Propast demokratije

Post Reply
apsidejzi

#126 Re: Propast demokratije

Post by apsidejzi »

Kada ce ljudi shvatiti da je jedini oblik vladavine od pamtivjeka pa do danas a vjerovatno i u buducnosti bio i bice: OLIGARHIJA. Sve ostalo je nacin kako dobiti tu oligarhiju. Nit narod necim vlada (demokratija) nit pojedinac necim vlada (monarhija). U svakom sistemu ima skup ljudi koji imaju odredjeni interes i koji su uspjeli ubijediti druge ljude (milom ili silom) da je njihova ideja dobra za njih sve. Taj skup ljudi se zove oligarhija a sve ostalo je marketing.

Sta vi mislite da je Trump osvojio izbore zato sto je nesposoban? Ne! On je izbore osvojio na isti nacin na koji je stekao svoje bogastvo. Covjek je uspjesan prodavac. Sad ce oko sebe okupiti grupu ljudi (oligarhiju) koji ce donositi odluke u ime Amerike naredne 4 godine. Nit ce on sam vladati nit ce americki narod vladati. Tih par desetina ljudi ce vladati.

Tako da nemamo propast demokratije jer demokratije nikad nije ni bilo (demos - narod, krates - vlast => demokratija = vladavina naroda). Imamo samo nastavak oligarhije.
Fudo387

#127 Re: Propast demokratije

Post by Fudo387 »

animals wrote:
mixone1995 wrote:A fkt demokratija je sranje iz aspekta gdje jedan glas od zatucanog seljobera sa nekog sela iz picke materine, koji je inace cuo samo za SDA, i naravno za njih ce i glasati, vrijedi isto kao glas nekog recimo doktora nauka. Nisam ja "za" da se ovom seljoberu ukine glas, nego recimo to ovako:

neobrazovani - 1 glas nosi kao 1 poen
obrazovni - 2 poena
jos vise obrazovani :mrgreen: - 3 poena
itd itd ..
i onda recimo doktori nauka i tome slicno - 5 poena

Eh majcin sine, ovo bi vec bilo posteno :wink:
Ja nisam nikad glasao, u koju ja skupinu spadam :D
Pa, auslander.
Nemas pravo glasa. :D
Krokodajl

#128 Re: Propast demokratije

Post by Krokodajl »

Formirati nezavisni visoki sud koji bi bio sastavljen od stranaca koji bi bili birani od strane UN-a za svaku zemlju.

Parlament od 100 mjesta.

30 za vlasnike privatnih preduzeža i obrtnike
20 za školovane političare
20 za stručnjake iz raznih grana života
20 se bira na slobodnim izborima i može se kandidovat ko hoće
10 ide plemstvu i svećenstvu i vojsci.

Privatnike biraju na zatvorenim izborima udruženja privrednika.
Školovane političare bira Izborna komisija na prijedlog fakulteta političkih nauka, stranaka i drugih lica.
Stručnjake bira akademija nauke i umjetnosti
20 bira narod
od ovih 10, 3 za generale iz svakog naroda po jedan, 4 predstavnika koje bira Islamska Zajednica, Pravoslavna, Katolička crkva i Jevrejska zajednica i po 3 potomka begova, vitezova, gospoda iz svakog naroda, čisto da se osjeti dašak plave krvi.

Pa nek bude ko u Portugalu za vrijeme "Estado Nuovo"
Kikibombona

#129 Re: Propast demokratije

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Zašto recimo ne bi uveli koeficijente... Ne uzimati nikom pravo glasa, ali nek recimo oni koji imaju veće intelektualne sposobnosti i veći stepen informisanosti imaju i veći koeficijent koji se množi sa njihovim glasom...
Opet elita smislja zakone protiv sirotinje. :D

I otkud uopste ideja da inteligentni ljudi zele dobro covjecanstvu, posebno sirotinji!??

Od ljudi koje poznajem, prema drustvu su neuporedivo obzirniji siromasni i manje inteligentni. Bogati i inteligentni gledaju samo sebe.

Za svijet koji poznajemo velike zasluge snose neobrazovani, siromasni...

Nemoj da vas opet sa vilama ganjamo i izvlacimo iz luksuznih kucetina! :evil: :D :D

Americka demokratija je polozila ispit. Model za cijeli svijet. Tramp je konj, ali je njegov izbor pobjeda demokratije. :thumbup:
animals

#130 Re: Propast demokratije

Post by animals »

Fudo387 wrote:
animals wrote:
mixone1995 wrote:A fkt demokratija je sranje iz aspekta gdje jedan glas od zatucanog seljobera sa nekog sela iz picke materine, koji je inace cuo samo za SDA, i naravno za njih ce i glasati, vrijedi isto kao glas nekog recimo doktora nauka. Nisam ja "za" da se ovom seljoberu ukine glas, nego recimo to ovako:

neobrazovani - 1 glas nosi kao 1 poen
obrazovni - 2 poena
jos vise obrazovani :mrgreen: - 3 poena
itd itd ..
i onda recimo doktori nauka i tome slicno - 5 poena

Eh majcin sine, ovo bi vec bilo posteno :wink:
Ja nisam nikad glasao, u koju ja skupinu spadam :D
Pa, auslander.
Nemas pravo glasa. :D
Imam u auslandu :D
u stvari samo sam jednom glasao, u bivsoj SFRJ..
za Bogicevica, na prvim stranackim izborima..
tako mi rekli,i ja zaokruzio, nisam ni znao ko je on.. :D
e takva je kod nas demokratija :D
Hakiz

#131 Re: Propast demokratije

Post by Hakiz »

Da li primarijusov glas vrijedi više od glasa "običnog" doktora? Da li glas docenta, redovnog profesora i vanrednog profesora vrijede isto? Da li glas primarijusa vrijedi više od glasa doktora nauka iz fizike koji radi u CERN-u?

Kome li samo takve gluposti padaju na pamet!?
insomnia78

#132 Re: Propast demokratije

Post by insomnia78 »

Je l glas ovoga sto radi u BiMgu vriiedi manje od automehanicara?
sinuhe

#133 Re: Propast demokratije

Post by sinuhe »

Ako bi se vodili forumskom pricom glas obrazovanog Njujorcanina i vrijedi vise od onoga u Nebraski. Ekonomski i kulturni centri donose vise bodova ali ovaj put nije bilo dovoljno.
mixone1995

#134 Re: Propast demokratije

Post by mixone1995 »

Ne znam sta imate protiv mog prijedloga, jer svakako nam politika ne moze biti vise u kurcu i da hoce :mrgreen: :run:
KB9

#135 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

MyTao wrote:Nije on kriv sto ono o cemu pises nema smisla...
ti me postedi svog misljenja
KB9

#136 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

Hakiz wrote:VI koji kažete da glas treba da se vrednuje po obrazovanju, kada bi se neko teško zajebao pa to usvojio kao zakon, koliko će vam nakon toga trebati da predložite da se glas vreduje po boji kože, spolu, visini, boji očiju itd?

Niste vi rasisti. VI ste mali rasisti, rasisti u pokušaju. Imate pravo na svoj stav, sloboda govora. Samo vam ne treba pustiti da prođe u praksi.
bezobrasno nagadjas i osudjujes unaprijed

da li neko nekom brani da se skoluje?
Fudo387

#137 Re: Propast demokratije

Post by Fudo387 »

KB9 wrote:
Hakiz wrote:VI koji kažete da glas treba da se vrednuje po obrazovanju, kada bi se neko teško zajebao pa to usvojio kao zakon, koliko će vam nakon toga trebati da predložite da se glas vreduje po boji kože, spolu, visini, boji očiju itd?

Niste vi rasisti. VI ste mali rasisti, rasisti u pokušaju. Imate pravo na svoj stav, sloboda govora. Samo vam ne treba pustiti da prođe u praksi.

Ali,
Ti bi izgubio pravo glasa.
KB9

#138 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

Fudo387 wrote:
KB9 wrote:

Ali,
Ti bi izgubio pravo glasa.
gdje?
Fudo387

#139 Re: Propast demokratije

Post by Fudo387 »

Pa nepismen si jarane.
KB9

#140 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

Fudo387 wrote:Pa nepismen si jarane.
majstorcino moja vjeruj mi da sam za tebe pojam pismenosti i skolovanja

skroz je druga stvar sto za to na forumu ne dajem ni leteci jeb sto se kaze jer mi isti sluzi za razonodu a ne fasciniranje nekog tamo fude forumasa :lol:
MyTao

#141 Re: Propast demokratije

Post by MyTao »

Nema nista gore od skolovanog konja.

Vi "fina gradska raja" se previse kurcite za ovce i konje koje SDA guzi vec 25 godina... Nije vam neki "seljober" dosao i izabrao SDA u gradu...

Ideja da glasove treba vagati po skolstvu moze iznijeti samo neko ko nema trunke inteligencije u tintari. Tek bi onda sranje bilo... To je toliko daleko od demokracije da dalje ne moze biti.
KB9

#142 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

pa poenta i jest da je demokratija propast te da treba nesto drugo

ps. tokom skolovanja se moze stalno napredovat samo je pitanje hoces li, problem je sto u tom scenariju ne mozes zavrsit osnovnu a pametovat konstatno i cak nekad se pitat nesto :thumbup:
Fudo387

#143 Re: Propast demokratije

Post by Fudo387 »

KB9 wrote:

skroz je druga stvar sto za to na forumu ne dajem ni leteci jeb sto se kaze jer mi isti sluzi za razonodu a ne fasciniranje nekog tamo fude forumasa :lol:
Ma jok, foliras bezveze.
U sistemu kojeg prizivas, a gdje bi samo obrazovani imali pravo glasa, ti ne bi mogao glasati.
Nije to samo zbog pisane forme tvojih tekstova, nekako ubodes prosto prosirenu recenicu, nego brate lupas takve gluposti od kojih mi se zamanta.
MyTao

#144 Re: Propast demokratije

Post by MyTao »

KB9 wrote:pa poenta i jest da je demokratija propast te da treba nesto drugo

ps. tokom skolovanja se moze stalno napredovat samo je pitanje hoces li, problem je sto u tom scenariju ne mozes zavrsit osnovnu a pametovat konstatno i cak nekad se pitat nesto :thumbup:
Kako je system u kojem vlada elita nesto bolje? Pa to smo vec vidjeli i prosli...

btw... dali mislis da postoji razlika izmedju skolstva i inteligencije? Ili vjerujes da to ide jedno sa drugim?
Last edited by MyTao on 11/11/2016 17:00, edited 1 time in total.
cyprus

#145 Re: Propast demokratije

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Zašto recimo ne bi uveli koeficijente... Ne uzimati nikom pravo glasa, ali nek recimo oni koji imaju veće intelektualne sposobnosti i veći stepen informisanosti imaju i veći koeficijent koji se množi sa njihovim glasom...
Opet elita smislja zakone protiv sirotinje. :D

I otkud uopste ideja da inteligentni ljudi zele dobro covjecanstvu, posebno sirotinji!??

Od ljudi koje poznajem, prema drustvu su neuporedivo obzirniji siromasni i manje inteligentni. Bogati i inteligentni gledaju samo sebe.

Za svijet koji poznajemo velike zasluge snose neobrazovani, siromasni...

Nemoj da vas opet sa vilama ganjamo i izvlacimo iz luksuznih kucetina! :evil: :D :D

Americka demokratija je polozila ispit. Model za cijeli svijet. Tramp je konj, ali je njegov izbor pobjeda demokratije. :thumbup:
Nit živim u luksuznoj kućerini :mrgreen: niti pod ovim mislim na sirotinju... Neobrazovanost i neinformisanost nisu jednako sirotinja...

Na početku sam rekao da svoj stav o ovome nisam jasno kristalisao, ali mislim da nije nimalo neopravdano početi propitivati svrsishodnost sistema u kojem dva idiota mogu glat preglasati jednog genija i humanistu...

I tačno, sa Trumpom jeste pobijedila demokratija... Ona je također pobijedila i 1933. godine.
KB9

#146 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

Fudo387 wrote:
KB9 wrote:

Ma jok, foliras bezveze.
U sistemu kojeg prizivas, a gdje bi samo obrazovani imali pravo glasa, ti ne bi mogao glasati.
Nije to samo zbog pisane forme tvojih tekstova, nekako ubodes prosto prosirenu recenicu, nego brate lupas takve gluposti od kojih mi se zamanta.
haj ti fino pakuj kofere, zlobni tramp zakuco na vrata

taman posla da se ubjedjujemo ovde kolko sam po pitanju obrazovanja iznad tebe :)
MyTao wrote:
KB9 wrote:pa poenta i jest da je demokratija propast te da treba nesto drugo

Kako je system u kojem vlada elita nesto bolje? Pa to smo vec vidjeli i prosli...
ako je ulazak u elitu odredjen obicnim skolovanjem tj voljom za istim onda je to vise nego fer, tj ne moze bit postenije i korektnije, mozes bit ne znam ti ciji al odredjuje te ono sto si naucio tj za sto imas dokaz u pisanoj formi da si naucio
Towelie

#147 Re: Propast demokratije

Post by Towelie »

Davno smo bili upozoreni na pogubnost demokratije, al dzaba Bosnji pricat. :-D
Image
MyTao

#148 Re: Propast demokratije

Post by MyTao »

KB9 wrote:
ako je ulazak u elitu odredjen obicnim skolovanjem tj voljom za istim onda je to vise nego fer, tj ne moze bit postenije i korektnije, mozes bit ne znam ti ciji al odredjuje te ono sto si naucio tj za sto imas dokaz u pisanoj formi da si naucio
De ba, ti konstantno mjesas skolstvo i intelekt...

U sistemu gdje skolovani vrijede vise od onih bez skole, pocele bi se praviti skole koje bi od malih nogu "ucile" djecu kako da razmisljaju itd itd...

I mejtef je skola pa nikada da iz nje izadje neko ko moze razmisljati kriticki. A ako se i desi da neko pocne misliti svojom glavom onda odma odbaci ono sto je ucio u skoli, dali to znaci da mu se treba oduzeti oni extra bodovi? :roll:
Fudo387

#149 Re: Propast demokratije

Post by Fudo387 »

Nema sta, genijalna ideja.
Alija Delimustafic moze glasati, ali onaj drot sto ga hapsi ne moze.
Nije problem obrazovanje, vecina je dibidus zglajzala bez obzira koliko knjiga procitala.
Mozda je to prirodni ciklus, do sljedece depopulacije.
KB9

#150 Re: Propast demokratije

Post by KB9 »

MyTao wrote:
KB9 wrote:
De ba, ti konstantno mjesas skolstvo i intelekt...

U sistemu gdje skolovani vrijede vise od onih bez skole, pocele bi se praviti skole koje bi od malih nogu "ucile" djecu kako da razmisljaju itd itd...

I mejtef je skola pa nikada da iz nje izadje neko ko moze razmisljati kriticki. A ako se i desi da neko pocne misliti svojom glavom onda odma odbaci ono sto je ucio u skoli, dali to znaci da mu se treba oduzeti oni extra bodovi? :roll:
mani ba mejtefa, religija, intelekta, nagadjanja

pravi, normalni uslovi i cista nauka na kojoj se kasnije bazira sav zivot, nista vise i nista manje
Post Reply