Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post Reply
muha_sa

#126 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by muha_sa »

Arsenal Royal wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-rs-u-u ... /140908062

Pa dokle više majku mu? Treba se svijet upoznat šta ovi monstrumi sprovode u tom entitetu. Treba tužit ove siledžije u Strazburgu ako ništa. Ovaj entitet me sve više i više podsjeća na južnu afriku u prošlom stoljeću.
:lol: :lol:

znaju oni od 92. šta se radi i zaboli ih kurac za nama :-) navukli nam ludjacku košulju u Dejtonu i sad vele-- ko vas jebe, dogovorite se--.
dalje

#127 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
A kako ste se vi u medjuvremenu između sebe zvali?
Bosanci ili Bošnjaci? Muslimani?
Jesi li npr. 1978. čuo ljude kako govore "Idem kod Muslimana u Bosnu?"
Ili možda "Idem kod Bosanaca?"
Jezik je živ, mjenja se. 1992. su postojali Bosanci, da pitaš bilo koga u to vrijeme "Ko su Bosanci i gdje žive?" svi bi ti znali odgovoriti. Za Bošnjake, jok. Ni 1892. a kamoli 1992.
Zašto je Alija mrzio termin Bosanac i isforsirao Bošnjak... to nikad nećemo saznati. Moraće se smisliti mnoga opravdanja, teorije i laži dok Bošnjaci za nekih 100 godina ne učvrste bošnjačku naciju i identitet a u međuvremenu će i jezik biti Bošnjački.
ovdje govorimo o sluzbenim nazivima i zatiranju i negiranju imena cijele jedne nacije kroz institucije sistema.
procitaj malo bolje i pazljivije tu materiju, da se ne provaljujes bezze, osobito izjasnjavanje na popisima do 1910.g.
Ok. Eto sad ti više niko ne negira.
A što se onda stidiš što si Bošnjak? Što se ljutiš kad ti Dodo jezik nazove bošnjačkim? Što sve oko sebe nazivaš bosanskim a kao Bošnjak si? Ne možeš slomiti jezik, nisi navikao, neprirodno ti, sramota te, ne voliš naziv Bošnjak...? U čemu je danas veliki Bošnjače problem?
RahatHurmašica

#128 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 24/03/2015 15:13, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#129 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
A kako ste se vi u medjuvremenu između sebe zvali?
Bosanci ili Bošnjaci? Muslimani?
Jesi li npr. 1978. čuo ljude kako govore "Idem kod Muslimana u Bosnu?"
Ili možda "Idem kod Bosanaca?"
Jezik je živ, mjenja se. 1992. su postojali Bosanci, da pitaš bilo koga u to vrijeme "Ko su Bosanci i gdje žive?" svi bi ti znali odgovoriti. Za Bošnjake, jok. Ni 1892. a kamoli 1992.
Zašto je Alija mrzio termin Bosanac i isforsirao Bošnjak... to nikad nećemo saznati. Moraće se smisliti mnoga opravdanja, teorije i laži dok Bošnjaci za nekih 100 godina ne učvrste bošnjačku naciju i identitet a u međuvremenu će i jezik biti Bošnjački.
ovdje govorimo o sluzbenim nazivima i zatiranju i negiranju imena cijele jedne nacije kroz institucije sistema.
procitaj malo bolje i pazljivije tu materiju, da se ne provaljujes bezze, osobito izjasnjavanje na popisima do 1910.g.
A što se onda stidiš što si Bošnjak? Što se ljutiš kad ti Dodo jezik nazove bošnjačkim? Što sve oko sebe nazivaš bosanskim a kao Bošnjak si? Ne možeš slomiti jezik, nisi navikao, neprirodno ti, sramota te, ne voliš naziv Bošnjak...? U čemu je danas veliki Bošnjače problem?
ne kontam, ko se stidi, cega me je sramota? gdje sam ja to naveo, mozes li mi citirati?
lijepo ti napisah da naziv jezika nikad nije ni bio bosnjacki vec bosanski. nije mi jasno sta je tvoj problem?
a i nisam ti ja bas neki veliki bosnjak, samo ne podnosim silovanje i falsifikovanje historije...
dalje

#130 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by dalje »

hizo ramidovic wrote:
dalje wrote:
hizo ramidovic wrote: ovdje govorimo o sluzbenim nazivima i zatiranju i negiranju imena cijele jedne nacije kroz institucije sistema.
ne kontam, ko se stidi, cega me je sramota? gdje sam ja to naveo, mozes li mi citirati?
lijepo ti napisah da naziv jezika nikad nije ni bio bosnjacki vec bosanski.
izgleda, jaro, da si ti dobro prolup'o...
Ako je Bosanski to je onda jezik Bosanaca. Što pričaš tuđim jezikom?
Aj dobro i Amerikanci pričaju Engleskim, to da ti progledam kroz prste..
Al Amerikanci imaju amreričku pitu... imaš li ti bošnjačku pitu? Englezi imaju engleski vrt... imaš li ti bošnjački vrt? Imaš li ti išta bošnjačko? Nemaš, sve ti je bosansko, od lonca preko konja do kukuruza.
Ako nemaš ništa bošnjačko, ili čak ljutiš se kad ti neko nešto nazove bošnjačkim, prostom logikom dolazimo do zaključka da ti ili ne možeš slomiti jezik ili nisi navikao ili ti je neprirodno ili te sramota ili ne voliš naziv Bošnjak...? Neki problem tu ima jer ostali narodi s ponosom ističu svoj naziv i sve što stignu nazivaju po sebi.
zlokruhovic

#131 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by zlokruhovic »

Pojam "bosanski jezik" koji se koristi je došao naosnovu tradicije bosanskih fratara i još nekih katoličkih sveštenika i pisaca iz Dalmacije , i svi se pozivaju na fra Jukića i ekipu.

Al' evop dokaza da stvari ne stoje tako , i da fra Jukić precizno govori kako svoj jezik ko naziva u Bosni.

p.s
Nijedan pravoslavac sa prostora BiH nikad svoj jezik nije nazivao bosanskim bez obzora što to fraJukić navodi , ali nedvosmisleno Jukić kaže da muslimani svoj jezik zovu "bošnjačkim" , tako da ako se već poziva na fra Jukića(eno ga ne novčanicama) onda mu treba i verovati.

Image
DaysleepeR

#132 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by DaysleepeR »

dalje wrote:
Al Amerikanci imaju amreričku pitu... imaš li ti bošnjačku pitu? Englezi imaju engleski vrt... imaš li ti bošnjački vrt? Imaš li ti išta bošnjačko? Nemaš, sve ti je bosansko, od lonca preko konja do kukuruza.
Ako nemaš ništa bošnjačko, ili čak ljutiš se kad ti neko nešto nazove bošnjačkim, prostom logikom dolazimo do zaključka da ti ili ne možeš slomiti jezik ili nisi navikao ili ti je neprirodno ili te sramota ili ne voliš naziv Bošnjak...? Neki problem tu ima jer ostali narodi s ponosom ističu svoj naziv i sve što stignu nazivaju po sebi.

nemoj tako, imaju bikovi...

http://www.avaz.ba/clanak/130097/mrkonj ... kih-bikova
dalje

#133 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by dalje »

zlokruhovic wrote:Pojam "bosanski jezik" koji se koristi je došao naosnovu tradicije bosanskih fratara i još nekih katoličkih sveštenika i pisaca iz Dalmacije , i svi se pozivaju na fra Jukića i ekipu.

Al' evop dokaza da stvari ne stoje tako , i da fra Jukić precizno govori kako svoj jezik ko naziva u Bosni.

p.s
Nijedan pravoslavac sa prostora BiH nikad svoj jezik nije nazivao bosanskim bez obzora što to fraJukić navodi , ali nedvosmisleno Jukić kaže da muslimani svoj jezik zovu "bošnjačkim" , tako da ako se već poziva na fra Jukića(eno ga ne novčanicama) onda mu treba i verovati.

Image
Počelo je...
DaysleepeR kapa dole.
DaysleepeR wrote:tako se evidentno teren priprema da bosanski jezik kroz tranziciju od bosanskog preko jezika bošnjačkog naroda postane bošnjački... pazi dobro šta sam ti rekao, a sve na najlakši način - prvo u RS-u pa onda ovdje a sve uz amin bošnjačke inteligencije
zlokruhovic

#134 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by zlokruhovic »

dalje wrote:
zlokruhovic wrote:Pojam "bosanski jezik" koji se koristi je došao naosnovu tradicije bosanskih fratara i još nekih katoličkih sveštenika i pisaca iz Dalmacije , i svi se pozivaju na fra Jukića i ekipu.

p.s

Image
Počelo je...
DaysleepeR kapa dole.
DaysleepeR wrote:tako se evidentno teren priprema da bosanski jezik kroz tranziciju od bosanskog preko jezika bošnjačkog naroda postane bošnjački... pazi dobro šta sam ti rekao, a sve na najlakši način - prvo u RS-u pa onda ovdje a sve uz amin bošnjačke inteligencije
A štaj je to počelo??

Evo još jednom , čisto da se zna šta fra Jukić kaže jer se na njega pozivaju ovi koji govore o Bosni,Bošnjacima i bosanskom jezku.

Image
Last edited by zlokruhovic on 09/09/2014 14:50, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#135 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
i afroamerikanci imaju americku pitu...i meksikanci, indijanci... sa americkim drzavljanstvom imaju americku pitu...
i pakistanci sa enleskim drzavljanstvom imaju engleski vrt...
mislim, analogija ti je obicna carina...totalno bunilo i mijesanje etnickog sa nacionalnim...
DaysleepeR

#136 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by DaysleepeR »

ima i bošnjaka i to eminentnih i utjecajnih koji evidentno govore srpski...
hizo ramidovic

#137 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

DaysleepeR wrote:
dalje wrote:

nemoj tako, imaju bikovi...

http://www.avaz.ba/clanak/130097/mrkonj ... kih-bikova
ja te zamolih da mi kazes koji se to narod na referendumu izjasnio o svom imenu, a ti kidnu?
cekam odgovor...
siponja

#138 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by siponja »

opet se potomci stočara još i danas najviše brinu i polemišu o bošnjačkom nacionalnom biću, jeziku, historiji. koji vam k.. ??
imate pametnija posla, recimo pokušaj uspostavljanja Trećeg ili referendum za nezavisnu RS :izet:
Pol_Pot

#139 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Pol_Pot »

hizo ramidovic wrote:
Pol_Pot wrote:
Mogo sam, al me onda nema nigdje, onda sam ostali. A nisam ostali. Ti si vjerovatno mlađi pa se ne sjećaš da smo mi do 1993. stvarno bili Bosanski muslimani. Tako sam se ja izjasnio i na popisu 1991. Al ti se toga vjerovatno ne sjećaš.

Jesi čuo ti za Pruse? Šta misliš kolike su šanse da će današnji Njemci postati ponovo Prusi?
sjecam se.
nego, jednostavno pitanje za tebe:
zasto se '91 nisi mogao izjasniti kao bosnjak?
zato sto su se bosnjaci nekad odrekli tog imena ili zbog neceg drugog?
Zato što se taj naziv nije upotrebljavao 100 godina i zato što sam se rodio kao musliman, Bosanac, Jugosloven. Nisu se odrekli, ukinuto je.
E de ti meni reci, mogu li se Njemci iz Brandenburga izjasniti kao Prusi? Pazi, Prusija je zvanično ukinuta 1947.
DaysleepeR

#140 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by DaysleepeR »

hizo ramidovic wrote: ja te zamolih da mi kazes koji se to narod na referendumu izjasnio o svom imenu, a ti kidnu?
cekam odgovor...
ja sam fino rekao da od rasprave odustajem i sada se samo zajebajem, načekaćeš se
DaysleepeR

#141 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by DaysleepeR »

siponja wrote:opet se potomci stočara još i danas najviše brinu i polemišu o bošnjačkom nacionalnom biću, jeziku, historiji. koji vam k.. ??
imate pametnija posla, recimo pokušaj uspostavljanja Trećeg ili referendum za nezavisnu RS :izet:
četnici smo svi odreda čim nismo bošnjaci
muha_sa

#142 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by muha_sa »

Image
hizo ramidovic

#143 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Pol_Pot wrote:
Zato što se taj naziv nije upotrebljavao 100 godina i zato što sam se rodio kao musliman, Bosanac, Jugosloven. Nisu se odrekli, ukinuto je.
E de ti meni reci, mogu li se Njemci iz Brandenburga izjasniti kao Prusi? Pazi, Prusija je zvanično ukinuta 1947.
aha, dakle neko je to pravo narodu ukinuo. zasto se sad opsorava pravo na vracanje, ako je silom ukinuto?
glede prusa, ako bi trazili da se tako izjasnjavaju i kao je to regulisano zakonom ne vidim zbog cega bi im se to osporavalo?
hizo ramidovic

#144 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

DaysleepeR wrote:
hizo ramidovic wrote: ja te zamolih da mi kazes koji se to narod na referendumu izjasnio o svom imenu, a ti kidnu?
cekam odgovor...
ja sam fino rekao da od rasprave odustajem i sada se samo zajebajem, načekaćeš se
znaci, provalio si se.
aj vozdra!
zlokruhovic

#145 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by zlokruhovic »

Da ne bude zabune m, svaki narod ima pravo svoj jezik zvati kako hoće , i ono što rade ovi u RS-u je jako loše i bezobrazno.

Međutim jednako je loše pozivati se na neku tradiciju nazivlja za jezik kroz istoriju , a onda praviti se lud kad se uspostavi da je drugačije nego što bi voleli.

Fra Jukić nedvosmisleno kaže da muslimani-Bošnjaci svoj jezik zovu "bošnjačkim" , a hristajni-Bošnjaci svoj jezik zovu "bosanskim".
Ovo je jednino pominjanje u spisima kako narod u Bosni zove svoj jezik , pa onda hajmo im verovati, mada nijedan pravoslavac nikad svoj jezik nije nazvao bosanskim, ali i da jeste ne bi puno pogrešio.
Pol_Pot

#146 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Pol_Pot »

hizo ramidovic wrote:
Pol_Pot wrote:
aha, dakle neko je to pravo narodu ukinuo. zasto se sad opsorava pravo na vracanje, ako je silom ukinuto?
glede prusa, ako bi trazili da se tako izjasnjavaju i kao je to regulisano zakonom ne vidim zbog cega bi im se to osporavalo?
Ali ko želi da se vrati taj naziv i zašto se mene, kao pripadnika tog naroda, nije ništa pitalo? Zašto me se nije pitalo da li ja iz Bosanca muslimana želim postati Bošnjak? Znači rodio sam se kao musliman i onda sam jednog dana postao Bošnjak.
Umalo popisivac

#147 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Umalo popisivac »

escobar__ wrote:Vratit istom mjerom, ukinut srpski jezik kao službeni u Federaciji i nazvat ga jezikom srpskog naroda.

A sto bih ih zajebao tako. :D Pa oni to jedva cekaju. Dodika Federacija ni najmanje ne zanima. Ovo samo pokazuje one Inzkove ublehe o konstitutivnosti na teritoriju citave BiH su upravo to, ublehe.
Umalo popisivac

#148 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by Umalo popisivac »

Pol_Pot wrote:
hizo ramidovic wrote:
Pol_Pot wrote:
Ali ko želi da se vrati taj naziv i zašto se mene, kao pripadnika tog naroda, nije ništa pitalo? Zašto me se nije pitalo da li ja iz Bosanca muslimana želim postati Bošnjak? Znači rodio sam se kao musliman i onda sam jednog dana postao Bošnjak.
:thumbup: Jedno ispravno razmisljanje. To se zove grubo krsenje ljudskih prava. U najciscem obliku. Ti se izjasnis jednim nazivom a oni te jednostavno preimenuju u nesto drugo i eto ga. Ti se imas pravo izjasniti kako zelis, a drugi to moraju postovati. U BiH je preko dva milijuna ljudi jednostavno preimenovano.
hizo ramidovic

#149 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Pol_Pot wrote:
ti kao jedinka se mozes izjasniti kako zelis. bosnjacki sabor (dakle, najvisi duznosnici, inteligencija, predstavnici naroda itd) su tako odlucili.
niko ni nase pretke nije pitao kako zele da se izjasne, vec im je ponudio izbor srbi ili hrvati, ili im u najboljem slucaju ponudio naziv vjerske skupine...niko ni bosanske pravoslavce i rimokatolike nije pitao zele li se izjasnjavati kao srbi/hrvati. ako postoji primjer nekog referenduma oko izjasnjavanja o imenu naroda, buyrum, navedi.
hizo ramidovic

#150 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima

Post by hizo ramidovic »

Umalo popisivac wrote:
:thumbup: Jedno ispravno razmisljanje. To se zove grubo krsenje ljudskih prava. U najciscem obliku. Ti se izjasnis jednim nazivom a oni te jednostavno preimenuju u nesto drugo i eto ga. Ti se imas pravo izjasniti kako zelis, a drugi to moraju postovati. U BiH je preko dva milijuna ljudi jednostavno preimenovano.
ako ides tom logikom, u bh je svih 3,5 miliona stanovnika preimenovano.
neki ranije, neki kasnije...
i naravno, ti imas pravo da se izjasnis kako zelis, imao si tu priliku na popisu.
nisam cuo ni za jedan slucaj da se to nekome zabranilo...
Post Reply