kakav pobogu kus kus sa rizom ? kus kus je jelo bez rizeflora.sa wrote:by the way...mama nam je neki dan pravila kus-kus...
ne znam recept, ali mi se pravo svidjela kombinacija-riža-janjetina-grožđice....
uh, stavrno je ukusno!!!
inače rižu pravo gotivim...
meni nije bio problem preživjeti rat!
Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
-
novalic
- pitt
Hebo zemlju gdje voce i povrce ne mozes kupiti tokom cijele godineflora.sa wrote:oj, stari, gdje me nađe...Stari wrote:Joj ... znam imas skupu i lijepu kuhinju ...nisam fakat nikad ni sekunde posumnjao u to....nego batali ambalazu ...da nastavimo sa sadrzajem. Moze li se na ovim novim indukcionim stednjacima ispeci kuruz (onaj mladi prskavac) ...na ringli.
nije mi dobro...
gdje sada da nađem kukuruz...
![]()
ništa prije augusta...
- flora.sa
e hebeš ga...novalic wrote:kakav pobogu kus kus sa rizom ? kus kus je jelo bez rizeflora.sa wrote:by the way...mama nam je neki dan pravila kus-kus...
ne znam recept, ali mi se pravo svidjela kombinacija-riža-janjetina-grožđice....
uh, stavrno je ukusno!!!
inače rižu pravo gotivim...
meni nije bio problem preživjeti rat!
ona je nešto pravila sa rižom...
-
Stari
Ma pusti novo ...i riza je vele zitarica ...bas kao i psenica.
A ono istine radi i meni su ovdasnji marokanci kazivali ...da se kus-kus pravi od psenice ...uprkos sitnici da vizuelno podsjeca na rizu.
no zanemarimo to .....kako onda peces kuruze novoo? strpas ih u Titanijumsku tavu (moze i bez jaja) ....i ono....kad malo pocne zagarati ...vadi ga.
A ono istine radi i meni su ovdasnji marokanci kazivali ...da se kus-kus pravi od psenice ...uprkos sitnici da vizuelno podsjeca na rizu.
no zanemarimo to .....kako onda peces kuruze novoo? strpas ih u Titanijumsku tavu (moze i bez jaja) ....i ono....kad malo pocne zagarati ...vadi ga.
Last edited by Stari on 15/06/2005 16:53, edited 1 time in total.
-
Stari
Ostao sam danas na poslu sat vremena duze samo da se s tobom pozdravim i oprostim Novo. Zato primi pregrst vrelih poljubaca iz proljetno svjeze skandinavije. Starudija ode na zasluzen godisnji odmor.
Vama ostalima zelim sve najbolje.
PS.
Imas pravo ...i ne treba ga vaditi....pogotovu kad je zagorio.
Vama ostalima zelim sve najbolje.
PS.
Imas pravo ...i ne treba ga vaditi....pogotovu kad je zagorio.
- Alfons Kauders
pitt wrote:Ovdje imaju neke mlade (baby corn)....duzi i tvrdji od regularnihKazu da prskaju ako se previse u rerni zadrze
:D:D A sve i od pecnice zavisi
-
smokljo
#140 Re: Ljudi sta da kuham?
Zaboravih ti rec; kad ti ostane hljeba koji pocne bajatit od njega mozes napravit przenice sa jajima! Ne traje ni 10 min. u izlupana jaja kanes malo mlijeka i isjeceni hljeb potopis pa przis... men su najukusnije sa kajmakom...Drug_Tito wrote:Zivim vec godinu dana sam sa sobom. Starci na jednoj obali Amerike ja na drugoj. Gubim ideje sta da kuham. Napravim cevape, piletina, teletina, krompir, sve to uz pomoc pretis lonca. Pasta sa mesom. Takva sranja. Par puta sam pravio sirnicu (kupio jufke) ali nije bas nesto dobro ispalo. Izgorelo mi je vise nego sto sam htjeo.
Interesujeme nesto domace, ali na brzinu i da ne moram potrositi 2 sata u kuhinjin na sjeckanju luka, paprike, paradajza, celera itd. Ima li iko kakvih ideja. Nemojte mi samo spominjati sarme, rado bi to pojeo ali nemam zivaca da motam. Pravio bi ja sebi jaja od koprive, ali nema koprive ovdje. Zivim u USA vec deset godina i jos ni jedne koprive nisam vidio. Mora da su kinezi pocupali sve za svoje cajeve.
Ako se jos sta sjetim javicu ti...
-
Drug_Tito
pa da nema przenica umro bi do sadaZaboravih ti rec; kad ti ostane hljeba koji pocne bajatit od njega mozes napravit przenice sa jajima! Ne traje ni 10 min. u izlupana jaja kanes malo mlijeka i isjeceni hljeb potopis pa przis... men su najukusnije sa kajmakom...
Ako se jos sta sjetim javicu ti...
-
smokljo
Cicvara je nesto ko pura cini mi se!
A ovo za ove ustipke, pa to ti je samo zamijesis tijesto s vodom, najbolje je s mlijeko i obavezno mora bit jedno jaje, malo medju prstima soli i na ulje , super su sa sirom i kajmakom!
A kad ti hljeba tako ostane pa naprvis onu poparu ili potkrizu! Teta
novalic bi trebala da zna kako se to sve pravi! Lako je, samo ja zaboravio kako ide! 
A ovo za ove ustipke, pa to ti je samo zamijesis tijesto s vodom, najbolje je s mlijeko i obavezno mora bit jedno jaje, malo medju prstima soli i na ulje , super su sa sirom i kajmakom!
A kad ti hljeba tako ostane pa naprvis onu poparu ili potkrizu! Teta
-
novalic
teta ti je mama
naravno da znam napravit potkrizu ili poparu.. ali, koliko imena, toliko i recepata...
nego, voli li ko lagano uprzeni mladi luk na ulju.. pa onda po tome izmrvis sira (feta najbolja) pa zalijes umucenim jajima.. sa malo mlijeka.. i peksimete..
cicvaru ne znam napaviti, to je brasno, mlijeko, kiselo mlijeko i jaja. a kako se pravi.. ne znam...
naravno da znam napravit potkrizu ili poparu.. ali, koliko imena, toliko i recepata...
nego, voli li ko lagano uprzeni mladi luk na ulju.. pa onda po tome izmrvis sira (feta najbolja) pa zalijes umucenim jajima.. sa malo mlijeka.. i peksimete..
cicvaru ne znam napaviti, to je brasno, mlijeko, kiselo mlijeko i jaja. a kako se pravi.. ne znam...
-
novalic
stari kruh isjeci na velike komade, poslagati u tepsiju, pa u rernu 10tak min, da se dobro preprzi
ovamo na malo ulja izdinstati glavicu luka grubo isjecenu, malo crvene paprike, dodati vegetu, poslagati po tome kruh pa zaliti posoljenom vrucom vodom, ali ne previse, da kruh posve ne omekani, nego onako, pola-poa.. uvijek je lako dodati jos malo vode, ali ako pretjeras
i izmijesati...
eto ti popare, potkriza je malo drugacija

ovamo na malo ulja izdinstati glavicu luka grubo isjecenu, malo crvene paprike, dodati vegetu, poslagati po tome kruh pa zaliti posoljenom vrucom vodom, ali ne previse, da kruh posve ne omekani, nego onako, pola-poa.. uvijek je lako dodati jos malo vode, ali ako pretjeras
i izmijesati...
eto ti popare, potkriza je malo drugacija
- Alfons Kauders
Taman usto, doruckovo, i ogladni opet...
Al neka...
Idem za 2 sata, janje na raznju...
Al neka...
Idem za 2 sata, janje na raznju...
-
smokljo
Ti u moju mater ne dijeraj, ona je casna zena! Jasno?novalic wrote:teta ti je mama![]()
![]()
![]()
![]()
Ne kvari vako lijepu temu molim te!
Hej care imas i umak, mi to vazda zvali omak, to je isto lako napravit, mlijeko i jaje u njega ubijes, da onada da uzavri , pazi
da ne zagori, i dodas razmuceno brasno u mlikue, skroz malu kolicinu, ope bi ova novalicka trebla znat ovo objasnit...
A imas i onaj umak sa spinatom, to je isto ko ovo gore, samo ja mislim da treba proprizt spinat s lukom na ulju dodat i mlijeko i jaja i kasnije skroz malo razmucenog brasan u mlijeku...
@novalicko da cicvara nije bijela pita, ono umutis kiselo mlijeko sa klasovnim (kukuruznim) brasnom, jaja, mislim da ide pecivo , ne sjecam se sta jos i kako ide sve od kraja.... i onda u tepsiju i ispeces pa onda pokajamacis
- Alfons Kauders
Ovo je majka svih jela, nesto ovako perverzno moze nastati samo na ovim prostorima:
DOLALMA
U starom bosanskom gradu Jelecu, prilikom esnafskih svecanosti,
pekla se na raznju tzv. dolalma. Prema narodnom predanju, u Jelecu
to pecenje su priredjivala bosanska vlastela, kraljevi, pase i veziri.
To je razanj sastavljen od vise pecenja koja se stavljaju jedno u drugo
i peku jedno u drugom od najveceg do najmanjeg, kao: tele, u teletu
janje, u janjetu pile, u piletu jaje; ili vo, u volu ovan, u ovnu pijetao,
u pijevcu jaje.
Kad jaje bude peceno, smatra se da je pecen i cijeli razanj.
Iz knjige Bosanski kuhar Alije Lakisica.
Prijatno narode !
DOLALMA
U starom bosanskom gradu Jelecu, prilikom esnafskih svecanosti,
pekla se na raznju tzv. dolalma. Prema narodnom predanju, u Jelecu
to pecenje su priredjivala bosanska vlastela, kraljevi, pase i veziri.
To je razanj sastavljen od vise pecenja koja se stavljaju jedno u drugo
i peku jedno u drugom od najveceg do najmanjeg, kao: tele, u teletu
janje, u janjetu pile, u piletu jaje; ili vo, u volu ovan, u ovnu pijetao,
u pijevcu jaje.
Kad jaje bude peceno, smatra se da je pecen i cijeli razanj.
Iz knjige Bosanski kuhar Alije Lakisica.
Prijatno narode !
-
novalic
a sta sam ja to ruzno rekla u ovome teta.. ili si ti meni nesto ruzno mislio.. govoreci mi teta novalicka...smokljo wrote:Ti u moju mater ne dijeraj, ona je casna zena! Jasno?novalic wrote:teta ti je mama![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne kvari vako lijepu temu molim te!
Hej care imas i umak, mi to vazda zvali omak, to je isto lako napravit, mlijeko i jaje u njega ubijes, da onada da uzavri , pazi
da ne zagori, i dodas razmuceno brasno u mlikue, skroz malu kolicinu, ope bi ova novalicka trebla znat ovo objasnit...![]()
A imas i onaj umak sa spinatom, to je isto ko ovo gore, samo ja mislim da treba proprizt spinat s lukom na ulju dodat i mlijeko i jaja i kasnije skroz malo razmucenog brasan u mlijeku...
@novalicko da cicvara nije bijela pita, ono umutis kiselo mlijeko sa klasovnim (kukuruznim) brasnom, jaja, mislim da ide pecivo , ne sjecam se sta jos i kako ide sve od kraja.... i onda u tepsiju i ispeces pa onda pokajamacis... jel to to????
na mene puses
ne vidim u cemu je problem...
cicvara i klasovnjaca nisu isto, javim ti za cicvaru, pitam moju mamu...