Život s roditeljima poslije 30-te ?
- auspuhc
#101 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Zene kvare statistiku. Mnoge zive sa roditeljima dok se ne udaju. A kako se danas sve kasnije udaju tako dobijes ovakve brojke.
-
mali jomu
- -Chesterfield-
#103 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Većini muškaraca nije problem da žive zajedno sa roditeljima u porodičnoj kući koja ima više spratova.manuchao91 wrote: ↑24/01/2022 20:11 vecina u mom komsiluku i u gradu zive s roditeljima,osim mene i jos par parova i mi smo kao čudni sto u mene otac ima veliku dvosptranicu a ja i supruga plaćamo kiriju,kazu bacanje para
Uglavnom je problem svekrva.
- nepass1
#104 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
YouAreMyDestiny
#106 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
I ja sam prvo otišla u podstanare, pa onda kupila stan. Roditelji su u Sarajevu, kao i ja. Udaljeni smo nekoliko tramvajskih stanica.nepass1 wrote: ↑01/04/2022 08:25 Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
-
nekome
#107 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
nepass1 wrote: ↑01/04/2022 08:25 Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
- MehmedPasaMoric
#108 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Nije problem svekrva nego mlade ostrokondze bez kucnog odgoja i postovanja prema starijim... Hoce da dodju u kucu koju je neko krvlju i znojem gradio cijeli zivot i da zavode red, a u isto vrijeme u svom zivotu nisu postigle nista osim zavrsavanja kursa za nadogradnju noktiju-Chesterfield- wrote: ↑01/04/2022 00:36Većini muškaraca nije problem da žive zajedno sa roditeljima u porodičnoj kući koja ima više spratova.manuchao91 wrote: ↑24/01/2022 20:11 vecina u mom komsiluku i u gradu zive s roditeljima,osim mene i jos par parova i mi smo kao čudni sto u mene otac ima veliku dvosptranicu a ja i supruga plaćamo kiriju,kazu bacanje para
- dr_Evil
#109 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Mesh cini dobar ti taj biznisnepass1 wrote: ↑01/04/2022 08:25 Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
- nepass1
#110 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Moze biti slucaj ali ne treba generalizovati jbt!? Izjava nidje vezeMehmedPasaMoric wrote: ↑01/04/2022 11:31Nije problem svekrva nego mlade ostrokondze bez kucnog odgoja i postovanja prema starijim... Hoce da dodju u kucu koju je neko krvlju i znojem gradio cijeli zivot i da zavode red, a u isto vrijeme u svom zivotu nisu postigle nista osim zavrsavanja kursa za nadogradnju noktiju-Chesterfield- wrote: ↑01/04/2022 00:36
Većini muškaraca nije problem da žive zajedno sa roditeljima u porodičnoj kući koja ima više spratova.
-
YouAreMyDestiny
#111 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ma ne mogu dvije domaćice u jednoj kući nikako. Ne kaže se džaba: zajednica jadnica. Svako hoće da ima svoj mir i svoju intimu. I nemojte samo počinjati onu priču kako su prije ljudi mogli. Mogli, jer su morali, žene su šutile i trpile, nisu imale svoj dinar, razvod bio bruka... I onda te žene postanu svekrve i budu iste kao njihove svekrve...
Sada je drugačije, neće niko nikog da trpi i ne treba niko nikog da trpi.
-
Gray
#112 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Meni su roditelji nudili stan (koji nije blizu njihovog) da živim kada sam se vjenčao, ali ja nisam htio, radije sam otišao u podstanare dok poslije dvije godine nisam stekao uslove da kupim stan. Svoja sloboda je neprocjenjiva.
-
mali jomu
- SpecialOffer
#114 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ja prvi put cujem zao ovo "zajednica jadnica" a cijeli zivot sam u BiH.klix wrote: ↑01/04/2022 12:03 Ma ne mogu dvije domaćice u jednoj kući nikako. Ne kaže se džaba: zajednica jadnica. Svako hoće da ima svoj mir i svoju intimu. I nemojte samo počinjati onu priču kako su prije ljudi mogli. Mogli, jer su morali, žene su šutile i trpile, nisu imale svoj dinar, razvod bio bruka... I onda te žene postanu svekrve i budu iste kao njihove svekrve...
Ne mozes nikad gledati stvari iz jednog ugla. Nekome odgovara, nekome ne odgovara i to je to. Sve je u glavi.
- MehmedPasaMoric
#115 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Kako da ne generalizujem kad ne znam ni jedan jedini primjer koji odstupa pd ovog pravila? Tu ukljucujem i mladje zenske osobe iz svoje familije. Ne sporim, uspjesna mlada zena sa karijerom i ambicijama treba da, zajedno sa svojim muzem, gradi i stvara samostalan zivot jer pod a. Finansijski to moze i pod b. Pristaje joj. Komentar se odnosi na golopucanke i koferuse koje otjeraju muza u podstanare ili natjeraju na dizanje nekog kredita kojeg ne mogu finansijski podnijeti, a sve zato sto ona kao ne trpi svekrvu. Nije problem u manjku mira i intime nego u manjku kucnog odgojanepass1 wrote: ↑01/04/2022 11:58Moze biti slucaj ali ne treba generalizovati jbt!? Izjava nidje vezeMehmedPasaMoric wrote: ↑01/04/2022 11:31
Nije problem svekrva nego mlade ostrokondze bez kucnog odgoja i postovanja prema starijim... Hoce da dodju u kucu koju je neko krvlju i znojem gradio cijeli zivot i da zavode red, a u isto vrijeme u svom zivotu nisu postigle nista osim zavrsavanja kursa za nadogradnju noktiju
- dr_Evil
#116 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Me znam sta bih ti kazao, ne moze da odgovara nikome normalno. Ili je jeHi ga nema se para, ili je jeHi ga pare se trose umjesto da se investira u stan/kucu, ili je jeHi ga sin materina maza.SpecialOffer wrote: ↑01/04/2022 12:12Ja prvi put cujem zao ovo "zajednica jadnica" a cijeli zivot sam u BiH.klix wrote: ↑01/04/2022 12:03 Ma ne mogu dvije domaćice u jednoj kući nikako. Ne kaže se džaba: zajednica jadnica. Svako hoće da ima svoj mir i svoju intimu. I nemojte samo počinjati onu priču kako su prije ljudi mogli. Mogli, jer su morali, žene su šutile i trpile, nisu imale svoj dinar, razvod bio bruka... I onda te žene postanu svekrve i budu iste kao njihove svekrve...
Ne mozes nikad gledati stvari iz jednog ugla. Nekome odgovara, nekome ne odgovara i to je to. Sve je u glavi.
Kaze lik ja sam jedinac kud cu od majke, posteno. Onda dodjem u goste vidim da veze to nema sa tim, majka trci oko njega pravi mu 5 ruckova, jer jebi ga frajeru je 38 godina a ne moze da jede graha i mesa nego mora ustipaka. Zena je tu samo fikus.
Ko god moze treba da se iseli i pravi sebi zivot, starce kad ostare uzeti sebi svakako, ali starost nije 65 nego 75+. Sa 65+ bih razmotrio ako su sami, tj. ostali bez bracnog druga.
- teuta06
#117 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
ja sam se udala i odmah smo suprug i ja otišli živjeti samostalno...ne živimo sa njegovim, a ni mojim...ali ja imam priču iz moje obitelji... moja mama se udala i živjela sa svekrom i svekrvom, ukopala ih...sve dijelili zajedno, rat preživjeli itd... moram reci da nije bilo svađa, sjecam se samo jedne situacije (baba mi je umrla kad sam imala 21 godinu) da mama i baba nisu pričale... ne sjecam se ni svađa itd.... ali se sjecam otkad je baba umrla da mama zna prebaciti ocu i meni kako je živjela godinama sa svekrom i svekrvom, preko 20 godina itd... meni samo nije jasno sto meni prigovara, ja ono ni luk jela, ni luk mirisala... msm nisam na tu situaciju nikako mogla ni utjecat... ali osjecam da ona hoce priznanje zbog svoje žrtve, ali ja se ne osjecam duznom da joj to ja pružim
tko može treba otici od svojih i osamostaliti se... meni je milina sad.... a slazem se s prethodnom napisanim, da žene danas nece trpit...a i svekrve trebaju malo stat na kočnicu... nije neki stari vakat, pa da treba gazit po nekome jer je žensko i uz to mlado...
tko može treba otici od svojih i osamostaliti se... meni je milina sad.... a slazem se s prethodnom napisanim, da žene danas nece trpit...a i svekrve trebaju malo stat na kočnicu... nije neki stari vakat, pa da treba gazit po nekome jer je žensko i uz to mlado...
- Ateista
#118 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Finansije su sigurno jedan od glavnih razloga za ovo, ali i taj neki nas mentalitet gdje su mladi nekad previse vezani za svoje roditelje, odnosno sto ih roditelji ne pripremaju na samostalan zivot vec ih razmaze, to najcesce mame rade.
Ja sam sticajem nekih okolnosti rano poceo da zivim samostalno, jos dok sam studirao. Stari mi je rano umro, imao sam mogucnost da zivim sa mamom ali nisam, iako jos nisam radio odlucio sam da se osamostalim, bar sam stan naslijedio. Dobrim dijelom je doprinijelo upravo to sto sam kao jako mali zivio sa starim, pa kako nisam zivio sa mamom nije imala priliku da me razmazi i vec kao jako mlad sam i prije osamostaljenja znao svasta skuhati i slicno, pa sam bio na neki nacin pripremljen za to.
Kad sam poceo zivjeti sa djevojkom, glavni uslov mi je bio - nikad ni sa cijim roditeljima, pod bilo kojim uslovima i nakom puno godina oboje stojimo pri tome.
Ok neka pomoc ako bude trebala, ali zivjeti u istom domacinstvu ni pod koju cijenu.
U pitanju su dvije razlicite generacije, razlicit ritam i stil zivota, cak i kad su dobri odbosi u pitanju, zivot u takvim uslovima nije prirodan i normalan.
Kucu niko nema pa ta varijanta zivota na razlicitom spratu nije nikad bika opcija, ali ni to mi ne dokazi u obzir, ooet je preblizu, dijeli se previse, nema privaynosti ako mogu svaki cas pokucati bez najave i slicno.
Svako ima svoje, one koji zive sa roditeljima ne osudjujem jer imaju pravo ba svoj izbor, meni tako nesto ne dolazi u obzir ni pod koju cijenu.
Moram priznati jedino da mi je falio onaj period u zivotu kad pocnem raditi a jos nemam svoje domacinstvo, pa pare koje zaradim mogu sve ili skoro sve trositi na zajebanciju. Opet, i da sam imao tu priliku sigurno bih je iskoristio par godina i gledso da se osamostalim.
Ja sam sticajem nekih okolnosti rano poceo da zivim samostalno, jos dok sam studirao. Stari mi je rano umro, imao sam mogucnost da zivim sa mamom ali nisam, iako jos nisam radio odlucio sam da se osamostalim, bar sam stan naslijedio. Dobrim dijelom je doprinijelo upravo to sto sam kao jako mali zivio sa starim, pa kako nisam zivio sa mamom nije imala priliku da me razmazi i vec kao jako mlad sam i prije osamostaljenja znao svasta skuhati i slicno, pa sam bio na neki nacin pripremljen za to.
Kad sam poceo zivjeti sa djevojkom, glavni uslov mi je bio - nikad ni sa cijim roditeljima, pod bilo kojim uslovima i nakom puno godina oboje stojimo pri tome.
Ok neka pomoc ako bude trebala, ali zivjeti u istom domacinstvu ni pod koju cijenu.
U pitanju su dvije razlicite generacije, razlicit ritam i stil zivota, cak i kad su dobri odbosi u pitanju, zivot u takvim uslovima nije prirodan i normalan.
Kucu niko nema pa ta varijanta zivota na razlicitom spratu nije nikad bika opcija, ali ni to mi ne dokazi u obzir, ooet je preblizu, dijeli se previse, nema privaynosti ako mogu svaki cas pokucati bez najave i slicno.
Svako ima svoje, one koji zive sa roditeljima ne osudjujem jer imaju pravo ba svoj izbor, meni tako nesto ne dolazi u obzir ni pod koju cijenu.
Moram priznati jedino da mi je falio onaj period u zivotu kad pocnem raditi a jos nemam svoje domacinstvo, pa pare koje zaradim mogu sve ili skoro sve trositi na zajebanciju. Opet, i da sam imao tu priliku sigurno bih je iskoristio par godina i gledso da se osamostalim.
-
no_sikiriki
#119 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
To je to. Meni je neshvatljivo da neko ima određen broj godina i želi živjeti sa roditeljima. Da nema svoje želje/ideje o tome kako živjeti/nešto raditi. Pa evo primjera - ja se odselila sa 21 godinu, živjela sama oko godinu dana, došla mi mama u posjetu (druga država). Žena samo što je prešla prag, reorganizovala je sve u stanu po njenom - od toga jesu li bile navučene roletne ili ne, do toga gdje je escajg stajao u kuhinji. A jedinica sam, izuzetno povezana/bliska s roditeljima. Pa bi se ljutila što sam negdje ostala do kasno i sl. iako sam imala 22 godine.Ateista wrote: ↑01/04/2022 13:41 Finansije su sigurno jedan od glavnih razloga za ovo, ali i taj neki nas mentalitet gdje su mladi nekad previse vezani za svoje roditelje, odnosno sto ih roditelji ne pripremaju na samostalan zivot vec ih razmaze, to najcesce mame rade.
Dakle, sve dok si s roditeljima, po njihovom je, tretiraju te kao dijete, nevezano za to da li imas 10 ili 30 godina.
Ideja da živim sa roditeljima i suprugom/djetetom u istom prostoru mi je nepojmljiva. Da se misliš o tome u čemu hodaš, šta radiš, kako/šta jedeš/pospremaš. Intimni odnosi itd. Apsolutno ne razumijem kako nekome ovo sve nije bitno/relevantno. Pa i kad su finansije u pitanju - prije bih bila u jednoj iznajmljenoj sobici i živjela skromno, nego živjela u ogromnoj kući sa roditeljima. Privatnost i vlastiti mir nemaju cijenu.
- Ateista
#120 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
no_sikiriki wrote: ↑01/04/2022 14:51To je to. Meni je neshvatljivo da neko ima određen broj godina i želi živjeti sa roditeljima. Da nema svoje želje/ideje o tome kako živjeti/nešto raditi. Pa evo primjera - ja se odselila sa 21 godinu, živjela sama oko godinu dana, došla mi mama u posjetu (druga država). Žena samo što je prešla prag, reorganizovala je sve u stanu po njenom - od toga jesu li bile navučene roletne ili ne, do toga gdje je escajg stajao u kuhinji. A jedinica sam, izuzetno povezana/bliska s roditeljima. Pa bi se ljutila što sam negdje ostala do kasno i sl. iako sam imala 22 godine.Ateista wrote: ↑01/04/2022 13:41 Finansije su sigurno jedan od glavnih razloga za ovo, ali i taj neki nas mentalitet gdje su mladi nekad previse vezani za svoje roditelje, odnosno sto ih roditelji ne pripremaju na samostalan zivot vec ih razmaze, to najcesce mame rade.
Dakle, sve dok si s roditeljima, po njihovom je, tretiraju te kao dijete, nevezano za to da li imas 10 ili 30 godina.
Ideja da živim sa roditeljima i suprugom/djetetom u istom prostoru mi je nepojmljiva. Da se misliš o tome u čemu hodaš, šta radiš, kako/šta jedeš/pospremaš. Intimni odnosi itd. Apsolutno ne razumijem kako nekome ovo sve nije bitno/relevantno. Pa i kad su finansije u pitanju - prije bih bila u jednoj iznajmljenoj sobici i živjela skromno, nego živjela u ogromnoj kući sa roditeljima. Privatnost i vlastiti mir nemaju cijenu.
To je jako bitan detalj, da koliko god imao godina, roditelji te tretiraju kao dijete i pokusavaju da uticu na tvoj zivot i prate gdje di, kad si dosao, makar i dobronamjerno, to jednostavno postane iritantno kako odrastas. Kad be zivis sa njina, nemaju uvid u to pa samim ti ne mogu ni uticati.
Privatnost definitivno nema cijenu, ja znam biti u gacama, ako ja moram paziti sta cu obuci kad izadjem iz spavace sobe to je kao da nisam u svojoj kuci. Isto tsko bih radije skromno zivio nego u zajednici.
Vidim da se pominje na temi opcija da roditelji kao stariji predju, kao to se podrazumijeva, meni ni to ne dolazi u obzir. Ima raznih opcija, od toga da se nadje neko ko ce dolaziti svaki dan pa do starackog doma, sve su to skupe opcije ali dovesti roditelje ni ood koju cijenu. Kad budem u godinama, ni ja to od svog djeteta necu ocekivati.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#121 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
paša... zna li ti supruga ovonepass1 wrote: ↑01/04/2022 08:25 Dao oglas da izdajem stan i dodju dvije studentice da pogledaju. Kazu mi smo sestre, zivimo tu u sarajevu sa roditeljima ali sad kad studiramo iznajmile bismo stan, ono da budu same. Eh sad da li roditelji zive na visnjiku ili zabrdju nisam pitao. Ali mi je bilo ono wow, ako ne lazu
nisu tu čista posla
- Truba
- Truba
#123 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
Alles-Tamam
#124 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
U tim godinama sa roditeljima žive samo novčano siromašne osobe, osobe bez vlastite privatnosti i privatnog života.
-
snijeg_led
#125 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Najvece debile od muskaraca su upravo napravile majke; ustipci,sniclice, pranje, peglanje, titranje itd
Tako ako vidite da neko ko ima uslove jos poslije 30-te zivi sa roditeljima, bjezite sto brze mozete.
Tako ako vidite da neko ko ima uslove jos poslije 30-te zivi sa roditeljima, bjezite sto brze mozete.