Sumnja i vjernici

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skupljac_zeljeza

#126 Re: Sumnja i vjernici

Post by skupljac_zeljeza »

Vjerom urazumljen i razumom uvjeren.

m_l wrote:
Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
:)
Oštro oko. :)
Ludzak

#127 Re: Sumnja i vjernici

Post by Ludzak »

kritichar wrote:
Ludzak wrote:hahahahahahahahaha pa zar vi stvarno vjerujete u te bajke tipa raj (dženet) i pakao(džehenem) ?? EE hoće vam dosaditi taj vječni život kad umrete.. :lol:

vječno ćete gorjeti, vječno ćete uživati hahaha... ma kako da ne.
a gdje ćeš ti biti za to vrijeme dok se mi budemo dosađivali?
uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
A gdje ću biti... morao bih umrijeti pa da saznam šta se krije poslije smrti.
kritichar

#128 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Ludzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremo
Ludzak

#129 Re: Sumnja i vjernici

Post by Ludzak »

kritichar wrote:
Ludzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremo
Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ?? :skoljka:
od svih drugih filozofija, odabrali ste da vjerujete u najnelogičnije stvari.

Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
Last edited by Ludzak on 10/06/2015 13:16, edited 2 times in total.
kritichar

#130 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Ludzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ?? :skoljka:

Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarima

moja filozofija je islamska, koja ti je valjda poznata jer je kritikuješ
Ludzak

#131 Re: Sumnja i vjernici

Post by Ludzak »

kritichar wrote:

mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarima

Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.

Ajd sad ćete vi vjernici govoriti o nekakvoj slobodnoj volji. Ali ako on ne može iskontrolisati ljudi, on definitvno nije svemoguć.
5 0 5

#132 Re: Sumnja i vjernici

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote:

islamska filozofija? hm... :?
kritichar

#133 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Ludzak wrote: Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.

Ajd sad ćete vi vjernici govoriti o nekakvoj slobodnoj volji. Ali ako on ne može iskontrolisati ljudi, on definitvno nije svemoguć.
nisam tu da se ubjeđujem s tobom, ali smao da ispravim ovo zadnje, On ne želi da kontrološe ljude nego da testira

samo sam htio da vidim da li imaš mišljenje zašto smo tu i kuda idemo
Ludzak

#134 Re: Sumnja i vjernici

Post by Ludzak »

kritichar wrote:
Ludzak wrote: Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.

nisam tu da se ubjeđujem s tobom, ali smao da ispravim ovo zadnje, On ne želi da kontrološe ljude nego da testira

samo sam htio da vidim da li imaš mišljenje zašto smo tu i kuda idemo
aa on je tu da testira :lol:

Što više imaš ubijstava u njegovo ime, to bolje. :evil:
Deda Kurcoje

#135 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

kritichar wrote:
Islamska filozofija? Brkas religiju i filozofiju.
Deda Kurcoje

#136 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

kritichar wrote:On ne želi da kontrološe ljude nego da testira
Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?
kritichar

#137 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Deda Kurcoje wrote:
kritichar wrote:
Filozofija je nauka koja se bavi opštim i fundametalnim problemima u vezi sa realnošću, postojanjem, znanjem, vrednostima, razumom, umom i jezikom.

svim tim se i islam bavi, tako da sam iskoristio termin koji sam napisao iako se u islamu ne koristi
Deda Kurcoje wrote: Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?
znam da nisi svjestan, ali ovo što si napisao ne zaslužuje ozbiljan odgovor
5 0 5

#138 Re: Sumnja i vjernici

Post by 5 0 5 »

kritichar wrote:
Deda Kurcoje wrote:
kritichar wrote:
Filozofija je nauka koja se bavi opštim i fundametalnim problemima u vezi sa realnošću, postojanjem, znanjem, vrednostima, razumom, umom i jezikom.

svim tim se i islam bavi, tako da sam iskoristio termin koji sam napisao iako se u islamu ne koristi
Deda Kurcoje wrote: Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?
znam da nisi svjestan, ali ovo što si napisao ne zaslužuje ozbiljan odgovor
dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.
kritichar

#139 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

5 0 5 wrote: dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.
našao na wikipediji, na srpskom jeziku, onda na bosankom definicija mi se nije svidjela za ovu priliku.
Deda Kurcoje

#140 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

kritichar wrote:

Religija nije nauka. Za religiju nije potrebno studirati, dovoljno je vjerovati. Gornji opis filozofije kao nauke, religiju iskljucuje u potpunosti.
kritichar

#141 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Deda Kurcoje wrote:
Religija nije nauka. Za religiju nije potrebno studirati, dovoljno je vjerovati. Gornji opis filozofije kao nauke, religiju iskljucuje u potpunosti.
Islamske nauke postoje, sviđalo ti se to ili ne, kao i svjetski priznati univerziteti na kojima se to izučava
Deda Kurcoje

#142 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

kritichar wrote:
5 0 5 wrote: dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.
našao na wikipediji, na srpskom jeziku, onda na bosankom definicija mi se nije svidjela za ovu priliku.

Sto? Ne odgovara tvojoj predstavi? Vise bi volio da je religija nesto ozbiljnije? Nazalost, nije.
Deda Kurcoje

#143 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

kritichar wrote:
Deda Kurcoje wrote:
Islamske nauke postoje, sviđalo ti se to ili ne, kao i svjetski priznati univerziteti na kojima se to izučava
A, ima ih vise. I sta uce te "nauke"? Onako, ako moze nesto naucno da nam predocis, obasjaj nas "svjetlom" islamske "nauke".
kritichar

#144 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

kad promjeniš nick, ovako ne mogu jer te nikako ne vidim kao ozbiljnu osobu za razgovor
Deda Kurcoje

#145 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

Kad se nema argumenata, onda pocinjemo sa ad hominem. Tipicno za vjernike. Sad ti smeta nick, pa onda avatar, pa glagol, pa operativni sistem...
Ludzak

#146 Re: Sumnja i vjernici

Post by Ludzak »

Religija ne može biti nauka.

Nije mi onda jasno zašto ljudi studiraju biologiju, antropologiju, geologiju kada to može sve naučiti u džamiji i crkvi. :lol:
kritichar

#147 Re: Sumnja i vjernici

Post by kritichar »

Deda Kurcoje wrote:Kad se nema argumenata, onda pocinjemo sa ad hominem. Tipicno za vjernike. Sad ti smeta nick, pa onda avatar, pa glagol, pa operativni sistem...
ne želim ni s tobom ni sa bilo kim ko ovako podcjenjivački i sa podsmjehom piše o nečemu mom
i onda bi kao htio raspravu
zagortenej

#148 Re: Sumnja i vjernici

Post by zagortenej »

Ludzak wrote:Religija ne može biti nauka.

Nije mi onda jasno zašto ljudi studiraju biologiju, antropologiju, geologiju kada to može sve naučiti u džamiji i crkvi. :lol:
Najprogresivniji učenjaci u historiji islama su se, osim vjerom, bavili i naukom i dali svoj doprinos. U isto vrijeme su bili i proganjani, neshvaceni, njihova djela zabranjivana i spaljena, a nerijetko su isti bivali i ubijani od strane tadašnjih vladara jer su bili prijetnja mainstream mišljenju većine.
A posjedovanje istinskog znanja je uvijek bila otvorena opasnost za religijske strukture.
kerima1

#149 Re: Sumnja i vjernici

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:
Ludzak wrote:Religija ne može biti nauka.

Najprogresivniji učenjaci u historiji islama su se, osim vjerom, bavili i naukom i dali svoj doprinos. U isto vrijeme su bili i proganjani, neshvaceni, njihova djela zabranjivana i spaljena, a nerijetko su isti bivali i ubijani od strane tadašnjih vladara jer su bili prijetnja mainstream mišljenju većine.
A posjedovanje istinskog znanja je uvijek bila otvorena opasnost za religijske strukture.
Mozes li neke od tih ucenjaka da navedes,osim ako ne mislis na islamske filozofe ?
Deda Kurcoje

#150 Re: Sumnja i vjernici

Post by Deda Kurcoje »

Da, imena, mjesto, vrijeme, izvor, materija kojom su se bavili, te priznata bibliografija. Dakle, ne u stilu "zivjeli neki ucenjaci negdje, nekad, pa su izmislili nesto, a neki ih nisu voljeli, a bogami, progresivni su bili, i tako meni rek'o moj rodjo, kome je opet rek'o najbolji jaran, koji je to cuo od svog starog, koji je bio na privremenom radu negdje..."
Post Reply