Antisemitizam u Bosni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#126 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by hAZNADAR »

L u c i f e r wrote:
ja se nešta ne sjećam oko čega se mi no nismo slagali, al ko da je nekad nešta bilo

ko kad se svađam sa po foruma... :evil:

al na ovoj ti je temi stvarno svaka riječ za dukata, bez zajebancije... :) :thumbup:
Pa, prebacivao sam ti negativan ton o dijaspori i zloupotrebu jaranstva sa big bosom ovdje - al necemo sad o tome.

Bila je tema "Bosnjacko opravdavanje ekstremizma" koja je doticala vrlo bitam problem danasnjice i da nije bila zakljucana - mozda je mogla biti zbirna za mnog otoga.
http://forum.klix.ba/bosnjacko-opravdav ... 29156.html

Mozda je vrijeme da neko drugi otvori tu temu.
jao_situacije

#127 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by jao_situacije »

Bodkin wrote:
jao_situacije wrote:
bravo u ovome je ključ a ne u antisemitizmu.
to je isto kao i pokušaj ubistva i terorizam razumiješ li o čemu govorim ?
razumijem ali se ne slazem. ne znam da li namjerno ili nenamjerno simplificiras ovu pojavu. ne, nije isto kao relacija ubistvo-terorizam. masovna je pojava antijevrejskog raspolozenja barem u sarajevu. na internetu necu ni da spominjem gdje je sve od holokausta do drzave izrael uz predznak tzv. ali ne znam zasto objasnjavam uopste. ako si inteligentan ovo vec znas. ako nisi, ja ti ne mogu otvoriti oci
ja živim u Sarajevu i ne znam nikoga ko je antijevrejskog raspoloženja, ako je antijevrejsko raspoloženje neslaganje sa politikom extremno desničarske vlasti Izraela onda sam ja nešto propustio u svom obrazovanju. izgleda da i tamo postoje stožerne stranke i da extremna Izraelska desnica predstavlja sve jevreje :-)
L u c i f e r

#128 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

hAZNADAR wrote:
L u c i f e r wrote:
ja se nešta ne sjećam oko čega se mi no nismo slagali, al ko da je nekad nešta bilo

ko kad se svađam sa po foruma... :evil:

al na ovoj ti je temi stvarno svaka riječ za dukata, bez zajebancije... :) :thumbup:
Pa, prebacivao sam ti negativan ton o dijaspori i zloupotrebu jaranstva sa big bosom ovdje - al necemo sad o tome.
ma imam ja te neke svoje dežurne mušterije iz dijaspore, pa često kažem ono što ne mislim, sam da him ga šuknem, halali... :oops:

a jaranstvo je tako da sam ti nedavno odležo mjesec... :cry:

Al i to je off topic. :D
animals

#129 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by animals »

mmaar wrote:
animals wrote:
Sta je ovdje za zalediti se :-)
Onima kojima je takav primjer suzivota i tolerancije blizak, moze samo ojuziti oko srca, ali mene recimo podsjeca na dugu antisemitsku tradiciju u krscanskoj Evropi koja je kulminirala u raznim endehazijama kada je trebalo Jevrejima naplatiti izmedju ostalog i za Judinu izdaju i ispisati najsramnije stranice historije covjecanstva.
Ljubav u ime vjere, to me strasno nervira..
a stanovnike Kiseljaka razumijem..
Bodkin

#130 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Bodkin »

jao_situacije wrote:
Bodkin wrote:
jao_situacije wrote:
bravo u ovome je ključ a ne u antisemitizmu.
to je isto kao i pokušaj ubistva i terorizam razumiješ li o čemu govorim ?
razumijem ali se ne slazem. ne znam da li namjerno ili nenamjerno simplificiras ovu pojavu. ne, nije isto kao relacija ubistvo-terorizam. masovna je pojava antijevrejskog raspolozenja barem u sarajevu. na internetu necu ni da spominjem gdje je sve od holokausta do drzave izrael uz predznak tzv. ali ne znam zasto objasnjavam uopste. ako si inteligentan ovo vec znas. ako nisi, ja ti ne mogu otvoriti oci
ja živim u Sarajevu i ne znam nikoga ko je antijevrejskog raspoloženja, ako je antijevrejsko raspoloženje neslaganje sa politikom extremno desničarske vlasti Izraela onda sam ja nešto propustio u svom obrazovanju. izgleda da i tamo postoje stožerne stranke i da extremna Izraelska desnica predstavlja sve jevreje :-)
opet simplificiras i sad vec pocinjem vjerovati da je namjerno :wink: politika izraela nema nikakve veze sa umanjivanjem broja ubijenih jevreja u ww2 :wink:
ušće

#131 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by ušće »

L u c i f e r wrote:
mmaar wrote:
Sliver wrote:U Bosni i Hercegovini itekako ima antisemitizma. Sjetite se samo kolika se halabuka stvorila kada su Arapi poceli kupovati zemljista u BiH. Koliko dnevno procitam negativnih komentara o Arapima, tesko mogu reci da nema antisemitizma u BiH.
Da i to je dobar primjer, da ne govorim o islamofobiji i turkofobiji koja je jednak oblik mrznje. Bilo bi posteno kada bi se u diskusiji o ovom problemu osvrnuli i na rasisticke i sovinisticke ispade politickih predstavnika u BiH, a u tome je vozd od Laktasa prvak. Eno i guslaju i u Doboju, iako su im Turci pomogli vise nego sva pravoslavna braca, a guslanju se pridruzila i SPC. Jednako tako, kada se govori o komentarima, mrznji i netoleranciji, uzeti u obzir i mrznju upucenu ne samo prema Jevrejima. Kada govorimo o otvorenom nasilju, bar spomenuti koliko je bilo ubistava povratnika, napada na njihovu imovinu i vjerske objekte. Licemjerno je ovo zgrazanje, kao da nam je mrznja nesto novo, a zivimo u zemlji gdje je aparheid stvar njenog unutrasnjeg politickog uredjenja.
Ako želiš govoriti o tome, otvori posebnu temu.

Ne morate svaku temu zasrati sa vašim relativističkih sranjem i ukazivanjem kako su drugi još gori.

Ja govorim o negativnim pojavama u SVOM narodu, upravo zato što mu želim dobro.
Bez namjere da sa tobom OVDJE ulazim u širu rasprAvu ili da ne daj bože odobravam pomahnitale idiote koji sebe nazivaju "braniocima islama" ...Zamolio bih te da mi pokažeš gdje i kada si ti pokazao iskreni i sa pietiteom na stradanje TVOG naroda u Istočnoj Bosni ili Prijedorskom okrugu .....Čak ako hoćeš prebaci to na koju hoćeš temu jer jednostavno ne vjerujem da ti ja čak malo žao što se TVOM narodu ne tako davno dešavalo ...Ne čudi mene tvoja zabrinutost ,već motiv za istu ...
Danguba

#132 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Danguba »

jao_situacije wrote:
Bodkin wrote:
Na OBN-u ide prilog o ovom napadu i doticni daje izjavu ''muc...ja stojao, on me okrznuo...muc, muc''' a uporedo sa tim idu slike sinagoge. Ja ono pomislih ''pa zar ima kretena da udje u sinagogu i udari nekoga''? ali onda brzo skonta ''to je bilo u kafani'' a ovi sovinisti zele potpaliti atmosferu i svakoga ko dobije i samar poveze sa vjerom ili etnijom.

Sve dok se ovo ne razjasni a narocito motivi, nemam sta da pisem na ovu temu.
Jevreji U BiH i Sarajevu su ugrozeni isto kao i svi ostali pa mozda cak i manje.
harač

#133 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by harač »

antisemitizam je čisto rezultat šire islamističke klerikalizacije ove banana države. SIPA i OSA će se dobro naraditi u sljedećih par godina
hAZNADAR

#134 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by hAZNADAR »

mmaar wrote:

Navodio sam samo primjere antisemitizma u zemlji u kojoj zivim i njegove uzroke, ne okrecuci glavu ni od jednog, bez namjere da ista relativiziram, ali ocito da i antisemitizmi imaju razlicitu upotrebnu vrijednost.
Onda postiranje ustasa nema smisla u temi koja se jasno i eksplicitno tice Bosnjaka - posebno u SA.

Napad na rabina je politicki problem.

Neki drugi napad gdje Meho mlatne katancem Husu na Alipasinom je u domenu kriminalistike, obicna crna hronika kao u svakom gradu te velicine. Napad na Elija je vec nesto ozbiljnije - ma koliko nekima nepravedno ili bizarno zvucalo jer u pozadini nije kafanska svadja vec reakcija na politiku i vijesti. Sarajevo ima svoj image ´multietnicnosti koje je stvarano mukotrpno i koje je proslo kroz velika iskusenja. Jevrejska zajednica je toliko mala i minorna da se jednostavno mora zastititi a glupo je svakom dati tjelohranitelja.
Mora se jednostavno vratiti ona stara filozofija u samom narodu a to je da nema generalizovanja i da "svi oni" nisu isti. Mrznja prema Zidovima zbog cionisticke politike Izraela i okupacije Palestine jednostavno ne moze biti opravdanje za napad na zidove koji su na dometu - posebno ne na Sarajlije.
A posebno ne vjecito spominjanje kako ima gorih - cime se nastoje zacepiti usta svim kriticarima domaceg ekstremizma i na taj nacin domacem ekstremizmu dati krila.

Vjecito se na svaku kritiku domaceg ekstremizma spominju opcepoznati fakti o cetnicima, ustasama, imperijalistima,... - sta je to drugo no opravdavanje ili prostije receno - sta mi imas pametovati kad vidis sta oni sve rade,..
Potencijalni nasilnici koji bi rado nasrnuli na preostalog zidova ili inim nemuslimana u SA dovoljno je samo da procitaju silne komentare nasvim portalima koji spominjenjem Srebrenice, Gaze, Tomasice, Kereterma,... zacepe svaki kritiku - i eto ohrabrenja.
jao_situacije

#135 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by jao_situacije »

harač wrote:antisemitizam je čisto rezultat šire islamističke klerikalizacije ove banana države. SIPA i OSA će se dobro naraditi u sljedećih par godina
genijalan zaključak :thumbup:
Maharadza

#136 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Maharadza »

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/nako ... /150323102

Toliko o tome, ključaj temu a ovim islamofobima mnogo sreće na sljedećoj temi koju će iskoristiti za pljuvanje po Bosni, Bošnjacima i Islamu! :P
It_is_a_Leclerc

#137 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by It_is_a_Leclerc »

Maharadza wrote:http://www.klix.ba/vijesti/kultura/nako ... /150323102

Toliko o tome, ključaj temu a ovim islamofobima mnogo sreće na sljedećoj temi koju će iskoristiti za pljuvanje po Bosni, Bošnjacima i Islamu! :P
Image
Image

Dušmani laju i opanjkavaju bošnjački merhamet i spremnost na suživot :(
Last edited by It_is_a_Leclerc on 23/03/2015 21:50, edited 1 time in total.
BHCluster

#138 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

Kao sto vec napisa antisemitizam je stara Europska tradicija koja je nazalost uvezena i kod bas u Bosnu i Hercegovinu. Za antisemitizam i sve ostale obike mrzne iskljucivo krivim prije svega roditelje i nastavnike pa onda drustvo u kojem zivimo.
Stoner

#139 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Stoner »

I onda meni kazu mali ti si vasista. :(
hAZNADAR

#140 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by hAZNADAR »

Mozes li to malo pojasniti i dokazati konkretnim citatima i jasnim naznakama da neko pljuje ovdje po Bosnjacima, Bosni i islamu?
York Light 100`s

#141 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by York Light 100`s »

L u c i f e r wrote:
House wrote:Luci ima kompleks od Islama
Možda.

Tako bih volio da imam dugu bradu i kratke pantolice.

Ali i to je off topic.
:lol: :lol: :lol:
I to čojk napisa na sopstvenoj temi gdje je ko zabrinut zbog negativne energije prema jednom narodu.

To je isto kao kad bi neko otvorio temu o homofobiji a onda taj isti neko u po svoje sopstvene teme počeo zvati crnce nigers :-) :D
L u c i f e r

#142 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

ušće wrote: Bez namjere da sa tobom OVDJE ulazim u širu rasprAvu ili da ne daj bože odobravam pomahnitale idiote koji sebe nazivaju "braniocima islama" ...Zamolio bih te da mi pokažeš gdje i kada si ti pokazao iskreni i sa pietiteom na stradanje TVOG naroda u Istočnoj Bosni ili Prijedorskom okrugu .....Čak ako hoćeš prebaci to na koju hoćeš temu jer jednostavno ne vjerujem da ti ja čak malo žao što se TVOM narodu ne tako davno dešavalo ...Ne čudi mene tvoja zabrinutost ,već motiv za istu ...
Moja je mentalna konstitucija takva da nisam žrtva nego fajter.
Kad padneš ne plači, već ustani, otresi se i idi dalje.
Padni hiljadu puta, ustani hiljadu i jednom.

Svoje sam metke davno ispucao, a suze isplakao.
Ne mislim da je za nas dobro da uđemo u velikosrpsku zamku stavljanja na pijedestal vlastite tragedije.
Nad nama se desio veliki zločin, al jebali smo i mi njima dobro mater, i to ne civilima već u borbi.

Dvadeset godina nakon toga, moramo misliti o životu i progresu, a ne vraćati se stalno na žaljenje zbog pretrpljenog zla.
Ne smijemo se uživljavati u ulogu žrtve, jer mi to nismo, mi smo pobjednici.
Pobjedili smo samim tim što smo opstali, a bogme smo i održali ovu državu, pa kakva je takva je, u datim okolnostima bolje nije moglo.

Moramo se vratiti pozitivnoj paradigmi i načinu razmišljanja iz rata, kad se nismo predavali ni kad smo ratovali istovremeno protiv četnika, ustaša i abdićevaca.
A ne padati u zamku nacionalizma, islamizma, šovinizma, antisemitizma i defetizma.
Te pojave štete samo onoj grupi koja je zaražena njima.

Nadam se da sam objasnio zašto se bavim našim negativnim pojavama, a njihove su opštepoznate i apsolvirane do bola.
hAZNADAR

#143 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by hAZNADAR »

York Light 100`s wrote:
I to čojk napisa na sopstvenoj temi gdje je ko zabrinut zbog negativne energije prema jednom narodu.
A mozda je čojk zabrinut zasvoj narod zato sto se polako uvlaci u kopiju susjedne ideologije gdje je dozvoljen odstrjel na manjine. Neka me ispravi ako grijesim. Ja licno koji mrzim cionizam, i kojeg subjektivno vise boli patnja mog naroda,.. vidim vecu opasnost za Bosnjake ako ovakvi incidenti kao napoadna rabina postanu ucestaliji i drustveno opravdaniji.
Ali sumnjam da to mozes skontati iz dva moguca razloga. Jedan je mozda tvoj potencijal za kontanje - a drugo je mozda previse citanje Fatmira.
L u c i f e r

#144 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:
A mozda je čojk zabrinut zasvoj narod zato sto se polako uvlaci u kopiju susjedne ideologije gdje je dozvoljen odstrjel na manjine. Neka me ispravi ako grijesim. Ja licno koji mrzim cionizam, i kojeg subjektivno vise boli patnja mog naroda,.. vidim vecu opasnost za Bosnjake ako ovakvi incidenti kao napoadna rabina postanu ucestaliji i drustveno opravdaniji.
Ali sumnjam da to mozes skontati iz dva moguca razloga. Jedan je mozda tvoj potencijal za kontanje - a drugo je mozda previse citanje Fatmira.
:thumbup:
skupljac_zeljeza

#145 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by skupljac_zeljeza »

jao_situacije wrote:
harač wrote:antisemitizam je čisto rezultat šire islamističke klerikalizacije ove banana države. SIPA i OSA će se dobro naraditi u sljedećih par godina
Vas dvojica kao da se radujete tome. :wink:
York Light 100`s

#146 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by York Light 100`s »

hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:
Da, da, nastavi me predstavljati kao počasnog člana fan cluba Fatmir zbog jednog članka koji je bio 100% korektan i nevezan za njegove prijašnje članke kao i moj potencijal za kontanje. Ako su to jedina 2 argumenta koja imaš onda je to više kompliment za mene jer nisi mogao naći bolji argumenat.

Osoba koja otvara temu o antisemitizmu dok u po svoje teme postavlja islamofobične komentare samo govori kakva je to ta osoba i nije ništa bolja od onih koje kritikuje što se žale zbog Srebrenice a u isto vrijeme šire mržnju o jevrejima. Veoma ironična tema i autor teme
ušće

#147 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by ušće »

L u c i f e r wrote:
ušće wrote: Bez namjere da sa tobom OVDJE ulazim u širu rasprAvu ili da ne daj bože odobravam pomahnitale idiote koji sebe nazivaju "braniocima islama" ...Zamolio bih te da mi pokažeš gdje i kada si ti pokazao iskreni i sa pietiteom na stradanje TVOG naroda u Istočnoj Bosni ili Prijedorskom okrugu .....Čak ako hoćeš prebaci to na koju hoćeš temu jer jednostavno ne vjerujem da ti ja čak malo žao što se TVOM narodu ne tako davno dešavalo ...Ne čudi mene tvoja zabrinutost ,već motiv za istu ...

Ne mislim da je za nas dobro da uđemo u velikosrpsku zamku stavljanja na pijedestal vlastite tragedije.
Nad nama se desio veliki zločin, al jebali smo i mi njima dobro mater, i to ne civilima već u borbi.

Dvadeset godina nakon toga, moramo misliti o životu i progresu, a ne vraćati se stalno na žaljenje zbog pretrpljenog zla.
Pobjedili smo samim tim što smo opstali, a bogme smo i održali ovu državu, pa kakva je takva je, u datim okolnostima bolje nije moglo.

Moramo se vratiti pozitivnoj paradigmi i načinu razmišljanja iz rata, kad se nismo predavali ni kad smo ratovali istovremeno protiv četnika, ustaša i abdićevaca.
A ne padati u zamku nacionalizma, islamizma, šovinizma, antisemitizma i defetizma.
Nadam se da sam objasnio zašto se bavim našim negativnim pojavama, a njihove su opštepoznate i apsolvirane do bola.
Prilično iskreno ... možda sam ponekad pogrešno protumačio tvoje pisanje ..Ako jesam imaš iskreno izvinjenje
braca

#148 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by braca »

Kakav ba antisemitizam u BiH, niti ga ima, niti ga je ikada bilo, manite se ba budalaština i ne nasjedajte na provokacije. :bih:
jao_situacije

#149 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by jao_situacije »

skupljac_zeljeza wrote:
jao_situacije wrote:
Vas dvojica kao da se radujete tome. :wink:
ja se ne radujem ničemu samo se čudim "haraču" kako je genijalan, još uvijek sam u šoku zbog njegovog zaključka
L u c i f e r

#150 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

ušće wrote:
L u c i f e r wrote:

Prilično iskreno ... možda sam ponekad pogrešno protumačio tvoje pisanje ..Ako jesam imaš iskreno izvinjenje
:kakoste:
Post Reply