Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Locked
hAZNADAR

#1 Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

Pri tome mislim na dobar dio Bosnjaka koji uvijek spominju cetnike, genocid, Srebrenicu, Tomasicu,... kao opravdanje za ekstremizam u sopstvenim redovima.

Primjerice napad na vehabije ili napad na desnicare tipa Fatmir,... mnogi dozivljavaju kao automatski svrstavanje na stranu agresora i islamofoba.

Pa ce kritika vehabijskom djelovanju, akcije poput ove zadnje Damask,... uvijek proizvesti masu komentara gdje se spominju cetnici i genocid,.. sa jasnom porukom da bilo kakav napad, kritika, hapsenje,... na spomenute domace ekstremiste nema mjesta dok postoje gori od njih - spomenuti cetnici. Pa iz toga vec poznate frazeologija o uvlacenju Amerima u Evropi u paksu, komunjare, stide se vjere, konspiracije i sl

Fatmir jugend ce primjerice ponekad lanuti nesto skoro rasisticki o Srbima i bilo kakva kritika tome se tumaci kao zaborav na sopstvenu golgotu, spomene se Srebrenica i sta su ni nama radili,.... i to ispadne na kraju tako efektno da se kriticari nerjetko usute.

Nije to samo par ekstrema na forumima, - u stvarnom zivotu ce pet prosjecnih Bosnjaka prokomentarisati primjerice hapsenje u akciji Damask - bar ce dvojica opsovati i akciju i nase institucije i podsjetiti na cetnike i to sve za zakljuckom da je hapsenje domacih esktremista nepotrebno i suvisno dokle imamo cetnike u blizini.

Mislio sam prije da je u pitanju foluska kojom se sipmatizeri vjerskog ekstremizma i ultrancioanizma sluze - ali sve mi se cini da je u pitanju nasa opstebosnjacka nezrelost - da ne kazem glupost.

Necemo sad o tome koliko je moguce da federalna policija hapsi ravnogorce po RS.

Ekstremizam bilo koje vrste slobodno djeluje kod Bosnjaka samo zato sto je kriticare lako poklopiti cinjenicom da ima i gorih. Svaki ekstremista i simpatizer ce lako stvoriti atmosferu u kojoj kriticar domaceg ekstremizma ispadne neprijatelj, izdajnik,... To se najbolje vidi na forumima - u stvarnosti je to puno gore. Pitanje je kako efektno srusiti tu antilogiku i taj standard gdje ekstremizam kod drugih nije razlog da se ne cisti u svom dvoristu.
daxon

#2 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by daxon »

sdasdpsbbhdzsnsd wrote:Po kojem parametru je Fatmir desnicar?
Pa mrzi pedere, komuniste, Jevreje, Rome... :D
Ako neko hoće neka nastavi niz, samo neka pazi da ne bude proglašen islamofobom, ustašom ili četnikom :lol:
sinuhe

#3 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by sinuhe »

Eno juce u klixovom clanku rekose kako se slabo iz BiH ide u Siriju a vec ih dvadesetak poginulo :-)
Valjda je lakse negirati neke stvari a i inace ljudi su postali veliki muslimani a i vjeruju u svakakve zavjere.
romeomoraprezivjeti

#4 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by romeomoraprezivjeti »

daxon wrote:
Ako neko hoće neka nastavi niz, samo neka pazi da ne bude proglašen islamofobom, ustašom ili četnikom :lol:
Takvi k'o ti napakovali covjeku,a pored njega hiljade pravih extrema hoda na slobodi..
Stoner

#5 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Stoner »

daxon wrote:
To ga ne čini desničarem. Vjerujem da jeste, ali mrziti navedene mogu i okorjeli ljevičari.

Inače kod Bošnjaka već godinama se sistematski stvara kult žrtve, ne prođe niti jedan jedini dan a da se u nekim medijima ne spomenu stradanja i zločini nad Bošnjacima u prošlom ratu.

Mnogi će reći da je u redu prisjećati se i opominjati, i jeste, ali sve zavisi od toga kakva ti je kultura pamćenja.

Mislim da je i ovo pridonijelo takvom mentalnom stanju i diskursu o kojem autor teme priča.
It_is_a_Leclerc

#6 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by It_is_a_Leclerc »

Zato što je puno ugodnije misliti da je mrski neprijatelj sjebao sve, nego preuzeti odgovornost, pogledati činjenicama u oči i priznati postojanje društvenih abnormalnosti među nama. Bošnjaci (a i ostali narodi sa ovog područja) skloni su braniti ekstremne pripadnike svoje nacionalne zajednice isturanjem primjera onih "anamo" (npr. De napišite šta o paradama četnika, ne samo o vehabijama), jer je uvijek ljepše misliti kako nismo najgori, kako ima gorih od nas, samo smo mi najgori od sve djece, i o nama svi govore. Kompleks vječite žrtve, pa to ti je.

Uglavnom i u najkraćem, odgovor na autorovo pitanje je - Zato što u toru smrdi, ali je toplo.
Baboolal

#7 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Baboolal »

[quote"It_is_a_Leclerc", odgovor na autorovo pitanje je - Zato što u toru smrdi, ali je toplo./quote]
:D :thumbup:
Tako lijepo receno!
arslanbey

#8 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by arslanbey »

Pa dok god slobodno cetnici setaju po Banjaluci dobar dio bosnjaka ce braniti vehabije
hAZNADAR

#9 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by hAZNADAR »

PreLetach wrote:Extremizam velis,kad nekom djetetu zapalis u kuci citavu porodicu a on uspije pobjec,npr 14-15 godina,mislis da ce on bit normalan uljudan,bratstvo jedinstvo i tako svoju djecu ucit,vecina rade tako
A koji to ne rade extremi su,vehabije mi smetaju jer su to ubice narkomani dileri koji su otisli iz kraja u kraj
Znaci, domaci ekstremisti imaju odrijesene ruke da rade sto hoce jer ima neko gori?
augustini45

#10 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by augustini45 »

arslanbey wrote:Pa dok god slobodno cetnici setaju po Banjaluci dobar dio bosnjaka ce braniti vehabije
....kakav bolan cirkus od hapsenja..naredbodavac zubac, lik pod optuzbom za ratni zlocin i pod oficijelnom suspenzijom za drugo "nedjelo" protiv same drzave od koje platu prima, upravlja tzv "sipom", a neko ocekuje hapsenje cetnika....smjesno, jarane, smjesno....
Drinski

#11 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Drinski »

Ma treba biti nacionalista, ali ne treba biti budala. Ove vehabije su budale, misle da je svijet od njih počeo.
Joe McCarthy

#12 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Joe McCarthy »

Mevlid ništa NIJE SKRIVIO!!!! Bio je dobar momak, koji je išao u đamiju svaki vakat, dečka ufatio samo malo prijenos...
Nemeremo zbog malog kiksa dečku život uništit.

Događa se i najboljim.

Image

Lagano spavaj mali anđele, znaj da i dalje ima dobrih ljudi koji znaju istinu da su te snimke photoshotovane i namjenjene da te prikažu u najcrnijem svijetlu :kiss:
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote:Pri tome mislim na dobar dio Bosnjaka koji uvijek spominju cetnike, genocid, Srebrenicu, Tomasicu,... kao opravdanje za ekstremizam u sopstvenim redovima.

Primjerice napad na vehabije ili napad na desnicare tipa Fatmir,... mnogi dozivljavaju kao automatski svrstavanje na stranu agresora i islamofoba.

Pa ce kritika vehabijskom djelovanju, akcije poput ove zadnje Damask,... uvijek proizvesti masu komentara gdje se spominju cetnici i genocid,.. sa jasnom porukom da bilo kakav napad, kritika, hapsenje,... na spomenute domace ekstremiste nema mjesta dok postoje gori od njih - spomenuti cetnici. Pa iz toga vec poznate frazeologija o uvlacenju Amerima u Evropi u paksu, komunjare, stide se vjere, konspiracije i sl

Fatmir jugend ce primjerice ponekad lanuti nesto skoro rasisticki o Srbima i bilo kakva kritika tome se tumaci kao zaborav na sopstvenu golgotu, spomene se Srebrenica i sta su ni nama radili,.... i to ispadne na kraju tako efektno da se kriticari nerjetko usute.

Nije to samo par ekstrema na forumima, - u stvarnom zivotu ce pet prosjecnih Bosnjaka prokomentarisati primjerice hapsenje u akciji Damask - bar ce dvojica opsovati i akciju i nase institucije i podsjetiti na cetnike i to sve za zakljuckom da je hapsenje domacih esktremista nepotrebno i suvisno dokle imamo cetnike u blizini.

Mislio sam prije da je u pitanju foluska kojom se sipmatizeri vjerskog ekstremizma i ultrancioanizma sluze - ali sve mi se cini da je u pitanju nasa opstebosnjacka nezrelost - da ne kazem glupost.

Necemo sad o tome koliko je moguce da federalna policija hapsi ravnogorce po RS.

Ekstremizam bilo koje vrste slobodno djeluje kod Bosnjaka samo zato sto je kriticare lako poklopiti cinjenicom da ima i gorih. Svaki ekstremista i simpatizer ce lako stvoriti atmosferu u kojoj kriticar domaceg ekstremizma ispadne neprijatelj, izdajnik,... To se najbolje vidi na forumima - u stvarnosti je to puno gore. Pitanje je kako efektno srusiti tu antilogiku i taj standard gdje ekstremizam kod drugih nije razlog da se ne cisti u svom dvoristu.
Ja pod ekstremizam shvatam djela i ideologije dok u konkretnom slučaju ti brkaš pojmove. Nije ekstremizam opsovati policiju i državne institucije, već je ekstremizam podržavati ratne zločince, kriti ih po crkvama i negirati zločine. Dakle ti očito ne znaš značenje rijeći ekstremizam.

Ova uhapšena grupa...mi svi privatno možemo misliti o njima ovo ili ono ali po svim standardima demokratije oni su nevini dok se ne dokaže suprotno. Osim ako ne mislimo po nekim nadri metodama kvazi demokratije graditi ustanove tipa Abu Ghraib-e i Gvantanamo gdje ćemo ljude držati zatvorene samo zbog njihovog fizičkog izgleda, političkog i vjerskog uvjerenja. :oops:

Politički je nekorektno Bošnjacima prišivati ekstemizam, pritom brkati pojmove, dok se tijela Bošnjaka svake godine identificiraju po novo-otkrivenim masovnim sekundarnim grobnicama. :(

Po mom skormnom mišljenju tema treba biti zatvorena.
Bodkin

#14 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Bodkin »

Aha, cekat da raznesu bombom kao onaj u bugojnu. Do tad mirno spavajte

Sent from my Lumia
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bodkin wrote:Aha, cekat da raznesu bombom kao onaj u bugojnu. Do tad mirno spavajte

Sent from my Lumia
Tom logikom treba zatvoriti pola stanovništva RS-a, radi prevencije da ne naprave nove masovne grobnice. :roll: Šta mas-mediji napreve od ljudi a predrasude ubijaju i ono malo ljudskosti. :(
sinuhe

#16 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by sinuhe »

Kakve veze imaju Mevlid i Mirza Ganic iz Novog Pazara sa masovnim grobnicama? Pa ni Zikrija nije mnogo o tome mislio.
Medju ovima sto su poginuli cini mi se da dominiraju srednjobosanski Bosnjaci gdje su mudzahedini jos od rata prisutni.
Last edited by sinuhe on 04/09/2014 08:48, edited 1 time in total.
swanfilter

#17 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by swanfilter »

sinuhe wrote:Eno juce u klixovom clanku rekose kako se slabo iz BiH ide u Siriju a vec ih dvadesetak poginulo :-)
Valjda je lakse negirati neke stvari a i inace ljudi su postali veliki muslimani a i vjeruju u svakakve zavjere.
A, i ti bi mogao nauciti citati ili kontati ono sto procitas. Broj odlazaka je u padu zbog frakcijskih podjela, međusobnog ubijanja, tako pise u tekstu ...
LBVIEW

#18 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by LBVIEW »

swanfilter wrote:
sinuhe wrote:Eno juce u klixovom clanku rekose kako se slabo iz BiH ide u Siriju a vec ih dvadesetak poginulo :-)
A, i ti bi mogao nauciti citati ili kontati ono sto procitas. Broj odlazaka je u padu zbog frakcijskih podjela, međusobnog ubijanja, tako pise u tekstu ...
Puno trazis, divi mu samo odgovora na post kolege iznad. :D :-)
LBVIEW

#19 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by LBVIEW »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bodkin wrote:Aha, cekat da raznesu bombom kao onaj u bugojnu. Do tad mirno spavajte

Sent from my Lumia
Tom logikom treba zatvoriti pola stanovništva RS-a, radi prevencije da ne naprave nove masovne grobnice. :roll: Šta mas-mediji napreve od ljudi a predrasude ubijaju i ono malo ljudskosti. :(
E, samo sto za tu skupinu koja doslovce zivi pored masovnih grobnica vrijede druga pravila. I samo kad se radi o istima nije u dure generalizirati, u ostalim slucajevima je to ne samo dozvoljeno vec se i preporucije. :D
Drinski

#20 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Drinski »

LBVIEW wrote: E, samo sto za tu skupinu koja doslovce zivi pored masovnih grobnica vrijede druga pravila. I samo kad se radi o istima nije u dure generalizirati, u ostalim slucajevima je to ne samo dozvoljeno vec se i preporucije. :D
:thumbup: :thumbup:
sinuhe

#21 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by sinuhe »

Naša zemlja nije uzeta u razmatranje, bez obzira što je i kod nas taj problem izražen, ali očito ne toliko da bi se uzeo u razmatranje u svjetskim okvirima.
Problemi u Finskoj :?
No, također neke zemlje sa relativno malim brojem muslimana također imaju ovaj problem i s obzirom na broj muslimanskog stanovništva mnogo ih je otišlo u Siriju. U ovu grupu spadaju Finska i Irska. Na svakih 1.400 muslimana koji žive u tim zemljama po jedan je otišao u Siriju.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ovo-s ... #k_4468317
iz dna duše

#22 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by iz dna duše »

Znate šta mene zanima, konkretno, kada su vehabije u pitanju: Od čega oni žive... Do mene su kada sam bila u izbjeglištvu, stanovale neke vehabije. u stvari bračni par. Ona nije radila, bila je pokrivena komplet. Sca u crnom, uključujući i crne rukavice i mrežu preko očiju. On je nosio neku odoru, ono kratke hlače i tunike... Po cijeli dan je visio na mobitelu, i to u vrijeme kada je mobitel bio čudo i veoma skup. Naveče su se kod njega okupljale grupe, dodje kombi pun njemu sličnih, sa laptopima... I tako do u sitne sate...

Imam i jednog školskog druga, koji sada živi u mojoj blizini, ima troje djece, ne rade nijedno, ali žive rekla bih normalno, nisu socijalni slučaj. On mene ne pozdravlja, jer valjda ne možemo više biti drugari, kao do rata... Ja sam žensko a on muško... a nisam ni sestra ni rod ni žena..

Jedan rodjak je u Americi, dodje često u biH, takodje, kada je tu, okupljaju se njemu slični_vehabije. Mene pozdravi sa metra udaljenosti i ne rukuje se jer mu "vjera ne dozvoljava". Nedavno je srusio kucu koju je tradio prije rata, jer su radnici pili pivu, dok se nekada gradila. Rusenje velike kuce je kostalo kao i gradnja nove, jer je na istomk mjestu novu napravio "halal kucu" valjda. stalno bi on nekoga preobraćao na pravi islam, jer eto, njegova majka, moja majka, naši djedovi i nene "nisu bili pravi muslimani".

Oni naizgled djeluju mirno, "žive svojim životom"... medjutim, šta ako su oni "spavači" i čekaju samo signal, kako to često biva kod ljudi koji poimaju ismal na ovaj način... Ja se ne osjećam lagodno pri pogledu na njih, kao ni na kako neko reče, na četnike u Banja Luci ili ustaške elemente u nekim dijelovima BiH...

Njihovo postojanje nikada neću da pravdam sa postojanjem četnika, ustaša itd.. Zlo je zlo, nebitno koje, a svako ono koje doprinosi našim gradjanima da se osjećaju nesigurno. Osim toga, vehabije ne poštuju ni naše Zakone ni običaje...

Onaj Bilal, pa na čovjeku se vidi da je fanatik, ima pogled koji plaši, a jezik koji siječe i zavodi labilne...

I da ponovim pitanje: Od čega oni žive, kada većinom ne rade ništa, a i to što rade nije dovoljno za normalan život i troškove, a oni imaju, dok većina bh gradjana uz stalni radni odnos i redovnu platu jedva preživljava. O socijalno ugroženim da ne pričam.
romeomoraprezivjeti

#23 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by romeomoraprezivjeti »

Stoner wrote:
daxon wrote:
To ga ne čini desničarem. Vjerujem da jeste, ali mrziti navedene mogu i okorjeli ljevičari.

Inače kod Bošnjaka već godinama se sistematski stvara kult žrtve, ne prođe niti jedan jedini dan a da se u nekim medijima ne spomenu stradanja i zločini nad Bošnjacima u prošlom ratu.

Mnogi će reći da je u redu prisjećati se i opominjati, i jeste, ali sve zavisi od toga kakva ti je kultura pamćenja.

Mislim da je i ovo pridonijelo takvom mentalnom stanju i diskursu o kojem autor teme priča.
Da tvoje iskopavaju godinama iz humusa,ne bi tako pricaó. Sram nek te bude,i tebe i ovog pakasa leclerka!!!!
Ricken

#24 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Ricken »

hAZNADAR wrote:Pri tome mislim na dobar dio Bosnjaka koji uvijek spominju cetnike, genocid, Srebrenicu, Tomasicu,... kao opravdanje za ekstremizam u sopstvenim redovima.

Ako već pokušavaš riješiti problem, a to je sigurnost, onda moraš biti sveobuhvatan. Ako je slijedeća akcija SIPA privođenje ravnogorskih fanatika onda apsolutno nema nikakvih problema. To oružje što su našli u akciji Damask, su komotno mogli naći i na Han Pijesku, i sasvim sigurno negdje na potezu Grude - Široki Brijeg. Da li bi se ja sad kao građanin BiH ovom akcijom SIPA trebao osjećati sigurnije, kad znam da i dalje postoji neko oružje u Han Pijesku ili na potezu Grude - Široki Brijeg? Nije samo do građana, više je do institucija, jer sigurnosna politika nije koncipirana proaktivno, već reaktivno.
Fact

#25 Re: Bošnjacko opravdavanje ekstremizma

Post by Fact »

Ricken wrote:
Ako već pokušavaš riješiti problem, a to je sigurnost, onda moraš biti sveobuhvatan. Ako je slijedeća akcija SIPA privođenje ravnogorskih fanatika onda apsolutno nema nikakvih problema. To oružje što su našli u akciji Damask, su komotno mogli naći i na Han Pijesku, i sasvim sigurno negdje na potezu Grude - Široki Brijeg. Da li bi se ja sad kao građanin BiH ovom akcijom SIPA trebao osjećati sigurnije, kad znam da i dalje postoji neko oružje u Han Pijesku ili na potezu Grude - Široki Brijeg? Nije samo do građana, više je do institucija, jer sigurnosna politika nije koncipirana proaktivno, već reaktivno.
hahaha...ti shvaćaš da si ovim odgovorom upravo potvrdio sve što je on u svome postu napisao?

odlično si se uklopio u profil osobe koju je on gore opisao

P.S.
zar nije SIPA dva dana prije ove operacije "Damask" imala drugu operaciju gdje je uhapsila 13 "četnika"?

oh da,ipak jeste:http://sipa.gov.ba/hr/?full=12063

kako samo trabunjate gluposti :roll:
Last edited by Fact on 04/09/2014 09:29, edited 1 time in total.
Locked