cyprus wrote:SaraFina wrote:
Odgovori na repliku tvojoj teoriji kako bosanskohercegovački Hrvati su u prošlosti a i u budućnosti će još više, popunjavati demografske rupe u HR, i živjeti za nijansu bolje nego u BiH, a neće ići na zapad dalje?
Slijedi neki ekonomski prevrat, te će HR biti poput Švice?
Slavonija prazna poput pustinje, nepregledne ravnice i kuće se prodaju u bescijenje. Petesetogodišnjaci odlaze iz zemlje. Hrvati u BiH i Hrvati u Hrvatskoj sa putovnicama u istom su položaju da mogu birati (Irsku, Njemačku, Dansku), pa kad odlaze Slavonci iz EU koje logike ima da Hrvat iz BiH sa istom mogućnošću izbora IDE popunjavati demografske rupe nerazvijene HR koje njegovi sunarodnjaci napravili i nisu jer nisu mogli ostati na svom?
Logičnije je valjda da taj isti bosanskohercegovački Hrvat produži dalje na zapad. Zar ne?
Znam da ću se samo bezveze iznervirat, ali evo, pokušat ću polako objasniti

A ti pokušaj polako pročitati i dobro razmisliti o čemu govorim...
To o čemu ti govoriš je irelevantno... Evo zašto:
Prvo, Hrvatskoj već živi ogroman broj ljudi porijeklom iz BiH (dakle, onih ljudi koji eto zamisli budala, nisu otišli dalje za Evropu), koji imaju pravo na BH državljanstvo, i koji lako mogu izganjati i pravo da glasaju na izborima... HDZ BiH još uvijek nije iskoristio mislim ni 10% tog izbornog potencijala... A nastavi li se dizati halabuka oko ugroženosti i majorizacije, iskorištenost tog potencijala će biti sve veća...
Drugo, sasvim je irelevantno da li je Ante iz Širokog otišao u Zagreb, Beč ili Dublin... On i iz Zagreba, i iz Beča i iz Dublina kao dijasporac ima pravo glasa... I šta misliš za koga će glasati?
Treće, to je jedan od osnovnih razloga zašto smatram da se dijaspori treba oduzeti pravo glasa... Sa ovakvim trendovima, kroz koju deceniju možemo očekivati više registrovanih glasača u dijaspori, nego ovdje na teritoriji Bosne i Hercegovine... Posebno ako govorimo o BH Hrvatima... E zašto bi ti ljudi odlučivali o mojoj sudbini, kada ne dijele moju sudbinu?
Četvrto, ako Sarafina iz Beča može glasati na BH izborima, zašto ne bi mogao Ante iz Zagreba, Ivan iz Beča i Šime iz Dublina, te još stotine hiljada Anta, Ivana i Šima iz Hrvatske i drugih dijelova EU? Ja ipak mislim da je to sve previše, i da je jedini lijek za sprečavanje tog apsurda u koji klizimo, ograničavanje dijasporskog glasanja

Kad ti već moram crtat - pod tim mislim i na Bošnjake, i na Hrvate, i na Srbe, i na Ostale u dijaspori...