Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
prenosnik

#126 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote:Nikako, to ti samo tako zelis da verujes. :D Kur'an je celovit onakav kakav jeste, hadis je tu da objasni propise koji se pre svega deriviraju iz Kur'ana.
kur'an je cjelovit, ali nepotpun, takvo je tvoje vjerovanje (koje prije svega trebas sebi samom priznati). inace bi znao iz kur'ana kako obaviti namaz. mogu ti reci da su argumenti kur'anija znato inteligentiji od argumenata vas "mainstreamaca" koji tvrdite "kur'an je potpun i dovoljan, ali bez hadisa ne znam kako obaviti namaz".
Towelie

#127 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Ako su argumenti kuranija jasniji, kako oni obavljsju namaz? Na osnovu cega znaju da sabah ima 4 rekata, a ne recimo 13?
Kikibombona

#128 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kikibombona »

Towelie wrote:Allah je obecao da ce cuvati Kur'an od bilo kakvog iskrivljenja, pa je i sacuvan. Za hadise nema takvog obecanja. No, i pored toga, hadiska nauka je vrlo detaljna pa postoje ljudi koji su posvetili zivote sakupljajuci hadise, proveravajuci lance prenosilaca, a i same prenosioce da bi odvojili verodostojne hadise od onih koji to nisu. Desi se i neka greska u oceni hadisa zbog ljudskog faktora, zato sam i napisao da je verodostojnost cca 99%, sto je sasvim dovoljno.
Stvar je u tome da ni za jedan hadis ne mozes reci da je 100% tacan. Mnogi sigurno jesu, vjerovatno i vecina, ali ti ne znas koji. I to je ozibljan problem.

Hadisi su jedan od temelja islama a sada smo se slozili da nisu 100% vjerodostojni.

Da li su hadisi uopste pomenuti u Kuranu?
Ako se koriste hadisi kao izvor Islama, onda tu postoji veca mudrost svakako. To sto neki od njih mogu biti nepouzdani je takodje poznato Bozijem sveznanju, isto kao sto Mu je bilo poznato da ce Tevrat, Zebur i Indzil biti krivotvoreni pa ih je i pored toga objavio poslanicima.
E u ovome nikakav smisao i logiku ne mogu pronaci. Cemu objava necega ako znas da ce biti krivotvoreno?

Nasa

Svemoguci Bog ima vise rjesenja za svaku priliku nego sto mozgova ima na planeti. Ja samo primjecujem da je islam kao i druge religije manjkavo koncipiran. Ne mogu u to uklopiti savrsenost Kurana i islama..... Kakvo je to savrsenstvo ako ga moras objasnjavati hiljadama hadisa i tefsira, pa opet kao rezultat imati stotine sekti. Nema smisla ako nepristrasno sagledas.
prenosnik

#129 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote:Ako su argumenti kuranija jasniji, kako oni obavljsju namaz? Na osnovu cega znaju da sabah ima 4 rekata, a ne recimo 13?
njihovi su argumenti principijelno ispravniji. ako je kur'an nedovoljan bez hadisa, oni su onda u ravni sa njim, a bog nije rekao da ce cuvati hadise, nego kur'an od iskrivljivanja. kur'an kaze da u njemu nista nije izostavljeno, tj. da je on vjerniku dovoljan. oni, vjerujuci da kur'an jeste dovoljan, sebe obavezuju time da obavljaju ono sto je tamo propisano.

tvoj problem sa sabahom od cetiri rekata je sto sebe ne zapitas odakle znas da ima cetiri rekata, gdje to pise...

kur'an nije upitan. hadisi su upitni. kako ti, na osnovu onoga sto je upitno, mozes osporavati vjeru i praksu nekom ko se drzi onog sto nije upitno (i za sta i ti smatras da nije upitno)?
Kikibombona

#130 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Kikibombona »

prenosnik wrote:
Towelie wrote:Ako su argumenti kuranija jasniji, kako oni obavljsju namaz? Na osnovu cega znaju da sabah ima 4 rekata, a ne recimo 13?
njihovi su argumenti principijelno ispravniji. ako je kur'an nedovoljan bez hadisa, oni su onda u ravni sa njim, a bog nije rekao da ce cuvati hadise, nego kur'an od iskrivljivanja. kur'an kaze da u njemu nista nije izostavljeno, tj. da je on vjerniku dovoljan. oni, vjerujuci da kur'an jeste dovoljan, sebe obavezuju time da obavljaju ono sto je tamo propisano.

tvoj problem sa sabahom od cetiri rekata je sto sebe ne zapitas odakle znas da ima cetiri rekata, gdje to pise...

kur'an nije upitan. hadisi su upitni. kako ti, na osnovu onoga sto je upitno, mozes osporavati vjeru i praksu nekom ko se drzi onog sto nije upitno (i za sta i ti smatras da nije upitno)?
Ako u Kuranu ne pise jasno da se vjera treba nadopuniti hadisima, onda je slijedjenje istih zaista problematicno i mozda Bogu odvratno.

Sama spoznaja da se ni za jedan hadis ne moze reci da je 100% tacan je vise nego problematicna.
bosnianwoman

#131 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by bosnianwoman »

salik79 wrote:
L u c i f e r wrote:/Moj stav/

Zato što je to sve jedan veliki ballshit, ne zamjeri na iskrenosti... :)
Sta ti je "ballshit" :?
:lol: odlichan :D! Only Lucifer knows!
prenosnik

#132 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

bosnianwoman wrote: Only Lucifer knows!
valjda si mislila reci: "only allah knows" :?
bosnianwoman

#133 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by bosnianwoman »

prenosnik wrote:
bosnianwoman wrote: Only Lucifer knows!
valjda si mislila reci: "only allah knows" :?
pa posto TI vidim "znas" sta sam ja mislila, onda se moze reci : " prenosnik only think that he knows" :D :D :D
prenosnik

#134 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

prenosnik nema pojma, samo se zeza
apsidejzi

#135 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by apsidejzi »

arzuhal wrote:... naprotiv, izlazak Sunca sa zapada se posmatra kao svojevrsni početak Posljednjeg dana - kako god mi sad baratali s poimanjem samog vremena, poimanjem tog početka, hronologijom i sukcesijom, itd.
Pa u tom slucaju kraj bi nastupio nekoliko sekundi nakon pocetka i nikom ne bi bilo do gledanja u Sunce tako da bi sam izlazak prosao neopazeno.

Samo probaj umjesto fraze sunce izlazi sa zapada ubaciti frazu prosperitet dolazi sa zapada i sve ce se uklopiti. Posljedni dan ili bolje receno: posljednje doba je pocelo usponom zapadne civilizacije. Sve religijske vrijednosti su uklanjane kako se sunce uspinjalo na nebu tj kako je zapad napredovao. Danas to sunce sjaji punim sjajem a istovremeno, religija je dodirnula dno dna. Krscanstvo je prevazidjeno kao i vecina ostalih religija a islam se uhvatio u kostac sa onim sirovinama iz ISa.
kerima1

#136 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by kerima1 »

apsidejzi wrote:
arzuhal wrote:... naprotiv, izlazak Sunca sa zapada se posmatra kao svojevrsni početak Posljednjeg dana - kako god mi sad baratali s poimanjem samog vremena, poimanjem tog početka, hronologijom i sukcesijom, itd.
Pa u tom slucaju kraj bi nastupio nekoliko sekundi nakon pocetka i nikom ne bi bilo do gledanja u Sunce tako da bi sam izlazak prosao neopazeno.

Samo probaj umjesto fraze sunce izlazi sa zapada ubaciti frazu prosperitet dolazi sa zapada i sve ce se uklopiti. Posljedni dan ili bolje receno: posljednje doba je pocelo usponom zapadne civilizacije. Sve religijske vrijednosti su uklanjane kako se sunce uspinjalo na nebu tj kako je zapad napredovao. Danas to sunce sjaji punim sjajem a istovremeno, religija je dodirnula dno dna. Krscanstvo je prevazidjeno kao i vecina ostalih religija a islam se uhvatio u kostac sa onim sirovinama iz ISa.
Kad govoris o Zapadu i njihovim religijama tj krscanstvu,kakva steta sto su naukom zagusili religiju,ciji su vodeci ljudi cinili zvjerstva nad neduznom djecom po crkvama?!
Isto cemo i muslimani napredovati kad se okrenemo naukama,a vjeru ostavimo kao privatnu stvar svakog pojedinca. :)
RNG_25

#137 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

apsidejzi wrote:Pa u tom slucaju kraj bi nastupio nekoliko sekundi nakon pocetka i nikom ne bi bilo do gledanja u Sunce tako da bi sam izlazak prosao neopazeno.
Ne možeš znati ovo.
Alegorija za koju nemaš dokaza. O ovome vrlo brzo, do u detalje.
Towelie

#138 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Nije nedovoljan u smislu kako ti razumes Kur'an, vec su hadisi tu da dodatno pojasne propise koji dolaze iz Kur'ana. Ne moze hadis biti u ravni s Kur'anom zbog poznate hijerarhije dokaza u Islamu, gde idu redom Kur'an, hadis, idzma i kijas. Cak se u ekstremnim slucajevima odbacuje hadis ako je u suprotnosti sa Kur'anom a njihovo pomirenje nije nikako moguce.
Odakle mislis da dolazi? Ne mislis da su ljudi tek onako dosli na ideju da se sabah mora klanjati 4 rekata jer im se svidja tako. To je, naravno, bila Poslanikova saws praksa pa otud i mi to znamo danas.
kur'an nije upitan. hadisi su upitni. kako ti, na osnovu onoga sto je upitno, mozes osporavati vjeru i praksu nekom ko se drzi onog sto nije upitno (i za sta i ti smatras da nije upitno)
Ne osporavam ja njima njiovu veru, samo me zanima kako su konkretizovali naredbu o namazu bez hadisa? Ili, kako znaju koliko da udele zekata tacno? Ja samo postavljam pitanja.
prenosnik

#139 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

ne mogu vjerovati da nikom nije palo na um da poveze ovaj hadis sa kur'anom...
Towelie

#140 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

Kikibombona wrote:
prenosnik wrote:

Ako u Kuranu ne pise jasno da se vjera treba nadopuniti hadisima, onda je slijedjenje istih zaista problematicno i mozda Bogu odvratno.

Sama spoznaja da se ni za jedan hadis ne moze reci da je 100% tacan je vise nego problematicna.
Kako kome. Ako za neki ishod znas da je verovatnoca da ce se desiti preko 99%, da li je tebi problematicno da verujes da ce se takav ishod zaista i desiti. Postoji mogucnost greske, ali ona je na nivou statistike i zanemaruje se.
prenosnik

#141 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Nije nedovoljan u smislu kako ti razumes Kur'an, vec su hadisi tu da dodatno pojasne propise koji dolaze iz Kur'ana. Ne moze hadis biti u ravni s Kur'anom zbog poznate hijerarhije dokaza u Islamu, gde idu redom Kur'an, hadis, idzma i kijas. Cak se u ekstremnim slucajevima odbacuje hadis ako je u suprotnosti sa Kur'anom a njihovo pomirenje nije nikako moguce.

Odakle mislis da dolazi? Ne mislis da su ljudi tek onako dosli na ideju da se sabah mora klanjati 4 rekata jer im se svidja tako. To je, naravno, bila Poslanikova saws praksa pa otud i mi to znamo danas.

Ne osporavam ja njima njiovu veru, samo me zanima kako su konkretizovali naredbu o namazu bez hadisa? Ili, kako znaju koliko da udele zekata tacno? Ja samo postavljam pitanja.
pa dobro, kur'an nije dovoljan bez hadisa, bog se zeznuo kad je napisao u ajetu da kur'an jeste dovoljan...takva je tvoja vjera...

kur'anije uzimaju kur'an kao izvor. ako tamo ne kaze koliko rekata klanjati, onda to znaci da bogu nije bitno. da je bogu bitno, ne bi to izostavio ("nista nismo izostavili u ovoj knjizi"). ako ne pise koliko procenata imetka se daje za zekat, onda bogu nije bilo bitno da to fiksira. tacnije, smatrao je bitnim da ostane nefiksirano.

druga je stvar sto si ti uslovljen vjerom predaka, ljudskim sablonima koje si naslijedio i u kojima je neko za tebe o svemu razmislio.
Towelie

#142 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

pa dobro, kur'an nije dovoljan bez hadisa, bog se zeznuo kad je napisao u ajetu da kur'an jeste dovoljan...takva je tvoja vjera...
Kakva je moja vera je izmedju mene i Rabba, ovakva kakvom je predstavljas nije sigurno. :wink:
kur'anije uzimaju kur'an kao izvor. ako tamo ne kaze koliko rekata klanjati, onda to znaci da bogu nije bitno. da je bogu bitno, ne bi to izostavio ("nista nismo izostavili u ovoj knjizi"). ako ne pise koliko procenata imetka se daje za zekat, onda bogu nije bilo bitno da to fiksira. tacnije, smatrao je bitnim da ostane nefiksirano.
U Kur'anu se kaze „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59.)
Poslanik saws je klanjao sabah 4 rekata, a kako je on hodajuci Kur'an dodje ti na isto. :-D
prenosnik

#143 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote:
Kakva je moja vera je izmedju mene i Rabba, ovakva kakvom je predstavljas nije sigurno. :wink:
U Kur'anu se kaze „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59.)
Poslanik saws je klanjao sabah 4 rekata, a kako je on hodajuci Kur'an dodje ti na isto. :-D
da, ali o broju rekata saznajes iz hadisa, ne iz kur'ana. razumijes li koju zamjenu teza pravite vi "mejnstrim sunije"? smatrate da je kur'an manjkav, da postoje stvari koje su neophodne, a da u njemu nisu spomenute, sto je suprotno samom kur'anu ("u ovoj knjizi nista nismo izostavili"). na osnovu upitnog osporavate one koji slijede neupitno (kur'anije).
Towelie

#144 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by Towelie »

da, ali o broju rekata saznajes iz hadisa, ne iz kur'ana. razumijes li koju zamjenu teza pravite vi "mejnstrim sunije"? smatrate da je kur'an manjkav, da postoje stvari koje su neophodne, a da u njemu nisu spomenute, sto je suprotno samom kur'anu ("u ovoj knjizi nista nismo izostavili"). na osnovu upitnog osporavate one koji slijede neupitno (kur'anije).
Mislim da si ti zapravo taj koji radi zamenu teza. Imputiras mi da verujem kako je Kur'an manjkav samo zato sto uzimam hadise kao izvor Islama. Poznato je da hadisi konkretizuju Kur'an u nekim pitanjima. Ne znam ni zasto ti objasnjavam sve ovo kada je kristalno jasno kako funkcionise.
RNG_25

#145 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:ne mogu vjerovati da nikom nije palo na um da poveze ovaj hadis sa kur'anom...
Hadis je već izričito povezan sa Kur'anom. Ako mislimo o istom.
zagortenej

#146 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by zagortenej »

Meni je kristalno jasno ono što @prenosnik objašnjava.
Posto Kur'an nije mogao biti izmjenjen, uvedeni su hadisi kroz koje je ubačeno ono što se htjelo kako bi se vjerovanje svelo na dogmu. Isti scenario su odradili prije islama zidovi i kršćani sa svojim objavama. Istorija se ponavlja, zato 70 % Kur'ana govori o prijašnjim narodima "... kako bi izvukli pouku"..
Niko, ama bas niko nije naučio klanjati preko hadisa.
prenosnik

#147 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

Towelie wrote:
Mislim da si ti zapravo taj koji radi zamenu teza. Imputiras mi da verujem kako je Kur'an manjkav samo zato sto uzimam hadise kao izvor Islama. Poznato je da hadisi konkretizuju Kur'an u nekim pitanjima. Ne znam ni zasto ti objasnjavam sve ovo kada je kristalno jasno kako funkcionise.
manjkav, nedovoljan, suprotan sam sebi (po tebi). "u ovoj knjizi nista nismo izostavili". ocito je stosta izostavljeno i tu rupu krpe hadisi (tvoje vjerovanje). konkretizirati znaci precizirati ono sto je nejasno. kur'an je, dakle, nejasan, nekonkretan.

onim sto je upitno (hadisima) krpis ono sto je neupitno. time mijesas upitno i neupitno u smjesu koja automatski ono sto je neupitno degradira na nivo upitnog.

kao kad pomijesas vodu za pice i mokracu.
zagortenej

#148 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by zagortenej »

prema hadisima pas je nečist, a u Kur'anu se navodi da je dozvoljeno jesti ono što ulove životinje (misli se na lovačkog psa)...
očit primjer kontradikcije. i onda se pojave učenjaci koji nastoje da opravdaju taj hadis nekim argumentima u koje ni dijete ne bi povjerovalo. :-)
prenosnik

#149 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by prenosnik »

zagortenej wrote:prema hadisima pas je nečist, a u Kur'anu se navodi da je dozvoljeno jesti ono što ulove životinje (misli se na lovačkog psa)...
očit primjer kontradikcije. i onda se pojave učenjaci koji nastoje da opravdaju taj hadis nekim argumentima u koje ni dijete ne bi povjerovalo. :-)
ili kad sahih hadis kaze da je koza nepovratno pojela list kur'ana. :shock:
RNG_25

#150 Re: Hadis(i) o izlasku/zalasku Sunca

Post by RNG_25 »

Bolje bi bilo, valjda, da se otvori zasebna tema o "(ne)potpunosti" Kur'ana, nego da se ista razmatra ovdje. Sama po sebi jeste zanimljiva, možda bih i ja otvorio tu temu, ali sad sam zauzet ovom.
Post Reply