Omladina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#126 Re: Omladina

Post by piupiu »

ExNihilo wrote:Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada
Eh, vidiš, ja sam se donedavno bacala od smijeha na ovakve konstatacije, a od Iraka i Libije se više ne bacam od smijeha, posbno otkad sam naučila kako izgleda kvartal u multinacionalnoj korporaciji i kako se i zašto vrši lobiranje vlada od strane istih. Amerika je poliarhija, u njoj, kao i u velikom broju zemalja, 100-200 ljudi/porodica vodi državu (i vanjsku politiku) onako kako im odgovara, i, teško mi je ovo reći, no čini mi se da svi mi 'ostali' pomalo dijelimo zbunjenost Kafkinog Jozefa K zbivanjima oko nas. U jedno sam sigurna - Amerika svijetom ne širi demokratiju, nego poliarhiju - i mi smo dokaz da je tako.

Interesi moćnika nisu uvijek i samo komercijalne prirode. U posljednjih mjesec dana pokušavam upratiti kakve vijesti iz Jemena, gdje američka ljubimica, Saudijska Arabija, upade da malo 'zavede red'. I vidjeh nešto o nekom dronu i nekim teroristima, i ništa osim toga. Ratovi se vode tamo gdje je ljubimcima i partnerima ćejf ... Teško mi je priznati i da mi Dino Merlin sve više baca na Aristotela :oops: :D :lol: , al' stvarno mu je pamenta ona: "Sve je laaaaaaž, samo pusta laaaaaž, što se oko naaaas, u krug vrtiiiiiiiiii ...". :-?

Ovaj se moj odgovor, inače, ne odnosi toliko na Jugoslaviju i njenu sudbinu, mada ne sumnjam da su i toj sudbini, kao i sudbini Ukrajine, Sirije, Iraka, Libije ... kumovali viši interesi. Zapravo se jako dobro sjećam da je Mladina pred rat žarila i parila i objavliala razna čuda, uključujući i neku CIA-inu kartu (objavljenu u Newsweeku, ako se dobro sjećam) koja je prikazivala kako će Jugoslavija izgledati za 25 godina, čini mi se, to je bilo nekad neke 1988.ili 89. godine., ili tako nešto, i sjećam se da je oko toga bila nastala velika frka, i prosto mi je nevjerovatno kako nigdje nikada nisam našla nikakvu internetsku referencu na taj njihov članak - a, mislim da je u pitanju bila naslovnica.

Karta je, naravno, izgledala slično trenutnom stanju, osim što je Sarajevo bila neka izdvojena, nezavisna ekonomska zona, a sve ostalo je bilo pojedeno i popano od likova ta tlane, ono, po željenim linijama tisućljetnih i nebeskih stremljenja. Ponekad mi se čini da sam to sanjala jer oko mene vlada opšta amnezija po pitanju te karte i frke koja se digla oko njenog objavljivanja. Eh, sad, pošto ne vjerujem u CIA-inu vidovitost, mislim da se radilo o programu, i to o programu koji je ustanovljen na osovini Regan-Tačer, ta osovina zapravo predstavlja jednu društvenu prekretnicu, ulazak neokonzervatavica i njihove sociopatske intervencionističke globalne politike na velika vrata ...i sasvim je sigurno da mi nismo bili hermetički, niti na bilo koji drugi način izolovani od tektonskih poremećaja koji su krenuli s tim periodom.

Eh, a sad da se vratim omladini - kad bi današnja omladina bila kao što je bila "Mladina" osamdesetih, imali bi se itekako čemu nadati. :wink:
Gojeni H

#127 Re: Omladina

Post by Gojeni H »

Omladina je slika i prilika svojih roditelja i drustva kakvog su im roditelji napravili.
Zokipfc

#128 Re: Omladina

Post by Zokipfc »

piupiu wrote:
ExNihilo wrote:Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada
Eh, vidiš, ja sam se donedavno bacala od smijeha na ovakve konstatacije, a od Iraka i Libije se više ne bacam od smijeha, posbno otkad sam naučila kako izgleda kvartal u multinacionalnoj korporaciji i kako se i zašto vrši lobiranje vlada od strane istih. Amerika je poliarhija, u njoj, kao i u velikom broju zemalja, 100-200 ljudi/porodica vodi državu (i vanjsku politiku) onako kako im odgovara, i, teško mi je ovo reći, no čini mi se da svi mi 'ostali' pomalo dijelimo zbunjenost Kafkinog Jozefa K zbivanjima oko nas. U jedno sam sigurna - Amerika svijetom ne širi demokratiju, nego poliarhiju - i mi smo dokaz da je tako.

Interesi moćnika nisu uvijek i samo komercijalne prirode. U posljednjih mjesec dana pokušavam upratiti kakve vijesti iz Jemena, gdje američka ljubimica, Saudijska Arabija, upade da malo 'zavede red'. I vidjeh nešto o nekom dronu i nekim teroristima, i ništa osim toga. Ratovi se vode tamo gdje je ljubimcima i partnerima ćejf ... Teško mi je priznati i da mi Dino Merlin sve više baca na Aristotela :oops: :D :lol: , al' stvarno mu je pamenta ona: "Sve je laaaaaaž, samo pusta laaaaaž, što se oko naaaas, u krug vrtiiiiiiiiii ...". :-?

Ovaj se moj odgovor, inače, ne odnosi toliko na Jugoslaviju i njenu sudbinu, mada ne sumnjam da su i toj sudbini, kao i sudbini Ukrajine, Sirije, Iraka, Libije ... kumovali viši interesi. Zapravo se jako dobro sjećam da je Mladina pred rat žarila i parila i objavliala razna čuda, uključujući i neku CIA-inu kartu (objavljenu u Newsweeku, ako se dobro sjećam) koja je prikazivala kako će Jugoslavija izgledati za 25 godina, čini mi se, to je bilo nekad neke 1988.ili 89. godine., ili tako nešto, i sjećam se da je oko toga bila nastala velika frka, i prosto mi je nevjerovatno kako nigdje nikada nisam našla nikakvu internetsku referencu na taj njihov članak - a, mislim da je u pitanju bila naslovnica.

Karta je, naravno, izgledala slično trenutnom stanju, osim što je Sarajevo bila neka izdvojena, nezavisna ekonomska zona, a sve ostalo je bilo pojedeno i popano od likova ta tlane, ono, po željenim linijama tisućljetnih i nebeskih stremljenja. Ponekad mi se čini da sam to sanjala jer oko mene vlada opšta amnezija po pitanju te karte i frke koja se digla oko njenog objavljivanja. Eh, sad, pošto ne vjerujem u CIA-inu vidovitost, mislim da se radilo o programu, i to o programu koji je ustanovljen na osovini Regan-Tačer, ta osovina zapravo predstavlja jednu društvenu prekretnicu, ulazak neokonzervatavica i njihove sociopatske intervencionističke globalne politike na velika vrata ...i sasvim je sigurno da mi nismo bili hermetički, niti na bilo koji drugi način izolovani od tektonskih poremećaja koji su krenuli s tim periodom.

Eh, a sad da se vratim omladini - kad bi današnja omladina bila kao što je bila "Mladina" osamdesetih, imali bi se itekako čemu nadati. :wink:
Problem je sto srbi ovakve teorije koriste da izbrisu krivicu o genocidu, a bosnjaci to izbjegavaju kako bi pokazali da su iskljucivi krivci za rat: srbi. Bar na internetu. I kako sad "normalan" covjek da sazna vise o desavanjima 90ih kad su sa jedne i druge strane napravili svoje istine i samo guraju svoje?

Offtopic: Zna li neko gdje mogu naci (elektronsku) arhivu Mladine? Zvuci bas interesantno, piupiu :thumbup:
Korisnikk

#129 Re: Omladina

Post by Korisnikk »

Nikada mi nije bilo jasno kad je obrazovanje u Jugoslaviji bilo na tako zavidnom nivou (narocito visoko obrazovanje) da je student druge godine medicine vec mogao vrsiti operacije (tako mi stariji i dan-danas pricaju) zasto se za svaku ozbiljniju operaciju ide u Austriju, Tursku, Njemacku, SAD? Sto nasi doktori-bogovi ne operisu? Nedostatak opreme ili neznanje?

Da ne pricam o tome da su Milana Tarota dok je na OBN-u bio zvali samo ex-yu matori i razbijali sebi jaja od glavu uz urlikanje "ja sam Tarzan gospodar dzungle". Ex-yu inteligencija https://m.youtube.com/?#/watch?v=mnmEmNDGTqY
biscanka2

#130 Re: Omladina

Post by biscanka2 »

muha_sa wrote:hocel ko na zanat :?
fatajte se zanata a ne da mi peMzioneri po stare dane rintamo jer vecina mladih nece ruke da uprlja :-)

svi bi da budete IT strucnjaci il faks da ne bi ništa radili :-)

jesam vas naružiJo :lol:
E vala ovo mi iz usta ote. :thumbup:
:curica: Kako tako ali mislim da su u tom svemu vise roditelji krivi.
uglavnomja

#131 Re: Omladina

Post by uglavnomja »

Korisnikk wrote:Nikada mi nije bilo jasno kad je obrazovanje u Jugoslaviji bilo na tako zavidnom nivou (narocito visoko obrazovanje) da je student druge godine medicine vec mogao vrsiti operacije (tako mi stariji i dan-danas pricaju) zasto se za svaku ozbiljniju operaciju ide u Austriju, Tursku, Njemacku, SAD? Sto nasi doktori-bogovi ne operisu? Nedostatak opreme ili neznanje?
nedostatak doktora koji su studirali u to vrijeme. sad operisu po zapadu ...
a paralelno sa odlaskom doktora bio je i odlazak profesora koji su mogli nauciti studenta sve.

dosli su neki drugi, sa laznim dr titulama i apsolutno nesposbni. sinovi, zetovi ... ljudi bliskih politici.
kompletan obrazovni sistem, od vrtica do univerziteta i tih sada smijesnih mr i dr zvanja je grohnuo zbog kadrova koji nisu dorasli zadatku. zato izlaze nepsimena djeca iz skole i zato izlaze dipl. ovo ono , a veze ni sa cim nemaju.
hakazvaka

#132 Re: Omladina

Post by hakazvaka »

biscanka2 wrote:
fatajte se zanata a ne da mi peMzioneri po stare dane rintamo jer vecina mladih nece ruke da uprlja :-)

evo sve me strka stoji :D jedva cekam da naucim zanat u kojem ce me kompjuter zamjeniti (kao pola vase generacije) tokom sljedeceg desetljeca.
Alfons Kauders

#133 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

piupiu wrote:

Noup, to je malcice pojednostavljeno, a i off topic je.

Naime, ako su vec htjeli zaraditi pare na nama, mogli su to odraditi dosta jednostavnije, i bez rata. Bilo je dovoljno da jednostavno pokupuju preduzeca koja vide kao "konkurente" i to je to. Zasto bi se zajebavali? Sve sto je bilo potencijalno zanimljivo u SR BiH, moglo se kupiti za relativno male pare. Da je npr. General Electric kupio Energoinvest, to bi bila relativno mala transakcija u odnosu na velicinu obje firme (GE trenutno ima preko $100bn prometa godisnje, a market cap je skoro $300bn)

A pomenuta mapa je bila fejk, mada je CIA imala nekoliko scenarija vezanih za raspad Jugoslavije, vecinom iz osamdesetih. Dosta njih je objavljeno, vise nisu povjerljivi, i mozes ih pronaci na CIA FOIA reading room:

http://www.foia.cia.gov/
Styling

#134 Re: Omladina

Post by Styling »

Niemand wrote:
Styling wrote: E, vidis, draga djevojko, upravo je u ovome problem. Obrati paznju na ton tvog posta. Vjerujem da ti nije bila namjera ali tvoj post odise arogancijom. Mladi danas nisu spremni da prihvate ni kritiku ni savjet. Smatraju da su najpametniji. Ako si vec sita svega onda kao mlada, pametna i obrazovana osoba probaj animirati svoju okolinu i tvoje kolege koji razmisljaju isto kao ti pa mijenjajte sistem.

A, ako ti se ne svidja drzava, sistem, komsiluk, ili vec sta, onda brate put pod noge pa probaj srecu negdje drugo. Shvatite vec jednom da niko, pa ni drzava nece rjesavati vase probleme i servirati vam egistenciju na tacni. Za to se morate sami boriti.
Naravno da ce odisati arogancijom (iako ja licno aroganciju definisem drugacije, al dobro) kada pricamo o nekim mojim kvazi izjavama, koje, nisam izjavila, al nekim cudnim rasporedom stvari, od cijelog mog posta procitana je samo jedna rijec-rat. Valjda je zvucna dovoljno.

Jel ton mog posta vezan za moje godine il moju licnost, s obzirom da vec dvije godine pisem na forumu? Jesul to godine il naprosto shvatanje da drugacije ne mozes pricati s ljudima, koji drugacije ni ne znaju a ni ne zele pricati?

Mijenjati sistem? Na recenicu o potvrdi za faks vizavi rata se reaguje sa anfakinbilivabl i.. mjenjati sistem? Ne moze se mjenjati. Na gore moze, na bolje.. ne. Ja sam se pomirila sa svim. Danas mi je svejedno (kao sto su mi i na forumu savjetovali). Mogu mjenjati svoj zivot, svijet ne mogu. Jedino mogu probati pomiriti sebe s tim svijetom.

Put pod noge. Jah. Nisam birala gdje cu se roditi. Rodila sam se ovdje i ovdje zivim. Ne ocekujem ni od koga da mi ista pokloni nit sam ikad trazila ista sem mira. Za sebe.

Zivim kako zivim. Nisam ni spomenula da ocekujem posao nit da mi ko rjesava egzistenciju vec samo mir. A to je zadnje sto cu dobiti ovdje. Ja nikome nisam rekla ako ti se ne svidja ovdje, put pod noge al sam ja arogantna.

P.S. nemojte mi se obracati sa djevojko draga. Ovo je forum, aMoniman. Moje il vase godine su ovdje nebitne.

Srecom.
Na ovoj konkretno temi godine su jako bitne jer nam daju razlicitu perspektivu na stvari oko nas. I pored najboje namjere da vam damo savjet kao stariji i oni koji posjeduju odredjeno zivotno iskustvo, a sticajem okolnosti svasta smo i prosli, niste otvoreni za pricu. Vas stav je "vi ste krivi sto je stanje ovakvo, sto nemam posao i sto se nista ne moze promijeniti". Letargicni ste. Prepustili ste se stihiji. Nemate inicijative. Pasivni ste. I, ponovicu jos jednom, cekate da vam neko drugi rijesi problem. Jeste da je nezaposlenost ali ja redovno na portalima za zaposljavanje vidim gomilu otvorenih radnih mjesta. U cemu je problem?
muha_sa

#135 Re: Omladina

Post by muha_sa »

hakazvaka wrote:
biscanka2 wrote:

evo sve me strka stoji :D jedva cekam da naucim zanat u kojem ce me kompjuter zamjeniti (kao pola vase generacije) tokom sljedeceg desetljeca.
ti nemoj--niko te ne nagovara :D

za dobrog zavarivaca ima posla u cijelom svijetu i nema te mašine koja ce ga zamjenit :-D

ima još hejbet zanimanja al mi se vala ne da naprdivat :-) imam pametnijeg posla :-D još malo i odoh ko dingospo sjest u aVto--otic kod privatnika kod kojeg radim a koji me upravo zvao da dodjem :-D presvucem se u radno odjelo--2-3 sata ostanem i odradim poso :thumbup: operem rucice :) skinem radno a obucem paradno :-D javim se glavnom, on mi a nekoliko cenera a ja u votži na čaršiju :-D

a vi sjedite i kukajte kako nema posla.

inace je u penzionerima buducnost--oni su avangarda :D
hakazvaka

#136 Re: Omladina

Post by hakazvaka »

muha_sa wrote:
hakazvaka wrote:

za dobrog zavarivaca ima posla u cijelom svijetu i nema te mašine koja ce ga zamjenit :-D

ima još hejbet zanimanja al mi se vala ne da naprdivat :-) imam pametnijeg posla :-D još malo i odoh ko dingospo sjest u aVto--otic kod privatnika kod kojeg radim a koji me upravo zvao da dodjem :-D presvucem se u radno odjelo--2-3 sata ostanem i odradim poso :thumbup: operem rucice :) skinem radno a obucem paradno :-D javim se glavnom, on mi a nekoliko cenera a ja u votži na čaršiju :-D

http://www.iflscience.com/technology/wa ... ord-master
https://www.youtube.com/watch?v=VSR22YMmv54 :zzzz:

ja vala ne kukam, samo kazem da to sto "svi hocemo da budemo IT strucnjaci" ne treba shvatati kao negativnu implikaciju ;)
odoh i ja kod svog privatnika :D
muha_sa

#137 Re: Omladina

Post by muha_sa »

hakazvaka wrote:
muha_sa wrote:
hakazvaka wrote:

ja vala ne kukam, samo kazem da to sto "svi hocemo da budemo IT strucnjaci" ne treba shvatati kao negativnu implikaciju ;)
ovo si ti napiso :? evo sve me strka stoji

ima ih koji ce poslušat moj i savjet nekog zanatlije koji se ubi od posla pa ce skontat da mu je bolje nešto od zanata naucit neg sjedit, guzeljat i trljat medjunožje--kontaš :?
madner

#138 Re: Omladina

Post by madner »

Ja svaki mjesec radim i po 160 sati, stavim ovih 5000 u padze. Onda idem malo do ovog zemljisa sto sam kupio da Arapi odkupe za velike pare, provjerim da mi nije neko medju diro, nadjem par ovih fizickih radnika da ovaj vocnjak sto sam dobio na poticaj obrade, skupim ove dvije kirije i tako iz mjeseca u mjesec.

Uglavnom moze se, samo treba marljivo raditi i ne talasati. :D
Niemand

#139 Re: Omladina

Post by Niemand »

Styling wrote: Na ovoj konkretno temi godine su jako bitne jer nam daju razlicitu perspektivu na stvari oko nas. I pored najboje namjere da vam damo savjet kao stariji i oni koji posjeduju odredjeno zivotno iskustvo, a sticajem okolnosti svasta smo i prosli, niste otvoreni za pricu. Vas stav je "vi ste krivi sto je stanje ovakvo, sto nemam posao i sto se nista ne moze promijeniti". Letargicni ste. Prepustili ste se stihiji. Nemate inicijative. Pasivni ste. I, ponovicu jos jednom, cekate da vam neko drugi rijesi problem. Jeste da je nezaposlenost ali ja redovno na portalima za zaposljavanje vidim gomilu otvorenih radnih mjesta. U cemu je problem?
Sve je to super al ja u svom postu nisam spominjala nikakav posao kao ni nekakvo rjesavanje mojih nekakvih problema kao ni nezaposlenost a ni oglase po portalima. Tako da, ne znam u cemu je problem za koji pitas.

A ostalo je tacno. Pasivni, letargicni, nema incijative, prepusteni stihiji, sve tacno. Jer ipak, mi trebamo ici odavde ako nam se ne svidja, a ovo se mijenjati ne moze. Cemu onda.
Alfons Kauders

#140 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

muha_sa wrote: ti nemoj--niko te ne nagovara :D

E moj Muha, napravice ba Kinezi masinu kad tad... :D

Tako me na slicnoj forumskoj diskusiji jedan od ovih nasih mladih strucnjaka prosle godine uvjeravao da sam metuzalem, da me pregazilo vrijeme, i da ce nove generacije postavljati fasade pomocu 3D printera (jer se tako vec radi vani, a ja matorac pricao o mrezicama i stiroporu, jal osmica jal petica).

Carko reko moj, ne radi se tako vani, a jos manje kod nas. :D Jok, sta ti znas, vi matori se ne kontate u tehnologiju, vani su vec poceli stampat kuce, komplet s fasadama i sl. :D Jesu reko na YouTube, razvija se tehnologija, ali se ne koristi jer je preskupa, nedostupna i ogranicena na prefabricirane gradjevine. Dzaba pricat, to je buducnost, i covjek me pocne uvjeravat da ima pravo, haman uvjeren da samo sto nisu poceli raditi 3D stampane fasade po Buca Potoku. Ono, postavis skelu, na skelu robota, i jos mu dodas par teretnih piva i cenera s lukom, da uradi ko sebi. :D

Tako da momka ne zanimaju fasade, vec iskljucivo stampane fasade, odnosno spreman je cekati 20-30 godina na svoj posao iz snova. Do tad, neka glupi metuzalemi postavljaju mrezice i stiropor, ko nam je kriv sto nismo ucili skolu, pa moramo prljati ruke? :D Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
muha_sa

#141 Re: Omladina

Post by muha_sa »

madner wrote:Ja svaki mjesec radim i po 160 sati, stavim ovih 5000 u padze. Onda idem malo do ovog zemljisa sto sam kupio da Arapi odkupe za velike pare, provjerim da mi nije neko medju diro, nadjem par ovih fizickih radnika da ovaj vocnjak sto sam dobio na poticaj obrade, skupim ove dvije kirije i tako iz mjeseca u mjesec.

:lol: :lol:

:run:
velikibrnjo

#142 Re: Omladina

Post by velikibrnjo »

Korisnikk wrote:Nikada mi nije bilo jasno kad je obrazovanje u Jugoslaviji bilo na tako zavidnom nivou (narocito visoko obrazovanje) da je student druge godine medicine vec mogao vrsiti operacije (tako mi stariji i dan-danas pricaju) zasto se za svaku ozbiljniju operaciju ide u Austriju, Tursku, Njemacku, SAD? Sto nasi doktori-bogovi ne operisu? Nedostatak opreme ili neznanje?

Da ne pricam o tome da su Milana Tarota dok je na OBN-u bio zvali samo ex-yu matori i razbijali sebi jaja od glavu uz urlikanje "ja sam Tarzan gospodar dzungle". Ex-yu inteligencija https://m.youtube.com/?#/watch?v=mnmEmNDGTqY
Jarane moj kakvi su nam doktori pokazalo se u ratu

kad je liku pola lobanje zajjedno s vilicom odnijela granata i posto su ga zakrpili u sarajevu poslan je u francusku

Pogodi sta se desilo
tamosnji ljekari su ostali frapirani kako je isti savrseno zakrpljen, na isto su samo uradjene minimalne "popravke"

Treba napomenuti da je anestezija, sterilna oprema i sve ostalo bilo misaoni pojam

Danas se na medicinskim fakultetima sirom EU uci hirurgija i sve ostalo u ratnim uvjetima po uzoru na ono sto je radjeno u ratu na klinicu u Sarajevu

Prema tome...
Alfons Kauders

#143 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ja svaki mjesec radim i po 160 sati, stavim ovih 5000 u padze. Onda idem malo do ovog zemljisa sto sam kupio da Arapi odkupe za velike pare, provjerim da mi nije neko medju diro, nadjem par ovih fizickih radnika da ovaj vocnjak sto sam dobio na poticaj obrade, skupim ove dvije kirije i tako iz mjeseca u mjesec.

Dobro, ti si ipak predsjednik stranke, moze ti se. A ima se i nekretnina, zemlje, cak i maksuzije...

A ja? Zivim u ovom stancicu pod kirijom, nemam u ulici ni parkinga, jos mi pride neki cmar parkira limuzinu od 5 metara na cosku, ne mogu ajnslag ufatit kako treba. A valja raditi u tim neljudskim uslovima, nekad cak i po 120 sati mjesecno. Cisto robovlasnistvo. Nemam vremena ni da si skuham da jedem, hranim se vani, kojekakvim junk foodom, od Sebilja do Druge Kuce (btw, nidje u gradu nema lososa vec nekoliko dana, pa sam se morao presaltat na biftek - ali uvjeravaju me da losos stize za dan-dva).

I nakon sve zajebancije, gazda mi na kraju mjeseca samo baci onih mizernih 800 na sto ko da sam ker. Fuj!
Niemand

#144 Re: Omladina

Post by Niemand »

muha_sa wrote:

Tebi muha bila napisala na jednoj drugoj temi al obrisala jer nisam vidjela da je moderator galamio da se vratimo temi :D , helem ti bi mogo biti nesto ko baseskija naseg doba :D pocni pisati kakvu hroniku :D ne crnu :D
Alfons Kauders

#145 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

Niemand wrote:
muha_sa wrote:

Tebi muha bila napisala na jednoj drugoj temi al obrisala jer nisam vidjela da je moderator galamio da se vratimo temi :D , helem ti bi mogo biti nesto ko baseskija naseg doba :D pocni pisati kakvu hroniku :D ne crnu :D
Ma nema kruha od pisanja. :) Ja ti kazem...
HAVANA

#146 Re: Omladina

Post by HAVANA »

hakazvaka wrote:
biscanka2 wrote:

Sve je to super ali ne mozete svi, ima jako puno stvari gdje kompjuter to nece moci.Prolaze godine,da,sve napreduje ali manjak je dobrih zanatlija, a visak ovih drugih...Ne znam da li si primjetio ali muka ziva je naci dobrog i iskusnog majstora za bilo sta.Ja sam momentalno u fazi da sve zavrsavam preko prijateljske osnove sa dobrim majstorima,one koje ne znam a dobri su,nikad docekat.Ovo sto muha radi i zna,aluminij,inox...nema 5 ljudi u gradu da zna kako treba uraditi.Je li to normalno za ovoliki grad? Ko hoce uciti i vrijedno raditi,ok,super...ali sta je sa armijom onih koji nisu takvi a sjede i kukaju.U svakoj bransi je tako.Drug mi se ubija od posla sa alarmima,sve sam radi i stigne,ja mislim da i ne zna koliko dnevno napravi para,mislim da nema vremena ni da ih prebroji.Ne moze vec par godina da nadje nikoga da je normalan,da hoce uciti,raditi,da ga interesuje...Sad voda sina od 15 godina sa sobom,dnevnica mu petobanka,sa 15 godina.Priucenih budala ima za svasta,cim on meni kaze radim i rigips,parket,plocice,fasadu,varim...Ima li ista da ne znas,koju si ti skolu zavrsio,znas li i klepe napravit? :-) Haj ti kuci materi,pa to sve radi.Od skole na velikom odmoru bio,produzenom.Nekad se i za ugostitelja islo u ugostiteljsku,za varioca u masinsku...Sad svaka budala vidi na you tube nesta kako se ko biva moze uradit,i svu pamet svijeta popio.Skola i iskustvo,to je dobitna kombinacija.Nekad je i iskustvo i predanost poslu i ucenju dovoljno ako je covjek vrijedan.Sama skola,pogotovo ova danasnja,koja je jako jeftina,kupuje se bukvalno visoka strucna sprema,je gubitna kombinacija.Jebo njegovu ekonomiju ako ne zna pravit pare i igrati trzisnu utakmicu.Kad me jebe kompjuter,zovnem covjeka,platim i ja svojim poslom.Tako ces i ti kad ti zvekne bojler,nema tog kompjutera koji ce ti ga napravit.Sve je to super i to sto ti kazes ima prolaza.Ali ima jedna zvrcka,veoma mali broj je stvarno vrijednih,kreativnih,skolovonaih i sposobnih ljudi da od toga nesto naprave.Tu nema nako,moras biti top za bilo koju ozbiljniju pricu.Hiperprodukcija takvih kadrova i ekonomista,pravnika,fakultetski obrazovanih,pogotovo travnika,kiseljaka,viteza...ne vodi nicemu.Nastanca ce ih i onda kuku majko.A realni sektor grca u problemima sa ljudstvom,kvalifikovanim.Priuceni me ne interesuju,ni u cemu,rijetki su da imaju taj dar.Uporni i vrijedni da,oni kroz trud i praksu i mogu nauciti.Jedno je zavrsiti ekonomiju ,a drugo praviti pare.Ima tu mnogo stvari da bi se napravila dobitna kombinacija.I znanja,truda,iskustva,upornosti,hrabrosti...U ovom gradu i drzavi,realno jadu...svaki dan mi prodjemo pored jako puno potencijalnih stvari na kojima se moze zaraditi i napraviti posao.Neko ih vidi,neko ne vidi,neko od niceg napravi nesto,neko od neceg napravi nista...
Niemand

#147 Re: Omladina

Post by Niemand »

Alfons Kauders wrote:
Bjez ba alfonse :repetirana:

Inace, nes se obogatiti, al ima kruha i od tog. Nekoliko forumasa ovdje piskara vec neko vrijeme sve i svasta, ne rade u struci i to, al zive. Nije tolko crno. :)
HAVANA

#148 Re: Omladina

Post by HAVANA »

Alfons Kauders wrote:
muha_sa wrote: ti nemoj--niko te ne nagovara :D

E moj Muha, napravice ba Kinezi masinu kad tad... :D

Tako me na slicnoj forumskoj diskusiji jedan od ovih nasih mladih strucnjaka prosle godine uvjeravao da sam metuzalem, da me pregazilo vrijeme, i da ce nove generacije postavljati fasade pomocu 3D printera (jer se tako vec radi vani, a ja matorac pricao o mrezicama i stiroporu, jal osmica jal petica).

Carko reko moj, ne radi se tako vani, a jos manje kod nas. :D Jok, sta ti znas, vi matori se ne kontate u tehnologiju, vani su vec poceli stampat kuce, komplet s fasadama i sl. :D Jesu reko na YouTube, razvija se tehnologija, ali se ne koristi jer je preskupa, nedostupna i ogranicena na prefabricirane gradjevine. Dzaba pricat, to je buducnost, i covjek me pocne uvjeravat da ima pravo, haman uvjeren da samo sto nisu poceli raditi 3D stampane fasade po Buca Potoku. Ono, postavis skelu, na skelu robota, i jos mu dodas par teretnih piva i cenera s lukom, da uradi ko sebi. :D

Tako da momka ne zanimaju fasade, vec iskljucivo stampane fasade, odnosno spreman je cekati 20-30 godina na svoj posao iz snova. Do tad, neka glupi metuzalemi postavljaju mrezice i stiropor, ko nam je kriv sto nismo ucili skolu, pa moramo prljati ruke? :D Jer omladinu ne zanima posao u kojem moraju pustiti iPhone iz ruku na vise od 5 minuta.
Mudo od ovce ce postavit na skelu,ja neki dan kihnuh 34 milje,i to me jebo, kasnio.Da je 3 dana prije zavrsio imao bi rentu za 2 mjeseca od 2700 maraka. :evil: Kakvih 20 godina,3 dana me jebase.
Last edited by HAVANA on 14/04/2016 09:54, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#149 Re: Omladina

Post by Alfons Kauders »

Niemand wrote:
Alfons Kauders wrote:
Bjez ba alfonse :repetirana:

Inace, nes se obogatiti, al ima kruha i od tog. Nekoliko forumasa ovdje piskara vec neko vrijeme sve i svasta, ne rade u struci i to, al zive. Nije tolko crno. :)
Pa dobro, ali to je tezak lebac. :D
uglavnomja

#150 Re: Omladina

Post by uglavnomja »

muha_sa wrote:
hakazvaka wrote:
muha_sa wrote:

ovo si ti napiso :? evo sve me strka stoji

ima ih koji ce poslušat moj i savjet nekog zanatlije koji se ubi od posla pa ce skontat da mu je bolje nešto od zanata naucit neg sjedit, guzeljat i trljat medjunožje--kontaš :?
prva zanimanja koja ce nestati su kancelarijska, razni administratiivni sluzbenici sto izdaju cageta ... toga nema vani. imas svoje sifre, ulogujes se dobijes dzaba sve sto ti treba. to je bilo za rodni list u zagrebu jos prije 15+godna.

drugo, (tacnije, to je prvo trebalo biti) to su radnici u banci. na zapadu banke otpustaju radnike. ne zbog smanjenog profita nego je besmisleno da ljudi sjede bez posla. covjek treba jednom u zivotu uci u banku i kraj. sve ostalo e-mailom, nova kartica dolazi postom, racuni se placaju netom ... niko ziv ne ide u banku dizati cash, postoje bankomati-mjenjacnice ...

zatim posta. sve je manje poste i postara. sve ide mailom.

s druge strane:

zanatlije imaju sve vise cuda i pomagala, ali bez ljudske ruke ne moze.

i sektor koji najvise zavisi od ljudi je medicina.
Post Reply