Po(Mi)licjiski automobili
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#126 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Mislim da tu postoji jos jedna star koja nije napisana u ZBOS-u ali je pokrivaju drugi zakoni, a to je da su u vozilu sa treptacima i sl cesto tzv ovlastena sluzbena lica koja imaju zakonom definisane ovlasti.
Tako u Zakonu u policijskim sluzbenicima FBiH, Poglavlje III, Pojedine policijske ovlasti, Cl. 10, Policijske ovlasti propisane ovim zakonom pise:
(1) Pored dužnosti i ovlasti propisanih ZKP-om, policijskim službenicima, odnosno policijskom organu radi sprečavanja krivičnih djela i održavanja javnog reda i mira, ovim Zakonom daju se sljedeće policijske ovlasti:
.
.
.
6. izdavanje upozorenja i naredbi;
Pa Cl. 21
(1) Naredbe se izdaju radi:
.
.
.
5. onemogućavanja pristupa ili zadržavanja u prostoru ili objektu gdje to nije dozvoljeno.
(2) Naredbe izdaje rukovodilac ili policijski službenik kojeg rukovodilac ovlasti. Policijski službenik može samostalno izdavati naredbe samo u hitnim slučajevima.
(3) Upozorenja i naredbe izdaju se usmenim ili pisanim putem, ili na drugi odgovarajući način (optičkim ili zvučnim signalima, rukom itd.).
Član 7, Obaveza identifikacije
(2) U izuzetnim slučajevima, kada identificiranje iz stava 1. ovog člana može ugroziti sigurnost policijskog službenika ili drugog lica ili dovesti u pitanje postizanje zakonitog cilja koji opravdava primjenu policijskih ovlasti, policijski službenik može se identificirati na drugi način ili odgoditi
identifikaciju.
Ko zna da ispravno tumaci zakon jasno mu je da ako ti iz vozila, bez obzira da li je uniformisano ili ne cak i bez treptaca, preko razglasa ili stop palicom izda naredbu da se sklonis s ceste, pomaknes vozilo u stranu ili propustis vozilo duzan si da postujes tu naredbu bez obzira sta pise u ZOBS-u, a da pri tome ne moras znati da se radi o OSL-u. Takodjer, ako neko bas bude tjerao princip i mak na konac, desice mu se da se bode s rogatim i na*ebe jer ce policija za svaki svoj postupak naci pravnu osnovu u ovom zakonu, pa cak i ako urade sta mimo zakona ce se "pokriti" i uklopiti u ovaj zakon.
Tako u Zakonu u policijskim sluzbenicima FBiH, Poglavlje III, Pojedine policijske ovlasti, Cl. 10, Policijske ovlasti propisane ovim zakonom pise:
(1) Pored dužnosti i ovlasti propisanih ZKP-om, policijskim službenicima, odnosno policijskom organu radi sprečavanja krivičnih djela i održavanja javnog reda i mira, ovim Zakonom daju se sljedeće policijske ovlasti:
.
.
.
6. izdavanje upozorenja i naredbi;
Pa Cl. 21
(1) Naredbe se izdaju radi:
.
.
.
5. onemogućavanja pristupa ili zadržavanja u prostoru ili objektu gdje to nije dozvoljeno.
(2) Naredbe izdaje rukovodilac ili policijski službenik kojeg rukovodilac ovlasti. Policijski službenik može samostalno izdavati naredbe samo u hitnim slučajevima.
(3) Upozorenja i naredbe izdaju se usmenim ili pisanim putem, ili na drugi odgovarajući način (optičkim ili zvučnim signalima, rukom itd.).
Član 7, Obaveza identifikacije
(2) U izuzetnim slučajevima, kada identificiranje iz stava 1. ovog člana može ugroziti sigurnost policijskog službenika ili drugog lica ili dovesti u pitanje postizanje zakonitog cilja koji opravdava primjenu policijskih ovlasti, policijski službenik može se identificirati na drugi način ili odgoditi
identifikaciju.
Ko zna da ispravno tumaci zakon jasno mu je da ako ti iz vozila, bez obzira da li je uniformisano ili ne cak i bez treptaca, preko razglasa ili stop palicom izda naredbu da se sklonis s ceste, pomaknes vozilo u stranu ili propustis vozilo duzan si da postujes tu naredbu bez obzira sta pise u ZOBS-u, a da pri tome ne moras znati da se radi o OSL-u. Takodjer, ako neko bas bude tjerao princip i mak na konac, desice mu se da se bode s rogatim i na*ebe jer ce policija za svaki svoj postupak naci pravnu osnovu u ovom zakonu, pa cak i ako urade sta mimo zakona ce se "pokriti" i uklopiti u ovaj zakon.
- Bakir1
#127 Re: Po(Mi)licjiski automobili
za vozace vazi ZOBS za policiju i uniformisane sluzbenike vaze pravilnici i zakoni koje ja kao vozac, ucesnik u saobracaju apsolutno nemam potrebe znati a ni istih se pridrzavati.
slicna stvar sa zimskim gumama i polemike koja se vodila oko toga mogla bi se i ovdje razvezati.
pratnja policije, svjetlosni i zvucni signali, kraj.
"zatamnite" limuzine bez obiljeza bez zvucnih signala sa najcesce plavim svjetlosnim signalima mogu biti po mome misljenju u vlasnistvu veterinarskog inspektora koji negdje zuri, a takvom se ja ne sklanjam, rekao sam na samom pocetku, policija, vatrogasci i hitna mene ne cekaju da se sklonim.
nema tjeranja inata, ja njima ne smetam, svakako ce me proci, samo je fazon da ja necu sebe ugrozavati da bi oni prosli
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /141107030
http://www.24sata.info/crna-hronika/867 ... canin.html
slicna stvar sa zimskim gumama i polemike koja se vodila oko toga mogla bi se i ovdje razvezati.
"zatamnite" limuzine bez obiljeza bez zvucnih signala sa najcesce plavim svjetlosnim signalima mogu biti po mome misljenju u vlasnistvu veterinarskog inspektora koji negdje zuri, a takvom se ja ne sklanjam, rekao sam na samom pocetku, policija, vatrogasci i hitna mene ne cekaju da se sklonim.
nema tjeranja inata, ja njima ne smetam, svakako ce me proci, samo je fazon da ja necu sebe ugrozavati da bi oni prosli
http://www.24sata.info/crna-hronika/867 ... canin.html
-
goran16v
#128 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Naravno da i za njih vazi ZOBS, naravno da ne moras znati njihove zakone i pravinike (koji nisu njihovi nego javni) kao ni mnoge druge sto ne znaci da se ne odnose na tebe, ali si duzan postupiti po naredjenju ovl. sl. lica bez ozbira na ostale zakone, odnosno snositi posljedice ako to ne uradis. Ti isto tako ne znas da po istom zakonu ovl. sl. lice privremeno moze uzeti tvoje vozilo i sredstvo veze za ispunjenje zadatka. To nema nikakve veze sa njihovim zakonom nego sa tvojim obavezama kao gradjanin ove drave. Meni se 1000 x desilo, a vjerujem i tebi da ti na raskrsnici u guzvi ili kakvoj vanrednoj situaciji na cesti drot komanduje da prodjes kroz crveno, udjes u zabrano ili predjes preko pune, a sve je to kontra ZOBS-a pa ne stanes i ne kazes necu. U praksi ti mozes tvrdoglavo insisistirati na ZOBS-u, ne sklanjati se, misliti da je to vet. isnpektor ali ti se moze desiti da te zguraju s ceste, prisilno zaustave, primjene silu, zadrze itd itd, a da pri tome budes apsolutno kriv. Procitao si i sam clanove zakona, nigdje se ne spominje da policajac mora biti u uniformi ili u uniformisanom vozilu da bi imao ovlastenja, cak se ne mora ni identifikovati, treptaci, stop tablica, singaliziranje farovima, naredba preko razglasa samostalno ili u bilo kojoj kombinaciji se apsolutno uklapaju, da citiram, u naredbe izdate usmenim putem ili na drugi odgovarajući način (optičkim ili zvučnim signalima, rukom itd.). Tebi je zakon dao mogucnost ako smatras da je nesto bilo mimo zakona da zapises mjesto, datum, reg. br, presavijes tabak i napises zalbu, a o tome sto od nje nema nista treba da mislimo na sljedecim izborima.Bakir1 wrote:za vozace vazi ZOBS za policiju i uniformisane sluzbenike vaze pravilnici i zakoni koje ja kao vozac, ucesnik u saobracaju apsolutno nemam potrebe znati a ni istih se pridrzavati.
*** SPAM ***/86753-saobracajna-nesreca-pripadnik-sipa-e-skrivio-nesrecu-u-kojoj-je-poginuo-prijedorcanin.html
Druga stvar je sto se to jako puno zloupotrebljava i sto vozila sa treptacima koriste tj voze i oni koji nisu ovl. sl. lica, ali to nije tvoja briga nego briga drzave - nazalost, medjutim onaj majmum sto (je) vozi(o) Becirevica i sto je zaustavio lika u Zivicama je npr. ovl. sl. lice i cak se znacom na kaisu identifikovao.
- Bakir1
#129 Re: Po(Mi)licjiski automobili
oko privremenog oduzimanja vozila znam ali isto tako znam da za to moraju poturiti papir, bilo je velikih problema poslije rata oko izuzimanja auta za privatne prcije.
ja nemam problema sa vozilima pod pratnjom, nikakvih, jer se ti susreti odigravaju uglavnom na magistralnim cestama, a na istim se nema gdje skloniti.
prije 6 godina mi se desilo na izlazu iz mostara da su me sustigli, po najvecoj mogucoj guzvi 6 vozila u koloni, divljackim ponasenjem su prosli pored mene 2 komada a ostali su ostali lijevo, kako je naisao neki kamion poceli su se sklanjati desno i gurati nas obicne smrtnike u kanal, zena ispred mene se istraumirala do te mjere da je ukopala auto na mjestu sto je lancanom reakcijom mene prisililo da se ukopavam, jedva se zavrsilo na nagloj skripi kocnica.
jedno od tih vozila je mene izvelo iz kolone i pocelo sa verbalnim obracunom, zavrsili smo na sudu, ispostavilo se da se radilo o nacelniku mostara koji je zurio na priredbu u vrapcicima povodom nekog tako glupog razloga.
zna se ko ima pravo na pratnju, zna se kako se vozi pratnja, u policiji se sve zna i za sve ima napisano pravilo, ako se ne postupa po pravilima nema nista od toga.
na malom uzorku ove teme vidimo da 2/3 vozaca oglusuje na takve naredbe, ako je vec sve tako i ako se radi po pravilima ja bih prvi trebao dobiti kaznu jer ponavljam ne zelim ugroziti svoj zivot radi necije zurbe, a do sada nisam i ne mora znaciti da nekada i necu, ali nece se zavrsiti na mirnom potpisivanju naloga nego sigurno na sudu.
imam jos takvih primjera a zasigurno najsvjeziji i najapsurdniji se desio prije par mjeseci, kada je iza mene u boxu za naplatu cestarine oglasio se golf 5 sa rotacijama i blinkerima, ja nisam nigdje mogao proci a ni skloniti se, nakon prolaska nastavio sam normalno voziti a isti je bio svo vrijeme u ledjima, docekala nas je patrola u kaknju mene su legitimisali a njega ostavili, kasnije sam preko prijatelja saznao da se radilo o vozacu pomocnice kabineta za nesto skroz bezveze koji je kasnije molio i kumio da se oslobodi naloga za neovlastenu upotrebu svjetlosnih i zvucnih signala.
ja nemam problema sa vozilima pod pratnjom, nikakvih, jer se ti susreti odigravaju uglavnom na magistralnim cestama, a na istim se nema gdje skloniti.
prije 6 godina mi se desilo na izlazu iz mostara da su me sustigli, po najvecoj mogucoj guzvi 6 vozila u koloni, divljackim ponasenjem su prosli pored mene 2 komada a ostali su ostali lijevo, kako je naisao neki kamion poceli su se sklanjati desno i gurati nas obicne smrtnike u kanal, zena ispred mene se istraumirala do te mjere da je ukopala auto na mjestu sto je lancanom reakcijom mene prisililo da se ukopavam, jedva se zavrsilo na nagloj skripi kocnica.
jedno od tih vozila je mene izvelo iz kolone i pocelo sa verbalnim obracunom, zavrsili smo na sudu, ispostavilo se da se radilo o nacelniku mostara koji je zurio na priredbu u vrapcicima povodom nekog tako glupog razloga.
zna se ko ima pravo na pratnju, zna se kako se vozi pratnja, u policiji se sve zna i za sve ima napisano pravilo, ako se ne postupa po pravilima nema nista od toga.
na malom uzorku ove teme vidimo da 2/3 vozaca oglusuje na takve naredbe, ako je vec sve tako i ako se radi po pravilima ja bih prvi trebao dobiti kaznu jer ponavljam ne zelim ugroziti svoj zivot radi necije zurbe, a do sada nisam i ne mora znaciti da nekada i necu, ali nece se zavrsiti na mirnom potpisivanju naloga nego sigurno na sudu.
imam jos takvih primjera a zasigurno najsvjeziji i najapsurdniji se desio prije par mjeseci, kada je iza mene u boxu za naplatu cestarine oglasio se golf 5 sa rotacijama i blinkerima, ja nisam nigdje mogao proci a ni skloniti se, nakon prolaska nastavio sam normalno voziti a isti je bio svo vrijeme u ledjima, docekala nas je patrola u kaknju mene su legitimisali a njega ostavili, kasnije sam preko prijatelja saznao da se radilo o vozacu pomocnice kabineta za nesto skroz bezveze koji je kasnije molio i kumio da se oslobodi naloga za neovlastenu upotrebu svjetlosnih i zvucnih signala.
- ranger
#130 Re: Po(Mi)licjiski automobili
ma ja kursadzije s velikim stomakom mogu sve a obicni narod pusi li pusi...goran16v wrote:Naravno da i za njih vazi ZOBS, naravno da ne moras znati njihove zakone i pravinike (koji nisu njihovi nego javni) kao ni mnoge druge sto ne znaci da se ne odnose na tebe, ali si duzan postupiti po naredjenju ovl. sl. lica bez ozbira na ostale zakone, odnosno snositi posljedice ako to ne uradis. Ti isto tako ne znas da po istom zakonu ovl. sl. lice privremeno moze uzeti tvoje vozilo i sredstvo veze za ispunjenje zadatka. To nema nikakve veze sa njihovim zakonom nego sa tvojim obavezama kao gradjanin ove drave. Meni se 1000 x desilo, a vjerujem i tebi da ti na raskrsnici u guzvi ili kakvoj vanrednoj situaciji na cesti drot komanduje da prodjes kroz crveno, udjes u zabrano ili predjes preko pune, a sve je to kontra ZOBS-a pa ne stanes i ne kazes necu. U praksi ti mozes tvrdoglavo insisistirati na ZOBS-u, ne sklanjati se, misliti da je to vet. isnpektor ali ti se moze desiti da te zguraju s ceste, prisilno zaustave, primjene silu, zadrze itd itd, a da pri tome budes apsolutno kriv. Procitao si i sam clanove zakona, nigdje se ne spominje da policajac mora biti u uniformi ili u uniformisanom vozilu da bi imao ovlastenja, cak se ne mora ni identifikovati, treptaci, stop tablica, singaliziranje farovima, naredba preko razglasa samostalno ili u bilo kojoj kombinaciji se apsolutno uklapaju, da citiram, u naredbe izdate usmenim putem ili na drugi odgovarajući način (optičkim ili zvučnim signalima, rukom itd.). Tebi je zakon dao mogucnost ako smatras da je nesto bilo mimo zakona da zapises mjesto, datum, reg. br, presavijes tabak i napises zalbu, a o tome sto od nje nema nista treba da mislimo na sljedecim izborima.Bakir1 wrote:za vozace vazi ZOBS za policiju i uniformisane sluzbenike vaze pravilnici i zakoni koje ja kao vozac, ucesnik u saobracaju apsolutno nemam potrebe znati a ni istih se pridrzavati.
*** SPAM ***/86753-saobracajna-nesreca-pripadnik-sipa-e-skrivio-nesrecu-u-kojoj-je-poginuo-prijedorcanin.html
Druga stvar je sto se to jako puno zloupotrebljava i sto vozila sa treptacima koriste tj voze i oni koji nisu ovl. sl. lica, ali to nije tvoja briga nego briga drzave - nazalost, medjutim onaj majmum sto (je) vozi(o) Becirevica i sto je zaustavio lika u Zivicama je npr. ovl. sl. lice i cak se znacom na kaisu identifikovao.
stalno mi ovo prolazi kroz glavu:
https://www.youtube.com/watch?v=q8x0a5pfNc4
-
goran16v
#131 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Vidis da ne znas, privremeno oduzumanje vozila radi izvrsenja zadatka i mobilizacija vozila nisu ista stvar. Zandar ti moze privremeno oduzeti vozilo na licu mjesta bez ikakve potvrde, a po prestanku potrebe on mora saciniti tzv. sl. zabiljesku u kojoj ce obrazloziti sta i ako (svom predpostavljenim, ne tebi), a policija ce nadoknaditi eventualnu stetu.Bakir1 wrote:oko privremenog oduzimanja vozila znam ali isto tako znam da za to moraju poturiti papir, bilo je velikih problema poslije rata oko izuzimanja auta za privatne prcije.
Tacno, zna se ko ima pravo na pratnju, zna se kako se vozi pratnja ali nije tvoje ni moje da to iza volana to procjenjujemo i odredjujemo ima li od toga ista ili nema, ima ko bi o tome trebao voditi racuna, a ti ako mislis da je nesto neregularno imas zakonsku mogucnost da to prijavis. Ne ide to bas tako, pali treptace pa se vozaj, postoje tu neki protokoli, trasa, najave, ne ide to tako, a taj s peticom ti je najbolji dokaz. Pusti ti ovu temu i sta ko pise, ogromna vecina se sklanja, a drot kad prodje nema kad da se bavi time.
Ja cu ti iz prve ruke reci da se ne samo jedan fed. pa i drz. ministar voze u jednom autu bez pratnje drugih vozila, koji izgleda identicno autu zajednickih istitucija koji vozi moj jaran bez ovlastenja, a da su vozaci i pratioci sve redom policajci FUP-a ili agencije sa koordinaciju policijskih tijela BiH cije naredbe si duzan postovati.
-
goran16v
#132 Re: Po(Mi)licjiski automobili
O tome sljedeci put razmisli iznad glasackog listica.ranger wrote: ma ja kursadzije s velikim stomakom mogu sve a obicni narod pusi li pusi...
- Bakir1
#133 Re: Po(Mi)licjiski automobili
cekaj znaci opravdavas bahacenje sluzbenih vozaca i ugrozavanje tudjih zivota jer na to imaju pravo ili?
nemas pravo da provjeris da li je to sluzbeno lice a on ima pravo da ti oduzme vozilo bez predstavljanja i bez potvrde?
kada se od mene trazi da ostetim svoje auto i svoj zivot ugrozim itekako imam pravo da vrsim procjenu hocu li se skloniti ili ne, a na njima je itekako da me kazne zbog toga ili ne, da imaju neko zakonsko uporiste za to vjerovatno bi me do sada kaznili, ne jednom kaznom nego sa njih 1425
nemas pravo da provjeris da li je to sluzbeno lice a on ima pravo da ti oduzme vozilo bez predstavljanja i bez potvrde?
kada se od mene trazi da ostetim svoje auto i svoj zivot ugrozim itekako imam pravo da vrsim procjenu hocu li se skloniti ili ne, a na njima je itekako da me kazne zbog toga ili ne, da imaju neko zakonsko uporiste za to vjerovatno bi me do sada kaznili, ne jednom kaznom nego sa njih 1425
- ranger
#134 Re: Po(Mi)licjiski automobili
razmisljam godinama al jebi ga manjina sam... al to je nama nasa borba dalagoran16v wrote:O tome sljedeci put razmisli iznad glasackog listica.ranger wrote: ma ja kursadzije s velikim stomakom mogu sve a obicni narod pusi li pusi...
- Bakir1
#135 Re: Po(Mi)licjiski automobili
da se vratimo na temu, odlutali smo malo, ja se izvinjavam......
jedinice za podrsku mup zdk koriste ovo:

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#136 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Zamolio bih moderaciju da prebaci ove postove u temu "Prava vozaca prilikom policijske kontrole", da ovu super temu ne zachatavamo vise 
-
goran16v
#137 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Ni najmanje, ali sve je to rezultat slabe i qurceve drzave u kojoj svako radi sta hoce i u kojoj se uvijek mogu pokrit zakonom da budes *bena stranka i to ti cijelo vrijeme pokusavam reci.Bakir1 wrote:cekaj znaci opravdavas bahacenje sluzbenih vozaca i ugrozavanje tudjih zivota jer na to imaju pravo ili?
Vidi, zakon je takav, nisam ja ja pisao, a u teoretski to je tako, s tim sto ce se on naravno predstaviti kroz org. jedinicu (tipa MUP KS, PU N. Grad) i u jednoj recenici ti izbiflati da ti radi sprjecavnanja izvr. KD-a, hvatanja pocinilaca KD-a itd itd uzuma vozilo na privremenoi koristenje, a da ce ti diktirati ime i prezime te u tancine objasniti zasto ti uzima auto - to nece sigurno.
Naravno da neces slijetati s ceste po svaku cijenu i da ces to uraditi na bezjbednom mjestu, to prije svega njima zakon nalaze, ali te ignorisanje takvog vozila i vozim svoju voznju zakonski moze kostati. Vidi, ti se moze nesto koprcati na cesti, ali on kad te pridje proci ce te 1/2 na divlje i nema zasutavljanja, a tad nit ima vremena nit ima interesa da obavjestava patrolu, pise zabiljesku bla, bla bla ne bi li jedno Bakira kaznio, ali si vidio u slucaju onog majmuna iz Zivinica da znaju stati i pokazati zube, a zakon na njihovoj strani... Ne brini nece stati sofer te zamjenice, ministrice, jer nit smije nit moze, ali hoce ovaj rundo, a dok ne stane ti ne znas moze li li ne,
-
goran16v
#138 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Jedinica za podrsku KS vec par godina koristi Y61, kasnije su nabavili su i nesto LC-a 90-ki, za pokret koriste 15-ak crnih Tranzita i plave T5, svi sa kavezima i bullbarima..Bakir1 wrote:da se vratimo na temu, odlutali smo malo, ja se izvinjavam......
- Bakir1
#139 Re: Po(Mi)licjiski automobili
nije bitno uopste, nema potrebe dalje polemisati, ja uvazavam policiju, postujem zakone, kada me kazne platim kaznu ne kukumacem, trudim se biti uzoran i odgovoran i ne bas previse naprasit na cesti, to je jedina stvar sa kojom se necu pomiriti 
-
goran16v
#140 Re: Po(Mi)licjiski automobili
To je dragi moj Bakire do drzave...
- Bakir1
- johntra
- trambusek88
#143 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Može biti i da se kakav pop ili hodža žuri na sahranu ili dženazu. Nisu tu male pare u pitanju.Bakir1 wrote: "zatamnite" limuzine bez obiljeza bez zvucnih signala sa najcesce plavim svjetlosnim signalima mogu biti po mome misljenju u vlasnistvu veterinarskog inspektora koji negdje zuri, a takvom se ja ne sklanjam.
http://www.pressonline.rs/info/drustvo/ ... udiju.html
- Bakir1
#144 Re: Po(Mi)licjiski automobili
evo tojote
- johntra
#145 Re: Po(Mi)licjiski automobili
MUP TK

inače, prije nekoliko mjeseci MUP TK je kupio 22 nova VW Pola

inače, prije nekoliko mjeseci MUP TK je kupio 22 nova VW Pola

- Bakir1
#146 Re: Po(Mi)licjiski automobili

vidis imaju i toyote 120 i g klasu
- johntra
#147 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Ovo je FMUP...
- Bakir1
#148 Re: Po(Mi)licjiski automobili

ford ili dodge?
- trambusek88
#149 Re: Po(Mi)licjiski automobili
Evo kompromisatipico2 wrote:Ma ovo u RS-u je seljakluk i primitivizam, al hajd. Oni tjeraju po svome.trambusek88 wrote:Nema grba BiH ni kod naše policije, a da ga očekujemo od policije u RS-utipico2 wrote: Nigdje grba BiH, samo cirilica sa svih strana, smijesno brate.
OHR spava, kao i uvijek.
Mogli su i ovako nesto:

- Bakir1