Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
daddy-kool wrote:
Samo nije mi jasno koja su to pravila i vrijednosti koje bošnjački nacionalizam nastoji da nametne drugima?
Da li je to demokratija (1 insan=1 glas), suverenitet i teritorijalni integritet države, odvajanje religije i države, građanska država, ... Da li je to možda šovinizam, fašizam, ili nešto i gore?
Ili da priihvatimo i drugačije sisteme vrijednosti, da prihvatimo segregaciju djece u 2 škole pod jednim krovom, negaciju jezika, negaciju genocida, ... - da li je to Bosna i Hercegovina kojoj kompromisno i konsenzusom trebamo težiti?
hm......pa recimo Hrvatska se izborila za pravo jedan glas-jedan čovjek, u Hrvatskoj nema dvije škole pod jednim krovom, u Hrvatskoj su usvojeni zakoni koji su stečevina evropske unije, religija je odvojena od države ništa manje nego kod nas, suverenitet i teritorijalni integritet su im neupitni.......pa postoji li u Hrvatskoj nacionalizam. Valjda ćemo se složiti sa tim da posstoji,i to rekao bih vrlo jak,počesto i ksenofobičan. utkan u društvene pore života u Hrvatskoj. Dakle, ovo što si ti spomenuo ne bih ja miješao sa nacionalizmom. Jasno je da se ovdje vodi borba za državu Bosnu i Hercegovinu. I jasno je da postoje dva velika državna projekta koji bi ovu zemlju izbrisali sa mape.
Ali to opet ne znači da trebamop zatvarati oči pred bošnjačkim nacionalizmom.Jer, ne sumnjajući u to da ćemo dobiti bitku za državu Bosnu i Hercegovionu, meni nije svejedno kakva će ona biti. I zatvarati oči pred bošnjačkim nacionalizmom, koji lagano ulazi i postaje način razmišljanja dijela bošnjačke javnosti, sa moje tačke gledišta nije mnogo pametno.
Ako se na fakultetu u Sarajevu zakazuju ispiti na Božić, i pri tome nitko od svekolikog univerzitetskog puka ne reaguje, niti reaguje nitko od brojnih studentskih udruženja, kako ćemo nazvati tu poruku drugima. Ja bih je nazvao nacionalističkom.
hAZNADAR wrote:
Na ovom forumu se takodjer cesto spominje bosnjacki nacionalizam kao najopasniji.
U prijevodu - na pocetku bjehu svi za gradjansku multietnicku i cjelovitu BiH - ali ih bosnjacki nacionalisti od toga tjeraju i svojim postupcima tjeraju na nezavisnost(RS) ili treci.
Posto se ta teza cesto provlaci na drugim temama - kako je bosnjacki nacionalizam glavni krivac i uzrok separatizma...
Nije korektno netačnom tvrdnjom otvarati temu.
Dobro - morel' ovako?
Jedni se protive bosnjackom nacionalizmu jer se boje da to moze rasturiti zemlju.
Drugi se protive bosnjackom nacionalizmu jer se lafo boje da to moze rasturiti zemlju.
na to iznad ti je odgovorio Chmoljo, na temu, cyprus, nemam šta dodati...
Uhapšen bivši načelnik Vareša: Prisvojio novac BH Pošte?
Avdija Kovačević, bivši načelnik Općine Vareš i voditelj poslovnice BH Pošta u Varešu uhapšen je zbog sumnje da je uzeo 15.000 KM. Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona uhapsili su Kovačevića u subotu oko 23 sata u njegovoj porodičnoj kući.
Taj dan policija je obaviještena da u poslovnici BH Pošta u Varešu nedostaje određeni novčani iznos i poslali su na teren ekipu koja je došla da istraži slučaj. Zbog sumnje za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja odnosno da je kao voditelj poslovnice uzeo novac, Kovačević je priveden u noćnim satima i još uvijek se nalazi u pritvoru.
Podsjetimo, Avdija Kovačević (SDA) bio je jedan mandat na mjestu načelnika Općine Vareš od novembra 2012. do novembra 2016. godine. Zbog teške finansijske situacije u kojoj se našla Općina podnosio je i ostavku 2015. godine.
Kosovski nacionalista
INTERVJU Bedžet Pacoli: Srbija može da postane faktor mira u regionu
Blic: Najbogatiji ste Albanac, prati vas glas da završavate “najskuplji posao na svetu” - kupujete i lobirate za nezavisnost Kosova. Koliko ste novca do sada dali za to?
Bedžet Pacoli: - Veoma sam ponosan na svoj skroman doprinos konsolidaciji države Kosovo. Zapravo, imam visoku državnu odgovornost i potpuno sam fokusiran na nove uspehe za Kosovo. I ne samo ja, nego svi kosovski Albanci, Srbi ili bilo koja druga osoba na Kosovu.
Kakvi bosnjacki nacionalisti kakvi bakraci, to su bosnjacki lopovi.
Zato je svako na mjestu koje je zasluzio, Kosovo na svom a Bosna na svom.
Hakiz wrote:
Pusti je li bezobrazno, pitanje je da li je tačno?
Lako se bilo odvojiti od slomljenog Milosevica. A da bi se on slomio neko drugi je 4 godine morao biti u rovu, jesti ikar i grijati se na parket i namjestaj.
Jedni se protive bosnjackom nacionalizmu jer se boje da to moze rasturiti zemlju.
Drugi se protive bosnjackom nacionalizmu jer se lafo boje da to moze rasturiti zemlju.
daddy-kool wrote:
Samo nije mi jasno koja su to pravila i vrijednosti koje bošnjački nacionalizam nastoji da nametne drugima?
Da li je to demokratija (1 insan=1 glas), suverenitet i teritorijalni integritet države, odvajanje religije i države, građanska država, ... Da li je to možda šovinizam, fašizam, ili nešto i gore?
Ili da priihvatimo i drugačije sisteme vrijednosti, da prihvatimo segregaciju djece u 2 škole pod jednim krovom, negaciju jezika, negaciju genocida, ... - da li je to Bosna i Hercegovina kojoj kompromisno i konsenzusom trebamo težiti?
hm......pa recimo Hrvatska se izborila za pravo jedan glas-jedan čovjek, u Hrvatskoj nema dvije škole pod jednim krovom, u Hrvatskoj su usvojeni zakoni koji su stečevina evropske unije, religija je odvojena od države ništa manje nego kod nas, suverenitet i teritorijalni integritet su im neupitni.......pa postoji li u Hrvatskoj nacionalizam. Valjda ćemo se složiti sa tim da posstoji,i to rekao bih vrlo jak,počesto i ksenofobičan. utkan u društvene pore života u Hrvatskoj. Dakle, ovo što si ti spomenuo ne bih ja miješao sa nacionalizmom. Jasno je da se ovdje vodi borba za državu Bosnu i Hercegovinu. I jasno je da postoje dva velika državna projekta koji bi ovu zemlju izbrisali sa mape.
Ali to opet ne znači da trebamop zatvarati oči pred bošnjačkim nacionalizmom.Jer, ne sumnjajući u to da ćemo dobiti bitku za državu Bosnu i Hercegovionu, meni nije svejedno kakva će ona biti. I zatvarati oči pred bošnjačkim nacionalizmom, koji lagano ulazi i postaje način razmišljanja dijela bošnjačke javnosti, sa moje tačke gledišta nije mnogo pametno.
Ako se na fakultetu u Sarajevu zakazuju ispiti na Božić, i pri tome nitko od svekolikog univerzitetskog puka ne reaguje, niti reaguje nitko od brojnih studentskih udruženja, kako ćemo nazvati tu poruku drugima. Ja bih je nazvao nacionalističkom.
Što bi rekao, bivši reis, prilagodite se.
Postoji li neka druga ideoloska alternativa u probosanskim snagama?
Naravno da nemas.
Zar bih trebala/morala? Mislim da je većina odgovora koje si dobio na temi korektna i tačna, cyprus je uglavnom rekao najvažnije. Da ponavljam rečeno, nema svrhe, to je to.
palermo wrote:
Ja bih to riješio tako da se ispiti zakazuju i za Bajram. Svi jednaki.
hAZNADAR wrote:
Pojasni molim. Evo cetrvrta stranica i jos neznamo ko su ti bosnjacki nacionalisti i kako se to manifestira.
Ispada da je bilo kakva probosanska politicka opcija - eto bosnjacki nacionalizam
Ustvari upravo je tako, ne postoji probosanska politicka opcija koja odgovara srpskim i hrvatskim mainstream politicarima u BiH. Svako jacanje BiH drzave njima ne odgovara.
palermo wrote:
Što bi rekao, bivši reis, prilagodite se.
Slažem se, naravno, protiv šovinizma i fašizma se mora boriti i rječju i akcijom.
Nije ovo novo, bilo je toga i prije, ali mislim da to ne ide pod sličnu kapu kao ostala dva nacionalizma, prosto zato što nije institucionalizovano. Čime to ne opravdavam ili ne kažem da nije uredu, to je naprosto glupost, šovinizam, da ne koristim neke druge pogrdne izraze. Multikulturalnost i suživot nama nisu strrani, oni se ovdje njeguju generacijama i uvijek se uvažavalo i komšijino i susjedovo.
Projekat bošnjakog nacionalizma je ideološki i ciljevima suprotstavljem srpskom i hrvatskom, i tu je ključ problema.
daddy-kool wrote:
Slažem se, naravno, protiv šovinizma i fašizma se mora boriti i rječju i akcijom.
Nije ovo novo, bilo je toga i prije, ali mislim da to ne ide pod sličnu kapu kao ostala dva nacionalizma, prosto zato što nije institucionalizovano. Čime to ne opravdavam ili ne kažem da nije uredu, to je naprosto glupost, šovinizam, da ne koristim neke druge pogrdne izraze. Multikulturalnost i suživot nama nije strran, oni se ovdje njeguju generacijama i uvijek se uvažavalo i komšijino i susjedovo.
Projekat bošnjakog nacionalizma je idejno i ciljevima suprotstavljem srpskom i hrvatskom, i tu je ključ problema.
Ne pada mi na pamet da izjednačim hrvatski i srpski nacionalizam sa bošnjačkim. Kao što sam negdje u prvom postu rekao, on se kao prvo nije potpuno artikulirao, a i među samim Bošnjacima još uvijek vlada jedna nacionalno-ideološka konfuzija , a usput i sami pojavni oblici bošnjačkog nacionalizma nisu ni izdaleka tako agresivni kao što su hrvatski i srpski.
Ali to da nije institucionalizovan.....nisam baš siguran da nije, ondje gdje je bilo moguće.....druga je stvar što smo i mi dio toga pa nam je ugao posmatranja malo drugačiji...da ne kažem neobjektvniji......
_BataZiv_0809 wrote:Lako se bilo odvojiti od slomljenog Milosevica. A da bi se on slomio neko drugi je 4 godine morao biti u rovu, jesti ikar i grijati se na parket i namjestaj.
Na Kosovu se nije ratovalo? Pa Kosovo je Srbija hebavala decenijama, duze nego nas. Pricao mi je jedan stariji lik koji je bio neki oficir u JNA osamdesetih, sta su radili Albancima po Kosovu. Vojne vjezbe po selima na Kosovu sa bojevom municijom, premlacivanja, ubistva...
I kakve to veze ima s tim da nasi "Bosnjaci", kojima su puna usta Bosne, samo gledaju gdje sta da hajruju za sebe na ustrb drzave? Koliko su tih ukradenih para ulozili u lobiranje i stvaranje drzave a koliko u vozne parkove i vile?
palermo wrote:A na kojem je to mjestu Kosovo, pa nam se sada i ono daje kao primjer
Vidjecemo za par godina, a trenutno USA vise njih pazi i mazi nego nas.
palermo wrote:pa Fahro je dao more intervjua kao ovaj kosovski biznismen, je li Fahro naš patriot kojeg ćemo drugima poturati kao primjer
Paralela bi bila ok da je "nas" Fahro ulozio i marku za Bosnu, sto kroz lobiranje sto kroz druge projekte. Ne mozes porediti lika koji daje veliku lovu za Kosovo i lika koji "uzima" veliku lovu od Bosne.
hAZNADAR wrote:Malo pojasnite te pojavne oblike. Ocigledno se kontate dobro pa objasnite meni laiku. Nije mi poznato da Bosnjaci vecinom sebe smatraju vlasnikom svega i da su drugi podstanari. Barem institucionalno, medijski, kroz skolstvo,.... kao u slucaju drugih. A istina je da Bosnjaci sebe smatraju civilizovanijim po pitanju etike u ratu i poslije - necemo sad da li grijese u tome ili ne. Da li je to taj opasni nacionalizam koji prijeti da rasturi BiH?
Poučen ranijim iskustvom, malo sam skeptičan da ćeš zaista razumjeti ono što ti pišem, ali evo pokušat ću...
Gledaj, bošnjački nacionalizam je star manje od 30 godina, dok su srpski i hrvatski nacionalizmi višestruko stariji... Zbog toga su manifestacije srpskog i hrvatskog nacionalizma osjetno eksplicitnije, narativi uvježbaniji, mitologija dublje ukorjenjena, a politike agresivnije... Što se tiče bošnjačkog nacionalizma, palermo reče, a ja se slažem, on još uvijek nije do kraja artikulisan... Ima tu još uvijek dosta lutanja, oprečnosti, neuslaglašenosti, a ponekad i tragikomičnosti... Zbog toga je bošnjački nacionalizam u odnosu na prethodna dva još uvijek stidljiviji, sa više paralelnih narativa, vrlo klimave mitologije, a političko djelovanje bošnjačkih nacionalista je relativno oprezno i nesigurno...
Zašto se javila takva razlika? Nije iz nekog genetski usađenog merhametluka kod Bošnjaka (kako neki vole misliti), nego jednostavno iz historijskih i geografskih razloga... Bošnjaci, odnosno muslimansko stanovništvo na ovim prostorima se nakon povlačenja Osmanlija našlo u neobranom grožđu, potpuno dezorijentisano, napušteno i zatečeno novim okolnostima, uz to okruženo susjedima koji su nakon 400 godina jedva dočekali da za promjenu on budu 'gornji'... Zbog toga je proces traženja vlastitog nacionalnog identiteta i lutanja u tom pogledu trajao čitavo stoljeće, a bez nacionalnog identiteta, nije moglo biti ni nacionalizma... Dakle, to je razlog 'kašnjenja' bošnjačkog nacionalizma za hrvatskim i srpskim... Drugi faktor je geografija... Činjenica da su Bošnjaci 'najistureniji' većinski muslimanski narod u većinski kršćanskoj Evropi, okružen većim susjedima, gdje je potencijal za kurčenje mnogo manji nego kod Srba i Hrvata... E zbog toga nećeš (još uvijek) vidjeti eksplicitne pojavne oblike u mjeri kao kod velikosrba i velikohrvata...
Međutim, iz godine u godinu (po ubrzanom kursu) se može vidjeti kako bošnjački nacionalizam buja... Prije 7-8 godina si u javnom diskursu imao samo jednog Fatmira Alispahića, kojem se javnost uglavnom ibretila... Sada već takvih imaš na desetine, i njihova pojava više nikog naročito ne čudi - postali su dio svakodnevnice... Još uvijek to nije evropski tip ultradesnice (oni što hodaju sa dignutom rukom), ali kreće se prema tome... SDA još uvijek djeluje kao i razumna u odnosu na Dodika i HDZ, ali je i ona osjetno skliznula dodatno udesno nakon Tihića... 'Intelektualci' koji propovjedaju o Bosni kao državi Bošnjaka, odnosno državi gdje su jedino Bošnjaci autohtoni, niču ko gljive poslije kiše... Komentari bošnjačkih nacionalista na društvenim mrežama sve se manje razlikuju po frapantnosti od komentara srpskih i hrvatskih nacionalista... Nipodoštavanje srpskog i hrvatskog identiteta je sve izraženije... Etiketiranje čitavih naroda također... Fabriciranje prošlosti isto... Dakle, bošnjački nacionalisti se sve više i više ugledaju na srpske i hrvatske... Konačni cilj bošnjačkog nacionalizma je uspostavljanje bošnjačke nacionalne države, u kojoj će ne-Bošnjaci služiti uglavnom kao fikusi, te nametanje vlastite vizije prošlosti i budućnosti kao jedine i neupitne (s tim što se tu javlja problem - bošnjački nacionalisti nisu ni među sobom raščistili kako bi ta vizija tačno trebala izgledati)... A to se jbga ne sviđa pripadnicima drugih naroda, a i zašto bi?
A sada da se osvrnem i na to zašto je bošnjački nacionalizam najopasniji po državu Bosnu i Hercegovinu (u postojećim granicama)... Srpski nacionalizam je svoje najgore i najopasnije lice pokazao 90-tih, pa nije uspio uništiti ovu državu, niti narušiti njen međunarodni subjektivitet... Hrvatski nacionalizam se ispoljio u nešto blažoj formi, ali ciljevi i poenta su isti... Dejton, koliko god da se danas ne sviđa Bošnjacima, ipak je potvrda očuvanja ove države u njenim prvobitnim međunarodno priznatim granicama... Dakle, potvrđeno je da srpski i hrvatski nacionalizam ne mogu uništiti ovu državu... Bošnjački međutim itekako može... Poprimi li on formu, suštinu i intenzitet druga dva nacionalizma, ovoj državi je kraj... Prvo zato što bi država izgubila svoj smisao postojanja, a drugo zato što bošnjačkoj strani jednostavno ne bi moglo proć ono što prolazi recimo Dodiku... Bošnjaci, kao većinski i najzainteresovaniji narod za opstanak ove zemlje, jednostavno ne smiju igrati igru koji im nameću SNSD i HDZ... Oni moraju biti integrativni faktor... Ako Bošnjaci ne budu ti koji će krenuti sa gradnjom porušenih mostova među ljudima, ko će? Mukotrpan je to posao, ponekad se čini i kao Sizifov, znam... Znam i da bi potrajao... Ali nema alternative... Bar ne ako se ovoj državi i njenim stanovnicima misli dobro...
Ma razumijem ja sve sto ti pises i u pravu si na forumaskoj razini. I to je jedino mjesto gdje mozes dokazati bosnjacki nacionalizam u rangu sa susjednim. Gdje par uglavnom glupljih forumasa prekopira teze susjednog nacionaizma i primijeni imenice.
Medjutim - mozes li naci argumente na nivou institucija, skolstva, intelektualnih tijela, historijata izjava i djela partija,.. gdje mozemo reci da je to maltene na istoj ravni sa susjednim nacionalizmima? Eto recimo da Bosnjaci nisu imali oruzja u ratu za genocid - gdje u Bosnjaka vidis u politici, kulturi, skolstvu, medijima,... ideologiju ciste zemlje, mitomaniu u historiju i teoriju odroda, apsiracije na druge teritorije koje su eto vjekovno bosnjacke, zabranu koristenja jezika,..
A i kada tvrdis da danas ima desetine Fatmira - gdje su, mozes li nabrojati bar deset. A i Fatmir koji se slizao sa paradzematima tesko moze vise pozirati kao sovinista.
SDA? I dalje stranka vjerskog predznaka plus lopovskog. Slavi heroje koji su klanjali i bili pod zastavom hrvatskog nacionalizma.
Gradnja porusenih mostova? I dalje kao sto rekoh nemas nigdje u javnom zivotu negiranja drugih nacija i vjera, nemas bosnjacko ime niti u jednoj vecoj stranci, U parlamentu i predsjednistvu silom prilika sjede otvoreni neprijatelji zemlje jer je to upravo ta gorka cijena ikakve drzave, imamo anacionalni ZavnoBiH kojeg drugi ne prihvataju, odbacili ljiljane i prihvatili neutralnu zastavu koju opet niko drugi nece, intermeco neutralna himna koju drugi ismijavaju,.... koliko jos mostova ocekujes od Bosnjaka? Pogotovo danas gdje su Srbi i Hrvati sa nvim generacijama jos odlucniji u neprihvatanju zemlje nego ratne generacije. Pa opet - gradjanska opcija je i dalje otvorena i jedina,... Za bosnjacki nacionalizam mozemo reci da je u povoju ali od pretpostavki gdje sve moze ici se ne moze praviti sud. Do sada se nije manifestovao na isti nacin kao kod drugih.
I ne mozes kritikovati bosnjacki nacionalizam a reci da Dodik i Cavar seru. Isto kao da neko ima certifikat za kritiku toga a drugi ne.
Pa ja sam pola svog prethodnog posta potrošio govoreći o tome kako bošnjački nacionalizam (bar zasad) nije ravan nivou dva susjedna, objašnjavajući i zašto nije, i ti onda dođeš i pitaš to boldirano
Međutim, i pored toga što bošnjački nacionalizam još mora 'jesti pure' da stigne srpski i hrvatski, nije da baš nema nikakvih eksplicitnih primjera... Npr:
- sve češće ponavljanje teze o tome da su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka (npr. na videu ispod)
- reis o 'vlasima' (sreća pa mu je ovo jedino zastranjivanje, inače je OK, ali ona izjava je zaista bila samo dno)...
- postojanje isključivo bošnjačkih i muslimanskih simbola na grbovima mnogih opština
- zapišavanje teritorije na različite načine
- sam si spomenuo Busuladžića i Đozu
- imaš i onaj BPNP (samo se nadam da je riječ o sačici neiživljenih tinejdžera)
- guglaj izjave ovih: Fatmira Alispahića, Sejfudina Tokića, Suada Kurtćehajića, Nihada Aličkovića, Harisa Zahiragića, Senadina Lavića, Dževada Jahića, Ferida Muhića, Emira Zlatara, Džemaludina Latića (eto, tražio si deset imena)...
- pročitaj šta sve pišu STAV, SAFF i još desetine sličnih, samo manje eksponiranih portala i listova
- mitomanija od 10 i kusur genocida, o 200 000 ubijenih Bošnjaka u zadnjem ratu, o bogumilstvu kao preteči islama na ovom prostoru...
- selektivno tumačenje historije
- vrlo nizak nivo suočavanja sa zločinima počinjenim od strane pripadnika Armije RBiH
- vrlo poletno podizanje hajke na neistomišljenike
- fabrikovanje popisa stanovništva (a zbog čega?!)
- neprincipijelnosti tipa - 'jedan čovjek - jedan glas' je inače super civilizacijski princip, ali ne baš i tamo gdje smo manjina
itd.
(eto ostavimo po strani majorizaciju, vjerski ekstremizam, agresivne političke nastupe i ostala medijski preeksponirana pitanja)
Sve to itekako postoji u bošnjačkom dijelu bosanskohercegovačkog društva, kako u javnosti, tako i u svakodnevnici... To što je u Republici Srpskoj i onom dijelu Federacije koji bi se rado zvao Herceg Bosnom situacija gora, ne znači da se trebamo praviti ludi i tvrditi da bošnjački nacionalizam ne postoji ili da je benigan... Ja se vala lud pravit neću, a ti kako hoćeš...
cyprus wrote:
- sve češće ponavljanje teze o tome da su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka (npr. na videu ispod)
- reis o 'vlasima' (sreća pa mu je ovo jedino zastranjivanje, inače je OK, ali ona izjava je zaista bila samo dno)...
- postojanje isključivo bošnjačkih i muslimanskih simbola na grbovima mnogih opština
- guglaj izjave ovih: Fatmira Alispahića, Sejfudina Tokića, Suada Kurtćehajića, Nihada Aličkovića, Harisa Zahiragića, Senadina Lavića, Dževada Jahića, Ferida Muhića, Emira Zlatara, Džemaludina Latića (eto, tražio si deset imena)...
- pročitaj šta sve pišu STAV, SAFF i još desetine sličnih, samo manje eksponiranih portala i listova
- mitomanija od 10 i kusur genocida, o 200 000 ubijenih Bošnjaka u zadnjem ratu, o bogumilstvu kao preteči islama na ovom prostoru...
- vrlo nizak nivo suočavanja sa zločinima počinjenim od strane pripadnika Armije RBiH
- neprincipijelnosti tipa - 'jedan čovjek - jedan glas' je inače super civilizacijski princip, ali ne baš i tamo gdje smo manjina
itd.
.
Izvini sto samo izvodim ali moramo nesto konkretno.
- sve cesce teze o Bosnjacima 19-og vijeka nisu dio udzbenika historije niti opce javno mijenje,..
- izdvojene izjave o Vlasima su trazenje dleke u jajetu
- koji su to iskljucivo bosnjacki simboli? muslimanski se u ovoj prici ne racunaju jer govorimo o naciji a ne vjeri.
- kakvo bosnjacko zapisavanje teritorije spominjes - gdje i sta?
- Busaladzic i Dzozo su dokaz vjerske podobnosti - nacionalno se prije mogu pripisati hrvatskom - mislim kakve veze sa bosnjastvom?
- od tih deset imena imas vecinu radikala vjerskog tipa i vjerskog identiteta, i osim Fatmira niko nije nista nacionalisticki propagirao u smislu sovinizma i bilo cega nalik susjednim sovinizmima,.. - naravno - ne mijesaj identitet sa nacionalizmom u negativnom kontekstu.
- SAFF i sl je i dalje samo vjerskog tipa
- 10 genocida, sporadicno pretjerivanje u brojkama niti je institucionalno, niti dio udzbenika, niti javnog mijenja,... niti ucestalo. Bogumilstvo kao preteca islama je historija vjere a ne naroda ili nacije.
- koje selektivno tumacenje historije - navedi bilo koji udzbenik i knjigu koju dozivljavas kao bosnjacku verziju
- klasifikacija zlocina je prica za sebe i nema veze sa nacionalizmom,... osim ako si ocekivao da se Kazani i Tomasica stave u istu ravan
- kakvo fabrikovanje popisa i da jeste - kakve to veze ima sa nacionalizmom.
- navedi ijedan realan nacin zloupotrebe sistema jedan covjek jedan glas - kako bi se to osjetilo u Banjaluci ili Grudama
Nacionalizam nije nužno negativna pojava. Kod Bošnjaka taj nacionalizam ne postoji u klasičnom smislu jer ne postoji jasan
nacionalni identitet, osim u nekim aspektima kao što su : teritorija (od Une do Drine) i jezik (istrajavanje na bosanskom jeziku).
Ostalo je sve pomiješano sa elementima islama (naša vjera najljepša, najčišća bla bla ) koji zamjenjuju očigledno ove
segmente klasičnog nacionalizma kod komšija (naša nacija je nebeska, mi naj naj bla bla) itd
Kao što se ekstremni oblici nacionlizma kod komšija četništvo i ustaštvo i odjevanje i simbolika koja ide uz to , kod nas je to
zalutalo u vjerski ekstremizam , tzv vehabizam. Iako je to globalna pojava, kod muslimanskih naroda je tu riječ o nedostatku
jasnog nacionlonog identiteta u kojem je nacija u službi islama , a ne islam u službi nacije.
Kršćanstvo nije mijenjalo kulturu kod pokrštenih naroda nego se prilagođavalo podneblju pa je tako Isus prikazan kao neki evropljanin
iako je vjerovatno izgledao kao Arapin itd
Bošnjaci, kao i drugi narodi su samo načelno vjernici, tako se izjašnjavaju a velikom većinom su samo tradicionalno vezani za vjeru.
Samim tim većinski nisu ni nacionalisti jer, opet kažem, nemaju jasnu sliku o identitetu i još im se ovaj vjerski nudi kao dominantni.
Po meni, iako nacionalizam smatram glupošću, kod izgradnje identiteta on je itekako potreban. On je kao neki protuotrov koji nam
se ubrizgavao tokom zadnjih 100 godina i jasne ugroženosti identiteta (što nije nacionalsitička priča, već za to postoje dokazi 100%..
jer ako nekome zabranjuješ da se zove i samim time osjeća kao narod, pa mu onda dozvoliš da se zove Musliman...šta tu ima da se dokazuje).
Međutim, šta mi radimo ? Umjesto protuotrova mi nastavljamo da se ponašamo kao vjerska skupina , odnosno naša intelektualna elita
ne radi ništa da se to promijeni.
Pri tome ne mislim samo na gospodu iz gore postavljenog videa, već na intelektualce tipa Enver Kazaz koji se nastvaljau ponašati kao
uvrijeđene curice , da ne spominjem onu budaletinu Besima Spahića koji radi još suprotnu šireći nekakvu relativizaciju svih
identiteta, naravno samo među Bošnjacima ,dok bi ga drugi vjerovatno išamarali .
Elem, ako postoji stvarna ugroženost nekog naroda , a kod Bošnjaka evidentno postoji , ona se neće umiriti tako što će se npr
taj narod naoružati ili obogatiti ili šta god, već će se ona riješiti izgradnjom jasne kolektivne svijesti i identiteta.
Samim tim taj narod prestaje biti plijen za bilo čiju asimilaciju .
cyprus wrote:
itd.
.
Izvini sto samo izvodim ali moramo nesto konkretno.
- sve cesce teze o Bosnjacima 19-og vijeka nisu dio udzbenika historije niti opce javno mijenje,..
- izdvojene izjave o Vlasima su trazenje dleke u jajetu
- koji su to iskljucivo bosnjacki simboli? muslimanski se u ovoj prici ne racunaju jer govorimo o naciji a ne vjeri.
- kakvo bosnjacko zapisavanje teritorije spominjes - gdje i sta?
- Busaladzic i Dzozo su dokaz vjerske podobnosti - nacionalno se prije mogu pripisati hrvatskom - mislim kakve veze sa bosnjastvom?
- od tih deset imena imas vecinu radikala vjerskog tipa i vjerskog identiteta, i osim Fatmira niko nije nista nacionalisticki propagirao u smislu sovinizma i bilo cega nalik susjednim sovinizmima,.. - naravno - ne mijesaj identitet sa nacionalizmom u negativnom kontekstu.
- SAFF i sl je i dalje samo vjerskog tipa
- 10 genocida, sporadicno pretjerivanje u brojkama niti je institucionalno, niti dio udzbenika, niti javnog mijenja,... niti ucestalo. Bogumilstvo kao preteca islama je historija vjere a ne naroda ili nacije.
- koje selektivno tumacenje historije - navedi bilo koji udzbenik i knjigu koju dozivljavas kao bosnjacku verziju
- klasifikacija zlocina je prica za sebe i nema veze sa nacionalizmom,... osim ako si ocekivao da se Kazani i Tomasica stave u istu ravan
- kakvo fabrikovanje popisa i da jeste - kakve to veze ima sa nacionalizmom.
- navedi ijedan realan nacin zloupotrebe sistema jedan covjek jedan glas - kako bi se to osjetilo u Banjaluci ili Grudama
Aha, znači krsne slave svega i svačega u Republici Srpskoj nisu stvar nacionalizma, nego isključivo vjere? Rušenje džamija isto nije nacionalizam, nego 'samo' vjerska netrpeljivost? Bježi bolan haznadare, ovo što si ti napiso se ne može nazvati ni hvatanjem za slamku... Ovo je hvatanje za havu...
Instrumentalizacija religije je nesporno jedan od glavnih, ako ne i glavni alat balkanskih nacionalizama (zato se često i zovu kleronacionalizmima)... A ti bi to kao da odvojimo jedno od drugog To je kao da kažeš - baška rakija, baška alkohol... I očekuješ da ozbiljno diskutujemo na tu temu?
Bošnjaci su veći nacionalisti od Srba i Hrvata...
Nejasno je što se kurče ,zna se ko to može i smije
Bošnjački je biti merhametli i saburati, a ne dizati,glavu kad ti neko šamarčinu sveže,ili ne daj bože uzvratiti istom mjerom.
Uostalom dok su bili Muslimani i muslimani sa njima se nekako i moglo.
A posebno ovi što su nekakve škole završili pa sad pričaju o historiji i jeziku i to baš javno ,njima treba prvo jezik svezati još ako nisu ni malo crveni ...e to već zabrinjava.
A popis bogami ne znam kako vas nije stid ...vaskoliki svijet zna da vas je 40 i kusur posto ostalo ...valjda mi znamo koliko smo vas pobili.
Ali hajde prvo izbacite teoriju nacionalizam i nacionalist...pa je ne miješajte sa drugim pojmovima ,pa tek onda opletite teoretski i praktično....lijep pozdrav
Prvo, sam pojam nacionalizma se definira različito.
U lijevoj teoriji, sve što ima ikakve veze sa nacijom i identitetom je po defaultu nacionalizam i ima negativnu konotaciju. Korijen ovoga je u tome što komunizam kao jednog od najvećih neprijatelja smatra nacionalnu državu, kao jedan od produkata kapitalizma.
Ostatak svijeta pod nacionalizmom smatra ljubav prema vlastitoj naciji. Kada ta ljubav dobije patološke dimenzije, prelazi u šovinizam i fašizam.
Kod nas, nacionalizam je mix svega gore navedenog. Po defaultu je negativan i svi imamo problem da razgraničimo gdje prestaje zdrav i normalan nacionalni identitet, a počinje mržnja prema drugom. Razlog tome jeste što su se i nacionalizmi na ovim prostorima različiti razvijali i u svoje temelje i kanone ugrađivali različite ideje.
Upravo zato, kada se priča o nacionalizmima, često imam dojam da sugovornici pričaju na različitim jezicima.
Bošnjački nacionalizam, ako ćemo ga definirati kao negativan i šovinistički, postoji i još uvijek se definira. Paralelno s tim, pozitivan bošnjački identitet se takođe razvija i on treba da uguši nacionalizam kao anomaliju. Ali, samo izražavanje identiteta se često definira kao nacionalizam, što nas dovodi do paradoksa, da ako ne budemo dopustili nacionalnoj ideji da se razvije u afirmativnom, humanističkom i tolerantnom duhu, nikada neće moći pobijediti nacionalizam kao anomaliju nacionalnog identiteta.
Međutim, osnovni problem je da nacionalizmi, sami po sebi, nikada nisu problem, nego gorivo za probleme. Takođe, same temeljne ideje nacionalnog identiteta i kanoni su jako bitni i određuju ozbiljnost same patologije i razvoja budućeg nacionalizma. Miloševića i dalje slave u ekstremno lijevim krugovima u Evropi kao nekoga ko se suprptstavio NATO-u. Nikada nije bio nacionalista, ali je brutalno iskoristio srpski nacionalizam kao gorivo svoje moći.
U BiH, od nacionalizma se živi. To je najjača privredna grana. Od njega žive nacionalisti i anacionalisti. I jedni i drugi mole Boga da nacionalizama ne nestane, jer bi ostali bez posla.
Takođe, teza da su za sve od 90ih na ovamo krivi nacionalizmi, je stara teza velikosrpske ideje, koja je sukobe u Jugoslaviji izazvala i htjela da predstavi kao kafansku tuču pijanih nacionalista. Sama podrška SANU mladomuslimanskom procesu to najbolje objašnjava. Na ovo se veže logičan zaključak, svi su krivi, svi su činili zločine, Balkan je oduvijek bio krvav gdje plemena kolju jedni druge vijekovima, samo su neki malo jači i spremniji... Ekvilibrijum se uspostavlja sa čuvenom, ko nas bre zavadi i smanjenom teritorijom komšija i destinama hiljada manje istih.
Iz tog razloga, se fabrikuje i izmišlja bošnjački nacionalizam, ne bi li se retroaktivno dobio alibi za zločine. U ovo često ulijeće i islamski radikalizam, pa se to najbolje može objasniti Karadžićevom, I told you so! kada genocid objašnjava svojom vidovitošću i predviđanjem ISIL-a.
Pseudo borci protiv nacionalizma, bošnjački nacionalizam izmišljaju, jer se lakše boriti protiv izmišljenog duha u Sarajevu, nego protiv stvarnog u Konjević polju, a jednako je plaćeno...
Radikalni bošnjački nacionalizam je sastojak koji neodstaje u formuli raspada Bosne i Hercegovine i zato je tako tražena roba. Sve bi bilo lakše objasniti kada bi se dokazalo da postoji u toj mjeri da se može iskoristiti kao opravdanje svega što se desilo. Nevjerovatno, ali najveći promotori i fabrikatori bošnjačkog nacionalizma su nebošnjaci. U svemu ovome fali vremenska mašina doduše, ali se ona pokušava nadomijestiti pričom o vještom skrivanju bošnjačkog nacionalizma i umotavanjem u građanske opcije, ljudska prava i slične tekovine civilizacije.
Time se opet vraćamo na tezu velikosrpske ideje o prevrtljivim Bošnjacima, veru za večeru, koji sami sebe ubijaju da bi izazvali intervenciju i vješto se kriju iza civilizacije, multikulturalnosti, ljudskih prava, da bi nekad, kada ih bude preko 70-80%, pokazali svoje pravo lice (pogledati izjavu Irineja na ovu temu, ako vam se da googlati).
Nije teško zaključiti da je taj budući, priželjkivani bošnjački nacionalizam jedan od najvećih neprijatelja BiH. Tu destruktivnu verziju bošnjačkog nacionalizma još čekamo. Ja molim Boga da je nikada ne dočekamo, dok bi drugima konačno svanulo. Upravo iz tog razloga, svaka pojava bilo kakvog nacionalnog identiteta se pokušava konvertovati u taj strašni bošnjački nacionalizam.
Odgovor na ovo jeste izgradnja pozitivnog, zdravog bošnjačkog identiteta zasnovanog na toleranciji, poštivanju ljudskih prava i pruženoj ruci za multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu, zajednicu ravnopravnih na svakoj stopi teritorije. Sa prihvatanjem ove teze, ojačao bi se toliko priželjkivani bosanski identitet.
Bošnjački nacionalni identitet ne smije imati svoje Načertanije, niti Bošnjaci, svi i svuda, a fala Bogu niti nema. Ne smijemo graditi identitet na Kosovskim bojevima i maksimi, ko se ne osveti, taj se ne posveti. Vakum koji postoji se mora popuniti naučnim pristupom u izučavanju istorije i ubijanjem svake mogućnosti da se u tom vakumu stvore mitovi koji bi vodili tom bošnjačkom nacionalizmu.
cyprus wrote:
Pa ja sam pola svog prethodnog posta potrošio govoreći o tome kako bošnjački nacionalizam (bar zasad) nije ravan nivou dva susjedna, objašnjavajući i zašto nije, i ti onda dođeš i pitaš to boldirano
Međutim, i pored toga što bošnjački nacionalizam još mora 'jesti pure' da stigne srpski i hrvatski, nije da baš nema nikakvih eksplicitnih primjera... Npr:
itd.
(eto ostavimo po strani majorizaciju, vjerski ekstremizam, agresivne političke nastupe i ostala medijski preeksponirana pitanja)
Sve to itekako postoji u bošnjačkom dijelu bosanskohercegovačkog društva, kako u javnosti, tako i u svakodnevnici... To što je u Republici Srpskoj i onom dijelu Federacije koji bi se rado zvao Herceg Bosnom situacija gora, ne znači da se trebamo praviti ludi i tvrditi da bošnjački nacionalizam ne postoji ili da je benigan... Ja se vala lud pravit neću, a ti kako hoćeš...
U principu se slažemo.
Ono oko čega se ne slažemo jesu primjeri, od kojih svaki drugi je tu samo da bi lista bila duža. Mislim, Haris fuckin Zahiragić u društvu Tokića ili Jahića . Svi navedeni, ne mogu ni opepeliti jednom Vasi Čubriloviću ili Stevanu Moljeviću. Da si spomenuo Saltagu sa Prava, možda bi bo na pravom tragu.
Priča o selektivnom tumačenju istorije, takođe je tvoje viđenje stvari. Moje je da je u pitanju detoksikacija od velikosrpskih i velikohrvatskih ideja, koje su dominirale humanističkom naukom 20og stoljeća, a koja nam je nametnuta kao početna tačka i samim time normalna.
Priča o zločinima ne stoji u 90% slučajeva.
Popis... De ba, da se uozbiljimo
U suštini, poređenje nacionalizama na Balkanu se uvijek svede na onaj vic kada slonovi i mravi igraju fudbal... Dobro, i mi smo se gurali . O političkim idejama koje su izrasle iz njih, da ne govorimo.