Bingo preuzima Interex centre?
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#126 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
-
Umalo popisivac
#127 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Ja sam jednom probao menprom sunku, i ja nisam toliki patriJota da to jedem.spacek wrote:mrzi svoje, kupuj tudje...vazda u bosanaca bilo...cak je i tudje g*** jestivo i mirisljivo, samo nek nije nase!
patriotizam za kupovinom domaceg i potenciranje istog nam je razvijen kao cernobil poslije radijacije!
-
Umalo popisivac
#128 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Kad shvate da su idioti sto uopce kupuju vodu pored potpuno ispravne vode u BiH.StupskaBitanga wrote:Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
-
detroit-mercy
#129 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Potpuno pogresno, ako ti kao kupac imas 100km da potrosis i u Bingu natovaris npr puna kolica a u Konzum samo pola kolica za iste pareUmalo popisivac wrote:To je pogresno. To su neki osnovi ekonomije. Traznja diktira ponudu. Ako neko hoce da baca pare na janu on ce naci mogucnost za to. Bingo drzi vecinom proizvode kao i svi drugi lanci a drzi ih zato sto to ljudi zele. U Bingu kao i u Konzumu imas dorina cokolade, franck kavu, faks, persil, ariel... Samo sto je u Bingu cesto jeftinije, pa ja tamo kupujem. Kad bude jeftinije negdje drugo kupovati cu tamo. Drzavi je svejedno. Zapravo, drzava uzima postotak od proizvoda u vidu pdv-a tako da je zapravo drzavi bolje kad ti kupujes skuplje. Ako hoces pomoci drzavi ti eto kupi skuplju domacu Mak Zara cokoladu u Konzumu umjesto u Bingu jer ce drzavi otici vise poreza, 17% ne 3 marke je vise nego 17% na 2.50.Raigor Stonehoof wrote:Profit ide kompaniji koja promovise domace proizvode, njenim jacanjem sve vise ljudi ce prestat kupovat jebenu Janu i poceti kupovati Vlasicku rosu. Kad ljudi pocnu tako razmisljati, porast ce i potraznja za domacim proizvodom, sto znaci jos vise radnih mjesta i jos vise poreza za drzavu.Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
![]()
Neki proizvodi koji su domaci se nalaze u Bingu a opet nekih nema ali ih ima u Konzumu. Ja bi volio da takvih proizvoda ima u Bingu jer bi sigurno bilji jeftiniji. Ali opet kao sto kazem, traznja diktira ponudu.
- Ringhio
#130 Re: Bingo preuzima Interex centre?
.
Last edited by Ringhio on 19/08/2014 16:54, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#131 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 16:42, edited 1 time in total.
-
StupskaBitanga
#132 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Veći je idiotluk tu vodu naručiti u kafićuUmalo popisivac wrote:Kad shvate da su idioti sto uopce kupuju vodu pored potpuno ispravne vode u BiH.StupskaBitanga wrote:Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
-
neki
#133 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu si ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Jos jednom cu te pitati, znas li gdje ode marza iz konzuma a gdje iz binga?
-
Umalo popisivac
#134 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Ne znam ni da si me pitao. Al odgovoriti cu ti, to bar nije tesko.neki wrote:Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu si ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.![]()
Ode vlasnicima. Todoricu odnosno vlasniku Binga a oni to potrose na kupovanje njemackih auta.
-
neki
#135 Re: Bingo preuzima Interex centre?
svaka castUmalo popisivac wrote:Ne znam ni da si me pitao. Al odgovoriti cu ti, to bar nije tesko.neki wrote:Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu si ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.![]()
Ode vlasnicima. Todoricu odnosno vlasniku Binga a oni to potrose na kupovanje njemackih auta.tebi ce i jedan i drugi dati frisku mrkvu.
-
StupskaBitanga
#136 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Koliko je Konzum niti jedan
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
-
Umalo popisivac
#137 Re: Bingo preuzima Interex centre?
neki wrote: svaka casthvala ti sto si mi objasnio...eto i da ode na njemacka auta, mogao bih te pitati kome odu porezi od kupovine tih auta u hr a kome u bih, ali necu, previse je to razmisljanja za tebe..
Danas izgleda svako misli da je ekonomist i pravnik. Al ajd, al sto su uz to bezobrazni.
Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi.
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 17:02, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#138 Re: Bingo preuzima Interex centre?
meni nije. Razlika je u... cemu?StupskaBitanga wrote:Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
-
StupskaBitanga
#139 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Reinvestirao je pare koje su mu dali svi mi koji tamo kupujemo i angazovao je domaće firme i domaću radnu snagu
-
Umalo popisivac
#140 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa i domaca radna snaga je gradila SCC ili importane npr., materijali su isto dijelom od domacih proizvodjaca i onda Konzum tu zakupio sebi prostor koji placa i pri tom jos kao i u svemu drugome drzava uzima svoj dio.StupskaBitanga wrote:Reinvestirao je pare koje su mu dali svi mi koji tamo kupujemo i angazovao je domaće firme i domaću radnu snagu
-
detroit-mercy
#141 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novcaUmalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli
Jebem ga, danas bi svako da bude ekonomista i prica o ekonomiji
-
spacek
#142 Re: Bingo preuzima Interex centre?
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:58, edited 1 time in total.
-
Umalo popisivac
#143 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Ma kako ti znas da ce neko potrositi 100 KM? Ljudi odu kupiti sta ima treba a ne idu kupovati da potrose 100 maraka. Sta ja znam s cim su zadovoljni. Ljudi kupuju u malim skupim radnjama i po 50% visim cijene jer im je mrsko ici dalje... Stvarno ne znam o cemu ti pricas. A u Konzumu su uostalom i place vise.detroit-mercy wrote:Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novcaUmalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka., citaj sve sto je napisano. Opet ako potrosis 100kmova i iz Binga izvuces puna kolica a iz npr Konzuma 2/3 popunjena kolica, drzava uzima istu lovu na ime poreza. E sad, pitanje je sa cime je kupac zadovoljniji sa punim kolicima ili 2/3 punim kolicima
, ovo je pod pretpostavkom da su svi prozvodi isti.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli.
Jebem ga, danas bi svako da bude ekonomista i prica o ekonomiji.
Ja tebi kazem da i jedan i drugi placaju porez drzavi, i jedan i drugi daju radna mjesta, i jedan i drugi imaju proizvode koje kupci zele. Jedina razlika je sto profit u jednog ide Todoricu u djep, a ovamo ide vlasniku Binga u djep.
-
Umalo popisivac
#144 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Ja uzimam ono sto mi se svidja i sto (gdje) je jeftinije. Vodu ne uzimam uopce.spacek wrote:e nek si mi rekao! svaka ti cast!Umalo popisivac wrote:Ja sam jednom probao menprom sunku, i ja nisam toliki patriJota da to jedem.spacek wrote:mrzi svoje, kupuj tudje...vazda u bosanaca bilo...cak je i tudje g*** jestivo i mirisljivo, samo nek nije nase!
patriotizam za kupovinom domaceg i potenciranje istog nam je razvijen kao cernobil poslije radijacije!
zato uzmi domacu vodu, toalet papir, mlijeko i mlijecne proizvode, voce i povrce...al ne ti uzmi janu, uzmi perfex, uzmi vindijine i dukatove mlijecne preradjevine, uvozno smece od voca i povrca IV klase koje sistemski gusi otkup od domacih proizvodjaca koji nemaju mogucnost da plasiraju u trzne centre za razliku gdje im je to ponudjeno preko hose komerca, amka i binga!
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 17:40, edited 1 time in total.
-
Drinski
#145 Re: Bingo preuzima Interex centre?
a jbg. sta cu, ja naucio da radim sa kravama i ovcama, nisam radio sa olovkom.Baby Jane wrote: Oh, moj Boze. Je li moguce da ovo neko pita?
Tesko nama sa ovakvim obrazovanjem.
ali, radeci sa kravama i ovcama, ipak sam naucio da pitam ono sto sam ne znam.
pa ako ti nije zahmetli, a vidim da se u to razumijes, daj objasni.
tu argumentaciju mogu da prihvatim, a mozes li ti da prihvatis da Bingo ima nize troskove poslovanja u odnosu na austrijski centar pa moze imati i manje cijene?detroit-mercy wrote: Poredis austrijski trgovinski centar sa Bingom. Prvo, volume, austrijski trgovinski centar kupi mjesecno Nuttele jedno 100 puta vise od Binga, drugo mIdlle man, austrijanci vjerovatno dobijaju direktno od Ferrera a Bingo je mozda cetvrta ruka
.
ma naravno da tako rade, ali se ovdje prave nevjesti.Umalo popisivac wrote: Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi.Kako ti znas da Todoric nece ot toga novca otvoriti neki proizvodni pogon u BiH, a vlasnik binga ce mozda kupiti vikendicu na Havajima? A ti ces kao sto i jedan i drugi znamo kupovati tamo gdje je jeftinije a ovdje ces prosipati suplje price.
Kad bude akcija u Konzumu i racun manji za cca 10 KM od Binga ti ides u Konzum.
ti mi ličiš na nekoga koji se razumije u ono sto govori.spacek wrote: al ne ti uzmi janu, uzmi perfex, uzmi vindijine i dukatove mlijecne preradjevine, uvozno smece od voca i povrca IV klase koje sistemski gusi otkup od domacih proizvodjaca koji nemaju mogucnost da plasiraju u trzne centre za razliku gdje im je to ponudjeno preko hose komerca, amka i binga!
jeli to Bingo ima dvostruke aršine u odnosu na strane i domaće dobavljače ili si uslovi isti i jednima i drugima?
-
neki
#146 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Cekaj...hoce li kupiti njemacko auto ili vikendicu na Havajima??? Odluci se vec jednomUmalo popisivac wrote:neki wrote: svaka casthvala ti sto si mi objasnio...eto i da ode na njemacka auta, mogao bih te pitati kome odu porezi od kupovine tih auta u hr a kome u bih, ali necu, previse je to razmisljanja za tebe..
![]()
Danas izgleda svako misli da je ekonomist i pravnik. Al ajd, al sto su uz to bezobrazni.
Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi.Kako ti znas da Todoric nece ot toga novca otvoriti neki proizvodni pogon u BiH, a vlasnik binga ce mozda kupiti vikendicu na Havajima? A ti ces kao sto i jedan i drugi znamo kupovati tamo gdje je jeftinije a ovdje ces prosipati suplje price.
Kad bude akcija u Konzumu i racun manji za cca 10 KM od Binga ti ides u Konzum.
-
Umalo popisivac
#147 Re: Bingo preuzima Interex centre?
joj daj gdje i ja gubim vrijeme. 
-
detroit-mercy
#148 Re: Bingo preuzima Interex centre?
izgleda da ti nisam dovoljno jasan, prvo sam pricao o cijeni pa onda o zastupljenosti domacih artikala kod obje kategorije i naravno, rekao sam prosjecan kupac. To sto je nekome mrsko otici 200m dalje pa kupuje u skupljoj prodavnici je drugi par opanaka.Umalo popisivac wrote:Ma kako ti znas da ce neko potrositi 100 KM? Ljudi odu kupiti sta ima treba a ne idu kupovati da potrose 100 maraka. Sta ja znam s cim su zadovoljni. Ljudi kupuju u malim skupim radnjama i po 50% visim cijene jer im je mrsko ici dalje... Stvarno ne znam o cemu ti pricas. A u Konzumu su uostalom i place vise.detroit-mercy wrote:Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novcaUmalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka., citaj sve sto je napisano. Opet ako potrosis 100kmova i iz Binga izvuces puna kolica a iz npr Konzuma 2/3 popunjena kolica, drzava uzima istu lovu na ime poreza. E sad, pitanje je sa cime je kupac zadovoljniji sa punim kolicima ili 2/3 punim kolicima
, ovo je pod pretpostavkom da su svi prozvodi isti.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli.
Jebem ga, danas bi svako da bude ekonomista i prica o ekonomiji.
Ja tebi kazem da i jedan i drugi placaju porez drzavi, i jedan i drugi daju radna mjesta, i jedan i drugi imaju proizvode koje kupci zele. Jedina razlika je sto profit u jednog ide Todoricu u djep, a ovamo ide vlasniku Binga u djep.
Treca stavka, koju svi vi namjerno ili nenamjerno izbjegavata je troskovi administracije. Ali da odstupimo za trenutak od Binga i Konzuma. Uzmimo primjer Starbag i npr Euroasfalt. Po tebi je potpuno svejedno ko gradi puteve da li jedna ili druga firma, jer obje angazuju lokalnu radnu snagu, placaju doprinose, poreze i druge kurce palce drzavi, znaci sve isto nije vazno odakle je firma. Jes al u kurcu, iza valjaka i lopatasa na cesti, stoji citava armija arhitekata, projektanata, racunovodja, dizajnera, IT strucnjaka, direktora, ovih i onih podrzavaju sve ove operacije. I svi oni su daleko bolje placeni nego oni sto lopataju na cesti a interesantno, troskovi te zajednicke administracije se prebace jedinicama na terenu. Pa tako Starbag BiH na ime troskova administracije u Austriji putem inter company transfera bude oglobljen za npr 10tak miliona (bubam cifru) i tih 10 miliona ide na ime plata zaradjenih u Austriji. Tako ti je isto i sa Konzumom, sta mislis ko placa troskove koncerna, naravno kcerke firme, jer to ti je onda trosak poslovanja
Pa cak i taj jebeni profit koji moze da bude ali i ne mora da bude, jel bolje kada vlasnik zivi u Tuzli ili u Zagrebu. Todoric vjerovatno nece vilu graditi u Sarajevu ili Tuzli, ili trositi svoje pare u Sarajevu ili Tuzli. Sve ima svoje ali niste u pravu da je totalno svejedno gdje je sjediste kompanije.
Vec godinama radim za kompanije koje imaju operacije u vise zemalja i imam jako dobar uvid u to kako funkcionise transfer troskova administracije iz glavnih sjedista korporacije.
Na kraju, da je to sasvim svejedno, onda bi Svabo sva sjedista svojih firmi i sve R&D centre prebacio u zemlje sa jeftinijom radnom snagom i puna saka profita
- AdoCka
#149 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Mercy objasnio 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#150 Re: Bingo preuzima Interex centre?
Pa Konzum je kupio VF i još nekoliko lanaca marketa koji su već imali izgrađenu infrastrukturu. Bingo ne kupuje nego gradi. Mogao je i Konzum graditi, ali nisu jer bi im trebalo znatno više vremena da izdominiraju tržište. Različit poslovni model...StupskaBitanga wrote:Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
A gradi i Konzum... Kad spominješ Bugojno (Bingo gradi objekat na periferiji grada), Konzum gradi novi objekat u samom centru (veličine skoro kao i Bingo).