da bude.

Najuza porodica mora da bude na prvom mjestu, a to su supružnici i djeca, roditelji ne ulaze u taj krug.
-Chesterfield-

#142 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by -Chesterfield- »

Gray wrote: 01/04/2022 23:52

Žena i djeca, apsolutno, pa i žena sama isto tako. I tako treba da bude. I tako sutra treba da bude mojoj djeci kada sam ja u pitanju.

Činjenica je da djeca nikada ne mogu voljeti roditelje koliko roditelji vole djecu, i to je prirodno i tako treba da bude.

Najuza porodica mora da bude na prvom mjestu, a to su supružnici i djeca, roditelji ne ulaze u taj krug.
A baka? :?
Pod članovima uže obitelji smatraju se također i srodnici po krvi u pravoj liniji, dakle i baka.
»Porodica« je širi, a »obitelj« uži pojam. No razlikovanje između »obitelji« i »porodice« nije dosljedno provedeno ni među jezičarima a ni među povjesni čarima. Tako Maretić izjednačava porodicu s obitelju, smatrajući da je to svaka zajednica roditelja i njihove djece i najbližih srodnika koji s niima žive. Isto je određenje preuzeo i Rečnik srpskohrvatskog književnog jezika, tumačeći porodicu kao obitelj, a obitelj kao porodicu, određujući ih pritom kao za jednicu koju čine roditelji, njihova djeca i bliski srodnici koji žive u istom domaćinstvu.
Mariella

#143 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Mariella »

NediM17 wrote: 01/04/2022 16:32 I tako dok on pere gaće i čOrape, pegla, usisava, razvija pitu, za to vrijeme ona šarafa oko auta, mijenja slavine, bojlere, vodokotliće, utičnice, osigurače, pomjera namještaj za krečenje, kopa bašČu, cijepa drva...
:lol: :lol:
mehoxy

#144 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by mehoxy »

Za djecu nekako i razumijem, ali zena/muz da su bitniji od roditelja :-)
tap3ah75

#145 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by tap3ah75 »

Dok sam živio sa mamom uvijek mi je bila misterija kad ja prljave čarape, majice, košulje ubacim u korpu za veš kako se sve to stvori u ormaru mirišljavo i ispeglano za sedam dana.

A kad sam se oženio opet isto - ja ubacim čarape u korpu i one se stvore u ormaru opet - samo sada taj proces traje mjesec dana. :lol:
Ateista

#146 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Ateista »

mehoxy wrote: 02/04/2022 10:06

Za djecu nekako i razumijem, ali zena/muz da su bitniji od roditelja :-)
Ironija ili ovo ozbiljno? Bio.bih siguran da je ironija da vec nisam cuo da neki slicno razmisljaju, tipa kupuje mami i djevojci poklon za 8. Mart i kao vise ce para dati za mamin poklon jet ipak mu je to mama... :-)
Roditelje ne mozes birati, partnera biras i to bi valjda trebalo da ti bude najbitnija osoba u zivotu, ako nije onda nisi dobro izabrao...
Last edited by Ateista on 02/04/2022 10:49, edited 3 times in total.
no_sikiriki

#147 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

Mariella wrote: 02/04/2022 08:47
NediM17 wrote: 01/04/2022 16:32 I tako dok on pere gaće i čOrape, pegla, usisava, razvija pitu, za to vrijeme ona šarafa oko auta, mijenja slavine, bojlere, vodokotliće, utičnice, osigurače, pomjera namještaj za krečenje, kopa bašČu, cijepa drva...
:lol: :lol:
Da mi je samo znati kako ovi ljudi sebi pravdaju što im žene više tegle od njih u životu. Ono kao, pa takav ti grah pao, jer si žena. Što bi ja kao partner tebe volio/olakšavao ti život, kao i ti meni, pa da nam bude lijepo kad smo zajedno. Kad mogu da ti budem drugo, ili treće dijete oko kojeg ti treba da se brineš, uz sve ostalo što radiš u životu.

To je valjda taj odgovor, što će on jednom u par mjeseci šarafati oko auta i pomjeriti namještaj kad okreče jednom u par godina. Pa je to onda ravnopravna "podjela poslova". Tužni li su ti međuljudski odnosi.
Ateista

#148 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Ateista »

Nije to pitanje ravnopravnosti vec samostalnosi i sposobnosti za samostalan zivot.
Primjeri kao popravak auta, bojlera i slicno su zanimanja, iako vecinom muska ima i zena koje to rad, a ne znaju ni svi muskarci to raditi niti moraju, normalno je auto odvesti u servis i zvati majstora kad ti nesto crkne.
Sa druge strane, napraviti sebi obrok, oprati sudje i ves i slicne stvari su osnovne stvari u zivotu koje bi svako morao znati, kao sto bi zena koja vozi auto trebala da zna nasuti tecnost za brisace, provjeriti nivo ulja u motoru, odvesti auto na servis i slicno kad treba. Ne mora svako znati mijenjati ulje u autu ni razviti pitu, ali ako ne znas osnovne stvari da moras imati neku zenu/muskarca zbog toga da zivi s tobom, te zbog toga zivjeti sa roditeljima ako nemas partnera, to mi nije normalno, ni za muskarce ni za zene.
no_sikiriki

#149 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 02/04/2022 10:47

Nije to pitanje ravnopravnosti vec samostalnosi i sposobnosti za samostalan zivot.
Primjeri kao popravak auta, bojlera i slicno su zanimanja, iako vecinom muska ima i zena koje to rad, a ne znaju ni svi muskarci to raditi niti moraju, normalno je auto odvesti u servis i zvati majstora kad ti nesto crkne.
Sa druge strane, napraviti sebi obrok, oprati sudje i ves i slicne stvari su osnovne stvari u zivotu koje bi svako morao znati, kao sto bi zena koja vozi auto trebala da zna nasuti tecnost za brisace, provjeriti nivo ulja u motoru, odvesti auto na servis i slicno kad treba. Ne mora svako znati mijenjati ulje u autu ni razviti pitu, ali ako ne znas osnovne stvari da moras imati neku zenu/muskarca zbog toga da zivi s tobom, te zbog toga zivjeti sa roditeljima ako nemas partnera, to mi nije normalno, ni za muskarce ni za zene.
YouAreMyDestiny

#150 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by YouAreMyDestiny »

Što se šarafanja tiče, nego znaju ni svi muškarci da poprave auto, nego idu kod majstora. Pravljenje ručka je nešto drugo i trebaš biti baš nesposobni debil, pa da to ne znaš.
Post Reply