Eh, vidiš, ja sam se donedavno bacala od smijeha na ovakve konstatacije, a od Iraka i Libije se više ne bacam od smijeha, posbno otkad sam naučila kako izgleda kvartal u multinacionalnoj korporaciji i kako se i zašto vrši lobiranje vlada od strane istih. Amerika je poliarhija, u njoj, kao i u velikom broju zemalja, 100-200 ljudi/porodica vodi državu (i vanjsku politiku) onako kako im odgovara, i, teško mi je ovo reći, no čini mi se da svi mi 'ostali' pomalo dijelimo zbunjenost Kafkinog Jozefa K zbivanjima oko nas. U jedno sam sigurna - Amerika svijetom ne širi demokratiju, nego poliarhiju - i mi smo dokaz da je tako.ExNihilo wrote:Neki dan me lik uvjerava da su ratu kumovale korporacije u saradnji sa vladama Zapada
Interesi moćnika nisu uvijek i samo komercijalne prirode. U posljednjih mjesec dana pokušavam upratiti kakve vijesti iz Jemena, gdje američka ljubimica, Saudijska Arabija, upade da malo 'zavede red'. I vidjeh nešto o nekom dronu i nekim teroristima, i ništa osim toga. Ratovi se vode tamo gdje je ljubimcima i partnerima ćejf ... Teško mi je priznati i da mi Dino Merlin sve više baca na Aristotela
Ovaj se moj odgovor, inače, ne odnosi toliko na Jugoslaviju i njenu sudbinu, mada ne sumnjam da su i toj sudbini, kao i sudbini Ukrajine, Sirije, Iraka, Libije ... kumovali viši interesi. Zapravo se jako dobro sjećam da je Mladina pred rat žarila i parila i objavliala razna čuda, uključujući i neku CIA-inu kartu (objavljenu u Newsweeku, ako se dobro sjećam) koja je prikazivala kako će Jugoslavija izgledati za 25 godina, čini mi se, to je bilo nekad neke 1988.ili 89. godine., ili tako nešto, i sjećam se da je oko toga bila nastala velika frka, i prosto mi je nevjerovatno kako nigdje nikada nisam našla nikakvu internetsku referencu na taj njihov članak - a, mislim da je u pitanju bila naslovnica.
Karta je, naravno, izgledala slično trenutnom stanju, osim što je Sarajevo bila neka izdvojena, nezavisna ekonomska zona, a sve ostalo je bilo pojedeno i popano od likova ta tlane, ono, po željenim linijama tisućljetnih i nebeskih stremljenja. Ponekad mi se čini da sam to sanjala jer oko mene vlada opšta amnezija po pitanju te karte i frke koja se digla oko njenog objavljivanja. Eh, sad, pošto ne vjerujem u CIA-inu vidovitost, mislim da se radilo o programu, i to o programu koji je ustanovljen na osovini Regan-Tačer, ta osovina zapravo predstavlja jednu društvenu prekretnicu, ulazak neokonzervatavica i njihove sociopatske intervencionističke globalne politike na velika vrata ...i sasvim je sigurno da mi nismo bili hermetički, niti na bilo koji drugi način izolovani od tektonskih poremećaja koji su krenuli s tim periodom.
Eh, a sad da se vratim omladini - kad bi današnja omladina bila kao što je bila "Mladina" osamdesetih, imali bi se itekako čemu nadati.