Oštro oko.m_l wrote:Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
Sumnja i vjernici
- skupljac_zeljeza
#126 Re: Sumnja i vjernici
Vjerom urazumljen i razumom uvjeren.

- Ludzak
#127 Re: Sumnja i vjernici
uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.kritichar wrote:a gdje ćeš ti biti za to vrijeme dok se mi budemo dosađivali?Ludzak wrote:hahahahahahahahaha pa zar vi stvarno vjerujete u te bajke tipa raj (dženet) i pakao(džehenem) ?? EE hoće vam dosaditi taj vječni život kad umrete..![]()
vječno ćete gorjeti, vječno ćete uživati hahaha... ma kako da ne.
A gdje ću biti... morao bih umrijeti pa da saznam šta se krije poslije smrti.
- kritichar
#128 Re: Sumnja i vjernici
ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremoLudzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
- Ludzak
#129 Re: Sumnja i vjernici
Zašto bih imao svoju filozofiju ??kritichar wrote:ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremoLudzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??
od svih drugih filozofija, odabrali ste da vjerujete u najnelogičnije stvari.
Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
Last edited by Ludzak on 10/06/2015 13:16, edited 2 times in total.
- kritichar
#130 Re: Sumnja i vjernici
mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??![]()
Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
moja filozofija je islamska, koja ti je valjda poznata jer je kritikuješ
- Ludzak
#131 Re: Sumnja i vjernici
Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.kritichar wrote:mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??![]()
Ajd sad ćete vi vjernici govoriti o nekakvoj slobodnoj volji. Ali ako on ne može iskontrolisati ljudi, on definitvno nije svemoguć.
-
5 0 5
#132 Re: Sumnja i vjernici
islamska filozofija? hm...kritichar wrote:mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
- kritichar
#133 Re: Sumnja i vjernici
nisam tu da se ubjeđujem s tobom, ali smao da ispravim ovo zadnje, On ne želi da kontrološe ljude nego da testiraLudzak wrote: Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.
Ajd sad ćete vi vjernici govoriti o nekakvoj slobodnoj volji. Ali ako on ne može iskontrolisati ljudi, on definitvno nije svemoguć.
samo sam htio da vidim da li imaš mišljenje zašto smo tu i kuda idemo
- Ludzak
#134 Re: Sumnja i vjernici
aa on je tu da testirakritichar wrote:nisam tu da se ubjeđujem s tobom, ali smao da ispravim ovo zadnje, On ne želi da kontrološe ljude nego da testiraLudzak wrote: Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.
samo sam htio da vidim da li imaš mišljenje zašto smo tu i kuda idemo
Što više imaš ubijstava u njegovo ime, to bolje.
-
Deda Kurcoje
#135 Re: Sumnja i vjernici
Islamska filozofija? Brkas religiju i filozofiju.kritichar wrote:
-
Deda Kurcoje
#136 Re: Sumnja i vjernici
Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?kritichar wrote:On ne želi da kontrološe ljude nego da testira
- kritichar
#137 Re: Sumnja i vjernici
Filozofija je nauka koja se bavi opštim i fundametalnim problemima u vezi sa realnošću, postojanjem, znanjem, vrednostima, razumom, umom i jezikom.Deda Kurcoje wrote:Islamska filozofija? Brkas religiju i filozofiju.kritichar wrote:
svim tim se i islam bavi, tako da sam iskoristio termin koji sam napisao iako se u islamu ne koristi
znam da nisi svjestan, ali ovo što si napisao ne zaslužuje ozbiljan odgovorDeda Kurcoje wrote: Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?
-
5 0 5
#138 Re: Sumnja i vjernici
dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.kritichar wrote:Filozofija je nauka koja se bavi opštim i fundametalnim problemima u vezi sa realnošću, postojanjem, znanjem, vrednostima, razumom, umom i jezikom.Deda Kurcoje wrote:Islamska filozofija? Brkas religiju i filozofiju.kritichar wrote:
svim tim se i islam bavi, tako da sam iskoristio termin koji sam napisao iako se u islamu ne koristiznam da nisi svjestan, ali ovo što si napisao ne zaslužuje ozbiljan odgovorDeda Kurcoje wrote: Pa, tako nam kazi. Testiranje, pa ko zadovolji i bude dobar ima cijelu vjecnost da kao nagradu skida junfer djevicama. Postedi me takve nagrade, to je kazna, a ne nagrada. Moze li ista pametnije? Mislim, seks je ok, ali kao smisao zivota?
- kritichar
#139 Re: Sumnja i vjernici
našao na wikipediji, na srpskom jeziku, onda na bosankom definicija mi se nije svidjela za ovu priliku.5 0 5 wrote: dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.
-
Deda Kurcoje
#140 Re: Sumnja i vjernici
kritichar wrote:
Filozofija je nauka koja se bavi opštim i fundametalnim problemima u vezi sa realnošću, postojanjem, znanjem, vrednostima, razumom, umom i jezikom.
Religija nije nauka. Za religiju nije potrebno studirati, dovoljno je vjerovati. Gornji opis filozofije kao nauke, religiju iskljucuje u potpunosti.
- kritichar
#141 Re: Sumnja i vjernici
Islamske nauke postoje, sviđalo ti se to ili ne, kao i svjetski priznati univerziteti na kojima se to izučavaDeda Kurcoje wrote:
Religija nije nauka. Za religiju nije potrebno studirati, dovoljno je vjerovati. Gornji opis filozofije kao nauke, religiju iskljucuje u potpunosti.
-
Deda Kurcoje
#142 Re: Sumnja i vjernici
kritichar wrote:našao na wikipediji, na srpskom jeziku, onda na bosankom definicija mi se nije svidjela za ovu priliku.5 0 5 wrote: dobro si proguglo definiciju filozofije, pa sad znas. sad proguglaj definiciju teologije, pa usporedi.
Sto? Ne odgovara tvojoj predstavi? Vise bi volio da je religija nesto ozbiljnije? Nazalost, nije.
-
Deda Kurcoje
#143 Re: Sumnja i vjernici
A, ima ih vise. I sta uce te "nauke"? Onako, ako moze nesto naucno da nam predocis, obasjaj nas "svjetlom" islamske "nauke".kritichar wrote:Islamske nauke postoje, sviđalo ti se to ili ne, kao i svjetski priznati univerziteti na kojima se to izučavaDeda Kurcoje wrote:
- kritichar
#144 Re: Sumnja i vjernici
kad promjeniš nick, ovako ne mogu jer te nikako ne vidim kao ozbiljnu osobu za razgovor
-
Deda Kurcoje
#145 Re: Sumnja i vjernici
Kad se nema argumenata, onda pocinjemo sa ad hominem. Tipicno za vjernike. Sad ti smeta nick, pa onda avatar, pa glagol, pa operativni sistem...
- Ludzak
#146 Re: Sumnja i vjernici
Religija ne može biti nauka.
Nije mi onda jasno zašto ljudi studiraju biologiju, antropologiju, geologiju kada to može sve naučiti u džamiji i crkvi.
Nije mi onda jasno zašto ljudi studiraju biologiju, antropologiju, geologiju kada to može sve naučiti u džamiji i crkvi.
- kritichar
#147 Re: Sumnja i vjernici
ne želim ni s tobom ni sa bilo kim ko ovako podcjenjivački i sa podsmjehom piše o nečemu momDeda Kurcoje wrote:Kad se nema argumenata, onda pocinjemo sa ad hominem. Tipicno za vjernike. Sad ti smeta nick, pa onda avatar, pa glagol, pa operativni sistem...
i onda bi kao htio raspravu
- zagortenej
#148 Re: Sumnja i vjernici
Najprogresivniji učenjaci u historiji islama su se, osim vjerom, bavili i naukom i dali svoj doprinos. U isto vrijeme su bili i proganjani, neshvaceni, njihova djela zabranjivana i spaljena, a nerijetko su isti bivali i ubijani od strane tadašnjih vladara jer su bili prijetnja mainstream mišljenju većine.Ludzak wrote:Religija ne može biti nauka.
A posjedovanje istinskog znanja je uvijek bila otvorena opasnost za religijske strukture.
-
kerima1
#149 Re: Sumnja i vjernici
Mozes li neke od tih ucenjaka da navedes,osim ako ne mislis na islamske filozofe ?zagortenej wrote:Najprogresivniji učenjaci u historiji islama su se, osim vjerom, bavili i naukom i dali svoj doprinos. U isto vrijeme su bili i proganjani, neshvaceni, njihova djela zabranjivana i spaljena, a nerijetko su isti bivali i ubijani od strane tadašnjih vladara jer su bili prijetnja mainstream mišljenju većine.Ludzak wrote:Religija ne može biti nauka.
A posjedovanje istinskog znanja je uvijek bila otvorena opasnost za religijske strukture.
-
Deda Kurcoje
#150 Re: Sumnja i vjernici
Da, imena, mjesto, vrijeme, izvor, materija kojom su se bavili, te priznata bibliografija. Dakle, ne u stilu "zivjeli neki ucenjaci negdje, nekad, pa su izmislili nesto, a neki ih nisu voljeli, a bogami, progresivni su bili, i tako meni rek'o moj rodjo, kome je opet rek'o najbolji jaran, koji je to cuo od svog starog, koji je bio na privremenom radu negdje..."