Član 25.
(Ovlast za pregled osoba i prevoznih sredstava)
(1)
Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled lica, predmeta koje lice nosi sa sobom i
saobraćajnog sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni za
nošenje u prostoru ili objektu ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugo lice ili
samoozljeđivanje.
(2)
Pregled lica u svrhu iz stava (1) ovog člana obuhvata uvid u sadržaj njegove odjeće i obuće.
(3)
Pregled saobraćajnog sredstva u svrhu iz stava (1) ovog člana obuhvata pregled svih otvorenih i
zatvorenih prostora, saobraćajnog sredstva i predmeta koji se njime prevoze.
(4)
Pregled predmeta koje lice nosi sa sobom obuhvata pregled predmeta koji su kod lica ili su u
njegovoj neposrednoj blizini, ili predmeta lica po čijem se nalogu i u čijoj se pratnji prevoze.
(5)
Pregled lica obavlja lice istog spola, izuzev u slučajevima kada je neophodan hitan pregled lica
kako bi mu se oduzelo oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugo lice ili
samopovređivanje.
(6)
Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i/ili službene pse.
1 - kada je to neophodno - ko odlucuje kada je neophodno? Da li je neophodno u rutinskom/nasumicnom zaustavljanju ili samo kad je vanredna situacija (u blizini se desilo ubistvo, pljacka, pucnjava itd)
2 - uvid u sadržaj njegove odjeće i obuće - sta znaci uvid? da pogleda ili da ti gura ruka u djepove ili pretince u autu kako njemu cejf (u rutinskom pregledu - ne vanredna situacija)
3 - u svim tackama se spominje samo pregled (znaci okom - gledati , pa stoga pregled) a ne pretrese (tj prepipavanje i slicno)
::::::::::::::::::::::::::::::::
Poenta je - licno me ne zanima (ja dam licnu kad mi je trazi - dozvolim pretres kad upita jer ko ce se sa idiotima raspravljati itd - ali da mi je drago kad me bezveze zaustavi i maltretira na ulici - nije)
A zakon ko zakon - svako ga interpretira kako hoce pa ako si mislio ovim zatvoriti raspravu oko toga sta se smije a sta se ne smije - ofulao si.
A znamo to i iz dosta slucajeva koji su odbaceni bas na osnovu Ilegalnog pretresa i nelegalno prikupljenih dokaza - naravno kada optuzeni ima para da plati dobrog advokata - ako nema para to je druga prica.
A naravno policajac kad ovo procita on iz svoje perspektive shvati da moze sta hoce i tako se ponasa, pa stoga i kuknjava stalno : Joj mi uhvatimo kriminalca, posaljemo dokaze, sudija ga oslobodi, nije do nas.
Treba prvo policajcima dobro objasniti sta smiju i kako smiju a sta ne smiju - pa ce biti i manje pustenih kriminalaca nakon brojnih gresaka u policijskoj proceduri.