Budzetlije su tumor ove drzave

Post Reply
Bodkin

#126 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Bodkin »

Amazonka27 wrote:
colt wrote:
To što pišu ovi iz Klix-a ti kažem da lažu. Prosjek plata jeste 1600, što ne znači da svi imaju 1600. Ogromna većina i ne vidi taj iznos nikad na svom računu. Postoji sutuacija da sa srednjom školom ima veću platu od onog sa fakultetom. Pa onaj sa srednjom ima smjene, a sa fakultetom teško.U EP ti postoji noćni rad, koji se po zakonu drugačije tretira, rad nedljeljom, praznikom . . . to je sve upisano u zakonu koji je svima jednak i za privatnike i za ove iz EP BIH. Sva ta situacija poveća prosjek. To ti dođe ono, da je prosjek plata u Sarajevu veći nego recimo u Zenici. Kako to. Pa u Sarajevu su instutucije i to diže prosjek i velika većina stanovnika nikad ne vidi taj prosjek što se kroz statistike prikazuje. Jel to znači da ovaj iz Zenice pod hitno treba otići u Sarajevo jer je tamo veći prosjek. U Direkciji ti nema noćnih radova, radovi na terenu . . .u distribuciji ti samo pojedini iz SSS imaju te noćne radove, dok recimo u proizvodnji ima dosta iz noćnih radova, radom praznikom . . .

Za sve ovo ostalo što je navedeno kao što su neke stimulacije,dodatke na platu, liječenje po Evropi, dnevnice . . .da sam na mjestu EP BIH bi tužio za klevetu. Ovo je iz prve ruke informacija . .

Umjesto što se klix-u bave lažima, bolje da su napisali istinu kako jeste i napisali situaciju što je dovelo do stanja kakavo jeste u rudnicima. Otkud u Kreki 100 miliona duga državi. Jel to samo nastalo . . .da li je u redu da im radnici nekih drugih firmi, pa i stanovništa plaćaju PIO/MIO, poreze, doprinose . EP BIH je dala 400 miliona i stanje u rudnicima je samo gore. Zašto se u rudnicima ne urade uštede i izvrše reviziju svojih invalida rada. Zašto ne ganjaju ove što su ukrali milione kroz krađu uglja . . .
:thumbup:
Sta kazes, rad nedeljom i smjene. Radio sam i ja nedeljom i radio sam do 10 navece. Sredom imao sam vrhunsku direktoricu pa nam je davala dnevnice za nedelju. Za ostanak do 10? Ko te pita. Imas platu. Budetskim parazitima normalno da u 17:01 zapalis preko vrata i da se svaka minuta preko placa.

Dakle usao da napisem kako ljude ne treba biti stid. Uspjesna firma i to. Ali kad cujem kako se budzetlije zale ili opravdavaju ove stvari teskim radom, pa fakat jel vas stid?
Drinski

#127 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

sjo, kako ljudi ne znaju komunicirati.
Bodkin

#128 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Bodkin »

I sasvim je normalno da postoje grane koje su neprofitabilne ali ih drzava placa. Sasvim su normalne neke stvari koje budzetije imaju i trebali bi imati svi. Ali kad pocnu da seruckaju kako im nije lako i kako se radi, i kad skontas da se drzava zavaljuje i da nas sve zavaljuje za iducih 50 godina u dug da bi platila ove parazite...
Ecci
Vozim: Biciklam

#129 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Cuj tumor.
Jarane, nije tumor nego vlažni snovi.
Ako ti kaže da ne bi radio u Telekomu, EP ili Elektroprenosu, laže.
JThomas

#130 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by JThomas »

evo uzmeš npr. vodovod. plate strašne - gubici još strašniji, a u 21. vijeku u zemlji prebogatoj vodom imaš redukcije i mreža nije obnovljena od marije terezije. to je kao da u kući gdje krov prokišnjava na šest mjesta svaki dan praviš dernek umjesto da popraviš krov. od svojih para možeš i to, ali je ludilo. a ovo su naše pare i naša voda, opšte dobro.
Drinski

#131 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

ne znam, meni ni ta logika nije ispravna, to bi isto bilo ko kada bi mi od vojničkih plata kupovali tenkove i topove tj. njihova osnovna sredstva.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#132 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by pici »

cuuujjj da se ukinu beneficije i smanje place budjetlijama... pa ko bi po moru isHo iz ove drzave, ko bi po kafanama ostavljo baksis, kupovo u konzumu i zari ko bi puniJo budjet s novim autima i mobitelima... ko... jel ovi sto rade kod robovlasnika koji uzimaju samo sebi profit a radnika ko jebe ima plate nema plate... ZIVIJO BUDJETKI SISTEM... ZIVIJOOOOOO !!! :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Rimad

#133 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Rimad »

Ne može se državna firma, Elektroprivreda, koja ima monopol nad esencijalnom uslugom nazivati "uspješnom".

Druga stvar je kada privatna firma (koja proizvodi npr. dijelove za automobile), koja se bori na tržištu, daje zaposlenicima visoke plate.

Elektroprivredi zafali para, dignu cijene - e uspjeha i govana. Eto šta su uradili sa rudnicima - u šta se utrošilo 400 mil KM-ova?

Ne znam zašto bi uposlenik u EP imao bolju platu nego uposlenik u nekoj drugoj instituciji koji radi sličan/ekvivalentan posao. Ne treba imati, ali političke strukture su im to omogućile, jer EP služi za uhljebljivanje rodbine, pa zašto im ne dati i dobre plate.

Inače, plate budžetlijama (da, da tu podrazumjevamo i BHT i EP i Vodovod, bez obzira što formalno nisu na budžetu), će morati ići dole. Pogotovo vidimo kakav problem pravi budžet FBiH, a bogami i RS, jer ne može se u nedogled uzimati kredit.

Jednog dana, kada se proda što se ima prodati, vidjećemo realnu situaciju, a do tada će se plate postepeno smanjivati (efekat žabe u loncu).

Nije mi jasno zašto ljudi, koji se bave privatlukom likuju? Kada se budžetlijama smanje plate, manje će se trošiti i vi ćete manje zarađivati. Drugima riječima, smanjuje se "javna potrošnja", što kao posljedicu ima smanjene prilive PDV-a, pa će se budžet opet smanjiti, pa opet uštede i tako dok se ne ustabili, dok jednog jutra ne osvanemo kao Grčka.
Drinski

#134 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Rimad wrote: Nije mi jasno zašto ljudi, koji se bave privatlukom likuju? Kada se budžetlijama smanje plate, manje će se trošiti i vi ćete manje zarađivati. Drugima riječima, smanjuje se "javna potrošnja", što kao posljedicu ima smanjene prilive PDV-a, pa će se budžet opet smanjiti, pa opet uštede i tako dok se ne ustabili, dok jednog jutra ne osvanemo kao Grčka.
Likuju zato sto mu zena ne mere kazati kako je po cijeli dan u kladionici a komsija mijenja drugo auto.
colt

#135 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by colt »

Bodkin wrote:
Amazonka27 wrote:
colt wrote:
To što pišu ovi iz Klix-a ti kažem da lažu. Prosjek plata jeste 1600, što ne znači da svi imaju 1600. Ogromna većina i ne vidi taj iznos nikad na svom računu. Postoji sutuacija da sa srednjom školom ima veću platu od onog sa fakultetom. Pa onaj sa srednjom ima smjene, a sa fakultetom teško.U EP ti postoji noćni rad, koji se po zakonu drugačije tretira, rad nedljeljom, praznikom . . . to je sve upisano u zakonu koji je svima jednak i za privatnike i za ove iz EP BIH. Sva ta situacija poveća prosjek. To ti dođe ono, da je prosjek plata u Sarajevu veći nego recimo u Zenici. Kako to. Pa u Sarajevu su instutucije i to diže prosjek i velika većina stanovnika nikad ne vidi taj prosjek što se kroz statistike prikazuje. Jel to znači da ovaj iz Zenice pod hitno treba otići u Sarajevo jer je tamo veći prosjek. U Direkciji ti nema noćnih radova, radovi na terenu . . .u distribuciji ti samo pojedini iz SSS imaju te noćne radove, dok recimo u proizvodnji ima dosta iz noćnih radova, radom praznikom . . .

Za sve ovo ostalo što je navedeno kao što su neke stimulacije,dodatke na platu, liječenje po Evropi, dnevnice . . .da sam na mjestu EP BIH bi tužio za klevetu. Ovo je iz prve ruke informacija . .

Umjesto što se klix-u bave lažima, bolje da su napisali istinu kako jeste i napisali situaciju što je dovelo do stanja kakavo jeste u rudnicima. Otkud u Kreki 100 miliona duga državi. Jel to samo nastalo . . .da li je u redu da im radnici nekih drugih firmi, pa i stanovništa plaćaju PIO/MIO, poreze, doprinose . EP BIH je dala 400 miliona i stanje u rudnicima je samo gore. Zašto se u rudnicima ne urade uštede i izvrše reviziju svojih invalida rada. Zašto ne ganjaju ove što su ukrali milione kroz krađu uglja . . .
:thumbup:
Sta kazes, rad nedeljom i smjene. Radio sam i ja nedeljom i radio sam do 10 navece. Sredom imao sam vrhunsku direktoricu pa nam je davala dnevnice za nedelju. Za ostanak do 10? Ko te pita. Imas platu. Budetskim parazitima normalno da u 17:01 zapalis preko vrata i da se svaka minuta preko placa.

Dakle usao da napisem kako ljude ne treba biti stid. Uspjesna firma i to. Ali kad cujem kako se budzetlije zale ili opravdavaju ove stvari teskim radom, pa fakat jel vas stid?
U zakonu o radu ti sve piše šta imaš pravo koji je jednak za sve . Znači jednak je i za radnike u privatnom i javnom sektoru. Ne postoji razlika. To što privatnik ne poštuje zakon ti je drugi par cipela i nije ti niko drugi kriv i treba se boriti da zakon svuda primjenjuje.To što ovaj radnik iz privatnog likuje da se mijenja Zakon u korist privatnika je mogu reći da je glup iz razloga što podržavate privatnika da legalizuje iskorištavanje radnika. . Veliš, ko te pita, ne pita. I drugo, ne iznosi neistine kad kažeš da se u 17:01 plaća jer je prekovremeno. Plaća se malo sutra jer je njegovo radno vrijeme određeno koji je opet u Zakonu o radu.

Drugo, rad nedjeljom, praznicima imaju ljudi u proizvodnji. Dakle radnici bez kojih se ne može prekidati proces i za koje mora postojati kontinitet a ne odnosi se na sve . Znači proizvode struju u tim danima ili misliš da tim danima ne treba proizvoditi struju.

To što on ima nešto je samo definisano u ZAKONU O RADU. Umjesto da se borimo da se svuda primjenju i poštuje zakon, mi gledamo kako drugima da poturamo noge. Jebote, kod tebe je vrhunska direktorica što si dobivao dnevnice nedjeljom, a to si po ZAKONU IMAO PRAVO. KOJI SMO MI DEBILI
almir90

#136 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by almir90 »

Evo i ekonomskih stručnjaka sa svojim teorijama kako budžetlije održavaju privredu. Ja radim u realnom sektoru, isto tako sam upoznat sa velikim brojem lokalnih privatnika, pogotovo u manjim biznisima, da čekaju kad će im neki budžetlija donijet marku, odavno bi ostali i gladni i žedni. :oops:

Kakvu oni ekonomiju održavaju? Ja koliko sam vidio održavaju ekonomiju Hrvatske, jer više kupuju u Konzumu, nego u Bingu. Auta sva evropska, digne se kredit i sve te pare odu van zemlje. Kuće, stanovi, putovanja, šopinzi, da ne nabrajam dalje.
Drinski

#137 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

colt wrote:
To što on ima nešto je samo definisano u ZAKONU O RADU. Umjesto da se borimo da se svuda primjenju i poštuje zakon, mi gledamo kako drugima da poturamo noge. Jebote, kod tebe je vrhunska direktorica što si dobivao dnevnice nedjeljom, a to si po ZAKONU IMAO PRAVO. KOJI SMO MI DEBILI
Šuti, ti si parazit. Normalno je da se radi za 200-300 KM.
Ecci

#138 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Realno gledano, a neko već spomenu, da nije dijaspore, budžetlija i ljudi zaposlenih u javnim preduzećima potrošnja bi bila 0.
JThomas

#139 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by JThomas »

pa nije ti ispravna jer budžet i ono vezano za budžet vidiš budžetskim očima - kao transcedentnu kategoriju izvan prostora, vremena i svih realnih životnih tokova. svi drugi i sve drugo moraju razmišljati kako će skrpiti konstrukciju i odgovorno trošiti resurse da bi opstali, moraš i ti u privatnom životu - samo za budžet ima da padne iz have koliko treba. moderne teologije ni boga ne zamišljaju tako odvojenog od dunjalučkih dešavanja kako vi zamišljate budžet i javna preduzeća.
visocicaguy

#140 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by visocicaguy »

nije EPBiH kriva za stanje, niti smatram da je svrsishodno smanjivati plate. to je klasicna balkanska "nek' komsiji crkne krava" politika. treba teziti da se drugima povecaju primanja.

ovo je razlog loseg stanja:
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u 2014. godini uvezla 145.152.386 KM, a izvezla 1.478.558 KM pivskih proizvoda. Statistički podaci pokazuju da uvoz proizvoda raste iz godine u godinu, a da se izvoz smanjuje.
Samo za pivo, za 1 KM koji izvezemo, uvezemo 100 KM. I sta onda ocekujete? I ovo je samo bilans za pivo. Ekstrapolirajte ovo na ostale proizvode.

Smanjite plate svima, nista necete postici. Prodajte sve drzavne kompanije, nista necete postici. To nije rjesavanje uzroka problema. To je samo pogorsavanje stanja, jer ces time samo jos povecati masu siromasnih te ces jos vise ubrzati odlazak sposobnih i/ili visokoobrazovanih ljudi iz BiH. Povecat ce se relativna koncentracija siromasnih, nesposobnih i niskoobrazovanih. Idealni uslovi za buduce sukobe i nasilje.
colt

#141 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by colt »

Drinski wrote:
colt wrote:
Hvala Bogu da je normalno za 300 KM. Šta si ti mislio !!! Ko će plaćati više od tog. Hoćeš, nećeš, ne moraš!!!
Norm

#142 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Norm »

colt wrote: U zakonu o radu ti sve piše šta imaš pravo koji je jednak za sve . Znači jednak je i za radnike u privatnom i javnom sektoru. Ne postoji razlika. To što privatnik ne poštuje zakon ti je drugi par cipela i nije ti niko drugi kriv i treba se boriti da zakon svuda primjenjuje.To što ovaj radnik iz privatnog likuje da se mijenja Zakon u korist privatnika je mogu reći da je glup iz razloga što podržavate privatnika da legalizuje iskorištavanje radnika. . Veliš, ko te pita, ne pita. I drugo, ne iznosi neistine kad kažeš da se u 17:01 plaća jer je prekovremeno. Plaća se malo sutra jer je njegovo radno vrijeme određeno koji je opet u Zakonu o radu.

Drugo, rad nedjeljom, praznicima imaju ljudi u proizvodnji. Dakle radnici bez kojih se ne može prekidati proces i za koje mora postojati kontinitet a ne odnosi se na sve . Znači proizvode struju u tim danima ili misliš da tim danima ne treba proizvoditi struju.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rak rana ovoga drustva su nepismeni i polupismeni glasaci u sva tri tora...'stoka sitnog zuba' sto neko pametan nekada napisa na ovome forumu, ljudi koji zbog obecanja 'zaposlit cu ti dijete' 20 i kusur godina glasaju za iste prodavace magle i 20 i kusur godina jos nemaju ni dana radnog staza...rak rana su ljudi koji pojima nemaju koja su njihova prava iz zakona o radu nego ono sto im pripada a poslodavac im da smatraju darom, ljudi koji umjesto da se bore za svoje, pokusavaju pokopati i potkajlati i one koje to pravo ostvaruju...ZALOSNO...
Rimad

#143 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Rimad »

almir90 wrote:Evo i ekonomskih stručnjaka sa svojim teorijama kako budžetlije održavaju privredu. Ja radim u realnom sektoru, isto tako sam upoznat sa velikim brojem lokalnih privatnika, pogotovo u manjim biznisima, da čekaju kad će im neki budžetlija donijet marku, odavno bi ostali i gladni i žedni. :oops:

Kakvu oni ekonomiju održavaju? Ja koliko sam vidio održavaju ekonomiju Hrvatske, jer više kupuju u Konzumu, nego u Bingu. Auta sva evropska, digne se kredit i sve te pare odu van zemlje. Kuće, stanovi, putovanja, šopinzi, da ne nabrajam dalje.
Nisam nikakav ekonomski stručnjak.

Ekonomiju održava realni sektor, kako kažeš. Našu ekonomiju održavaju i krediti, a kažu i dijaspora. Na javnu potrošnju utiču svi - prema tome, kada krenemo dole, idemo zajedno. E, duga je stvar, ako zarađuješ hljeb od para vani, u toj situaciji :thumbup:
frngla

#144 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by frngla »

Drinski wrote:
colt wrote:
Baš to :lol: :lol:
Thorgerson

#145 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

visocicaguy wrote:nije EPBiH kriva za stanje, niti smatram da je svrsishodno smanjivati plate. to je klasicna balkanska "nek' komsiji crkne krava" politika. treba teziti da se drugima povecaju primanja.

ovo je razlog loseg stanja:
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u 2014. godini uvezla 145.152.386 KM, a izvezla 1.478.558 KM pivskih proizvoda. Statistički podaci pokazuju da uvoz proizvoda raste iz godine u godinu, a da se izvoz smanjuje.
Samo za pivo, za 1 KM koji izvezemo, uvezemo 100 KM. I sta onda ocekujete? I ovo je samo bilans za pivo. Ekstrapolirajte ovo na ostale proizvode.

Smanjite plate svima, nista necete postici. Prodajte sve drzavne kompanije, nista necete postici. To nije rjesavanje uzroka problema. To je samo pogorsavanje stanja, jer ces time samo jos povecati masu siromasnih te ces jos vise ubrzati odlazak sposobnih i/ili visokoobrazovanih ljudi iz BiH. Povecat ce se relativna koncentracija siromasnih, nesposobnih i niskoobrazovanih. Idealni uslovi za buduce sukobe i nasilje.
Ma jesi mi pametan, uh.

Cuj treba traziti da se drugima povecaju primanja. I to ce se uraditi tako sto ce se od moje plate odbiti i dati rudarima (preko viseg racuna el. energije). Je li to taj plan? Pa mozes povecati moje primanje tako sto ces mi smanjiti racun za struju - a ne POVECATI GA.

@Rimad
Nemoj se uvrijediti, ali ova teorij da budzetlije odrzavaju ekonomiju i javnu potrosnju ti je u najmanju ruku smijesna, ako mozes bolje edituj komentar i izbrisi to. Jer vodeci se tom logikom zemlje poput skandinavskih, njemacke itd gdje politicari i radnici u javnim firmama imaju puno nize plate nego realni sektor bi davno propale. Ali eto fina fora, ajmo ne smanjivati budzetlijama pare jer ce se smanjiti potrosnja. Pa nista onda ajmo im jos povecati plate - vise ce trosit. :-)

Ako se smanje plate u EP, povecace se rudarima. Dakle, nece te pare otici u havu. Nego ce se samo bolje rasporediti.

I sad ti meni reci je li isto kad jedan covjek ima 2000, drugi 600 ili da obojica imaju po 1300. Pare ce se svakako potrositi. Cak je druga situacija i bolja, jer ovaj sto ima 2000 sigurno stedi i stavlja sa strane to je dokazano, te samim tim sklanja novac sa trzista i umanjuje javnu potrosnju (kolko ono imamo milijardi stednje, 8-9?!), onaj sto ima 600 budi siguran da spicka svaku marku.
Ecci

#146 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Ne treba zaboraviti da su uglavnom državne ustanove i javna preduzeća ta koja uplaćuju zdravstveno i penziono.
mO k3

#147 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by mO k3 »

Norm wrote:
colt wrote: U zakonu o radu ti sve piše šta imaš pravo koji je jednak za sve . Znači jednak je i za radnike u privatnom i javnom sektoru. Ne postoji razlika. To što privatnik ne poštuje zakon ti je drugi par cipela i nije ti niko drugi kriv i treba se boriti da zakon svuda primjenjuje.To što ovaj radnik iz privatnog likuje da se mijenja Zakon u korist privatnika je mogu reći da je glup iz razloga što podržavate privatnika da legalizuje iskorištavanje radnika. . Veliš, ko te pita, ne pita. I drugo, ne iznosi neistine kad kažeš da se u 17:01 plaća jer je prekovremeno. Plaća se malo sutra jer je njegovo radno vrijeme određeno koji je opet u Zakonu o radu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rak rana ovoga drustva su nepismeni i polupismeni glasaci u sva tri tora...'stoka sitnog zuba' sto neko pametan nekada napisa na ovome forumu, ljudi koji zbog obecanja 'zaposlit cu ti dijete' 20 i kusur godina glasaju za iste prodavace magle i 20 i kusur godina jos nemaju ni dana radnog staza...rak rana su ljudi koji pojima nemaju koja su njihova prava iz zakona o radu nego ono sto im pripada a poslodavac im da smatraju darom, ljudi koji umjesto da se bore za svoje, pokusavaju pokopati i potkajlati i one koje to pravo ostvaruju...ZALOSNO...
Koja je alternativa? :mrgreen:
Novak20

#148 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Novak20 »

Mea_parvitas wrote:Vecina naseg naroda su medijske ovce.

Niko nece reci, pa daj zasto bi imali 10 kantona, u njima po 10 ministarstava, u tim ministarstvima najmanje po 30 zaposlenih, toliki broj administrativnih jedinica je apsolutno bespotreban, zasto ne ojacati ovu drzavu institucionalno, zasto ne uvedemo npr 4 regije, zasto ne omogucimo investicije strancima, kao Tesanj, Kakanj ili Gorazde. Zasto ne tuzilastva ne rade svoj posao i ocigledne prevare, pljacke ne procesuiraju? Zasto tu narod ne vrsi pritisak? Zasto ne trazimo da nama bude bolje a ne da drugom bude gore jer mi nismo u toj situaciji? Zasto ne trazimo ukidanje gasa u Sarajevu i prelazak na druge izvore toplote? Zasto ne uvedemo grijanje sarajevskog kantona od TE Kakanj i time smanjimo racune a pospjesujemo poslovanje i daljnja ulaganja EPBiH? Pa jbte termoelektranama bi jeftinije bilo, kao u Plominu u Hrvatskoj, uvoziti ugalj iz Juzne Afrike, brodovima, koji je kvalitetniji duplo i jeftiniji! Da li je to normalno?! Rudnici su obicni gubitasi koji su uvaljeni EPBiH sa viskom radnika, losom i nekvalitetnom proizvodnjom, i uvaljeni su elektroprivredi. Hiljadu je primjera, hiljadu, a samo jedan odgovor: POLITIKA! Svi smo mi politicke ovce koje nas kontrolisu preko medija i nacionalnim podjelama. Kad ce to ovaj blesavi narod shvatiti?
Niko u EPBiH nije protiv smanjenja plata npr, bubam 5%, ali hajmo da to bude po kategorijama, SVIMA, svi ispod 700 npr KM plate, ostaju isti, do 1000 ide 2%, itd itd. Ali svima, a ne da jedni gledaju drugi uzivaju, ne da politicari sebi na pocetku mandata podignu nekakve naknade a onda da kao spustaju sebi opet na isto. Hajde nek ova drzava napravi konkretan plan oporavka ekonomije i privrede, nek tacno brojkama prikazu koliko ce novca za godinu ustediti i sta ce sa tim parama uraditu, napravii novi blok elektrane, otvoriti 1000 farmi sirom BiH i otkupiti to isto meso preko partnerskih firmi, napraviti vjetroelektrane, praviti puteve, pomoci penzionere, pravitu proizvodni pogon, otkupom pa doniranjem zemljista nekoj jakoj firmi koja nece trebati papirologije nego samo da uloze pare, sve mu dati na gotovo, itd itd. Ali da se tacno zna na sta se trosi i koliko se od koga uzelo. Ali pogadjate, u BiH trenutno na vrhu nema te pameti, a zasto? Zato sto se politikom, i zato sto su na vodecim mjestima uglavnom mutavi ljudi, sitnih pijacarsko piljarskih interesa, glupi, bez prakticnog iskustva, bez zelje za napretkom, samo ja i moja rodbina, to je bitno. Trenutno se nalazimo u zacaranom krugu iz kojeg ja ne vidim izlaz. Narod ko narod, mutave ovce. ;)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Politika je uspjela u ovih dvadeset i nešto najtežih godina da pomete sve vrijedno iz upravljačke i stručne strukture. Nema pameti jer su u igri korumpirani i poslušni interesdžije koji svjesni stanja do kojeg su doveli samo gledaju kako da obezbijede čukununuke a raja treba da bude njihovo sluđeno roblje na egzistencijalnom minimumu. To hoće a savjesti nemaju.

Šejtanska posla.
Thorgerson

#149 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

Kolektivni ugovori kakve imaju nasi medjedi - nema niko u Evropi.

I ti sad furas ovdje raju sa pricom, treba da se borimo kao lafo svi da imamo tako. Necemo NIKAD imati svi tako. Jer ugovor ce se morati promjeniti kad-tad i ovi kolektivni medjedski ugovori ce biti ukinuti. U realnom sektoru kad bi ovako imali - propao bi. Pa zamisli da neka manja firma ima 5-6 ljudi, krene joj lose i ne moze smanjit ljudima plate, ne moze ih otpustit, ne moze nista. Dugovi se slazu, ovi tuzakaju jedni druge i sta si dobio. Unistena firma + radnici bez posla.

Pazi ti ovo, imaju plate koje su dva puta vise od prosjeka, imaju sve jebene pogodnosti - vlasnik im kaze, eto jbg mozda da vam malo smanjimo platu (a povecavana im je bezbroj puta)...maaaa sta smanjit, ne m're. I naravno ti njima nista ne mozes. Sad je do njihove dobre volje hoce li to prihvatiti ili nece.

Ponavljam, to NIJE normalno u svijetu. Hiljade i hiljade firmi bi propalo da su radnici ovako zasticeni. Ali bosnjo glupi konta da je bolje da firma ima 1000 radnika viska - jbg namace se nekako lova - e onda kad firma zaglibi za 3-4 godine i svi radnici najebu, onda je belaj. Umjesto da se otpusti 500 ljudi i spasi firma, digne na noge pa ih vratis. Jeste, najebat ce tad 300-ak ljudi, ali bolje i 300 nego 3 hiljade. Al zna bosnjo ba kako se vodi firma... :run:

I cuj jedni drugima poturamo nogu, ma jelde? Pa sta rade evo radnici EP vodeci se logikom da je bolje da najebe milion ljudi sa visim racunima, nego njih 3-4k il kolko ih ima.

I treba bit bezobrazan dorat pa reci da je plata 1600, znajuci da imas ljudi penzionera koji nemaju hljeba da kupe. To je bezobrazluk i ja se cudim kako je narod smiren na ove izjave i kako se vec nije okupilo dole pred EP 10.000 da im jebe mater svima redom.
Thorgerson

#150 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

Ecci wrote:Ne treba zaboraviti da su uglavnom državne ustanove i javna preduzeća ta koja uplaćuju zdravstveno i penziono.
Evo jos jednog teoreticara. Haahah...onako lupi ko iz vedra neba, nema veze cuo negdje tako.

Pa evo ti jedan primjer, npr. Hidrogradnja - vecinski vlasnik Federacija - nije im uplaceno zdravstveno i pio 10-ak godina? Kako to objasnjavas? To je drzavna firma? Imas takvih bruku, gdje drzava mijesa prste, a firme propadaju.
....Kao i prošle godine od kada je dostupan popis dužnika, sramni rekorderi su kompanije koje su u vlasništvu Federacije BiH koja se pokazala kao najlošiji vlasnik, a menadžeri koji godinama rukovode ovim kompanijama se uopće nisu potrudili promijeniti situaciju. Ukupni dug Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH iznosi 124,9 milijuna maraka od čega kamate iznose tek 723.229 maraka. Slijedi Javno poduzeće Rudnici Kreka koje je u sklopu Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Tuzli. Iznos dugovanja ove kompanije je 103 milijuna maraka. Da kojim slučajem vrijede tržišni uvjeti, ove dvije kompanije bi definitivno već bile u stečaju kao što se u Hrvatskoj sada vode svojevrsni ratovi između poteza Vlade koja sada željezničko poduzeće želi postaviti na noge da može samo funkcionirati. Treća kompanija po dugovanjima je Hidrogradnja, ali s 54 milijuna maraka je skoro dvostruko manji dužnik za poreze, doprinose, pristojbe i druge naknade nego što su to prve dvije koje čine osminu ukupnih federalnih dugovanja.
I sta mislis odakle drzavnim ustanovama novac da uplacuju to zdravstveno? Pao s neba jel?

:-)
Last edited by Thorgerson on 21/07/2015 09:21, edited 1 time in total.
Post Reply