Sa potrošačkom korpom od 800KM,i to što ja kažem,ne smiješ kupit voćni jogurt jer si onda debelo prekoračio budžet.Rizvan wrote:I dalje visi pitanje u zraku, koji si to narodi, koji bi na poziv naših poslodavaca, došli raditi za plate od 400 - 500KM u prozivodnom i uslužnom sektoru?
Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- valjuga
#126 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
- Krokodajl
#127 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Naša "sreća" je što veliki dio ljudi živi u vlastitim stanovima i ima rodbinu na selu pa se opskrbljuje.
Zamisli Pakistanca ddođe u BiH raditi za 600 maraka, pa samo za papirologiju bi 2 plate morao dati
Pa plati kriju, režije, još ako se zajebe pa dovede ženu i djecu pa se nada dječijem doplatku
Slala bi mu familija iz Islamabada da preživljava.
Zamisli Pakistanca ddođe u BiH raditi za 600 maraka, pa samo za papirologiju bi 2 plate morao dati
Pa plati kriju, režije, još ako se zajebe pa dovede ženu i djecu pa se nada dječijem doplatku
Slala bi mu familija iz Islamabada da preživljava.
-
detroit-mercy
#128 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Interesantno je da svi poznaju nekoga ko bi dao toliko i toliko para ali eto nema dobrog slasticara, konobara, zavarivacaMaraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Sjedim sa covjekom(vlasnikom) finog restorana i vidim sav mi grohno. Pitam ga sta je? Problemi sa osobljem. Fali mu konobara(da je konobar a ne da zna tacnu nositi), fali mu kuhara i kaze ako ovako potraje da mu nece ostati nista drugo nego zatvoriti i prijeci na nesto drugo.
U masinskom sektoru fali svega. U gradjevinskom za par godina neces imati koga da ti krov iskroji...ma fali svega.
Mislim da to nece izaci na dobro. Nedostatak skolovane radne snage osjeca svaka zemlja(vise-manje) i jedva se nosi sa time a kako cemo mi izaci iz tog problema? Nikako. Manje firmi, manje doprinosa, manje svega za napredak.
A kako bi bilo da taj lola da oglas u medijima u kojima trazi dobrog slasticara za 2000km, ko je zainteresovan neka dodje na probu taj i taj dan pa da vidimo sta zna. Tako se svugdje u svijetu radi.
Nego sve je nesto u uskom krugu ljudi, ja bi eto platio al nemos nikog nac
-
moonca
#129 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Dodje slasticar sa strane , pokupi recepte i otvori svoju slasticarnicu.
- djevojka bez imena
#130 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Radnika već fali. Osnovni razlog je što ljudi koji znaju da rade i imaju iskustvo, pri kraju su svog radnog vijeka. S druge strane, malo djece uci neki zanat, a i kad završe SS, slabo je to znanje. Nastavni kadar koji treba da ih nauci je apsolutno nedorastao tom zadatku, praktična nastava losa, neki je ni nemaju.Ivo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
Država je nesposobna za bilo koju smislenu reakciju pa tako i po ovom pitanju. Da, vjerujem da ce se radnici tražiti lupom, ali tako je u svim sferama, i svim zanimanjima.
- insomnia78
#131 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
detroit-mercy wrote:Interesantno je da svi poznaju nekoga ko bi dao toliko i toliko para ali eto nema dobrog slasticara, konobara, zavarivacaMaraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Sjedim sa covjekom(vlasnikom) finog restorana i vidim sav mi grohno. Pitam ga sta je? Problemi sa osobljem. Fali mu konobara(da je konobar a ne da zna tacnu nositi), fali mu kuhara i kaze ako ovako potraje da mu nece ostati nista drugo nego zatvoriti i prijeci na nesto drugo.
U masinskom sektoru fali svega. U gradjevinskom za par godina neces imati koga da ti krov iskroji...ma fali svega.
Mislim da to nece izaci na dobro. Nedostatak skolovane radne snage osjeca svaka zemlja(vise-manje) i jedva se nosi sa time a kako cemo mi izaci iz tog problema? Nikako. Manje firmi, manje doprinosa, manje svega za napredak..
A kako bi bilo da taj lola da oglas u medijima u kojima trazi dobrog slasticara za 2000km, ko je zainteresovan neka dodje na probu taj i taj dan pa da vidimo sta zna. Tako se svugdje u svijetu radi.
Nego sve je nesto u uskom krugu ljudi, ja bi eto platio al nemos nikog nac.
- djevojka bez imena
#132 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Uposli mexikancemoonca wrote:![]()
Dodje slasticar sa strane , pokupi recepte i otvori svoju slasticarnicu.opasno
- O'zone
- Globalni moderator
#133 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Trebaju mu kolači ne tortiljedjevojka bez imena wrote:Uposli mexikancemoonca wrote:![]()
- Maraschino
#134 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
ili da trazi preko biroa.detroit-mercy wrote:Interesantno je da svi poznaju nekoga ko bi dao toliko i toliko para ali eto nema dobrog slasticara, konobara, zavarivacaMaraschino wrote:Poznajem tipa koji bi dao 2000KM dobrom slasticaru.
Mislim da to nece izaci na dobro. Nedostatak skolovane radne snage osjeca svaka zemlja(vise-manje) i jedva se nosi sa time a kako cemo mi izaci iz tog problema? Nikako. Manje firmi, manje doprinosa, manje svega za napredak..
Nego sve je nesto u uskom krugu ljudi, ja bi eto platio al nemos nikog nac.
Dolazi mu covjek povremeno iz susjednog mjesta(slasticar) pa mu napravi jednu liniju kolaca. Sjedili smo zajedno kada mu je to ponudio ali covjek kaze da ima priblizno i tamo a tamo zivi.
Kako ne mozes shvatiti da takvog i mnogo drugih kadrova(kvalitetnih) jednostavno nema a kako ce ih i biti kada svi znamo kako zavrsavaju skolu.
Isto mi je pricao covjek koji se bavi kovanim ogradama. Dnevnicu placa 70-100KM i opet ne moze naci dobrog bravara da zna zavariti i var obraditi. Vjerovatno da ih ima ali su svugdje trazeni pa odose preko granice. Kao i soferi i mnoga druga zanimanja.
To sto kazes ''dobra plata eto radnika''. Sve je to u jednom lancu. Puno radnika, dobre plate poskupljuje proizvod koji takav ne moze proci na nasem trzistu. Jednostavno ne ide. Treba to sve izbalansirati.
p.s. das konobaru 1000km a kafa 1,5-2 km
Last edited by Maraschino on 19/01/2018 21:47, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#135 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Jasta je nego opasno, da je tako onda niko ne bi kuhara zaposlio, jebi ga otvoriti ce svoj restoran, jos jedan izgovor da se kaze kako nema radnika ili kako niko nece da radi. Koliko ti treba love za dobru poslasticarnicu na dobrom mjestu, ili se otvara dzabe, nako guzovace, kurcu graha.moonca wrote:![]()
Valjda kada dodje neko na provjeru za takvo zanimanje ide naprvi mi dvije tri vrste kolaca, sta je tvoja specijalnost, probas sve pa vidis je li dobar ili los slasticar
Samo je kod nas, doci ce i ukrasti recept, e onda nek gazada muti jaja
- djevojka bez imena
#136 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Uzeće ona njima pasoše pod ključ, ne sumnjam ja u nju.O'zone wrote:Trebaju mu kolači ne tortiljedjevojka bez imena wrote:Uposli mexikancemoonca wrote:![]()
- tandmand
#137 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Spavaš li mirno Novaliću Fadile, čitaš li to ovo?
Konobari, kuhari, bježe iz zemlje a kako onda da ostanu medicinari i neki tehničke struke ....
Ostaće uhljebi i oni sa dvije lijeve.
Konobari, kuhari, bježe iz zemlje a kako onda da ostanu medicinari i neki tehničke struke ....
Ostaće uhljebi i oni sa dvije lijeve.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#138 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
previše ljudi u gimnazijama i previše ljudi istih profila na istim fakultetima, a istini za volju i slabo se kome radi bilo šta, znam po sebi 
- drndalo
#139 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
S obzirom koliko kafa iz kile izlazi, i to dobrih kafa, malo zezas, jelde? Posebno po npr. 2KM... A i ta je najrjedje neka dobra marka, nego do max. 28-30 KM/kg... Vatra od otvaranja ima kafu >3 KM, pa ne mislim da imaju konobari platu 1000 KM...Maraschino wrote:
p.s. das konobaru 1000km a kafa 1,5-2 kmnece da moze. kafa ce biti >3 km.
Ali to gazdi ne smeta da iako ima top para u padze, nakupi duga za vodu od 8000 maruna... Nema sirotinja, krpa kraj s krajem...
- animals
#140 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Problem, ne samo BIH, vec citave Istocne Evrope je nedostatak proizvodnje...
Nijemci ubise sa ponudom, unistili su ekonomski citavu Evropu..
drze se jos zapadne ekonomije, ostalo jad i bijeda..
sumnjam da ce biti bolje..
BIH, tesko da ce biti bolje, bolje da se svi isele, ne bi ni ja radio za 500 km...
BIH, tesko da ce biti bolje, bolje da se svi isele, ne bi ni ja radio za 500 km...
-
detroit-mercy
#141 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kako su unistili citavu Evropu, koliko proizvodnih poslova je otislo iz Njemacke u Istocnu Evropu. Ceska, Slovacka i Poljska vec uvoze radnu snagu, Rumunija ima dobar ekonomski rast iz godine u godinu. Nisam siguran da li znas o cemu pricasanimals wrote:Problem, ne samo BIH, vec citave Istocne Evrope je nedostatak proizvodnje...
-
detroit-mercy
#142 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
I onda ti ovakve gazde sjednu i pricaju kako ne mogu naci dobrog konobara ili kuharadrndalo wrote:S obzirom koliko kafa iz kile izlazi, i to dobrih kafa, malo zezas, jelde? Posebno po npr. 2KM... A i ta je najrjedje neka dobra marka, nego do max. 28-30 KM/kg... Vatra od otvaranja ima kafu >3 KM, pa ne mislim da imaju konobari platu 1000 KM...Maraschino wrote:
Ali to gazdi ne smeta da iako ima top para u padze, nakupi duga za vodu od 8000 maruna... Nema sirotinja, krpa kraj s krajem...
Napravise od konobara ko da su neurohirurzi
- Maraschino
#143 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
e jbga...detroit-mercy wrote:I onda ti ovakve gazde sjednu i pricaju kako ne mogu naci dobrog konobara ili kuharadrndalo wrote:S obzirom koliko kafa iz kile izlazi, i to dobrih kafa, malo zezas, jelde? Posebno po npr. 2KM... A i ta je najrjedje neka dobra marka, nego do max. 28-30 KM/kg... Vatra od otvaranja ima kafu >3 KM, pa ne mislim da imaju konobari platu 1000 KM...Maraschino wrote:
Ali to gazdi ne smeta da iako ima top para u padze, nakupi duga za vodu od 8000 maruna... Nema sirotinja, krpa kraj s krajem...![]()
Napravise od konobara ko da su neurohirurziUzmi sedam dana nosaj tacnu po sobi, nosat ces je na trepavicama
.
- madner
#144 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
To su svakako pozitivne vijesti. Vece plate ce dovesti do manje migracije, boljeg zivotnog standarda i vise zadovoljnog stanovnistva.
Zato su plate u IT sektoru visoke, veca potraznja od ponude.
Zato su plate u IT sektoru visoke, veca potraznja od ponude.
- animals
#145 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Kako su unistili citavu Evropu, koliko proizvodnih poslova je otislo iz Njemacke u Istocnu Evropu. Ceska, Slovacka i Poljska vec uvoze radnu snagu, Rumunija ima dobar ekonomski rast iz godine u godinu. Nisam siguran da li znas o cemu pricasdetroit-mercy wrote:animals wrote:Problem, ne samo BIH, vec citave Istocne Evrope je nedostatak proizvodnje...
Pa uvozi i Hrvatska, zar ne
-
Fudo387
#146 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Deficitarno zanimanje konobar i sladoloedzija...a u pm.
- insomnia78
#147 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Na forumu kao i obicno sve sami ekstremi. Kosac tacne il cjepac atoma. Sredine nema
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#148 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
pa stvarno misliš da to nije psihički težak posao?detroit-mercy wrote: I onda ti ovakve gazde sjednu i pricaju kako ne mogu naci dobrog konobara ili kuhara![]()
Napravise od konobara ko da su neurohirurziUzmi sedam dana nosaj tacnu po sobi, nosat ces je na trepavicama
.
ali od forumaša niko ne nosi taCnuinsomnia78 wrote:![]()
Na forumu kao i obicno sve sami ekstremi. Kosac tacne il cjepac atoma. Sredine nema
- insomnia78
#149 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
Pa jest al ga rijetko ko dozivljava ko karijeru
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#150 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?
kod nas nažalost doživljava... i bezveze mi je reći da je lagan posao, kad nije, ako ćeš igdje oboliti, tu ćešinsomnia78 wrote:Pa jest al ga rijetko ko dozivljava ko karijeru