CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"?

Post Reply
hAZNADAR

#126 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:Ne nego tvoje gluposti koje pokusavas da prodas kao cinjenice. Znamo dobro za koga dijaspora glasa
Ejs, fakat znas? Ti prebrojavao glasove i gledao odakle je ko?
Da nije ona stereotipna o minkenskim patriJotama, sveckim WC cistacima i socijalcima,.... gdje SDA pobjedjuje zahvaljujuci njima? :D

Mene smorise i privatno i na facebook dijasporci koji propagiraju socijaldemokratiju i vrijeme promjena - ja to sve uredno na ignore.

Treba jednostavno ukinuti to glasanje izvana na bilo koji nacin. Ja licno ne glasam jer 10-11 mjeseci ne zivim u BiH i zasto bih glasao za vlast koju necu sam imati vec neko drugi? Ono sto zive u BiH jedini mogu birati vlast i gotova prica. Pa oni koji kude dijasporu a sebe smatraju vecom markom i ostecenima neka se vade uobicajeno na sljegle papke, Sandze, vlasicka sela itd.
SmokingMan

#127 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru!

Post by SmokingMan »

Kikibombona wrote:
emric wrote:Znači, fulio si temu i pričaš nešto što trenutno ovdje nikoga ne zanima. Pozdrav.
Tema je pogresno postavljena, ako mene pitas.

Ispravno bi bilo:

CIK u sluzbi SDA, SNSD i HDZ

Ove tri stranke rade zajedno kako bi ostali na vlasti. A ti se sirotinjo glodji.
MUP > IDDEEA > CIK.
SaraFina

#128 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by SaraFina »

cyprus wrote:
SaraFina wrote:
Odgovori na repliku tvojoj teoriji kako bosanskohercegovački Hrvati su u prošlosti a i u budućnosti će još više, popunjavati demografske rupe u HR, i živjeti za nijansu bolje nego u BiH, a neće ići na zapad dalje?
Slijedi neki ekonomski prevrat, te će HR biti poput Švice?
Slavonija prazna poput pustinje, nepregledne ravnice i kuće se prodaju u bescijenje. Petesetogodišnjaci odlaze iz zemlje. Hrvati u BiH i Hrvati u Hrvatskoj sa putovnicama u istom su položaju da mogu birati (Irsku, Njemačku, Dansku), pa kad odlaze Slavonci iz EU koje logike ima da Hrvat iz BiH sa istom mogućnošću izbora IDE popunjavati demografske rupe nerazvijene HR koje njegovi sunarodnjaci napravili i nisu jer nisu mogli ostati na svom? 
Logičnije je valjda da taj isti bosanskohercegovački Hrvat produži dalje na zapad. Zar ne?
Znam da ću se samo bezveze iznervirat, ali evo, pokušat ću polako objasniti :) A ti pokušaj polako pročitati i dobro razmisliti o čemu govorim...

To o čemu ti govoriš je irelevantno... Evo zašto:

Prvo, Hrvatskoj već živi ogroman broj ljudi porijeklom iz BiH (dakle, onih ljudi koji eto zamisli budala, nisu otišli dalje za Evropu), koji imaju pravo na BH državljanstvo, i koji lako mogu izganjati i pravo da glasaju na izborima... HDZ BiH još uvijek nije iskoristio mislim ni 10% tog izbornog potencijala... A nastavi li se dizati halabuka oko ugroženosti i majorizacije, iskorištenost tog potencijala će biti sve veća...

Drugo, sasvim je irelevantno da li je Ante iz Širokog otišao u Zagreb, Beč ili Dublin... On i iz Zagreba, i iz Beča i iz Dublina kao dijasporac ima pravo glasa... I šta misliš za koga će glasati?

Treće, to je jedan od osnovnih razloga zašto smatram da se dijaspori treba oduzeti pravo glasa... Sa ovakvim trendovima, kroz koju deceniju možemo očekivati više registrovanih glasača u dijaspori, nego ovdje na teritoriji Bosne i Hercegovine... Posebno ako govorimo o BH Hrvatima... E zašto bi ti ljudi odlučivali o mojoj sudbini, kada ne dijele moju sudbinu?

Četvrto, ako Sarafina iz Beča može glasati na BH izborima, zašto ne bi mogao Ante iz Zagreba, Ivan iz Beča i Šime iz Dublina, te još stotine hiljada Anta, Ivana i Šima iz Hrvatske i drugih dijelova EU? Ja ipak mislim da je to sve previše, i da je jedini lijek za sprečavanje tog apsurda u koji klizimo, ograničavanje dijasporskog glasanja :) Kad ti već moram crtat - pod tim mislim i na Bošnjake, i na Hrvate, i na Srbe, i na Ostale u dijaspori...

Ja mislim da griješiš u vezi HR potencijala i broja glasača. Ljude koji su van BiH u HR pogotovo, slabo ili skoro nikako ne zanima stanje u BiH. Zašto? Jer su i u HR svoji na svome. Nije im bilo potrebno učiti jezik ili kulturno se prilagodjavati. Došli su zbog škole, posla, poridičnih prilika i ostali. Mislim na prijeratnu dijasporu. Koja je sad u zrelim godinama opterećena żivotom i preživljavanjem i situacija u BiH ih zanima koliko i političke prilike u Rumuniji/Bugarskoj.
Ti ljudi većinom nemaju nikoga od bliže rodbine u BiH... Roditelji umrli, a braća i sestre se razišli.
Njima su neprijatelji Srbi. I uvjek će tako biti. A BiH tampon zona da ne bi sa Srbijom imali dodatno kilometarsku nepreglednu graničnu liniju.
Njih mobilisati za tkz; HR pitanje je nemoguca misija.

O mladjim naraštajima već se izjasnih. Oni idu na put bez povratka. Razočarani i Bosnom i Hrvatskom kao možebitnim destinacijama za żivot.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#129 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:Ne nego tvoje gluposti koje pokusavas da prodas kao cinjenice. Znamo dobro za koga dijaspora glasa
Da nije ona stereotipna o minkenskim patriJotama, sveckim WC cistacima i socijalcima,.... gdje SDA pobjedjuje zahvaljujuci njima? :D

Mene smorise i privatno i na facebook dijasporci koji propagiraju socijaldemokratiju i vrijeme promjena - ja to sve uredno na ignore.

Treba jednostavno ukinuti to glasanje izvana na bilo koji nacin. Ja licno ne glasam jer 10-11 mjeseci ne zivim u BiH i zasto bih glasao za vlast koju necu sam imati vec neko drugi? Ono sto zive u BiH jedini mogu birati vlast i gotova prica. Pa oni koji kude dijasporu a sebe smatraju vecom markom i ostecenima neka se vade uobicajeno na sljegle papke, Sandze, vlasicka sela itd.
Ne mora ih Bodkin prebrojavati pobogu to su javni podaci koje CIK objavi.
Bodkin

#130 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote:

Ali vidimo iz teme da je CIK cetnicko-ustaska prevara tako da mozda i ima smisla da lazu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#131 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Ali vidimo iz teme da je CIK cetnicko-ustaska prevara tako da mozda i ima smisla da lazu
Hm najbolje je onda ukinuti :hm: ups onda ce nam iz Svecke javit da je to urusavanje drzave i da oni to nece dozvolit :D
muzicar_iz_parka

#132 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by muzicar_iz_parka »

Puno veća prevara je moguća sa domaćim glasovima.
2014 od 3.2 miliona je glasalo oko 1.6 miliona, tamo gdje nema mješanih izbornih odbora mogu u prosjeku smutiti pola glasova sa spiska.
SaraFina

#133 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by SaraFina »

:) Lično ću biti ponosna namakne li Kirba 80k lažnih glasača. Navijam za Bećirevića ali "jači/ sposobniji gazi i dominira" i neka Džaferović ide u precjedništvo.

Vidjećemo po rezultatima iz 2014 i sada već 7 oktobra.

A vidjećemo i "mobilizaciju glasača" SNSD-a i HDZ-a. Odnos snaga.
hAZNADAR

#134 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote:

Ajde molim te daj mi taj link gdje se vidi za koga dijaspora glasa. Ne kazem da nije istina - ovdje i jesmo da nesto novo saznamo.
muzicar_iz_parka

#135 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

SaraFina wrote:]

Ja mislim da griješiš u vezi HR potencijala i broja glasača. Ljude koji su van BiH u HR pogotovo, slabo ili skoro nikako ne zanima stanje u BiH. Zašto? Jer su i u HR svoji na svome. Nije im bilo potrebno učiti jezik ili kulturno se prilagodjavati. Došli su zbog škole, posla, poridičnih prilika i ostali. Mislim na prijeratnu dijasporu. Koja je sad u zrelim godinama opterećena żivotom i preživljavanjem i situacija u BiH ih zanima koliko i političke prilike u Rumuniji/Bugarskoj.
Ti ljudi većinom nemaju nikoga od bliže rodbine u BiH... Roditelji umrli, a braća i sestre se razišli.
Njima su neprijatelji Srbi. I uvjek će tako biti. A BiH tampon zona da ne bi sa Srbijom imali dodatno kilometarsku nepreglednu graničnu liniju.
Njih mobilisati za tkz; HR pitanje je nemoguca misija.

O mladjim naraštajima već se izjasnih. Oni idu na put bez povratka. Razočarani i Bosnom i Hrvatskom kao možebitnim destinacijama za żivot.
Ako bi iza toga stajala HR kao država i hrvatske stranke, veoma lako bi navukli te cifre.
Ne treba nikog podcjenjivati a najmanje Hrvate.
hAZNADAR

#136 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

Moze li se ikako izglasati zakon gdje samo osobe sa stalnim prebivalistem u BiH imaju pravo glasa? Da li je to moguce legalno izvesti?

Ako da - dobar dio dijaspore ce sigurno to podrzati i sam povesti inicijative preko interneta.
SaraFina

#137 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by SaraFina »

muzicar_iz_parka wrote:
SaraFina wrote:]

Njih wmobilisati za tkz; HR pitanje je nemoguca misija.

Ako bi iza toga stajala HR kao država i hrvatske stranke, veoma lako bi navukli te cifre.
Ne treba nikog podcjenjivati a najmanje Hrvate.

Pa navukli su dobro i trenutno. Ali hoću reći da iza toga ne stoji nikakav patriotizam ljudskog faktora. Nego prevara države i HDZ-ova. Nemaju potencijala ni svoju državu popuniti a zinule im žvalje na dio BiH.
SaraFina

#138 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by SaraFina »

hAZNADAR wrote:Moze li se ikako izglasati zakon gdje samo osobe sa stalnim prebivalistem u BiH imaju pravo glasa? Da li je to moguce legalno izvesti?

Ako da - dobar dio dijaspore ce sigurno to podrzati i sam povesti inicijative preko interneta.

Trebalo bi i dvojna državljanstva regulisati i vezati ih sa stalnim mjestom prebivanja. Srbije i HR.
muzicar_iz_parka

#139 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

hAZNADAR wrote:Moze li se ikako izglasati zakon gdje samo osobe sa stalnim prebivalistem u BiH imaju pravo glasa? Da li je to moguce legalno izvesti?

Mrzi me da tražim, 2014 je bilo mislim 40 000 glasača iz dijaspore, ove godine navodno 70 000.
Malen je to udio da bi pravio razliku u ukupnoj cifri od 1.6-1.7 miliona glasova, još kad se podjeli na različite izborne jedinice.
Kikibombona

#140 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru!

Post by Kikibombona »

Banksy wrote:
Kikibombona wrote:
CIK u sluzbi SDA, SNSD i HDZ

Ove tri stranke rade zajedno kako bi ostali na vlasti.
Oni su već završili posao, sad ostaje samo šminkanje. Majstori :thumbup:

CIK i IDDEEA bez odgovora: 250.000 birača nema ličnu kartu
Jedni drugima se ne mijesaju u posao...

- SDA kontrolise bosnjacke ovce
- SNSD kontrolise sprske ovce
- HDZ kontrolise hrvatske ovce

Sve vec vidjeno bezbroj puta. A raja se pali, ne vide da je sve dogovoreno.

Samo jebat ovaj narod! :thumbup:
hAZNADAR

#141 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

muzicar_iz_parka wrote:

Mrzi me da tražim, 2014 je bilo mislim 40 000 glasača iz dijaspore, ove godine navodno 70 000.
Malen je to udio da bi pravio razliku u ukupnoj cifri od 1.6-1.7 miliona glasova, još kad se podjeli na različite izborne jedinice.
Ja znam samo da je ta tendencija glasanja preko poste uvijek bila u stalnom opadanju i da je zadnji put malo ko to uradio. Ako je ovaj put mnogo veca to jeste defakto neka malverzacija. Malen - nemalen,... dijaspora je redovno stigmatizirana da je navodno uz nacionalisticke stranke i svakome je pun q tog stereotipa.
Sta mislis koliko puta su mi i najrodjeniji u BiH rekli,... e da, znamo vi vas, tamo glasate za ljevicu zbog svoje guzice a nama ovdje uvaljujete nacionalisticke stranke :roll:

Plus patriote sto bi brojali krvna zrnca i popravljali prosjek. Ne znaju da je srpska i hrvatska dijaspora daleko brojnija.
Bodkin

#142 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Bodkin »

Kako dokazati stalno prebivaliste? Imas masu ljudi koji nisu tu ali imaju licne i prijavljeni na bh adresama
Maraschino

#143 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Maraschino »

Sistem je previse ostecen, truho da se ista popravi.
Sve treba srusiti inace slijede nam godine i decenije agonije.

Svako onaj ko brani ovaj sistem ima koristi od istog.
hAZNADAR

#144 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:

Trebalo bi i dvojna državljanstva regulisati i vezati ih sa stalnim mjestom prebivanja. Srbije i HR.
Dvojna drzavljanstva nemaju veze sa ovim. Drzavljanstvo nije dovoljan razlog da neko glasa - treba pored toga i imati stalno prebivaliste.

Sta vise - cak i doseljenici koji zive i rade u BiH a nemaju drzavljanstvo - imaju i logicki i moralno vece pravo da glasaju od iseljenika sa drzavljanstvom.
hAZNADAR

#145 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Kako dokazati stalno prebivaliste? Imas masu ljudi koji nisu tu ali imaju licne i prijavljeni na bh adresama
Imam i ja licnu kartu na kojoj pise ulica i broj u BL. Ali sam zvanicno drzavljanin sa privremenim boravkom vani. I dok boravim vani uvijek tu mogu doci i biti svoj na svome - ali nemam pravo glasa. Vlast u BL i inace u BiH je samo za one koji tu zive.
animals

#146 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by animals »

Zasto tebe Sarafina kao dijasporku uopce interesuje glasanje u BIH..
ja kao nepismeni dijasporac nisam nikad glasao u BiH..
niti me interesuje to pitanje..
muzicar_iz_parka

#147 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

hAZNADAR wrote:
muzicar_iz_parka wrote:

Ja znam samo da je ta tendencija glasanja preko poste uvijek bila u stalnom opadanju i da je zadnji put malo ko to uradio. Ako je ovaj put mnogo veca to jeste defakto neka malverzacija. Malen - nemalen,... dijaspora je redovno stigmatizirana da je navodno uz nacionalisticke stranke i svakome je pun q tog stereotipa.
Sta mislis koliko puta su mi i najrodjeniji u BiH rekli,... e da, znamo vi vas, tamo glasate za ljevicu zbog svoje guzice a nama ovdje uvaljujete nacionalisticke stranke :roll:

Plus patriote sto bi brojali krvna zrnca i popravljali prosjek. Ne znaju da je srpska i hrvatska dijaspora daleko brojnija.
Predrasude nastaju iz neznanja. Ne treba se na to obzirati niti ići protiv vjetrenjača.
mO k3

#148 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by mO k3 »

animals wrote:Zasto tebe Sarafina kao dijasporku uopce interesuje glasanje u BIH..
Tebi kao gradjaninu Bih je zagarantovano ustavom da imas pravo glasa , sada ne kontam sto to tebi smeta??
daddy-kool

#149 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:
Treće, to je jedan od osnovnih razloga zašto smatram da se dijaspori treba oduzeti pravo glasa... Sa ovakvim trendovima, kroz koju deceniju možemo očekivati više registrovanih glasača u dijaspori, nego ovdje na teritoriji Bosne i Hercegovine... Posebno ako govorimo o BH Hrvatima... E zašto bi ti ljudi odlučivali o mojoj sudbini, kada ne dijele moju sudbinu?

Četvrto, ako Sarafina iz Beča može glasati na BH izborima, zašto ne bi mogao Ante iz Zagreba, Ivan iz Beča i Šime iz Dublina, te još stotine hiljada Anta, Ivana i Šima iz Hrvatske i drugih dijelova EU? Ja ipak mislim da je to sve previše, i da je jedini lijek za sprečavanje tog apsurda u koji klizimo, ograničavanje dijasporskog glasanja :) Kad ti već moram crtat - pod tim mislim i na Bošnjake, i na Hrvate, i na Srbe, i na Ostale u dijaspori...
Ključno da se preduprijedi hrvatsko-bošnjački sukob koji kulminira kroz ove malverzacije je da se izmakne uzrok razdora.
On je u ovom slučaju vrlo jednostavan - novac.

Nas nekoliko na forumu već određeno vrijeme promovišemo ideju ojačavanja finansijske uloge kantona uz istovremeno maksimalno slabljenje svih viših nivoa vlasti. Sve bi došlo na svoje mjesto, i birač iz kantona 10 bi odlučivao o svojoj sudbini (o svom školstvu, zdravstvu, socijalnim programima, boračkim dodacima, pa i penzioni fond bi djelomično trebalo uključiti). Gdje god imali princip konstitutivnosti tu se mora isključiti odlučivanje o bilo kakavim značajnijim novčanim sredstvima, a to de facto znači nivo FBiH i predsjedništvo. Znači princip konstitutivnosti povlači princip ekstremne štedljivosti, npr ambasadore finansirati alanfordovski minimalnim sredstvima, tražiti doborovoljno sudjelovanje počasnih amasadora u troškovima. Shodno tome treba promjena u poreznoj politici.

I onda neka glasaju svi (dijasporci) koliko hoće.
Jebat ih.
Bodkin

#150 Re: CIK u službi Hrvatske i Srbije: U BiH će susjedi i komšije kontrolom u CIK-U napraviti izbornu prevaru sa "maticama"

Post by Bodkin »

mO k3 wrote:
animals wrote:Zasto tebe Sarafina kao dijasporku uopce interesuje glasanje u BIH..
Tebi kao gradjaninu Bih je zagarantovano ustavom da imas pravo glasa , sada ne kontam sto to tebi smeta??
Kako je gradjanin ako nema pasos i ne zivi u bih?
Post Reply