Bingo preuzima Interex centre?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga

#126 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
Umalo popisivac

#127 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Umalo popisivac »

spacek wrote:mrzi svoje, kupuj tudje...vazda u bosanaca bilo...cak je i tudje g*** jestivo i mirisljivo, samo nek nije nase!
patriotizam za kupovinom domaceg i potenciranje istog nam je razvijen kao cernobil poslije radijacije!
Ja sam jednom probao menprom sunku, i ja nisam toliki patriJota da to jedem. :lol:
Umalo popisivac

#128 Re: Bingo preuzima Interex centre?

StupskaBitanga wrote:Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
Kad shvate da su idioti sto uopce kupuju vodu pored potpuno ispravne vode u BiH.
detroit-mercy

#129 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by detroit-mercy »

Umalo popisivac wrote:
Raigor Stonehoof wrote:
Umalo popisivac wrote: Koja je to razlika za drzavu kupio ti milku u Bingu ili Konzumu?
Profit ide kompaniji koja promovise domace proizvode, njenim jacanjem sve vise ljudi ce prestat kupovat jebenu Janu i poceti kupovati Vlasicku rosu. Kad ljudi pocnu tako razmisljati, porast ce i potraznja za domacim proizvodom, sto znaci jos vise radnih mjesta i jos vise poreza za drzavu.

Image
To je pogresno. To su neki osnovi ekonomije. Traznja diktira ponudu. Ako neko hoce da baca pare na janu on ce naci mogucnost za to. Bingo drzi vecinom proizvode kao i svi drugi lanci a drzi ih zato sto to ljudi zele. U Bingu kao i u Konzumu imas dorina cokolade, franck kavu, faks, persil, ariel... Samo sto je u Bingu cesto jeftinije, pa ja tamo kupujem. Kad bude jeftinije negdje drugo kupovati cu tamo. Drzavi je svejedno. Zapravo, drzava uzima postotak od proizvoda u vidu pdv-a tako da je zapravo drzavi bolje kad ti kupujes skuplje. Ako hoces pomoci drzavi ti eto kupi skuplju domacu Mak Zara cokoladu u Konzumu umjesto u Bingu jer ce drzavi otici vise poreza, 17% ne 3 marke je vise nego 17% na 2.50. :wink:

Neki proizvodi koji su domaci se nalaze u Bingu a opet nekih nema ali ih ima u Konzumu. Ja bi volio da takvih proizvoda ima u Bingu jer bi sigurno bilji jeftiniji. Ali opet kao sto kazem, traznja diktira ponudu.
Potpuno pogresno, ako ti kao kupac imas 100km da potrosis i u Bingu natovaris npr puna kolica a u Konzum samo pola kolica za iste pare :mrgreen: , u oba slucaja drzava dobija svoje. Alu u prvom slucaju si i ti zadovoljan jer imas puna kolica :mrgreen:, zar nije cilj da su oba subjekta zadovoljni :skoljka: .
Ringhio

#130 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Ringhio »

.
Last edited by Ringhio on 19/08/2014 16:54, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#131 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 16:42, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#132 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

Umalo popisivac wrote:
StupskaBitanga wrote:Kada ce ljudi shvatiti da ce prije kupiti Ella vodu u Bingu nego u Konzumu
Kad shvate da su idioti sto uopce kupuju vodu pored potpuno ispravne vode u BiH.
Veći je idiotluk tu vodu naručiti u kafiću
neki

#133 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by neki »

Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu si ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
:-)
Jos jednom cu te pitati, znas li gdje ode marza iz konzuma a gdje iz binga?
Umalo popisivac

#134 Re: Bingo preuzima Interex centre?

neki wrote:
Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu si ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Ne znam ni da si me pitao. Al odgovoriti cu ti, to bar nije tesko.

Ode vlasnicima. Todoricu odnosno vlasniku Binga a oni to potrose na kupovanje njemackih auta. :lol: tebi ce i jedan i drugi dati frisku mrkvu. :D
neki

#135 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by neki »

Umalo popisivac wrote:
neki wrote:
Ne znam ni da si me pitao. Al odgovoriti cu ti, to bar nije tesko.

Ode vlasnicima. Todoricu odnosno vlasniku Binga a oni to potrose na kupovanje njemackih auta. :lol: tebi ce i jedan i drugi dati frisku mrkvu. :D
svaka cast :D hvala ti sto si mi objasnio...eto i da ode na njemacka auta, mogao bih te pitati kome odu porezi od kupovine tih auta u hr a kome u bih, ali necu, previse je to razmisljanja za tebe..
StupskaBitanga

#136 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Koliko je Konzum niti jedan
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
Umalo popisivac

#137 Re: Bingo preuzima Interex centre?

neki wrote: svaka cast :D hvala ti sto si mi objasnio...eto i da ode na njemacka auta, mogao bih te pitati kome odu porezi od kupovine tih auta u hr a kome u bih, ali necu, previse je to razmisljanja za tebe..

:lol:

Danas izgleda svako misli da je ekonomist i pravnik. Al ajd, al sto su uz to bezobrazni.

Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi. :lol: Kako ti znas da Todoric nece ot toga novca otvoriti neki proizvodni pogon u BiH, a vlasnik binga ce mozda kupiti vikendicu na Havajima? A ti ces kao sto i jedan i drugi znamo kupovati tamo gdje je jeftinije a ovdje ces prosipati suplje price. :wink: Kad bude akcija u Konzumu i racun manji za cca 10 KM od Binga ti ides u Konzum.
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 17:02, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#138 Re: Bingo preuzima Interex centre?

StupskaBitanga wrote:Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
meni nije. Razlika je u... cemu?
StupskaBitanga

#139 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

Reinvestirao je pare koje su mu dali svi mi koji tamo kupujemo i angazovao je domaće firme i domaću radnu snagu
Umalo popisivac

#140 Re: Bingo preuzima Interex centre?

StupskaBitanga wrote:Reinvestirao je pare koje su mu dali svi mi koji tamo kupujemo i angazovao je domaće firme i domaću radnu snagu
Pa i domaca radna snaga je gradila SCC ili importane npr., materijali su isto dijelom od domacih proizvodjaca i onda Konzum tu zakupio sebi prostor koji placa i pri tom jos kao i u svemu drugome drzava uzima svoj dio.
detroit-mercy

#141 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by detroit-mercy »

Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novca :mrgreen:, citaj sve sto je napisano. Opet ako potrosis 100kmova i iz Binga izvuces puna kolica a iz npr Konzuma 2/3 popunjena kolica, drzava uzima istu lovu na ime poreza. E sad, pitanje je sa cime je kupac zadovoljniji sa punim kolicima ili 2/3 punim kolicima :mrgreen:, ovo je pod pretpostavkom da su svi prozvodi isti.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli :mrgreen: .
Jebem ga, danas bi svako da bude ekonomista i prica o ekonomiji :skoljka: .
spacek

#142 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:58, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#143 Re: Bingo preuzima Interex centre?

detroit-mercy wrote:
Umalo popisivac wrote:Pa i u Konzumu su ljudima puna kolica. Zadovoljan Konzum a i drzava. Ja kupujem u Bingu jer je jeftiniji, al Konzum sigurno vise puni proracun, izdaleka.
Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novca :mrgreen:, citaj sve sto je napisano. Opet ako potrosis 100kmova i iz Binga izvuces puna kolica a iz npr Konzuma 2/3 popunjena kolica, drzava uzima istu lovu na ime poreza. E sad, pitanje je sa cime je kupac zadovoljniji sa punim kolicima ili 2/3 punim kolicima :mrgreen:, ovo je pod pretpostavkom da su svi prozvodi isti.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli :mrgreen: .
Ma kako ti znas da ce neko potrositi 100 KM? Ljudi odu kupiti sta ima treba a ne idu kupovati da potrose 100 maraka. Sta ja znam s cim su zadovoljni. Ljudi kupuju u malim skupim radnjama i po 50% visim cijene jer im je mrsko ici dalje... Stvarno ne znam o cemu ti pricas. A u Konzumu su uostalom i place vise.

Ja tebi kazem da i jedan i drugi placaju porez drzavi, i jedan i drugi daju radna mjesta, i jedan i drugi imaju proizvode koje kupci zele. Jedina razlika je sto profit u jednog ide Todoricu u djep, a ovamo ide vlasniku Binga u djep.
Umalo popisivac

#144 Re: Bingo preuzima Interex centre?

spacek wrote:
Umalo popisivac wrote:
spacek wrote:mrzi svoje, kupuj tudje...vazda u bosanaca bilo...cak je i tudje g*** jestivo i mirisljivo, samo nek nije nase!
patriotizam za kupovinom domaceg i potenciranje istog nam je razvijen kao cernobil poslije radijacije!
Ja sam jednom probao menprom sunku, i ja nisam toliki patriJota da to jedem. :lol:
e nek si mi rekao! svaka ti cast!
zato uzmi domacu vodu, toalet papir, mlijeko i mlijecne proizvode, voce i povrce...al ne ti uzmi janu, uzmi perfex, uzmi vindijine i dukatove mlijecne preradjevine, uvozno smece od voca i povrca IV klase koje sistemski gusi otkup od domacih proizvodjaca koji nemaju mogucnost da plasiraju u trzne centre za razliku gdje im je to ponudjeno preko hose komerca, amka i binga!
Ja uzimam ono sto mi se svidja i sto (gdje) je jeftinije. Vodu ne uzimam uopce. :D Ja sam pisao da u Konzumu imaju BiH proizvodi koji se ne mogu naci u bingu, al ja gluhoj babi pricam. :D
Last edited by Umalo popisivac on 19/08/2014 17:40, edited 1 time in total.
Drinski

#145 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

Baby Jane wrote: Oh, moj Boze. Je li moguce da ovo neko pita?

Tesko nama sa ovakvim obrazovanjem.
a jbg. sta cu, ja naucio da radim sa kravama i ovcama, nisam radio sa olovkom.
ali, radeci sa kravama i ovcama, ipak sam naucio da pitam ono sto sam ne znam.
pa ako ti nije zahmetli, a vidim da se u to razumijes, daj objasni.
detroit-mercy wrote: Poredis austrijski trgovinski centar sa Bingom :mrgreen: . Prvo, volume, austrijski trgovinski centar kupi mjesecno Nuttele jedno 100 puta vise od Binga, drugo mIdlle man, austrijanci vjerovatno dobijaju direktno od Ferrera a Bingo je mozda cetvrta ruka :mrgreen: .
tu argumentaciju mogu da prihvatim, a mozes li ti da prihvatis da Bingo ima nize troskove poslovanja u odnosu na austrijski centar pa moze imati i manje cijene?
Umalo popisivac wrote: Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi. :lol: Kako ti znas da Todoric nece ot toga novca otvoriti neki proizvodni pogon u BiH, a vlasnik binga ce mozda kupiti vikendicu na Havajima? A ti ces kao sto i jedan i drugi znamo kupovati tamo gdje je jeftinije a ovdje ces prosipati suplje price. :wink: Kad bude akcija u Konzumu i racun manji za cca 10 KM od Binga ti ides u Konzum.
ma naravno da tako rade, ali se ovdje prave nevjesti.
spacek wrote: al ne ti uzmi janu, uzmi perfex, uzmi vindijine i dukatove mlijecne preradjevine, uvozno smece od voca i povrca IV klase koje sistemski gusi otkup od domacih proizvodjaca koji nemaju mogucnost da plasiraju u trzne centre za razliku gdje im je to ponudjeno preko hose komerca, amka i binga!
ti mi ličiš na nekoga koji se razumije u ono sto govori.
jeli to Bingo ima dvostruke aršine u odnosu na strane i domaće dobavljače ili si uslovi isti i jednima i drugima?
neki

#146 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by neki »

Umalo popisivac wrote:
neki wrote: svaka cast :D hvala ti sto si mi objasnio...eto i da ode na njemacka auta, mogao bih te pitati kome odu porezi od kupovine tih auta u hr a kome u bih, ali necu, previse je to razmisljanja za tebe..

:lol:

Danas izgleda svako misli da je ekonomist i pravnik. Al ajd, al sto su uz to bezobrazni.

Sad ces ti kupovati tamo gdje je vlasnik domaci jer eto taj ce vlasnik popiti caj u BiH pa ce drzava tako zaraditi. :lol: Kako ti znas da Todoric nece ot toga novca otvoriti neki proizvodni pogon u BiH, a vlasnik binga ce mozda kupiti vikendicu na Havajima? A ti ces kao sto i jedan i drugi znamo kupovati tamo gdje je jeftinije a ovdje ces prosipati suplje price. :wink: Kad bude akcija u Konzumu i racun manji za cca 10 KM od Binga ti ides u Konzum.
Cekaj...hoce li kupiti njemacko auto ili vikendicu na Havajima??? Odluci se vec jednom
Umalo popisivac

#147 Re: Bingo preuzima Interex centre?

joj daj gdje i ja gubim vrijeme. :D
detroit-mercy

#148 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by detroit-mercy »

Umalo popisivac wrote:
detroit-mercy wrote:
Ma kako ti znas da ce neko potrositi 100 KM? Ljudi odu kupiti sta ima treba a ne idu kupovati da potrose 100 maraka. Sta ja znam s cim su zadovoljni. Ljudi kupuju u malim skupim radnjama i po 50% visim cijene jer im je mrsko ici dalje... Stvarno ne znam o cemu ti pricas. A u Konzumu su uostalom i place vise.

Ja tebi kazem da i jedan i drugi placaju porez drzavi, i jedan i drugi daju radna mjesta, i jedan i drugi imaju proizvode koje kupci zele. Jedina razlika je sto profit u jednog ide Todoricu u djep, a ovamo ide vlasniku Binga u djep.
izgleda da ti nisam dovoljno jasan, prvo sam pricao o cijeni pa onda o zastupljenosti domacih artikala kod obje kategorije i naravno, rekao sam prosjecan kupac. To sto je nekome mrsko otici 200m dalje pa kupuje u skupljoj prodavnici je drugi par opanaka.
Treca stavka, koju svi vi namjerno ili nenamjerno izbjegavata je troskovi administracije. Ali da odstupimo za trenutak od Binga i Konzuma. Uzmimo primjer Starbag i npr Euroasfalt. Po tebi je potpuno svejedno ko gradi puteve da li jedna ili druga firma, jer obje angazuju lokalnu radnu snagu, placaju doprinose, poreze i druge kurce palce drzavi, znaci sve isto nije vazno odakle je firma. Jes al u kurcu, iza valjaka i lopatasa na cesti, stoji citava armija arhitekata, projektanata, racunovodja, dizajnera, IT strucnjaka, direktora, ovih i onih podrzavaju sve ove operacije. I svi oni su daleko bolje placeni nego oni sto lopataju na cesti a interesantno, troskovi te zajednicke administracije se prebace jedinicama na terenu. Pa tako Starbag BiH na ime troskova administracije u Austriji putem inter company transfera bude oglobljen za npr 10tak miliona (bubam cifru) i tih 10 miliona ide na ime plata zaradjenih u Austriji. Tako ti je isto i sa Konzumom, sta mislis ko placa troskove koncerna, naravno kcerke firme, jer to ti je onda trosak poslovanja :mrgreen:. Znaci po tebi je puno bolje da lovu uzima inzinjer iz Beca ili Zagerba nego iz Sarajeva ili Posusja :skoljka: Dajte malo, dozovite se.
Pa cak i taj jebeni profit koji moze da bude ali i ne mora da bude, jel bolje kada vlasnik zivi u Tuzli ili u Zagrebu. Todoric vjerovatno nece vilu graditi u Sarajevu ili Tuzli, ili trositi svoje pare u Sarajevu ili Tuzli. Sve ima svoje ali niste u pravu da je totalno svejedno gdje je sjediste kompanije.
Vec godinama radim za kompanije koje imaju operacije u vise zemalja i imam jako dobar uvid u to kako funkcionise transfer troskova administracije iz glavnih sjedista korporacije.
Na kraju, da je to sasvim svejedno, onda bi Svabo sva sjedista svojih firmi i sve R&D centre prebacio u zemlje sa jeftinijom radnom snagom i puna saka profita :mrgreen: .
AdoCka

#149 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by AdoCka »

Mercy objasnio :-D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#150 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Entropio »

StupskaBitanga wrote:Bingo je izgradio min 20 objekata i trenutno im Je u izgradnji Bugojno i Gorazde
Sve renta
Jel sada to nekom jasno
Pa Konzum je kupio VF i još nekoliko lanaca marketa koji su već imali izgrađenu infrastrukturu. Bingo ne kupuje nego gradi. Mogao je i Konzum graditi, ali nisu jer bi im trebalo znatno više vremena da izdominiraju tržište. Različit poslovni model...

A gradi i Konzum... Kad spominješ Bugojno (Bingo gradi objekat na periferiji grada), Konzum gradi novi objekat u samom centru (veličine skoro kao i Bingo).
Post Reply